SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Zart- Zurtla İmar' Zorlamasına Bu Bakan Seyirci Kalmayacak Gibi.!

'Zart- Zurtla İmar' Zorlamasına Bu Bakan Seyirci Kalmayacak Gibi.!
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, rezerv alan başta olmak üzere yeniden imarla ilgili olarak 'haksızlık- adaletsizlik ve torpilli uygulama' şikayetlerinin yoğun olduğu Malatya'da, basına kapalı olarak yaptığı saha gezisinde, bundan mağdur vatandaşların tepkilerine duyarsız kalmadığı, 'az hasarlı' olup yıkımına karar verilen bazı binaların yıkılmaması için talimat verdiği bildirildi.

VALİNİN AKSİNE, BAKAN SEYİRCİ KALMADI..

Malatya'daki yerel yöneticilerin ve siyasilerin mimari olduğu haksız ve keyfi uygulamalar, bakanın saha gezisi sırasında vatandaşlar tarafından gündeme getirilince, bakan yerindeki incelemelerde bu uygulamaların bazılarının durdurulması yolunda ilgilileri uyarırken, vatandaşlara da haksızlık yapılmayacağı sözünü verdi. Malatya'ya birkaç ay önce atanan ve kendisinden önce yapılan haksız- hukuksuz- adaletsiz rezerv alan tespiti, yol genişletme ve hasar gerekçeli bina yıkımlarına karşı vatandaşın gösterdiği tepkiye, bu uygulamaların tavizsiz yerine getirileceği yolunda 'tehditkar' ifadeleriyle tepki toplayan Malatya Valisi Seddar Yavuz'un aksine, bakanın kendisine iletilen haksızlıklara seyirci kalmadığı gözlendi.

Basının izlemesine izin verilmeyen saha incelemesi ve vatandaşla diyalog görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan bakan Kurum, bu paylaşıma, "Deprem bölgesindeki sorunları biliyoruz. Her bir vatandaşımızı tek tek dinliyoruz. Malatya'da rezerv alanları adım adım inceledik. El ele ayağa kalkacağız" diye yazdı.

Bakanın, tümünün rezerv alanına alınarak yeniden inşa edilmesi projesi gündemde olan Çırmıhtı'yla ilgili de vatandaşların tepkileri üzerine, vatandaşın istemediği, onları mağdur edecek bir uygulamaya izin vermeyeceklerini söylediği öğrenildi.

Bakan Kurum, videoyu, “Deprem bölgesindeki sorunları biliyoruz. Her bir vatandaşımızı tek tek dinliyoruz. Malatya’da rezerv alanları adım adım inceledik. El ele ayağa kalkacağız!” ifadeleriyle paylaştı.

İşte videodaki bazı diyaloglar:

Vatandaş: “Az hasarlılar ne olacak? İhalemiz ne zaman olacak?”
Bakan Murat Kurum: “İhaleyi 30 Ağustos’ta çekiyoruz.

Kadın vatandaş: “Keşke gelip baksanız. Sapasağlam, Yola da gitmiyor, Bakanım” 
Bakan Murat Kurum: “Hadi burada duracağımıza gelin gezelim. Biz yıkılacaklara karar verelim, Başka türlü çözemeyeceğiz biz bu durumu.”

Toplantı sonrası Bakan Kurum, vatandaşlarla Niyazi Mısrı Caddesi üzerinde vatandaşlarla gezi detaylarının yer aldığı videoda bir kadın vatandaşın, “Sizin için gerçekten Antalya’dan geldim.” İfadesi cevap olarak, “Sağ olun, Şimdi yapacağız buraları” cevabını verdi.

Bir kadın vatandaşın, binasını göstererek “Az hasarlı” sözü üzerine, takan Murat Kurum, “Tamam arkadaşlar almayın” talimatını verdi. Bunun üzerine aynı kadın vatandaş, “Bakanım çok teşekkür ederim. Ben inanmıyordum buraya kadar geleceğine” cevabını verdi.

“BURADA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bu arada, bakanın Cumartesi günü Malatya'da yaptığı incelemelerye ilgili, bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamayı ise Anadolu Ajansı (AA) haber yaptı.

Anadolu Ajansı'nın haberi şöyle:

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremlerden etkilenen Malatya'nın Battalgazi ilçesi Niyazi Mısri Mahallesi'nde yapılacak projenin ilk etap ihalesinin 30 Ağustos'a kadar tamamlanacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Kurum, dün bir dizi ziyaret ve incelemede bulunmak üzere geldiği Malatya'da, hak sahibi vatandaş ve muhtarlarla bir araya geldi.

Vatandaşlarla rezerv alan ve projeleri inceleyen Kurum, Niyazi Mısri Mahallesi'nde yapılacak projenin ilk etap ihalesinin 30 Ağustos'a kadar tamamlanacağını belirtti.

Bölgede yapılacak konut projeleri hakkında depremzedelere bilgi veren Kurum, şunları kaydetti:

"(Depremzedeler) Burada yine komşularınızla birlikte yaşayın istiyoruz. Düzgün bir iş, düzgün bir proje olsun istiyoruz. Konut sayısı olarak burada kaç vatandaşımız yaşıyorsa onlara konutlarımız yetiyor. AFAD'da hak sahibi olanlara AFAD'dan, olmayanlara da proje sınırları içerisinde kentsel dönüşümden hak sahibi yapıyoruz. Bizim için (yıkılan yerinde) şehre yapmak, burada yapmaktan daha kolay ama burada bu projeleri yapmazsak eğer o şehirdeki canlılık, ticaret, ekonomi devam etmez. Bunu burada tek başına bir müteahhittin, yerel bina sahiplerinin yapması mümkün değil. Böyle bir bütüncül alanı biz inşallah otoparkıyla, yeşil alanıyla çocuk oyunu alanıyla buradaki sosyal donatılarıyla yapıyor olacağız. Hemen yanındaki rezerv alanlarla birlikte burası bütünleştiği zaman şehrin en önemli en değerli cazibe merkezlerinden biri olacak. Bittiği zaman emin olun eskisinden daha değerli olacak. Bunu daha önceden yaptık. İnşallah sizlerle birlikte yeniden yapmak istiyoruz. Bunun için bir aradayız."

- "Burada olmaya devam edeceğiz"

Bakan Kurum daha sonra Yeşilyurt ilçesindeki TOKİ konutlarında depremzede Nilüfer ve Şahin Karadağ çiftini ziyaret etti.

Aileye yeni evlerinin hayırlı olmasını dileyen Kurum, "İnşallah her bir vatandaşımızı yuvalarına kavuşmuş olarak göreceğiz. Allah bir daha böyle büyük bir afet yaşatmasın. Bizlerin tek arzusu sizleri yeni yuvalarınızda görüp ziyaret etmek. Bu yüzden, bu işler bitene kadar burada olmaya devam edeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

Depremzede Şahin Karadağ da Kurum'un ziyaretinden mutlu olduklarını ifade ederek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan ve sizlerden Allah razı olsun. Konutları bir yılda tamamlayıp bizlere teslim ettiniz. Çok şükür bir eksiğimiz yok. Allah'a hamdolsun ki bizlere bu günleri gösterdi." ifadelerini kullandı."

malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • mustafa (3 hafta önce)
    Malatya Yeşilyurt belediyesi biran önce Yeşiyurt bölgesinde adaletli bir imar kat planı çıkacak ,özel bazı yerlere zemin -5-6 kat verirken diğer yerlerde Koyunoğlu gibi bazı yerlerde hiç bir değişiklik yapmadan aynı kat veriyor zemin artı 3 kat eski yapı bunlar deprem yönetmenliğine uygun şekide doğru düzgün bir imar çıkartmaları ve bizlerde evlerimizi yerinde yapmak istiyoruz ,hal böyle olunca aynı kat verince hiç bir mütahit yapmak istemiyor insanların durumu ortada nasıl yapacak ,neden imar güncellemesi yapılmıyor ,neden süreç böyle uzatılıyor zen olan yerlerde sorun yok hemen hizlı plan proje çıkarıp yapıyorlar ,garıbana gelince bekle şükret deniyor Malatyalı bunları hak etmiyor herkese bir gün lazım olacak olan adalet istiyoruz neden hala 19 ay olmuş bu sehirde hiçbir şey ilerlemiyor ,sayın belediye başkanımız ilhan hocam adaletli bir insan biran önce imar güncellemeleri yapmalı deprem yönetmenliğine uygun evlerimizi yapacak şekilde kat planı imar vermeli yoksa bu şehir 10 yılda geçse hiç bir şey olmaz lütfen biran önce bu işlemi yapın adamına göre zengin malına göre değil Allahın adaletine göre yapın,yazık güzelim şehrimiz böyle giderse 10-20 yılda geçse düzelmez belirsizlikle yatıp kalkmaya devam ederiz saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Göztepe (3 hafta önce)
    Sayın bakanında dediği gibi gerçekten az hasarlı evler yıkılmaz Bunlar milli Değerdir Bunlar milli sermayedir Göztepe Mahallesi'nde yapılan yeni imar çalışmasına uygun olmadığını tespit etti ve az hasarlı binaların yıkılmaması talimatını kendi gözlerimin önünde verdi Allah razı olsun Yeni evlerin yanında eski evler ucuz kalacakmış Biz barınma ihtiyacımızı karşılamak için uğraştık herhangi bir şekilde kimsenin göz estetiği veya çarpık kentleşmeyle ilişkimiz yok Göztepe'de yıkılmayacak dedi
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Malatyali (3 hafta önce)
    Belediyelerde yerinde dönüşüm le ilgili imar izni geç çıkması hepsini belirtim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (3 hafta önce)
    Geçen malatya ya geldi yerinde dönüşüm de hibe kıredi yetersizliğini dile getirdim yazılı olarak 15 bine hiç bir mutahit ev yapmıyor yazdım en az metre karesi 20 bin ile 25 bin arası belirgin bugün bakanlık özel kaleminde aradılar bakan beye rapor sunmaları için inşallah bir şey çıkar umudum var
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (3 hafta önce)
    Yerinde dönüşüm ile ilgili en ufak bir ilerleme yok 18 ay geçmesine rağmen hala bir belirsizlik var
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kernekli (3 hafta önce)
    Valinin belediye başkanının görevi halkla hükümet arasında köprü kurmaktır vatandaşı dinleyip sorunlarını devlete aktarmak çözüm bulmaktır. Bizim bir buçuk yıldır talebimiz buydu. Vatandaş ne istiyorsa o yapılsın, 3-5 siyasinin, kuyumcunun, müteahhitin rantı uğruna bu şehir feda edilmesin, bir şehirde mevki makam sahipleri kafalarını makamdan çıkarmayıp caddelerde sokaklarda bakan vatandaşa çözüm buluyorsa o şehirde birşeyler yanlış gidiyor demektir. Ben buradan bakanımıza teşekkür ediyorum, ilimiz bürokratlarının 1 yıldır çözemediği sorunları 1 günde çözdü.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • kayısıkentli44 (3 hafta önce)
    Bakan gündüzbey ve çırmıhtı gibi güzel ilçelerimizi betona gömmekten rant olmaktan kurtardı isteyen vatandaş yerinde isteyenede veya arsası yetmeyenede toki eliyle yapılsın oranın halkı dağılmasın orjinali bozulmasın dışardan kimse yerleşmesin sahip çıkın mahallelerinize ilçelerinize malatyalılar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Zart Zurt Bülent diye artık cagiracaklar sayın vekilimizi
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    Şimdi hakkımızı aramak ya da hakkımızı almak için bakan gelmesini ona erişmeyi mi bekleyeceğiz?
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Erkan (3 hafta önce)
    Rezerv alanındaki evim az hasarlı yıkılmasın diyenler sağına soluna yeni evler yapıldığı zaman çok pişman olacaklar.En az 20-30 yıllık evlerin değeri yeni evlerin yanında çok düşük kalacak.Birde depremden sonra yapılacak yeni sağlam evde değilde kendi az hasarlı dediği evinde oturacak.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Kim bakıyor değerine ev satmak için almıyor vatandaş oturmak icin
    %67
    %33
    Yanıtla
  • MURAT Geçkil (3 hafta önce)
    Hayatımın en büyük acısını yaşıyorum.. Malatya dostu malatya sevdalısı bir aktörü kaybettik..Acımız büyük
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Umut (3 hafta önce)
    Çok güzel konuşmuş keşke daha önce bakanlık yapsaydı hahahaha
    %75
    %25
    Yanıtla
  • yasabır (3 hafta önce)
    önceki dönemlerden de hatırlıyorum sanki toplantı reklam yine poz verirler sonrası malatya deyimin ardı kiraz bahçesi :)) orta hasarlı evimiz var depremenin üstünden bunca vakit geçmiş daha durumu belli değil toki kurasına sokmaz rezerv alan yapmaz ne olacak belli değil gelde inan bunlara
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali (3 hafta önce)
    Bakana helal olsun mahalle sakinlerini kırmadı.butun mahalleleri gezdi....vatandaş tepkisi normal evi yok barkı yok konteynerde yaşamak çok zor ...anlayışlı olmasını takdir ettim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (3 hafta önce)
    “Valinin seyirci kaldığı” hususu artık Türkiye de kurumların yetkisi olmadığı, bürokratların hak hukuk tercihi yerine yukarıdakilerin talimatlarını yerine getirip kuklalık yaptığı aşikardır. Allah vatandaşın yardımcısı olsun
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Malatya siyasileri Malatya halkının taraginda olması gerekirken, zenginlere peşkeş çekmenin derdinde. Yani hizmet değil ..... Bakan Malatyaya gelmese ve siz Malatyalilarin sesini duymamaya devam edeceksiniz. Demekki bu vekillerin tamamının hesabı çok çok çetin olacak. Çünkü kul hakkı farkli birşey!!!
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Serkan Adıgüzel (3 hafta önce)
    2005-2006 yıllarında Murat Bey Malatya Beydağı, Doğanyol ve Akçadağ tokinin ızmanıydı. Şehrin yanancısı değil, kendisi ile 4 yıl çalışmak nasip oldu çok mutavazi vedürüst bir insan. Malatya mızda emeği çok.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Hipodromcu Zeko (3 hafta önce)Serkan Adıgüzel isimli kullanıcı yorumuna
    Konuştu beyefendinin yalaka Danışmanı
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Sen kimi yalıyorsun zihin özürlü
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Mustafa (3 hafta önce)
    Bakan diyor kalsın yıkmayın şehrin belirli yerleri rezerv ilan edilmiş yıkılması lazım bir yüksek katlı binalar alçak katlı binalar eski binalar çarpık bir yapılanma ve yeni binalar görsel çok körü olacak
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Senin göz estetiğin için adamın sağlam evi neden yıkılıp mağdur olsun? Sağlam evlere dokunulmasın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kündübeg (3 hafta önce)
    Gündüzbey, çırmıhtı kadastral parselleri imara uygun değil 40 m2 ile 200m2 arası değişmektedir. İmar planına uymayan parseller çarpık yapılaşmaya sebep olur, imar uygulaması yapıldığı zamanada yüzde 45'e kadar kesinti olacağından parsel yapılaşmaya uygun olmuyor, bu yüzden ada bazında rezerv alanında ancak çözülebilir, bu gibi yerlerin sosyoloji ile nüfus yapısı ile oynanmadan çözülmelidir. Belediyelerin imar konusunda depremden önce veya sonra ivedi olarak imar uygulaması yapmaları lazımdı, ama maalesef beceriksiz belediye başkanları siyasi kariyerler için izin vermediler. Sonuç olarak kaçak yapılaşmaya neden oldu. Büyükşehir belediyesi imar komisyonunda olan bazı malatya düşmanları buna izin vermediler. Kat yüksekliği meselesi 1 sene sürdü belediyeler bu kafa yapısı ile biraz zor çözerler, ikizceyi imara açmayı düşünüyorlar, ikizcede kimlerin yerleri var araştırmak gerekir.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • kayısıkentli44 (3 hafta önce)Kündübeg isimli kullanıcı yorumuna
    Doğru tesbit bu ilçelerin tümünü proje adı altında betona gömmek doğru değil doğasını orjinalini bozmak doğru değil yıkım olan adaları tesbit edip buralarda çalışma yapılması vatandaşın hakkının verilmesi gerekir boş arazileri bahçeleri arsaları rezerv alan diye alıp doğasını bozmak ağacını kesmek vatandaşın tapulu parseline göz dikmek ihanettir bakan bunu görmüş belliki yada doğru şekilde anlatmışlar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    Eğer ki malatyamizi bir kaç mahalleli yada esnaf için kendi cikarlari menfaatleri için tamamen ayni yerinde dönüşüm yaparak o eskiden olan sokakları, caddeleri dar, araç geçmez park edemez halde şehir içi trafiği tren katarı gibi yolun darligindan tek sıra dizilip gitmesine sebep olursanız buna ordaki menfaatciler de dahil malatyamizin geleceği ile oynadığınız için bilin ki 20 yıl sonra torunlarinizi size küfür edecekler...
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatya (3 hafta önce)
    Sayın bakanım şehre yakın eski şoför okulu alanına sanayi beylerderesi ile şehirden kopmuş cafana dağlarına neden konut yapıldığını araştırmanızı bilgilerinize arz ederim.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet Emrah İdaçlı (3 hafta önce)
    Türkiye genelinde bu tür afetlerden sonra gelinen süreçlerin çok yavaş ilerlemesinin sebebi illerin vekilleri ve belediye başkanlarının hep birilerini gözeterek iş yapmaya çalıştıkları için konteynerlarda kalan insanlar malesef bu süreçlere takılıp perişan oluyorlar. Şehirlere bakanlar geldiğinde yanında vekil veya belediye başkanı gezmesin işler daha hızlı ilerler. Dün 1.5 yıldır bomboş bekleyip bir iki esnafa gücü yetmeyen birilerinin yüzünden foyalari mahalle sakini sarı tişörtlü arkadaş tarafından bakana doğrular söylenince bakan bey saatlerce Niyazi mahallesini gezdi ve süreç hızlanmaya başladı. Muhtar ve vekillerin engellemesini kimse engelleyemedi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mert (3 hafta önce)
    1.5 senedir beklemesinin sebebi bazı esnaflar itiraz etmiş ...ama ordaki birkaç vatandaş tepki gösterince bakan gezmek zorunda kaldi
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (3 hafta önce)
    Orda sarı tişörtlü iri yarı babayiğit bir arkadaş vardı ..yeminlen helal olsun muhtarlar doğru düzgün konuşamazken adam dobra dobra konuştu bakan onun üzerine Niyazi mahallesi İsmetiye kabaklibag bölgesini teker teker gezdi ve Niyazi mahallesinin binaların çoğunun yıkılmasını söyledi..çevre şehircilik Malatya müdürü talep formu doldurun dedi ..o çocuk rezerv alanda 2-3 esnaf uğruna talep formu olurmu dedi tepki gösterdi....vallaha milletvekili olacak çocuktu
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ünal (3 hafta önce)
    Insallah sn Bakan merkezi bir planlama ile şehri arzu edilen planlamaya kavuşturur, ısmarlama haritalardan kurtarır bizi
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (3 hafta önce)
    Bu adam dediğiniz imar barışını meclisten geçiren bakandir. O kadar insan depremde öldüyse bunun vebali vardır. Malatya'da çok büyük bir imar varmış gibi hava yaratmayalim. Şu anda süre pazarı ile saray mahallesinda çalışma var. Şimdi de kışla caddesi ne başladılar. Ama konteynerde kalan binlerce insan var Allah yardımcımız olsun
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Battal (3 hafta önce)
    Yeşilyurt Gündüzbey için yapılan proje harika ama hala insanlar 40 60 100 metrekarelik yerlere yine ev yapmak istiyor..Malatya da yaparsan niye yaptın yapmassan niye yapmadın mantığı var.Çırmıhtı bu zihniyetle 50 yılda toparlanamaz...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kayısıkentli44 (3 hafta önce)Battal isimli kullanıcı yorumuna
    İnsanlar 40-50 metreye ev yapmak istemiyor toki eliyle aynı sayıda yerleşim yapılsın rant olmasın kalabalıklaşmasın istiyor rezerv alan istemiyor çünkü rezervdeki projede her yeri beton yığınına gömüyorlar 2 katı konut yapıyorlar boş bahçe arsa veya yıkım görmeyen adaları dahi projeye dahil ediyorlar iyi incelemek lazım belliki konuyu bakana birini doğru şekilde anlatmış o da aynı şeyi söylüyor zaten parseli yeten kendi yapsın yapamassa biz parselinde yapalım parseli yetmeyene aynı bölgede konut üretelim mahallesinde kalsın orjinali bozmayalım diyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kuru kayısı (3 hafta önce)
    Hey yavrum hey... Şehre gel... Neredeyse 2 sene olacak hala plan bile belli değil!!!
    %80
    %20
    Yanıtla