SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Zemin Çok Kötü Olduğu İçin Büyük Paralar Harcanıyor'

'Zemin Çok Kötü Olduğu İçin Büyük Paralar Harcanıyor'
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde neredeyse tamamen yıkılan Malatya'daki çarşının yeniden ticari hayata kazandırılması için başlatılan çalışmaların gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

Akpınar, Halfettin, Dabakhane ve Cevherizade mahallelerinin önemli bölümünü kapsayan, kentin çarşısı olarak bilinen ve depremlerde büyük oranda yıkılan alanın yeniden ekonomiye kazandırılması için yürütülen çalışmalar Emlak Konut tarafından sürdürülüyor.

Depremden önce yüksek katlı binaların bulunduğu bölge, fore kazık, perde kolon, tünel kalıp ve radye temellerle desteklenmiş zemin artı 2, 3 ve 4 katlı bloklarla yeni yüzüne kazandırılıyor.

5 bin 74 bağımsız birimin tamamına yakını iş yeri ve ofisten oluşacak çarşı projesinde, 560 da konut yer alacak.

Çarşı projesinin genişleme alanı kapsamında Saray Mahallesi'nde belirlenen alanda ise 594 konut, 493 ticarethane ve 256 ofis yapılıyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AA muhabirine, depremde hasar alan Malatya'yı eski canlı günlerine hızla kavuşturabilmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Malatya'nın çok öncelerden beri kötü planlandığını ve kentin tek çarşıya sahip olduğunu ifade eden Er, şöyle konuştu:

"Malatya'mız tek merkezli bir şehir. Maalesef, üzülerek söylüyorum, geçmişte bizim 13 beldemiz vardı. Bu 13 beldenin her bir belediyesi ayrı bir plan yapınca Malatya çok kötü planlanmış. Bir çarşımız vardı, çarşı da depremde çökünce Malatya çöktü. Bununla birlikte de Malatya'nın umutları ve hayalleri çöktü. Oysa Malatya, büyükşehir ve çok merkezli bir şehir olmalıydı. Şu anda bütün çalışmalarımız o yönde. Çarşımızda teslim edilmek üzere olan bloklarımız var. Bir kısmı bitti, bir kısmı bitmek üzere. Dış cephesi yapılanlar de var. 2025 yılında tamamı bitmiş olacak."

Çarşı projesinin kentteki 49 rezerv alandan biri olduğunu, bu anlamda inşaat çalışmalarının hummalı şekilde yürütüldüğünü vurgulayan Er, çarşı projesinin Emlak Konut tarafından yapıldığını, bu kapsamda yüksek katlı binaların da tercih edilmediğini kaydetti.

Çarşıda yıkılan binaların altından zemin suyu çıkması nedeniyle zeminin 12 bin kazıkla güçlendirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Zemin çok kötü olduğu için büyük paralar harcanıyor. Bir taraftan da orada bir zemin suyu var. İnşaatların tamamlanmasını bekliyoruz. Yol aksları belli olunca yeraltı suyunu MASKİ vasıtasıyla alıp Çavuşoğlu'ndaki dereye deşarj edeceğiz. Suyu oradan uzaklaştırarak sulama suyunda kullanacağız."

Çarşı merkezinden Sıtmapınarı'na kadar prestij cadde planladıklarını aktaran Er, böylelikle çarşının yenilenen yüzünün kentin prestijli bir alanı haline geleceğini kaydetti.

Bu çalışmalar yürütülürken altyapı için de önemli çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Er, bu kapsamda Malatya'nın içme suyu kaynağı olan Kaptaj'dan çıkan borulardan asbest borulara ve kanalizasyona kadar tüm altyapının yenilenerek Malatya halkının hizmetine kazandırılacağını sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Malatyali (3 ay önce)
    Yanlış zemine çarşı kurduğunuzu yeni mi anladınız
    %75
    %25
    Yanıtla
  • sedat yamaci (3 ay önce)
    zemin çok kötü ise, başka bir zeminde inşaat yapma şansımız yok mu?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mamulo (3 ay önce)
    Malatya merkezini beton yığını haline getirenler, göz yumup onay verenler,, güzel şehrimizi yaşadığımız depremi fırsata çevirmeyip, beton yığınına çevirenleri, yeşil alan, büyük meydan, geniş yol ve cadde yapmayanları, güzel Malatya mızın geçmişini, tarihini yok edenleri bir Malatya lı olarak affetmiyorum. Geçmiş belediye başkanlarının, sivil toplum kuruluşlarının görüşünü beyan etmelerine rağmen, hiçbirini gayle almayanlara yazıklar olsun.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • mehmet (3 ay önce)
    Asbest borularını kim Malatya'ya döşedi* Bilim adamlarının uyarılarının kim dinlemedi? Basın lütfen bunları bulup yazın!
    %90
    %10
    Yanıtla
  • mehmet (3 ay önce)
    2010 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi için yaptığım projede Malatya merkezinin çok kötü zemininin olduğunu yazmıştım. Raporumu kabul etmeyenler Malatya'nın merkezinin bu duruma gelmesinin sorumlusudur.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Halil (3 ay önce)
    Sağlam kaya zeminli Yukarı Banazı'nın geniş alanlarına tarım arazisi vasfı veren zihniyet mi bunu diyor. Su yok, tarım yok denecek kadar az.. Büyükşehire güzel bir alt merkez olabilir diyor bilim adamları ama belediyenin adamları sadece Horata deresi etrafındaki yemyeşil alanlara imar verip burayı görmezden geliyorlar.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Konakta beydağı etekleri, tokinin arkası, tuztaşı, tecde tepesi denilen bölgeler oldukça kayalık ve sağlam, imar için uygundur ama horata deresi etrafı yeşillik ve sulak asla imar için uygun değil. Belediyenin ve rantçıların bir çıkarı olmadığı için bunu böyle yapmıyorlar. Yoksaki tecde tepesi öyle boş olacak sen gideceksin taa haçovaya toki yapacaksın iş olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (3 ay önce)
    Hani bir malınızı satmak istesiniz de alici fiyat kırmak için sürekli bahane üretir. Nedense bunu hissettim. Arkadaş asbest eskilerin höllük toprağıdır. Basınçlı su borularında kullanılamaz. Olmayan şeyi 35 yıldır değiştiriyorlar. 35 yıldır şehri çok merkezli yapamadılar. Su bir nimet, hep hor baktılar. Kanalizasyona verdiler. Erkaldan beri
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turan (3 ay önce)
    Yeni mi aklınıza geldi.Zeminin kötü olduğunu herkes biliyordu.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • ÇARŞII (3 ay önce)
    Çarşıyı yanlış planladilar. %70 i yeşil alandan oluşan eski bakircilarin, birkaç dükkanın oldugu bir çarşı yapmaliydilar. Aksine dip dibe katlı beton yığını yaptılar yetmiyor gibi caminin karşisina meydana cami yapiyorlar. Akıl alır gibi değil bir şehir bu kadar plansız bu kadar programsız yönetilir.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Sayın belediye başkanı, siyasiler hala neden yeni yapılan binalar birbirine çok yakın cadde ve sokaklar da... hala yamuk yumuk yapılıyor binalar.. tek bir çizgi çekilerek yol 3x3 yanda otoparklari olması gerekiyordu... bu nasıl bir planlama
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Resul (3 ay önce)
    İnşallah bütün proje görsellerinde yer verilen ve seçim sözü olan tramvayı bu şehre kazandırırsın sayın başkan..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bu yoruma eksi veren arkadaşlar amacınız nedir?
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Kimse inanmıyor yapacağından kardeş. Seçimi almak için söylenen sözlerden biri. Hızlı tren de fasa fiso. Konya , Kayseri'ye bak sanayiyi oraya kurdular, hızlı tren Konya'da. Malatya doğunun niteliksiz göçünü almış, Suriyeliler de eklenmiş nitelikli insanların çoğaldığı geriye giden bir şehir...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Madem niteliksizler kaldı Malatyada, son kalan siz niteliklilerde gidin de biz rahat edek lo.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Amaç siyaset.
    %0
    %100
    Yanıtla