SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ziraat Odalarına Göre Kayısıda Durum Vahim

0
Güncellendi - 2020-05-04 19:32:42
Ziraat Odalarına Göre Kayısıda Durum Vahim
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılıç, Malatya’da monilya hastalığı görülmeyen tek bir kayısı bahçesi olmadığını belirterek,  bu yıl diğer yıllardan farklı olarak hastalığın sadece ağaca değil aynı zamanda meyveye de zarar verdiğini, bu nedenle bu yılki kayısı rekoltesinde yüzde 50 oranında azalma beklediklerini açıkladı.

Yunus Kılıç, bu yıl kayısı bahçelerinde kullanılan zirai ilaçların monilyaya karşı önleyici hiçbir fayda sağlamadığını vurgulayarak “Üreticiler önceden 2 veya en fazla 3 ilaç atarak monilya tehlikesini yok ediyordu. Ancak bu yıl 4 hatta 5 ilaç atan oldu ama yine fayda etmedi. ‘Acaba isimleri firmaları ayın olan ilaçların içerikleri aynı mı?’ diye merak ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nden bu ilaçların analiz edilmesini bekliyoruz” dedi.

Kayısı meyvesinin % 50’si zarar gördü

Bu yıl, kayısı üreticisi, kayısı alanında bilimsel çalışma yapan akademisyen ve kayısı sektörünün gündemine yoğun biçimde giren monilya hastalığının kayısı bahçelerinde yarattığı tahribata dair son açıklamayı Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılıç, Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptı.

Mart ayından bu yana başlayan yağışlar ile birlikte Malatya’nın kayısı bahçelerinde çiçek dönemindeki monilya hastalığı sadece ağaca değil meyveye de büyük oranda zarar verdiğini söyleyen Yunus Kılıç, hastalığın yarattığı tahribatın büyüklüğünü, “Malatya’nın tamamında ilçeler ve merkezde sadece ağaçlarda kuruma değil meyvelerde de ciddi oranda dökülme meydana geldi. Monilya hastalığı bu yıl kayısının meyvesine yüzde 50 oranında zarar verdi. Geçen yıl 87 bin ton olarak açıklanan kayısı rekoltesinin bu yıl 50-60 bin tonu geçmeyeceğini düşünüyoruz” sözleri ile anlattı.

“Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün açıkladığı monilya hastalığı oranı sağlıksız”

Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yayınladığı raporda monilyanın zararının yüzde 1-2 arasında olduğunun belirtildiğini hatırlatan Yunus Kılıç, “Malatya’nın monilya görülmeyen tek bir bahçesi yok.  Dolayısıyla bu rakamların çok sağlıklı rakamlar olduğunu düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.

Monilyanın yağışların çok olmasına bağlı olarak artan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Malatya Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılıç, bu yıl monilyaya karşı mücadelede kullanılan ilaçların hiçbir fayda sağlamadığını da vurguladı ve Malatya İl Tarım Müdürlüğü’nün monilyaya karşı kullanılan ve piyasada satılan ilaçları analiz etmesini istediklerini kaydetti. Kılıç şunları söyledi:

“Bu yıl ilaçlar hiç fayda etmedi.  En bakımlı, en verimli, toprak, su analizi, bakımı, budaması yapılan, besini gerektiği kadar verilen  bahçelerde bile monilya için atılan ilaçlar hiçbir işe yaramadı. Üreticiler önceden 2 veya en fazla 3 ilaç atarak monilya tehlikesini yok ediyordu ancak bu yıl 4 hatta 5 ilaç atan oldu ama yine fayda etmedi. Acaba isimleri firmaları ayın olan ilaçların içerikleri aynı mı diye merak ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nden bu ilaçların analiz edilmesini bekliyoruz”.

“Yeni ilaç önerisi bekliyoruz”

Kayısı bahçelerinde şu sıralarda yoğun biçimde meyve dökülmeleri görüldüğünü söyleyen Yunus Kılıç, bu durumun monilya hastalığının, çiçek döneminde üzerine yapışmasından ve meyvenin kürkten çıkmasına engel olmasından kaynaklandığını belirtti.

Hastalığın bununla da kalmayan yıkıcı etkisiyle meyvelerin de döküldüğünü kaydeden Kılıç, son olarak Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak, “Üreticiler ilaçların analizinin yapılmasını istiyor. Şayet şu anda kullanılan ilaçlar artık hastalığa karşı bir direnç gelişirdiyse yeni ilaçların üreticilerimizin kullanımına sunulmasını bekliyoruz” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Erkan (4 yıl önce)
    Kayısı bol olduğu senede, az olduğu senede çiftçi kazanamıyor. Aracılar kazanıyor. Kayısı tezgaha geliyor 'çok pahalı' kazanan çiftçi değil, kazanan stokçular( Hepside değil daha büyük çaplı çalışanlar tır doldurup iller arası gönderenler, ihraç gücü olanlar)Bunlar üreticiden azdan alıp tüketiciye pahalı verip makası açtığı gibi( ki mala çiftçinin yaptığı maliyetin üçte birini yapıp) aynı zamanda fiyat dengesini de bozuyorlar. Kayısının taban-tavan fiyatının olması lazım, kayısı borsası emek-kazanç takibini yapması lazım gerekirse talebin düştüğü zaman fiyatı düşürmeden çiftçiden malı alıp depo etmesi lazım çiftçiyi cambazların eline bırakmaması lazım.. çayın , fındığın taban fiyatı var neden kayısının olmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Küllümağaraköyü sakini (4 yıl önce)
    Tüccar ne zaman islime girerse köylüyü inşallah anlar. ...kayısı nın para etmesi için tüccar çiftçiye sahip çıkacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Uğur (4 yıl önce)
    O yüzde 1-2 diyen çok bilgin masa başı çalışan arkadaşlar kaç bahçeyi gezdiniz ? Kaç kişinin ağacını canlı gördünüz ? Acaba monilya hastalığı gerçekten ne kadar diye kaç araştırma yaptınız ? Hangi bahçeye hangi ikaç atıldı da hastalık bu kadar yaygınlaştı diye çalıştınız? Onca yıldır üreticiyiz bir tek Allahın kulu gelip de bahçede bir ağaca bakmadı. Neye göre kime göre %1-2 diyosun ? 3 ilaç atanın bahçesinde bile monilya varken üstelik diyecek çok şey varda karşında muhattap yok işte neyse tek diyeceğim yazıklar olsun size masa başı bilmişler sizi...
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇIrmıhtılı (4 yıl önce)
    Şu kayısının düştüğü duruma bakın be. Dünyada bilimsel olarak bu kadar rezil duruma düşen bir üürn varmı acaba. Bol olduğu zaman don olsunda stoktakinden köşeyi dönmek isteyenler için gelecek daha vahim olacaktır. En vahimi iki üniversitesi olan bir il bu konuya çare bulamıyor. Klavuz karga ne güzel yakışıyor. Yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • TT (4 yıl önce)
    Daha çok verim almak için atılan her ilaç çiftçiye zarar veriyor... Bir sene hiç ilaç atmasınlar, o zaman görecekler kayısı nasıl tutuyor... Ağacı mahveden hep bu ilaçlar... İlaç kullanmayın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (4 yıl önce)
    Cifciler olarak kayisi meyvelerimizi monilya maffetmistir dolayisiyla sigortali olan bahcelerimizden tarsim bu yil prim almasin..kurulus amaci cifciye destek olan tarsimin bu dogrultuda hareket etmesini temenni ederim..
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    ya kayısısı olmayan dünyada bir bitki üretemeyenler üreticinin halini anlıyamazlar. devletimiz büyüktür elbette gerekeni yapacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cafer GÜL (4 yıl önce)
    Yeşilyurt Cumhuriyet örnek köy(mah.) de yapılan organik kayısıcılık maalesef iflas etti. Kayısı ağaçları tamamen siyah bir çalı halini almış.Bunca yıllık emekler ziyan olmuş. Kayısı ağaçlarının hali içler acısı.inanmayanlar yerinde görsünler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Neden ? Bu hastalık yüzündenmi ? Ağacı tamamen kurutuyormu ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (4 yıl önce)
    Hep aynı muhabbet. Yok don oldu, yok hastalık vurdu yok iyi mahsül yok. Vs VS.. .iyi ama herzaman da kayısı fiyatı artıyor. 50 TL olmuş kilosu. Bol olduğu zaman da pahalı, az olduğu zaman da... İncirin kilosunu bile geçti.... Ne bu altı üstü kayısı....
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısısı Olmayan Adam (4 yıl önce)
    Bu yalan haber diyenler, inanmayanlar neye dayanarak böyle diyorlar. Kaç tane bahçe gezmişlerde söylüyorlar. Benim 1 tane bilr kayısı ağacım yok. Bugün köye kayınbabayı bırakmak için gittim. Yol boyu sağlı sollu kayısı bahçesi. 30 km gittim. Sağlam bahçe hiç yok gibiydi. Hepsi çalı gibi olmuş. Ağacın uç ve dış dalları kurumuş. Geç meyveyi yaprak bile kalmamış. Sonra da köydeki akrabaların bahçelerini gezdik. Hepsi de ağır darbe almış. Kime sorsak ilaçtan sonra oldu diyorlar. Komşu bir bahçede hafif zarar vardı, meyve ise çok azdı. Sahibi, "Ben bunların attığı son ilacı atamadım. Atamadım diye çok üzülmüştüm. Ama şindi bakıyorum iyiki de atmamışım." dedi. Piyasada çiftçiye satılan ilaçlar araştırılmalı. Malatya'da kayısı üretip de zengin olan kaç kişi var? Ticaretini yapanlar hariç tabi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Tarım İl müdürlüğünde ki yetkililer çok biliyor ya %1-2 yi rekoltede görürler masa başından idarecilik olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • ali yılmaz (4 yıl önce)
    ığdırı marka yapacağız anlaşılan
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (4 yıl önce)
    Sayın koordinatörün görüşleri doğrudur.Ciddiye alınmalı araştırılmalı,çiftçinin kullandığı ilaçların merdiven altı üretim olma ihtimali yüksek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Atığımız ilaçların üstünde kayısı ya dair bir Bilgi yok ceviz şeftalı elma vs var ama kayısı yok
    0
    0
    Yanıtla
  • kaya (4 yıl önce)
    sevgili : ahmet,yılmaz rumuzlu kardeşlerim fındık .fıstık.zeytin,ve limon bile almış başını gidiyor buna ses çıkarmıyonda kayısının pahalı olmasını içine sindiremiyorsun acaba siz hangi kayısı tüccarının silahşörüsünüz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Kendimi bildim bileli her yıl aynı don oldu, hastalık geldi, dolu yağdı, kayısı bu sene yok.... Hiç bir yılda azıcık şükür eden yok. Kilosu 10 TL olur 20 ye niye satılmadı, 20 olur 30 a niye satılmadı, 30 olur 40 a niye gitmedi... Azıcık şükür den insanlar ne kaybeder merak ediyor. Şükredinki Rabbimiz daha bol rızık versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • yılmaz (4 yıl önce)
    Yalan haber kaysı yine para etsin diye her zamanki gibi birilerine rant sağlamak için yalan haber.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    70 yıllarda iki metre kar yağardı toprak evleri ağaçtan kar küreği ile kürerdik Mart ayınin onundan sonra yağmur ve güney rüzgarı ile o karın tamamı erir giderdi şimdi köye kar yağmıyor mevsimler değişti bahar yok oldu gitti bütün bunlar biz insanların tabiatı bilinçsiz bir şekilde tahrip etmemizden kaynaklanıyor yani ektigimizi biçiyoruz o günlerde dağlarda bulunan kuş ve hayvanlar yok oldular kesinlikle o günlerde görmediğim domuzlar her tarafı kapladı kim bıraktı acaba Anadolu'ya bu domuzları diyorum.kisacasi kayısı cenneti olan Malatyamizin iklimi değiştiğinden dolayı bazı bölgelerimiz dışında kayısı için müsait değil yapacak fazla bir şeyde yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Anadolu da eskiden yokmuyduki domuz .!!! Eskiden yoksa yeni yeni çogalıyosa kesin dış güçler bırakmıştır anadolu yaa.
    0
    0
    Yanıtla
  • aynen katılıyorum size malatyalı rumuzlu kardeşim, iklimler değişiyor, malatya da her zaman kayısı olacak diye bi durum yok, onun için elimiz de ki şeylerin kıymetini bilelim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Akcadagli (4 yıl önce)
    Bakalım vekiller sahip cikacakmi yoksa yine sayın vekilimiz veli agbabami meclise taşıyacak bu sorunu bekleyeceğiz
    0
    0
    Yanıtla