Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılıç, Malatya’da monilya hastalığı görülmeyen tek bir kayısı bahçesi olmadığını belirterek, bu yıl diğer yıllardan farklı olarak hastalığın sadece ağaca değil aynı zamanda meyveye de zarar verdiğini, bu nedenle bu yılki kayısı rekoltesinde yüzde 50 oranında azalma beklediklerini açıkladı.
Yunus Kılıç, bu yıl kayısı bahçelerinde kullanılan zirai ilaçların monilyaya karşı önleyici hiçbir fayda sağlamadığını vurgulayarak “Üreticiler önceden 2 veya en fazla 3 ilaç atarak monilya tehlikesini yok ediyordu. Ancak bu yıl 4 hatta 5 ilaç atan oldu ama yine fayda etmedi. ‘Acaba isimleri firmaları ayın olan ilaçların içerikleri aynı mı?’ diye merak ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nden bu ilaçların analiz edilmesini bekliyoruz” dedi.
Kayısı meyvesinin % 50’si zarar gördü
Bu yıl, kayısı üreticisi, kayısı alanında bilimsel çalışma yapan akademisyen ve kayısı sektörünün gündemine yoğun biçimde giren monilya hastalığının kayısı bahçelerinde yarattığı tahribata dair son açıklamayı Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılıç, Yeni Malatya Gazetesi’ne yaptı.
Mart ayından bu yana başlayan yağışlar ile birlikte Malatya’nın kayısı bahçelerinde çiçek dönemindeki monilya hastalığı sadece ağaca değil meyveye de büyük oranda zarar verdiğini söyleyen Yunus Kılıç, hastalığın yarattığı tahribatın büyüklüğünü, “Malatya’nın tamamında ilçeler ve merkezde sadece ağaçlarda kuruma değil meyvelerde de ciddi oranda dökülme meydana geldi. Monilya hastalığı bu yıl kayısının meyvesine yüzde 50 oranında zarar verdi. Geçen yıl 87 bin ton olarak açıklanan kayısı rekoltesinin bu yıl 50-60 bin tonu geçmeyeceğini düşünüyoruz” sözleri ile anlattı.
“Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün açıkladığı monilya hastalığı oranı sağlıksız”
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yayınladığı raporda monilyanın zararının yüzde 1-2 arasında olduğunun belirtildiğini hatırlatan Yunus Kılıç, “Malatya’nın monilya görülmeyen tek bir bahçesi yok. Dolayısıyla bu rakamların çok sağlıklı rakamlar olduğunu düşünmüyoruz” ifadesini kullandı.
Monilyanın yağışların çok olmasına bağlı olarak artan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Malatya Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılıç, bu yıl monilyaya karşı mücadelede kullanılan ilaçların hiçbir fayda sağlamadığını da vurguladı ve Malatya İl Tarım Müdürlüğü’nün monilyaya karşı kullanılan ve piyasada satılan ilaçları analiz etmesini istediklerini kaydetti. Kılıç şunları söyledi:
“Bu yıl ilaçlar hiç fayda etmedi. En bakımlı, en verimli, toprak, su analizi, bakımı, budaması yapılan, besini gerektiği kadar verilen bahçelerde bile monilya için atılan ilaçlar hiçbir işe yaramadı. Üreticiler önceden 2 veya en fazla 3 ilaç atarak monilya tehlikesini yok ediyordu ancak bu yıl 4 hatta 5 ilaç atan oldu ama yine fayda etmedi. Acaba isimleri firmaları ayın olan ilaçların içerikleri aynı mı diye merak ediyoruz. Tarım İl Müdürlüğü’nden bu ilaçların analiz edilmesini bekliyoruz”.
“Yeni ilaç önerisi bekliyoruz”
Kayısı bahçelerinde şu sıralarda yoğun biçimde meyve dökülmeleri görüldüğünü söyleyen Yunus Kılıç, bu durumun monilya hastalığının, çiçek döneminde üzerine yapışmasından ve meyvenin kürkten çıkmasına engel olmasından kaynaklandığını belirtti.
Hastalığın bununla da kalmayan yıkıcı etkisiyle meyvelerin de döküldüğünü kaydeden Kılıç, son olarak Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne çağrıda bulunarak, “Üreticiler ilaçların analizinin yapılmasını istiyor. Şayet şu anda kullanılan ilaçlar artık hastalığa karşı bir direnç gelişirdiyse yeni ilaçların üreticilerimizin kullanımına sunulmasını bekliyoruz” dedi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com