Arkadaşım, Dostum..
Mustafa KUŞÇUOĞLU
Malatya basınında kendi kısıtlı imkânlarıyla bir şeyler yapmağa çalışan, çıkar gözetmeden emek veren saygın kişiler geldi geçti. Bunlardan biri de Malatya’nın ‘’Reşat Ekrem Koçu’’su diye nitelendirdiğim dost, vefakâr insan Celal Yalvaç’ın ağabeyi ve Malatya medyasına damgasını vuran İsmet ve Bülent’in amcası, arkadaşım, dostum Muhlis Yalvaç. 1932 doğumlu, babası zamanın en meşhur saat ustalarından Ali Efendi, annesi Firdevs Hanım.
İlkokuldan sonra çok istediği askeri okula değil ortaokulda öğrenimine devam etti. Genç yaşta gazeteciliğe başladı. İlk önce yerel, daha sonra bazı İstanbul gazetelerinin muhabirliğini yaptı. O dönemin Yeni Malatya Gazetesi’nde (İS-LU) müstear ismiyle makale ve hikâyeleri yayınlandı. 1954 de rahmete kavuşan dayısı (Hamikoğlu) İbrahim Galip Akçadağ’ın işlerini üstlendiğinden gazeteciliğe ara verdi. Ama bu ayrılığa fazla dayanamadı. 1957 yılında ses getiren ‘’HAREKET’’ gazetesini çıkardı. Aksilik bu ya, ağır geçen siyatik hastalığından dolayı gazeteyi kapattı.
1960 yılında Münir Mumcu’nun GÖRÜŞ gazetesine ortak oldu. Malatya’ya yaraşır olması için gazeteyi büyütme çabasına girdi. Büyük ebatta baskı makinesi alması Malatya basınında rekabeti başlattı. 1974 den itibaren ise GÖRÜŞ, yeğeni Cevdet Barış’ın sahipliğinde ve yönetiminde günlük olarak yayınlanmağa başladı.
Hece vezninde şiirler de yazdı ama nedense hiçbirini yayınlamadı. Ayrıca başladığı roman çalışmasını da tamamlayabilseydi, bildiğim kadarı ile Malatyalıya ait ilk roman olacaktı.
Duygulu, heyecanlı, atak, dost canlısı bir insandı. Yazılarında, şiirlerinde konular toplumsal ağırlıktaydı. Çocuklarının tercihi ise (büyük oğlu Kemal Suat pilot, küçük oğlu Ali Fuat doktor, büyük kızı Nevin savcı, küçük kızı Leyla veteriner) farklı oldu.
3 Kasım 1990 da kalp krizi geçirdi. Bu sonun başlangıcı oldu. İkinci krizi takiben 17 Nisan 1991'de (Ramazan Bayramı'nın ikinci günü) vefat etti. Ölüm yıldönümünde rahmetle anıyorum.
Kayısının tadı, dostların yadı, Malatya’nın adı ile kalınız.