SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Özal'ı Bir Kez Daha Anarken..

Özal'ı Bir Kez Daha Anarken..
A- A+ PAYLAŞ

Malatyalılık ruhunun yaşatılması için Turgut Özal’ı anmak sadece.. 

Mustafa Bahadır ALTAŞ Yazdı  mba@mbaymm.com

Bir şehrin tarihteki yerini belirleyen değerlerden biri de o şehirde yetişen önemli siyasi kişiliklerinin varlığıdır. Malatya da yetiştirmiş olduğu Mustafa İsmet İnönü, Turgut Özal gibi Türk siyasi hayatına ve cumhuriyet dönemine damga vuran önemli isimleri ile her platformda anılmaktadır.

Malatyalılar olarak bizim görevimizde, tarihe mal olmuş bu isimleri ölümsüzleştirerek gelecek nesillere rol model olarak taşınmasını ve yaşatılmasını sağlamak olmalıdır. Tarihe mal olmuş bu kişileri yaşatmanın da en güzel örneği onların yaptıkları eserlere sahip çıkarak açmış oldukları yolda isimlerini taşıyan eserlerde yaşatmaktır.

1974 yılında vefat eden Türkiye Cumhuriyeti ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı Malatyalı İsmet İnönü’nün isminin verildiği üniversitenin kurulması, kurulan bu üniversitesinin tıp fakültesi bünyesinde oluşturulan tıp merkezine Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Malatyalı Turgut Özal’ın isminin verilmesi ahde vefa duygusunun ön güzel örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ben de bir Malatyalı olarak, bu toprağın yeşertip tarih sahnesine çıkarmış olduğu büyük isimlere manevi borcumu bir nebzede olsa ödeyebilmek, onların bıraktıkları mirasa sahip çıkma görevini yerine getirebilmek amacıyla; Malatya SMMMO Başkanlığım döneminde 2010 yılının Temmuz ayında meslek yaşamımızın 20.yılı nedeniyle yapılan toplantıda “Malatya olarak sorunlarımız olmasına rağmen ümitsiz değiliz, birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece sorunların üstesinden gelebiliriz Malatya’mızın sorunlarına çözüm olacak iki önerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan birincisi kayısının geleceğinde önemli bir katkı sağlayacak Lisanslı Depoculuk’un ilimizde kurulması ikincisi ise, yıllardır atıl duran vagon onarım fabrikası arazisi üzerinde Turgut Özal Teknik Üniversitesi’nin kurulmasıdır. Bu projelerin hayata geçilmesi ile Malatya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı önemli ölçüde gelişim gösterecektir” şeklinde fikirlerimi açıklayarak öneride bulunmuştum.

İlerleyen tarihlerde kaleme aldığım yazılarımda bu konuyu sürekli gündemde tutmak istedim.

8 Mart 2016 Tarihinde ‘’www.malatyahaber.com’’ haber sitesinde yayınlanan yazımda; “Bugün Turgut Özal' a ahde vefa günüdür. Malatya’da kurulacak olan 2. üniversite için başka bir isim aramak veya bu konuyu tartışmaya açmak her geçen gün kaybettiğimiz Malatyalılık ruhunun yok olmasına neden olacaktır. Malatya’da kurulacak 2.üniversite Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Malatyalı 2. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ismi ile kurulmalıdır. Kurulacak olan 2. üniversitenin teknik bir üniversite olması bilişim ve teknolojinin önem kazandığı günümüz de Turgut Özal’ın misyonuna ve vizyonuna da uygun olacaktır. Malatya organize sanayi bölgelerine yakın olan ve atıl bir vaziyette bulunan, her yıl satışa çıkartılan Vagon Onarım Fabrikası arazisi üzerinde kurularak Turgut Özal Teknoloji ve Bilişim Üniversitesi ile Malatya organize sanayi bölgesi içinde teknokent havzası oluşumu sağlanabilinir” şeklinde ifadelere yer vermiştim.

Malatyalılardan bu konuda gelen yoğun talepler üzerine 18 Mayıs 2018 tarihinde “Malatya Turgut Özal Üniversitesi” adında Malatya’da bir devlet üniversitesi kurulmasına ilişkin kanunun kabul edilerek Resmi Gazete'de yayınlanması Malatyalılar olarak bizleri çok sevindirmiştir.

O günden bugüne geçen zamanda Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin her geçen gün gelişmesi ve başarılı çalışmalara imza atması da Malatya adına önemli bir kazanımdır. Bu konudaki isteğimiz yaşama dair ne varsa dijital ortama taşındığı günümüzde üniversitenin Turgut Özal’ın istediği teknoloji ve bilişim üniversitesi olarak öne çıkması ve eğitimine bu konuda daha çok ağırlık vermesidir.

Zaman zaman hissettiğimiz gibi, bu üniversitenin güdük kalmasını sağlamak ve gelişiminini önlemek isteyen, bunun için kendi kişisel ve mensubu oldukları çevrelerin çıkarlarını Malatya çıkarlarının önünde tutanlara, sıfatları ne olursa olsun engel olunmalı, fırsat verilmemelidir.

Metehan’dan Atatürk’e kadar uzanan 2 bin 500 yıllık tarihimizde, Türk liderler şartlar ne kadar zor olsa da başka liderlerinin imkânsız olarak gördükleri olayları gerçekleştirmeyi başarmışlardır. Bunun yakın zamandaki örneği de Turgut Özal’dır.

Turgut Özal, siyasetten spora spordan sanata yönetim biçimleri ve aldığı kararlarıyla, yaptıkları reformlar ile Türk siyasi tarihine damga vurduğu gibi aynı zamanda başta Türk Dünyası olmak üzere Ortadoğu’dan Balkanlara uzanan bir coğrafyada hem İslam dünyasına hem de dünya siyasetine damgasına vurmuş dünyada Türkiye’nin adını ve gücünü yeniden gündeme taşımıştır.

Türk siyasi tarihinde halkın ‘tontonu’ Turgut Özal, kendine has kişiliği ile; gelenekçi, demokratik liberal ve babacan bir liderlik sergilemiş, belirli kesimlerden eleştiriler alsa da tüm siyasi kesimlerin akıllarında sevilen bir lider olarak kalmıştır.

Dün Özal’in adını siyaseten anmayan, vefat yıldönümünde bile hatırlamayan siyasilerin ve STK’ların bugün Özal’ı anmak için yarışa girmeleri düşündürücü olsa da bunu Malatya adına bir kazanım kabul ederek siyasi görüşü ne olursa olsun Malatya’nın değerlerine sahip çıkılması adına önemli bulumaktayım.

Malatyalılık ruhunun yaşatılması için Turgut Özal’ı anmak sadece mesajlarda kalmamalıdır. Özal’ı anma etkinliklerini “Turgut Özal’ın siyasi kişiliğinde devlet yönetimi, dış politika, ekonomi ve maliye politikaları” başta olmak üzere Turgut Özal’ı anlamak ve gelecek nesillerde yaşatmak olmalıdır.

17 Nisan 1993 tarihinde vefat eden Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı vefatının 27. yılında rahmet ve şükran ile anıyoruz. Ruhu şad mekânı cennet olsun.

Yazarın malatyahaber.com'daki diğer yazıları için aşağıdaki linki tıklayınız

MUSTAFA BAHADIR ALTAŞ Yazıları

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • alican (3 yıl önce)
    Vatanını seven özellikle memleketine sevdalı yiğit adam; rabbim gani gani rahmet eylesin.Nur içerisinde yat..
    0
    0
    Yanıtla
  • aras (3 yıl önce)
    Hiç insan ayrımı yapmazdı.Malatyalı olsun çamurdan olsun zihniyetindeydi.Anlayan anladı...Mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (3 yıl önce)
    Rahmetle ve dualarla anıyoruz.Mekanı cennet olsun.Hoşgörülü,ufku geniş,malatya sevdalısı bir cumhurbaşkanı idi.Rahmetlinin dönemlerini düşündüğümüz zaman bakanlarımız,vekillerimiz Malatyamıza çok hizmetler getirdiler.O dönemde Malatyamız,,malatyalılar ve Malatyasporumuz gündemden düşmüyordu.
    0
    0
    Yanıtla
  • TAŞKIN (3 yıl önce)
    Allah gani gani rahmet eylesin memleket için yaptıklarını hiçbir zaman unutmayacağız şehit cumhurbaşkanımizin
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat (3 yıl önce)
    Allah rahmet etsin mekanı cennet olsun....
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (3 yıl önce)
    heyyyy gidi heyy tonton özal. mekanın cennet olsun nur içinde yat. vallahide billahide senden sonra türkiyeye büyük bir lider gelmedi. gelmicek gibi de görünüyor. türkiyeye çağ atlattın. otobanlar... E5. yollar.. EF16.lar tüten fabrika bacaları. tarım. hayvancılık. üreten bir türkiye vardı özal baba.. ülkeye büyük hizmetin var. mekanın cennet olsun. türkiye seni asla unutmayacak..
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Zeki Akal (3 yıl önce)
    Canım başkanım güzel bir yazı kaleme almışsın. Tanıdığım günden bugüne yani 30 yıldır geçmiş değerlere ne kadar önem verdiğini bilirim. Hele Malatya deyince akan suları durdurduğunu bilirim. Her birimiz senin kadar değerlere sahip çıksak eminim Ülkemiz şahlanır. Ne yazıkki her birimiz öbürünün yapmasını beklediğimiz gibi yapanlara teşekkür edecek yere çekemeyiz ve hatta fırsatını buluncaya yapanı tenkit ederiz. Buda Ülkemiz insanına has birşey olsa gerek. Ben canım başkanıma bir Erzurumlu olarak tekrar teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygılarımla. M. Zeki Akal
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    Hep hoşgörülü babacan herkesi kucaklayan fikir inanç ve teşebbüs hürriyetine önem veren bir devlet adamıydı kıymeti tam olarak bilindimi kesinlikle hayır diyorum o bir Malatya sevdalisiydi ama o günkü belediye başkanları ve siyasiler rahmetli ye büyük projeler goturemediler hatta anlatılır efendim Malatya belediye başkanı geldi dendiği zaman birkaç otobüs kamyon kepçe verin gitsin dermiş çünkü başkan hep böyle şeyler istermiş Turgut Özal tıp merkezi onun hayal ettiği gibi olsaydı ortadoğu nun sağlık merkezi olacaktı ama onun mirasına sahip cikilmadi Hüsnü dogan Yusuf Bozkurt Özal hasan celal güzel metin Emiroğlu aklıma gelen Malatya kökenli bakanlardi bizim ton ton amcamız sevgili rahmetli sayın cumhurbaskanim sizi özlem ve minnetle anıyorum bir sızı bir erbakani birde yigido Muhsin başkanı sevdim.ucunuzunde mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nusret ÇİÇEK(MALATYALI)BAĞCILAR / İSTANBUL (3 yıl önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Tonton dede seni çoook özlüyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • HasMalatyalı (3 yıl önce)
    Malatya'ya son geldiğinde mitingine gitmiştim. O zaman söylediği sözler dün gibi aklımda."BEN MALATYA'NIN ÜZERİNDEN UÇAKLA GEÇERİM DE NASIL MALATYAYA UĞRAMAM" demişti. Allah rahmet eylesin...
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (3 yıl önce)
    Şehit Cumhurbaşkanı'mızı unutmadık unutmayacağız
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat Doğan (3 yıl önce)
    Ülke kalkınmasında rol model olmuş atılımlar yapmış devlet büyüğümüzü rahmetle anıyor sevenlerine hayırlı ömür diliyorum kalemine canına sağlık Mustafa Bahadır bey
    0
    0
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları