SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Bunu Hak Etmiyor

A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Geçtiğimiz pazartesi günü malatyahaber.com haber sitesinde yer alan bir haberi okuduğumda hayretler içinde kaldım. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi (Selahattin Gürkan'ın katılmadığı) 17 Ocak 2022 Pazartesi günü yapılan toplantıda, SİT alanı olarak ilan edilen ve korunan Şehit Kemal Özalper Meslek Okulu alanı “Millet Bahçesi” alanına dahil edilmesi için park alanı olması kararı alınmış!

Kararın gerekçesinde söyle diyordu:  “Hüseyinbey Mahallesi 3994 ada 20 nolu parselde Sivas Kültür arlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 02.09.2015 tarih ve 2315 sayılı kararıyla 2863 sayılı kanunun 6. Maddesi gereği korunması gerekli kültür varlığı ve koruma alan sınırı belirlenmiştir. Söz konusu parsele Millet Bahçesi fonksiyonu verilmesini içeren 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliğinin değerlendirilmek üzere Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulması komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

Hiçbir şehirde sit olanı olarak kültür varlığı ve koruma alan sınırı olarak belirlenmiş bir alanın bu şekilde koruma dışına çıkartılmasının örneği bulunmamaktadır. Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Başkanı başta olmak üzere meclis üyeleri ne için oy kullandıklarının farkındalar mı?

Cumhurbaşkanı Yenilerini Açalım Derken Gürkan Var Olanları Yıkıyor!

Bu haberi okuduktan sonra aklıma 10 Ocak 2021 Tarihinde Organize Sanayi Bölgeleri Mesleki Eğitim Merkezleri açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada "Açacağımız uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile gençlere mesleki eğitim imkanı sağlayacağız" dediği konuşması aklıma geldi.

Selahattin Gürkan Sn.Cumhurbaşkanına şirin görünmek için Şehit Kemal Özalper Meslek Okulu alanı millet bahçesine katmayı düşünüyorsa bana göre yanlış yolda. Sn.Cumhurbaşkanı bu konuda önceliğini 10 Ocak da yapmış olduğu konuşmasında Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden yana koymuştur.

Şehit Kemal Özalper Kimdir?

1931 yılında Malatya'da doğan Kemal Özalper'e Kemal adının 13 Şubat 1931 tarihinde Atatürk'ün Malatya'ya yaptığı ziyaret günü doğması nedeniyle verildiği biliniyor. Kemal Özalper öğretmen olarak Malatya Erkek Sanat Lisesi'nde görev yaparken 1963 yılında Kıbrıs Lefke Sanat Okulu'na özel görevlendirme ile tayin edilir. Kıbrıs’ta görev yaptığı dönemde özellikle Kıbrıs Türk Mücahitleri’ne silah, mühimmat ve patlayıcı madde yapımında eğitimler verir. Eğitim sırasında havan topunun patlaması sonucunda 18 Ağustos 1964 tarihinde şehit olur. Şehit Kemal Özalper'in ismi, Malatya'da görev yaptığı Sanat Lisesi'ne verilerek, Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.

Malatya’da genel olarak bilenen adıyla Şehit Kemal Özalper Endstri Meslek Lisesi bundan tam 80 yıl önce 1942 yılında Bölge Sanat Okulu olarak öğretime açılmıştı. 1967 yılında teknik lise bölümleri 1987 yılında ise ingilizce ağırlıklı Anadolu teknik lisesi olarak o günden bu güne kadar geçen süre binlerce öğrencinin yetişmesinde ülkemiz ekonomisen önemli katkılar sağlamış. Türkiye’nin ve Malatya’nın simge eğitim kurumlarından biri olmuştur.

Hedef Yine Malatya’nın Hafızası mı?!

2,5 yıl önce malatyahaber.com da yazdığım Hedef Yine Malatya’nın Hafızası mı?! Başlıklı yaklaşık bir yazımda bu konudaki görüşlerimi şöyle özetlemiştim:

…..

Bu okullardan Şehit Kemal Özalper Sanat Okulu için özel parantez açmak istiyorum çünkü bu okul ismi ile Kıbrıs Türkünün Bağımsızlık mücadelesinde simgeleşmiş bir kahramanın bir şehidin adını taşıyan bir okuldur. Bu özelliğinin dışında döneminde Türkiye’nin en önemli sanat okullarından birisiydi hatta Malatya’da ilk radyo yayınlarının gerçekleştirildiği birçok Malatyalı mahalli sanatçının burada program yaptığı bilinmektedir.

Bu konu Türkiye radyo tarihinde,1966 ve 1971 yıllarına ait Radyo ve Televizyon Özel İhtisas Komisyonu raporlarında verilen listede, “Malatya Erkek Sanat Enstitüsü; 1965 yılı sonlarında kısa dalga 43 mt. 7025 ksykl üzerinden radyo yayınına başlayan ve Aralıksız 1980 yıllara kadar faaliyet gösteren Malatya Şehit Kemal Özalper (ŞKÖ) Erkek Sanat Enstitüsü Eğitim Radyosu” bilgisiyle yer almaktadır.

Millet bahçesi (Kentsel tasarımı hiçbir şekilde Malatya halkı ile paylaşılmadan ve farklı senaryolar şeklinde tartışılmadan ihale edilen) içinde kalan bu okulu (ŞKÖ) yıkmak yerine projede yapılacak bir revizeyle okulun atölyeleri başta olmak üzere kullanılabilir bina ve yapıtlarının restore edilerek millet bahçesi içinde müze şeklinde kültürel ve sanatsal faaliyetler için tahsis edilmesi daha doğru olmaz mı? (https://malatyahaber.com/haber/hedef-yine-malatyanin-hafizasi-mi/)

Bu günde aynı görüş ve düşüncede olduğumu bir kez daha belirtmek isterim.

Zeki Sarılar Gitti Projelerini Gürkan Sahiplendi

Kernek Yel Değirmeni projesi ile Malatyalıların tepkisini çeken ve Malatya’nın şehir hafızası ve kültürüne ait ne varsa yok etmek için projelendiren Zeki Sarılar’ın bu şehre yaptığı kötülüklerden biri de eğitime hizmet veren okulların yıkılması olmuştur. Geride kalan on yıl içinde Malatya hafızasında yer alan bu binaların yıkım kararlarının yıllar önce dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile Dönemin Valisi Mustafa Toprak’ın nezaretinde İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Genel Sekreter Ercan Turan, Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Sarılar katılımı ile imzalanan ön protokol alındığını biliyoruz.

(http://www.malatya.gov.tr/vali-toprak-malatya-tarihinde-degisim-ve-donusumun-devrimin-on-protokolunu-imzaliyoruz#)

İmzalanan bu ön protokole göre Zeki Sarılar gitti ancak yerine vekil olarak sanki Gürkan'ı bırakıp da gitmiş gibi. Çünkü; Zeki Sarılar'ın yıkım projeleri Gürkan tarafından bir bir gerçekleştiriliyor.

Asıl mesleği eğitimci olan bir belediye başkanının göreve geldiği günden beri Malatya'nın önemli eğitim kurumlarını Malatyanın eğitim geçmişinden intikam alırcasına teker teker yıkmasına ilişkin kararları meclisten geçirmesine bir anlam vermek mümkün değil. Büyükşehir belediyesinin Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili bu kararını yeniden gözden geçirmesinde yarar vardır.

Ahde vefa örneği olarak Kıbrıs Milli Mücadelesinde Şehit olan Şehit Kemal Özalper'in anısına saygı olarak okulunun mevcut alan içinde korunarak gelecek nesillere taşınması bu şehri yönetenlerin aslı görevleri olmalıdır.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde Malatya’yı seven bir tane meclis üyesi yok mu? AKP'li üyeler belli ki baskıdan sessiz kalıyorlar. CHP li üyeler siz neden çekiniyorsunuz?

Türkiye’nin ve Malatya’nın ekonomik krizden etkilendiği, milli eğitimde il genelinde derslik açığının bulunduğu, büyükşehir belediye başkanının bütçe açıklarını kapatmak için 350 milyon TL yurdışından kredi borçlanması için meclisten yetki aldığı bir dönemde kamu kaynaklarının bu şekilde yok edimesinin mantıklı hiçbir izahı olamaz.

Malatya’da , faaliyette bulunan yanlı yansız eğitim sendikaları her konuda söz söylüyorsunuz peki sorarım size; sizler neden çekiniyorsunuz ? Bu şehrin tarihinde ve hafızasında en önemli yer tutan eğitim kurumları, ticari rant için bir bir yıkılırken Malatya’nın eğitimi üzerine söyleyecek tek bir kelimeniz yok mu? Mustafa Kemal Atatürk'ün, gençleri emanet ettiği siz öğretmenler bu şehre bu ülkeye sahip çıkmayacaksa kimler çıkacak?

Malatya’nın kültürüne sahip çıktığını söyleyen dernekler nerede?

Göreve geldiği günden beri Malatya kültürü ve hafızasıyla ilgili olarak kimseye söz söyletmeyen Malatya’ya dışardan gelen misafirlere saatlerce Malatya tarihiyle ilgili nutuk atan, bu şehrin kültürüne sahip çıkmak konusunda en iyisini ben bilirim diyen belediye başkanı nerede?

Bu şehri yönetenler daha dün sırf isimleri İnönü Stadı ve Atatürk Spor Salonu olduğu için dönemin büyükşehir belediye başkanı tarafından davul zurna ve mehter marşı ile spor kompleksini yıkanların siyaset sahnesinden nasıl İzmir Marşı ile gönderildiğini unutmasın.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Hoca44 (2 yıl önce)
    Fantazi yapıyorlar şehir mezarlığında yer kalmadı hiç olmasa mezarlık yapılsa hem şehit Kemal õzalperin ruhu şad olur hem millet bahçesi olur en güzel Yeşillenen yerler mezarlıklardır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • AHMET METE (2 yıl önce)
    bu okulları çogaltmalıyız burada yetişen çocuklar meslek sahibi oluyor. meslek lisesi memleket meselesidir bu kadar önemli bir mesele bu . millet bahçesini başka yere de yapabiliriz
    %100
    %0
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları