SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya Masum, Malatya Üzgün, Malatya Kızgın!

Malatya Masum, Malatya Üzgün, Malatya Kızgın!
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır Altaş
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Bugün susma vakti! 

Günlerden Pazartesi…  6 Şubat 2023… Üşüyoruz, dışarısı çok soğuk ve karanlık, her yanımız acı dolu!  Malatya’da deprem… 

Bugün 6 Şubat

Vicdanlar suskun!

Yıkılmadık! İmar affı kaçak yapı ile Yıkıldık…

Saat 04.17

Gecenin sessizliğini feryatlar bozdu…

Sabah oldu gün ağardı, yürekler dağlandı.

Bugün; susma vakti!

Geçen yıl bugün 6 Şubat 2023 Pazartesi Malatya’da depremle yaşadıklarımız bizim için kavuşamadığımız, özlediğimiz, anlatamadıklarımızın ifadesi, kaybettiğimiz sevdiklerimiz, çektiğimiz acıların şeceresi ne varsa hepsinin özeti oldu hayatımız. Dayanmak çok zor!

Bugün susma vakti! 

Neyi konuşalım, 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Malatya’da yaşadıklarımız bizim için depremden daha çok yıkım oldu! 

Çadır sattılar!

Ekmek ve suyu parayla sattılar!

Toplu taşımayı para ile yaptılar! 

Musluklardan su yerine akan çamuru faturalandırdılar!

Yasal düzenlemeye rağmen yıkılan binalardan emlak ve çevre temizlik vergisi aldılar.

Ve hala meydanlarda onlar konuşuyorlar...

Bugün susma vakti! 

Tarih 6 Şubat 2024 biz hala üşüyoruz dışarısı çok soğuk ve her yanımız acı dolu! Birileri sarayda keyif sürerken Malatya depremin enkazı altında yaşam mücadelesi veriyor. 

Ve günün yıl dönümünde ekranlara yansıyan şu birkaç cümle aslında her şeyi özetliyor.

"Konteyner dan çıkartılırım endişesi ile konuşmadı" Merve Görgün FoxHaber 

"Biz bunu mu hak ettik! Ölenler bizden daha şanslı..." Vatandaş 

Bir sağlıkçının “Bütün canlara yetiştik ama kendi canımıza yetişemedim.” Feryadında olduğu gibi  acılar tarifsiz. 

6 Şubat 2024 sabaha karşı saat 04.30 da ER TV canlı yayınında Hülya Kaya ve Burak Altun’un birlikte gerçekleştirdiği yayında geceydi ve soğuktu. Burak Altun’un Ahmet’i anlatırken gözyaşları içimizi titretti.

Nesimi’nin dizelerinde dediği gibi ‘ruhumuzu sızlattı’. 

Malatya olarak 6 Şubat 2023 günü bir kez daha anladık ki; hiçbir dönemde bu kadar düşük bir yönetici profili ile yönetilmedi. Çünkü depremin yaşamımızda yaratmış olduğu tahribatın büyüklüğü her geçen gün daha da belirginleşiyor! Yöneticilerin Yetersizliğinin Kader Değil Tercih olduğunu görüyoruz. 

132 bin bina 23 bin işyeri yıkıldı buna rağmen şehri terk etmediler. Bu insanlar geçmişlerini, geleceklerini, planlarını, ailelerini ve çocuklarını kaybettiler yine de yıkılmadılar ayakta kalmak için canla başla çalıştılar. 

Bunlar yetmezmiş gibi birde;’ bu ihracat Malatya’ya yakışmıyor ‘diye azar işittiler! 

120 bin kişi hala konteynerde yaşarken, binlerce esnaf ailesinin rızkı için konteyner sırası bekliyor. Eğitimin durumu içler acısı, kimse bunlardan bahsetmiyor.

Malatya masum, Malatya üzgün, Malatya kırgın…

Aslında cevabını aradığımız tek bir soru var! Bizler Depremzede mi?  Yoksa ihmalzede miyiz?

Evet felaketin yaşandığı o günü unutmadık, unutmayacağız. Birde o günden bu yana, attıkları her adımı siyasi şova çevirenleri de unutmadık ve unutmayacağız.

Her 6 Şubat da yitirdiğimiz canları hatırlamak için ülke gündeminde konuşulması gereken konu; 

Çürük yapılan binalar için ölüme davetiye çıkaran “İmar Affı” olmalı.

Bugün 6 Şubat 

Oy kaygısı ile siyaset suskun,

Belediyeler suskun,

STK temsilcileri suskun,

Vicdanlar suskun,

Ölüm sessizliği var…

Unutmayalım vergi afları ekonomiyi; İmar afları insanları öldürür.

Her ölüm acıdır, hüzündür.

Peki, bu ülkede bu ölümler yaşanırken bu konuda yetkili ve sorumlular ile bizler ne yapıyoruz? 

Yaşayarak gördüğümüz gerçek ise cehaletin siyaseti esir aldığı bir zamanda ölüm ve zulüm kaçınılmaz oldu. Hata tekrarlanıyorsa bu hata olmaktan çıkar burada ihmal vardır sorumsuzluk vardır. Bu yaşanan ölümler normal bir ölüm değil bir cinayettir.

6 Şubat depremi ile başlayan süreç ve acılarla geçen bir yılın ardından Malatya da her geçen gün şartlar ağırlaşıyor. Yönetimde yaşanan yetkisizlik karmaşası ve yetersizlik sorunların çözümden çok var olan sorunların artarak devam etmesine neden oluyor.

Yarın susmayalım artık gerçekleri ve doğruları konuşmanın zamanı gelmedi mi? 

Günler geçse de acılar dinmiyor, göz yaşlarımız bitmiyor. Depremde vefat edenlerin hepsine Allahtan rahmet dilerim ruhları şad mekanları cennet olsun. Allah bizlere bir daha böyle bir acı yaşatmasın inşallah.

“Ne derya da susuzluktan ciğeri yanan balığın yandığını. Ne de deryada gözyaşı döken balığın ağladığını kimseler bilmez.” mba

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

72 yorum yapılmış

  • yavuzca (1 ay önce)
    Evet Malatya üzgün, Malatya yıkık, Malatya bitap ama asla masum değil. Masum değil çünkü yerel yönetimlerde kalite yerine şehri katledenlere %70 oranında oy verdikleri için. Masum değil çünkü iş bilmez insanları iş başında tuttukları için. Masum değil çünkü Malatya'nın hafızası binaları ve parkları canice yıkanlara karşı sessiz kaldıkları için. Masum değil çünkü Malatyalı olmayan siyasilerle yönetilmeye itiraz etmedikleri için. Masum değil çünkü liyakati seçmek yerine Siyaseti ve ideolojiyi tercih ettikleri için. ne diyor şarkı, masum değiliz hiçbirimiz.. hepimiz maktul malatyanın katiliyiz. Şirket iş hanı yıkılırken, Sümer ve Şeker yıkılırken, şehir içine ucube alt geçitler yapılırken, Hürriyet parkında aşklarımız diri diri betona gömülürken, tarihi SHP binası acımasızca yok edilirken, kanal boyu kanalının olağan akışı değiştirilirken su bile isyan etti ama biz sesimizi çıkarmadık. İnönü stadı havai fişeklerle yıkılıp, yeni stat coşkumuzdan ve şehrimizden kaçırılırken itiraz etmedik. Tecde ve Barguzu bahçeleri imha edilirken biz koca koca binaların altındaki cafelerde çay içip makara yaptık. Ve nihayetinde o koca binalar modern yıkım yöntemleri ile yıkılırken, emeğimiz yaşanmışlıklar, çocuklarımızın oyuncakları da protokol ve alkışlarla enkaza döndü. Şimdi ise halen yaşama can veren bir suyumuz var ve Gündüzbey Gözesinin yanı başında madenciler dinamit patlatıyor. Onlar madencilik adı altında malatya dermesi suyunu toprağın altında kaybetmek için uğraşırken ve biz, evet biz malatyalılar HALEN ve MAALESEF sessizliğimizi muhafaza ediyoruz. Sahi Muhafazakarlığın içinde sessizliği muhafaza etmek ya da suçu ve suçluyu muhafaza etmek de var mıydı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • demir (2 ay önce)
    neleri unutmadik ki... bunlar da unutulur. toplumsal hafizamiz baliklarinki kadar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Bu adamları anlamış değilim hala orta hasarlı binaları ayağa kaldırmaya uğraşıyorlar,izin vermeli ama kendi oturma şartı getirecek olamaz yapıyormu orta büyüklükte bir depremde hepsi yıkılacak Allah akıl versin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • HÜSEYİN (2 ay önce)
    SAYIN Bahadır Başkan Sürekli olarak dile getiriyorum bu orta hasarlı bina kat maliklerinin durumu ne olacak bir cümle ile yazarsanız güçlendirme kredisi ne kadar ne zaman verilecek verilecek vatandaş çok perişan ,mağdur, müteahhit işi bırakma durumunda Allah rızası için bu yazımı bir kaleme alın başkan kalın sağlıcakla
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bekir Sözen (2 ay önce)
    Duygularımızı dosdoğru ifade eden dört dörtlük bir yazı olmuş
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Sefer ince (2 ay önce)
    Yazar doğruları yazmış, yorumcular ise neyin kafasındalar anlayamadım.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • murat (2 ay önce)
    Cumhurbaşkanı deprem sonrası benim hatırladığım en az 4 kez Malatya' ya geldi. Yazar "birileri sarayda keyif sürerken" diye ankaradan çıkmayan eski cumhurbaşkanlarını kastediyordur, yoksa yazarın isim vermekten çekineceğini zannetmiyorum.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Abidin (2 ay önce)
    "Yıldıray Oğur'un 11/03/2023tarih ve Kayısı bahçeleri nasıl mezarlığa döndü?" başlıklı yazısını lütfen okur musunuz!
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Abidin bey Yıldıray Oğur yazısında bahsedilen kayısı bahçelerine imar veren AKP Malatya belediye başkanları Cemal Akın ve Ahmet Çakır'a en çok alkış tutan yazarlardan birisi Yıldıray Oğurdur. Yazıyı okuyalım bunu da unutmayalım
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ak kayisi (2 ay önce)
    Malatya da hiçbir sorun göremiyorum.Hersey dört dörtlük plakasi gibi, kızgın falanda değiliz, barakada oturur sogan ekmek yeriz ak davamızdan vazgeçmeyiz, gaysiz olun
    %35
    %65
    Yanıtla
  • hüseyin solmaz (2 ay önce)
    Sizi yazılarınızdan tanıyorum. Ben depremden sonra başka ile taşındım .Ama takip ediyorum. Yüeğinize sağlık. Gerçekleri ve gerçek sorunları tartışıyorsunuz. selamlar.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Yooo hiç de kızgın değil (2 ay önce)
    Yooo Malatya hiçte kızgın kırgın değil. Son iki seçimde gördük kızgın kırgın olmadığını. 31 Mart'ta yine göreceğiz kırgın olup olmadığını. Kırgın kızgın olan millet her şeçimde yüzde 70 oy veriyorsa kırgın kızgın değil iki yüzlüdür..
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Halaycılar hazır olun
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kazım (2 ay önce)
    İktidar veya muhalefet partilerin yönettiği tüm illerde aynı imar sorunları var. Belediyeler hoyratça ve denetimsiz bir şekilde imar veriyor. Mersin, İzmir veya Adana gibi yıllardır muhalefetin yönettiği belediyelerde sanki çok bilimsel ve depreme dayanıklı imar uygulamaları yapılıyor? Maalesef herkes rant ve para odaklı iş yapıyor. Yazıda eleştiri var ama hep aynı odaklara yönelik. Sanki muhalefet belediyeleri depreme çok hazırlar! Bu yaklaşım zaten bizi bitiriyor.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Baştürk Yılmaz (2 ay önce)Kazım isimli kullanıcı yorumuna
    Kazım'ın dikkatine.Önce 6 Şubat 2024"Bugün Susma Vakti" başliklı durum bildiren yazıyı lütfen dikkatli okuyup yorumlayiniz.Çünkü bu yazıda hiçbir siyasi parti adı veya"muhalefet-iktidar"ayrimı yapılmadıgı halde,yorumunuz tamamen yazının içeriginden kopuktur.Burada deprem mağdurlarınin dinmeyen acisı ve üzerine atılan ihmâlkârlık acısıyla daha da katmerlendigini vurguluyor.Kimse bu yazıda siyasi ahmaklik yapılmadığı aşikâr.Bu kadar insanın olmesi ve sakat kalmasının iki ana nedeni vardır:1-Onceki seçim meydanlarinda seçmenlere verilen"İmar Affı müjdesi"2-6 Şubat Depremzedelerine"Kurtarma ekiplerinin çok geç gönderilmesi"Ve bunları hangi iktidar yaparsa yapsın"Bu kadar insanin katlinden ve sonrasinda bu insanlara yaşatılan ihmâlkârlığın vebali onların üzerinden hiçbir zaman atilmayacak;uźerlerinde kara leke olarak kalacaktir"İnsanlik tarihi bu vb vahşetlerle yaziliyor.Deprem sonrası depremzedelere yasatilan vahşettir,cinayettir,katliamdır,cinayettir"İnsanların,topluca ölüme terketmektir.Yapilan hizmetler ne kadar cilalanip kamunun gözunun icine sokulursa sokulsun"Vaktinde gonderilmeyen ve hatta giden kurtarma ekiplerinin goreve başlatılmaması hicbir zaman olen insanların acisindan kurtaramaz kendilerini.Burada"Evrensel Insan Hakları"ihlâle yapildigı aşikârdır.Hadi diyelim ki taaa... ezelden beri"Hak-Hukuk-Adalet maddi-siyasi güçlere işliyor,garibana işlemiyor"Pekii"İlâhi adalet,çok sayıda insanin olumüne sebep olanları es geçecegini mi saniyorsunuz?Depremde sağ kalanlarin hepsi de kendilerine acınin ustüne acı yasatanları"Allah'a havale etmedi mi,etmiyor mu?"Allah evrenin her noktasinda Baylar-Bayanlar.Yalniz Şeriatla yonetilen ülkelerde değil !!!...Bu yara hiçbir zaman kapanmaz hep bir yerlerden kanamaya devam eder.Ne demek yaaa..."Kurtarılması mümkün olan insanlarin,kurtarma ekibinin vaktinde gelmemesi nedeniyle ölume terkedilmesi.Deprem sonrasi da benden olanlara hizmetin gitmesi,olmayana gitmemesi.NE DEMEK?Allah yeryüzünde tüm canli-cansiz varliklara eşit yaşam sunarken:Bu ihmâlkarlik ve tarafgirligin Allah katinda izahi var mı?Tüm bu insanlik vahşetini Allah da bir yerlere kaydetmedi mi?Bunları yapan hangi iktidar olursa olsun hiç farketmez;6 şubat vahşetiyle yüz yüze gelmeleri kaçınılmazdır.Bu anı kul değil,Allah' yaşatacağından kimsenin şüphesi olmasin.Atalarimiz şu sözü boş yere mi söylemiş"Alma mazlumun ahını;çıkar ahesde ahesde"Devletlerin bakiliği ulkelerin yasasında"Yönetenlerin vatandasini öldürerek degil yaşatarak hizmet sunması"onc
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Yazıda “birileri Saray’da yaşarken” ifadesi ile kim kastediliyor acaba? Muhalefet mi? Böyle anlamlı bir yazıda bu ifade bence ideoloji içerir ve yazıyı başka bir noktada yorumlamaya yol açabilir. Elbette ciddi ihmaller deprem öncesinde ve sonrasında var ve giden canlarımızın hesabı sizinde dediğiniz gibi bu dünyada olmasa da ahiretteki mahkemede sorulacak. İmar affı bizim ülkede her zaman maalesef bir seçim malzemesi olarak kullanılmıştır. Ama yıkımlarda ve can kayıplarında bunların payı çok azdır. Esas sıkıntı Bostanbaşı gibi yerlerde yapılan saçma sapan imar uygulamalarıdır. Veya zamanında özellikle eski binaların analizlerinin yapılmamasıdır. İhmali olan herkesi bende Allah’a havale ediyorum.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Kazım arkadaş çok zeki yazıdaki saray kelimesinden hemen kaç-ak sarayda yaşayanları anlamış... Aslında yazıdaki en can alıcı cümle "Konteyner dan çıkartılırım endişesi ile konuşmadı" cümlesiydi... Birde saray kelimesi zoruna gittiği kadar ne hikmetse Çadır sattılar! Ekmek ve suyu parayla sattılar! sözleri hiç zoruna gitmemiş demek ki Kazım efendi de saray eşrafından olacak ki zoruna sadece sarayda oturanlar sözü gitmiş.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Kimse çadır satmayı vs doğru bulmuyur zaten. Ama depremde bile ideolojik yaklaşımlara giriyoruz. Yazıdakı ka-çak saray ifadesi ile zaten olaya yaklaşımınız belli. Bu ülkede hiçbir belediye bilimsel gerçeklerle uyumlu imar yapmıyor. izmir i yıllardır chp yönetir ama muhalif uzmanlar ağzını açıp şehircilik,deprem, lağım kokusu hakkında iki kelam etmezler. Onun içinde halk pek kulak asmaz bu tip muhalif insanlara ve uzmanlara.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Baştürk Yılmaz (2 ay önce)Kazım isimli kullanıcı yorumuna
    Kâzımın cevabına Özür,tırnak içerisinde belirttiğiniz cümle dikkatimden kaçmış.Ve ben yorumumu hiçbir siyasi taraf olmaksızın,tamamen insani vicdanımla"Böylesine derin ve acı doğal afette hangi iktidar-siyasi parti başta olursa olsun;ikinci derin acı sonuçlar doğmasına neden olan ihmalkârlık olmamaliydı; düşüncesiyle yazmıştım. "İnsanların enkaz altında bekletilerek ölüme terk edilmesi,hiçbir insanın vicdanına sığmaz."Ayrıca 1999 depremi Ecevit hükumetinin dağılıp son hükumetin kurulusuna yol açtığını anımsamalıyız.Ve bu gercekliğin önemiyle faciadan ders çıkartılarak yönetilmeliydik.Ne yazık ki olmadı-olmuyor da.Ayrıca 6 şubat depreminden 2-3 ay kadar önce,canlı ulusal deprem tatbikatı da yapıldiğını hatırlayalım.Ki çok geç kalınsa ve yeterli olmasa da bu bile"olması muhtemel deprem için alınmış tedbirdir."Bu noktada tabii ki doğruya doğru denilir.Evrende, yanlışlanmayacak-eleştirilmeyecek tek bir (CC) ALLAH'dır.Allah'ın yalnız insanlara bahşettiği aklın kullanılmamasının acı sonuçlarının müsebbibi her kim olursa olsun eleştirilebilinir ve yanlışlanabilinir.Sayın CB da bir çok yerde"Bizler de beşeriz;elbet de yanlışımız-eksiğimiz olur"mealinde konuşmalar yapıyor.Bu realiteyledir ki;yanlışlamayı-eleştirmeyi hiç kimse"Iktidar veya AKP karşıtı olarak "yorumlamasın lütfen.Ayrıca bu ihmalkârlık-aksaklık ve eksikliğin çok ama çok gerilerden gelip 6 şubata kadar aksetmesi de,eleştirinin ve yanlışlamanın temelini oluşturduğunu idrak etmek zorundayız.Yani,TC Devleti Dünya deprem kuşağında olmasına rağmen"Evrensel Bilim'den yararlanarak gereğince yönetilmediği"Bugün Uzay yolcularının iniş tekniğini dikkatlice izleyenler umarım anlar"Evrensel Bilim'den yararlanarak ulkelerin yönetilmesinin üstünlüğünü ve gelişmişliğini."Dünya'da ileri duzeyde yönetilmenin ve gelişmişliğin ölçüsü ve olmazsa olmazıdır "Evrensel Bilim"Çünkü BİLGİ GÜÇTÜR !!!...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • At gözlüğü takanlar enkazın altında bile hala gerçekleri görmüyor. A’râf Suresi 198. Ayet “Hatta siz onları hak yola çağırsanız, sizi duyamazlar bile. Onları, sana bakar gibi görürsün, ama onlar, asla görmezler.”
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Afilli Filinta (2 ay önce)
    Uzun lafın kısası hak ettiğimiz gibi yönetiliyoruz. Tarihin hiçbir döneminde kul hakkı bu kadar yenilmemiştir. Devletin malı bu kadar keyfi olarak kullanılmamıştır. Rant hiç bir zaman bu kadar meşru olmamıştır. Torpil hiç bir zaman bu kadar meşru olmamıştır. Bunların karşısında ne bekliyoruz. Vicdan mı? Merhamet mi? Adalet mi? Hak mı? Gariban vatandaşta hala yok buranın zemini böyle, şurası şöyle, aman sesimi çıkarmayayım ekmeğimden olmayayım... Bu şekilde devam ettiği sürece daha yaşayacak çok acı günlerimiz var maalesef
    %82
    %18
    Yanıtla
  • burak (2 ay önce)
    Ben Malatyayım… Beydağı kadardır derdim, tasam, yüküm… ben Malatyayım Fırat gibi akar göz yaşım, hüznüm, kederim… asiyim beni kaderime bırakana.. küskünüm beni görmeyip öteye itene.. üzerimde onca insanı taşırım, bir beni taşıyamazlar bağrımda büyüttüklerim.. ben Malatyayım kadimden gelirim köklerim dağ gibidir benim yıkılmam yılmam yeniden doğarım küllerimden..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ertaç Önal (2 ay önce)
    Sn.Bahadır bey , deprem görüntülerine yürek dayanmıyor. Belirtmiş olduğunuz diğer aksamalar için söylenecek söz bulunmaz ama yıkılan binaları sadece imar affına indekslemek hakkaniyet ile bağdaşmıyor. Yapılan bir istatistikde imar affı uygulanan binaların oranı tüm yıkıntıların sadece %2 si olarak tepit edilmiş. Bu ölçüdeki yıkıntıların esas nedeni alt yapısı müsait olayan arsalara yüksek katlı yapılar ruhsatı verilmesi ve yetersiz denetlemeler olmalı diye düşünüyorum. Selam ve sevgilerimle.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Ertaç bey o dönemde çevre ve şehircilik bakanı olan Murat Kurum açıklaması 2021 yılında verdiği bilgi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygulamaya konulan ve kamuoyunda 'İmar Barışı' ya da 'İmar Affı' olarak bilinen düzenleme kapsamında 7.2 milyon kaçak bağımsız yapı ruhsatlandırıldı. İmar Affı için yapılan 3 milyonun üzerinde başvurudan 25 milyar TL gelir elde edildi. Bu bilgiye göre %2 oranı ne kadar doğru olabilir. Oy ve Para için insanları diri diri mezara gömdüler.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (2 ay önce)Ertaç Önal isimli kullanıcı yorumuna
    Sn.Ertaç abi değerlendirmeniz ve yorumunuzla verdiğiniz katkı için teşekkür ederim. Yazımdaki “İmar Affı” vurgusundaki kasıt sizin de bahsettiğiniz gibi Türkiye de ki imar uygulamasındaki yanlışlıklara dikkat çekmektir. Türkiye'de ilki 1948'de sonuncusu 20218'de olmak üzere yetmiş yılda toplam 20 imar affı ya da bu nitelikte (ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan imar ve iskanları kapsayan) yasal düzenleme yapıldı. Bu düzenlemelerin yarısı 2000'li yıllardan sonra yasalaştırıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 07 Mart 2023 tarihinde yaptığı açıklamada verilere göre son imar affından 5 milyon 849 bin konut ve 1 milyon 237 bin ticari olmak üzere 7 milyon 86 bin adet bağımsız bölüm yararlandı. Söylediğiniz gibi bu yıkımların tek sebebi bu aflar değil. Ancak bu aflar ve imar konusunda yapılması gereken işlemlerin, alınması gereken önlemlerin önündeki en büyük engeldir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un sadece son imar affında açıkladığı yaklaşık 7,1 milyon ile depremde imar affı uygulanan binaların oranı tüm yıkıntıların sadece %2 si olarak tespit edilmiş istatistik bilgisi ne kadar doğru olabilir ki. Selam ve saygılar.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Sezer (2 ay önce)
    Şehir mezarlığımıza 1400 canımızı defnettik. Diğer şehirlere nazaran can kaybımız az çok şükür. Ama o şehir mezarlığının hali ne öyle. Kahramanmaraş 14 bin kişiye tek tip mezar yapmış. Yollarına taş döşemiş. Mezar başlarına bayrak takmış. Mezarlara çiçekler dikmiş. Adıyaman çok güzel düzenleme yapmış Malatyada sadece ettafa asfalt dökmüşler. Bazı mezarlar bakımsızlıktan dümdüz olmuş. Anıt dikmişler sadece o güzel. Gerisi Malatyaya yakışmayan bir görüntü. Sorumluların ilgilenmesi bu şekilde bırakmaması gerekirdi.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hüseyin (2 ay önce)
    Yorumlara baktım hep şikayet var yöneticilere. Ayni terhane ayni laflar acıyorum artik bu sikayet edenlere . Arkadaş Malatya yıllarca siyasete yön veren şehirdi. Nice Turkiyeye yön vermiş siyasetçiler çıkardı ama onları çıkaran dedelerimizdi çünkü menfaat uğruna siyaset yapmadılar her dedikelride oldu Ankarada. Şimdiki bizler menfaat üzerine siyaset yaptığımız için bunlara razı geliyriuz. Daha depremden 2 ay sonra cenazelerimizin acısı tazeyken seçim akşamı davullu zurnalı halay cekip şehirde konvoy yapmadıkmi. Şimdi çıkıp ah vah çekmenin manası yok. Herkes hak ettiği gibi yönetilir. Olan bizim geleceğimiz çocuklarımıza oluyor Bosver bizleri.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • TANER (2 ay önce)
    Bişey olmaz yine akp ye verirsiniz
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Nihat. Ertem (2 ay önce)
    TOKİ kura seçimi olacakmış hemde ediyle büdü gelecekmiş gelirken salama çayı unutmazlar inşallah bizlerde simidimizi alıp gideriz değilmi iki gözüm fahri kayana bostan başına izin veren Miley vekilinide getirsin
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya (2 ay önce)
    Bazı kanallar hataydan yayın yaptılar , bazıları ise her şey yerinde deprem bölgesinde hiç bir sorun kalmadı algısı peşindeydiler il dışından arayan dostlarıma buradaki gerçek durumu anlatmada epeyce zorlandım 1.ve 2. Depremde evleri yıkılan ve bütün ev eşyaları yok olanlara eşya alma yardımı bekledik olmadı şu anda ev kurasının nasıl çekileceğini, evlerin ne zaman teslim edileceği konusunda bir bilgimiz yok evler Altay kışlası alanına yapılsa çok iyi olurdu maalesef evlerin bir kısmı cafana yazısına yapılıyor, yıkılan ve ihalesi yapılan evleri şehir şehir inceledim maalesef Malatya sonlarda görünüyor bunun nedeni yerel yöneticiler malatyada olanları merkezi hükümete anlatamadılar inşallah yerel seçimden sonra Malatyamız bir an önce toparlanır ve eski günlerine dönmeye başlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (2 ay önce)
    o kadar DA sahipsizik ki ;6 şubat 2024 aksamı ulusal kanalların çoğu ,programlarını Hatay dan maraştan canlı yayın yaparak bizlere hatırlattılar.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali (2 ay önce)
    Sen senin gibiler doyumsuz..her istediği hemen olsun..11 şehirde birden kaç yerde deprem olmuş.. oda 2 büyük deprem.. Japonya'da yerin kmlerce altında denizin kmlerce altında oluyor.bizdeki gibi 6-7 km altında değil.. hangi devlet bu kadar büyük yıkımın altından kalkabilirdi..eldeki imkanlar neyse ona göre yapılan yapılıyor.. muhalefet olmak deprem üzerinden ölenlerimiz üzerinden siyaset yapmak nasıl bir vicdandır..o kadar enkaz..ve yıkılacak binalar..onları kaldırmak..yeni yerleşim yerleri yapmak .kolaymı..lafa gelince dünyada birinciyiz.. herşeyi bilen milletiz..
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Şükrü (2 ay önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Ali efendi önemli olan şehri doğru yapılar yapıp malzemeden çalmadan rüşvetle kaçak kat vermeden belediye doğru dürüst denetim yapsaydı şehir bu duruma gelir miydi biz bunları diyoruz yoksa depremde kimse çalışmadı demiyoruz.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ali isimli kişi gerçek Ali değil. Gerçek ali olsaydı hırsızlıkları yolsuzlukları demir çimento çalanları savunmazdı. Ali efendi hele bir AKP il başkanına ve Belediye başkanına sonrada 4 milletvekiline sor çarşı projesi ve ihalesi ne zaman yapıldı. İhaleyi hangi firmalar aldı. ihaleyi alan firmalarının yeterlilikleri var mı? eğer bilgi alırsan yaz ki Malatyalıların da haberi olsun
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Depremde yetersiz kalındığını belirtmek, imar aflarının yanlış olduğunu, kurtarmada geç kalındığını, yapılan yanlışları belirtmek, mi deprem üzerinden siyaset yapmak. Yoksa bu gerçekleri gizleyip herşeyi güllük gülistanlık göstererek ,bir yılda 300 bin konut yapacağız deyip halkı kandırmak mı deprem üzerinden siyaset..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • zeki (2 ay önce)
    Ey Malatyalı, 1.Biz aynı şiddettle onbinlerce can, yüzbinlerce ev bina kaybederken, inançsız japonların 7,5 şiddetinde depremde çok az kayıp vermesi, hangi kader planında var? 2.Bu inanmayan japonları Allah niye koruyor? Yoksa Allah doğruları kim yaparsa onu mu koruyor? 3.Önce işini yalansız, dolansız, bilimin emrettiği gibi yapmak Allah'ın da emri değil mi? 4Japonlarda niye aynı şiddetteki depremde 238 ölü verirken bizde asrın felaketi deniyor? 5.Japonlar niye yanlış yaptıklarında, yolsuzluk yaptıklarında istifa ediyor? 6.Bizim ülkede niye istifa eden yok, herkes mi bu kadar doğru? 7.Bu yorumu beğenmeyip, eleştiren sizce kime, neye hizmet ediyordur? Ey Malatya, biraz 3 kuruş menfaatini bırak da değerlerini sorgulamaya başla. Zira inandığın değerler ne dinini yansıyor, ne de kadim ahlakını.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Zeki Bey kalemine sağlık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • muraddurany@gmail.com (2 ay önce)zeki isimli kullanıcı yorumuna
    Hulasa......hakettigin şekilde yöne tilirsin.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MURAT (2 ay önce)
    Ne Ekersen onu biçersin.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet Mustafa Toptaş (2 ay önce)
    Kalemine halel gelmesin. Sağlıkla yaşa... Yaşa ki gerçekleri haykıran birileri olsun bu sahipsiz kentte...selam
    %83
    %17
    Yanıtla
  • keremtataroğlu (2 ay önce)
    canınızı sıkmayın yarın gelir derki malatya malatya bulunmaz eşin davul zurna çalarız sonrası sepet koluna herkes yoluna sahipsiz malatya,,,,,,,,
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Murat Akdağ (2 ay önce)
    Malatyalı kırgın ve kızgın olabilir ama asla ve asla masum olamaz.Helvacılıkla uğraşanı,kuyumculuk yapanı ,veterineri seçersen en fazla kırılıp üzülebilirsin ama asla masum olamazsın.Allah ayetinde “Akletmeyenlerin üzerine pislik yağdırırım.Bir toplum kendini düzeltmedikçe onların halini düzeltmeyiz” diyor .Ak parti bu adamları zorla boğazınızı sıkarak bizlere seçtirmedi ,şu anki aday şimdiye kadar seçilenlerden bin kat doğru bir adaydı ama o da enkaza denk geldi
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Ümit (2 ay önce)
    Ağzınıza sağlık, Malatya'nın sahipsizliğini çok güzel anlattınız. Depremin yaralarını sarmak yerine seçim telaşına düşmek bizleri ayrıca kahrediyor. Evet, yorulduk artık, verilen sözlerden yorulduk. Çünkü yapılmayacak, Yerel yönetimlere olan kırgınlığımız, kızgınlığımız bitmeyecek. İnsanlar canı ile uğraşırken rant peşine düşenleri unutmayacağız. Şahsen ben unutmayacağım, ama birlik olma vasfını kaybeden bir toplum var ortada. Bana değmeyen yılan bin yaşasın, diyenler olduğu müddetçe hiç bir şey düzene girmez. Bu kadar olumsuzluğun içinde siyaset en son yapılmalı. Herşeyi rant olarak görenlerle bu memleket zor ayağa kalkacak. Hakkını savunamayan, tepkisiz toplumlar bir adım öteye gidemez. Deprem yıldönümünde bile birlik olmayı beceremedik. İnşallah başka acılar, sıkıntılar yaşamayız. Sağlıcakla kalın.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Nerde Zurnacilar (2 ay önce)
    Nerde dolar 11 tl ye düşünce davul zurna ile halay çekenler... Nerde o depremden 2 ay sonra seçimde konvoy yapıp kornalar çalıp eğlenen depremdeki kaybettiklerini unutan malatya Kimseye acıyacak halim yok hersey ortada herkes halinden memnun BRAVO MALATYA SANA
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Şükrü (2 ay önce)
    Eline kalemine sağlık başkan çok güzel konulara dokunmuşun.japonyada geçen günlerde büyük bir deprem oldu onlarda yaklaşık 250 kişi vefat etti çoğu binalardan değilde tusunamiden ve benzeri şeylerden vefat etti biz diyoruzki Allah tan geldi Allah'tan gelmedi bize ne kötülük geldiyse kuldan geldijaponlarin yuzlece taptıkları şeyler var bizim bir tane allahimiz var Allah kuluna eziyet etmez acı cektirmez Allah yarattığı kuluna eziyet cektirmez bu eziyetleri bize cektiren namet kullardir bu böyle biline falanin dayısı filanin amcası bilmem kimin yakını diye verilen imar izineri rüşvetle verilen kaçak katlar bunları allahmi verdi ondan sonra halimize şükredelim ne şükrü ya ben Allah tan gelene şükrederim kuldan gelene sukretmem bunlar Allah'tan değil kuldan geldi daha hala utanmadalar halay çekip oyun oynayacaklar yazıklar olsun isyanlardayim sinirimden ne yazacağımı bilemiyorum ben şimdi sansunda kalıyorum vatan özlüyorum Malatya'ya geldim cumaertesi pazarının olduğu mucelli sağ ocağının az üstünde bir fırın var bir lahmacun yaptiram dedim fırına gittim tirnakci disardaymis yarım saat sonra geldi elini yıkamadan direk lahmacun yapmaya başladı bende usta bir elini yikayipta ondan sonramı yapsaydın dedim ne gerek var dedi başladı buyrun memleketin hali diğer illerde adamlar eldivensiz fırında çalışamaz hangi birini yazayım gardaş.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Huzur (2 ay önce)
    5 vakit her alnım secdeye değdiğinde beddua ediyorum sahipsiz birakanlara...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Demekki namazın kabul olmuyor. Baksana bedduan tutmuyor, siyasiler yerli yerinde. Huşu ile namazını kıl. Namaz kıldığını da söyleme ki kabul ola.
    %17
    %83
    Yanıtla
  • bir diğer kündübekli (2 ay önce)
    ağır taşı hime koyarlar yenli taşa el silerler. bu insanları malatyaya layık görenlere tepki göstereceğine halay çekip alkış tutan memleketimin göreceği muamele budur. çok üzgünüm
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Serhat (2 ay önce)
    Malatya halkı, bir takım zadeler yüzünden; -depremzede, -ihmalzede, -imarzede, -rantzede, -liyakatzede, -cemaatzede, -hainzede, -pişkinzede, -bürokratzede. Allah; hem iktidara, hem muhalafete boyun eğmeyen, adalet için hak arama mücadelesi veren Hataylıların gören gözlerinden bizim hemşehrilerimize de nasip etsin.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (2 ay önce)Serhat isimli kullanıcı yorumuna
    bir de Fırsatçızadeler
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Seyit Durmaz (2 ay önce)
    Değerli başkanım çok değerli yorumlarını hem üzülerek hem gururlanarak hem de yazdığın her satırına hak vererek okudum.Sadece durumlarımızı özetlemişsiniz.Keşke ulusal kanallarda halimizi sizin kadar net anlatan kişi ve kurumlar olsaydı.Hadi iktidar olan hükümet yaralarımızı yeterince saramadı,yetersiz kaldı.Muhalefet partileri de yeterince haklarımızı savundu diyebilirmiyiz.Deprem sonrası İstanbulda,İzmirde aylarca kaldım.Mart,Nisan aylarında bile orda yaşayanların Malatyada yaşanan yıkımların farkında olmadıklarını gözlemledim.Anlattığın gibi vergi beyannamelerinin ertelenmesi ile yetinmek zorunda bırakıldık.Deprem bölgesinde evi işyeri yıkılan kişilerin geçmişe dönük vergi ssk ve bağkur borçlarının af edilmesi gerekirdi.İşe devam etmek isteyenlere konteyner yardımı,kira yardımı,techizat yardımı gerekirdi.Umarım bundan sonra yapılır.Kalemine sağlık,selamlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mazlum Malatya (2 ay önce)
    Malatya'ya yeni şehir merkezi projesi yapıyorlarmış. Bakın bakalım bir tane OTEL var mı? Bir tane HASTANE Binası var mı? Bir Tane DERSANE binası var mı? Bir tane DÜĞÜN SALONU var mı? Bir tane BANKA BİNASI olacak yapı var mı? Eczaneler için minimum metrekare sınırı var. ECZANE açılacak bir tane dükkân var mı? LOKANTA olacak büyüklükte tesisatı olan bir tane bina var mı? Büyük çaplı firmaların MAĞAZA yapacağı çok katlı yekpare kaç bina var (YOK). Mesela Hamburger ve döner firmaları dükkân açmak isterse kulübeye mi açacaklar. Vakko mağaza açmak isterse 20 metrekare konteyner gibi dükkâna mı mağaza açacak. Kümes gibi evler ve konteyner gibi dükkanlar şehri olacak Malatya bu geri kalmış cahil zihniyetle.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Alp (2 ay önce)
    Malatya kimsesiz, Malatya Mahzun. Sahipsizsin Sen Malatya ..... Şimdi daha iyi gördük...... Ak ile garayı(karayı) .... Şimdiye kadar gelmeyenler Bundan sonra gelmesin.....
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mete Dirgen (2 ay önce)
    Başkanım sorunları tekrar dile getirdiğin bu yazının altına imzamı atarım. Depremde hayatını kaybedenlere Allah tan rahmet, kalanlara sağlık ve sabır diliyorum.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 ay önce)
    Durun Daha Büyüğü Geliyor. Kanun çıkarmışlar. Şimdide milletin malına çökecekler. Malınınız yarısını alıyorlar, diğer yarısı için de sizi 10 yıl borçlandırıyorlar. Konuyu anladığınızda artık iş işten geçmiş oldu. Bundan sonra yolun saçınızı başınızı. ONLARDA KÖŞKLERDE YATLARDA REZİDANLARDA KEYFİNİ SÜRSÜNLER. SİZİN MALLARIN. Ve Aleykümselam.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Sussan olmuyor,Konuşsan olmuyor..6 Şubat Malatya'da yaşanan Deprem sürecinin kısa ve net özeti. Emeğinize yüreğine sağlık Hocam..Anlayana Sivrisinek Saz, Anlamayana Davul Zurna Az.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • malatyalı (2 ay önce)
    malatya da 20 yılda , yerel yönetimler ve bürokrasimizde profil çok düşmüştür.malatya iktidar partisinin tampon bölgesi gibi kullanılmış ,halk bilinçli olarak dini cemaat yapılanmalarına ,miliyetci muhafazakar oluşumlara yönlendirilmiştir.sonuçta düşük profilli ama büyük laf eden vekiller ve belediye başkanları seçilmiş ,toplumu kalkındıracak eğitimli çağdaş insanlar muhtar bile yapılmamıştır.bakın etrafınıza tüm sivil örgütler,siyasi partiler ,dernekler ,vakıflar hatta muhtarlıklar nasıl bir profil çiziyor.umarım şimşek çakar malatya nın üzerinde, yer gök aydınlanır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Celal sancar (2 ay önce)
    Ağzına ve yüregine sağlık.Acılarımızı ve söyleyemediklerimizi söyledin.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Ders saatleri 40 dakika oldu. Minibüsçüler odası istedi dersler geri 30 dakikaya indi. İkili eğitim yapan okullar karanlıkta girip çıkarken 30 dakika önemliydi. Ama şu an günler uzadı. Servisler yüzünden herkesin çocuğunun derslerinden 10 dakika çalınıyor. Bunu haber yapar misiniz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • murat geckil (2 ay önce)
    Yazıklar olsun 1 sene geçti şehrin merkezi harabe durumda. Başka diyecek söz bulamıyorum ..Bırakın siyaseti görüşü onu bunu durum kötü .. En az hasar Antepte en çok ev oraya yapılmış. Malatyalıyı iyi çözmüş siyasiler allah kuran vatan inşallah maşallah uyusun da büyüsün ninni misali..La Fonteinden Masallar ..Durum ciddi 65 bin kişi gelmemiş bu rakam hergeçen gün artacak demedi demeyin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eğitim battı bitti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haşim Özkan (2 ay önce)
    Tebrikler.Kaleminize ve yüreğinize sağlık.Malatya ve deprem gerçeğini böyle veciz ve açık yüreklilikle çok güzel özetlemişsiniz.Saygılar aziz komşum.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Aki (2 ay önce)
    Iyiki malatya belediyesi akp.li ki hizmet gelmiş.olmdigini duşunemiyorum.Malatya sukretsin!!!
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ekrem (2 ay önce)
    Evet Haber başlığı tam yerine oturmuş, Gerçekten bakın depremin yıl dönümü tüm ulusal kanallar ve dünya basını yer ayırmış bu asrın felaketine, Ancak bu kadar yıkım ve ölümün olduğu Malatya' yı kaç kanal verdi kim bahsetti adını duydunuz' mu belki bahsedildi duyuldu ama yeteri kadar değil. Bütün bunların tek sorumluları var İktidardaki siyasiler ve şehrin idarecileri Her yerde kendilerini ön planda tutmaya çalışmaları ve işgüzarlıklarında Evet Malatya ne halde herkes görüyor... Resim ve Kamera karşısı siyaset peşinde olanların hali göz önünde....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cafer CANBAY (2 ay önce)
    Güzelim Malatyamızı ne hale geldi sahipsiz kimsesiz kaldı Yüreğinize kaleminize sağlık.İnsanlığın bittiği nokta bakıp görüpte gözleri görmeyenler utansın.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyali (2 ay önce)
    Valla bu makaleyi kim yazdıysa ağzına sağlık gercekden hepsini gördük paramızla ekmk alamadık satmayı bırak çamur akan suya 1500 tl ödedim kiralik ev tutum aksa doğalgaz olsun tedaş olsun abonelik ücreti almadı debrem zedeyiz diye malatya büyükşehir 1000 tl abonelik istedi yazıklar olsun bunları unutmadım 31 mart da gereğini yapacam şahsım olarak kimse halimizi sormadı soğukta kar altında dışarıdaydık tepki gösterdik battagazi belediyesi 1 gün hastane cafeteryasini açmadı allahta hastane camii var di 2 gün açtı içinde marketi kapadılar bunlar mi sehiri ayağa kaldıracak 1 yıl oldu halen ne olacağımız belli değil yerinde dönüşüm deniyor bizi mutahitlerin kucağına attilar 1.5 milyon a yapan müteahit nerde yok madem öyle emlak konut bütünü nü yapsın vatandaş ödesin yıkım gibi ihaleye çıkarsın bitane vekilde demiyor ki vatandaş altin da kalkamaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğrudan yanayım (2 ay önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Doğru söylüyorsunuz. Depremin İlk günlerinde Malatya Belediyesi'nin bir faaliyetini göremedim. Şehir kaderine terk edilmişti. Ta Van'dan, Muş'tan insanlar ekmek su getirmişlerdi. Selahattin Gürkan da Tv'de Esenlik marketlerde depremzede vatandaşlara bedava ürünler verdiğini söylemişti. Ben böyle bir şeye rastlamadım. Şehirde bir düzen intizam kalmamış. Yapılan projeleri kime yaptırmışlarsa eskisinden bir farkı yok, sıkışık sokakları ve yeşili olmayan kötü bir proje olduğunu panolardan görebilirsiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kündübekli (2 ay önce)
    Deprem olmasın diye dualar ediliyor vs. İşe yarıyor mu? Yüce Allah'ın gücü herşeye yeter ama dua edince deprem engellenmiyor görüldüğü gibi. İyi şeyleri Kendinize, kötülüklari, kazaları, hastalıkları Yüce Allah'tan kabul ederek bir yere varamayacığımızı ve üstüne bir de günah işlediğimizi söyleyebilecek gerçek bir İslam bilgini arıyorum. Var mı? Ağır kusurları, suçları ve ihmalleri örterek bir yere varamayız. 25 yıldır uzmanlar ciddi depremlerin beklendiğini söyleyip duruyor. Bunlar müneccim mi, gaipten haber mi verdiler? Yoksa söyledikleri çıktığı için ilahi bir varlıklar mı? Hayır! Ama ne yöneticiler ne da vatandaş birbirini idare etmekten vazgeçmezlerse bu ülke daha çok etonomik çöküş ve felaketler yaşar.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • malatya yandaş (2 ay önce)
    malatya yandaş
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Argalı (2 ay önce)
    Seçimde yine yüzde atmışın üstünde oy vererek, ardından konvoy oluşturup halay çekerek gösterir öfkesini, kızgınlığını malatya.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • sebep (2 ay önce)
    sebep olanlar kim peki! Siz gazeteciler olarak neden üstlerine gitmiyorsunuz... Müteahhitler izin ister verirse yapılır. Onları denetleyenler bu izinleri bunca katları verenler kim! yaz gasteci yaz. Onları da yaz.... Ama bişey değişmez malatyamda
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Tuncay (2 ay önce)
    Vekiller. Muhtarlar. Telefon. Kapalı idi yardım. Paketleri. Adamına. Göre. Dagitildi. Depremden 365 gün. Geçmiş. Ağır. Hasar. Gormus. Evim. Bir. Yardım. Almadın. Suriyeliler. Bizden cigenler. Bizden üstün.
    %92
    %8
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları