SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

'ABD Desteğiyle İktidara Geldik' Diyen 'Fahri Hemşehri' Sancak ve Sorular..

'ABD Desteğiyle İktidara Geldik' Diyen 'Fahri Hemşehri' Sancak ve Sorular..
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Bundan yaklaşık ikibuçuk yıl önceydi. 8 Ocak 2020 tarihinde malatyahaber.com sitesinde yer alan "Bir Telefonla Fahri Hemşehrilik!.." başlıkla haberde "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Tank-Palet Fabrikası'nın "yok pahasına verildiği, hatta hibe edildiği, peşkeş çekildiği" iddialarıyla gündeme gelen iş adamı Ethem Sancak'a fahri hemşehrilik beratı verilmesi Malatya Büyükşehir Belediye meclisinde kabul edilen maddeler arasında' yer aldı. Madde ile ilgili açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "İş adamı Ethem Sancak ise bana özel olarak telefon açarak Malatya'nın hemşehrisi olmaktan duyacağı mutluluğu dile getirdi" şeklindeydi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ethem Sancak’a ‘Fahri Hemşehrilik’ verilmesi Malatya kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olmuştu. Konu ile ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin İşadamı Ethem Sancak’a fahri hemşehrilik verilmesini sert sözlerle eleştirerek, "Ethem Sancak'a bir telefonla Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi Malatya için bir utançtır. Fahri Hemşehrilik istisnai bir durum olup, her önüne gelene verilmez. Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi otobüs pasosu verir gibi ,maç bileti dağıtır gibi hemşehrilik beratı dağıtamaz/dağıtmamalıdır. Bu karar Malatyalılar için yok hükmündedir. Hemşehrilik asla kabul edilmeyecektir. Malatyalı olmak bir telefonun ucundaysa, bu kararın altına imza atanlara da yazıklar olsun.” demiş ve “Bu kararı alan meclis üyelerine sormak gerekir; Ethem Sancak hangi özelliğiyle Malatya'ya hemşehri olmuştur?" sorusunu sormuştu.

Sosyal medyada da  bu konu gündem olmuş ve duyarlı Malatyalılar twitter da #EthemSancakHemşehrimizDeğil Hashtag ile onbinlerce paylaşım yapmışlardır. Bende şahsi twitter hesabımdan Malatya BBB Selahattin Gürkan’ı da etiketleyerek aşağıdaki paylaşımı yapmıştım:

#EthemSancakHemşehrimizDeğil 
@selahattingrkn
Malatya Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında Ethem Sancak'a Fahri Malatyalı hemşeriliği verilmiş. Başta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan olmak üzere bu kararı alan tüm meclis üyelerini kınıyorum.
ÖS 8:27 • 9 Oca 2020•Twitter for Android

Ethem Sancak'a Fahri Hemşehrilik Verilmesi Ve AKP İl Başkanın Açıklaması
O tarihteki bir toplantıda AKP il başkanı İhsan Koca'ya, bir basın mensubunun Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin İşadamı Ethem Sancak’a fahri hemşehrilik verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna, AKP İl Başkanı "Ethem Sancak gibi Türkiye'nin ekonomisine, sanayisine ciddi katkılar vermiş, önümüzdeki dönemde de Malatya'ya yapılacak yatırımlar konusunda, ciddi gayret ve destekleri olduğunu bildiğimiz ve inandığımız fahri hemşerimizin, bir beratla tasnif edilmesi bence yerinde bir karar. Sayın başkanımızın dikkat çektiği hususları bende ifade etmek isterim. Fahri hemşerilik beratı sembolikte olsa, sonuçta Malatyalıların tamamını ilgilendiren bir husus olduğu için, Malatya'ya, Malatyalılara maddi manevi katkısı olabilecek insanlara titizlikle verilmesi gerektiği kanaatindeyim.”şeklinde cevap vermişti.

'Fahri Hemşehrimiz'e AKP'den ihraç girişimi ve istifa!
Geçtiğimiz Mart ayında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen ‘Türkiye’nin Güvenliği ve NATO’ konferansına konuşmacı konuk olarak katılan Ethem Sancak konuşmasında “Tayyip Erdoğan BOP eşbaşkanıydı. Aslında Amerika’nın desteğiyle iktidara geldik.” deyince, AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi de olan Ethem Sancak, bu  sözlerinden dolayı üyesi olduğu AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından kesin ihraç istemiyle İl Disiplin Kurulu'na sevk edildi. Bu karar üzerine Ethem Sancak disiplin kurulu kararını beklemeden AKP den partiden istifa etti.

AKP'den ihraç edilmesi istenen Ethem Sancak’ın partiden istifa ettiği nisan ayından bugüne kadar geçen dört aylık zaman için başta Malaatya Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan ve Belediye meclisinden bu konuda hiçbir ses çıkmazken o gün bu kararı destekleyen AKP il başkanı ve yönetiminden de çıt çıkmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanının bu konuda ne kadar hassas olduğunu bilmelerine rağmen buana kadar sesiz kalmalarına anlam vermek mümkün değildir.

Hiç birisi partileri adına AKP İstanbul İl Başkanlığının Ethem Sancak konusundaki dik duruşunu gösterememiştir. Yoksa onlar da, bu işadamıyla ilgili 'Fahri Hemşehrilik' kararını iptal etmeyerek, Ethem Sancak’ın konuşmasında söylediği “Tayyip Erdoğan BOP Eşbaşkanıydı. Aslında Amerika’nın desteğiyle iktidara geldik.” sözünü destekliyorlar mı?

Ethem Sancak bu hemşerilik beratını hak edecek Malatyaya nasıl bir yatırım yapmıştır?

Malatyalılara maddi manevi katkısı ne olmuştur?

Bu soruların cevapsız kaldığı bu günlerde; Malatyalıların bir türlü kabullenmediği Ethem Sancak’a verilen fahri hemşerilik konusunda bu talihsiz kararı alanların bu durumu içlerine sindirerek Malatyalıların yüzüne bakmaya nasıl devam ettikleri konusunda bir açıklama yapmaları gerekmez mi?

Ya da onurlu bir davranış göstererek bu yanlıştan dönmeleri ve Malatyadan/Malatyalılardan özür dilemeleri gerekmez mi?

Yoksa Cumhurbaşkanı ve İktidar partisi için söylediği sözler nedeniyle AKP’den ihraç edilen Ethem Sancak ile hemşeri olmak BBB Gürkan ve AKP İl yönetimini mutsuz etmiyor mu?

Bugünün belediye başkanları bir anlamda şehrül emin yani bir şehrin her yönüyle emanet edildiği kişidir. Onun için her belediye başkanı kendisine emanet edileni korumalı ve yaşatarak kendinden sonra gelenlere onurlu bir şekilde teslim etmelidirler.

Her ne kadar 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 5393 Sayılı Belediye Kanununda Belediye meclisinin görev ve yetkileri içinde "Fahrî hemşehrilik payesi ve beratı vermek" bulunsa da özellikle fahri hemşerilik gibi manevi değeri olan bir konuda her türlü siyasi endişelerden ve çıkar ilişkilerinden arınmış olarak ince eleyip sık dokumalı ve ileride telafisi mümkün olmayan şehre zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır.

Ethem Sancak olayında olduğu gibi şehri yönetenlerin hiçbir makul ve mantıklı izahı olmayan sadece ve sadece o günün siyasi konjonktüründen prim çıkarmak adına almış olduğu bir kararın o şehrin geleceğine olumsuz yansımasına neden olmamalıdırlar.

Ethem Sancak’a fahri hemşerilik beratı verilmesi kararının alındığı meclis toplantısında, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanı sıra Malatya’da 5,5 yıl görev yaptıktan sonra Samsun’a tayin edilen ve dönemindeki asayiş sorunları büyük boyutlara ulaşan, başarısız emniyet idaresiyle hatırlanan eski Emniyet Müdürü Ömer Urhal’a da “kendisinin talep etmesi” üzerine fahri hemşehrilik beratı verilmesini kararlaştırmış, Malatya'nın duygularını yansıtmayan bu sipariş karar da eleştiri ve tepkilere yolaçmıştı.

Sayın büyükşehir belediye başkanın söylemi ile “Malatya mazisine layık istikbale yürüyor” sözü bu tür şaibeli fahri hemşerilik dağıtımları ile nasıl gerçek olacak! Başta BBB Gürkan olmak üzere bu karara  kabul oyu veren meclis üyelerinin gelecekte Malatyalıların hafızalarında şaibe ile anılmamaları için vicdan muhasebesi yapmaları gerekmez mi?

Malatya Belediyesi tarafından dünden bugüne kadar kimlere hemşerilik beratı verildiğini bilmek tüm Malatyalıların hakkı değil mi!

"Yönetenlerin Yetersizliği Kader Değil Tercihtir"

Bilgi notu;  Fahri hemşehrilik ve Fahri hemşehrilik beratı ne demek? Fahri hemşehrilik hiçbir bağ bulunmaksızın gönüllü, karşılıksız hemşehri olma durumu, fahri hemşehrilik beratı ise bir tür onurlandırma olan fahri hemşehriliği geçerli kılan ve fahri hemşehrilik verilen kişiye verilen belgedir. 
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Abdullah Bilim (1 yıl önce)
    Adı geçen eleman şimdiye kadar baş tacıydı,trenden inince tukaka oldu.Üzülmeyin aynı istikamette yol alan Perinçek'in treninde yoluna devam ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Alarga (1 yıl önce)
    Batan gemiyi önce fareler terk edermiş..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alarga (1 yıl önce)
    Buna hemşerilik verilmesi, Malatya'ya hiçbir hayırı dokunmayan Abdullah GÜL'ün, Sümerbank Lojmanları yerine yapılan parka isminin verilmesi gibi olmuş..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    çok tehlikeli biri kendisi sanırım siirtli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SMMM (1 yıl önce)
    Konuş Üstadım konuş. Üstad Bağımsız Belediye başkanı adayı olsana şu memleketi senin gibi akıllı seven düşünen görmedim.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kağan (1 yıl önce)
    Menfaatleri değiştikçe fırıldak gibi dönen siyasetçiler olduğu sürece Türkiye olduğu yerde sahneye devam ...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Öneri (1 yıl önce)
    Öküz öldü. Bir Meclis kararı ile verdiğimiz şehrin anahtarını aynı Meclis kararı ile geri alırız. Buna tükürdüğünü yalamak denilmez.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Kinaye ile
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (1 yıl önce)
    Murat Sancak fahri hemşehrimiz olsaydı bari en azından malatyaspora bir faydası olurdu belki :)
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Mahir (1 yıl önce)
    Makas değiştireceklerden birisi, zenginin davası malıdır, gerisi teferruattır..
    %89
    %11
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları