SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Çok Ciddi Hasar Tespit Hataları Var, İnsanlar Boşuna Evlerinden Oldular!"

A- A+ PAYLAŞ

Bakanlık uzmanları tarafından yapılan incelemelerde orta hasarlı olarak belirlenen binalarla ilgili olarak Üniversiteden hocalarla birlikte inceleme yapan Malatya Mimarlar Odası, yapılan tespitlerde ciddi hatalar yapıldığını ileri sürdü. Oda Başkanı Fidanel, “Geçen hafta 2 bloklu bir siteyi patlattılar ve patlatmadan 1 saat sonra mahkemeden bilirkişi raporuyla yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İnsanlar boşu boşuna evlerinden oldular! Bu hatayı düzeltmek için tekrardan çok detaylı ciddi bir hasar tespit çalışması yapılması gerekiyor.” dedi.

İlçe belediyelerinin orta hasarlı binalara güçlendirme ruhsatı vermesi ile ilgili Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel  ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Malatya Üst kurul delegesi Avukat Çiğdem Ağdağ  Baydoğan “Sansürsüz Malatya Sorunları” platformunda görüşlerini bildirdiler.

Fidanel, “2 haftadır orta hasarlılarla alakalı çalışma yapıyoruz biz. Üniversiteden profesör hocalarımızla birlikte sahada birçok inceleme yaptık. Gördüğümüz kadarıyla çok ciddi hasar tespit hataları var. Orta hasar verilen binaların büyük bir oranı az-orta hasarlı. Örneğin; bodrum kattaki bir kirişte gözle görülmesi bile çok zor olan 0.5mm'den daha az bir kılcal çatlak oluşan binaya orta hasar verilmiş. Bu binaya güçlendirme yapmaya bile gerek görülmüyor teknik olarak. Ama orta hasar verildiği için doğalgazı kesik, ruhsat yenilemek gerekiyor ve belediyeler bu ruhsatları vermiyordu. 6 ay sonra hukuki süreç bitecek ve ruhsat alınmazsa bu binalar ağır hasarlı sayılıp yıkılacak! İnsanlar boşu boşuna evlerinden olacaklar. Bu sebeple 1 haftadır ciddi baskılar kurduk belediyelere. Dün itibariyle ruhsat vermeye başladılar.

Şu an patlatılarak yıkılan ağır hasarlı yapılarında bir bölümü orta hasarlı aslında. Geçen hafta 2 bloklu bir siteyi patlattılar ve ve 150 kilo dinamit patlatmalarına rağmen bina yıkılmadı.  Ne hazindir ki patlatmadan 1 saat sonra mahkemeden bilirkişi raporuyla yürütmeyi durdurma kararı çıktı. İnsanlar boşu boşuna evlerinden oldular! Bu hatayı düzeltmek için tekrardan çok detaylı ciddi bir hasar tespit çalışması yapılması gerekiyor.” dedi.

Çevre şehirciliğin hasar tespit kriterleri yanlış ve bu kriterleri belirleyen bir hocamız geçen hafta bu hatayı kabul etti. Doğru kriterlerle hasar tespit eğitimi almış belirli bir tecrübeye sahip İnşaat mühendisleri gözlemsel olarak detaylı bir inceleme yaparsa gerçekler ortaya çıkar." dedi.

TBB üst Kurul Delegesi yönetim kurulu üyesi   Avukat Aydoğan da “Bunun için ivedi olarak yasal bir zemin oluşması gerekiyor. Birçok insan mağduriyet yaşıyor. Hasar durumu önce  az hasar, sonra birinin itirazıyla orta hasar, sonra yine orta hasar deniliyor. Mahkemece tespit yapılıyor. Az hasar diyemiyor tatbi ki ama taşıyıcıları sağlam diyor tespitinde... Ama vatandaş evini,dükkanıni ne tamir ettirebiliyor ne oturabiliyor. Yıkılmış evsiz, işyerisiz kalmış gibi orta hasar gibi ortada bekliyor. Ve tek yetkili çıkıp bu durumu düzeltecek bir önlem alamıyor. Gidin dava açın mahkeme düzeltirse biz düzeltebiliriz diyor bu mantığı izah edecek tek bir yorum var mi? Tıkanmış adliyeler hangi birine yetişsin, ağır hasara mı, Orta hasara mı DASK' a mı?"

Bu hususta gerekirse Türkiye çapında kalifiye personel talebi olsa, gelip bir kaç ay içinde tüm deprem illerini gezmeleri ve durumu düzeltmeleri mahkemelerden daha hızlı ve daha az maliyetli olmaz mı? Yoksa son dakika yıkımlar, kış gelmiş abonelikleri iptal edilmiş bir sürü yeni mağdur insan ortaya çıkacak. Benim yüreğim olanlara dayanmıyor, atılmayan adımlar neden atılmıyor bunu da mantığım almıyor. " değerlendirmesini yaptı.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Bostanbaşı'nda bulunan Üsküdar Life Sitesi'nin 2 bloku Eylül'ün ilk haftasında ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle dinamitle patlatılarak yıkılmak istenmiş, bir blok çökerken (aşağıdaki fotoda) patlatılan diğer blok (üstteki fotoda) yıkılmamıştı. Dinamitle ağır hasar verilen bu bina 3 gün sonra gece yarısı kendiliğinden çökmüş ve bu durum da, binalarla ilgili hasar değerlendirmelerinin ne kadar sağlıklı yapıldığı yolunda kuşkulara yol açmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

72 yorum yapılmış

  • Hasan Yılmaz (5 ay önce)
    Oturdum bina 2017 yapılmış ilk başlarda az hasar tespiti yapıldı hep az hasar çıkıyordu birin şikayeti üzerine orta hasar oldu üniversite hocalar geldi az hasar dediler sonra doğalgaz kesitler simdik de eletirik şu keseceğiz diyorlar güçlendirme yapılacak maliyet artacak bu orta hasarı neye göre verdiler bu orta hasar veren kişi bu konuda nekadar bilgisi var bilmiyok sizinde söylediğiniz gibi bir an önce tecrübeli ekipler tespit çalışmaları yapılsa daha iyi olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Haydar (7 ay önce)
    Başkanın söyledikleri tamamen doğru. Hasar tespitlerinin uzman kişiler tarafından ciddi bir şekilde yapılması gerekir. İcabında başka şehirlerden eleman getirilerek doğru tespitlerin yapılarak insanların mağduriyetleri önlenmelidir. Sağlam bina yıkıldıktan ve insanlar mağdur olduktan sonra mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi hiç bir işe yaramamış. Belediye yıkımlardaki yanlışlardan sorumludur.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 ay önce)
    Evim sağlam iken ağır hasar verildi, aslında bu ağır hasar veren iş bilmezlerin diplomalarını iptal edip kapalı çarşının üstünde cezasını verecen, ki ibreti alem olsun diye biz yandık bari bizden sonrakiler yanmasın
    %75
    %25
    Yanıtla
  • akçadağlı (7 ay önce)
    Eline çekici alıp yeni mezun çoçukları gönderirseniz böyle olur.Yazık değil mi milli servet
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Ramazan (7 ay önce)
    İyi hoş tamam da bu insanlar sonradan buralarda nasıl oturacak, bir dahaki depremde canını kurtarabilecek mi?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • MERT (7 ay önce)
    hayırdır GÜÇLENDİRME FİRMASIMI kurdun fidenel hayırdır tarihler seni unutma orta hasarlılar yıkılsın dedin şimdi güçlendime istiyorsun çok yazık hayırlı olsun GÜÇLENDİRME FİRMAN
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Güçlendirme diye bir olay yok dediler şimdi güçlendirme diyorlar, bizimle resmen dalga geçiyorlar birdahaki depremde ölün demeden başka bir durum yok bu açıklamaya göre
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Deli (7 ay önce)
    125 Bine yakın daire yıkılacak hadi bunun yarısı çok eski yapı olsun diğer yarısı yeni binalar bunu n projesini, denetlemesini,ruhsatını,iznini,kontrolünü,ve herşeyini kim yaptı ? uzaydan gelmediler ya.. ee! ölen öldü yıkılan yıkıldı bari geride kalanları bırakın da onlar hayatta kalsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (7 ay önce)
    Depremin daha onuncu gününden itibaren çoluk çocuğu mühendis sıfatıyla girmeye korktukları için binaya dahi girmeden binanın dışından hasar tespiti yapmaya gönderen zihniyeti alkışlıyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mlx (7 ay önce)
    Keserle ve çekiçle hasar tespiti yapılırsa olacağı bu.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Serkan (7 ay önce)
    Peki bende bir öneri söyleyeyim mimarlar odası ve o uzman garanti verecekmi böyle bir deprem daha olursa yıkılmaz diye......Allah hepinize akıl fikir versin .buralar Allah etmesin bir deprem daha olursa binlerce insana mezar olursa hesabını kim verecek..birde uzmanlar bedava gelmiyor bakmaya para aliyolar...
    %83
    %17
    Yanıtla
  • ahmet bey (7 ay önce)
    Çok güzel özetlemişsiniz. Adını bile yazmaya çekinenler klavye başında aslan kesilmiş resmen. Okuduğunu anlamayan bir toplum.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hakim (7 ay önce)
    söylenecek söz var mı.cennet olan ülkemiz de ilkel yönetim anlayışının sebep olduğu zorlu yaşam koşullarına bir de ekonomik buhran bizi kahreyledi.kış geldi çattı.yazıklar olsun liyakatsizlere ve liyakatsizliğin sebep olduğu dayatmalara.elbet yiten canlarımız ve yakınlarını kaybedenlerin acısı yanında bizim sıkıntılarımızın lafı dâhi olması mümkün değil.Allah rahmet eylesin giden canlarımıza.veryansınımızın nedeni bilim dışı ve kanaate göre yönetilmenin ne kadar rezil olduğunu naçizane izah etmeye çalıştım.kusurlu söz olduysa özrümüzü kabul edin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakim (7 ay önce)
    8 ayın bir paçavra gibi israf edildiği ,milletin imkanı var mı yok mu demeden ;sanki Elazığ Pütürge depremi sonrası Orta hasarlı yapılar bilimsel olarak güçlendirme yapılıp 6 Şubat depremlerin de yıkılmış gibi halen çeşitli çevreler tarafından, bilen bilmeyen, sakız çiğnenir gibi çiğnenip Orta hasarlı yapıları zalimliğin ölümlerin sebebiymiş gibi bas bas bağırdılar.Allah korkusu olan birileri varsa, devletin yetkin tüm kesimi dahil, Elazığ depremi sonrası Malatya da güçlendirilip yıkılan kaç bina var çıkıp ifşa etsin.Elazığ depremi sonrası bizzat devletimiz tarafından hasarsız denilip yıkılan kaç bina var.varsa yüreği yeten çıksın açıklasın.kac kişi Elazığ depremi sonrası bilim dışı ve ilkel bir şekil de hasar tespitleri sonucu hasarsız denilip yıkılan binalar da kaç kişi öldü çıkın ifşa edin.6 Şubat depreminin ilk gününde bizzat yine bilim dışı şekilde devletin milletin olanak imkanı var mı yok mu demeden Reisi Cumhur tarafında şahsi fikirleri doğrultusunda ortaya kurban diye attığı orta hasarlı yapıları ve sahiplerini gelen kış kapısında rezil kepaze kıldı.20 sefer bakanlıklara cimerden yazıp bir an önce kış gelmeden.... imkanı olan devletimizin yerinde dönüşüm desteğiyle evini yapan yapsın ancak imkanı olmayana tez zamanda evini güçlendirmesi için önünü açın diye derdimizi anlattık.ama maalesef ülkemiz şahsi kanaatlere göre yönetildiği için ekonominin geldiği noktada 1 milyon civarı bir parayla ev yapmanın hayal olduğu gerçeğini sürekli izah etmeye çalıştık.elbet güzel bir destek ancak şahsi imkanı olana iyi ilave bir hizmet.ancak bizim gibi olmayanlar için bırakın bilim öncülüğünde kış gelmeden evlerini onarmak isteyen bir an önce yol alsın dedikçe bakanımız da her seferinde yorulmuş ev Cumhurbaşkanımızın kanaatleri diye diye eni sonunda kışa ulaştırdı.İnşaat maliyetleri hükümetin maalesef ekonomi politikaları yüzünden depreminde etkisiyle bizleri ruhsal bunalımlara soktu.sanki devlerin ülkesine düşmüş her an yem olacak gibi bir ruh haline düşürüldük.Allah şahit abartmıyorum bilakis ülke ve özel de deprem bölgesi yaşayanları olarak geldiğimiz durumun inanılacak gibi olmadığı anlatmaya çalışıyorum.nisanda güçlendirme için 170 bin TL'ye anlaşanlar temmuz gibi 355 bin tl olarak daire başı güncelleme yaptılar.siz düşünün şu an yapılmaya başlansa 500 bin denecek.işte bilim dışı yönetilen biz halkın durumu.yerinde dönüşüm için yemin vererek izah ediyorlar.müteahhitler m2 birim fiyatı olarak 20-25 bin tl istiyor diyorlar.söylenecek söz var mı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bostanbaşı Mağduru (7 ay önce)
    Yorumlara bakıyorumda yine herkes bilip bilmeden mimar olmuş mühendis olmuş konuşuyor. Depremin ilk gününden beri vatandaşın derdine derman olan ve doğruyu, yanlışı korkmadan konuşan kişiye gereksiz yorumlar yapılmış. Hasar tespitlerde sıkıntı olduğunu herkes biliyor. Bunu dile getiren kişiye bu öfkeniz niye? Malatyaya sahip çıkan bir kaç kişi kaldı. Onlarıda sizin bu tavrınız kaçıracak ve sahipsiz olan Malatya daha da sahipsiz kalacak. Burda yorum yazmadan önce biraz araştırın okuyun. Yazık etmeyin insanların emeğine.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Ahmet (7 ay önce)
    İsmini açıklamaktan kaçınan uzman! vatandaşlarımız, ismi ve makamı belli kişilerin açıklamalarına baş uzman gibi cevaplar yazabiliyorlar. Binalar daha titiz incelensin ondan sonra yıkım kararı çıksın diyor, ne var bunda?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • vatandaş (7 ay önce)
    Belli mimarlar odası da ensesi kalınlardan yana tavır alıyor. Bostanbaşında evlerinin az hasara dönmesin isteyenlerin çoğu dükkan sahibi veya birden fazla evi olan kişilerdir. Emi olun onlarda orada oturmayacak garip gurbaya kiraya verip zamanı gelince de satacak. Yüzlerce sarsıntı görmüş zemini bozuk bu yüksek binaların kesinlikle yıkılması gerekiyor hiçbir şey insan canından önemli değil inşallah bu insanlarda sağlam deprem görmemiş evlerine kısa zamanda kavuşur
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 ay önce)
    Tbb delegesi olmasının konuyla ne alakası var. Özellikle belirtme sebebi reklamdan başka bir şey olabilir mi?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yorgun vatandaş (7 ay önce)
    Bu binaların yapımı kaçak değil devlet birilerine belge yetki verip onları zengin etti ama hesabını sormuyor suçlu arayan yok tek suçlu evleri alanlar görünüyor hepsi mağdur neden bunlara göz yuman belediyeler yapı denetimler mütahitler işçiler cezalandırılmıyor tek cezayı vatandaş çekiyor hepsi dışarda keyfine bakıyor RABBİM İKİ CİHANDA BUNLARI VE İZİN VERENLERİ BİLDİĞİ GİBİ YAPSIN İNŞALLAH. Birde çevre şehircilik te kontrolleri yapanlar detaylı incelemeden rapor verdi vatandaş üniversitelerden hoca getirdi ve para verip detaylı inceleme yaptırdı bunu devletin yapması gerekiyordu çevre şehircilik boş bir kurum birde dask boş hiçbir evin hakkını vermiyorlar 3 5 lirayla milletin gözünü boyadılar bu millet zor toparlanır zaten çoğu terk etti sokaklar hayalet şehir oldu her tarafta yıkımlarda zehir saçılıyor herkes yakında hasta olacak gibi görünüyor nerde mülki amir ler ortada kimse önlem almıyor daha çok sürünürüz!!!
    %91
    %9
    Yanıtla
  • malatyalı mücadeleci (7 ay önce)
    bu adamın sözlerine zerre itimat edilmez. hatırlar mısınız ? maski kendi beceriksizligini ört bas etmek üzere bir profosör görünümlü kahve kılıklı dayı getirmişti o dayı ne demişti ? kahve agzıyla " ben olsam orta hasarlı evde rahat sekilde tasınırım düzenim olmasa malatyaya gelirim" "sular bulanık ama risk yok ben olsam bulanık suyu içerim" gibi saçmalıklar. şimdide sehrin mimarlar odası baskanı olacak sözde mimar kalkmıs orta hasarlı agır hasarlı evler hakkında kendini bilmez sekilde konusuyor bu yaptıgınız ayıptır ve milletin canına kastetmektir. millet evsiz yaşasın siz millete destegin d sini vermiyorsunuz zaten köstek oluyorsunuz onuda olmayın ötede oynayın yeterli. aziz malatyalılar orta hasarlı evlere hiç güvenmeyin. kolonu krişi çok ufak bir çatlak olsa dahi bence oturulmaz.. bi kolon ufacık çatlasa bile o bina bitmiştir. lütfen bunun ciddiyetine varın. malatya için deprem tehlikesi çok riskli şekilde devam ediyor dikkatli olalım...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Zeki (7 ay önce)
    Bu memleketi bu hale getirenler mimarlar ve mühendisler bu projeleri çizerken nerdeydiniz tespitler yapıldı yıkıldı iş işten geçince sadece yorum yapın, kendi oturacak Binası olmayan mimarlar odası hiç bir katkınız yok memlekete anca konuşun
    %84
    %16
    Yanıtla
  • vatandaş (7 ay önce)
    Mahkemelik olan binalarda yürütmenin durdurulması talepleri talimatlar ile engellenmekte midir? Yıkım kararı verilen mahkemelik binalarının tespitleri beklenmeden yıkım talimatları verilmekte midir? Yıkım Kuruluna yapılan itirazlar dikkate alınmayıp yıkım talimatı verilmekte midir? Vatandaşın derdini anlatacağı ve onu dinleyecek bir makam var mıdır? millet adalete de sığınamayacaksa neye sığınacaktır? Ülkede Adalet artık sadece kadın adı mıdır?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • engin (7 ay önce)
    adama sormazlarmı sayın mimarlar odasi 8 aydir nerdesiniz diye
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yazik (7 ay önce)
    Ruhsat veren imar veren belediye sorumluluk almaz ama yardım kampanyası yarisinicinde kaldı gibi görünür bir şey yapmaz arguvanspor elazigspor maçı herşeyi anlattı sahipsiz malatya
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Alperen (7 ay önce)
    Neden şansınızı zorluyorsunuz. 1 tanesi doğanşehir - çardak olan 7.4 denildi yüzeye yakın olduğu için etkisi 9 ile 11 arası olan 6.....7 deprem ile 39000 yaklaşan artçı sı devam eden depremler yaşadı bu binalar. Tek tük zemini sağlam malzemesi işçiliği sağlam tek kat veya iki katlı binalar haricinde güven duyupta girilecek binamı kaldı.yatay ve dikey vuruşlarla demiri betondan kumu çimentodan ayırdı. 1 yıllık 2 yıllık kayayalık zemin üzerindeki binalar bile ibretlik oldu. Bu direnişler kendince haklı olsalardı genel için faydası olmayan ilerde zararı görülecek taleplerdir.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Garip gureba kısmı hariç çoğu yaptırıp kiraya verme derdinde, güzel yorum teşekkür ediyorum.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Bu güne kadar neredeydiniz. Somut öneriler verin genel geçer, açıklama yapmış olmak için konuşmayın. İnşaat mühendisi mimar teknisyen ve işçi olan ekipler kurulup denetlemeye schmidt çekici röntgen cihazı ile binalara denetime gider. Belediyeden mimari statik proje alınır. Saplama kirişler x-y koordinatında kolon dağılımı varsa deprem perdesileri tespit edilir inceleme yapılır. İşçi kolon kiriş kana sıvasını temizler teknisyen cihazı kullanır mühendis heyeti inceler raporunu tutar. Siz mevcut durumdan daha iyi bir somut öneri vermedikçe hiç bir şey daha iyisi haline gelmez. Diğer taraftan yapılan açıklamalarda orta hasar ve güçlendirme kavramı o kadar kötüleniyor ki kimse güçlendirmeye yanaşmıyor. Yetkililerin taktigi ya orta hasarlıları bekletip ağır hasarlı olarak yıkmak hak sahibi etmemek ya da yerinde dönüşüme zorlamak en azından şehir içinde bazı binalar tekrar yerine gelsin diye uğraşmak. Olan her zaman olduğu gibi evi barkı gitmiş vatandaşa olur. Kendilerine özel konteyner kentler kurulan ya da villaların da oturanlara değil
    %83
    %17
    Yanıtla
  • abdullah (7 ay önce)
    bu denetimler nasıl yapılıyor o zaman bu insanlar neden mağdur ediliyor o zaman bu memlekette işini layıkıyla yapacak adam mı yok...bizler her şekilde mağdur olmuşuz evimiz gitmiş ilimiz gitmiş kimin umrundayız....Yazık gerçekten çok yazık bu kadar insanın ahı var bu işleri yapanların üstlerinde...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Mimarlar odası bırak yıkılsın. Hala sallantilar devam ediyor. Sağlam bina çok az
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Benim binam ağır hasarlı başından beri . Ancak adına birden fazla dairesi olanlar ve dükkan sahipleri güç birliği yaparak işi yargıya taşıdı. Şu anda yürütme durdurma kararı verilmiş. Neymiş efendim benim adıma birden fazla daire var devlet bir tane veriyor. Raporlar analizler ücrete tabi.Parayi veren düdüğü çalıyor. Mimarlar odası lütfen bunları da dile getir
    %83
    %17
    Yanıtla
  • malatyalı mücadeleci (7 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    getirmedigine göre kendiside aynı dertten müzdarip sanırsam ? :)
    %67
    %33
    Yanıtla
  • tekin (7 ay önce)
    kardeş sen mimarsın. inşaat mühendisi değilsin. senin yapı statiği ile işin yok. yorum da yapamazsın. sultansuyunda cep telefonu ışığıyla gözlem yapacak kadar olayın ciddiyetinden uzaksın. şimdi de muhtemelen el feneriyle bakmışsındır. lütfen yetkin olmayan konulara girme. bu çok büyük bir vebaldir. mimar plan çizer inşaat mühendisi o planı taşıtır. sen sadece planla ilgili konuş. bir planın varsa tabi.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Aslan kardeşim, memlekette tek konuşan adama yürümüşsün resmen :) Haksızlık etme. Okuduğunu anlamamışsın sen daha. İnşaat mühendisi yapar bu işi demiş yazıda. Okuduğunu anlamayı öğrenmelisin.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Yanlış Yaptınız! (7 ay önce)
    Bunlar düpedüz siyasi açıklamalar…! Kurumun saygınlığını deli saçması açıklamalara kurban etmeyin.Yapmış olduğunuz açıkalama vatandaşın devletine olan güvenini zedeleye bilir.Bu durum size siyaseten bir avantaj sağlamaz.Vatandaş böylesi bir açıklamayı ne uğruna yaptığınızı fark ederse sonuçları sizin açınızdan da ağır olabilir.Lütfen yel değirmeniyle savaşmayı bırakın.İşi bulandırmayın gerçeklere dönün.Orta hasarlı bir binanın 15.katında çoçuklarınızla birlikte oturun ben o zaman sizi göreyim.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Devran (7 ay önce)
    Hakimler Apartmaninin başına gelenleri unutmayın, unutturmayin,hep kaybetmek zorunda değiliz, yapılan yanlışlardan ders çıkaralım ki tarih tekerrür etmesin.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Hakkı Gür (7 ay önce)Devran isimli kullanıcı yorumuna
    Daha apartmanın adını bile bilmiyorsunuz. Hakim Bey Apartmanı olacak. O bina hiçbir zaman orta ya da ağır hasar raporu almamıştı. Üstelik eski de bir binaydı. Haberde sözü edilenler sağlam binalar. Algı yapmayınız!
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Maalesef,kamuoyu olayı benim aktardigim şekli ile biliyor,ateş olmayan yerden duman çıkmaz.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • 22/02/2023 tarihli milliyet gazetesi internet sayfası haberi Hakim Bey apt. hakkında.Bu da mi algı?
    %92
    %8
    Yanıtla
  • o yüzden deprem başladıktan 6-7 sn sonra bina tuzla buz olmuş.hadi allah korkusu yok.ölümdemi yok.giden canların hesabını verebilecekmisiniz.o binada birden fazla evi olanlar yüzünden hasar düşürülmüş.bunu sağır sultan bile duydu.siz duymamazlıktan geliyorsunuz
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bu yorumu yapman, bana Hakimbey apartmanının raporunu değiştiren kişilerden birisi olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşündürüyor. Ali Cengiz oyununu BAŞARamadınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal (7 ay önce)
    Yuzaki bulvarında merkezi yerde bulunan iki apartman hakkında az hasarli raporuna itiraz edildi, asansörü çevreleyen giriş katındaki kolonlarda demirler açığa çıkmıştı.Bildiginiz orta veya ağır hasarlı olarak raporlanacakti.Az hasarlı raporuna ta Ankardan itiraz edildi , fotoğraflar ile durum netlestirildi ama ,ama çevre ve şehircilik ekipleri geldiğinde durum farklı oldu, çoktan asansörün etrafındaki kolonlarda açığa çıkmış olan kolonlar sıva ile kapatılmıştı.Gelen ekipler tespit yapılamadı diye not aldılar ve apt.larin hasar durumu değişmedi.Simdi o apt. daki daireler kiraya veriliyor.Bu ve buna benzer bir çok olayın meydana geldiğini çok hemşehrim biliyor.Uc maymunu oynamaya gerek yok.Maalesef orta ve ağır hasarlı olması gereken binalar , kimi muhterislerin aç gozlulugune kurban gitti.Umarim o binalarda kimse enkaz altında kalmaz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vizyon (7 ay önce)
    İki kere hafif hasar raporu verilen binamızdaki evlere tadilatını yapıp oturduk sonradan 3 tane kiracı kirve taşınma bedeli almak için itiraz ettiler gelen vicdansız binaya bakmadan orta hasarı basmış. Şimdi bu herifin kuyuya attığı taşı kimse çıkaramıyor çünkü binamızın hafif hasara dönmesi için mahkeme kararı gerekli. Halen içerde oturduğumuz binamızın doğalgaza kesildi 1 aydır mağduruz bunun vebalini kim verecek özhaseki mi valilik mi Malatya mı kim...
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya (7 ay önce)
    Malatya mimarlar ve mühendisler odasina duyurumdur sizin oturduğunuz ofisinizin olduğu bina deprem de yıkılmadımı insan bir merak eder iş yerimin olduğu bina sağlammi diye kendisine hayrı olmayanin millete ne hayri olacak.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Cemal (7 ay önce)
    Bostanbaşı da az hasarlılar da yıkılmalı zemini su 5 metreden su çıkıyor Allah korusun diğer depremde yıkılır hepsi
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Zemin Zc bizimki. Altta da su yok. Yalan konuşma. Zemin etüdü yaptık. Yıkılır mı bilemem ama durum bu. İki bodrum olmalı idi tek bodrum. Sorun şimdilik bu.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Taktınız bi Bostanbaşı altı üstü havuz.Hayırdır zemin etüdü mü yaptırdın.Benim evim de Bostanbaşında bahçesindeki sondajda 60 metreye kadar su yok.Su 60 metreden sonra çıktı.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)Cemal isimli kullanıcı yorumuna
    Hayırdır bostanbaşında evi az hasarlı kıskandığın evinin yıkılmasını istediğin hased ettiğin akraban var galiba. Yıkılmamış olması çok üzmüş belli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan daş (7 ay önce)
    Bostanbaşında ilk incelemede AZ hasarlı denilen, sonradan birilerinin masa başında AĞIR HASARLI ya çevirttiğini duyduğumuz, üniversiteden getirilen profösörlerce KESİNLİKLE AĞIR HASARLI değil denilen siteye, Site sakinleri olarak yapılan itiraz neticesinde KATÜ Ve Düzce üniversitelerinden gönderilen 2 PROFÖSÖR tarafından da ORTA HASARLI kararı verilen TOKİ SİSTEMİ ile TÜNEL KALIP PERDE BETON yapılan bir site sakini olarak AĞIR HASAR KAYDINI görev ve nüfusunu kullanarak baskı yaparak aldıran, sisteme de (kişi beyanına göre Ağır Hasarlı ibaresi yazarak giren) o görevliye tüm site olarak HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Site ismi belirtin ki bomboş kalsın kiralamasın kimse satın almasın
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vatan daş (7 ay önce)Sedat isimli kullanıcı yorumuna
    Sen konuyu anlayamamışsın, bir daha oku! Malatya öyle bir yer ki 1 site sakini Dask tan, sigortadan para almak için ağır hasarlı olmayan siteyi nüfusunu kullanıp masa başında ağır hasara çevirtebiliyor. Bu Ahbap - çavuş ilişkisi sürdüğü sürece bırak 5 - 10 yılı 20 senede düzelmez bu Malatya. İki laftan biri Maşallah, inşallah ile gördük 8 ay olacak millet esnaf per perişan, vaad edilen tokiler nerede? 45-50 bin daire ağır hasarlı, daha %30 u yıkıldı, 2-3 yıl yıkım enkaz kaldırma sürer, devlet yılda 5 bin toki yapsa 10-12 yılda anca tamamlanır 50 bin toki. Hayal kurmayı bırakın uyanın, gerçekleri görün artık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar (7 ay önce)
    Avukat arkadaş 1 blok ile ilgili değerlendirme yaparken sanki tüm Malatya'da orta hasarlı binalar gerçekte az hasarliymis da çevre ve şehircilik yetkilileri kasıtlı olarak orta ve ağır hasar raporu vermişler gibi somut gerçeklerle örtüşmeyen beyanlarda bulunmuş, oda başkanı da öyle.2012 yılında inşaatı bitirilen fahri Kayahan da bulunan zemin +7 katlı olan apartmanimiza önce orta hasar ,sonra ağır hasar raporu verildi.itirazuxerine yine orta hasarlı raporlandi, apt sakinleri yıkım kararı aleyhine idare mah. ne dava açtılar, bu süreçte özel bir ins. şirketine bina performans analizi yaptırdı sonuç ne oldu biliyor musunuz?Bina performans analizinde göçme öncesi dönemde çıktı.Muyeahhitimizde C20 beton kullanmadı herekirken , analizde alınan karot numunelerinin laboratuvar analizi sonucunda C10 kalitesinde beton kullanıldığı ortaya çıktı.Buna ne dersiniz?Raporlar hatalimiy mış?Geçin bunları,raporlar sağlıklı, mesele hasar durumunu dusurtup evleri masumlara yedirme meselesi.Allah aç gozluleri ıslah etsin.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Turgay (7 ay önce)
    Bu ne şimdi. Ne demek ciddi tespitler yapıldı. Mimarlar odası başkanı , eğer sen çok güveniyorsan bilgine ve tespitlerine, git sen otur o orta hasarlı binalarda. Malatya deprem bölgesi, Allah etmesin bir deprem olurda o güçlendirme yapılıp oturulan orta hasarlı binalar yıkılırsa, sen bu kadar insanın vebalini nasıl ödeyeceksin. aradan 8 ay geçmiş şimdi çıkmış konuşuyorsun. insan hayatı bu kadarmı ucuz.. Malatya da az hasar yada hasarsız raporu verilen evlere niye orta hasar yada ağır hasar verilmiyor. Çünkü akla şüphe getirecek en ufak bir kılcal çatlak yok. Bırak devlet işini yapsın, millet sıfır sağlam evleri yapılıp gönül rahatlığı ile otursun.
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)Turgay isimli kullanıcı yorumuna
    Bu meraklılara devlet diyecekki girip oturacakasın,5 yıl kira ve satış yok,hiçbiri konuşamaz
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Barguzulu (7 ay önce)
    Ne yıkmasını yapabildiler ne toplamasını . Çevre ve şehircilik bakanlığının söylediği gibi olmadı malesef . Vekilleri saymıyorum bile . Umutlar da tükendi . Allah yardımcımız olsun demekten başka çaremiz yok . Tek dayanağımız o ..
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ali (7 ay önce)
    Bizim bina için ilk tespitte az hasarlı denildi. İtiraz ettik. Orta hasarlı denildi. Tekrar itiraz ettik. Yine orta hasarlı denildi. Bir profesöre gösterdik. Bu binalar yıkılmamıṣ, can kaybı olmamış, görevini yapmış. Ancak, bu binalarda artık oturulmaz, 6 ve üzeri depremde yıkılır dedi. Çevre ve şehircilik bakanı da bir televizyon programında " orta hasarlı binaların birçoğu 6 ölçekli depremde yıkılır, fazla ısrarcı olmayalım" dedi. Binamızın deprem performans değerlendirmesini yaptırdık. Binanın güçlendirme maliyeti % 40'ın üzerinde çıktı. Neticede, ilk tespite az hasarlı denilen bina şimdi ağır hasarlı. Şunu da ilave edeyim: depremi yasamayanlar ahkam kesmesin. Beşik gibi sallandık. Binalarımız beşik değil. Demir ve betondan. Lastik gibi esnek değil. Kaldıki yapılan tespitler tam doğruyu ifade etmiyor. Sadece bir fikir niteliğinde.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (7 ay önce)
    Çok doğru tesbitler ama çok geç kalınmış tesbitler tecrübesiz ve donanımsız hatta mesleki bilgisi dahi olmayan bir çekiç bir murçla iki dakikada hasar tesbiti yapan insanların hem hayatına hemde bir ömür boyu birikimlerine sorumsuz karar veren bakanlık elamanlarını görevlendirenler en büyük sorumlu ve suçlulardır.Hafif- orta hasar arası olan binamıza ilk incelemede orta; ikinci incelemede ( iki binanın incelemesi toplam beş dakika sürüyor) ağır, üçüncü inceleme yine orta veriliyor; biz kendi imkanlarımızla İTÜ ODTÜ KÜ GÜ KTÜ gibi teknik üniversitelerden Prf. düzeyinde akademik hocalarımıza incelettik ve sonuç hafif- orta hasar arası dediler bizlerin canı tabi ki malımızdan kıymetli ama malımız da çöp değil depremin ilk gününden beri hem canımıza hem de malımıza sahip çıktık, burada bir serzenişim de mal sahiplerine evini barkını memleketini arkasına bakmadan terk edip gidenlere şimdi bu külfetin bu vebalin altından nasıl kalkacaksınız?
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Ben de malatya'dan ayrılmak zorunda kaldım. Neden? Arabam yok. Sulu Kar altında sırıl sıklam. Kardeşimin besi evine sığındık. Ev tek oda ve mutfak. 18 kiṣi 20 metrekare odada 2 gece kaldık. Konya'dan bir akrabam çağırdı. Gitmek istemedim. Ancak, 70 günlük torunum var. Kaldığımız yerde hijyeni brak temiz değil, çocuğu yaşayacak yer yok. Kayın validem 88 yaşında ve hasta. Ben 30 yıl canımı ortaya koyarak Devlete hizmet ettim. Devlet ortada yok. Devlet kendi kurum çalışanlarına hizmet etti. Vatandaş sahipsiz kaldı. Gitmeyeyimde torunumu ve kayinvalidemi mi kaybedeydim. Lütfen hoyrat davranmayın. Hiç kimse memleketini isteyerek terk etmez.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Siz istediğiniz kadar anlatın tok acın halinden anlamaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa bey serzenişiniz evi barkı yıkılan hiç-bir geliri olmayan,sığınacak yeri olmayan vatandaşa değil, sahip çıkmayan yönetim ve ilgili kadroya olmalı. Bu vebal mazlum vatandaşın öyle mi..?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)
    Sivrice depreminde gördük hasar yok deyip hasarsıza çevrilen binalar 7 ile 20 saniye arasında yıkıldı. Daha akıllanmadınızmı binalar sağlam hatalı karar verildi diyorsunuz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)
    Herkes malını kurtarıp millete kakalama derdinde yazık yine bı deprem olduğunda akı karayı azı ortayı görürsünüz o evlerde hiçbir mal sahibi oturmayıp kiraya veyahut satıp kskalayacak post derdindesiniz,hiç kimse düşmanınız değil ......
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Mlty44 (7 ay önce)
    Kusura bakmayın hepiniz sınıfta kaldınız. Bu şehrin insanı ne size nede beraber iş tuttuğunuz kişilere güvenmiyor. Bu açıklamalar nedense her şey bittikten sonra yapılıyor. Hiç birinizin derdi insanların canı değil. Hepiniz o binalar üzerinden rant devşirmeye çalışıyorsunuz. Tarih bunları ve bunca şey olurken iki kuruş için takla atanları yazacak ve biz mağdurlar onları hiç ama hiç iyi hatırlamayacağız . Duam odur ki kim ne yaşattıysa yaşadığımızı yaşamadan son nefesini vermesin inşallah . Allah büyük bu günlerde geçecek. Herkes hakettiğini yaşayacak. Tekrar hemşerilerime cok geçmiş olsun.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Serkan (7 ay önce)
    İnsanlar üç kuruş haram para kazanacak diye milletin evinin eşyalarını camlarını pacalarını söküp sattılar o yıkılan binalardan kim para kazandıysa anasının ak sütü gibi haram akbaba gibi şehri sömürdüler hırsızlar evsiz insanların nabalını aldılar
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ahme5 (7 ay önce)
    Çevre Șehircilik maalesef saçma sapan tespitler yapti, çocuk oyuncağına çevirdi iși, aynı binanın ağır, orta ve hatta az hasar aldığı oldu, çoğu binanın hasar durumu sonradan değiștirildi, tespitler alelacele ve özensiz oldu. Yazık ya bu vebal ya, hiç bir iși doğru, düzgün, düzenli, ciddi bir șekilde ele alamadık maalesef. Torpilin, adam kayırmanın, akraba kayırmanın sonu bu iște, bir sürü can ve mal kaybı ile kamu kaynağı heba oluyor.. Geleceğimiz gidiyor böyle iște.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • hüseyin (7 ay önce)
    Kesinlikle katılıyorum. çevre şehircilikte gelen 3-5 işi bilmez mühendisin soylemesıyle milletin evlerini yıktılar. Bu işi cok hafife aldılar ve bu zihniyet milletin mallarını yıkıp karsılıgında bırsey vermedıler 20 yıldır verdıgınız deprem vergılerının uzerıne su için... ama bu oy verenlere müstehak
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Ömür (7 ay önce)
    Evet malesef yıkım işlerinde çok büyük paralar döndüğü için kimsenin umrunda olmuyor bostan başında 1 koloninda az bir patlak oluşmuş binaya ağır hasar verdiler binada sanki tel kolon üzerinde duruyor kimseyi dusunmuyorlar
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Orta hasarlı (7 ay önce)
    Deprem uzmanları orta hasarlı binalara dikkat edin bir çok artçı deprem oldu ve olacak diyor mimarlar odası başkanı tekrar bakılmalı diyor biraz daha yumuşatıyor orta hasarlı binalarda kirada evi ve dükkanı olanlar bu bina sapasağlam kim verdi orta hasarı diyorlar Sivrice depreminde hasar durumlarıyla oynayan binaları 6 şubatta gördük bu ne karmaşa her kafadan bir ses çıkıyor
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Reco (7 ay önce)
    Pekiiiiii zemin ne olacak? Hatay'daki o meşhur rezidans sapasağlamdı sadece takla atıp arkaya düştü çünkü zemin ve bina yüksekliği arasında bir saçma orantı vardı.. Bostanbaşı yakınca f.kayahan vs bölgesinde hangi binadan Karot alınsa zaten c30 üzeri çıkar demirler nervürlü herşey güzel.. ama bunlar depreme karşı güvenli yapar mı o 13-14-15 küsür ve da yüksek katlı ve ortam ve üzeri hasarlı binaları? Sadece algı yönetimi yapıyorlar bu açıklamayla neymiş sağlammış.. ha şu da var isteyen tapuda satılamaz şerhi konularak evini güçlendirip otursun ömür boyu.. bari başkasına kakalamasınlar o evleri... niyet bozuk amaç başkasına satıp kakalamak..
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Fevzi (7 ay önce)
    Sayin Fidanel sürecin başından beri sizlerle irtibat halindeyiz ve bu konudaki görüşlerinizi düşüncelerinizi takdir ile karşılıyoruz sizi dinlemiş olsalardı bu şehir ne bugüne kadar bu halde kalırdı ne de birçok insan mağdur olurdu. elinde çekiçle gelen Ziraat mühendisi binalara ağır hasar verdi bunun sorumluları çevre ve şehircilik bakanlığıdır.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Ortası Ağırı Fark Etmez (7 ay önce)
    Malatya'da mimarlıkta, mühendislikte, müteahitlikte, betonculukta, işçilikte deprem ve şehircilikte sınıfta kalmıştır. Hatalarınızı başka yerde aramayın. İşinizi düzgün yapamadınız.Vatandaş olarak size güvenimiz kalmadı.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Sadık (7 ay önce)
    Çok büyük hatalar yapıldı. Rant uğruna da yapan var pisi pisi ne giden de.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Cero (7 ay önce)
    Sistem hep aynı işliyor. Bu binalar yapılırken birileri herşey uygundur diye sahte rapor hazırlıyorlar. Şimdi de yıkımları için sözde akademik kişiler gelip binaları yüksek bilgileri ile biraz para alıp istediğiniz raporu yazıyorlar. Binlerce insanın binasını yok yere yıkıp geçiyorlar.
    %62
    %38
    Yanıtla