SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Şirketten, 9 yıl Sonra 'Trambüs'ün Aslında 'Troleybüs' Olduğu İtirafı!

Şirketten, 9 yıl Sonra 'Trambüs'ün Aslında 'Troleybüs' Olduğu İtirafı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın toplu ulaşım sorununu çözme gerekçesiyle, tüm dünyanın vazgeçtiği 'troleybüs' sistemi olmasına rağmen, üretici firmasının 'trambüs' adıyla Malatya Belediyesi'ne Ahmet Çakır'ın belediye başkanlığı döneminde 2013 yılında pazarladığı sistemin, aslında 'troleybüs' olduğu yıllar sonra üretici firma tarafından itiraf edildi. Havai elektrik hattından aldığı enerjiyle, İnönü Üniversitesi- MAŞTİ arasında 8 yıla yakın bir süredir çalıştırılan, bu nedenle sabit bir hat dışında yararlanılması mümkün olmayan troleybüslerin, 'trambüs' adıyla Türkiye'de ilk kez Malatya'da devreye sokulması, tercihin siyasi nedenlerle yapıldığı, ihale maliyetinin çok yüksek olduğu başta olmak üzere çok ciddi şekilde eleştirilmesine karşın, Çakır'dan sonra göreve gelen Selahattin Gürkan yönetiminin de, bu sistemi başka hatlara da yaygınlaştırılması isteğini açıklaması da tepkiyle karşılanmıştı.

Malatya Belediyesi'nin o dönem, havai hatlı ‘trambüs’ tercihi nedeniyle, halen çevre yolu olarak kullanılan güzergahta, trafiği rahatlatmak için planlanan alt ve üst geçit (İnönü Üniversitesi Kampüsü, İstasyon Virajı) projeleri iptal edilmişti. Bu nedenle, şehrin trafik akışında büyük çapta sorunlar yaşanıyor.

9 YIL ÖNCE, 'TROLEYBÜS DEĞİL, TRAMBÜS' İDDİASINDAYDILAR
Anadolu Ajansı'nın, troleybüs sistemini trambüs adıyla Malatya'ya pazarlayan Bozankaya Şirketi'nin yönetim kurulu başkanıyla yaptığı Berlin mahreçli haberin bir bölümünde, yönetim kurulu başkanının, bugüne kadar sistemin 'demode olduğu, dünyanın 40 yıl önce terkettiği' eleştirileri nedeniyle kabul etmediği ve 'trambüs' diye adlandırdıkları sistemdeki araçların 'troleybüs' olduğunu yıllar sonra itiraf etti.

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay'ın, ‘troleybüs’ itirafını yaptığı AA haberinin ilgili bölemü şöyle:

"..Günay, şirketin faaliyetlerini anlatırken bugüne kadar Türkiye'de Konya, Manisa, İzmir, Kayseri, Malatya, Elazığ ve başkent Ankara'ya elektrikli otobüsler teslim ettiklerini ve şu an ülkede hizmete giren tüm elektrikli otobüslerin Bozankaya üretimi olduğunu belirtti.

Ayrıca Malatya'da da şirketin ürettiği troleybüslerin hizmet verdiklerini kaydeden Günay, şöyle devam etti:

“Yakında Şanlıurfa'ya da troleybüs araçlarımızı teslim edeceğiz. Yurt dışında ise Almanya, Belçika ve Lüksemburg gibi yaklaşık 20 farklı şehirde elektrikli otobüslerimiz toplu ulaşım ağında hizmet vermekte. Raylı sistemler alanında Romanya'nın Timişoara ve Yaş kentlerine toplam sayısı 39 aracı bulan bir tramvay filosunun sevkiyatını yapıyoruz...”

MALATYA'NIN ASLINDA 'DEMODE' TROLEYBÜS SİSTEMİ OLAN 'TRAMBÜS' HİKAYESİ..
Malatya Belediyesi'nin, toplu taşımacılık için "yeni bir soluk ve etkin çözüm" olarak kamuoyuna lanse ettiği, ancak uzmanların ve siyasilerin "pahalı ve demode" tepkileriyle karşılaşan, toplam maliyeti konusunda ise 100 milyon ila 150 milyon TL arasında rakamlarının telaffuz edildiği trambüs sistemi ihalesi, tüm tepkilere rağmen 22 Nisan 2013 tarihinde yapılmıştı.  

Uzmanların eleştirilerinin yok sayılarak uzun test sürüşlerinin ardından hayata geçirilen ve önceki gece İnönü Üniversitesi kampüsü içindeki İlahiyat Fakültesi durağı önünde bir trambüs aracının yanması ile facianın eşiğinden dönüldüğü olay sonrası bir kez daha tartışmaların odağı haline gelen trambüs ihalesi de, usulsüzlük iddialarının gölgesinde gerçekleştirilmişti.

Sözde iki firmanın katıldığı ihalede, katılımcı firmanın birisi boş zarf verirken, tek teklifi ise Ankara merkezli Bozankaya Otomotiv firması 19 milyon 784 bin 930 Euro teklif sunmuş, ihaleye, iki firmanın katılma görüntüsünün, rekabet koşullarının sağlandığına ilişkin olduğu öne sürülmüştü.

İhale Sözleşme Tasarısı’nda ihale bedeli TL olarak geçerken, daha sonra ise Malatya Büyükşehir Belediyesi yöneticileri bu bedelin Euro cinsinden ödendiğini açıklamıştı. Bu durum, trambüs firmasına oturduğu yerden kur farkından dolayı milyonlarca lira ek kazanç sağladığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca, projeye sonradan eklenenlerle maliyetin çok yükseldiği anlaşılırken, belediye yetkilileri bu konuda rakam telaffuz etmekten sürekli kaçınıyorlardı.

İlk Vukuatlar İnsanlı Test Sürüşleri Sırasında Meydana Geldi

Trambüsün insanlı test sürüşü ile başlayan olaylar zincirinde ilk vukuat, 12 Mart günü Üniversite güzergâhında yolcu dolu iken, elektrik kesintisi üzerine birkaç aracın yolda kalmasıyla meydana gelmişti.

Trambüslerin, sefer esnasında kavşaklarda "kırmızı ışıkta durmayacağı", çünkü yapılan düzenlemeyle araç yaklaşırken ışığın yeşile döneceği de belirtilirken, bir başka trambüs 13 Mart günü Çevreyolu'nda bir otomobille çarpışmıştı. Kısa sürede meydana gelen iki olay tekrar dikkatleri bu araçların üzerine çekerken, Pazar akşamı "facianın eşiğinden dönülen" yangın meydana geldi.

Malatya Belediyesi’ne Ulaşım Planlaması Hazırlayan Erhan Öncü İhaleden Önce Uyarmıştı

Trambüs sisteminin Malatya’nın toplu taşıma ihtiyacına cevap verecek nitelikte bir ulaşım projesi olmadığını ilk olarak Yüksek Mimar –Şehir Plancısı Mimar Erhan Öncü, ileri sürmüştü. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a bir dönem Ulaşım Planlama Danışmanlığı hizmeti veren ve 6 aylık bir çalışmadan sonra Malatya’nın Ulaşım Planı’nı hazırlayan Erhan Öncü, gerçekte trambüs diye bir sistem olmadığını, sözkonusu sistemin dünyada artık kullanılmayan, demode troleybüs teknolojisi olduğunu vurgulamıştı.

Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Erhan Öncü, trambüs ihalesinden yaklaşık 2 hafta önce, ODTÜ Malatyalılar Derneği'nin Ankara'da yürüttüğü "Sektör İncelemeleri: Şehircilik ve Kent Mimarisi" başlıklı konferansta Malatya Belediyesi’nin trambüs projesini şu sözlerle eleştirmişti: “Malatya’da biz altı ay süren bir çalışma yaptık, kısa ve orta dönemli önlemlerin geliştirilmesine yönelik bir çalışmaydı. Önerilerimiz arasında kent merkezi ile çevre ile çok yakın ilişkileri olan Malatya kent merkezini çevre yerleşimlerin araçlarının baskısından kurtarmak için iki tane iki uçta doğu ve batı -Maşti ve Doğu Garajı’nda- terminali önerildi ve bunlar arasında yoğun hizmet sunan bir koridor oluşturulması ve bunu ileride organize sanayi bölgesine uzatılması önerildi. Üniversite ile OSB arasındaki bu koridorun öncelikle kademeli olarak küçük ve parçalı yaptırımlarla talep artışına paralel olarak kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini önerdik.  Burada öncelikle ilk aşamada kavşaklarda otobüs önceliği ile başlamak, sonra otobüs şeridine dönüştürmek, ardından otobüs yoluna ve nihayet metrobüse dönüştürmek şeklinde kademeli olarak geçişi ön görmüştük.  Merkez alanın dolaşım şemasını geliştirmiş, park yerleri ile araçların girişinin azaltılması ve yaya bölgelerini önermiştik. Ancak kent merkezine yönelik öneriler uygulanmadan merkeze fazla bir katkısı olmayacak ve önemli yatırım gerektirecek “Trambüs” diye bir şeyin uygulandığını görüyoruz. Trambüs diye aslında teknolojide bir tanım yok, o bizim ülkedeki bir kaç belediyenin önerdiği bir söz. Yıllar önce kentlerimizde vazgeçilmiş bir teknoloji olan “Troleybüs” demeye çekinen, vatandaşına ben “Troleybüs” alıyorum demekten çekinen yerel yönetimlerin ‘Tramvay ama bu aslında otobüs’ demesinin kulağa daha hoş gelen biçimidir. Kelime anlamı açısından tram; raylı demek, trambüs: raylı otobüs. Aslında burada bir ray yok yani tram yok, sadece kablolu otobüs, yani troleybüs var. Trafoları, direkleri, kabloları olan bu sistem beraberinde büyük yatırım ve işletme/bakım maliyeti getirecektir.  Bu tarz kablolu ve direkli sistemlerin eski teknolojidir. Alternatif olarak yeni teknolojiler düşünülmelidir. Bunlar arasında gece üç-dört saat şarj olup gündüz durmaksızın çalışan e-otobüsler var artık. Gelecek için böyle teknolojiler varken, bir ölçüde geliştirilmeye çalışılsa bile bundan 100-150 sene önceki  bir teknolojiye (troleybüse) geri dönülmesi doğru bir karar değildir.  Ulaşım yatırımları talep özelliklerinden dolayı çok verimsiz yatırımlar olduğundan maliyetler ve ihtiyaçlar çok iyi hesaplanmalı, kaynaklar akıllıca tüketilmelidir. ‘Şehrimize yakışır’ yaklaşımı bırakılmalı, satıcı firmaların sunuşlarına göre karar verilmemelidir”

AKP Malatya Milletvekili Öz, Başkan Çakır’a “Trambüsten Vazgeçin” Çağrısı Yapmıştı

Trambüs sistemini eleştiren isimlerden biri de dönemin AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’dü. Bir dönem Türkiye’nin en büyük toplu taşıma kuruluşu olan İETT’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan AKP Milletvekili Öz, “Trambüs kararıyla ilgili ben Ahmet beye bu projenin doğru proje olmadığını, Malatya’nın ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği noktasında fikirlerimi paylaştım. Bu proje Malatya için doğru bir proje değil” diye konuşmuştu.

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, trambüs ihalesi yapılmadan 2 gün önce, Başkan Ahmet Çakır’a “Bu işten vazgeç” çağrısı yapmış ve bu çağrısının gerekçelerini şöyle gerekçelendirmişti: "Şehirlerde özellikle belediyelerin en önemli toplumsal görevlerinden birisi toplu taşım hizmetleridir. Yeni yerleşim alanlarında metro, alt üst geçit yan yolları bunlar düzenlenebilir. Ama daha önce yaklaşması tamamlanmış şehirlerde toplu taşımacılık hizmetleri vermek çok da kolay değil. Bu çerçevede belediye başkanımız Ahmet Çakır Bey sağolsun, 4 yıllık süre içerisinde toplu taşım hizmetlerinde hakikaten güzel gayretleri oldu. Otobüs filosunu yüzde 50 civarında artırdı. Bu noktada ciddi bir başarı gösterdi. Toplu taşım noktasında birçok yere otobüs seferleri koyarak yeni güzergâhlar tespit ederek Malatya’nın ulaşımına katkı sağlama noktasında belde ilçe belediyeleriyle protokoller yaptı. Özellikle aynı güzergâhta değişik araçların gelmesi değil de trafik yoğunluğunun azaltılması hem de akaryakıt tasarrufu noktasında katkı sağladı. Bu çerçevede Malatya toplu taşıma ile ilgili yaptığı güzel hizmetlerin yanı sıra, trambüs kararıyla ilgili ben Ahmet beye bu projenin doğru proje olmadığını, Malatya’nın ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği noktasında fikirlerimi paylaştım. Ama biz sadece fikirlerimizi paylaşırız, takdir başkan ve heyetinindir. 2009 seçimlerinde belediye başkanı şu olacak, vekiller belediye yönetecek diyorlardı ama ben 4 yıldır Ahmet Bey başkan, ben milletvekiliyim. Belediyecilik kökeninden gelen bir milletvekiliyim. Belediyecilik konusunda Ahmet beye bir dayatmam söz konusu olmaz."

"Bu konuyla ilgili olarak, İstanbul’da İETT’de genel müdür yardımcısı olarak çalışmış, geçmişte toplu taşımanın en büyük kurumu olan İETT’de üst düzey yönetici olarak görev yapmış, toplu taşıma teknolojileri konusunda pratiğin içinden gelen biri olarak  trambüsün demode bir teknoloji olduğunu belirtmeliyim. Eski troleybus, trambüs değil. Tramb demek raylı sistemdir. Bunda ray denen bir şey yok. Trambüs takma bir isimdir. Ben bunu belediye başkanıma da, Ahmet bey çok iyi niyetli bir adam, birileri Ahmet beyi bu konuda ikna etmiş. Kim etti, niye etti, bu projeyle ilgili. Ama Malatya’da bu konuda yeteri kadar deneyimli teknik eleman yok, olamaz da. Belki büyük şehirlerde ulaşımla ilgili elemanlar olması kaçınılmaz ama bu tür belediyelerde toplu taşım konusunda ihtisaslı insanlar yok. Mümkün de değil. Ama bu projeyle ilgili belediye başkanımızı ikna etmişler. Ben belediye başkanıma söyledim. ‘Başkanım bu cazip proje değil, yeniden gözden geçirin’ dedim. Bir defa şunu belirteyim, bu troleybüsün adedi 1 milyon Euro civarında. Şimdi aynı büyüklükteki körüklü otobüsün fiyatı 250 bin Euro. Ömür olarak baktığınızda bunların 15 yıl ömrü var, troleybüsün 20-25 sene var. Burada yakıt parasından dolayı belediye başkanımız diyor ama yatırım maliyeti önemli. İşletme maliyeti kadar yatırım maliyeti de önemli."

Dövizin Yükselişi Nedeniyle 15 milyon TL Fazladan Ödeme yapıldı
Malatya Belediyesinin trambüs projesi için yaptığı ihalede, ihale bedelini kamuoyuna Euro cinsi üzerinde açıklamasına rağmen, İhale Sözleşme Tasarısı’nda ‘Ödeme Yeri ve Şartları’nı düzenleyen 12. Maddede  “Ödemeye esas para birimi Türk Lirasıdır” hükmü olduğu ortaya çıkmıştı.

Bu durum, Malatya Belediyesi’nin yüklenici firmaya, kur farkından dolayı o dönem itibariyle yaklaşık 15 milyon TL fazla ödeme yapacağı anlamına geliyor. İhale kapsamında yapılacak tüm işlerin biteceği süreye kadar, dövizde oluşması muhtemel artışlar sonrasında, Bozankaya A.Ş.’ye kur farkı nedeniyle yapılacak fazladan ödeme ise bugünden öngörülemeyecek büyüklükte olabileceği iddiaları gündeme getirilmişti.

Malatya Belediyesi’nin 22 Nisan 2013 tarihinde düzenlediği trambüs sistemi ihalesinde, İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda iki ortağı tutuklanan İndeks Enerji Makine Ltd. Şti. boş teklif vermiş, Ankara merkezli Bozankaya A.Ş. ise ihaledeki tek geçerli teklifi veren firma olmuştu. Malatya Belediyesi kapalı kapılar ardında yürütülen ihale süreci sonrasında Bozankaya A.Ş. ile 10 trambüs aracı için 19 milyon 784 bin 930 Euro bedelle sözleşme yapıldığı açıklanmıştı.  

Toplam Maliyeti Açıklanmadı

Malatya Büyükşehir Belediyesi, trambüs ihalesinin toplam maliyeti konusunda bugüne kadar net ve şeffaf bir açıklama yapmadı. 22 Nisan 2013 tarihinde yapılan ilk ihalede, trambüsleri imal eden Bozankaya firmasının verdiği 19 Milyon 784 bin Euro değerindeki teklifte geçen rakam dışında toplam maliyete ilişkin sağlıklı ve güvenilir bir bilgi verilmedi. Kamuoyunda trambüs sistemine karşı oluşan kuşkuları gidermek yolunda hiçbir çaba içine girmeyi düşünmeyen Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimi, ilk ihaledeki güzergah uzunluğunu daha sonra uzattığını açıklamasına karşın, eklenen yeni mesafe için harcanan ve harcanacak toplam gider açıklanmadı.

Trambüsün ana gövdesi dışında, teknik altyapı, materyal ve değer giderlere ilişkin de saydam bir bilgilendirme yapılmadı. Tüm bu nedenlerle trambüs sisteminin toplam maliyeti konusunda 100 Milyon TL’den başlayıp, 150-200 milyon TL’ye ulaşan değişik aralıklarda astronomik rakamlar telaffuz ediliyordu.

malatyahaber.com- AA

NOT: Malatya'nın TRAMBÜS diye yutturulan TROLEYBÜS hikayesi ile ilgili süreçte yaşananlara ilişkin malatyahaber.com'da yayınlanan haberler, aşağıdaki  ‘İLGİLİ HABERLER’  bölümündedir. (UYARI:  Aralık 2015'te, malatyahaber.com'un daha önceki yıllara ait arşivdeki haberlerinin yeni sunucuya aktarılması sırasında teknik nedenlerle, daha önceki yıllara ait haberler Aralık 2015 olarak tarihlenmiştir. Bu haberlerdeki Aralık 2015 tarihi, haberin yayınlandığı tarihi yansıtmamaktadır. Aralık 2015'ten sonraki tarihler haberlerin gerçek yayın tarihleridir)

İlgili haberler
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • malatyalı (1 yıl önce)
    çakır yeniden aday olmayı garantilemek ,firmanın akp üzerine baskı kurmasını sağlamak için ,acele ile trambüs istemiştir.belediye bunca yıldır ne kadar kar ya da zarar ettiğini açıklasın da bir görelim.bu iş ne kadar karlı olmuş.belediyelerin borcu 100 yılda ödenmez.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Bu arkadaş Çakır’ı hala belediye başkanı zannediyor herhalde. Demek Çakır iyi belediye başkanlığı yapmış hala unutulamıyor.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    senin yaşın, ya da bilgin kıt,2014 seçimleri öncesi gelişen olaylar.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • vatandaş (1 yıl önce)
    Bakın arkadaşlar bu sistem en başta çevre kirliliği açısından olumlu katkı sağlamıştır(dizel otobüs normalde 100 km'de 24 litre tüketir (ortalama 60 km/s hız için)) Bu normal bir otobüsün yakıt sarfiyatı, yol durumu, aracın hızı, hava şartları, aracın yaşı, motor durumu ve yolcu sayısına göre artabilir. Malatya nüfüs ve şehir içi kara yolu bakımından; metro ya da hafif raylı bir sistemin bütçesini karşılayacak durmda değil(o dönem için). Bence o dönem için doğru bir tercihtir. Ancak nufusun artması eleştirisine cevabım geçmiş iktidarlar neden savaş uçağı ya da savaş gemisi üretmediler, sorusuna verilecek cevapla aynıdır. Bu tamamen ekonomik güçle alakalıdır. Burada yapılan yatırım şhirin kısa ve orta vadede ihtiyacını karşılayacak optimum çözümdür. Evet başlangıçta bazı sorunlar yaşanmıştır. Ancak trambüs veya Troleybüs adı her ne olursa olsun rüştünü ispatlamıştır. Şu an için şehrin toplu taşıma gereksinimine cevap vermektedir. Biz coğrafi olarak doğuda ve şehir ekonomisi kısıtlı olan bir şehiriz. Eleştirilerde örnek gösterilen şehirler. Kısmen endüstrileşmiş ve ekonmik potansiyeli yüksek, nüfusu 1-5 milyon arasında olan şehirler. Bu tercih hattın yolcu sayısı dikkate alınrak yapılmıştır. Burada yerli üretim bir araç tercihinde bulunulmuştur. Bu tercihte; ekonomik imkanlar, hattın yolcu kapasitesi, hat uzunluğu, yol eğimi gibi çeşitli kriterler bu tercihi zorunlu kılmıştır. Bazı şehirlerde elektirikli otobüs tercihinde bulunmuştur. Halen bu sistemi tercih eden şehirler var. Bozankaya’nın E-Karat modeli İzmir’e 20, Eskişehir’e 4 adet satıldı. Elazığ 15 adet, Manisa 22 adet Sileo 18 alımı için anlaştı, teslimatlar devam ediyor. Kayseri 10 adet Sileo 18, 8 adet Sileo 25 için anlaştı. Balıkesir 180 adet MD9 için Temsa ile görüşüyor. Karaman da 10 adet elektrikli otobüs alacak. Ancak ülkemizde yapılan bir bilimsel çalışmada; bu elektirikli otobüsler incelenmiş, şarj ve benzeri durumlar için bazı olumsuzluklar rapor edilmiştir. Bu çalışmada, tamamen elektirikli araçların kısa vadede konvansiyonel içten yanmalı otobüslere yetkin bir rakip ve alternatif olamayacağı kaydedilmiştir.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Vatandaş, insanları doğru bilgilendirmek gerekiyor. 1- Senin bahsettiğin otobüsler pantograflı telden elektrik alan otobüsler değil. Bataryalı %100 elektrikli otobüsler. Direğe, havai hat tele ihtiyaçları yoktur. Bildiğin dizel otobüslerin elektrikli olanı. Her hatta kullanabilirsin. 2- Bahsettiğin şehirlerin bir çoğu zaten raylı sistemi kullanıyor zaten. Aldıkları %100 elektrikli otobüsleri diğer yan hatlar için kullanıyor. Yani daha avantajlı. 3- Diğer konu bu sistemde çok pahalı bir sistem. Raylı sistem ile bu sistemin arasında maliyet olarak çok fazla bir fark olacağını sanmıyorum. Yani her zaman raylı sistem Malatya için en ideali olurdu. Uzun yıllar şehrin önemli bir aksında toplu taşıma sorunu olmazdı. 14 Yıl toplu taşıma araçları arge merkezinde çalışan bir Malatyalı olarak yazıyorum.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • vatandaş (1 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Mustafa bey tamamen elektirikli ibaresini görmediniz herhalde. Neyse size zannınızın yanlışlığını anlatan bir metin paylaşayım. 2013 yılında; Üniversitesinin bulunduğu hatta tek yönde yaklaşık olarak saatte 8.000-10.000 yolcu kapasitesi [4] olduğu göz önüne alınarak toplu sistemi araştırması yapıldığı belirlenmiştir. Bu bilimsel makleyi okuyun: (chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2367054) Burada Trambüs sisteminin bilimsel verilerle seçim ve nedenleri anlatılmış. Burada kişsel zanlar değil, bilimsel verilerle gerekçe ortaya konulmuştur. Karşılaştırmalı tablolara baktığımızda KM BAŞINA; Trambüs (Özel yollu otobüs) metrobusta 3-13 milyon dolar arası değişen maliyet, hafif raylı sistemde 15-40 milyon dolar arasına çıkarken, ‘metroyu çağrıştıran’ açma kapama yöntemli projelerde 30-100 milyon dolar arasına fırlıyor. Konumuz dışında kalsa da yer altı metrosunda km maliyeti 45 milyon dolardan başlıyor, 320 milyon dolara bile mal eden kentler var. Raylı sistemlerin en pahalı yatırım kalemi sanılanın aksine ve son yıllardaki teknolojik gelişmeler nedeniyle çekici araçlar ve vagonlar..
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Bir düzeltme yapmak istiyorum. Benim raylı sistem olarak bahsettiğim metro değil, yer üstü hafif raylı sistem.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    O değilde dönemin belediye başkanı öve öve bitirememişti trambüsü....üstelik elektrikli çok ekonomik deniliyordu.madem ekonomik trambüsler 6 lira değilde 3 lira olsun....
    %24
    %76
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Bu konu partiler ve kişiler üstü teknik bir konudur. Bir hatta taşınan yolcu sayısına göre otobüsmü, troleybüsmü, raylı sistemmi kullanılacağına karar verilir. Ülkemizdeki büyükşehirlerin çoğunda raylı sistem tercih edilmiştir. Nedeni şehirlerimizin nüfusu sürekli arttığından ilerisi düşünülerek raylı sistem tercih edilmiştir. Çünkü raylı sistem en fazla yolcuyu en hızlı taşımaya uygun sistemdir. Şehrimizin yöneticileri bu sistemi neden seçtiklerine dair kriterleri paylaşırlarsa o zaman daha doğru tespitte bulunabiliriz. Ancak bizim şehirlerimizin nüfusu sürekli arttığından raylı sistem ilerisi için daha uygun bir çözüm olabilirdi.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • abdulvahap (1 yıl önce)
    Ne oldu şimdi neyin peşindesiniz çokda güzel çalışıyo gayet güzel şekilde çalıştığı hattın tüm yükünü kaldırıyo aklınıza ne geldide deşiştirmeye başladınız yapılmış bitmiş hizmete sunulmuş yıllardır da sorunsuz çalışıyo başka habermi bulamadınız damı şimdide bunu haber yapıyosunuz
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Malatyaya en son ne zaman alt geçit yapıldı, sırf trambüsler yüzünden alt geçit yapılmıyor.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Otobüs Gidiyor,çalışıyorsa sorun yok değilmi?Bu sistem ekonomikmi?Gideri az mı?Çok mu?Bundan daha iyi sistemler varmı?Yok mu?Neden bir sistem başka bir isimle yapılır?Sana göre bunların hiçbir önemi yok.Nasıl olsa otobüsler gidiyor,çalışıyor!
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Hamdi (1 yıl önce)
    Layık olduğunuz gibi yönetilirsiniz.... nokta.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Mahmut (1 yıl önce)
    Trambüsü Malatya'ya kitleyenlerin trolleri iş başında. Beğeni butonlarına saldırarak ucube, köhne sisteme tepkileri dile getiren yorumlar beğenmiyorlar. İstediğiniz kadar yalakalık yapın, gerçeğin ne olduğu ortada ve Malatya Belediyesi'ne bu trambüs- troleybüs ucubesini kakaladılar. Bu şirket, gayet iyi biliyor, bu işleri. Herşey bu kadar açık ve net. Türkiye'de 10 senede buldukları ikinci belediye Şanlıurfa olmuş, o kadar yani!..
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Sami (1 yıl önce)
    Savcılık ve Sayıştay detaylı inceleme yapmalı kamu zararı var anladığım kadarıyla.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    Yeşilyurt- Battalgazi aksındaki trafik sıkışıklığının nedeni bu ucube, çağ dışı troleybüstür. Alt ve üst geçitlerin ve köprülü kavşakların yapılamayışının nedeni bu ucube, hantal ve çağ dışı ulaşım aracının direk ve telleridir. Bunun yerine aynı ebatta telsiz, direksiz elektirikli otobüsler alınsaydı ssk ve istasyon kavşağına alt, üst geçit veya köprülü kavşak yapılacak ve Malatya trafiği çok rahatlayacaktı ama bazı çağ dışı hantal,troleybüs severler pardon troller yorumlarla ucubeyi savunmaya devam ediyor. Savunmaya devam edin ama sonra trafik berbat diye ağlamayın sakın.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Mahmut (1 yıl önce)
    O hatta kağnı da olsa kullanmak zorundasınız. Adamlar geleceği planlamak yerine hatır gönül ve siyasi ilişkiler sebebiyle 30- 40 sene önce miadı dolan sistemi getirip dünya kadar paraya yutturdular. Malatya'dan 10 sene sonra da Urfa'ya aynı sistemi yapacaklarmış. Yani halen Malatya'da bu yeni model araçlarla yapılan eski sistem ulaştırma Türkiye'de başka yerde yok. Bu proje nedeniyle şehrin trafiği alt üst, kavşaklar kilitleniyor. Niye? Çünkü ağaların trambüs pardon troleybüs projesinin elektrik hatları, direkleri için alt- üst geçit kavşaklar yapılamıyor. Yorumlara bakıyorum hala birileri dünyanın vazgeçtiği bu ulaşım sistemini savunuyor. Böyle adamlardan yerel yönetimlerde de olduğu için Malatya'nın trafik sorununun çözümü mümkün değil. Adam trambüsten memnunuz diyor, çıkıyor kenara. Bu sistemin geleceğinin olmadığını, mevcut haliyle Malatya'nın ulaşım alt yapısını çözecek kavşak projelerini nasıl engellediğinden bihaber. 3 şeritli yolun birinin bu araç tarafından tamamen kapatılmış olduğunu görmekten aciz.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Vedat (1 yıl önce)
    Malatyahaber diyor ki bizim karşı çıktığımız proje nasıl uygulanır. Bizim istemediğimiz bir şey olmaz olamaz, oluncada sürekli kaşır milletin önüne getiririz diyorlar. Şunu anlayın siz böyle yaptıkça değeriniz düşüyor ve uğraştıklarınız milletin gözünde daha da kıymetli oluyor. Trambüstende memnunuz. Yapanın eline emeğine sağlık.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Caner (1 yıl önce)
    Malatya haber çıtayı iyice düşürdü yav bunun neresi haber ismi şuymuş buymuş siz hizmete bakın üniversiteyi rahatlatmışmı rahatlatmamışmı? Yıllar geçti bunun üzerinden daha hala birilerinin acısı varmış gibi altından bir şeyler aranıyor. Siz bunları bırakın Büyükşehir’in ihaleleri meston üzerinden kimlere veriliyor onu haber yapın.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • asdad (1 yıl önce)
    Bu eski sisteme de razıyız(memnun olmasak da) yalnız Malatya'nın en büyük mahallesini, Bostanbaşı Mahallesi'ni kuruyorsun ama trambüsü Maşti Kavşağı'ndan döndürüyorsun. Sayın ileri görüşlü yöneticilerimiz neden trambüsün en azından Bostanbaşı Kavşağı'na kadar gelmesi gerektiğini düşünememişler acaba?
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Malatyalı son 50 senede özellikle son 20 senede memlekete kimler hizmet etmiş kimler ihanet etmiş şapkalarını önlerine koyup bir düşünsünler bakalım.Bu süre zarfında Malatya’da görev yapan üst düzey bürokratlar, STK başkanları ve özellikle siyasetçiler hizmet ettiklerini iddaa edenler birinci ve ikinci derece yakınlarının da dahil mal varlıklarını kamuoyuna açıklasınlar vatandaş da kimin ne yaptığını bilsin
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Kaan (1 yıl önce)
    Bu memlekete bu vizyonsuz başkanlar fazla bile. Çakır ve amiral general seladdin ikisi de ve ikisinin destekçileri de temizlenmedikçe hiçbir işe nail olamayacak bu memleket.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Meltem (1 yıl önce)
    Nolmuş yani ismi farklıysa
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Malatya da tek düzgün çalışan otobüs bunlar, ha trambüs olmuş ha başka isim verilmiş bunun ne önemi var. Toplu ulaşımı eleştireceksek halk otobüsü adı altında çalışan kimsenin içine sığmadığı küçük otobüslerin sıkıntılarını konuşalım ..
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mühendis (1 yıl önce)
    Troleybüs olsa ne trmabüs olsa ne? Veya başka bir isimle ne fark eder yani! Hizmet ediyormu etmiyormu? Bence ona bakmak gerekir. Üniversite öğrencilerine sormak lazım bu araçlardan önce ben öğrenciydim ve son sınıfta iken bunlar geldi. Öncesinde onlarca dakika otobüs beklerdik. Bunlar 5 dakikada bir gelir oldu. Ya siz hizmetlere bakın isimlere takılmayın!
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Fth (1 yıl önce)
    Bizde naçizane bu proje uygun değil demiştik diğer illerde yıllarca çalışmış bir malatyalı olarak. Tabi hangi rantlar döndü ise kimse ikna edemedi ve asrın projesi yapıldı! Çok daha az maliyet ile üstelik daha fazla otobüs adedi ile Ankarada da kullanılan Doğal gazlı körüklü otobüsler alınabilir ve herhangi bir hatta bağlı olmadan çalıştırılabilirdi.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Teoman (1 yıl önce)
    Bütün Avrupa trambüs kullanıyor bir şey yok Malatya kullanınca mı sıkıntı ve eski demodede değil tasarruflu ve çevre diye yeni yeni yaptırıyorlar. Bence bu haber sitesi bu projeye en başından beri karşıydı o kadar yazdı çizdi ve ona rağmen bu sistem Malatya’ya geldi ya bence kaldıramıyorlar. Koskoca malatyahaber şehri dizayn etmeye çalıştığı için istemedikleri bir şey olursa üzerinden kaç yıl geçerse geçsin milletin önüne temcit pilavı gibi sürekli getirirler.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Yusuf (1 yıl önce)
    Malatya haber yine seçim yaklaştıkça birilerinin kalemini tutmaya başladınız o beğenmediğiniz haber yaptığınız trambüsler günde kaç tane yolcu taşıyor bundan haberiniz varmı yine sizlerden kimleri işe aldılarda size haber yaptırıyorlar çok merak ediyoruz bir günde gücünüz yetiyorsa Malatya Büyükşehir Belediye başkanı Selahattin Gürkanı eleştirin Ahmet Çakırın yaptığı projeler üzerinden şov yapıyor Malatya’ya bir tane çivi çakıldı mı bunu eleştirin ama eleştiremezsiniz ki o biraz zor işte
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    Avrupa'da 100 yıl önce kullanılıp terk edilen çok hantal, verimsiz ve ucube sistem. Telleri, direkleri tam bir görüntü kirliliği ve israf tablosu. Bazı belediye başkanları gelip Malatya'da inceledikten sonra bu sistemden vazgeçtiler. Bunun aynısının telsiz, direksiz elektirikli otobüsleri var keşke ondan alınsaymış, direk ve tellere gerek kalmazdı. Bunu yüzünden Malatya trafiğinin keşmekeşi olan İstasyon ve SSK kavşaklarına alt veya üst geçit yapılamadı. Bence Büyük şehir, şirketle görüşüp bunları madem Urfa alacakmış onlara verip yerlerine telsiz, direksiz elektirikli otobüs alsınlar.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Nihat toramanoğlu (1 yıl önce)
    Dünyada batarya teknolojisi istenilen seviyeye hala ulaşmış değildir. Depolama ünitesi (akümilatör) fayda maliyet ve iktisadi kullanılabilirlik açısından bakıldığında doğrudan kablolu enerji aktarımı daha doğru seçimdir. Raylı sistem metrolardada kataner elektrik enerjisi aktarım düzenekleri uygulanmaktadır. Bu yönde meseleyi ele alacak olursak ta tüm dünyada seçilen tercih doğrudan kablolu elektrik enerji aktarımıdır. Diğer hususta hareket sahası kullanılan yol uluslar arası aktif ipek yolu üzerindeki malatya çevre yoludur. Raylı sistemleri iyi bilen bir birey olarakta düşüncem metronun kurulum maliyeti ve Raylı sistem altyapı gereksinimlerinin çevre yoluna uygulamasının fayda-maliyet ve geri dönüşüm kazanç açısından son derece zararlı olacağı yönündedir kaldıki Ankara İstanbul İzmir dahi başa çıkamakta ve zarar etmektedir. Trambüs enerjisinide malatya belediyesinin kendi öz enerji üretim tesislerinden sağlamaktadır. Yapıldığı zamanki kurulum maliyetleri yönetici ve uzmanların cevaplanması gereken sorudur.
    %31
    %69
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Çok güzel bir haber olmuş.okuyun ey değerli malatyamın güzel insanları...
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Erhan (1 yıl önce)
    Memnunuz derdiniz nedir
    %65
    %35
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (1 yıl önce)
    Ahmet ÇAKIR ve ekibinin Malatyamıza ne faydası olduki? Kerneğimizi kültürümüzü caddemizi sokaklarımızı onlar katletmedilermi? Hiç utanmadan sıkılmadan han vurup harman savundurup kalkıp belediyenin borcu varandaşı ilgilendirmez demedilermi? Ödül olarak başımıza vekil yaptık. Bunlar ortaçağda yaşansaydı taşlanırlardı.
    %38
    %62
    Yanıtla