SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremde Çöken Bina Nedeniyle 10 Milyon TL Tazminat Talebi

Depremde Çöken Bina Nedeniyle 10 Milyon TL Tazminat Talebi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depremlerinin, saat 13.24'de meydana gelen ikincisinde yıkılan binanın altında market şubesi bulunan BİM’den, kolon keserek depremde yıkıma sebebiyet verildiği iddiası ile apartmanda oturan bir vatandaş adına 10 milyon TL tutarında tazminat talep edildi.  Bu arada, 2 yıl 4 ay önce meydana gelen İzmir depreminde aynı market zincirinin mağazasında da kolon kesildiğinin iddia edilmesinden sonra Malatya'dan sosyal medyada yapılan paylaşımda, 6 Şubat'ta yıkılan Malatya'daki bina ile ilgili kolon kesme iddiasının da gündeme getirildiği, ancak adliyeye iletilen bu iddiayla ilgili bir sonuç alınamadığının belirtildiği ortaya çıktı.

BİNA SAKİNİ MARKET ZİNCİRİNDEN 10 MİLYON TAZMİNAT İSTİYOR..
6 Şubat depremlerinde Malatya’da Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde bir apartmanın yıkılmasında BİM adlı mağazalar zincirinin de kusurlu olduğu iddia edilerek, apartmanda oturan bir vatandaşın avukatları Mehmet Nuri Koşar ve Hüseyin Cem Güney tarafından 10 milyon TL tutarında tazminat talebi ile arabulucuya başvuru yapıldı.

Bina sakini Remzi Demir adlı vatandaş adına avukatları Mehmet Nuri Koşar ve Hüseyin Cem Güney tarafından yapılan arabuluculuk başvurusunda şu ifade ve iddialar yer aldı:

“Müvekkilin evinin bulunduğu Malatya merkez çilesi mahallesi 1107 ada1 nolu parselde bulunan Fahri Kayahan Caddesi Palmiye Sitesi A Blok No 28/1 - daire 11 de bulunan apartmanın altında mağaza şubesinde kolon kesilmesi sebebi ile oluşan çökme sebebi ile haksız fiilden ve adam çalıştıranın sorumluluğundan kaynaklı oluşan maddi zarar manevi zarar sebebi ile10 .000.000 (On Milyon ) Türk Lirası Tazminat talebidir.”

Bu arada, Malatya’daki  yapı sektöründeki büyük ihmalleri, başı boşluğu, bilinçsizliği, sorumsuzluğu, denetimsizliği, belediyeler ile denetim görevlilerinin işlerini yapmadıklarını ortaya koyan örneklerden birisi olan 6 Şubat depremlerinde yıkılarak 5 kişinin hayatına mal olan Fahri Kayahan Bulvarı üzerindeki Palmiye Sitesindeki A Blokla ilgili olarak, tam 2 yıl 4 ay öncesinden 30 Eylül 2020 tarihli İzmir Depreminden sonra Malatya’da yayınlanan bir sosyal medya paylaşımı dikkat çekti.

3 YIL ÖNCEKİ PAYLAŞIMDA KONU DİLE GETİRİLMİŞ, SONUÇ ALINAMADIĞI BELİRTİLMİŞ..
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 117 kişi hayatını kaybetmişti. Bu depremden 1 gün sonra Malatya’da Fahri Kayahan Bulvarı üzerindeki Palmiye Sitesindeki A Blokla oturan üniversiteli bir genç twitterda kullanmış olduğu @Postmodernkurt adlı hesabı üzerinden, bir gazetede İzmir’deki depremle ilgili  yayınlanan 'BİM kolonları kesti, bina çöktü' iddiası” başlıklı haberi alıntılayarak, aynı durumun Fahri Kayahan Bulvarı üzerindeki Palmiye Sitesindeki A Blok altında açılan BİM marketinde de yapıldığını iddia ediyor.

31 Ekim 2020 tarihli @Postmodernkurt adlı hesabı üzerinden, bir gazetede İzmir Depremi ile ilgili olarak yayımlanan 'BİM kolonları kesti, bina çöktü' iddiası” başlıklı haberin altına yapılan yorumda şu iddialar yer alıyor:“Aynı işlemi Malatya deprem bölgesinde bulunan apartmanımızda da yaptılar. Ürünleri depoya taşımak için kolonları keserek asansör kurdular. Konu mahkemeye taşındı ancak insan canının dost sütten ucuz olduğu ülkemde tabiki bir sonuç alamadık. #izmirdepremi #gecmisolsunizmir”

MÜTEAHHİT DE MARKET ZİNCİRİNİ SUÇLAMIŞTI..
Yapılan yorumdan tam 2 yıl 4 ay sonra 6 Şubat depremlerinde Fahri Kayahan Bulvarı üzerindeki Palmiye Sitesindeki A Blok yıkıldı ve 5 kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti.  Deprem soruşturmasında ifadesi alınan ve adli kontrolle serbest kalan binanın müteahhidi Hayri Canpolat, “Daha önceki ifademde de izah ettiğim üzere bu binanın yıkılmasında tamamen BİM yetkililerinin yapmış olduğu ruhsatsız inşaat işlemi etkili olmuştur. Binanın kolon ve kirişlerine müdahaleler de bulunulmuştur ve depremde de yıkılmasına sebebiyet vermişlerdir. Eğer benden kaynaklı bir kusur olsaydı A bloğun yanında bulunan ve her şeyi aynı olan B blokta yıkılırdı. Bu sebepten dolayı üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” ifadesini vermişti.

MARKET YÖNETİCİSİNİN SAVUNMASI İSE..
BİM Marketin Fahri Kayahan’da açıldığı 2017 yılında söz konusu şirketin bölge genel müdürü olan Recep Yıldırım, ifadesinde “Malatya ilinde bulunan Palmiye Sitesi A Blok zemin katında BİM A.Ş.’ye e ait BİM Market Şubemiz bulunuyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 2017 tarihinde bu şubemizin bodrumdan zemine malzeme taşımak için yük asansörü yaptırmıştık. Yük asansörünün yapımına dair sözleşmeyi ise BİM A.Ş.'nin çift imza kuralı gereği mağaza geliştirme müdürümüz Selahattin Şengül ile birlikte imzalayarak yüklenici firma ile anlaşmamızı sağladık. Bu tadilata dair mimari projeyi ise Osman Coşkun isimli Malatya ilinde ofisi bulunan mimara çizdirmiştik. Mimari proje çizildikten sonra ilgili belediyeye başvurarak ruhsat işlemlerini başlattık. Ruhsat çıkmadan önce Belediye çalışanları bize ‘Tadilata başlayabilirsiniz’ dediği için de yük asansörü tadilatını başlayıp bitirdik. Fakat bina yıkıldıktan sonra ruhsat işlemlerinin tamamlanmadığını, tadilat ruhsatının alınmadığını öğrendim. Benim dönemimde mimari proje onay harcı alınmıştı. Buradan da anlaşılacağı üzere ruhsat alınmak üzere gerekli işlemler devam ettirilmemiş. Gerekli işlemleri ise şubemizin mağaza geliştirme müdürü olan Selahattin Şengül'ün yapması gerekirdi. Ayrıca İzmir depreminden sonra bu şubemize dair sosyal medyada yer alan kolon kesildiği iddiasına dair hususları da bilmiyorum.” iddiasında bulunmuştu.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Fahri Kayahan Bulvarı'nda, zemin katında BİM market mağazasının bulunduğu Palmiye Sitesi A Blokunun depremde yıkılmadan önceki görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Talha (1 yıl önce)
    Binanın yıkılmasıyla bimin alakası olsa adamlar hapisten çıkmazdı
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    Allah bol kazançlar nasip etsin güzel insanlar
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    Binanızın altında bir zincir market, mobilyacı, beyaz eşyacı gibi dükkanlar varsa denetim yaptırın. Proje ile mevcut durum karşılaştırılmalı. Çünkü bu tür mağazalar kullanım şeklinden dolayı müdahale ediyorlar. Özellikle şu meşhur zincir marketlerin, giriş ve çıkışları ile raf düzenine bir dikkat edin. Neredeyse tüm ülkedeki şubeleri bire bir aynı. Bu nasıl mümkün olabilir? Her yapı kendine has kolon dizaynı var ama bu marketlerin içi hep aynı. Bu depremde Diyarbakır'da 20 civarı bina yıkıldı. Yıkılan tüm binalarda kolona müdahale var, şeklinde iddalar bulunmakta. Doğruluk payı yüksek, 4 bloktan biri yıkılmış. Altında banka, zincir market, mobilyacı vb var. Yıkılan binalar da farklı farklı bölgelerde, zeminsel değil yani. İyi araştırılmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz Ünlü (1 yıl önce)
    Halil abi sanada helal olsun. Rabb im hayırlı bol kazanç versin insaAllah.
    %13
    %87
    Yanıtla