SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir, Eski YİMPAŞ'ın Tapusunu Almış da Satıyor Bile!

Büyükşehir, Eski YİMPAŞ'ın Tapusunu Almış da Satıyor Bile!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi, daha önce 30 yıllığına tahsisini alıp 29,5 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiraya verdiği, kiracı şirketin AVM'ye dönüştürdüğü atıl vaziyetteki eski YİMPAŞ binasını bakanlıktan satış usulüyle devraldığı ve 256 milyon TL muhammen bedelle de satışa çıkardığı belirtildi. Satın alan, kiracılı olarak burayı satın almış olacak, ya da kiracının yaptıkları tadilatı  da ayrıca ödeyecek. Bu koşul, ‘Alıcıyı, mevcut kiracı olarak tarif ediyor’ yorumlarına yol açtı.

BÜYÜKŞEHİR'E 30 YILLIĞINA TAHSİS EDİLMİŞTİ..
Uzun yıllardan beri atıl vaziyette duran YİMPAŞ binası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanım hakları 30 yıllığına 28 Ekim 2020 tarihinde Malatya Büyükşehir Belediyesine tahsis edilmişti. Malatya Büyükşehir Belediyesi ise yap-işlet-devret modeli ile YİMPAŞ binasını 8 Nisan 2021 tarihinde yapılan yıllık 1 milyon 650 bin TL tahmini bedelle 29 yıl 6 aylığına kiraya verilmişti.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Malatya halkına kültürel ve sosyal hizmetler üretecek kamusal mekânlar kurulması amacıyla, 30 yıllık irtifak (kullanım) haklarını Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiği, Büyükşehir belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da, “Kütüphane, kültürel aktivite ve özellikle gençlere yönelik sosyal aktivite mekânları” kurulacağını açıkladığı, ancak Büyükşehir Yönetimi’nin tam bir U dönüşü ile özel şirketlere aktarma kararı aldığı, YİMPAŞ binaları ve 17 bin M2’lik YİMPAŞ arazisi için düzenlenen ihale, tek katılımcı ile 8 Nisan  günü yapılmıştı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde, tek katılımcı ile yapılan ve rekabet ortamının oluşmadığı, bu açıdan Kamu İhale Kanunu’na açık bir şekilde aykırılık oluşturan YİMPAŞ Binaları ve YİMPAŞ Arazilerinin 30 yıllık kullanım hakkının özel şirketlere verilmesini içeren ihaleye Ahmet Tekinalp – Mehmet Türkmen ortaklığından oluşan MT Tekinalp Gayrimenkul İnşaat A.Ş.’nin, ihaleye teklif sunan tek firma olduğu açıklanmıştı. MT Tekinalp Gayrimenkul İnşaat A.Ş.’nin, tahmini bedeli 1 milyon 585 bin TL olarak açıklanan ihalede, 1 milyon 650 bin TL tutarında bir teklif sunmuştu.

YİMPAŞ binasında, kiralayan yüklenici tarafından sürdürülen çalışmaların Haziran 2023’de biteceğe ve hizmete gireceği açıklanmıştı.  

Bu arada, bu ihalenin ardından binanın yanına verilen akaryakıt istasyonu izni, kamuoyunun tepkisi üzerine iptal edilmişti.

BÜYÜKŞEHİR TAPUSUNU ALMIŞ, 252 MİLYONA SATIŞA ÇIKARDI..
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, YİMPAŞ binası alanını tamamını Malatya Büyükşehir Belediyesinin üzerine satış yöntemiyle devir aldırdığı öğrenildi. Tapu kaydını üzerine alan Malatya Büyükşehir Belediyesi YİMPAŞ binasını ve yanındaki arsayı "Kapalı Teklif Usulü” ile satışa çıkardı.  

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yayımladığı satış ihalesine göre; Battalgazi ilçesi Çamurlu Mahallesinde tapu kaydı görünen 15 bin 723 metrekare büyüklüğündeki YİMPAŞ binası ile, yanındaki 1.339 metrekare büyüklüğündeki arsa "Kapalı Teklif Usulü” ile satışa sunuldu. YİMPAŞ binası için 252 milyon 887 bin TL, arsa için ise 3 milyon 347 bin 500 TL muhammen bedel konuldu.  

İhale 31 Ocak 2023 tarihinde saat 14.30’da yapılacak.

İhale bedelinin yüzde 25’inin peşin geri kalan kısmın ise peşin ödeme tarihinin son gününden başlamak şartı ile 6'şar aylık zaman aralıklarında 4 eşit taksitte Malatya Büyükşehir Belediyesine ödenecek. İhale bedelinin tamamının ödemesi yapıldıktan sonra tapu tescil ve yer teslim işlemleri yapılacak.

SATIN ALAN KİRACIYI DA DEVRALACAK, BU DEMEK Kİ..
İhale ilanında, “Satışı yapılacak taşınmazlar olan, Battalgazi İlçesi, Çamurlu Mahallesi, 4648 ada 5 ve 6 nolu arsalar ve üzerlerinde bulunan bina (Zemin ve 2 katlı bodrumdan oluşan Yimpaş alışveriş binası ve üstünde yer alan inşaat halinde 7 katlı otel binası ile arsası) Belediyemiz tarafından 08.04.2021 tarihinde yapılan ihale ile toplamda 39.371,00 m² inşaat alanına sahip alışveriş merkezi, otel ve otopark alanları ile sosyal donatı ile birlikte onaylı imar planına ve uygulama projesine uygun olarak ticari tesisler yapılması ve işletilmesi için 30 (otuz) ay yapımı 27 (yirmi yedi) yıl işletilmesi olmak üzere toplam 29 yıl 6 (yirmi dokuz yıl altı) ay süre ile işletme hakkı verilerek kiralanmış ve kiracı olan firma bu taşınmazlar üzerinde imalat ve inşaat yapmış ve hali hazırda devam etmekte olduğundan, satış ihalesi üzerinde kalan yükümlü ihale konusu taşınmazları yap işlet devret modeline göre kiracılı olarak satın almış olacak ve Belediyemiz tarafından kiralanan ve imalatlar yapılan arsalar ve üzerindeki binaları kiracılı satın almış olduğundan,  Belediyemiz ile yapılan kira sözleşmesine uyulacağını eğer satış ihalesi yüklenicisi kiracılık hakkını fesih edecek olursa şartnamemiz ekinde verilen kiracı tadilat ve imalatlar olan Belediyemiz Fen İşleri Daire Başkanlığının bağımsız bir firmadan hazırlamış olduğu şartname ekinde verilen bedel tespitinin kiracıya ödeneceğini taahhüt ederek satın almış olacaktır. Belediyemiz bu durumdan dolayı mesul değildir ve alıcı taşınmazı mevcut durumu ile aldığını kabul ederek, hiçbir şekilde itirazda bulunmayacaktır.” şeklindeki açıklama da yer aldı.  

Binayı satın alacakların, 29,5 yıllık kira anlaşması yapılan şirketi de devralmış olması koşulu, satışın halen kiracı olan şirkete yapılmasını sağlamak olarak yorumlandı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Ilhan (1 yıl önce)
    Güzelim yesilyurt beldesinin imara açtılar hertaraf bina apartman kar yağmıyor içim acıyor
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Soner (1 yıl önce)
    Hangi iş hangi kurum olursa olsun kim bu devletin krş yiyorsa kendi dahil ailesinde çıksın inşallah devlet malında doğmamış çocukların bile hakkı var ben bunu bilir bunu söylerim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Selo başkan destan yazıyor..250 milyon iyi para...
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Din iman para olmuş
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Bahadır (1 yıl önce)
    Organize İşler Bunlar Organize işler bunlar Başımıza işler bunlar Senin benim dinlemez İstanbul'u dişler bunlar Film müziği sözleriyle ile başlayan seneryosu ve yönetmenliğini oyuncu, yönetmen ve yazar Yılmaz Erdoğan ın yaptığı 2005 yılı yapımı "Organize İşler Bunlar" filmi ve daha sonra devam filmi olarak çekilen "Organize İşler Sazan Sarmalı" filmi konu içerik ve oyuncuları ile sinema severlerin büyük beğenisini kazanmış filimdeki bir çok replik güncel yaşamda çok rağbet görmüştü. Filimde özellikle tabut dümeni sahnesi ve araba satışına ait bölüm sosyal yaşamda halkımızın halisene duygularının art niyetli kişilerce nasıl suistimal edildiğini çok net olarak ifade ediyordu. Tabut dümeni sahnesindeki "Organize işlerde her zaman tabutun içinde ölüler ve deliler. Ya tabutu taşıyanların içinde olacan ya tabutu taşıyanların içinde yada bu işi organize edenlerin içinde olacan. Ya sen, sen nerde olacan ya araklayacan ya da araklanacan" diyalogu bir anlamda güncel yaşamın acımasız bir düzen içinde nasıl şekillendiğini çok güzel izah etmektedir. Cuma günü malatyahaber.com sitesinde yer alan "Büyükşehir, Eski YİMPAŞ'ın Tapusunu Almış da Satıyor Bile!" haber başlığını görünce merakla haber içeriğini okudum. Haber başlığının altında yer alan "Malatya Büyükşehir Belediyesi, daha önce 30 yıllığına tahsisini alıp 29,5 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiraya verdiği, kiracı şirketin AVM'ye dönüştürdüğü atıl vaziyetteki eski YİMPAŞ binasını bakanlıktan satış usulüyle devraldığı ve 256 milyon TL muhammen bedelle de satışa çıkardığı belirtildi. Satın alan, kiracılı olarak burayı satın almış olacak, ya da kiracının yaptıkları tadilatı da ayrıca ödeyecek. Bu koşul, ‘Alıcıyı, mevcut kiracı olarak tarif ediyor’" bilgi bir anlamda konuyu özetliyordu. Detaya fazla girmeye gerek var mı bilmiyorum! Fakat bu satırları okuyunca ister istemez organize işler filmindeki sahneler hafızamda canlandı. Bilinçli seçmen seçmiş olduğu kişilerden yapacağı hizmetlerden önce şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir bir yönetim anlayışını ortaya koymasını bekler. Bende Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin kamu yararı adına bu alım ve satış ile ilgili hangi meclis toplantısında karar aldığını. Alınan bu kararda kimlere nasıl bir yetki verildiği, kararın gerekçeleri ile birlikte toplumun tüm kesimlerini doğru bilgiler ile şeffaf ve hesap verebilir şekilde aydınlatmasını bekliyorum.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Ramo (1 yıl önce)
    Bakıyorum da Selahattin Gürkan karşıtları salmış trollerini piyasaya. Ne yaparsanız yapın boş. Güneş balçıkla sıvanmaz.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (1 yıl önce)
    Selahattin başkan ne yapmışsa Malatya için yapmıştır. Memleketin doğu yakasını bir ucubeden kurtarıp temizlemiş, ayrıca belediyeyi kâra geçirmiştir. Öküz altında buzağı aramayın. Başkan ne yer ne de yedirir.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Bostanbaşı (1 yıl önce)
    Malatya haber çevreşehircilik bakanlığının sitesine bakarsanız bostanbaşı yüzakı arasındaki tarım arazisi konut alanına çevrilmiş raporda malatya büyükşehir belediyesi talep etmiş 1/100.000 lik plana işlenmiş Konak ve gündüzbeyden gelen hava akımı kesilmiş olacak yeşil doku gidecek, selattin başkan müjde diye milleti büyükşehire çağırıyor, basın olarak haber yapacakmısınız.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • selim (1 yıl önce)
    malatya halkı, basını ve stk lar , kendi alanı dışında her şeye açıklama yapan şevket keskin, yeniden refah partisi hariç, içi boş muhalefet, üç maymunları oynayan iktidar partisinin il teşkilatı ve vekilleri,,,,ya rabbi aklıma mukayyed ol, buna nasıl sessiz kalınıyor aklım almıyor ,selahaddin gürkan ın, her konuşmasında yaptıkları şeylerin türkiyede bir ilk olduğunu söylemesinde vurgu bu tür icraatları olsa gerek zira başka yaptığı bir iş yok zaten, sen tüyü bitmemiş yetimin hakkını kültür merkezi yapacağım diye al, sonra onun tadilatını yine yetim hakkı olan belediyenin parasıyla yaptır, sonrada kocaman binayı çarşıdaki bir dükkan kirası miktarında kiraya ver sonrada orayı aynı kiracıya satma altyapısını hazırla veya kim alsada o kiracının rantını garantiye alma şartını koy, arkadaşlar eğer yerel basın bunların ütüne giderse, özellikle, epeydir ne hikmetse çok ağırdan alan ve düşük bir performans sergileyen" malatya haber" görevini yaparsa, bunun kadar olmasada yüzlerce buna benzer şeyler çıkacak bundan emin olun, görelim mevla neyler, neylerse güzel eyler
    %56
    %44
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (1 yıl önce)selim isimli kullanıcı yorumuna
    Çatlayın sadece
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Akpciyan (1 yıl önce)
    Yağma Hasanın böreği buyrunnnn...!!!
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    Satın alan kiracıyı almaz. Belki de kiralayan satın aldı
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    İnönü veya Kışla caddesinde 100 m2 dükkanın Yıllık kirası 1.560.000 tl den daha fazladır. Akıl alacak gibi birşey değil, m2 si 6 bin küsüre satılıyor, şuan o arsayı alıp o binayı yapsan m2 maliyeti 10-15 bin arasındadır. Belliki çevre şehircilik 2022 m2 inşaat maliyeti birim fiyatı üzerinden hesaplanmış, iyide o inşaat maliyeti fiyatı. Ayrıca biz 2023 teyiz bari iki ay bekleseydiniz yeni birim fiyat açıklansaydı en az %60 70 fark olacaktı. Ayrıca tadilat için yapılan ihale bedellerini yi üfe ile güncelleştirseniz zaten bedelin yarısını ödemişsinizdir. Madem satacaksınız niye kiraya veriyorsunuz, Bu nasıl hesap kitap, kim bu hesapları yapıyor, ne diyeyim bilmiyorum sadece zoruma gidiyor. çok yazık çok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sözün bittiği yer (1 yıl önce)
    Artık sözün bittiği yerdeyiz. Malatyamıza yazık oldu. Buyurun cenaze namazına.
    %87
    %13
    Yanıtla