SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Celal Yalvaç'ı Ebediyete Uğurladık

Celal Yalvaç'ı Ebediyete Uğurladık
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın ‘ulu çınarı’ Araştırmacı- Yazar,  Celâl Yalvaç, Malatya Şehir Mezarlığında son yolculuğuna uğurlandı.

malatyahaber.com kurucularından Gazeteci İsmet Yalvaç ve Gazeteci Bülent Yalvaç ile Melahat Barış, merhume Nebahat Coşkun, Mürvet Yalvaç ve Fazilet İlhan'ın babaları olan ve ani rahatsızlığı nedeniyle 2 hafta önce kaldırıldığı Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ‘yayılmış kanser’ teşhisi konularak tedavi altına alınan Celâl Yalvaç (87) tedavisi sürerken 15 Aralık Cuma günü saat 14.30 sıralarında vefat etti.

Malatya Şehir Mezarlığı'nda 16 Aralık Cumartesi günü İkindi Namazına müteakip kılınan cenaze namazı öncesi konuşan Söğütlü Camii İmamı Refik Metin, “Malatya’ya dair uzunca bir zamanını vakfetmiş bulunan, büyüğümüz, basınımızın kıymetli temsilcisi, Malatya’yı daima en üst seviyede temsil eden Celal Ağabeyimizin son görevimizi yerine getirmek için toplanmış bulunmaktayız." dedi ve başsağlığı dileklerini ifade etti.

Malatya İl Müftüsü Şahin Yıldırım’ın kıldırdığı cenaze namazına; Celal Yalvaç'ın ailesi ve yakınları, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Eski Malatya Milletvekilleri Cemal Akın ve Fuat Ölmeztoprak, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli,  Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Orhan Gündüz, Malatya Baro Başkanı Avukat Onur Demez, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Turgut Özal Tıp Merkezi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Emin Tamer Elkıran, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, İl Basın Halkla İlişkiler Müdürü  İbrahim Halil Kılıç, Basın İlan Kurumu Malatya Şube Müdürü İbrahim Yalınbaş,  Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı Fatih Aydın, CHP İl Başkanı Barış Yıldız, Saadet Partisi İl Başkanı Mustafa Canbay, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bilal Yıldırım, Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Bayram Murat Asma, Prof.Dr. Ali Koçyiğit, malatyahaberu.com kurucularından Gazeteci Fuat Kozluklu ve Gazeteci Suat Kozluklu, Türk Ocakları Başkanı Nadir Günata, Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Genel Başkanı Hasan Meşeli, Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları, Birlik Vakfı Şube Başkanı Sadi Ergül, Kültür ve Turizm Şube Müdürü Ali Cengiz, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Mahrukatçıar Odası Başkanı Orhan Özbek, Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Ahmet Durmuş,  AKP Battalgazi Belediye Başkan Aday Adayları Latif Okyay, Mehmet Çolak ve Ramazan Özcan, AKP Yazıhan Belediye Başkan Aday Adayı İhsan Akın, AKP Yeşilyurt Belediye Başkan Aday Adayları Tahsin Yılmaz, Kahraman Kavuk ve Yunus Emre Fidanel, çok sayıda gazeteci, STK temsilcisi,  kültür adamı ve kalabalık bir topluluk katıldı.

Cenaze namazının ardından Celal Yalvaç’ın cenazesi, Malatya Şehir Mezarlığında 8 yıl önce vefat eden eşi Nazmiye Yalvaç'ın mezarının yanında ve 3 yıl önce vefat eden kızı Nebahat Coşkun'un mezarının yakınında toprağa verildi.

“CELAL BEY DERYA BİR İNSANDI”

Cenaze toprağa verildikten sonra Adıyaman ve Çevre İller Süryani Kadim Metropoliti Melki Ürek, definden sonra dostluğu bulunan Celal Yalvaç'ın mezarına bir buket çiçek bırakarak, Yalvaç ailesine baş sağlığı diledi.

Mezar başında bir konuşma yapan Süryani Kadim Metropoliti Ürek, “Merhum Celal Yalvaç, bilgili bir insan, Malatya’nın bir insanı. Malatya’yı doya doya yaşadı. Hatta bölgeyi doya doya yaşamış bir insan. Hepimiz için değerli bir kişiliğe sahipti. Celal bey deyince bir mahalle sınırına sıkışmış bir insan değildi. O hem bölgesel, hem evrensel bir insandı. Böyle olduğu için biz buna çok sevindik. Merhum Celal Yalvaç ile tanışıklığımız var. Kitaphanesinde tanıştık ve orada ziyaret ettim. Celal bey 1960’lı yıllarda Mardin Süryani Kadim Metropoliti Merhum Mor Filüksinos Hanna Dolapönü ile tanışan bir insandı. Ve kültür üzerinde alışverişte bulunmuşlar. Yazışmaları vardı, mektupları vardı. Malatya civarında bulunan okunmayan bazı kitabeleri Merhum Metropolit Hanna Dolapönü ile mektuplaşarak bunların içeriğini, çevirisini sağlamaya çalışıyordu. Malatya’da kültüre büyük bir katkısı vardır.  

ARŞİV FOTO: Metropolit Ürek, 6 Şubat depremlerinden 2 gün önce ofisinde görüştüğü Celal Yalvaç'la sohbet etmişti

Celal Bey derya bir insandı, aynı zamanda onun büyük bir arşivi var. Tabi bu Mardin Metropoliti ile olan ilişkileri, Mardin Metropoliti ile ömrü boyuncu yazışmalarından sonra, vefat ettikten sonra, bu merhum Celal Yalvaç, merhum Dolapönü için dua ettiğini, ve kendi dili ile söylediği gibi, ‘Fatiha okuduğunu’ söylüyordu. O dostluğu hiçbir zaman unutmamıştır. Bizlerde  tanıştıktan sonra, deyim yerinde ise merhum  Celal beye hiç bir şey yapmadık, ama bir vefa borcu olarak bugün mezarının başındayız. Mor Filüksinos Hanna Dolapönü’nün temsili olarak bugün ben buradayım, ailesine, Yalvaç ailesine, Malatya’ya, bölgemize, medya dünyasına baş sağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, buraya gelip katılan başta hocaefendi olmak üzere  katılan herkese bu matemi paylaştıkları için teşekkür ederiz. Adıyaman ve Çevre İller Süryani Kadim Metropoliti olarak bugün burada bulunmaktan dolayı son derece mutluyum. Ben de bu yası, bu matemi sizlerle paylaşıyorum. Allah rahmet eylesin. Siz sağ olun, Allah sabır versin.” dedi.

TAZİYE ADRESİ: İstiklal Mahallesi, Şehit Mehmet Oğur Sokak, Vilayet Arkası Çınar Civarı- Battalgazi/ MALATYA

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • yavuzca (4 ay önce)
    Celal amca ile tanışıp onu dinleme fırsatı bulan şanslı insanlardan biriyim. O Malatya'nın hafızası, ayaklı kütüphanesiydi. Allah rahmet eylesin.. Malatya kültürünün bugüne kadar yaşamasına çok değerli katkılar verdi. Son 20 yıl Malatya siyasetçilerinin dayattığı Adıyaman -Bingöl hegomanyasına ve bu etkilerin Malatya kültürünü yok etmesine, yıllardır emek vererek kurduğu arşivi ile engel oldu.. Bu arşivin varlığı Malatya'nın tapusudur. Celâl amcanın vefatı her ne kadar Malatya için üçüncü bir yıkıcı deprem olsa da, O büyük arşiv malatyalılığın teminatı olacak, Malatyayı her türlü kültürel erozyondan koruyacaktır.. Ruhu şad mekanı cennet olsun.. Ruhuna Fatiha..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • KRC (4 ay önce)
    Celâl Amca nurlar içinde yat. Değerli ve naif bir insandı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mehmet hanifi yapar (4 ay önce)
    Unutulmaz insan koca çınara Cenabı ALLAH Gani Gani Rahmet eylesin. Ailesinin, yakınlarının, sevenlerinin Malatyamızın TÜRKİYEMİZİN Başı sağ olsun NUR içinde yat mekanın cennet olsun unutulmaz insan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ömür foto (4 ay önce)
    Celal amca malatyanın kültür mirasıdır malatya hakkında bir belge yazı resim ararsanız celal amcada bulurdunuz Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun ailesine sabırlat dilerim inşallah kütüphanesi ve arşivine sahip cıkarlar rahmetlinin elinde baya bir eski foto film arşivi vardı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa Murat Hasar (4 ay önce)
    Alimin olumu alemin olumu gibidir gercektende deryalar deryasi deryasi bir insandi nurlar icinde yatsin
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Özcan BALLI (4 ay önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bekir Sözen (4 ay önce)
    Yaşayan en önemli kişilerinden birini yitirdin ,başın sağolsun Malatya.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Yürekli (4 ay önce)
    1990'nın bir kış günü, harcla borçla aldığım Zenit marka fotoğraf makinesinin perdesi atınca Sevgili Bülent Korkmaz beni Celal Amca ile tanıştırmıştı. Kazancılar İş Hanı'ndaki, O mekanı ilk gördüğümde mesleğe olan bağlılığım pekişmişti adeta. Sonra Celal Amca uzun yıllar hep hayatımda oldu. Zaman zaman ziyaret eder, arşivi üzerine konuşurduk. Tabi aradan yıllar geçti. Yıllardır gormuyordum kendisini ama bir vesile ile soruyordum. En son İsmet Yalvaç ağabey ile Ankara'da telefonda konuştuk. Celal amcanın rahatsızlığını ondan öğrendim. Fotoğraf Makinemi na zaman götürsem o tarihte perdeyi değiştirir para da almazdı. Rabbım mekanını cennet eylesin. Güzelliği, hoşgörüyü kendine şiar edinmiş bir insandı. İnşallah bizlere de hakkını helal etmiştir. Mekanı cennet olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şahin Doğan (4 ay önce)
    Nevişahsına münhasır bir insan Celal Yalvaç Malatya'da pek çok insanla tanıştım ama en hoş insanlardan biri Celal Ağabey'di.  Arkadaşları, eşi dostu arasında Saygı uyandıran bir ilişiki biçimi vardı... Derin kültürü  Anadolu irfanıyla mücehhez  ahlakıyla daha da büyük saygıya layık olduğunu düşünüyorum... Bilgisi ve irfanı ne kadar derinse huyu da o kadar iyi, kalbi, gönlü herkese açık ama dostlarına o kadar candan o kadar vefalı bir sevgiyle bağlıdır ki kendisine dostluğun pürüzsüz bir örneği dense yeridir... Alçak gönüllü gösterişsiz sade ve ölçülü bir insandı Celal Ağabey. Ve fakat  Esprili konuşmasını da bilir ve esprisi hiçbir kabalığı içermez... En önemlisi de tarihe, tarihi mirsa, özelde Malatya tarhine çok güçlü bir aidiyet duygusuyla bağlıydı... bu anlamda nevişahsına münhasır bir insandı.   şunu söyleyebilirim ki Celal Ağabey'le 40 yıllık bir yakınlığımız oldu ve ondan çok şey öğrendim kendi adıma ... Bugün onu Ebedi istirahatgâhına teslim ettik... Ruhu şad olsun Mekanı cennet olsun Ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum Milletimizin başı sağolsun   Şahin Doğan Malatya Kitapçılar Ve Kırtasiyeciler derneği adına
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Taner Yıldırım (4 ay önce)
    Allah rahmet eylesin.mekanı cennet olsun inşallah
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hacı (4 ay önce)
    Allah rahmet eylesin.mekanı cennet olsun inşallah.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sedat (4 ay önce)
    Allah mekanını cennet etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emircan Eren (4 ay önce)
    Malatyamızın başı sağolsun...
    %100
    %0
    Yanıtla