SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Buraların Sahibi Biziz' Diye Gezinen Karotçular Kimden Cesaret Alıyor?!

'Buraların Sahibi Biziz' Diye Gezinen Karotçular Kimden Cesaret Alıyor?!
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Malatya'da, 'çat kapı karotçular', sağlam binalara 'yıldırma ve sızma yöntemi’ni sürdürüyor. İş yerleri için kesinleşmiş sağlam raporu olduğunu belirten esnaflardan bazıları, kendileri ve müşterilerini rahatsız eden, defalarca yok demelerine rağmen tekrar tekrar gelen karotçuların bu tutumlarını devam ettirmeleri halinde, savcılığa şikayet dilekçesi vermeye hazırlanıyor. 

Malatya'da yüzbinlerce insanın oturduğu evlerin ve işyerlerinin güvenliği ile ilgilenmeyen ve sadece arsa değeri yüksek belirli bölgeler için her yöntemi deneyen karotçuların, arazisi kıymetli yerlerde kiracılar ile mal sahiplerini de birbirlerine düşürmeye çalıştıkları gelen iddialar arasında. 

Esnaf Yanıltılıyor mu? Bakanın Sözlerinin Tam Aksini Söylüyorlar

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, geçtiğimiz hafta "Rezerv alanı dediğimiz yerler boş alanlar veya kamu alanları olacak. Mevcut yasadaki yeni yerleşim alanı tabirinde yerleşim alanları rezerv alanı sayılmayacak. Kimsenin mülkiyet hakkına zelal gelmez" demesine rağmen, bunun tam aksine iddia eden ve ellerinde Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün bir yazısıyla dolaşan karotçular, esnafa karşı haddi aşan sözler sarf etmeye başladı. Bu ısrarlarındaki amacın esnafı yıldırarak sağlam binalardan örnek alınmasını sağlayıp, binalara bir şekilde 'iş bulunup' sağlam binaların sahiplerinin ellerindeki hakların da alınması olarak tahmin ediliyor. 

"Buraların Sahibi Biziz" Diyecek Kadar Gözleri Karardı İddiası!..

Bakanın sözlerinin aksini söyleyerek rezerv alan bahanesi ile sağlam binalara göz dikmeye çalışan karotçulardan birinin, 'yıldırma yöntemi'ni kullanarak yaptıkları ziyarette, bir esnafın kiracı olduğunu, mal sahibinin müsaadesinin olmadığını ve onun rızası dışında hiçbir işlem yapmayacağını söylemesi üzerine: "Buraların sahibi biziz" ifadesini kullandığı iddia edildi. Yine geçtiğimiz hafta bir mağazaya izinsiz girildiği, mağaza çalışanlarının cep telefonu kamerası ile olanları kayıt altına almaya başlaması üzerine mağazayı terk ettikleri gelen iddialar arasında. 

Esnafın Sorularına Cevap Veremediler!..

Geçtiğimiz hafta içi Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nde yapılan ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Alanları 2. Daire Başkan Vekili Mehmet Bedestenci'nin katıldığı toplantıda esnaflar: "İnönü Caddesi genişletilecek mi? Sağlam binaların hiçbirini çarşı için hazırladığınız animasyonlu tanıtımda niye görmüyoruz? Tüm Malatya yapılan hasar tespit raporlarına göre evlerinde ve iş yerlerinde otururken, neden bu bölgelerle ilgileniyorsunuz? Diyelim ki sağlam binalarımız da bu projeye dahil edilerek yıkıldı, bize nereden ve kaç metrekare yer verilecek?" sorularının bazılarına ikna edici yanıt, bazılarına ise hiç yanıt alamadılar. Toplantıya katılan bir kişinin, "Benim 120 metrekare ofisim var bu proje ile 40 metrekareye düştüğünü öğrendim. Bunları niye vatandaşlara açıklamıyorsunuz?" tepkisine de yetkililer bir cevap veremedi. 

"Esnaf Tedirgin Ediliyor, Bu İlin Valisi Nerede?"

Karotçular tarafından tedirgin edilen esnaflar, birçok yetkili kişiye ulaştıklarını ancak gerek yaşananlar gerek bu yaşananlarla ilgili yapılan haberlerden durumu öğrenmemesi mümkün olmayan Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın olanlara sessiz kalmasını eleştiriyor. Esnaflardan bazıları: "Devlet işlerinin bir işleyiş şekli vardır. Bakanlıktan kararlar alınır, uygulamaya çalışılır. Bunların hepsinin bir yöntemi ve itiraz süreçleri vardır. Ancak hiçbir resmi kurum kararından sonra 'Gidin esnafların huzurunu kaçırın, iş yeri sahiplerinin haberi olmadan her şeyi oldu bittiye getirin. Esnafı ve müşterilerini tedirgin edin.  Hatta buralar bizim diyerek esnafı tahrik etmeye çalışın.' gibi uygulamalar olamaz, kabul edilemez. Malatya'nın bir valisi var. İli yöneten Vali'nin yaşanılan süreç karşısında sessiz kalması kabul edilemez. En azından kendisine bağlı olan çevre müdürlüğü yetkililerine, ‘Esnafı tahrik eden ve sabrını taşıracak bu tür uygulamalara son verin. Varsa bir resmi işlem bunu usulünce yürütün’ demeli. Ancak maalesef sayın valimizden bu hassasiyeti göremiyoruz." ifadelerini kullandılar. 

Bu Projeyi Bakanlık Değil, Aslında Büyükşehir Belediyesi İstiyor

Söz konusu çarşı projesinde, kalan sağlam binaların da 'yok edilerek' yapılmak istenen uygulamada ısrarcı olan kurumun Malatya Büyükşehir Belediyesi olduğu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bu konuda ısrarcı bir tutum sergilediği gelen iddialar arasında. Yine Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de esnafın "Bize net konuşun, projede nereden kime hangi alan ve kaç metrekare düşüyor?" sorularını da geçiştirdikleri belirtiliyor. Büyükşehir belediyesi yetkililerinin, binası sağlam olan esnafın haklarının ellerinden alınması girişimlerine karşı ise sessiz kaldığı, esnafı bu noktada yalnız bıraktıkları değerlendiriliyor.

malatyahaber.com
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • mehmet (1 yıl önce)
    iş karota kalırsa malatyanın % 80 yıkılması lazım. sağlam binalardan karot almak ne demek. bu yöntemle bizim binayı da ağır hasara çevirdiler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Hak hukuk adalet içerisinde ve en önemlisi nefsi duyguları bir kenara bırakarak olayın çözümü gerekiyor. Burada esnaf mağdur olmasın ve istekleri kanun nizam çerçevesinde çözülsün. Evet şehir merkezi büyüsün cadde sokaklar geniş olsun eminim esnafta ister hayır demez ama fikirleri alınsın toplantılar yapılsın. Yani şehir hepimizin fakat burada mağduriyet olmamalı esnaf arkadaşlarda istekleri konusunda daha rasyonel olursa sıkıntının olacağına inanmıyorum. 50.000 bin canımız gitti hepsinin mekanları cennet olsun. Ölüm her an yanı başımızda kimse bu dünyaya kazık çakmayacak bunu bizler gördük yaşadık. Burada yöneticilerimiz vatandaşı dinlerlerse daha iyi olacaktır. Hadi ben geldim karot alayım değil de bizim projemiz bu diyip detaylı açıklama yaparlarsa eminim esnafta durumu anlayacaktır.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bir yerin arsa değeri beni ilgilendirmez.. özellikle istasyon caddesi taa Battalgazi devlet hastanesine kadar.. eskiler bilir oraya cadde ac istasyon dan baktık mı devlet hastanesi görünsün demişler.. eskiler bilir.. bizim başkan açmış açılışa gelen basbakan ben sana cadde ac dedim sokak ac demedim demiş... yılların ihmali malatya merkez, cadde ve sokaklar hep dar kaldı. Şehir büyüdü halk yuruyemez aracı ile gidemez park edemez oldu.. ileriye dönük raylı sistem yapılacak olsa oraların yikilmasi lazım di.. ama iş işten geçmişti.. şimdi ise devletin belediyenin elinde bir fırsat oldu.. sağlı sollu tüm binalari yok ce genişlet çarsiyi.. evleri binalari 10 mt geriden yaptir.. tramvay otoparklar buyum kaldirimlar olsun.. buyuksehire yakisani yap.. başta da soyledim beni rant ilgilendirmez ben sehirimin gelismesine büyümesine diğer buyuksehire örnek olmasini isterim.. ayni sekil yapılacaksa hiç yapılmasın aynı sorunlar 10 yıl sonra yine olacak.. şehir merkezinde evi olanlara ya parası yada istediği yerden ev verilsin
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet bey siz hala olayı kavrayamamışsınız.Sizin dediğiniz alanlar bu olayın içeriğinde değil.Problem sadece şehrin içinde küçük bir alanı kapsıyor.Amaç bina sahiplerine para vermeden beleş bir şekilde bina sahiplerinin yerini almak.Biraz empati yapın.Ayrıca sağlam yerlerden karot alınacaksa bütün Malatya’dan alsınlar.Üstelik yeni açılan YEŞİLÇAM caddesine gidip bir bakın diyorum.Genişliği içinize sinecek mi?
    %53
    %47
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    ülkeden göçürmeye çalışıyorlar bu yasalarla..özel mülkiyet hakkını elden alın ülkede kimse kalmaz....
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Abidin (1 yıl önce)
    Çok büyük depremler geçirdik.Buaradaki insanlar aynı zamanda depremzede.Bir işlem yapılırken hasarsız binaları hasarlıya dönüştürme çabası varsa bu iyi niyet değildir.Herkes bu işte kimlerin parmağının olduğunun farkında.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Qariban (1 yıl önce)
    Yeni yerleşim yerleri yapın da halay çekek
    %67
    %33
    Yanıtla
  • dış güçler (1 yıl önce)
    Karotçular dış güçler tarafından oralara musallat edilmiş olabilir mi...
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Ayn amerika karotçuları musallat etmiş olabilir;)
    %73
    %27
    Yanıtla
  • bu işe tüm türkiyeye kendini ispat eden halay ekibinin el koyması lazım
    %70
    %30
    Yanıtla
  • ahmet turan (1 yıl önce)
    geçen ay mecliste kabul edilen yasa uyarınca rezerv alan ilanında sağlam bina çürük bina ayrımı yoktur. ada bazında rezerv alan ilan edilmesi kanuna girmiştir. ilk uygulama olarak Antakya'da çarşı bölgesinde 230 dönüm alan rezerv yapı alanı olarak ilan edilmiştir. bunun itirazı veya mahkemesi falan yoktur. yeni kanun bu yetkiyi devlete vermiştir. kanunda sadece eksik bir madde kaldı benim düşünceme göre böyle tangur tungur boş teneke gibi sesler çıkarıp buna itiraz edenlerin ibreti alem için hak sahipliğinin de iptal edilmesi gerekirdi. devlet sizin nuhnebiden kalma yamuk binalarınızı yıkıp planlı projeli pırıl pırıl bir çarşı inşa edecek. bu projeler bir bütündür, arada çürük diş misali kazulet gibi binalar kalamaz. çarşı bölgesinde sağlam çürük demeden ne varsa yıkılıp yeniden yapılacaktır. bu bir devlet kararıdır, sizin keyfinizle değişmez.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Eski Malatyalı (1 yıl önce)ahmet turan isimli kullanıcı yorumuna
    Her kimsen tam olarak konuyu itiraf etmişsin. Belki de yetkili birisin. Yazındaki hırstan haberin sana dokunduğu belli. Madem eski yeni dinlenmeyecek örnek almalara ne gerek var. Senin de bildiğini sana söyleyeyim mi? Örnekler alınıp bir şekilde binalar kusurlu çıkarılırsa, insanların binalarının sağlam olmasından dolayı elde edecekleri çeşitli hakları elinden alınacak. Buna anlayacak kadar konuya hakim birisin. İlk uygulama Antakya demişsin, o bahsettiğin yeni yasayla ilgili Malatya'da hiç bir karar alınmadığını da biliyorsun. Ortada bir karar var diyorsun, bir kararın tarihine birde yeni yasanın tarihine bak istersen. Devlet kararlarına dahi hukuken itiraz yolu ve hukuki süreçler mevcuttur. Diyelim ki bir kişinin arazisinin ortasından yol geçirme kararı çıktı. Hemen ertesi günü devlet kararı diye özel mülkiyet olan araziye dozer mi gönderilir? İşte Malatya'nın kıymetli arazilerinin olduğu yerlerde yapılmak istenen hukuksuz süreçte tam olarak böyle. Aslında bunları çok iyi anlayan birine benziyorsun da insanları niye keklemeye çalışıyorsun onu da anlamadım
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Ahmet turan sıra sanada gelir kanunsuzluktan orman kanunlarından payına düşeni alırsın ilerde
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Tatar ramazan (1 yıl önce)ahmet turan isimli kullanıcı yorumuna
    Halal olsun dayıoğlı
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Ahmet Turan kardeşim senin anlayamadığını güzelce söyleyeyim.Senin sağlam raporu verilmiş Evİni Dükkanını yıksalar metrekaresini küçülterek verseler ARSANA başka birilerini ortak etseler üstünede birde seni borçlandırsalar ne yaparsın.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Malatyahaber siz Malatya nın doğru düzgün bir projeyle ayağa kalkmasını istemiyor musunuz?Yenileme projesinde arada sap gibi eski yapıların projeye uymayan bir kaç yapının kalması iyi mi olacak?Burada Malatya halkının topyekün çıkarı var...Yaptıgınız bu haber mantık ve Malatya halkının çıkarlarına uygun değil
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Malatya44 (1 yıl önce)Fikret isimli kullanıcı yorumuna
    Dökülüyorlar. Amaç belli. Sap gibi binalarmış. Dediğin binalarda sahiplerinin ne emekleri var. Kiminin atasından kaldı. Kiminin dişinden tırnağından ayırdığı birikimleriyle yükseldi, senin deyiminle sap gibi oldu binalar. Varsa paran veya gayrimenkulün Malatya halkının çıkarları için sen bağışla. Oturduğun yerden ezbere konuşma. İnsanlar tabiki sağlam olan binalarını korumak isteyecek. Bundan doğal ne var
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Saglammi malatyada sağlam binami kaldı bırakınca güzelce yapsın yok m² dusermi düşsün ama sağlam olsun bu arada malatya haber ne yapmak istiyorsun kimsenin hakkı kaybolmaz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Karotçu kim? Lisanslı karot firması böyle bir şey yapar mi? Lisanslı Laboratuar sağlam numuneye çürük verir mi? Kaç tane laboratuar var? Hadi onlar aldı çürük verdi , sen mahkeme üzerinden tekrar numune aldırıp karşılaştırsan sonuç ne olacak? Öyle bir haber ve şehir efsanesi ki fail yok kim bu karotcular yok polisi arayan yok hayaletten bahşeder gibi haber yapıyorsunuz. Sizden detay bekliyoruz lütfen.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Sağlam raporu olan binalara, sahiplerinin haberi bile olmadan girmeye ve örnek almaya çalışanlardan nasıl düzgün bir iş beklenir. Buralar özel mülkiyet. Gelip kiracıyı kandırmaya çalışıp binaya girmek ne demek. Bu binaların sahibi yok mu? Bahsettiğiniz lisans bu keyfi uygulamalara haklı kılmaz. Mülkiyet hakkını unutmayın. Bir de Malatya geneline niye bakılmıyor. Buradan da amaç belli.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Mülkiyet hakkı adına diyorum bende. Kim nasıl gelip izinsiz numune alabilir. Lisanslı firma demek çevre ve şehircilik tarafından yetkilendirmiş firmalar. Demek istiyorum ki lisanslı olarak devletle çalışan kurum böyle bir sahtecilik yapmaz. Başı ağrır. Sağlam numuneye çürük vermez kanunlara uyar. Kim bu rastgele karot alanlar. Onu sormaya anlamaya çalışıyorum bende. Rastgele insanlar nasıl bunu yapabiliyor. Orayı anlamıyorum, karşılaşanları haber yapan malatya habere soruyorum. Karotçulardan yana değilim )) nerdelerse gidip bende göreyim polisi arayayım görünce. Biraz yönetmelik üzerinden konuşayım hangi firmaya bağlı çalışıyorlar onu sorayım. Yani bunlar kim, cisimleri var isimlerini öğrenelim.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Dağ fare doğuracak anlaşılan yanlış yapmayın diyanetin malı söğütlü cami ile bize versinler projeyi biz yapalım diyen kuyumcular odası başkanı parası keskin adamların malını yerinde dönüşüm yapıyorsunuz diğer bölgelerde genişletme çalışması kabul edilemez infial olur ya teraziniz doğru tartsın yada eskisi gibi milletin malını yerinde yapın verin yoksa bu millet sizi çarpar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Depremzede Esnaf (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Kesinlikle ne yapacakları belli Adeta kalan binalara operasyon yapılacak O kadar deprem sonrası ayakta kalan binalar korunmalıdır Belediye Başkanı bu işyerlerine sahip çıkmalıdır Bakanlığın önüne atarak çaresiz bırakmıştır Selahattin Başkan samimi değildir Yoksa 5.Ay sonu itibariyle çevre şehircilik il müdürlüğü ve bakanlık yönetmelik yayınlayarak az hasarlı ve hasarsız binalarda tadilat yaparak oturabilirsiniz dedi Varandaş da kesinleşen hasar Tespit raporları sonucunda Çevre Şehircilik İl müdürlüğüne tadilat yapacağına dair dilekçe vererek tadilat yaptılar Adeta yıkılan harabeye dönen bir şehirde kalma mücadelesi vererek kalan işyerlerini açtılar Selahattin Başkan da kalan sağlam yapılar korunacak diye demeç verdi Esnaf da çok zor şartlarda tadilat yaparak kalan işyerlerinde hayata tutunmaya çalıştı Bı süreç de çarşı projesi epey süren bir tadilatlarla kesinleşti diye ilan edildi Mimar Hilmi Güner’in çizdiği proje de son haliyle kalması gereken sağlam işyerleri karot bahanesi ile riskli yapıya sokulup yıkılarak kalan en rantabl arsalar talan edilmek istenmektedir Bahse konu yerler Malatyanı in en kıymetli arsalarıdır Eğer samimi iseniz İlimizde az hasarlı ve hasarsız onbinlerce bina ve mesken mevcuttur İnsan hayatı sizler için bu kadar önemli ise önce buralardan karot alıp netleştirin Harabeye dönmüş ve daha kötü günleri bekleyen esnafa lütfen operasyon yapmayın Rezerv alan bahanesi ile buralarla uğraşmayın Depremzede esnafın elinde kalan canından başka bir şeyi kalmadı Kuyumcular Çarşısı yerinde yapıldıktan sonra cadde genişliği aynı kalacaktır Bu doğrultuda kimse mağdur olmasın Deprem olduğundan beri darmadağın olan esnaf yaşayan ölü gibidir Şehrimizde korkunç bir enflasyon vardır Maalesef kiralar İstanbul’u aratmayacak kadar artmıştır Kalan mahalle aralarındaki dükkanlara on katı fiyat istenmektedir Eğer dönüşüm olacaksa esnafı mağdur etmeden merkezde güzel ve geniş mekanlar ayarlanmalıdır Kış günü kimse sıkıntıya sokulmadan makul sürede çözülmelidir Kaldı ki merkez de başlayan inşaat çok yavaş ilerlediği için şimdiden kalan mekanları yıkmaya gerek. yoktur Ortak akıl İle çözülmesi gereken konular tek taraflı dayatma İle çözülemez Emlak. ve ilan reklam vergilerine ödenmeyen hergün için yasal faiz ile işlem yapan bir belediyeden ne bekleyelim !Depremden sonra altüst olan bir yerde kalan esnaf da şartları zorlanarak göçe zorlanmaktadır Devlet Babadır Afet durumunda vatandaşın hayatını kolaylaştırıcı önlemleri almalıydı Maalesef esnaf perişan oldu
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ahmet turan (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    ne demek infial olur, siz devleti mi tehdit ediyorsunuz? devlet böyle bir karar vermiş ve sağlam çürük demeden tüm binalara yıkılacak demiş. siz kimsiniz de infial tehditi yapıyorsunuz. bu devlet 15 temmuzda infial içinde olanların hakkından nasıl geldiyse şimdi de gelecektir gerekiyorsa. ağzınızdan çıkanı kulağınız işitsin, burada bilip bilmediğiniz kelimeleri kullanmayın.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hadi ordan
    %81
    %19
    Yanıtla