6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Malatya'da, 'çat kapı karotçular', sağlam binalara 'yıldırma ve sızma yöntemi’ni sürdürüyor. İş yerleri için kesinleşmiş sağlam raporu olduğunu belirten esnaflardan bazıları, kendileri ve müşterilerini rahatsız eden, defalarca yok demelerine rağmen tekrar tekrar gelen karotçuların bu tutumlarını devam ettirmeleri halinde, savcılığa şikayet dilekçesi vermeye hazırlanıyor.
Malatya'da yüzbinlerce insanın oturduğu evlerin ve işyerlerinin güvenliği ile ilgilenmeyen ve sadece arsa değeri yüksek belirli bölgeler için her yöntemi deneyen karotçuların, arazisi kıymetli yerlerde kiracılar ile mal sahiplerini de birbirlerine düşürmeye çalıştıkları gelen iddialar arasında.
Esnaf Yanıltılıyor mu? Bakanın Sözlerinin Tam Aksini Söylüyorlar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, geçtiğimiz hafta "Rezerv alanı dediğimiz yerler boş alanlar veya kamu alanları olacak. Mevcut yasadaki yeni yerleşim alanı tabirinde yerleşim alanları rezerv alanı sayılmayacak. Kimsenin mülkiyet hakkına zelal gelmez" demesine rağmen, bunun tam aksine iddia eden ve ellerinde Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün bir yazısıyla dolaşan karotçular, esnafa karşı haddi aşan sözler sarf etmeye başladı. Bu ısrarlarındaki amacın esnafı yıldırarak sağlam binalardan örnek alınmasını sağlayıp, binalara bir şekilde 'iş bulunup' sağlam binaların sahiplerinin ellerindeki hakların da alınması olarak tahmin ediliyor.
"Buraların Sahibi Biziz" Diyecek Kadar Gözleri Karardı İddiası!..
Bakanın sözlerinin aksini söyleyerek rezerv alan bahanesi ile sağlam binalara göz dikmeye çalışan karotçulardan birinin, 'yıldırma yöntemi'ni kullanarak yaptıkları ziyarette, bir esnafın kiracı olduğunu, mal sahibinin müsaadesinin olmadığını ve onun rızası dışında hiçbir işlem yapmayacağını söylemesi üzerine: "Buraların sahibi biziz" ifadesini kullandığı iddia edildi. Yine geçtiğimiz hafta bir mağazaya izinsiz girildiği, mağaza çalışanlarının cep telefonu kamerası ile olanları kayıt altına almaya başlaması üzerine mağazayı terk ettikleri gelen iddialar arasında.
Esnafın Sorularına Cevap Veremediler!..
Geçtiğimiz hafta içi Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nde yapılan ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Dönüşüm Alanları 2. Daire Başkan Vekili Mehmet Bedestenci'nin katıldığı toplantıda esnaflar: "İnönü Caddesi genişletilecek mi? Sağlam binaların hiçbirini çarşı için hazırladığınız animasyonlu tanıtımda niye görmüyoruz? Tüm Malatya yapılan hasar tespit raporlarına göre evlerinde ve iş yerlerinde otururken, neden bu bölgelerle ilgileniyorsunuz? Diyelim ki sağlam binalarımız da bu projeye dahil edilerek yıkıldı, bize nereden ve kaç metrekare yer verilecek?" sorularının bazılarına ikna edici yanıt, bazılarına ise hiç yanıt alamadılar. Toplantıya katılan bir kişinin, "Benim 120 metrekare ofisim var bu proje ile 40 metrekareye düştüğünü öğrendim. Bunları niye vatandaşlara açıklamıyorsunuz?" tepkisine de yetkililer bir cevap veremedi.
"Esnaf Tedirgin Ediliyor, Bu İlin Valisi Nerede?"
Karotçular tarafından tedirgin edilen esnaflar, birçok yetkili kişiye ulaştıklarını ancak gerek yaşananlar gerek bu yaşananlarla ilgili yapılan haberlerden durumu öğrenmemesi mümkün olmayan Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın olanlara sessiz kalmasını eleştiriyor. Esnaflardan bazıları: "Devlet işlerinin bir işleyiş şekli vardır. Bakanlıktan kararlar alınır, uygulamaya çalışılır. Bunların hepsinin bir yöntemi ve itiraz süreçleri vardır. Ancak hiçbir resmi kurum kararından sonra 'Gidin esnafların huzurunu kaçırın, iş yeri sahiplerinin haberi olmadan her şeyi oldu bittiye getirin. Esnafı ve müşterilerini tedirgin edin. Hatta buralar bizim diyerek esnafı tahrik etmeye çalışın.' gibi uygulamalar olamaz, kabul edilemez. Malatya'nın bir valisi var. İli yöneten Vali'nin yaşanılan süreç karşısında sessiz kalması kabul edilemez. En azından kendisine bağlı olan çevre müdürlüğü yetkililerine, ‘Esnafı tahrik eden ve sabrını taşıracak bu tür uygulamalara son verin. Varsa bir resmi işlem bunu usulünce yürütün’ demeli. Ancak maalesef sayın valimizden bu hassasiyeti göremiyoruz." ifadelerini kullandılar.
Bu Projeyi Bakanlık Değil, Aslında Büyükşehir Belediyesi İstiyor
Söz konusu çarşı projesinde, kalan sağlam binaların da 'yok edilerek' yapılmak istenen uygulamada ısrarcı olan kurumun Malatya Büyükşehir Belediyesi olduğu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bu konuda ısrarcı bir tutum sergilediği gelen iddialar arasında. Yine Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin de esnafın "Bize net konuşun, projede nereden kime hangi alan ve kaç metrekare düşüyor?" sorularını da geçiştirdikleri belirtiliyor. Büyükşehir belediyesi yetkililerinin, binası sağlam olan esnafın haklarının ellerinden alınması girişimlerine karşı ise sessiz kaldığı, esnafı bu noktada yalnız bıraktıkları değerlendiriliyor.
malatyahaber.com