"BİZİM BÖYLE BİR ÖDÜLÜMÜZ YOK!".. Aralarında Yeşilyurt Belediyesi’nin de bulunduğu, Türkiye’den 15 il ve ilçe belediyesinin, Paris’te düzenlenen bir organizasyonla Ankara merkezli bir reklam şirketinden ödül olarak aldıkları plaketi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO)'nun Ödülü olarak lanse etmelerinin, UNESCO Türkiye Türkiye Ofisi’nden sert tepki gördüğü ve UNESCO’nun söz konusu belediyelere birer yazı göndererek, kendisiyle ilgisi olmayan ödüller için UNESCO adının kullanılmamasını istediği öğrenildi.
Ödül aldığı açıklanan belediyelerini Paris’te UNESCO binası olduğu belirtilen bir binada verilen plaketler için, organizasyon şirketine para ödediği, bu kapsamda Osmangazi Belediyesi’nin şirkete ödül için 106 bin TL aktardığı belirtilirken, Yeşilyurt Belediyesi’nin adı geçen şirkete ne kadar para ödediği konusundaki sorular, Belediye Başkanı Mehmet Çınar tarafından “Biz sonuca bakarız” sözleriyle geçiştirilmişti.
UNESCO'dan ihtar: “Bizim böyle bir ödülümüz yok, adımızı kullanmayın”
İlk olarak, Malatyahaber.com'un, Yeşilyurt Belediyesi’nin bir reklam ve organizasyon şirketinden ödül olarak aldığı plaketi, “UNESCO - PARIS” başlığı ve görselleriyle “UNESCO Ödülü” olarak lanse etmesinin arkasındaki gerçeği ortaya çıkarmasından günler sonra, olay ulusal basında da gündeme taşındı.
BirGün ve Cumhuriyet gazeteleri ve odatv.com'da yer alan haberlerde, “AKP'li belediyelerin aldığını açıkladıkları “UNESCO Uluslararası İdeal Kent Ödülü” sahte çıktı. UNESCO, ödüller için ‘Biz vermedik’ açıklamasını yaptı” denildi.
BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın haberine göre, UNESCO Türkiye Ofisi, belediyelere yönelik reklam, organizasyon ve danışmanlık hizmeti veren Adamor Ltd. Şti. Tarafından verilen ödüllerin UNESCO Ödülleri biçiminde lanse edilmesine sert tepki gösterdi.
Söz konusu habere göre, UNESCO Türkiye Ofisi, Paris’te UNESCO’ya ait olduğu belirtilen bir binada verilen plaketlerin UNESCO Ödülleri olduğunu ileri süren ve kamuoyunu yanıltan belediyelere birer yazı göndererek, “Bizim böyle bir ödülümüz yok. Aldığınızı açıkladığınız ödüller konusunda UNESCO adını kullanmayın” ifadeleriyle uyarıda bulundu.
Para ödenmiş..
Yeşilyurt Belediyesi’nin de aldığı ödül - plaket için, Osmangazi Belediyesi’nin 106 bin TL ödediği ortaya çıktı.
Ödülü veren reklam– organizasyon şirketi yetkilileri BirGün Gazetesi’ne yaptıkları açıklamada “Paranın organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için sadece törene katılan başkanlardan alındığını, Paris’e gitmeyenlerden para alınmadığını” belirtti.
BirGün ve Cumhuriyet'te yeralan haberlerde , "...16 Ocak tarihinde Paris'te UNESCO'ya ait olduğu bildirilen bir binada düzenlenen törenden sonra bazı belediye başkanları “UNESCO’dan ödül aldıklarını” açıklasa da belediyeleri bu ödüllere merkezi Ankara'nın Balgat semtinde bulunan “Kent Araştırmaları Enstitüsü”nün "layık gördüğü" öğrenildi. Ödül töreninin ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda gazete ve haber sitesi ile bazı televizyonlarda "UNESCO'dan ödül" başlıklarıyla haberler yapıldı...
UNESCO ödülü" denilen ödüllerin Paris'te dağıtıldığı törenin organizasyonunu da Kent Araştırmaları Enstitüsü ile aynı adreste yer alan “Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi" yaptı. Ödül töreni için Paris'e giden başkanların çeşitli tutarlarda şirkete para ödediği ortaya çıktı. Şirket yetkilileri BirGün’e yaptığı açıklamada “Paranın organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için sadece törene katılan başkanlardan alındığını, Paris’e gitmeyenlerden para alınmadığını” belirtti. Şirket yetkilisi, “Organizasyonun uluslararası partnerleri sayesinde UNESCO’nun binasında düzenlendiğini” de söyledi. Ödül alan belediyeler arasında yer alan Osmangazi Belediyesi'nin şirkete 106 bin liralık ödeme yapıldığı öğrenildi." ifadelerine yer verildi.
Yeşilyurt Belediyesi Ödül İçin Ne Kadar Para Ödedi?
ADAMOR Ltd. Şti. Yetkililerinin BirGün Gazetesi Muhabiri İsmail Arı’ya yaptıkları açıklamaya göre, ödülü almak üzere Fransa’nın başkenti Paris’e giden belediye başkanlarından “Organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için’ para tahsil edildi.
Bu durumda, Malatya - Yeşilyurt Belediyesi’nin de “İdealkent Ödülü” olarak adlandırılan ve UNESCO tarafından verilmiş gibi aylarca propagandası yapılan ödül -plaket için ADAMOR Ltd.Şti.’ne para aktarıldığı ortaya çıkıyor.
Çünkü, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ödülü almak üzere Paris'e giden belediye başkanları arasında yer almıştı.
Çınar, “Ödül için para ödediniz mi?” sorusunu cevapsız bırakmıştı
Reklam şirketinin “Paris Görmüş- UNESCO soslu” ödülü, Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin Şubat ayı toplantısında da gündeme gelmişti.
Yeşilyurt Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Günnur Tabel, UNESCO ile ilişkilendirilmesine karşın, ödülün Ankara’daki ADAMOR Reklam – Organzisayon şirketi bünyesindeki Kentsel Araştırma Enstitüsü tarafından Yeşilyurt Belediyesi’ne verildiğin hatırlatarak, Yeşilyurt Belediyesi ile bu şirket arasında parasal ilişki olup olmadığını sormuştu.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise Meclis Üyesi Günnur Tabel’in parasal ilişki konusundaki soruya cevap vermek yerine, “Biz sonuca bakarız. Önemli olan ortada bölgeye katkı sağlayacak bir eser var mı yok mu? Şu an itibariyle de eserimiz ortada ve herkes bunun farkında. Orada ödül alan belediyelerin de zaten oradaki kendi sitelerinde de bilgileri var hem de ulusal anlamda bir çok mecrada yayınlandı. Biz de bilgilendirme yapmıştık. Herkes herşeyi söyleyebilir ama biz sonuca bakıyoruz. Önemli olan memlekete ve topluma faydasıdır” şeklinde konuşmuştu.
Skandalı ortaya çıkaran malatyahaber.com'un ilgili haberlerini aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz: