SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Ara 'Hak- Hukuk' Demişti, Yine Hakkını Arayandan Yakındı!

Bir Ara 'Hak- Hukuk' Demişti, Yine Hakkını Arayandan Yakındı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Seddar Yavuz, şehrin yeniden imarıyla ilgili konuda en büyük engelin, ‘adaletsiz- haksız- hukuksuz- torpilliye özel muamele- sadece ranta yönelik’ olduğuna ilişkin çok ciddi iddialar bulunan rezerv alan ve bu kapsamda başlatılan yeniden imar çalışmalarına, bu iddialarla atadan- dededen kalma gayrimenkullerine sahip çıkmaya, tamamen belirsizliklerle dolu bir şekilde üzerlerine çökülmesini engellemeye yönelik hukuki direnişlerine karşı sitemini dile getirdi. Vali, konuya ilişkin muhtarlarla yapılan toplantıda, açılan davalar nedeniyle inşa faaliyetlerinin istedikleri hıza ulaşmadığını belirterek, buna ilişkin memnuniyetsizliğini dile getirdi. Vali, Malatya'nın sahipsiz olduğu iddialarını da kabul etmediklerini söyledi.

Valinin, muhtarlarla yapılan toplantısına ilişkin Valiliğin bülteni şöyle:

"Vali Seddar Yavuz başkanlığında, Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezinde, Battalgazi Muhtarlar Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya; Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Battalgazi Belediye Başkanı Av. Bayram Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Selçuk Karaduman, ilgili kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.

Vali Seddar Yavuz toplantıda yaptığı konuşmada, “Toplantımızın amacı; muhtarlarımızı yürüttüğümüz kalıcı deprem konutları, iş yerleri, rezerv alanların dönüşümü, kırsal köy konutlarının yapım süreçleri hakkında bilgilendirmektir. Ayrıca, muhtarlarımızın mahalleleriyle ilgili ihtiyaç, sorun ve taleplerini dinlemek; bu konularda kısa sürede çözüm üretmektir. Bugün sizlere şehrimizin yeniden inşaası ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili AFAD İl Müdürümüz, TOKİ görevlimiz, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanımız ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz detaylı bilgilendirme yapacak olup sorularınızı da ayrıca cevaplayacaklardır. Böylece, muhtarlar aracılığıyla vatandaşların doğru bilgiye ulaşması hedeflenmektedir.

Açıkça ifade etmek isterim ki, kaynağımız var, yapacak projemiz var ve bunları gerçekleştirecek irademiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız, bölgedeki sorunları çözmemiz, kaynak ve para konusunu düşünmememiz konusunda bizleri talimatlandırdı. Kalıcı konutları yapabilmek için gereken her şeyimiz mevcut. Unutmayalım ki birer birer çok yetenekli olmaktansa, takım halinde hareket edebilmek ve "biz başardık" demek, çok daha değerli.  Bu şehirde herkesin el ele vermesi, bu süreçte bir bütün olarak hareket etmesi şarttır. Bizim hedefimiz, doğunun başkenti olan Malatya'yı yeniden ticaretin, bilimin ve sanayinin parlayan yıldızı olarak ortaya çıkarmaktır. Projelerimiz ve vizyonumuz bu yöndedir. Şehir merkezinin yeniden inşaasında hızımızı kesen en önemli husus açılan davalardır. Bu davalar sebebiyle şehrimizdeki inşaa faaliyetleri henüz istediğimiz hızda değildir. Malatya şehir merkezini ne kadar hızlı inşaa edersek, Malatya’nın menfaatine olacaktır. Vatandaşlarımız, yıkım kararı alınan binaları ne kadar hızlı boşaltırsa, biz de o kadar hızlı yapımına başlarız. Depremden sonra yeni bir normali bulmaya çalışıyoruz. Şehir merkezinin inşaasını bitirdiğimizde herkes muhteşem bir Malatya ile karşılaşacak. Bu süreçte el birliğiyle çalışarak, bu şehri yeniden inşa edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

Malatya’nın sahipsiz olduğu iddialarını kabul etmiyoruz. Desteğinize ihtiyacımız var. Şehrimizin ortak menfaatlerini hep birlikte koruyalım.” dedi.

Vali Yavuz’un konuşmasının ardından; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Selçuk Karaduman, İl AFAD Müdürü Ali Altındal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür V. Cengiz Başer ve İl Emniyet Müdürü Arif Çankal sunum gerçekleştirdi.

Muhtarlar Toplantısında;

➢ Kalıcı Konut ve işyerleri ile rezerv alanları hakkında,

➢ Kırsal Konutlar hakkında,

➢ Uyuşturucu ile Mücadele hakkında,

➢ Emniyet ve Asayiş hakkında,

➢ Mahallelerin sorunları Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile Bakanlık temsilcileri ve kurum müdürleriyle ele alındı."

Malatya'daki görevine birkaç ay önce başlayan, rezerv alan tespitleri, yeniden imar projeleri, kamuoyunda çok tartışılan ihaleler, Malatya'nın yıkımında en azından denetim görevini yapmayarak büyük sorumluluğu bulunan kadro kaliteleri tartışılır yerel yönetimlerce hazırlanan, ranta yönelik olduğu başta olmak üzere birçok nedenle çok ciddi tartışma konusu olan yeniden imar çalışmalarını, vatandaşın hak ve hukukunu gözetmek için yaptığı direnişlere karşı, “devletin şefkat tarafı var, kılıç tarafı var” uyarısıyla üstü kapalı olarak parmak sallayan, tepkiler üzerine bir ara “hak- hukuk önceliği” diye durumu düzeltmeye çalışan Vali Yavuz'un, yeniden 'devletin kılıç yüzü" moduna dönmesi ilgi ve endişeyle izleniyor.

Malatya'da özellikle rantı yüksek merkezi bölgelerde hasarsız ya da az hasarlı binalar da, Emlak Konut'a rant, müteahhide ‘sıfır arsa’ temin etmeye yönelik sistemli bir çabayla yıkılmak isteniyor. AKP'li siyasilere ait gayrimenkuller özel olarak rezerv alanı dışında bırakılırken, kent merkezindeki en büyük sosyal kültürel tesis olan 10 salonlu 1700 koltuk kapasiteli, 20 yıllık binası deprem hasarsız olan Yeşil Sinema dahil bu bölge ile diğer birçok bölgedeki binaların yıkılması için, Malatya'daki yıkımın gerçek sorumlusu olan yerel yönetimlerin destek verdiği “gayrimenkule çökme- rant” projesi cansiperane bir şekilde, vatandaşı tehdit etme pahasına sürdürülmeye çalışılıyor.

malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 hafta önce)
    sahipsiz malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir Artan (3 hafta önce)
    Şahsım dahil onbinlerce Malatyalının evi işyeri yıkıldı. Dar ve eğribüğrü yollar,otopark,yeşil alan ,hasarsız zannedilen çakşamış binalar sorununu çözmeden yerinde dönüşüm şehre ihanet olur. ve esasen bugünkü fiyat ve imkanlarla müteahhitlerin yerinde dönüşüm projesini yürütemeyeceği kesin.Esas özel mülke çökme yerinde dönüşümde. Astronomik inşa giderlerine gücü yetmeyenlerin arsaları zengin eski komşularınca yasalkılıfla satın alınabilecek. Geriye bir tek rezerv alanı kalıyor. Dar ,ortagelirli evleri yıkılmış vatandaşlarımızın tek alternatifi bu.Ona da siz karşı çıkıyorsunuz. Rezerv alanında 10 eviniz de olsa herkese sağlanan imkanlardan 10 ev için yararlanıyorsunuz. Mülkiyete çökme yok. Yenilenmiş bir semtte yeni evler.. Neyi kötü?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Sayın Artan aslında düşünceleriniz çok doğru ama yerinde dönüşüm için değil rezerv alan için olsaydı daha iyiydi.rezerv alanla yapılmak istenen talan şayet yapılmayıp 85m2 vasat bir ev için 3 milyon rakamının ihalelere yansıdığı gerçekliğine göre asıl rant rezerv alanla değilde nedir.şayet devlet kaynakları ihalelerle talan edileceğine 85m2 bir daire için milyonlar halka, doğurudan kaynak olarak aktarılsa herkesin imkanı oluşacağından yerinde dönüşümle herkesin evini modern bir şekilde yapması mümkündür ama ihaleler yolsuzluk nasıl yapılacak 85m2 ev için milyonlar nasıl havada uçuşacak.sorun ne yerinde dönüşüm ne rezerv alan sorun rant yolsuzluk ve işin sonu olacak talan.siz zorla rezerv alan yapılmasına çok iyimser bakarak rantçıların maslahatına inanarak asıl vurgunun nasil olduğunu gözden kaçırıyorsunuz.gerçek şu ki bizim ülkemiz gibi ülkelerde en büyük vurgun ihaleler yoluyla oluyor.bir de yaygarayla herkesin rezerv alan istediği söyleniyor.o halde rıza esasını getirsinler.çünkü zorbalık zorbalıktır.ha yerine dönüşüm üzerinden ha rezerv alan üzerinden ancak rezerv alan zorbalığı yerinde dönüşümü solladı.çünkü özel mülk gaspına kadar vardırdılar.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Ehmet (3 hafta önce)
    Sayın valim de senesini doldurur gider, gider de Malatya n'olacak bunu düşün ey şehri maldia
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (3 hafta önce)
    Boş beleş konuşmalar sayın vali muhtarlarla işleri yürütüyormuş hele sorsun bakalım o muhtarlara kaç tanesi mahallesinin sorununa vakıf kaç tanesi mahallesinin bir sorununun çözümü için kendisinin veya belediye başkanlarının yanına gitmiş; sayın vali bizleri aptal yerine koyma bu memleketten çok vali gelip geçti bazısının adını bile hatırlayan yoktur.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Alp (3 hafta önce)
    Bu iş kisir döngü halini aldi yetkililer halka kendilerini anlatmaktan aciz. Bence heryer yikilip yeniden yapilmali bu sehir bina yapisi meydan alanlari vs acisindan cirkindi simdi bu felaketin tek iyi tarafi olan yeniden yapim imkani varken bunu da boşa harcamak cok yanlis. AMA akpli siyasetçilerin mallarini rezerv alandan kacirdiklari yerde kimseye bunun guzel birsey oldugunu anlatamazsiniz.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Ertuğrul (3 hafta önce)
    Malatya ya tayinim çıktı 25 gün oldu 9. Sınıfa giden çocuğum için okul yok kontenjan dolu çocuk okulsuz bekliyor uz
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bülent (3 hafta önce)
    sahipsiz malatya
    %85
    %15
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (3 hafta önce)
    shipsiz değil malatyanın sahibi EVLERE çöken. rantiyeciler ve destekçileri
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Doğrucu (3 hafta önce)
    Muhtarlarına malatya basınına olan tepkilerini de yazsaydınız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakim (3 hafta önce)
    Malatya Haberimize, yeri rezerv alan yaygarasıyla gasp edilen biri olarak çok teşekkür ederim.İnşallah her zaman bu şehrin insanlarına yapılan dayatmalara karşı bir nefes olursunuz.sayin vali ve belediye başkanları; yabancılar yaparsa mandacılıkla sömürüyle ifade edilen gerçekler, ülkenin yerlisi tarafında yapılırsa rant ve yosuzlukla ifade edilecek uygulamaların saha elemanı gibi çalışıyorlar.siz kimsiniz ki, dünya da bütün geri kalmış ülkelerde dahi mülk dokunulmazlığı tartışılamaz bir gerçeklikken, kentsel dönüşüm yasasını katlederek ,anayasal güvence altında olan mülk dokunulmazlığına rağmen bizlerin mülkünü sözde şehri mamur edeceğiz sizlerin yaralarını sarmak için konut yapacağız yalanlarıyla,vasat kutu gibi oldukça fahiş fiyatlara ki zamanında Rusların halkına bedavaya yaptığı evleri ,günümüz içinse ilkel, hem de dehşet rakamlara, kentsel dönüşüm yasasında çok net belirtilen; kentsel dönüşümle yapılacak evler bölge iklimine ve insanına uygun yapılmak zorundadır mecburiyetine rağmen, baştan sağma konutlar için mülk gaspı yaparak hem ülke kaynaklarını hemde bizlerin mülkünü talan etmeye çalışacaksınız.evi sağlam olana, yerinde dönüşümle evini yapmak isteyene engel olacak ve Ankara'dan dayatılan 3 milyona mal edilecek 85m2 evler için azap oluyorsunuz.mahkemeler hak arama yeriyken,madem halk rezerv alan için can atıyor propagandanıza rağmen hakkını aramak için dava açanların önünü kesiyor özel mülkiyet tasarruf hakkını çalıyor ve zorbalıkla vasat fahiş fiyatlara talan projelerine deprem sarstığı ama sizin daha beter çökertmeye çalıştığınız şehir halkına zulmetmeye çalışıyorsunuz.çoğu rezerv alan da hak sahipliğinin iki üç katı konut yapacaksınız ama mülkü olanın tasarruf hakkını çakacaksiniz.bu zalimce işler ve hakkını dahi arayanlara dahi engel olmaya çalıştığınız işler sonunda ülkeye daha büyük bela ve musibet düçar olacak.en vicdansız insan dahi zorbalıkla kimsenin mülküne dokunulamayacağını bilirken sırf rant ve talan için ölümlü dünya için değer mi.madem hizmet diyorsunuz madem halk rezerv alan istedi diyorsunuz o hâlde getirin rıza esasını da samimiyetinizi görelim.Hesap günü kimse suçunu amirine atamayacak.madem bizler mahkemelere başvurduk o hâlde zorbalık yaparak mülkümüzü gasp ederek zalimlik yapmayın.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Vazgeç Gönül (3 hafta önce)
    Baştan beri yapılması gereken tek şey, Çöşnükten başlayıp Beylerderesinden yada en azından İstasyon Kavşağına kadar her yer rezerv alan yapıp, her yeri yıkacaklardı. O dağın başına yapılan konutların şehre yapıldığını düşünürsen, zaten şehir planlı bir şekilde yenilenmiş olacaktı. şehir olduğu gibi harebe bir şekilde duruyor, bunlar halen dağ başına bina dikiyor, bir an önce bu yanlıştan dönülmeli, dağın başına bina dikmek yerine şehri yıkıp yeniden yapmak hem şehri kurtarır hem de ülkenin kaynaklarını ne Belediye Başkanı, ne Vali, ne de Bakan iş bilmeyenler yetkilendirilmiş, birde sözde iş bilmeyen Malatya'nın sözde önde geleni yani yiyici kodomanları şehrin içine ediyorlar.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Battal (3 hafta önce)
    Yaparsan niye yaptın,yapmassan niye yapmadın Malatya...Hak hukuk gözetilerek Malatya ayağa kalkmalı..Bu sekilde kısır döngüyle Malatya 50 yılda ayağa kalkar...
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Erkan (3 hafta önce)
    Arkadaş rezerv alanlarında birkaç kişinin keyfine süreç uzuyor.Binlerce kişi mağdur oluyor.Çevre şehircilikte gerekli açıklamalar yapılıyor,muhtarlarda gerekli açıklamaları yapıyorlar.Kimse kimsenin arsasına çöktüğü yok ama rezerv alanında bir bina var sağlam 30 küsur yıllık açılacak yolun ortasında kalıyor.Devlette burayı yıkalım yol genişlemesi lazım diyor sanada yenisini verelim diyor.Rezerv alanıyla ilgili her türlü açıklama yapılıyor açılacak yolardan dolayı binaların yerleri değişebilecek.Bir rahat bırakında devletimiz biran önce başlasında bitsin.Malatya Haber de kusura bakmasın yatıyor kalkıyor rezerv alanı aleyhine haber yapıyor.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Proceci Kafa (3 hafta önce)
    Cumhurbaşkanı talimatlandırmaz ise seyredecek misiniz? Siyasiler gibi siz de mi her konuşmanızda bilgi vermek yerine bağlığınızı bildiriyor unuz? Cumhurbaşkanı önceki vali dahil herkese söylemiş, kaynak sıkıntısı yok diye. Eee? Vali değişti dualar, günah çıkarmalar iptal mı edildi menzil deki gibi? Bu nasıl bir mantık bu nasıl bir organizasyon? Malum türküdeki gibi madem un Van, şeker var ne duruyorsunuz helva yapmak için? Problem açılan davalar imiş bazı yerlerde. Millet hakkını aramasın mı? Vatandaş ile bir konsensüs sağlamadan masa başında al kararı, birilerine kıyak, birilerine yıkım. Bu nasıl bir adalet? Deprem de ders olmamış. Türkiye depremde sınıfta kalmıştır ve hala yerinde saymaktadır. Yok koordintör bakanlar yok vekiller, yok Ankara'dan mimarlar vs. Her kafadan ayrı bir ses ve çorba gibi. Bakanların başka işleri yok mu? Milleti uyutalım, oyalayalım derken iyice sarsefil ettiğinizin farkına varamadınız mı hala? Merkezde bir yığın vali var iken, boş otururlarken neden depremden sonra tüm bölgede olağanüstü valilik tesis etmediniz ve sadece yaraların sarılması, yardım, yeniden imar konuları için her ile geçici olarak bir deprem valisi atamadınız? Kafanız bu kadar da mı basmıyor? Terör bölgesinden veya savaştan ne farkı var malum depremin? Kapasite ve umursama meselesi demek ki! Yani çap meselesi. Sürün Malatya.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Vali Bey (3 hafta önce)
    Sayın VALİM LÜTFEN İl-ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerini görevlerini yapmaya davet ediyoruz ve ÖZEL OKUL VE DERSHANELERDE MEB ÖĞRETMENİ ÇALIŞMASINI VE ÇALIŞTIRILMASININ ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ istiyoruz.Zaten yasaya göre çalışmaları yasak ama yasağa uyan pek yok..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yavuz (3 hafta önce)
    Elazığ depreminde hasar alan sultan suyu harasındaki binaların yıkılıp yeniden yapılmasını nasıl engellemeye çalıştığınız yaptığınız yayınlardan gördük bence senin yatacak yerin yok İsmet
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Sayın vali (3 hafta önce)
    Sayın vali. Vatandaşla projeyi paylaşın görsün biz yapıyoruzla olmuyor Vatandaş muhattap alınmıyor evi dükkanı arsası nasıl planlanmış görmek istiyor yerini projede m2 bilmek istiyor ,siz bilgilendirmeyince vatandaşta kirli bilgilerle huzursuz oluyor süreci tıkıyor bunu çözmek için vatandaşı doğru bilgilendirmek lazım.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Sahipsiz44 (3 hafta önce)
    Sayın valim Büyükşehir başkanına söyleyin başıboş köpekler Tecde de sürü ile gezip parktaki çocuklara saldırıyor bununla ilgili birşeyler yapsın lütfen.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • MALATYA 44 (3 hafta önce)Sahipsiz44 isimli kullanıcı yorumuna
    Hiç de öyle değil yalan söylüyorsun İsminden de anlaşıldığı gibi validen kendin için başka bir şey istesen iyi olur..
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Cahilsavar (3 hafta önce)MALATYA 44 isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyanın heryeri başıboş köpek dolu hiç dışarı çıkmadın galiba köyünden
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bende sabah koşuya çıkacam korkuyum tecde dolu köpekle belediye sanki başka partiden reisin yasanın sözünü dinlemiyler
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Doğru geçenlerde yürüyüş yaparken üstüme geldiler mezarlık duvarına çıktım.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Huzur (3 hafta önce)
    Sayın valimiz Ağustos ayında kura çekilişi var demiştiniz.Nisan ayından beri her ay kura var.Sizinde günahınız yok her gelen valimize hep yanlış bilgi verildi.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hakan (3 hafta önce)
    Böyle bir habercilik olmaz. İşinize gelmedimi hemen karalamaya başlıyorsunuz. Sizede Vali beyendiremedik. Vali Bey gece gündüz demeden çalışıyor. Ama siz hala kötüleme peşindesiniz. Vali Bey inşallah kalırda sizin gibi menfatciler buraları terkeder.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Her zaman böyle yalakalar çıkar.Bunlar eminim her gelen vali için aynısını söylerler.Sırf takla atmak için bunları yazanları boşverin siz halkın sesine kulak verin bunların değil Malatya Haber.Eminim kıdemli bir bürokrat olan vali görev yaptığı yerlerde bunlardan çok görmüştür.
    %76
    %24
    Yanıtla