Malatya Valisi Seddar Yavuz, şehrin yeniden imarıyla ilgili konuda en büyük engelin, ‘adaletsiz- haksız- hukuksuz- torpilliye özel muamele- sadece ranta yönelik’ olduğuna ilişkin çok ciddi iddialar bulunan rezerv alan ve bu kapsamda başlatılan yeniden imar çalışmalarına, bu iddialarla atadan- dededen kalma gayrimenkullerine sahip çıkmaya, tamamen belirsizliklerle dolu bir şekilde üzerlerine çökülmesini engellemeye yönelik hukuki direnişlerine karşı sitemini dile getirdi. Vali, konuya ilişkin muhtarlarla yapılan toplantıda, açılan davalar nedeniyle inşa faaliyetlerinin istedikleri hıza ulaşmadığını belirterek, buna ilişkin memnuniyetsizliğini dile getirdi. Vali, Malatya'nın sahipsiz olduğu iddialarını da kabul etmediklerini söyledi.
Valinin, muhtarlarla yapılan toplantısına ilişkin Valiliğin bülteni şöyle:
"Vali Seddar Yavuz başkanlığında, Battalgazi Şehit Oğuzhan Günaydın Halk Eğitim Merkezinde, Battalgazi Muhtarlar Toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya; Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, Battalgazi Belediye Başkanı Av. Bayram Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Selçuk Karaduman, ilgili kurum amirleri ve muhtarlar katıldı.
Vali Seddar Yavuz toplantıda yaptığı konuşmada, “Toplantımızın amacı; muhtarlarımızı yürüttüğümüz kalıcı deprem konutları, iş yerleri, rezerv alanların dönüşümü, kırsal köy konutlarının yapım süreçleri hakkında bilgilendirmektir. Ayrıca, muhtarlarımızın mahalleleriyle ilgili ihtiyaç, sorun ve taleplerini dinlemek; bu konularda kısa sürede çözüm üretmektir. Bugün sizlere şehrimizin yeniden inşaası ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili AFAD İl Müdürümüz, TOKİ görevlimiz, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanımız ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz detaylı bilgilendirme yapacak olup sorularınızı da ayrıca cevaplayacaklardır. Böylece, muhtarlar aracılığıyla vatandaşların doğru bilgiye ulaşması hedeflenmektedir.
Açıkça ifade etmek isterim ki, kaynağımız var, yapacak projemiz var ve bunları gerçekleştirecek irademiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız, bölgedeki sorunları çözmemiz, kaynak ve para konusunu düşünmememiz konusunda bizleri talimatlandırdı. Kalıcı konutları yapabilmek için gereken her şeyimiz mevcut. Unutmayalım ki birer birer çok yetenekli olmaktansa, takım halinde hareket edebilmek ve "biz başardık" demek, çok daha değerli. Bu şehirde herkesin el ele vermesi, bu süreçte bir bütün olarak hareket etmesi şarttır. Bizim hedefimiz, doğunun başkenti olan Malatya'yı yeniden ticaretin, bilimin ve sanayinin parlayan yıldızı olarak ortaya çıkarmaktır. Projelerimiz ve vizyonumuz bu yöndedir. Şehir merkezinin yeniden inşaasında hızımızı kesen en önemli husus açılan davalardır. Bu davalar sebebiyle şehrimizdeki inşaa faaliyetleri henüz istediğimiz hızda değildir. Malatya şehir merkezini ne kadar hızlı inşaa edersek, Malatya’nın menfaatine olacaktır. Vatandaşlarımız, yıkım kararı alınan binaları ne kadar hızlı boşaltırsa, biz de o kadar hızlı yapımına başlarız. Depremden sonra yeni bir normali bulmaya çalışıyoruz. Şehir merkezinin inşaasını bitirdiğimizde herkes muhteşem bir Malatya ile karşılaşacak. Bu süreçte el birliğiyle çalışarak, bu şehri yeniden inşa edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.
Malatya’nın sahipsiz olduğu iddialarını kabul etmiyoruz. Desteğinize ihtiyacımız var. Şehrimizin ortak menfaatlerini hep birlikte koruyalım.” dedi.
Vali Yavuz’un konuşmasının ardından; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Selçuk Karaduman, İl AFAD Müdürü Ali Altındal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdür V. Cengiz Başer ve İl Emniyet Müdürü Arif Çankal sunum gerçekleştirdi.
Muhtarlar Toplantısında;
➢ Kalıcı Konut ve işyerleri ile rezerv alanları hakkında,
➢ Kırsal Konutlar hakkında,
➢ Uyuşturucu ile Mücadele hakkında,
➢ Emniyet ve Asayiş hakkında,
➢ Mahallelerin sorunları Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile Bakanlık temsilcileri ve kurum müdürleriyle ele alındı."
Malatya'daki görevine birkaç ay önce başlayan, rezerv alan tespitleri, yeniden imar projeleri, kamuoyunda çok tartışılan ihaleler, Malatya'nın yıkımında en azından denetim görevini yapmayarak büyük sorumluluğu bulunan kadro kaliteleri tartışılır yerel yönetimlerce hazırlanan, ranta yönelik olduğu başta olmak üzere birçok nedenle çok ciddi tartışma konusu olan yeniden imar çalışmalarını, vatandaşın hak ve hukukunu gözetmek için yaptığı direnişlere karşı, “devletin şefkat tarafı var, kılıç tarafı var” uyarısıyla üstü kapalı olarak parmak sallayan, tepkiler üzerine bir ara “hak- hukuk önceliği” diye durumu düzeltmeye çalışan Vali Yavuz'un, yeniden 'devletin kılıç yüzü" moduna dönmesi ilgi ve endişeyle izleniyor.
Malatya'da özellikle rantı yüksek merkezi bölgelerde hasarsız ya da az hasarlı binalar da, Emlak Konut'a rant, müteahhide ‘sıfır arsa’ temin etmeye yönelik sistemli bir çabayla yıkılmak isteniyor. AKP'li siyasilere ait gayrimenkuller özel olarak rezerv alanı dışında bırakılırken, kent merkezindeki en büyük sosyal kültürel tesis olan 10 salonlu 1700 koltuk kapasiteli, 20 yıllık binası deprem hasarsız olan Yeşil Sinema dahil bu bölge ile diğer birçok bölgedeki binaların yıkılması için, Malatya'daki yıkımın gerçek sorumlusu olan yerel yönetimlerin destek verdiği “gayrimenkule çökme- rant” projesi cansiperane bir şekilde, vatandaşı tehdit etme pahasına sürdürülmeye çalışılıyor.
malatyahaber.com- Bülten