SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Orhan Apaydın

Festivalin Ardından.. MALATYA'DA ÜÇ GÜN-I

Festivalin Ardından.. MALATYA'DA ÜÇ GÜN-I
A- A+ PAYLAŞ

Orhan APAYDIN

49 yıl önce Kayısı Şenliği’ni başlatan 12 kişilik komiteden hayatta kalan ve şimdi Malatya dışında olan 3 kişinin 25. Kayısı Festivali’ne daveti çerçevesinde, yeniden hem festivali yaşamak hem de güzel kentimdeki hızlı gelişmeyi gözlemleme olanağı bulabildim.

İlklerini düzenlediğimiz festivalde şu iki amaca yönelik çaba göstermiştik; kayısının katma değerini yükseltecek adımların atılması ve kentin sosyal yaşamının renklenmesi ile tanıtımı. Aynı yıllarda bir üniversitenin kurulması çabalarımızda da bu iki konu ve diğerleri yer alıyordu.

Yarım asır geçtikten sonra kıyasladığım Malatya’da kentin fiziki gelişimi özellikle son yıllarda artmış, sosyal yaşam siyasi erkin kontrolüne girmiş, kayısımız için dev adımlar atılmış olsa da 50 yıllık bir geçmişin hakkı verilememiş.

Ne var ki, siyasi ortamın dayattığı ‘mahalle baskısı’ çemberi birkaç yıl öncesine göre kırılmış, geleceğe umutla bakılabilecek pencereler aralanmaya başlanmış. Bunun en belirgin göstergesi de festival konserleri için seçilen sanatçıların kimlikleri olarak görülebilir. Hele de açılış gecesinde siyasi partilerin yerel yöneticilerinin bulunması… Ödül töreninde 3 ayrı siyasi partiden de milletvekillerinin sahnede bulunması. Bütün bunlar Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın geniş halk kesimlerine vermeyi arzuladığı bir mesaj olsa gerek.

Ancak Başkan’ın mensubu olduğu partinin Genel Başkan Yardımcısı’nın ‘uçağa yetişecek’ diye tören programının alt üst edilmesi tam bir kaos ortamı yarattı, keyifleri kaçırdı. Onur ödülü verilmek üzere davet edilenlerin izdiham nedeniyle tören alanına hırpalanarak girmedeki zorlukları, sonra da oturacak bir sandalye dahi kalmaması karşısında protokol müdürünün çırpınışları bir eksikliğin işareti oldu.

Orhan Apaydın, ‘Kernek Onur Ödülü’ plaketini Milletvekili Bülent Tüfenkci'den alırken

Ama yazık oldu.

Kent halkındaki festival heyecanı ve bilinirliliğindeki eksikliğin nedenini anlayamadım. O kadar ki, ne otel ve restoranlarda, ne de Şire Pazarı diye bilinen yaş ve kuru kayısının merkezinde bir festival afişi, Mişmiş Gazetesi veya broşüre rastladım.

Doğrusu, çok hayıflandım.

Fuar merkezinde çekici ve eğlendirici stantların azlığı da beklenen sıcaklığı sağlayamamıştı.

Fuarda ilk gün düzenlenen kayısı konusundaki toplantıyı, görevliler ve konuşmacılar dahil  sadece 35 kişi izliyordu. Oysa kayısıcılığın kalbi buradaki konuşmalarda atıyordu. Her yıl 2 milyon adet daha kayısı fidanı yetiştirilmesine rağmen, dünyadaki pazar payımızın % 90’dan % 55’e nasıl gerilediğini anlayabilmek, Malatya’ya yılda 400 milyon dolar yerine 1 milyar dolar kazandırmanın yollarını bulabilmek, ancak bu toplantılardaki veriler değerlendirilerek bulunabilirdi.

Toplantıya ilgisizliğe de çok çok üzüldüm.

Ücretsiz konserleri onbinlerce kişinin izlemiş olması ise, belli ki özellikle gençlere bir nefes aldırdı.

Festivalin gerek belediyedeki görevlileri, gerekse hizmet aldıkları şirketlerin heyecan ve özverisi umarım gelecek yıllardaki festivallere deneyim olarak yansır, daha görkemli ve kente yararlı etkinlikler sağlanabilir.

Çokça mutlu olup keyif aldığımız festivalimizin yapılan harcamalar ve emeklere karşılık gelebilmesi için mesleğimiz gereği bilip gördüklerimizi en üst düzeyde yöneticilerimize anlatma olanağı da bulduğum için, sonraki yazımda kentin genel havası ile ilgili gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım.
___________

ORHAN APAYDIN KİMDİR?
31 yaşına kadar kaldığı Malatya’da gazetecilik ve sunuculuk yaptı. Kentin gelişimini sağlayıcı yazı ve haberlerin yanısıra bizzat komite veya derneklerde görev aldı. Bu çalışmaları nedeniyle İnönü Üniversitesi’nin kuruluşu ve kayısı Festivali’nin 25’ncisinde onur ödülü, Malatya Rotary Kulübü’nün de Meslek Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Sonraki yıllarda gazetecilik mesleğini sürdürdüğü Adana’da ‘Adana’ya Yön Verenler’ listesindeki 25 kişi arasında yer verildi. Halen 72 yaşında ve Adana’daki Malatyalılar Derneği’nin başkanı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Saygı değer üstadım çok güzel tesbitler de bulunmuşsunuz belki memleket özleminizden belki kaleminizi kullanmanın asaletinden bazı konulara bilerek girmediğinizi anlıyorum.Müsade ederseniz dilim döndüğünce Malatya da yaşayan bir Malatyalı olarak bir kaç unsurdan bahsedeyim. Malatya mız sosyal ve kültürel olarak 100 yıl geriye gitti , şehri yönetenlerin ve siyasi erk lerin kifayetsizlikleri, samimiyetsizlikleri, vizyonsuzlukları hem ekonomik olarak hemde sosyokültürel olarak şehrimizi güdük bıraktı, yine aynı zamanda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri siyasilerin güdümünde onların sekreteryası gibi çalıştıklarından şehire olumlu katkı sunamamışlardır; özellikle son yirmi yıl öncesi on beş yılı da ilave edersek ülke genelinde törpülenen ahlak değerleri , geleneklerimiz, göreneklerimiz ve kültürel yapımızın kaybolması da bu yozlaşmaya büyük oranda katkı sunmuştur. Söylenecek o kadar çok şey var ki inanın ne sayfalar yeter ne de sabır kalır. Saygılarımla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci bilen (1 yıl önce)
    Çok şükür kayısıyı Malatya'mıza ve Malatyalılara tanıtabildik. Malatya dışındaki alemin kayısıyı tanımasına nasıl olsa gerek yok (!) Kendimiz çaldık kendi oynadık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (1 yıl önce)
    Malatyamizin değerleri Malatya sevgisini Malatyalı icin ülkemizin neresinde görev icabı da olsa doğduğu şehrine düşüncelerini fikirlerini hatıralarını anlatmasının bizleri birbirimize olan sevgi ve saygımızı artiracagina yürekten inaniyorum bu düşünceyle festivale katılanlara orhan abimize tesekur eder saygilarimi sunarim..
    %84
    %16
    Yanıtla

Orhan Apaydın yazıları