SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Yapılan da Bu mu?. 'Rezerv Alanda Sağlama da El Konuluyor!'

Malatya'da Yapılan da Bu mu?. 'Rezerv Alanda Sağlama da El Konuluyor!'
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinde 1300'e yakın insanın yaşamını yitirdiği, onbinlerce konut ve işyerinin yıkıldığı ya da çeşitli düzeyde hasar aldığı Malatya'nın yeniden imarıyla ilgili 'kapalı kapılar altında' yapılan çalışmalarla ilgili iddialar ilgili makamlarca yanıtlanamazken, Malatya'nın yeniden imarı için gündeme gelen 'Rezerv Alan' çalışmasının Hatay'daki uygulamasında çok sıkıntılı sonuçlar çıkmaya başladığı, rezerv alan yasası ile sağlam evlere yıkılmak üzere el konulmaya başlandığı belirtiliyor.

Malatya'da da, depremlerde ağır ve orta hasar alan binalardan sonra,özellikle rantı yüksek bölgelerde, hasarsız ya da hafif hasarlı binalardan, mal sahiplerinin hak iddiasını ortadan kaldırmak ve yasal kısıtlamalara boyun eğmeye zorlamak amacı ile 'karot' diye adlandırılan beton numuneleri alınmasına ilişkin dayatmalar sık sık gündeme getirilip, tepkiler kamuoyuna duyuruluyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile onun taşeronu bazı firmaların görevlileri, daha önceden hasarsız ya da az hasarlı raporu verilmiş binaları, 'rezerv alanı' kapsamında sahiplerini mağdur edecek şekilde yıkılabilmesini sağlamaya yönelik karot alma çalışmalarını çeşitli tehditlerle sürdürdüklerine ilişkin malatyahaber.com'da da  yayınlanan haberlere karşı yetkililerden herhangi bir açıklama gelmezken, buna ilişkin depremin en büyük zararı verdiği Hatay'da başlatılan uygulama, Yeniçağ Gazetesi'nde 'Rezerv Alan Yasası İle Sapasağlam Evlere El Konulmaya Başlandı' başlıklı bir habere konu oldu.

Söz konusu haberde, "Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkım yaşayan Hatay’da rezerv alan ilan edilen bölgelerde bulunan sapasağlam evler için yıkım kararı verildi. Gazeteci Mustafa Dilek, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir video paylaştı ve rezerv alan gerçeğini gözler önüne serdi.

Hatay’ın Cumhuriyet Mahallesi’nde 6’ıncı İpek Sokak’ta bulunan ve meydana gelen depremde “yıkılmayan tek bina” olarak belirtilen, deprem sonrasında hakkında haberler yapılan bir evin yıkım aşamasında olduğunu kaydetti. Rezerv alanı olarak ilan edilen bölgede, az hasarlı veya hasarsız olan evlerin yıkılacağını ileten Dilek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki’nin az hasarlı olan evlerin yıkılmayacağına yönelik sözlerini hatırlattı.

Paylaştığı videoda, söz konusu hasarsız evin polis eşliğinde yıkılacağının söylendiğini aktaran Dilek, evin sahibiyle konuştu. Evin sahibi olan vatandaş, depremin ardından evinin bulunduğu bölgenin rezerv alan ilan edildiğini aktardı ve evlerine gelen görevlilerin kendilerine, evden numune alınacağını ve daha sonra evin yıkılacağını söylediklerini kaydetti.

Görevlilerin polis eşliğinde evden karot örneği almak için geldiklerini anlatan vatandaş, örnek alınmasına izin vermediklerini iletti.

Gazeteci Mustafa Dilek’in, evin yıkıldığı takdirde kira yardımı yapılıp yapılmayacağına dair sorduğu soruya yanıt veren vatandaş, “Bize herhangi bir bilgi verilmedi.” ifadesini kaydetti ve sadece 7 bin TL kira yardımı yapılacağının söylendiğini iletti.

Dilek, paylaştığı videonun devamında evin içinden de görüntüler göstererek evde herhangi bir hasar bulunmadığının altını çizdi. Ulusal gazetelerin, depremin ardından ev hakkında “sağlam kalan tek ev” diye haberler yaptığını belirten Dilek, “Nasıl oluyor da bu ev yıkılacak hale geliyor?” ifadesini kullandı..." bilgilerine yer verildi.

Söz konusu haberin tamamını, aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz:

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/rezerv-alan-yasasi-ile-sapasaglam-evlere-el-konulmaya-baslandi-evleri-icin-yikim-768003h.htm

malatyahaber.com- yenicaggazetesi.com.tr

ARŞİV FOTO: 6 Şubat depremlerinden hemen sonra Malatya'dan bir görünüş

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Ahmet (2 ay önce)
    Birilerinin insafına bırakmayın aç gözlülere Malatyamız bunu hak etmiyor insanların sağlam evinede çökecek ler Şehrin idarecileri lütfen bu belirsizliğe el atın,karotculara fırsat vermeyin, babasının malı gibi hareket etmesinler.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Aslanbey mahallesi (2 ay önce)
    Aslanbey mahallesindeki Rezerv alanındaki boş arsalara el koyup bize paramızla ev yada dükkan vereceklermiş mütaite versek arsayı zaten bize 2 daire veriyordu yerinde para ödemeden verecekti şimdi arsamızı alıp bizi borclandırarak ev verecekler bu mala çökme değilde ne bu şekilde kimse kabul etmez. Toplantıya katılmış biri olarak toplantıdan çıkardığım sonuc bu Malatya çevre ve şehircilik müdürünün söylediği bu şekilde
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Sonuna kadar katıılıyorum DEVLETİME GÜVENİYORUM.
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Ali (2 ay önce)
    Zaten rezerv alan kanunu tam da bu. Seçim sonu akp istediği kupon araziyi rezerv alan ilan edip el koyacak
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Anka (2 ay önce)
    Aslında yıkılan yeri böylece bırakıp yeni bir yer inşa edilse idi, Sağlam bina sahipleri devlete yalvarıp yeni yapılan yerden dükkan mülk kapma yarışına girerdi. İktidara baskı yapıp şehir aynı yerine inşa edilsin diyenlerin başında kimler geliyor sizce ? Bu binası yıkılmayanlar. Peki neden ? Şayet şehir aynı şekilde yerine yapılsa hem cebinden 1 krş çıkmayacak hem de gayrimenkulü kıymetlenecek. Bu sorun aslında çözülür fakat nefis var ya nefis, Hayatının 65 saniyesine hükmedemeyen insan oğlu kısa yı bıraktım hiç ölmeyecekmiş gibi uzun vade hesap yapıyor. Çözüm yeni bir Malatya inşa etmek yerine depremde en ağır hasarı almış yerleri yeniden inşa etme hatasına düşüyoruz. Kısa vadede herkes malına kavuşur ama uzun vadede deprem kenti olduğunu sonradan anladığımız şehrimiz bir daha böyle bir depremi kaldıramayacağı aşikar. Akıllı insan depremin yıkıp beş parasız bırakma ihtimaline karşılık devlet yıksın ve hissemi versin demesi gerekir. Ama insan oğlu hayatının 1 saniyesine garanti veremezken 10 yıllık 20 yıllık hesap yapıyor. Ne diyelim Allah Ayıktırsın mı.? Yoksa Allah Kurtarsın mı.?
    %29
    %71
    Yanıtla
  • malatya (2 ay önce)
    İstasyon CD. Cezmi kartay CD. Kışla CD. Fuzuli CD. Buralar komple yıkılsın çok eski yollar genişlesin ve yatay mimari yapılsın
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Davut (2 ay önce)
    Yol genişletme adı altında sağlam binaları yıkacaklar. Amaç yol genişletme olsaydı Fuzuli caddesi yolunu kapatırlar mı? Hesap başka
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Biz halk olarak fuzuli caddesinin devam ederek çevre yoluna baglanmasini o kaçak kuyumcularin yerini kaldirmalarini yeni cami ve soğuttu cami görünsün meydan olsun istiyoruz
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Bülent (2 ay önce)
    Seçim ,sonrasını bekleyin...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kesinlikle Sami er kazanırsa o zaman cümbüş ü görün zaten koymuş olduğu Battalgazi ve yeşilyurt adayları kendi yakın çevresi ne çalışacak biri de Malatyalı bile değil merkez ilçe belediye adayı üroloji uzmanı Yeşilyurt da kısırlık sorunu varmiydida bu adamı koymuşlar rezalet bir tabloo
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Cevresindeki binaların yüzde 80 çürük ise yıkılmış yada yikilacak ise sağlam olan binanın da yeni imar planına göre yol, caddeleri, sokak ta büyütme genişletme calismasi olacak ise mecbur yıkılacak.. kısaca yol genişletme yapilacaksa yikilsin
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Erkan (2 ay önce)
    Malatya haber olarak bunun niçin yapıldığını bir yetkiliye sorsanız iyi olmazmı.Malatya'dada bazı yerlerde caddeyi genişletmek için veya ada bazlı dönüşüm yapmak için mecburen sağlam binalarda yıkılacak.Bunda ne gibi sakınca var önemli olan Malatya'nın imarı.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Hüseyin (2 ay önce)
    Halay ekibini çağırın davul zurna ile halay çekilim.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Konuk (2 ay önce)
    Merkezde binalar çok eski.ahır gibi.rezerv yasası bir fırsat. yıkımlar bir an önce başlamalı. Yenileri yapılmalı. Benim de ofisim rezerv alanında ve az hasarlı. Buna rağmen yıkılmasını ve yeniden yapılmasını isterim. Tertemiz ve güvenli işyerlerinde çalışırız. Bir miktar borç ta çıkarsa Rabbim bi kolaylık verir inşallah.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 ay önce)Konuk isimli kullanıcı yorumuna
    Hangi bütçe ile yapılacak sen seçimden sonra gör olacakları sapa sağlam binlerce bina ev sahiplerince çürük gösterilip yıktırıldı bakalım kaç yıl bekleyecekler TOKİ den kendilerine ev çıkmasını bilip bilmeden memleketin halin bol keseden harcıyorsunuz inşaat maliyetleri ne kadar oldu haberiniz varmı
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Namık (2 ay önce)
    Malatyahaber bu haberi evirip çevirip haber yapıyorsunuz..Şimdi Akpınar ı Dabakhane Mahallesi ni ele alalım..Koca 220 dönümlük çarşı da iki üç tane sağlam bina kalmış...Nerdeyse 50 milyar türk lirası harcanacak Malatya merkez projesi icerisinde bu iki üç beş on bina bırakılıp proje mi uygulansın?Malatya merkezinde topyekün Malatya halkının çıkarı vardır..Merkez rezerv alan olmak zorundaaaa..Yoksa projeler nasıl uygulanacak?Yaptığınız bu mahiyetteki haberlerde Malatya nın iyiliğini düşündüğünüze olan inancım zayıfladı..Muhalif olalım derken Malatya nın çıkarlarını Malatya nın geleceğini düşünemiyor gibisiniz!!
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Allahtan gelene blrşey diyemezsin ama kuldan gelen insanın zoruna gidiyor.İnşallah arka çıkanların kendi hasarsız evleri ve dükkanları gitsin.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Ferhadiye Mahhlesi Adına (2 ay önce)
    Ferhadiye mahallesi ne olacak. Yıkımın az olan kısmını emlak konut yapıyor. Yıkımın çok olan kısmını yapmıyor. Bize siz yapacaksınız deniliyor. Battalgazi belediyesi ise revizyon alan diye ruhsat vermiyor. Ferhadiye Mahallesi ne olacak?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatya Sevdalısı (2 ay önce)
    Devletimiz milletimizin tapulu mallarına de el koymaya başlamış hasarsız olan işyerleri ve evleri kamulaştırmaya başlamışlar çok yazık,Malatya sahipsiz, vatandaş sahipsiz
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Ahmet Turan (2 ay önce)
    Evet bizde de bu yapılacak ama bunda ne sorun var ki vatandaşı böyle provoke eden başlıklar atıyorsunuz onu söyleyin siz de. rezerv alan yasasının amacı bu zaten. belirlenen bölgede sağlam çürük demeden tüm binaları yıkıp planlı, modern ve depreme dayanıklı binalar inşa etmek ve bunu herkesin kafasına göre değil bir nizam, intizam içinde yapmak. kimsenin hakkı falan kaybolmuyor onu da söyleyin. yıkılan binan yenilenip cillop gibi sıfır kilometre bir bina veriliyor. bunun da maliyetinin belli bir kısmı mal sahibinden isteniyor sadece. ha ben alamam param yok diyen olursa da arsa bedeli veriliyor kendisine. 2024 senesi olmuş halen ahır gibi binalarda mı yaşamak istiyorsunuz, düzgün binada mı? devletimiz elini taşın altına koyup vatandaşına yepyeni binalar yapıyor. her nimetin bir külfeti de olacak, vatandaşta elini cebine atacak biraz o da gayet normal. ben olsam sıtmapınarından başlar zafer mahallesine kadar aşağıdaki yukarıdaki her bölgeyi rezerv alan ilan eder yepyeni bir şehir kurarım. deprem bu kadar çok şehri değil de sadece bizi etkilese o şekilde yapılacaktı ama şimdi bütçe şartları el vermiyor buna. en azından çarşı merkez bölgesi böylece bir tertip düzene girecek hayırlısıyla. seçimden sonra nereler rezerv alan, hangi binalar yapılacak açıklanacak zaten. şimdi açıklanmamasının sebebi azgın muhaliflerin vatandaşı yanıltıcı yalan dolan haberler çıkarmasını engellemek. şurada 1 ay kaldı, sabredin, göreceksiniz.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Sizin malınız yok herhalde bu kadar rahat ve normalmiş gibi konuştuğunuza göre.Depremde insanların evleri ,işyerleri gitmişse geriye kalan mülkleri bu şekilde giderse biraz empati yapın lütfen.Hatta belkide tek oturacak yeri, yada işyeri ise tek gelir kaynağı.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Ne kadar güzel yazmışsınız.devlet cillop gibi bina yapıyormuş. Babası hayrına mı yapıyor. Sağlam binayı yık,yeni bina yap,sonra deki bu kadar borçlusun,... Ne kadar güzel.. parası yoksada arsa parası nı al,yeni binayı alacak birisi elbette çıkar.....
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (2 ay önce)
    Veli Ağbaba biraz siyaset biliyorsa bu konu üzerinden siyasetini yapar! REZERV ALAN adı altında milletin malına çökmelerinin üzerine gider! "Nerede çarşının projesi? Milletin kendi yerini metrekaresini göstermezler, çünkü el koyuyorlar" desin. Siyaseti de biz mi öğretelim? REZERV ALAN ile ilgili samimiyetle, çıkarsız tek haber yapan sizsiniz: Malatya adına biz teşekkür ederiz!
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Fehmi (2 ay önce)
    Burada da vatandaşlar tepki gösteriyor ve gösterecektir de haklılarda... Hiç kimse depremden hasarsız yada az hasarlı çıkan binalarının göz göre göre yıkılmasına izin vermez .Mülkiyet hakkı var.Depremzede insanların bu derece mağdur edilmesine müsade edilmesi konusunda(umarım edilmez) ilahi adalet var diyorum .Başka da birşey demiyorum.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mlx (2 ay önce)
    Hele az sabredin ey malatyam. Siz iktidara oy verin seçimden sonra imar planını,rezerv alanını göreceksiniz.ne filmler dönecek göreceksiniz... O yüzden diyorum bu seçim çok önemli.özellikle deprem bölgesinde.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Kernekli (2 ay önce)
    Kılıçdaroğlu istifa !
    %53
    %47
    Yanıtla