SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Tarafımız Ödüllü Köprü, Bir Tarafımız Ucube Viyadük!.

Bir Tarafımız Ödüllü Köprü, Bir Tarafımız Ucube Viyadük!.
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Uluslararası Yol Federasyonu tarafından 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri kapsamında, Elazığ- Malatya arasındaki Kömürhan Köprüsü'nün özellikleriyle yapım metodolojisi kategorisinde en iyi proje seçildiğini bildirdi. 

Doğu ile batı illerini birbirine bağlayan en önemli köprülerden biri olan Yeni Kömürhan Köprüsü projesiyle ödül alırken, Malatya ve doğu illerini batı ve güneye bağlayan en önemli köprü- viyadük olan Beylerderesi Viyadüğü'nün, iki yakasından başlatılan inşa çalışmalarında doğu yakasına bağlantısında iki ucun birbirine bağlantı noktasında 40 santimlik seviye farkı nedeniyle 'engebeli' haliyle, karayolu köprücülüğünde 'mühendisliğin yüz karası' olmasına karşın, her iki projenin de Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü'nün kontrolünde uygulanması ilginç bir çelişki oluşturdu.

KÖMÜRHAN'DAKİ YENİ KÖPRÜNÜN PROJESİNE ÖDÜL..
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Kömürhan Köprüsü'nün ülkenin gurur kaynaklarından biri olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu, her yıl düzenlenen IRF Küresel Yol Başarı Ödülleri kapsamında Kömürhan Köprüsü'nün Gergin Eğik Askılı ve Ters-Y tipi özelliğiyle yapım metodolojisi kategorisinde en iyi proje seçilerek ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Elazığ ve Malatya arasındaki doğal sınırda yer alan köprünün, bölgenin ulaşımını kolaylaştırmakla kalmadığına işaret eden Uraloğlu, 660 metre uzunluğundaki köprünün taşıt trafiğine karşılıklı yönde ikişer şeritli olarak hizmet verdiğini ifade etti.

Uraloğlu, köprünün tasarımına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Köprü 168,5 metrelik tek pilon ve 380 metrelik orta açıklığı ile dünya literatüründe 4. sırada yer alıyor. Gergin eğik askılı projelendirdiğimiz köprümüzün orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşuyor. Köprüde 42 adet kablo imalatı gerçekleştirdik."

Köprünün inşasında kullanılan 7 bin ton çeliğin, Paris'in simgesi Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarına eşdeğer olduğuna işaret eden Uraloğlu, "Çelik imalatlarının montajı için yapılan kaynak işlemleri yaklaşık 450 kilometre uzunluğunda. Çelik segmentlerin kule bağlantısını sağlayan kablo uzunluğu ise 853 kilometre." bilgisini paylaştı.

Kömürhan Köprüsü ve Tüneli'nin yapımı, tasarımı ve kontrolünde yüzde 100 yerli ve milli kaynakların kullanıldığını anımsatan Uraloğlu, "Tamamen Türk mühendisleri ve işçilerinin alın teriyle inşa edilen Kömürhan Köprüsü gurur kaynağımız olmaya devam ediyor. Bu devasa yapı, ülkemizin mühendislikte ulaştığı zirveyi ve milli kaynaklarımızın gücünü de tekrar gözler önüne serdi." ifadesini kullandı.

Uraloğlu, IRF 2024 Küresel Yol Başarı Ödülleri'nin 12 Aralık 2024'te ABD'nin Orlando şehrinde yapılacak törenle takdim edileceğini bildirdi.

Hızlı ve güvenli trafik akışıyla turizm ve ticaret merkezlerine ulaşımda kolaylık sağlayan köprü ve tünelin zamandan 62 milyon lira, akaryakıttan 38 milyon lira olmak üzere her yıl 100 milyon lira tasarruf edildiğine dikkati çeken Uraloğlu, "Karbon emisyonu ise bu projemizle yılda 2 bin 731 ton azaltılıyor. Köprünün kapsamını daha da üst seviyeye çıkarmak adına 5 Nisan'da yapımına başladığımız Kömürhan Güneş Enerjisi Santrali'nin kurulumunu tamamladık ve buradan enerji elde etmeye başladık. 20 dönümlük arazi üzerine kurduğumuz santral ile yıllık 6 milyon liradan fazla tasarruf edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, hayata geçirdikleri bazı projelerin daha önce IRF tarafından ödüle layık görüldüğünü hatırlatarak şunları kaydetti:

"Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2019'da Dizayn kategorisinde, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu 2021 yılında Proje Finansmanı ve Ekonomi kategorisinde ve 2022 yılında yine 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yapım Metodolojisi kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmüştü. Geçen yıl ise Zigana Tüneli Yapım Metodolojisi, Eğiste Hadimi Viyadüğü ise Kalite Yönetimi kategorisinde birinci seçilmişti. Bu ödüller, ülkemizin mühendislik alanındaki gelişmişliğinin ve kaydedilen ilerlemenin önemini de ortaya koyuyor."

BEYLERDERESİ'NDEKİ MÜHENDİSLİĞİN YÜZ KARASI VİYADÜK..
Karayolları Elazığ Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki bir projenin uluslararası ödül almasına karşın, Malatya'da, Beylerderesi Vadisi üzerinde yapılarak 13 yıl önce hizmete açılan 420 metre uzunluğundaki Turgut Özal (Beylerderesi) Viyadüğü ise, gerekse proje uygulaması, gerekse sonrasında ortaya çıkan ve sık sık bakım gerektiren, sağlamlığı ile ilgili halk arasında sürekli bir kuşku oluşturan, engebeli yapısı nedeniyle, projesinin uygulanmasındaki denetimsizlik ve sorumsuzluk nedeniyle, tam anlamıyla bir 'mühendislik garabeti- rezaleti ve ucubesi' gibi tepkilere yol açtı.

ARŞİV FOTO: Beylerderesi Viyadüğü inşa edilirken

Geçtiğimiz haftalarda bir kez daha bakıma alındığı için, Malatya ve doğu illerinin batıya olan karayolu bağlantısının yanı sıra, kent ulaşımının da büyük çapta aksadığı Beylerderesi Viyadüğü- Köprüsü olarak ihalesi Ekim 2005'te yapılan ve 10 milyon 930 bin 396 YTL (2005'de 1 ABD doları 1,3 YTL) bedelle ÜSTYAPI İnşaat Limited Şirketi+ MEGA Yapı İnşaat Limited Şirketi ortak girişimine verilen, 2009 yılı Ekim ayında tamamlanması gerekiyorken, yaklaşık 45 milyon TL'yi (2011'de 1 ABD doları 1,5 TL) bulan maliyetle tamamlanabilen ve  22 Nisan 2011'de açılabilen, ancak iki yakadan başlatılan imalat çalışmasında, beton bağlantıları arasında buluşma yerinde 40 santimden fazla seviye farkı olması nedeniyle çok tartışılmıştı. 

FOTO: Beylerderesi Viyadüğü'nün engebeli köprü üstü yüzeyi korku yaratmaya devam ediyor

malatyahaber.com- Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Yusuf Kanar (1 ay önce)
    Yinede vakit varken viyadüğün alt kısmında dolgu yapılmak suretiyle birden fazla geçiş güzergahı yapılabilir yarın bir gün iki e konutları dolunca mevcut viyadüğün yoğunluğunu tahmin edebilirsiniz onun için daha fazla vakit kaybetmeden biran evvel hayata geçirilmelidir olanı eleştirmek yerine ne yapılabilir onu konuşmamız lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf Kanar (1 ay önce)
    Her şeye rağmen yinede daha iyisi yapılabilir, mevcut viyadüğn alt kısmında doldurularak bir değil birden fazla geçiş güzergahı yapılabilir, hem maliyet düşük olur hemde daha çabuk yapılabilir, yarın bir gün ikizcedeki konutlar ikamete açılırsa trafiğin yoğunluğunu varın siz tahmin edin, daha fazla geç olmadan başlamalı!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Bir tarafımızda ödüllü köprü neden çünkü Elazığlılar saçma sapan bir köprünün yapılmasına izin vermezlerdi. Helal olsun. Diğer tarafımızda ucube bir viyadük. İşte bu da tam Malatya yı anlatıyor. Sahipsiz Malatya, beceriksiz milletvekilleri ve belediye başkanları. Hepsi gelmiş Malatya yı bulmuş. Yönetici kalitesinin resmi.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Yoo gayet güzel bir viyadük niye elestiriyorsunuz ki yorumcu arkadaslar.. hoplamali ziplamali köprü iste... güzel güzel... dalga geçmek bizim de hakkımız demi:-) şimdi asıl konu yorumcu arkadaslar köprü yapılmadan önce, yapilma şekli ile, 2x2 olması ile, üzerinden çift hat tren yolu olmamasi ile hanginiz eleştirdiğiniz? Proje yapilriken sordunuz mu? Haber sitelerinde haber yapılırken niye böyle eksik yapılıriyor dediniz mi? Demediniz... eee geçti borun pazari sür eşeği Niğde ye.. geçti yorumcu arkadaslar geçti geçti.. çok güzel köprü fıstık gibi ben begeniyorum:)
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatya halkının neyine tren, otobüs bile çok
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Mehmet bey köprü yapılırken ben mualefet oldum ama beni dinleyen olmadı
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Mehmet bey, halkı kim takıyor ki. Ben yaptım oldu. Ancak bu halk bunu seviyor ki her seçim %70 destek garanti. Adamlar ne yapsa yeridir. Ancak kurunun yanında yaşta yanıyor ne yazık ki.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Depremde (1 ay önce)
    Şu an onun üzerine yeni köprü rahat yapılır iskele niyetine kullanılır. Bakıma aldık dediler sadece bakmışlar herhalde bir işlem yapılmamış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 ay önce)
    viyadük yapacaklardı beylerderesi yolubu genişletmek için onca para harcandı aynı konu kömürhan tüneli içinde geçerli bide böyle bakalım olan milletin parasına
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)
    Arkadaki fark birisi Malatya' ya, diğeri Elazığ 'a . Bu kadar basit bölge müdürlüğü burada olsaydı böyle bir şey olmazdı.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Her iki köprü de sadece Elazığ ve Malatyaya hizmet etmez. Bu köprüler illeri birbirine bağlıyor. Van'dan Muş'a, Diyarbakır'a Elazığ'a ve Malatya'ya tüm iller yararlanıyor. O viyadükten bir tek Malatya geçmiyor.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Gözenekli ve geçirimli Beylerderesi Formasyonu üzerine gölet yapmak, viyadük yapmak hatadır. 6 Şubat depremlerinde ve daha sonraki artçı depremlerde köprü ayaklarında sıvılaşma olduğu için deformasyon arttı. Gölette aşırı kaçaklar var, bu da köprü ayaklarında sıvılaştırmayı artırabilir. Hem köprü hem de gölet yıkılmalıdır. Bu iki ucube yapı gelecekte zarar verebilir.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kernekli (1 ay önce)
    Malastyalı yöneticiler belediye başkanları ve İmar komisyonundakilere hesap sorulmadığı malalrıan el konulmadığı sürece hakkımız helal değil. 4 kat imarı neye göre 13 kat yaptınızda bostanbaşı gibi bir yeri mezarlığa çevirdiniz.yazık... Malatya milleti sadece kendini düşünür Şehrini düşünmez... bunun için Kendi milletini bu kadar kazıklayan kendis işçisini bu kadar sömüren başka bir yer görmedim. Şimdi de İşçisiz ve şehirsiz kaldılar normal olarak.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Bakınız malatyaya vekil, başkan olanlardan şu anda kaçı malatyada ikamet ediyor işi biten doğru siyasette iken yatırım yaptıkları illere yerleşiyorlar şahsi çıkarlar Malatyanın menfaatlerinin önüne alınıyor Malatyanın bulunduğu coğrafi konum, yolların kesişme noktasında olması vb. Özellikleri ile hak ettiği yerin çok uzağında, bana göre Malatya konya, adana, mersin, Antep, kayseri gibi illerle yarışır durumda olmalıydı 80 li yıllarda adanada yaşadım adana ya büyük köy derlerdi Aytaç durak başkan olarak geldi adananın ufkunu değiştirdi bana göre malatya imarı bozuk, plansız köyü andıran bir şehirdir, depremle birlikte bir şeyler değişecek diye bekledik maalesef malatyada hiç bir şeyin değişmediğini gördük.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • kerem tataroğlu (1 ay önce)
    şu memleketi ayağa kaldırılın 2 yıl oldu yazık yazık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 5 li grup (1 ay önce)
    Malum 5 li mutahhit grubuna yüz milyar dolarlara yaptırıp 100 sene halk olarak vergi verseydik ya güzel bir köprü doşerlerdi bize
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Serçin (1 ay önce)
    Karayolu Bölge Müdürlüğünü Elazığa kaptırırsan işte sana da böyle hizmetler gelir. Yamuk köprü, bitmeyen çevre yolu, geçmeyen hızlı tren... Ama sen bunları bak ediyorsun Malatya.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Karayolları bölge müdürlüğü 1950 yılından beri Elazığdadır. Hiç bir zaman Karayolları bölge müdürlüğü Malatyada olmadı. Malatyada olmadığı için de bu viyadük bu şekilde olmadı. Bu viyadükten onlarca ilin aracı geçiyor. Elazığ'da da devlet demir yolları bölge müdürlüğünü Malatya kaptı mı desin? Ne desin? Elazığda bir tane Allahın kulu Devlet demiryolları bölge müdürlüğü niye Malatya'da demezken siz karayolları bölge niye Elazığ'da demekten bir bıkmadınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Beylerderesi (1 ay önce)
    Beylerderwsi altındaki oemanlik bölümü bile katlettiler yahu. Adamlar tam yeşil düşmanı dolar hariç
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatyalııı (1 ay önce)
    Köprü yapım tekniğine uygun olmadığı çökme riski teşkil ettiği için can ve mal kaybının yaşanmaması için derhal ulaşıma kapatılmalı ehil kişilerce yeni köprü yapılmalıdır. Köprüyü yapan kuruluşta harcanan finansman faiziyle birlikte rücu edilmelli. Köprüyü teslim alıp hizmete sunan ve yapan kişiler sorumludur. Milletin parasını atıl duruma getirmek kimsenin hakkı değildir. Biraz vicdanlı olsanız ne kaybedeceksiniz. Bu memleket hepimizin. İşinizi doğru dürüst yapsanıza bilim, teknoloji var uygulama yok İnşaat ustası yapsaydı sizden kat kat daha iyi yapardı. Çok yazık....
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Murat (1 ay önce)
    Beylerderesi köprüsünü yeniden yapsınlar böyle bir köprü varmı bi gün çöker orası
    %92
    %8
    Yanıtla
  • New Malatya (1 ay önce)
    Bu şaşılacak bir şey değil Malatyadan elazığa verilen karayolları kendi şehirlerine çalışıyor tüm mesele bu. En basit örnek Malatyadaki araç sayısının 4 te 1 i kadar araç sayısı olan elazığdaki yollara alt geçitlere köprülü kavşaklara üst geçitlere çevre yoluna vs.bakın birde Malatyadaki köstebek yuvası yollara bakın adamlar tüm yatırımları kendi şehirlerine yaparken Malatya’ya yama yollar, yamuk köprüler, bitmeyen çevre yolu layık gördüler Malatyalı vekillerde sadece izlesin.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Sonuna kadar doğru Bir tespit katılıyorum size.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • O ara bizimkiler Torpil, İhale ve Yandaş beslemekle meşguldü... Bir şehir düşünün Torpil, ihale yolsuzlukları ve Yandaş besleme meşru sayılsıl Organizede fabrika yapam desen partili olmasan yer vermiyorlar ve kimse şikayet bile edemiyor korkudan beter olsun bu şehir gerçekten tiksindim artık
    %77
    %23
    Yanıtla
  • 2014 yılından beri Elazığ karayolları bölge müdürlüğü Elazığ bir çivi dahi çakmadı. En son kekliktepe kavşağı yapılmıştı. O dediğin bağlantı yolları vs Belediye hizmeti Karayolları değil yanlış söylemler konuşmanın anlamı yok. Alın sizin olsun müdürlük Malatyaya 14 alt geçit yapmış Elazığa 2 alt geçit yapmış karayolları 8.bölge müdürlüğü.
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Alın sizin olsun bölge müdürlüğü, malatyanın 4 de 1 ymiş araç sayısı, kardeş sen git de o bölge müdürlüğü diyarbakıra neler yaptı gör çapın yetiyorsa oraya yaz, elazığda olmasının elazığa hiç bir faydası yok senin gibi çapsızlar ancak bu kadar yorum yapabilir, sen yapılmayan çevre yolununun hesabını git güzergahta arazi parsellemekle uğraşayan siyasilerine sor çapsız.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Arkadaşım kulaktan duyma laflarla kendi kendinize doğrular üretiyorsunuz. Malatyada hiç bir zaman karayolları bölge müdürlüğü olmadı. Malatyadan Elazığ'a çekilen bir bölge müdürlüğü de yok. Tam tersine vakıflar bölge müdürlüğü, Tarım kredi bölge müdürlüğü Elazığdan Malatyaya çekildi. Yine içindeki yanlış bilgileri doğruymuş gibi millete yazmışsın. Elazığ bölgede Malatyadan sonra en fazla aracın olduğu şehirdir. 160 bin Elazığ tescilli araç sayısı 200 bin Malatya. Bu dörtte bir mi yapıyor. Azıcık ufak atta herkes inansın. Gören de diyecek Malatya Elazığ2ın beş katı büyüklüğünde bir şehir. Merkez olarak Malatya Elazığ'dan sadece bir mahalle büyüktür. Şu küçümseme huyundan bir vaz gezmediniz. Bu arada Elazığda da yollar berbat merak etme.
    %72
    %28
    Yanıtla