SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

MTÜ Rektörü, Üniversitenin 'Araştırma Dükkanı'nı Kapattı!

MTÜ Rektörü, Üniversitenin 'Araştırma Dükkanı'nı Kapattı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin (MTÜ), adı yolsuzluk, usulsüzlük ve skandallarla gündeme gelen, Ankara'da ikamet eden rektörü Aysun Bay Karabulut'un, devletin parasıyla, üniversite bünyeside değil de Altın Kayısı (Yüzakı) Bulvarı'nda kiralanan bir işyerinde, kocasının arkadaşıyla birlikte, geçtiğimiz günlerde olması gerekenden 132 kat fazla siyanür içerdiği skandalıyla gündeme gelen 'Kayısır' adlı acı çekirdek ezmesi ve dezenfektan ürünlerini imal etmek üzere açtığı, kapısına da "T.C. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Geliştirme Uyg. Merkezi" tabelasını astırdığı 'dükkan- imalathane'deki 'ortaklıktan' ayrıldığı ortaya çıktı. MTÜ Rektörlüğünün 9 Ocak 2020'de açılışını duyurduğu imalathanede üniversitenin 'Araştırma Merkezi' olduğuna dair tabela geçtiğimiz günlerde  kaldırıldı.

FOTO: ARAŞTIRMA MERKEZİ- İMALATHANE (ÖNCE)

MTÜ'nün rektörü, üniversiteye ait mekanların yerine Altın Kayısı Bulvarı'nda bir yer kiralayıp, merkezi Erzurum'da bulunan ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'ndan temin ettiği 500 bin TL'yi (500 milyar lira) kullanarak, kocasının arkadaşı olan M.S.T. ile birlikte bahse konu imalathaneyi hizmete açmıştı. Açılışına Türk Patent Enstitüsü Genel Müdürünün de katıldığı imalathanede, açılışa katılanlara, sonradan içindeki siyanür miktarı nedeniyle skandala dönüşen Kayısır adlı ürünün yanı sıra dezenfektan üretimi ile ilgili bilgi veren, Kayısır Projesi'nin kendisine ve üniversiteye ait olduğunu söyleyen rektör, elde edilecek gelirle öğrencilere burs verileceği iddiasında bulunmuştu. Üniversitenin faaliyet raporunda, öğrencilere verilen tek kuruş bursla ilgili bilgi yer almazken, yazılan ceza nedeniyle mahkemelik olan Kayısır konusundaki skandalın patlamasının ardından, rektör bu konudaki sorumluluğu başkalarının üzerine atmayı tercih etmiş, daha önce övünerek sahip çıktığı ürünlerle ilgili sorumluluğunu gizlemeye çalışmıştı.

Ancak, olması gerekenden 132 kat siyanür çıkan Kayısır ile ilgili cezaya yapılan itirazı reddeden mahkemenin, üründeki zehir oranı nedeniyle ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmaması da eleştiri konusu olmuş, bu konuda ilgililer hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştı.

FOTO: ARAŞTIRMA MERKEZİ- İMALATHANE (SONRA)

Bu arada, yapılan araştırmada, kapısına üniversitenin araştırma merkezi olduğuna ilişkin tabela asılan imalathanede üretilen ürünlerin patentinin, imalathaneye ortak edilen, rektörün kocası Ercan Karabulut'un arkadaşı M.S.T. adına patentlendirildiği ortaya çıkmıştı. Yapılan araştırmalarda, rektörün ortak iş yaptığı M.S.T.'nin, geçmişte Sahte Evrak ile ilgili olarak yargılanarak ceza aldığı, bu nedenle hakkında tebligat çıkarıldığı ancak ulaşılamadığı için, cezanın Resmi Gazete yoluyla ilan edildiği belirlenen kişi olduğu anlaşılmıştı.

GÖRSEL: MTÜ rektörünün, üniversitenin adını kullanarak devlet parasıyla “Araştırma Merkezi” adıyla açtırdığı ‘dükkana’ ortak ettiği M.S.T.'nin mahkumiyetine ve tebligat için bulunamadığına ilişkin olarak 2000'de Resmi Gazete'de yayınlanan ilanın kupürü

GÖRSEL: Aşağıdaki görselde, söz konusu yerin açılışıyla ilgili paylaşılan görselde, rektörün kocasının arkadaşı ve ‘Araştırma Dükkanı’ ortaklarından olan M.S.T. (fotoğrafta sağdan 2.), rektör, Yeşilyurt Belediye Başkanı ile Türk Patent Kurumu Genel Müdürü ile birlikte.

Kayısır Skandalı
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Aysun Bay Karabulut’un, “Kanser tedavisinde etkin bir ürün” olarak pazarladığı ve çok sayıda TV programında propagandasını yaptığı, patentinin de kendisine ait olduğunu iddia ettiği acı kayısı çekirdeğinden Kayısır markası ile üretilen kayısı ekstresindeki siyanür miktarı, Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği miktarın tam 132 kat fazla çıkmış, Tarım ve Orman Bakanlığı, MTÜ’ye ait olması gereken, ancak özel bir şirkete ait kılınan üretici firmaya 36 bin TL’den fazla para cezası yazmıştı.


Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yazdığı para cezasına yapılan itirazı reddetmiş ve Kayısır markası ve Malatya Turgut Özal üniversitesi logosu ile satılan üründeki siyanür miktarının, söz konusu ürünü, olması gerekenden 132 kat fazla çıkması nedeniyle adeta bir zehir deposuna dönüştürmesine yönelik tespitleri tescil etmişti.

Ancak mahkemenin, söz konusu üründe olması gerekenden çok fazla oranda siyanür bulunmasıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmamasına anlam verilememişti.

Bu süreçte, sadece Kayısır markasındaki siyanür miktarının olağanüstü düzeyde yüksek olması değil, bir de bu ürünün üretilmesi için Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin Doğu Anadolu Projesi (DAP) Başkanlığı’ndan aldığı 500 bin TL destek ile kurulan tesisin, İskenderiye Ltd. Şti. adlı özel bir şirkete ait kılındığına yönelik şok bir bilgi de ortaya çıkmıştı.

Rektör Aysun Bay Karabulut’un “patenti bana ait” dediği acı kayısı ekstresi / ekstraktı olarak Kayısır markasıyla üretilen ürünün, patentinin de İskenderiye ltd.Şti.’ye ait olduğu da Türk Patent Enstitüsü’ndeki kayıtlarla belgelenmişti.

Devlet üniversitesinin gücü ile özel şirketin ürününü pazarlamış
Rektör Aysun Bay Karabulut’un, ‘bilim insanı’ olarak kanser hastalarına hararetle tavsiye ettiği zehir deposu niteliğindeki Kayısır patentini elinde bulunduran İskenderiye Ltd. Şti ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yönetimi arasındaki akçeli işlerin arka planının bir hayli karanlık olduğu belirtilirken, bu defa da Rektör Aysun Bay Karabulut’un “MTÜ’nün ürettiği dezenfektanlar” diye tanıttığı ve özellikle resmi kurumlara satmaya çalıştığı dezenfektan ürünlerin de yine İskenderiye Ltd.Şti.’ne ait olduğu belgelerle ortaya çıkmıştı.

Rektör Karabulut’un, tam da Covid-19 salgınının başladığı bir dönemde, “MTÜ’nün ürettiği dezenfektan” diyerek pazarladığı ve MTÜ logosunu ürünün üzerine koyarak devletin resmi kurumlarına satmaya çalıştığı dezenfektanın patentinin, rektör ve kocasının yakın arkadaşı M.S.T.'ye  ait olduğunu gösteren belge ve bilgiler Türk Patent ve Marka Kurumu’nun internet sitesinde yer alıyordu.

Devletin, DAP İdaresi'nden Malatya Turgut Özal Üniversitesi’ne aktardığı 500 bin TL ile kurulan MTÜ Kayısı Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üretilen Kayısır adlı markanın yanı sıra, üniversitenin ürettiğini söylediği dezenfektan markasının da üreticisi ve marka sahibi  sahibi olan M.S.T.'nin  eşi E.T.’nin  Ekim 2019’da üniversiteye 4/D kadrosu ile sürekli işçi kadrosuna alındığı belirlenmişti.

Skandallarla gündeme gelen MTÜ ile rektörü ve bazı idarecileri hakkında Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı, başlatıldıysa sonucu bilinmiyor.

Fotoğraf paylaşımına devam!
Öte yandan, zamanının büyük bölümünü ailesiyle birlikte ikamet ettiği Ankara'da geçiren, adeta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde mesai yapan, buraya gelip giden üst düzey devlet yöneticileri, bürokratlarla fotoğraf çektirip, hakkındaki iddialar gündeme geldikçe bunları sosyal medya hesabından paylaşarak, kendisini denetlemekle görevli kurumlar başta olmak üzere ilgili çevrelere 'baskı oluşturmaya çalışan' MTÜ Rektörü Aysun Bay Karabulut'un, bu çabası tüm hızıyla devam ediyor.

Çektirdiği, çoğu zaman aynı kişilerle mükerrer olarak paylaştığı fotoğraflara bir türlü ne olduğu anlaşılamayan 'projesini izah ettiği" açıklamasını koyarak,  tekrar tekrar anlatmasına rağmen ilgililerin bu projelerini bir türlü anlayamadığı (!) algısına neden olan rektör Aysun Bay Karabulut'un bu çabasıyla daha ne kadar ‘nüfuz suistimali’ yapacağı merak konusu oldu. 

Rektör, en son Sağlık Bakanı, Diyanet İşleri Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'la fotoğraf paylaştı!

malatyahaber.com

ARŞİV VİDEO: Kayısır ve dezenfektanın üretildiği, sözde ‘Araştırma Merkezi’nin açıldığı Ocak 2020'de, üniversitenin rektörü Aysun Bay Karabulut, açılışa katılanlara ürünler ve kendilerinin bağlantısı konusunu, MTÜ'nün resmi internet sitesinde yer alan video kaydında böyle açıklamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Ruba (2 yıl önce)
    Kendi kendini yılı rektörü seçen, m.s.t ve karabulut üçlüsü mucizevi kaysı çekirdeğinde siyanür üreterek kamu kaynaklarıyla usulsuzkle ve yolsuzlukla zenginlestiler.Bazi personele mobbing uygulayarak yalancı şahitlik zorlamalar,ne ararsan bunlarda mevcut.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ayşe (2 yıl önce)
    Çok merak ediyorum kusuruma bakmayın burda o kadar yazılıp çiziliyor sayın cumhurbaşkanımıza hiç mi ileten yok bunların yaptığını yaz yaz boş eski tas eski hamam sinir olmamak elde değil
    %95
    %5
    Yanıtla
  • adnan (2 yıl önce)
    görevi işin ehline vermedinmi olacağı bu daha önceki ömrünü kaysıya adamış prf.dr Bayram Murat Asma varken kaysıyla ilgili çalışmalar mükemmeldi ama şimdi herkes bir köşe kapma rant peşinde Bayram beyden sonra kaysıyla ilgili zerrekadar bir çalışma olmamıştır vede olmayacaktır bu işe gönül adamı lazım lafta değil sözde çözüm üretecek insanlara görev verilmeli saygılar
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bayram.hoca tanıdıgım bildigim .kayısı üzerine bir çok çalışma yapmış bir bilim insanı olmasinın harici güzel bir insandır... Allah Yar ve Yardımcısı olsun...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aylin (2 yıl önce)
    Şimdi bilmeyenler için şöyle yazayım: Üniversitemizde rektörlük ataması yaklaşmaktadır. Rektör hanımın süresi bitmek üzere bir iki ay içinde. Kendileri yeni dönem için tüm başvuru hazırlıklarını tamamladı. Sayın milletvekili ablamız da kulis işlerini tamamladı. Sadece ortadan birkaç böyle göze batan suç unsurunu ŞİMDİLİK kaldırması gerekiyordu. O düzenlemeler yapılıyor. Zira kendileri yeni dönem için atandıktan sonra, aynen kaldıkları yerden, yeni doçent olan çiçeği burnunda eşleriyle beraber eskisinden daha hırslı biçimde zenginleşmeye devam edeceklerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. :)))
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Unuttugunuz bir şeý var .herkesin bir planı varsa Allah Azze ve celleninde bir hesabı vardır....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • @Aylin Hanım bu dediğinizin mümkünatı dahi yok , bu kadının tekrar rektör seçilmesi imkansız. Bu kadının rektör seçilebilme ihtimali dahi olamaz bunca yolsuzluk usulsüzlük çıkan yüzlerce haber yüzlerce kişi ile mahkemelik olma durumu ve daha neler neler bu kadın bütün malatyanın türkiyenin dilindeyken bu kadının bir daha rektör seçilebilme imkanı dahi olamaz . Bu ak partinin kendi ayağına sıkması demektir
    0
    0
    Yanıtla
  • salih (2 yıl önce)
    MTÜ haberlerine baktım, rektör hanım, kendi adına patentinin olduğu sürekli yazıyor. Ama Aysun Bay Karabulut adına alınmış bir patent yoktur. bunlar abla-bacı aynılar. Öznur hanım da bir sorun aktarıldığında hemen bakanı arıyor, konuşuyor, oradakilerin hoşuna gidiyor ama sorun çözülmüyor. Bacısıda aynen ablasına çekmiş.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Telefonun öbür ucunda kimin olduğuda şüpheli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akademik (2 yıl önce)
    Aysun Bay Karabulut'un twiter hesabına girerseniz kendinizde görürsünüz. Sırayla kendisinin atmış olduğu twitlerde hep aynı isimler karma bir kişiler methiye dizmiş ve bu methiye dizen hesapların %99'u hepsi kripto paralarla ilgili paylaşım yapmış ve bu hesapların hepsinin trol olma ihtimali de yüksek. İnanmıyorsanız kendi adına atılmış twetlerin hepsine bakın sırayla. Sayın rektör! kendine övgüler dizecek trol hesaplar tutmuş. Bir tane olumsuz eleştiri yok. Son zamanlarda bu övgü düzeni daha çok artmış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hocam ıhtımalı yuksek değil zaten öyle ınstagramdakı butun takıpcileri fake ve begenı sayıları hepsı fake para ile satın alınmış twıterdaki butun begenı ve yorumlar takıpcı sayılar fake takıpcı para ile satın alınmış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (2 yıl önce)
    Şaşırdık mi hayır. Yarın bu habere de erişim yasağı gelir. Ye kürküm ye . Ama dedesi yemiş torununun dişi ağrımış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu (2 yıl önce)
    Allah razı olsun malatyahaber sitesinden... Yemin ediyorum sizler de olmasanız gerçekleri bize yazıp ulaştıracak kimse yok...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mahmut (2 yıl önce)
    Haberdeki şu ifade her şeyi anlatıyor: "Çektirdiği, çoğu zaman aynı kişilerle mükerrer olarak paylaştığı fotoğraflara bir türlü ne olduğu anlaşılamayan, 'projesini izah ettiği" açıklamasını koyarak, tekrar tekrar anlatmasına rağmenilgililerin bu projelerini bir türlü anlayamadığı (!) algısına neden olan rektör Aysun Bay Karabulut'un bu çabasıyla daha ne kadar ‘nüfuz suistimali’ yapacağı merak konusu oldu." Bu ifadeyi öznur çalık'a da okutun...
    %94
    %6
    Yanıtla
  • 2023'te Aysun hanımın projelerinin tamamı halka izah edilecek, şuan Lozan anlaşmasının gizli maddelerinden dolayı izah edilemiyor diye tahmin yürütüyorum. :)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamdi (2 yıl önce)
    Acı kayısı çekirdeği aslında halen inönü üniversitesinde görev yapan Doç. Dr. Yunus Önal hocanın projedir. Adam yıllarca emek verdi. Bu durumu İnönü Üniversitesindeki herkes biliyor. Malatya'daki gazete arşivlerine bakın ilk duyuran Yunus Önal'dır. Ama destek bulamayınca bunlar karı-koca devreye girdiler. Muhtemelen ablasının da siyasi gücüyle projeyi sahiplendi. Ne acı bir durum değil mi? siyasetçi ablasıda millete bunu bilim kadını diye tanıtıyordu. 2014-15'teki yerel gazete arşivlerine bakın Yunus Önal'ın acı kayısı çekirdeği çalışmasını, sonra bunların devreye girdiğini ve adamın kenarda kaldığını göreceksiniz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Aynen katılıyorum. Kendisi hemşehrim olur.Yıllarca emek verdi , çalıştı, üretti. Destek vermeyenler utansın . Belki DAP idaresinden bu kadar kolay para alsaydı şimdi Malatya Dünya çapında tanınan bir şehir olmuştu. Ne diyelim.. Yazık..
    %93
    %7
    Yanıtla