24 Ocak 2020 Elazığ- Sivrice, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen, özellikle 6 Şubat ve sonrasındaki depremlerde büyük yıkıma ve kayba uğrayan Malatya'da, çok önemli görev ve sorumluluğu bulunan kurumların başında gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Malatya İl Müdürlüğü'ndeki yönetim kaosu da ciddi bir sorun oluşturuyor. Özellikle şehrin yeniden imarı, depreme dayanıklı zeminli yerleşim yeri ve konut üretimi konusunda önemli görevleri bulunan söz konusu il müdürlüğünde, son 4 yılda 4 müdür görev yaparken, 5. isim de görevlendirme ile bu sorumluluğu üstlenirken, deprem sonrası yoğunlaşan sorunlar, siyasilerin müdahale ve talepleri nedeniyle müdürlerin Malatya'da çalışmak istemedikleri öğrenildi.
MÜDÜR DAYANMIYOR..
Malatya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü iken, Yeşilyurt Belediyesi'nin organizasyonla “Almanya’ya gri pasaportla adam gönderme” soruşturması nedeniyle görevden el çektirilen, 24 Ocak Elazığ- Sivrice depremi sonrasındaki bina yıkım ihaleleri soruşturması nedeniyle hakkında soruşturma izni verilen ve dava açılan Fikret Onhan’dan sonra Gaziantep İl Müdürü Hasan Alan, Malatya İl Müdür Vekili olarak görevlendirilmişti. Hasan Alan, haftanın 2 günü Malatya’da, 3 günü Gaziantep’te olmak üzere iki ilin müdürlüğünü birlikte yürüttü. Hafta sonlarını da yine Gaziantep’te geçirdi. Soruşturması süren Fikret Onhan daha sonra Kasım 2021’de vekaleten, 22 Nisan 2022’de ise asaletin atandığı Karaman İl Müdürlüğü görevinden 5 Ağustos 2022’de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınmıştı.
Ocak 2022’de Hasan Alan asli görev yeri olan Gaziantep İl Müdürlüğüne dönerken, Ocak 2022’de ise Malatya’ya Erzurum İl Müdür Vekili Ali Laloğlu getirildi.
6 Şubat depremlerinden sonra Ali Laloğlu, vekaleten Artvin İl Müdürü olarak görevlendirilirken, Artvin İl Müdürü Katip Çiçek ise Malatya’ya görevlendirildi. Son görevlendirmelerle Ali Laloğlu, Erzurum’a dönerken, Katip Çiçek’de, yine eski görev yeri olan Artvin’e döndü. Malatya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ise vekaleten, il müdür yardımcısı olarak görev yapan Cengiz Başer tarafından yürütülmeye başlandı. Başer, halen müdür vekili olarak görevi sürdürüyor.
KURUM CİDDİ ŞİKAYETLERİN ODAĞINDA..
Sık sık müdürlerin değiştiği Malatya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde yaşanan bu durum kurum disiplinini bozarken, deprem ve afet konutlarına yönelik çalışma ve kontrolleri de geciktiriyor.
24 Ocak 2020 depreminden sonra hasarlı olduğu için yıktırılmadığı ya da yanlış işlem yapıldığı gerekçesiyle 6 Şubat depremlerinde yıkılarak çok sayıda insanın ölümüne neden olan binalardan dolayı eleştiri ve iddiaların muhatabı olan ve bu konuda inceleme ve soruşturmaya konu yapılması gerektiği bildirilen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ndeki kurum müdürlerinin, özellikle hasarlı binaların durumunun değiştirilmesi konusundaki siyasi baskılara muhatap oldukları iddiasıyla da Malatya’da görev yapmak istemedikleri ileri sürülüyor.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ayrıca Malatya'nın yeniden imarıyla belirsizliklerin devam etmesi, kapalı kapılar ardında yeni imar yapılırken, rantı çok yüksek bazı bölgelerin düzenleme dışı bırakılmasına karşın, daha önceden birkaç kez sağlam raporu verilen birçok binanın da yıkımına yönelik mülk sahiplerine yönelik baskı, incelemeye giden bir kısım personelin "Buraların sahibi biziz" diye yarattıkları kaos nedeniyle çok ciddi eleştiri ve tepkilerle de karşı karşıya bulunuyor.
malatyahaber.com- malatyayenises.com
GÖRSEL: Malatya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası..