SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gri Pasaport' Skandalı Sanığından Çınar'ın Uykusunu Kaçıracak Adaylık!

'Gri Pasaport' Skandalı Sanığından Çınar'ın Uykusunu Kaçıracak Adaylık!
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi'nin, resmi kamu imkanlarının, bazı yönetici ve çalışanlarının da aracı edilip kullanılmasıyla sağlanan gri pasaportla (hizmet pasaportu), iki ayrı grup olarak yurt dışına gönderilen ve bunun karşılığında organizatörlere para ödeyen 90 şahsın geri dönmemeleriyle ilgili ‘insan- göçmen kaçakçılığı’ skandalında olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen ve bir süre Malatya'da tutuklu kalan Ersin Kilit, HADEP'ten dönüştürülen Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti)'den Bingöl- Karlıova Belediye Başkan Aday Adayı oldu.

YEŞİLYURT BELEDİYESİ KULLANILARAK 90 KİŞİ YURT DIŞINA KAÇIRILMIŞTI..
17 Şubat 2020'de ve 17 Eylül 2020'de olmak üzere toplam 90 kişinin Yeşilyurt Belediyesi’nin sözde çevre projesi kapsamında  gri pasaport düzenletilerek Almanya’ya 'kaçırılması' ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında, Malatya- Yeşilyurt Belediyesi aracı kılınarak düzenlenen gerçek dışı beyanlarla ve belgelerle tamamı da Malatya'dan olmayan, doğu ve güneydoğu illerinden 90'ın üzerinde kişinin yurt dışına 'kaçırıldığı' belirlenmişti. Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne kaydettirilerek yurt dışına çıkış işlemlerinin bir gereği tamamlanan, hiç birisi Malatya ve Yeşilyurt sınırları içinde yaşamayan, Bingöl ve Diyarbakırlı olan üyelerinin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderilenlerin Türkiye’ye dönmemesine ilişkin yürütülen "gri pasaport skandalı" ile ilgili soruşturmada, insan kaçakçılığı’ skandalına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve belediyede görevli 3 kişi hakkında verilmiş olan “İdari Soruşturma İzni”ni, Danıştay 1. Dairesi, 3'e 2 oy çokluğu ile kaldırılmıştı. Danıştay kararında tüm sorumluluğun Valilikte olduğu ileri sürülmüştü. Ancak dosyadaki belge ve bilgiye göre; İlk kafiledeki 45 kişi için Valilik onayının olmadığının ortaya çıktı. Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararında hiçbirinin hizmet pasaportu almaya yetkili kişiler olmadıkları halde Yeşilyurt Belediyesi kullanılarak gri pasaport sağlanarak yurtdışına 2 grup halinde kaçırılan 90 kişi içindeki ilk grupta yer alan 45 kişi için “Valilik oluru” alınmadığı kaydedilmişti.

3 SANIK HAKKINDA DAVA AÇILMIŞTI..
Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesine Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası talebi ile Eylül 2022’de dava açılmıştı.

Tüm sanıkların şuanda tutuksuz yargılandığı ve haklarındaki yurtdışı yasaklarında bir önceki duruşmada kaldırıldığı Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın dördüncü duruşma  5 Şubat 2024 tarihinde yapılacak ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, tanık olarak dinlenecek. Bir önceki duruşmada tanık olarak dinlenilmesi için çıkartılan tebligatın Mehmet Çınar’a ulaşmaması üzerine Mahkeme hakimi, bu kez tebligatın Yeşilyurt Belediye Başkanlığı makamına gönderilmesine hükmetmişti.

ÇINAR'LA DA GÖRÜŞTÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI..
Bu arada, sanık Ersin Kilit, davanın ilk duruşmasında mahkemede verdiği ifadesinde, gezi öncesi Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile Malatya’da makamında görüştüklerini anlatarak, şu ifadeleri ileri sürmüştü:

“2019’un sonunda taziyemiz nedeniyle Bingöl’e gelmiştim. Ali Ayrancı’nın kahvehanesine takılıyordum. Burada Bekir Karakuş ile tanıştık. Bekir Karakuş, “Almanya’ya geldiğimizde bize yardımcı olur musun?” dedi. Ocak 2020’de bizi Malatya’ya davet etti. Belediye binasında üçüncü katta sağ tarafta belediye başkanının odasında bizi görüştürdü. Başkana beni, Almanya’da kendilerine yardımcı olacak kişi olarak tanıttı. Hatta başkan, kayınbiraderlerinin de Almanya’da olduğunu, kendisinin de yazın Almanya'ya geleceğini söyledi. Ben Almanya’dayken İsa Yumuk aradı, kendilerinin bir projesi olduğunu anlatarak, davetiye mektubu istedi. Bana telefonla Yeşilyurt Belediyesi tarafından içeriği yazılmış olan davetiye PDF’si gönderildi, bende imzalayıp, belediyenin resmi e-mail adresine gönderdim. Ben sadece gelenlerin otel masraflarını ödedim. Kimseye 40 bin Euro vermedim. 17 bin Euro verdim, ne az ne de fazlasını vermedim. Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanındayken, “Almanya gezisinin masraflarını karşılayacağım” diye bir şey söylemedim. Belediye çalışanları haricinde bana başka gidecek şahıslardan bahsetmediler. Ben, Yeşilyurt Belediyesi’ne herhangi bir bağışta bulunmadım. Ben bağış yapacaksam Bekir Karakuş’a ihtiyacım yoktur, kendim yaparım. Belediyeye bağış yapmadım. Almanya’daki gezide bisiklet firmasından Bekir Karakuş’un talebi üzerine Yeşilyurt Belediyesi’ne bisiklet bağışı yapılmış gibi göstermelik bir belge alıp verdim. Evrakta firma tarafından Yeşilyurt Belediyesi’ne “170 adet bisiklet bağışı yapılacağı” yazıyordu. Almanya’ya gelen ikinci kafile için ben herhangi bir davetiye göndermedim. Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile görüşürken, Bekir Karakuş’a “Bu işle sen ilgilen” demişti.”

ÇINAR, HAKKINDA HABER YAZANLARI BÖLÜCÜ DİYE SUÇLARKEN..
Skandalın Almanya’daki ayağı olmakla suçlanan Bingöl nüfusuna kayıtlı Ersin Kilit’in DEM Partisi’nden  Bingöl-Karlıova Belediye Başkan Aday Adayı olduğu bildirildi. Almanya’da yaşadığı bilinen Ersin Kilit’in adaylığı ile ilgili reklam çalışmalarında “İlçe Konseyi ile Karlıova’yı yeniden inşa edeceğiz” sloganını kullandığı görüldü.

Mehmet Çınar'ın mahkeme safhasında teşekkür mektubu yazdığı da ortaya çıkan (aşağıdaki görsel) Ersin Kilit’in DEM Partisi’nden belediye başkan aday adayı olması, organizasyon ile yurtdışına kaçırılan kişilerin siyasi kimlikleri ile ilgili bir çok iddia ve ifadeleri de bir kez daha gündeme getirdi.

Bu arada, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, hakkında haber yazan gazeteci Mahir Temur’un yıllar önce Gazeteci Hasan Cemal'la birlikte çekilen fotoğrafını, Hasan Cemal'ın daha önce PKK'lılarla birlikte çekilmiş bir fotoğrafıyla birlikte şahsi sosyal medya hesabından yayınlamış, Gazeteci Temur'u terör örgütü destekçisi olmakla suçlamıştı. Temur da, sosyal medya hesabından Ersin Kilit'in DEM Parti aday adaylığı ile ilgili görselini paylaşarak, Çınar'ın geçtiğimiz günlerde hakkında yaptığı 'bölücü' suçlamasına böylece yanıt verirken, bölücü olduğu öne sürülen bir partiden aday adayı olan Kilit'le Çınar ve ekibinin geçmişteki birlikteliğine atıf yaptı.

Gazeteci Temur'un sosyal medya hesabından, Mehmet Çınar ve DEM Parti'yi etiketlediği paylaşımı şöyle:

Yeşilyurt Belediyesi eliyle Almanya'ya insan kaçıranların organizatörü diye bilinen ve o zamanlar Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'la bizzat görüştüğü mahkeme tutanaklarında ortaya çıkan Ersin Kilit, DEM Parti'den aday adayı olmuş! Yıllar önce gazeteci Hasan Cemal'le bir fotoğrafımı paylaşıp şahsıma iftira atan Mehmet Çınar'ın iş tuttuğu adamlara bak!”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Malatya 44 (3 ay önce)
    Çınar efsane başkan skandal başkan adını yazdırdı deprem olmayaydı iyiydi çırmıhtı uzay projesi kalmıştı uzay seferleri yapacaktı çırmıktıyı uzaya taşıyacak adam çınar
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Cero (3 ay önce)
    Mehmet Çınar'ın yaptığı bozuk ve hileli işlerden dolayı hükümet ona tekrar belediye başkanlığı vermesede onu ilerde ya bakan yapar ya da devetin büyük ihalelerini ona aktarırı artık. Geşmiş tecrübelerimiz öyle gösteriyor. Bozuk olursan daha çok mükafatlandırılırsın bu ülkede.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hollandalı atayist (3 ay önce)
    Bu adamın karışmadığı yolsuzluk kaldımı acaba demeki bu halk bunu hakediyor,çok güzeldir söz Nasıl yönetilmek istiyorsanız öyle yönetilirsiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aynı bizim Hekimhan gibi ,içinden yol geçiyor ,tren yolu ama bir metre yol alamıyor yaşasin CHP devam.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hüseyin (3 ay önce)
    Malatya halkı Yeşilyurt halkı bu adamın başkanlığından rahatsız olmuyorsa aynı kalitede demektir. Ben bu adamı şehrime, milletime yakıştıramıyorum. Olay A partisi B partisi değil, Malatya'ya yakışma meselesidir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Okan (3 ay önce)
    Sayenizde terör örgütünün partisininde adını öğrendik, Ak partinin kalesi bingölde ve karlıovada aday adayının reklamını yaparak algı oluşturmaya çalışmanızda maalesef Yeşilyurt belediyesinin yaptığından daha beter olmuş sayenizde adam meşhur oldu aklı başında bir parti aday adayı yapmayınca çareyi terör partisinde bulmuş,adamın ekmeğine daha fazla yağ sürmeyin bırakın adalet işini yapsın daha fazla reklamını yapmayın
    %20
    %80
    Yanıtla
  • İster beğen ister beğenme adamların 10 milyon oyu var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • murat gülez (3 ay önce)Okan isimli kullanıcı yorumuna
    Hayır o değil de gene suçlu malatyahaber oldu :) hayranım böyle savunma mekanizmasına
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kadir (3 ay önce)
    AKP den yeniden aday gösterilir siz de ou verir yeniden başkan seçersiniz hiç bişey olmaz
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Paşa44 (3 ay önce)
    Vah Malatyam ahh Malatyam!!! Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya! Başkan Malatyalıların değil, kaçanlar Malatyalı değil ama rezil olan Malatya ve Malatyalılar. Kaderine ve kederine yan Malatya!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Emir Ömer (3 ay önce)
    B.K. İnönü üniversitesinin peyzaj işlerini almış bu adam belediyeden atıldı insan kaçakçılığı yapti cezaevine girdi halen yargılanıyor madem devlet kurumu olan üniversitenin işlerini nasıl alır yada bu işleri kim verir buna
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 kere 44 (3 ay önce)
    Çizgi filmin yeni bölümü gelmiş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Pırasa (3 ay önce)
    Bu adam hala israile ticaret yapmadığınin belgesini açıklayacak. Terör örgütü ile ele ele veren kimmiş gördük sanki.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Samet Hüsnü (3 ay önce)
    Bir belediye düşünün, Malatya'nın en büyük iki merkez ilçesinden biri, belediye üzerinden gri pasaport skandalı ile yurt dışına adam kaçakçılığı iddiaları var, başkanın eşinin etik dışı bir biçimde işe alınması var, Topsöğüt'te yaptığı binalar ağır hasarlı ev sahipleri perişan, İsrail ile ticaret iddiaları var, imar birimiyle ilgili yolsuzluk iddiaları usulsüz arsa satışları vs boy boy haber oldu, deprem sonrası yapılan prefabrik evlere adamına göre muamele var (adamınız varsa ya da adıyamanlı iseniz sıkıntı yok, yoksa imar kirliliğinden cezayı basarlar), daha bunlar bilinenler bir de adam akıllı araştırılsa daha kim bilir neler çıkacak ama başkan görevinin başında, istifa etmediği gibi gelecek döneme de aday olacakmış. Hey Allahım sen bu Malatya halkına acı, sen merhamet et de kurtar bizi bu yöneticilerden. Şehri düşünen, bu şehrin evladı olan, aklı başında , dürüst namuslu bir idareci gönder. Sen görüyorsun Malatyalılar olarak halimizi, sahipsizliğimizi.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • (Şöyle bir ekleme yapasım geldi hepsinin altına imza atarım) Ve zavallılığımızı-akılsızlığımızı... ey Allah'ım yüce allahım akım fikir ver Malatya halkına... yoksa 2071 e kadar ayağa zor kalkar bu kafayla....
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ahmet tayfun (3 ay önce)
    giden 90 kişi kimlerden oluşuyor tek tek kimlikleri deşifre edilmeli , davanın yönü değişmeli bekir karakuş ve mehmet çınar yeniden daha kapsamlı yargılanmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kesinlikle yargılanmalılar katılıyorum Bahsi geçen bütün konularda yargılanmalılar.Mehmet Çinar başka bir partili olsaydı ne olurdu !!!!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mert YILMAZ (3 ay önce)
    Sayın Editör Çınarın neden uykusu kaçsın ki. Adam aday adayı olmuş. Ne ilgisi var Çınar ile anlamadım. Gazetecilik bu değil. Gazeteci bir yazıyı yazmadan araştırır ve kanıtları ile beraber yazar. Sonra halkın takdirine bırakır. Tamam Gri pasaportu dünya duydu da bu haber ve bu başlık hiç olmamış. Kısacası saçmalamışsınız.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Hahahahhahahahahahahha
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bilalciğim, Hani sıkışınca ona buna atıp tutuyordu ya terör işbirlikcileri terör yandaşları diye. Bu kilit ile ne işler yapmış. Adam özünde Hadepli miş. Sızmış veya sızmamış. Haber için Önemli olan işbirliği yaptığı adamın tabana ve çınarın söylemlerine tamamen ters olması. Hala anlamadin mi ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Allah akıl fikir versin. Hani onun partilileri ve kendisi, ona buna terörist diyor ya. Yıllar önce çekilmiş resimleri boy boy gösterip bazı gazeteci ve muhalif vekillere terörist diyordu ya. İşte ona bir atıf. Haberin içeriğinde de bundan bahsediyor. Başlığa bakıp konuşmasan iyi olur. Biraz okuyun yahu. Okumuyorsanız da yazmayın, yorum yapmayın kardeşim.
    %100
    %0
    Yanıtla