SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rezerv Alan' Tespiti Seri Skandala Dönüştü!.

'Rezerv Alan' Tespiti Seri Skandala Dönüştü!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın 6 Şubat depremlerinde uğradığı yıkımın ardından, yeniden imarı iddiasıyla başlatılan, çarşı merkezi de denilen kent merkeziyle ilgili çalışmalarda yapılan düzenlemelerden sonra, 'rezerv alan' belirleme çalışmalarında da başka skandal girişimler ortaya çıktı. 

Valilik çevresinde, aralarında AKP'li bazı eski milletvekillerine ve isimlere ait yerlerin zorunlu yıkım ve yeniden imar yapılacak 'rezerv alan' dışında bırakılmalarından sonra (aşağıdaki görselde, kırmızı dairelerle gösterilen yerler), Battalgazi Bölgesi'ndeki 21 mahalleye ilişkin rezerv alan bölgelerinde de, birçok parselin 'ilginç' bir şekilde rezerv alan dışında tutulduğu dikkat çekti. 

Kamuoyunun bilgisi dışında, kapalı kapılar ardında yapılan, mevcut gayrimenkul sahiplerinin dahi haberdar olmadıkları imar ve rezerv alan belirleme çalışmalarıyla ilgili sızan bilgiler ve kroki görselleri, işlemin tamamen keyfi, bazı çevreleri ve kişileri korumaya, siyasi ve baskı gücü olmayanları ise mağdur etmeye yönelik bir çaba sarfedildiği iddialarını güçlendirdi.

TAMAMEN KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILIYOR..
Malatya'nın yeniden imarı adı altında sürdürülen, kent merkezinin yeniden oluşturulmasında, torpilli, etkili ve güçlü çevrelerin haklarını korumaya yönelik bir çaba içerisinde olunduğuna ilişkin örneklerin başında, geçmişteki birçok belediye başkanının, kent meydanının genişletilmesi projesi olan Söğütlü Cami önündeki Kuyumcular Adası diye de adlandırılan bölümün kaldırılması, caminin ön plana çıkarılması gelirken, depremle birlikte ortaya çıkan yeniden imar fırsatı bu bölge için adeta 'kötüye' kullanıldı. Kuyumcular Adası'na dokunulmaması ve binaların yeniden inşası için, eski belediye alanı ile Hükümet Meydanı'nın birleştirilmesi, bu amaçla, kent merkezindeki en önemli ulaşım arterlerinden biri olan Fuzuli Caddesi'nin alt girişinin kapatılarak meydana katılması yoluna gidildiği, sızan krokilerden anlaşıldı. Yine, Kuyumcular Adası'nı korumak için, ortaya çıkarılması ve meydana cephelenmesi konuşulan Söğütlü Cami ise, tamamıyla yerinden kaldırılarak, Akpınar Meydanı'nın alt köşesine, bir işhanı ile birlikte yapılmak üzere planlandı.

Valilik çevresindeki alanların düzenlenmesine ilişkin 'Rezerv Alanı' belirlenirken, AKP'nin eski milletvekilleri Öznur Çalık, Cemal Akın'ın, eski AKP'li meclis üyesi Murat Gümüş'ün mülklerinin yanı sıra Mustafa Şahin'in ortağı olduğu mülkün de, bu kapsam dışında bırakıldıkları, hemen çevrelerindeki başka kişilere ait alanların ise rezerv alan kapsamına sokulduğu anlaşıldı. Valilik yetkililerinin, olmadığını öne sürdükleri 'torpilli' rezerv alan çalışmasının gerçek olduğu daha sonra, bizzat Valiliğin söz konusu çalışmaya ilişkin kroki görsellerini paylaşmasıyla ortaya çıktı.

Yine Mücelli Caddesi ile Atatürk (Kışla) Caddelerinin genişletilmesine ilişkin düzenlemelerin de, bölgedeki her gayrimenkulun eşit şekilde etkilenmesi adil bir çalışma gereği iken, bir bölüm mülklerin olduğu gibi korunarak, caddenin diğer yakasındaki bölümlerden alınarak genişletme yapılmasının planlandığı anlaşıldı.

Tüm bu çalışmalar, kapalı kapılar ardında sürdürülürken ve buna ilişkin, iktidar partisinden olmayan birçok belediye başkan adayı tarafından eleştirilirken, değişen birşey olmadı.

AKP ADAYLARI KONUŞUNCA..
Yetkili makamlardan, şeffaf olmadığı için eleştirilen imar çalışmalarıyla ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, arada kamuoyu AKP'nin adaylarından yapılmak istenenleri öğrenebiliyor.

malatyahaber.com'un da daha önce gündeme getirdiği 'torpilli- güçlü' çevre ve kişilere imar düzenlemesinde özel işlem yapıldığı, rezerv alanlarının da aynı şekilde belirlendiğine ilişkin haberler üzerine, bu iddiaların doğru olmadığını ve Malatya'ya geldiğinde bu konuda gerçek durumu anlatacağı konusunda ER TV Programcısı Gazeteci Hülya Kaya'ya açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, bu açıklamasından sonra 2 kez Malatya'ya gelmesine karşın, söz verdiği açıklamayı yapma gereği duymadı.

Malatya kamuoyu, il merkezinde Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde 35 rezerv alanının belirlendiğine ilişkin bilgiyi AKP Büyükşehir Başkan Adayı Sami Er'den öğrenirken, Er bu alanların neresi olduğuna dair açıklama yapmadı.

AKP'nin Battalgazi Belediye Başkan Adayı Bayram Taşkın da, ER TV'de katıldığı programda, Battalgazi bölgesinde Akpınar, Yenihamam, Dabakhane, Kırçuval, Sancaktar, Halfettin, Saray, İzzetiye, Hamidiye, Şıkşık, Aslanbey, Kavaklıbağ, İsmetiye, Niyazi, Cirikpınar, Şehitfevzi, Taştepe, Göztepe, Tandoğan, Yıldıztepe ve Çöşnük Mahallelerinde bazı alanların rezerv alan olarak onaylandığını ve ihale ve inşaat çalışmalarını 2-3 ay içinde tamamlanacağını bildirdi.

Taşkın'ın katıldığı TV programında sarfettiği ve tehdit içerdiği de öne sürülen, ikna olmayan vatandaşlar olduğunda teknik konunun devreye gireceğini, bu binaların her türlü yıkılacağını ima ettiği, ""Vatandaş yok derse ikinci yol olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resen depreme dayanım testleri yapılacak. Re'sen yapılan yönteme vatandaşın itiraz hakkı olmayacak.Teknik testler sonrasında eğer bina sağlam çıkarsa bina sahipleri için tekrar ikna metodu başlayacak." şeklindeki sözleri de tepki görmüştü.

Muhalefet partili adayların tüm çağrılarına rağmen, yapılan çalışmalar hakkında kamuoyuna iktidar partili adayların 'sınırlı' açıklamaları dışında bir bilgi verilmedi.

YENİ SKANDAL ‘REZERV ALAN’ GÖRÜNTÜLERİ!
Bu arada, Battalgazi ilçesinin il merkezindeki sorumluluk bölgesinde belirlenen rezerv alanlarına ilişkin kamuoyuna sızan görseller, bu çalışmaların da yine objektif, herkesin hakkını koruyan ve gözeten bir anlayışla yapılmadığını yansıttı.

21 mahalleye ilişkin ortaya çıkan görsellerde, birçok bölgede, bazı bina ve arsaların, tüm çevreleri dahil edilirken, rezerv alan kapsamı dışında tutulduğu görülüyor.

Kent merkezinde rezerv alan belirlenirken, Akpınar Meydanı ile Atatürk (Kışla Caddesi) kavşağındaki yüksek katlı iş merkezinin esas alınarak, Kışla Caddesi ile Cezmi Kartay Caddesi arasındaki bölümün de tamamen rezerv alan dışında tutulmuş olması dikkatleri çeken bir başka konu oldu. (Aşağıdaki görsel)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün yanı sıra Battalgazi Belediyesi'nin, özellikle imarla ilgili faaliyetlerine ilişkin çok ciddi eleştiriler ve iddialar bulunan bazı yetkililerinin bilgisi dahilinde yapıldığı öne sürülen 'rezerv alan' faaliyetlerinin, mülkiyet hakkı, eşitlik, hak ve hukuk, adalet ilkelerine uygun olarak yapılmadığına ilişkin düşünceleri, kuşku olmaktan çıkardı.

Rezerv alanlar dahil olmak üzere, Fuzuli Caddesi'nin kapatılması, Söğütlü Cami'nin başka bir alana kaydırılması, bir kesime rant yaratmaya yönelik özel işlem çabalarıyla ilgili iddialar yüzünden, bu çalışmaların, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra yeniden ele alınması gerektiği ifade ediliyor.

malatyahaber.com

BATTALGAZİ'DEKİ REZERV ALANLAR: Aşağıdaki görselde, mavi, sarı ve yeşil renklerle doldurulmuş bölümler rezerv alanlarını görsteriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

37 yorum yapılmış

  • Ahmet (1 ay önce)
    Sayfanın en altındaki haritaya göre evimiz rezerv alanıda. ama emlak konut ofisi hayır diyor. kime inanacagız şaşırdık. Toki evi çıktı. Alsak dert almasak dert.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bana da çıktı, ben alacağım. Çarşıda olmak istemiyorum artık. Her akşam silah sesi vardı, her gün kavga gürültü. Araç park edecek yer yok, zemin komple su. Çok düşündüm, almayacaktım da hatta ama mesaj gelir gelmez gidiyorum evime. Yeter. İyi düşün iyice tart hemşerim, ben çok düşündüm ve öyle karar verdim. Yarın ne olacağı belli değil, bir an önce evime geçip oturmak istiyorum. Umarım her şey gönlünce olur senin ve diğer tüm hemşerilerimin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 ay önce)
    Nasıl öğreneceğiz, evimiz rezerv alanına giriyor mu, girmiyor mu? Ne afad ın, ne de Şehircilik bakanlığının internet sitesinde herhangi bir bilgi yok. Ona göre kurada çıkan yere belki gitmeyeceğiz. Bu nasıl bir yönetim anlayışı, anlamak mümkün değil. Vatandaşı düşünen yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cehape (1 ay önce)
    Cehape zihniyeti bunlar
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Nerede eşitlik nerede adalet ayırma kayırma varsa o toplum yok olmaya mahkumdur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 ay önce)
    Yazıda çok güzel bir nokta var. Valilik çevresinde bazı eski akp vekillere ve isimlere ait denilmiş. Bu bile insana seçimde fikir oluşmasına yetiyor.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Serdar (1 ay önce)
    Depremden sonra yapılan yakın tarihli sosyoloji temalı bir ankette Malatya'da yaşayanların % 56 sının bir fırsatını bulursam şehirden ayrılmak istiyorum demesi boşuna değil.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • bek (1 ay önce)
    Normal şeyler bunlar. Her şeyi para olandan para için her şey beklenir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • halil (1 ay önce)
    boşuna kendinizi yormayın. adamlarda Allah korkusu yok ki. her işte kendilerine yontuyorlar.bunun vebalini nasıl öderler bilmem. tuz koktu malatya da.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Aday (1 ay önce)
    Adı SADECE “ADAY” olan bir zat hangi yetki ve sorumlulukla REZERV ALANI BELİRLİYOR?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ercan (1 ay önce)
    Ben anlamıyorum bu site lcw mağazasındannbe istiyor yıkılırsa eliniE ne geçexek ha bire lafını edyorsunuz milli servet yaIk seğilmi niye yıkılsın. Adam maaş ödeyemiyorum diyor sz taktınız vahap küçüğün bibnasına
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Ali (1 ay önce)
    İki gözümdürler. Adamlar okadar şey yapıyorlar yani birazcık kendilerine torpil yapmışlar diye bu kadar yaygara kopamayın ayıptır zaten iki karış malları var. Bu milletin size ihtiyacı var bu seçim oyum sizedir nokta.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Mert (1 ay önce)
    Kadayıfın altı kızardııııı… derdi Merhum ERBAKAN
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Taner (1 ay önce)
    Akp bitti
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Fuat Kutsal (1 ay önce)
    Söğütlü Cami önündeki Kuyumcular Çarşısı yeraltına indirilse ,büyük bir yeraltı Çarşısı olsa sorun kalır mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (1 ay önce)
    Yazık oluyor şu güzel memlekete, depremden dolayı insanlar mazlum oldu,ama rant ve dünya ya tapan rant sahipleri ibret zerre almamış. Artık uyanın güzel Malatyalilar kimsenin derdi biz değiliz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Allah namuslu,dürüst ve sahipsiz Malatyalılara yardım etsin.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Volkan (1 ay önce)
    Ak parti zenginler partisi. Garibanlar da versin dursun oyunu..beter olsunlar. Kendi düşen ağlamaz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Gariban özellikle de emekliler yüzünden bu haldeyiz zaten. Kendilerinden başka kimseyi düşünmezler. Torunlarının torunlarinin da geleceklerini karartmaya niyetliler. Alırlar 1000 er lira yine gider oy verirler almasalar da önemli değil. 5 saat 1 kilo kıymayi 150 lira ucuza almak için sırada bekliyor, çok iyi ülke diyor keyfimden bekliyorum diyor bu kitleye bir şey anlatamazsin
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Gariban oyunu versin rezerv alanla garibanın ne işi var
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Akın (1 ay önce)
    Ver yetkiyi gör ETKİYİ. ( halayci tayfaya hitaben..)
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatyalı (1 ay önce)
    allah aşkına akpliler bari burda deprem bölgesinde yolsuzluk yapmayın bir durun yav hiç Allah korkusu yokmu sizde bu kadar adamın iş yeri yıkılacak sizin özelliğiniz ney bi rahat durun yav zaten nostalji cafenin sahibi yetmedimi artık yaptıkların hemen bitişiği öznur çalık eczanesi onada el atmayacaklar bizde yıktırmayız esnaf olarak onların özelliği ney resmi kurumlara emir verecek bizim yerlerimize dokunmayın vatandaşta ne yaparsa yapsın yıkın gitsin cimere cumhurbaşkanlığına yazın arkadaşlar belki bir işe yarar
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Deprem öncesinde Depremde,Depremden sonra!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 ay önce)
    Malatya'da vekillerin temiz bir işi yok ki. Atamalarda varlar imarda varlar, fakir fukaraya yaptıkları bir iş Yok
    %85
    %15
    Yanıtla
  • ahmet (1 ay önce)
    haritalar sürekli yalanlanıyor sürekli değişiyor. biz evi yıkılanlar ne yapacagımızı şaşırdık.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Bu memleket șahsi emellerini vatanına tercih edenler bitmediği sürece düzelmez, bu ne doyumsuzluk ya.. 7 sülalerini rektör, müdür, arsa sahibi, sanayici bir sürü șey sahibi ettiler, milletten, yetimden, garibandan çaldıkları belki yüzlerce sene yeter kendilerine, Allah ıslah etsin bunları ya ıslah olmuyorlarsa șu yetimin, garip gurebanın, fakir fukaranın yüzü suyu hürmetine kahrolsunlar. Rabbim memleketi aç gözlü, fırsatçı düzenbaz zenginden, arsız ve hırsız esnaftan, yalancı, menfaatçi, dalkavuk, beceriksiz, dolandırıcı zübükvari siyasetçiden muhafaza eylesin inșallah.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ahmet KARA (1 ay önce)
    Yerel seçimlerde görüşeceğiz. Kurulduğundan beri Recep Tayyip ERDOĞAN reisimizin yanında idik amma velakin bardakta altındaki tabakta doldu ve taştı.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • obirmalatyalı (1 ay önce)
    Keşke doğa cadde karşısı ile ilgili de bir haber yapsanız. Rezerv alana neden şifa mahallesi ve sıtmapınarı dahil edilmedi? öznur çalık ın eczanesinin oldugu yer kendi mülkiyeti miydi acaba? Veya gözde, sevgi hastanesi ve berlin otel veya sıtmapınarındaki esnafların bir etkisi var mıdır? Ev sahipleri olarak bizlere sıkıntı oluyor. Kim haksızlık yapıyorsa iki cihanda da yaptıkları ayaklarına dolansın.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • drsn (1 ay önce)
    malum kişinin ismini görür görmez o yerden ve o işten hayır gelmeyceğini anlamamak ahmaklık olsa gerek.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Cahil (1 ay önce)
    İnsan oğlu kefenin cebi olmadığını, hak yemenin sonunun ne olduğunu, torpilin sonunun ne olduğunu ve bilumum hilelerin sonunun ne olduğunu öğrendiğinde iş işten geçmiş olacak. Bırakın bu dünyanın süsü onların olsun. Anlık ömür mü sonsuz ömür mü düşünsünler. Herkes önce kendi evinin önünü temizlerse bu ihtiraslılara yer kalmaz. İnsan önce insan olacak insan olmanın değerini bilecek. Yazık Malatya bunları hak etmiyor ama demek ki hak ediyoruz ki bunlar başımıza geliyor.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Cemal (1 ay önce)
    Bi doymadınız be... Toprak doyursun inşallah sizi...
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Murat (1 ay önce)
    Bırakın Yapsınlar kulun hesabı varsa ALLAHIN da bir hesabı var elbette. Kimsenin ettiği kimsenin yanına kalmaz. bekleyin görün. Kul hakkı er geç çıkar.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mlx (1 ay önce)
    Alın size akp nin afişlere yazdığı adil belediyecilik.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Bir düşünür der ki: "Dünyadaki açlığın sebebi açları değil, zenginleri doyuramamaktır".
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Adem (1 ay önce)
    Konut rezerv alanı adı altında yapılacak çalışmanın en önemli tarafı yeni evlerin yapılacak olması.başka da bir artısı yoktur.projenin içeriği yok.herkesin yeri katı daire özellikleri belliyken yeni çalışmanın hiç bir açık tarafı yok.sözde,milletin devletimiz evimizi yerimde yapsın versin diyerek talep ettikleri çalışma aslında sıkıntıları da beraberinde getirecek.katı yeri belli olan hak sahiplerini kuraya sokarak proje tartışmalı hale dönecek.oldukça ufak olacağı için yaşam kalitesi olmayacak.birileri önemli değil diyebilir ama gerçek bu.bir diğer konu devletimizin bu şekilde sosyal çalışma yapmasında ki en büyük gaye sağlam ev yapmak.iyi de yarısı bizden yarısı sizden sosyal projenin de amacı aynı.yerinde dönüşüm yapmak isteyene konut rezerv alanına alınsa bile devlet müsade etmeli.kendi evini yapmak isteyen insanlara müsade etmemek zorbalık olur.amaç yeni ev yapmak ise iki çalışmadan biri diğerine tercih edilmemelidir.malatya haber sitemizin haber başlığında eksik bir taraf var.millet olamadığımız gerçeğinin bir çok sebebi var.en önemli sebeplerinden,adaletin dahi kişiye göre işliyor olması.hiç şüphesiz ülkemiz de rezillikler hiç bitmezm.konut rezerv alanı adı altında da kaçınılmaz torpiller olacaktır.ancak bu demek değil ki konut rezerv alanına sağlam yapıları da alalım yıkalım.kimseye konut rezerv alanında da olsa yarısı bizden yarısı sizden yerinde dönüşüme müsade etmeyelim.sosyal proje doğru ve kaliteli olmalı.yoksa sosyal proje zalim projeye döner.despotluk projesine döner.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hamdi (1 ay önce)
    Öznur Çalık, bu işe öncülük etti ve kötü örnek oldu. Öznur Çalık'ın Malatya'dan gitmesi sadece kentin asayişini düzeltmeyecek, imarını da düzetecek. Birde 24 Ocak 2020 depreminden sonra ağır hasarlı iken milletvekili telefonları ile hafife çevrilen ve 6 Şubatta yıkılarak insanlara mezar olan binalar ortaya çıkartılırsa malatya siyaseti de temizlenir. Demedi demeyin.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (1 ay önce)Hamdi isimli kullanıcı yorumuna
    Biri, bir ilde uzun yıllar siyaseten çok güçlüyse giderken geride elinden tuttukları kalır. Makus talihimiz gibi, siyasette bir kısır döngüdür, uzun uzun yıllardır Malatya da kıramadık bir türlü bu döngüyü.
    %93
    %7
    Yanıtla