6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın meydana geldiği Malatya'nın kent merkezi öncelikli olmak üzere yeniden inşası için kapalı kapılar ardında sürdürülen ve şeffaf olmadığı için büyük tepkilere yol açan imar çalışmalarında, bazı güçlü ve torpilli kesimlerin korunduğuna ilişkin adeta delil niteliğinde olan, malatyahaber.com'da yayınlanan kroki ve planlar için, 5 Şubat'ta Vali Ersin Yazıcı'nın basın toplantısında gündeme gelmesi üzerine 'Böyle bir harita (kroki) ve çalışmamız yoktur" yanıtı verilerek yalanlanmaya çalışılmıştı. İki gün önce Valiliğin çarşı imar ve inşa çalışmalarına ilişkin basın bülteninde, 'inkar edilen' kroki ve görsellerin yer alması, ilgili Vali Yardımcısı ile daire müdürünün Vali Yazıcı'ya da gerçek bilgi vermediğini ortaya koydu. (Üstteki krokiyi torpilin kanıtı olarak malatyahaber.com daha önce yayınlamış, Valilik de hafta sonunda aynı görseli paylaşarak krokinin doğruluğunu teyit etmişti. Görselde tarafımızdan yapılan siyah daire ile gösterilen, eski milletvekili ve meclis üyesinin rezerv alanı dışına alınan işyerleri)
KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILAN PLANLAMADA 'ÖZEL MUAMELE VE TORPİLLİ" İŞLEM KUŞKUSU..
Depremlerdeki yıkımın ardından, on binlerce insanın terk ettiği, on binlerce ev ve işyerinin hasar gördüğü Malatya'nın yeniden ayağa kaldırılması için, 'Çarşı Merkezi' de denilen kent merkezinden başlamak üzere imar ve inşa çalışmalarına başlanması kapsamında, öncelikle Ankara'da bulunan bir mimari firmaya hazırlatılmaya başlanan imar planının, hak sahipleri ve kamuoyunun bilgisi dışında, bazı parasal ve siyasi güçlü kesimlerin mallarının korunmasına yönelik olarak yapılmakta olduğu eleştirileri yapılıyordu.
Söğütlü Cami'nin önü, eski belediye binası karşısında olan ve Kuyumcular adası olarak nitelendirilen bölümün, Malatya'nın bir çok belediye başkanı döneminde gündeme gelen kent meydanı düzenlemesi kapsamında kaldırılması, Söğütlü Cami'nin ön plana çıkarılması düşüncesine rağmen, geçmişte yüksek maliyet nedeniyle yapılamayan bu uygulama, depremde söz konusu alandaki binaların tamamen hasar görmesi ve yıktırılması ile uygulanabilecek duruma gelmişken, buradaki hak sahiplerinin mallarının ve menfaatlerinin korunması amacıyla muhafaza edilmesi yoluna gidildiği, sızan görseller ve krokilerle ortaya çıkmıştı.
Bu alanın devre dışı bırakılması için, eski belediye binasının olduğu yer ile Hükümet Meydanı'nın birleştirilmesi, bu amaçla Fuzuli Caddesi'nin alt girişinin trafiğe kapatılmasının tercih edildiğine ilişkin bilgi ve belgeler kamuoyuna sızarken, bunun dışında da bazı koruma ve kollamalar yapıldığı saptanmıştı.
AKP eski milletvekili Öznur Çalık ile AKP'li eski belediye meclis üyesi Murat Gümüş'e ait işyerlerinin bulunduğu Mücelli Caddesi'yle ilgili yapılan yeni düzenlemede, bu ikilinin işyerlerinin 'özel bir itina' ile rezerv alanı- zorunlu imar alanı dışında bırakıldığı, ayrıca ağır ve orta olan hasar durumlarının da hafif hasara dönüştürüldüğü belirlenmişti.
VALİYE "BÖYLE BİR HARİTA VE ÇALIŞMA YOK" DEDİLER, YALAN ÇIKTI!.
Torpil ve özel muameleyi somut olarak yansıtan belge niteliğindeki kroki ve görseller, malatyahaber.com'da 2 Şubat tarihinde "Malatya Kent Merkezi 'Güçlü- Torpilli'lere Göre mi Planlanıyor?!" başlıklı haberle birlikte kamuoyuna duyuruldu.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı'nın, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Gazeteci Burhan Karaduman, eski milletvekili ile meclis üyesinin işyerlerinin bulunduğu alanla ilgili özel işlemi yansıtan krokiyi sorarken, Vali Yazıcı'nın bilgi için başvurduğu toplantıdaki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer, Vali'ye "Elimizde böyle bir harita (kroki) ve çalışmamız yoktur" demişti. Araya giren, YİKOB'dan sorumlu Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak da, böyle bir harita ve çalışma olmadığını tekrarlamıştı.
Gazeteci Karaduman'ın, bazı siyasilere torpilli işlem yapılırken, binası sağlam olan vatandaşların mağdur edilmeye çalışıldığını da belirttiği sorusuna, iki bürokratının verdiği yanıtı Vali Yazıcı da dinlemişti.
Ancak, bundan 5 gün sonra, Vali Yazıcı'nın çarşının imar ve inşa çalışmalarıyla ilgili bölgede yaptığı geziye ilişkin Valilik bülteninin ekinde, ilgili il müdürü ve Vali Yardımcısının olmadığını söyledikleri çalışmayı yansıtan kroki ve belge de yer alırken, imar ve inşa çalışmalarıyla ilgili gerçek dışı bilgilendirme, gerçekleri kamuoyundan gizleme, Valiyi dahi yanıltma girişimi, çalışmalarla ilgili gizlilik çabalarındaki kuşkuları artırdı.
Bu arada, eski milletvekili Çalık ise konunun üzerine giden bazı basın mensuplarına, kendilerine özel bir işlem yapılmadığı, kendi yerlerinin 'rezerv alanı' dışında tutulmasından haberdar olmadığını 'yemin- billah' ifade etmişti.
SÖĞÜTLÜ CAMİYİ TAŞIYIP, İŞHANI MESCİDİNE Mİ DÖNÜŞTÜRÜYORLAR?
Hazırlanan yeni çarşı imar planıyla ilgili, ilk görsellerde depremde hasar gördüğü için yıkılan Söğütlü Cami'nin mevcut yerinde inşa edilececeği, ancak Kuyumcular adasının muhafazası için, bina bloklarının arasında kalacağı, yine kentin meydanına cepheli olmasının düşünülmediği ortaya çıkmıştı.
Bu durumun tepki görmesi, caminin adeta 'hapishane çeşmesi' (üstteki görselde) gibi, beton binaların arasına sıkıştırıldığı eleştirilerinin ardından, bir süre sonra Malatya'ya gelerek bölgede inceleme yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki gezisi sırasında, inşaat alanında sergilenen bir krokide, Söğütlü Cami'nin mevcut yerinden kaldırılarak, mevcut yerinin kuzey doğusuna Akpınar'a doğru nakledildiği görüldü. (Aşağıdaki görselde, Söğütlü Cami'nin mevcut alanı kırmızı daireyle gösterilirken, yapılan düzenlemeye göre camiye uygun görülen yer hemen üstte mavi daireyle belirtilen alan)
Bazı kesim ve kişilere özel imar planlamasını yansıtan çarşı imarıyla ilgili krokide, Söğütlü Cami'nin yeni yerinin "100. Yıl Çarşısı ve Söğütlü Cami" olarak adlandırılması, caminin bir iş merkezinin mescidine dönüştürüleceğine ilişkin endişelere yol açtı.
4 MİLYAR 460 MİLYON TL'LİK İHALELER..
Öte yandan, Emlak Konut tarafından hazırlanan imar planına göre inşa edilecek yeni çarşı merkezi işyeri ve dükkanlarıyla ilgili 4 milyar 460 milyon TL (4 katrilyon 460 trilyon lira) bedelli ihalenin Ankara'da yapıldığı bilgisi de, Emlak Konut'un 'Kamuoyu Aydınlatma Platformu- KAP'a sunduğu aşağıdaki bilgilerden öğrenilmiş ve malatyahaber.com tarafından da kamuoyuna bir haberle duyurulmuştu:
"-T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Şirketimiz arasında imzalanan protokol çerçevesinde Bakanlık adına Şirketimiz tarafından ihale edilen Malatya Merkez 2. Etap 2. Kısım Konut ve Ticaret İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi’nin sözleşmesi, Yüklenici Leda Yapı ve Proje Taah. Ltd. Şti. ile 11.01.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 2.097.500.000 TL + KDV’dir.
-T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Şirketimiz arasında imzalanan protokol çerçevesinde Bakanlık adına Şirketimiz tarafından ihale edilen Malatya Merkez 1. Etap 2. Kısım Konut ve Ticaret İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İşi'nin sözleşmesi, Yüklenici BCM Uluslararası Madencilik İnş. San. ve Tic. A.Ş. & KARÇAĞ Nak. İnş. ve Dış Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı (BCM&KARÇAĞ Malatya 2 İş Ortaklığı) ile 11.01.2024 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşme Bedeli: 2.362.500.000 TL + KDV'dir.”
malatyahaber.com