SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yeni Malatya' Ne Kadar Sağlıklı Planlanıyor?. Sorular, Kuşkular Çok!.

'Yeni Malatya' Ne Kadar Sağlıklı Planlanıyor?. Sorular, Kuşkular Çok!.
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinin ardından çarşı merkezinin (kent merkezinin) yeniden inşası için yapılan imar planlarının ardından başlatılan inşaatların hafriyatında yüzeye yakın yeraltı sularının çıkması, bu durumun zemindeki sıvılaşma nedeniyle yeni binaların sağlamlığı konusunda sorun yaratacağına ilişkin kuşkuların artmasının ardından, geçtiğimiz günlerde Malatya Jeolojisi üzerine önemli çalışmaları bulunan Prof.Dr. Mehmet Önal'ın, mutlaka dikkate alınması gereken açıklamalarına karşın, yeraltı sularının tahliyesi ile ilgili herhangi bir proje yapılıp yapılmadığı merak konusu oldu. 

Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan, bazı kişi ve kesimlere torpil yapıldığına ilişkin somut kanıt olarak nitelendirilen krokiden sonra, aynı çalışmada, deprem sonrası izin verilecek bina kat sayısı ile ilgili en üst düzeyde, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen 'zemin+4 veya 5 kat' sınırına rağmen, maket görsellerde bina kat sayısının 8 olması da dikkat çekti.

ZEMİN ETÜDÜ YAPILMADI MI?

Çarşı Merkezi diye de adlandırılan kent merkezinin yeniden inşası için, Ankara'da 2 ayrı müteahhit grubuna toplam 4 milyar 460 milyon TL'lik ihale verildiği öğrenilirken, bölgede yapılan temel kazılarında 3 metreden sonra yeraltı sularının çıkması, "fore kazık" çakılarak temel güçlendirme dışında bu suların tahliyesine ilişkin bir proje yapılmadan inşaatlara girişilmesinin, bu alanda yaşanan büyük depremdeki yıkıma rağmen bu bölgede sağlıklı bir zemin etüdü yapılıp yapılmadığı sorusunu gündeme getirdi.

Valilik karşısında, Akpınar ile Turgut Temelli Caddesi girişlerinin, doğu ve batı sınırlarını çizdiği, Çevre Yolu'nun ise kuzey sınırını oluşturduğu büyük adayı kapsayan inşaat alanında yapılan kazıların ardından adeta 'göller ve havuzlar bölgesi' görüntüsü ortaya çıkar, temel çukurları sularla dolarken, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Jeolog Prof.Dr. Mehmet Önal, Malatya kent merkezindeki yeraltı suları ile yerel yönetimlerin geçmişte yaptıkları yanlışlara dikkat çektikten sonra, yeni imar ve inşa döneminde mutlaka göz önünde bulundurulması gereken uyarılar yapmıştı.

"YERALTI SULARININ ÖNÜNÜ FORE KAZIKLARLA KESTİK.."

Prof.Dr. Önal, "Malatya Dolayının Depremselliği" konulu sunumunda, yeraltı suları ile ilgili şunları söylemişti:

“Çanakkale'de tektonik çalışma sempozyumunda Malatya'nın depremselliğini sunduk. Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem olursa Çöşnük fayını  tetikler. Çöşnük fayı da harekete geçerse çok sayıda yapılaşmanın altından geçen Çöşnük fayı çok büyük zarar verir. Bakın o günleri tam o zaman tanımladım. Ne zaman söylüyoruz bunu 2009 yılında. Meslektaşlarımla birlikte Malatyamızın kuzeyini çalıştık yine Amerika'da uluslararası bir dergide yayınladık sonra doktora öğrencimle birlikte sizin bu kampüsünüzün zemin etüdünü çalıştık, sıvılaşma saptadık. Uluslararası bir dergide yayınladık sonra Fransa yeraltı suyu konusunda doktora yapan bir meslektaşımı buraya getirdim.

BİR BİLENE NEDEN SORULMADI?

Malatya'nın zemini çok kötü, çok bol su içeriyor, gelin birlikte çalışalım. Birlikte çalıştık bir yayın yaptık. Malatya'nın merkezinde bol su olmasının nedeni Beydağlarından doğu batı yönlü uzanan faylar yağmur sularını taşır. Malatya'nın merkezini besliyor arkadaşlar üzülerek bir şey söylemek istiyorum. Bir Belediye Başkanı Kernek Parkı'nda 40 litre saniye olan bir fay kaynağını betonla kapattı kapatınca Fuzuli Caddesi'nde Malatya merkezinde bütün binaların zeminine su bastı başka bir Belediye Başkanı onu kırdı tekrar çıkardı. Şehirler arası alt geçitler yapıldı, bitişik nizam fore kazıklar çakıldı, önüne beton perdeler yapıldı. Hidrojeolojik yani yeraltı suyu çalışması haritası yaptım yani Malatya'nın yeraltı suyu güneyden kuzeye doğru akıyor ve biz önünü kestik, önünü kesince su şişti, şimdi Bakırcılar Çarşısı’nın temeli kazıldı, su şişti. Bir bilene neden sorulmadı. Bakın o tür suları Afyon civarında bataklık kurutma projesinde de çalıştım, yardımcı araştırmacı olarak. Sondaj yaparsınız yeraltı gözenekli geçirimli formasyon bulunca suyu oraya aktarırsınız gider. Afyon'unki öyle bir projeydi.  4-5 metre kanalla da suyu akıtırsınız. Uzun dönemde 10-15 yıl sonra su, her şeyi çürütür; fore kazık da kâr etmez. Güneyde Doğu Anadolu fayımız ve Güney Doğu Anadolu ters fayımız bulunuyor. Ben fayları çizen yer altı yapısını ortaya çıkaran bir uzmanım, uzmanı olmadığım yerlerde uzmanı getirerek beraber çalıştım. “ dedi.

'DEMİRSİZ' FORE KAZIK DIŞINDA BİR PROJE, BİR ÖNLEM YOK MU?
Çarşı merkezi inşaat alanındaki temel kazıları yapıldıktan sonra yüzeye yakın mesafede yeraltı sularıyla karşılaşılmasının ardından, bölgeye 10 bin fore kazık çakılarak temelin güçlendirilmesi yoluna gidildiği belirtilirken, bu durum yaşanan deprem felaketine ve zemin etüdünün ne kadar önemli olduğunun ortaya çıkmasına rağmen, temel kazısında suyla karşılaşılınca fore kazık önleminin gündeme getirilmesinin, bu konuda yeterli bir ön çalışma yapılmadığını ortaya koyduğu, dolayısıyla kazıklama yönteminin anlık çözüm olarak akıllara geldiği iddialarına neden oldu.

Bunun dışında, İnönü Üniversitesi Malatya MYO öğretim görevlilerinden İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, fore kazıkların demirsiz olarak sadece betondan döküldüğü yolundaki iddiaları gündeme getirirken, yetkililerden bu iddialara ilişkin herhangi bir açıklama olmadı.

Fore kazıkların iyice düşünülmüş, temelli bir çözüm olmadığı görüşleri ağır basarken, çarşı merkezi ve daha geniş alandaki inşaat çalışmalarında fore kazık sayısının artırılmasından başka bir önlem gündeme gelmedi.

Prof.Dr. Önal'ın açıklamalarına göre, halen inşaat çalışması yapılan bölgede, Çevre Yolu alt geçitleri nedeniyle yıllar önce çakılan fore kazıkların, perde duvarların, yer altı sularının güneyden kuzeye akışını engellediği ortaya çıkarken, yeni çakılan binlerce fore kazık nedeniyle suyun doğal akışının engellenmiş olacağı, bunun da zemindeki sıvılaşma sorununu sürekli hale getireceği değerlendiriliyor.

Yeraltı sularının tahliyesine ilişkin bir proje hazırlanmadan inşaatlara girişilmesinin, şehrin yeniden yanlış temeller üzerine inşa edileceği endişelerini artırıyor.

MAKET GÖRSELLERİNDE BİNALAR 8 KATLI..
Öte yandan, Malatya'nın yeniden imarı ile ilgili olarak yapılan, kroki görsellerinde bazı kişi ve kesimlere torpilli işlem yapıldığı yönündeki saptamalar nedeniyle büyük tepkilere yol açan "Malatya Kent Meydanı Konsept Projesi" adı altındaki Aralık- 2023 tarihli dökümanın içerisinde yer alan, maket görseller de, en üst düzeyde '4 veya en fazla 5 kata müsaade edileceği' yolunda bina yükseklikleri ile ilgili yapılan açıklamaları yalanlayan tasarımların bulunması da tartışma yarattı.

Valilik ve çevresine ilişkin maket görselinde (üstte), binaların 8 katlı olarak tasarlandığı görülürken, şimdiye kadar bu kat sayısını herhangi bir yetkilinin seslendirmiş olmaması, "Kapalı kapılar arkasında yapılan bu yeniden imar çalışmalarında neler oluyor?" sorularını bir kez daha sordurttu.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Cero (10 ay önce)
    Demir donatı olmadan sadece betonla atılan fore kazıkarın bilimsel bir açıklaması varmıdır acaba? Yoksa Malatya' nın dünyaca ünlü, bir çok buluşa imza atmış böbürlenerek gezen bilim adamları ve mühendisleri dünya bilim literatüne daha girmemiş olan gizli bir teori mi geliştirdiler de bu fore kazıkları çelik donatısız atıyorlar? Bence tipikTürk usulü biz yaptık oldu kuralını uyguladı arkadaşlar? Nasıl olsa aynı depremden önceki gibi denetim mekanizması çalışmıyor ve herkes kendine göre bir şeyler yaparak yeni felaketlerin önünü açıyorlar. Kimse kimseden hesap sormuyor ve yapılan her yanlış yapanın yanına kar kaldığı gibi aksine yanlış yapanlar mükafatlandırılıyor bu ülkede.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malaya (10 ay önce)
    Yeni yapılacak Malatya'daki Evler en az 1+7 olmalıdır. 12 katlı Sağlam Evler var. Toki evleri var.1+7 den daha az yapılacak Evler ev sahiplerinin bazılarınin yerinde dönüşüm de evsiz kalmasına veya çok küçük evlere mahkum olmasına sabep olacak. 1+7 Sağlam yapılırsa sorun çıkmaz.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Deli ramo (10 ay önce)
    Kuyumculara göre planlanıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya Kaplanı (10 ay önce)
    Halay bilim kuruluna guveniyoruz. Yaparsa akebe yapar elhamdülillah inşallah.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Tarık (10 ay önce)
    Vizyon yok kimsede su çıkan yeri büyük bir gölet yapıp büyük bir park yapıp çarsıyı adliye tarafına cekilebilir şehrin gelişmesi de hem daha kolay olur ileriye dönük, şehri eski yerinde dizayn etmeye calısırsak şehir dar bir yerde sıkıstırılıp yılan gibi uzan olur şehri adliye binası tarafına alınmasını bu yönde calısılmasını cok isterdim hem yol altı diye tabir edilen yerler de gelişir.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Veysi (10 ay önce)
    Ahmetin yorumuna cevap Ahmet sondaj yapılır hazırlanan demir bu sondaj kuyusuna konulur sonra betonla doldurulur haliyle çukurun içindeki su yukarı çıkar bunun sakıncası yoktur bu işleme fore kazık denir boyları zeminin durumuna göre değişiklik gösterir
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Malatyali44 (10 ay önce)
    Yaparsa akp yapar :) ahhahaha
    %74
    %26
    Yanıtla
  • ahmet (10 ay önce)
    kazık yerlerine beton dökülüyor yerden su çıkıyor betonu dağıtıyor ..sağlıklı işler değil bunlar...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Anka (10 ay önce)
    İli nasıl çekim merkezi haline getiririz, Dünya çapında tanıtımını yapar turist çekeriz, Dünyaya nasıl örnek oluruz bir kenara bakırı Urfa ve Gaziantep'ten alan Sobayı Kahramanmaraş'tan getiren Sobacılar çarşısı. Ya kocaman kocaman insanlara sesleniyorum, Şaka mısınız! Hakikaten bu kadar beceriksiz misiniz. İsveç'te devlet 2 aynı sektörün yan yana dükkan açmasına müsaade etmiyor. Devletin vergi kaybı olduğu ve emlak rantına yol açtığı için. Siz aynı sektörü bir araya getirerek bir avuç Gayrimenkul zenginin malına değer katmak için oturup projemi çiziyorsunuz. Emlak zengini insanların baskısına boyun eğen Milletine ve ülkesine zarar veren dünya üzerinde başka bir millet daha var mı. Biz adamlara dünyada bir marka şehir inşa edin diyoruz. Onlar oturup milletin dükkanının nasıl kurtarırız diye proje çiziyorlar. Bakın buraya yazıyorum kim Malatya'nın kaderini rant için tehlikeye atıyor ise ALLAH cc. iki cihanda tırnağını uzatmasın. Evlatlarına torunlarına yar olmasın.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • B.D. (10 ay önce)
    Deprem açısından uygunluğu bir kenera şehir merkezine bu kadar çok sayıda 8 katlı bina yaparsanız, bu kadar çok sayıda işyerinde çalışacak insanlanların yaratacağı trafiği ve kalabalığı da planlamanız gerekir. Malatya şehir merkezi o kadar kalabalığı kaldırmaz. Umarım görsellerdeki gibi 8 katlı bir planlama yapılmıyordur.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Zorto (10 ay önce)
    Malatya’nın boş siyasileri söylediğimi dikkate alın yapın bari bir işe yaramış olursunuz Fuzulide yukarıda kuzeye doğru kışla gazi ilköğretimde kapalı çatıya doğru İnönü caddesinde batıdan doğuya doğru bu üç hattı derin şekilde kazı yaparak yeni cami orada drenaj borularını birleştirerek bakırcıların orda karşıya bu suları toplayarak eskimalatya ya sulama suyu olarak verin. Zemindeki sıvılaşmayı önler tarıma katkı sağlarsınız
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (10 ay önce)
    Habertürk de yazılanlara göre Türkiye'de Malatyamız, havası en kirli 5 ilden biri imiş, acaba neden, herhalde herkes kömür tezek yakmıyor, yıkılan binalardan ortaya çıkan mikro tozları soluyoruz hep beraber, ciğerlerimiz pislik doldu, inşaatlar da bitince içinde sağlıkla uzun yıllar oturulur inşallah.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    Sayın editör yillardir malatyahaber takip ederim. İstanbul da yaşadığımız dan insan yerel haberleri kurcalıyor merak ediyor.. özlüyor memleketinde neler olup bittiğini.. önceden hemşehrilerimize hep adam gibi adamlar be derdim.. yanilmisim.. adamliklari herkesin kendi menfaatine kadar mış.. yeni malatya nasıl olacak vs diye başlık atmışsınız.. malatyamiz Özal zamaninda yerel de kötü yonetilmisti şimdi de aynı.. 1984/1993 yılları arasında yerel yönetimler ne yaptı malatya ya.. Özal dan Allah razı olsun.. 2 ci ordu yu Konya dan aldı getirdi..baska? Hastane vs hep yarım kalmisti.. beylerderesinin karsisina 2 ci bir üniversite kuralim adı Turgut Özal teknik üniversitesi olsun, 50 bin kişilik stadyum yine o bolgeye yapalım.. deniliyordu. Olmadı ömrü yetmedi. Tek başına yapamadi vs.. yani 2 ci ordu harici elle tutulur tam anlamiyla bitmiş bisey yoktu malatya da.. 1996 yılında Demirel yalvar yakar bir şekilde açıldı hastane de..baska şehir de Özal gibi cumhurbaşkanı olacak o memleket paris olurdu.. iste burda yerel siyasilerin hatası ortaya çıkıyor.. beylerderesi viyadük yapılmaya baslandiginda herkeste bir sevinc.. ben tren yolu neden yapılmıyor sakın böyle yapmayin yorumlarım var.. cevreyolu alt geçitleri kuzey güney aksinda acilmali cevreyolu düz kalsın raylı sistem yapilacak.. sakın böyle yapmayın yorumlarim var..ne oldu? Tramvay yapamiyoruz yan yoldan metrobus koyacaz çünkü alt gecitler dar müsait değil dediler.. eee baştan dedik dinlemediniz. Hadi ben sıradan bir vatandaşım chp başkan adayı git üniversite durağın da pik saatlerde yolcu saydı adam be.. bu trambus yapmayın paramiza yazık raylı sistem dedi adam.. yani sayın editörüm surda 3 ,5 aklı başında yorumcu dışında gerçeği yazan yok.. geleceği düşünen yok.. herkes menfaatçi olmuş.. deprem oldu malatya yikildi şehir merkezini degistin aynısını yapmayın diyoruz.. yok dinletemiyoruz çünkü malata zubukzade kaynıyor.. burdan kemal sunal zubuk filmini tekrar izlmenizi tavsiye ederim... anlarsınız.. hep derim depremde yıkılan en kötü yeni yapılacak şehir malatya olacak.. niye dedim? Proje orda.. ayni malatya yi yine yapiyorlar.. eskisi çok Güzel di yaa sanki.. yolları geniş sokakları tek yön olmayan geniş otoparkli bir malatya vardı yaa.. aynisini ondan bir daha yapiyorlar..biz yorum yaparak boşuna cenemizi yoruyoruz.. çünkü bunlar zubuk zubukzade
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (10 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    ✒️
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Eski Malatya (10 ay önce)
    Şöyle diyorum. Bu şehri hepten terk etsek. Gidenler düzenlerini kurup geri gelmese. Bizler kalan ne varsa parasına bakmayıp satıp gitsek. Bu haramzadeler ne yapacak merak ediyorum. Şehri perde arkasında harıl harıl parselleyip ele geçirme peşindeler. Kırk bin nüfusluk bir malatya kalsın Şunların elinde patlasın da belâlarını bulsunlar. Şu zalim belediye de kimden emlak vergisi kimden yapı harcı su parası toplayacağım diye düşünsün dursun.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Sevda ÜLKÜ (10 ay önce)
    Yaparsa kim yapar yaparsa AKP yapar diye bi slogan vardı diye hatırlıyorum İnşallah AKP ile her şey çok güzel olacak.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • vatandas (10 ay önce)
    9 sidetindeki depremin etkilemeyecegi zemein yapilsin tüm malatyaya ve binalara ve sismik isolötör olmazsa olmaz her binaya para mi yüzbinlerce can mi önemli japonya yi örnek alalim onlardan 3 dere ce daha saglam olsun
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (10 ay önce)vatandas isimli kullanıcı yorumuna
    9 bitti artık şimdi her yerde 10 şiddetinde deprem, 100 km/h rüzgâr yükü ve çatıda 30 -40 Cm kar yükü olacak şekilde hesap yapıyor. Ayrıca eksi 30 dercede demirin azalan dayanımı için önlem alıyorlar. Bilim bu işte. Ben bilim adamıyım diye atıp tutmakla olmuyor selahattin aga gibi.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Gani (10 ay önce)
    Kendi söylediklerine kendileri uymuyor.Malatya ya yazık oldu.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • kazık (10 ay önce)
    kazık sağlam rahat olun
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (10 ay önce)
    Malatya'ya yeni şehir merkezi projesi yapıyorlarmış. Sektörlere göre düzenleme yapıldı mı? Oteli, dershanesi, lokantası, çok katlı mağazası, bankalar ve devlet kurumlarına noterlere verilen geniş alanlı katlar binalar vardı. Hastanesi yıkılanlar var. Banka binaları yıkılanlar var. Bakın bakalım yeni projede bir tane OTEL var mı? Bir tane HASTANE Binası var mı? Bir Tane DERSANE binası var mı? Bir tane DÜĞÜN SALONU var mı? Bir tane BANKA BİNASI olacak yapı var mı? Eczaneler için minimum metrekare sınırı var. ECZANE açılacak bir tane dükkân var mı? LOKANTA olacak büyüklükte tesisatı olan bir tane bina var mı? Büyük çaplı firmaların MAĞAZA yapacağı çok katlı yekpare kaç bina var (YOK). Mesela Hamburger ve döner firmaları, çokuluslu şirketler dükkân açmak isterse kulübeye mi açacaklar. Vakko mağaza açmak isterse 20 metrekare konteyner gibi dükkâna mı mağaza açacak. Daha böyle onlarca büyük alan ihtiyacı olan sektör ve iş gurupları var. Elmas handa ayakkabı imalathaneleri vardı . PAK-KAZANÇ iş hanında dershaneler ve eğitim kurumları vardı mesela. Öyle meslek guruplarına hitap eden büyük iş hanları yapmak gerekiyor. Kümes gibi evler ve konteyner gibi dükkanlar şehri olacak garip sahipsiz Malatya. Her tarafı 2+1 ev yapmışlar. Bunlar gelecekte kötü amaçlı işler için kullanılacak. Malatyalı 2+1 e sığmaz. Bu geri kalmış cahil zihniyetle geleceğin Malatyasını planlayamazsınız. Bunlar gecekondu kafalılar. Bir de rezerv alanı adı altında milletin malına çökmelerine engel olmalı devlet. Haramilere geçit verilmemeli. Bak havadan yüzde 30 yüzde 40 milletin malını elinden alacaklar. Kalanı da milleti, bu zavallı depremzedeleri 10 yıl borçlandıracaklar. Bak TOKİ çekilişlerinde Adıyaman'da neler yapıldığını gördük. Malatya'da da TOKİ çekilişi yapıldı ancak sonuçta anlaşamadıkları için açıklama yapmıyorlar. Torpilliler iyi yerleri aldı. Kalan da zavallı millete. Eğer kaldıysa
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Kuyumcular çarşısı yapılacak ya yetmezmi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (10 ay önce)
    Su göletinin üzerine, kazıklar üstüne binaları yapacaklar. Ne kadar sağlıklı. Oysa suyun tahliyesi için kanallar yapılsaydı belki kazıklara da gerek kalmazdı.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hemşehrimiz Prof.Mehmet önal belki on defa söyledi,Yeraltı sularının tahliyesi sağlanmadığı sürece o fore kazıklar en fazla 10-15 yıl dayanacaktır demişti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nur (10 ay önce)
    Gerek Naci hoca olsun gerek Mehmet Önal hocamız olsun adamlar bağıra bağıra seslerini duyurmaya çalışıyor fakat halen ne dinleyen var ne endişelenen. Gerçekten çok saygılı hocalarımızın bu çırpınışlarınının görülmemesine çok üzülüyorum
    %89
    %11
    Yanıtla