SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeraltı Sularının Önü Kesilen Malatya Ne Kadar 'Sağlam' İnşa Ediliyor?!.

Yeraltı Sularının Önü Kesilen Malatya Ne Kadar 'Sağlam' İnşa Ediliyor?!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, depremler sonrası kapalı kapılar ardında hazırlanan imar projesi kapsamında 'Çarşı Merkezi' adı altında 4,4 milyar TL (4,4 katrilyon lira) bedelle acilen ihalesi yapılarak inşaat çalışmasına başlanan kent merkezindeki inşaatlar öncesi, yüzeyin 3-4 metre altında yer altı sularının çıkması nedeniyle ne denli sağlam inşa edilmekte olduğu, buraya yönelik herhangi bir zemin etüdü yapılmadığı ve proje kapsamında kazılan temel çukurlarının suyla dolması yüzünden tartışma konusu oldu. Geçtiğimiz günlerde görülmekte olan Büyük Otel davası, bu bölgenin zemininin yapısıyla ilgili endişeleri artırdı. 

6 Şubat 04.17'deki ilk depremle çöken, 4 kişinin hayatını kaybettiği otelle ilgili davanın duruşmasında, otel sahibinin 2010'dan itibaren zeminde su birikmeye başladığı yolundaki ifadesi, Jeoloji Uzmanı Prof.Dr. Mehmet Önal'ın, aynı dönemde yapılan Çevre Yolu alt geçitleriyle, yeraltı sularının önüne adeta set oluşturularak kuzeye akışının engellendiğine ilişkin açıklamalarındaki saptamaları ve uyarıları bir kez daha gündeme getirdi. 

Çarşı Merkezi inşaatıyla ilgili görsellerde, Çevre Yolu alt geçitleri için fore kazık ve perde duvarlarla önü kesilen, yeraltı sularının akışı engellenen alt geçitlerin güneyinde kalan bölgedeki deprem tahribatının büyüklüğü ve hafriyatlarda yüzeye çok yakın çıkan yeraltı sularının bir kez daha tehdit oluşturduğu görülüyor. 

FOTOĞRAF: Çarşı merkezi olarak adlandırılan Çevre Yolu'nun güneyindeki bölgede süren inşaat çalışmalarında kazılan tüm temel çukurları suyla doldu

Bu arada, önceden zemin etüdü yapılmadan başlanan temel kazılarıyla ortaya çıkan 'havuz' görüntüsünün ardından, yetkililerin sonradan zemini sağlamlaştırma önlemi olarak gündeme getirdikleri, bölgeye 10 bin 'demirsiz' fore kazık çakılma projesi de, suyun tahliyesi için herhangi bir önlem düşünülmemesi nedeniyle endişe yaratmaya devam ediyor.

6 Şubat 2023'te 04.17'deki ilk depremin Malatya kent merkezinin yaklaşık 210 kilometre güneyinde Kahramanmaraş ili Pazarcık İlçesi Akdemir Köyü civarı merkezli ve 7.7 büyüklüğünde, aynı gün saat 13.24'te meydana gelen ve Malatya'da büyük yıkıma neden olan ikinci depremin ise Malatya kent merkezinin yaklaşık 138 kilometre güneyinde Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Gümüşdöven Köyü civarı merkezli ve 7.6 büyüklüğünde olduğu saptanmıştı.

PROF.DR. ÖNAL, ÇARŞI MERKEZİ VE YERALTI SULARI KONUSUNDA UYARDI AMA..
Üniversitelerde 42 yıl Jeoloji eğitimi ve öğretimi veren, daha önce de Malatya'nın depremselliği ile ilgili çok önemli uyarılarda bulunan, ancak yerel yöneticilerin uyarılarını dikkate almadığı İnönü Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Önal, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde, Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından düzenlenen toplantıya katılarak, yeraltı suları ve çarşı merkezinin konumuyla ilgili bir kez daha uyarıda bulunmuş, daha önce Çevre Yolu alt geçitleri nedeniyle, suyun kuzeye akışının engellenmesiyle zeminin sıvılaştığı ve depremde bölgede bu nedenle büyük yapı hasarları meydana geldiğini bildirmişti.

FOTOĞRAF: Aşağıdaki panoramik fotoğrafta kırmızı paralel çizgiler, Çevre Yolu'nun 1 kilometreyi bulan Adliye kavşağı civarındaki alt geçitleri.. 2010 yılında inşa edilen alt geçitler için kullanılan fore kazıklar ve perde duvarlar nedeniyle, yer altı sularının önü kesildi. Fotoğrafta, depremde en büyük yıkımın bu alt geçidin üst tarafındaki bölgede olduğu açıkça görülüyor. Fotoğrafta kırmızı çizgiyle belirlenmiş kare şeklindeki alan, depremde yıkılan Büyük Otel'in yeri.

Prof.Dr. Önal, toplantıdaki konuşmasında, "Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem olursa Çöşnük fayını  tetikler. Çöşnük fayı da harekete geçerse çok sayıda yapılaşmanın altından geçen Çöşnük fayı çok büyük zarar verir. Bakın o günleri tam o zaman tanımladım. Ne zaman söylüyoruz bunu 2009 yılında. Meslektaşlarımla birlikte Malatyamızın kuzeyini çalıştık yine Amerika'da uluslararası bir dergide yayınladık sonra doktora öğrencimle birlikte sizin bu kampüsünüzün zemin etüdünü çalıştık, sıvılaşma saptadık. Uluslararası bir dergide yayınladık sonra Fransa yeraltı suyu konusunda doktora yapan bir meslektaşımı buraya getirdim.

FOTOĞRAF: Prof.Dr. Mehmet Önal, çarşı merkezinin bulunduğu bölgenin zemini ile ilgili açıklamalar yapmıştı

Malatya'nın zemini çok kötü, çok bol su içeriyor, gelin birlikte çalışalım. Birlikte çalıştık bir yayın yaptık. Malatya'nın merkezinde bol su olmasının nedeni Beydağlarından doğu batı yönlü uzanan faylar yağmur sularını taşır. Malatya'nın merkezini besliyor arkadaşlar üzülerek bir şey söylemek istiyorum. Bir Belediye Başkanı Kernek Parkı'nda 40 litre saniye olan bir fay kaynağını betonla kapattı kapatınca Fuzuli Caddesi'nde Malatya merkezinde bütün binaların zeminine su bastı başka bir Belediye Başkanı onu kırdı tekrar çıkardı. Şehirler arası alt geçitler yapıldı, bitişik nizam fore kazıklar çakıldı, önüne beton perdeler yapıldı. Hidrojeolojik yani yeraltı suyu çalışması haritası yaptım yani Malatya'nın yeraltı suyu güneyden kuzeye doğru akıyor ve biz önünü kestik, önünü kesince su şişti, şimdi Bakırcılar Çarşısı’nın temeli kazıldı, su şişti. Bir bilene neden sorulmadı. Bakın o tür suları Afyon civarında bataklık kurutma projesinde de çalıştım, yardımcı araştırmacı olarak. Sondaj yaparsınız yeraltı gözenekli geçirimli formasyon bulunca suyu oraya aktarırsınız gider. Afyon'unki öyle bir projeydi.  4-5 metre kanalla da suyu akıtırsınız. Uzun dönemde 10-15 yıl sonra su, her şeyi çürütür; fore kazık da kâr etmez. Güneyde Doğu Anadolu fayımız ve Güney Doğu Anadolu ters fayımız bulunuyor. Ben fayları çizen yer altı yapısını ortaya çıkaran bir uzmanım, uzmanı olmadığım yerlerde uzmanı getirerek beraber çalıştım. “ demişti.

ALT GEÇİTLER YAPILINCA, OTELİN ZEMİNİNDE SU ÇIKMAYA BAŞLAMIŞ..
6 Şubat saat 04.17'deki 7.7 büyüklüğünde depremde çöken ve 4 kişinin hayatını kaybettiği Yeni Cami arkasındaki Büyük Otel ile ilgili Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olmak"la suçlanan otel sahiblerinden Nezihi A., "2010 yılından önce herhangi bir bodrumda su birikimi bulunmamasına rağmen 2010 yılından sonra bodrum katta su birikmeye başladı, bunun üzerine biz de orada biriken su birikintisini suyu dışarıya dinamo yolu ile aktardık, oradaki nemlenmeyi önlemek amacıyla bunu yaptık.  O dönemde sadece benim değil, yan tarafta kayınpederimin ve komsumuzun binası su aldığı için biz çözüm bulamadık, suyu tahliye yoluna gittik, bu konuda belediyeye müracaat ettik ancak yüzeysel bir kanal yapmaya yetindiler. Ben suyla ilgili olaydan haberdar olur olmaz orada binanın içerisinde suyu bir yere toplayacak harık yaptım ve suyu tahliye ettirdim ancak yapım malzemesinde bir zarar oluşup oluşmadığına dair bir tespit yaptırmadım, zaten kendim de su birikmesine müsaade etmiyordum hemen tahliyesini sağlıyordum” şeklindeki ifadesiyle, zemin sıvılaşmasının, 2010 yılında inşa edilen ve 2011 yılı Ocak ayında hizmete sokulan, Çevre Yolu alt geçitlerinden kaynaklanmış olabileceğini işaret etti.

FOTOĞRAF: Malatya Çevre Yolu'ndaki alt geçitler 2010 yılında inşa edilmiş ve en son asfaltlama işlemi yapıldıktan sonra 2011 yılı Ocak ayında açılmıştı. Depremde çöken otelin sahibinin, yargılandığı davada, 2010 yılından itibaren otelin zemininde su birikmeye başladığını söylemesi, Prof.Dr. Önal'ın bu alt geçitlerin, yeraltı sularının kuzeye akışını engellemesi yüzünden zeminin sıvılaşmasına neden olduğuna ilişkin açıklamalarını doğruladı

Nezihi A.'nın avukatları da, su birikmesi ve zeminin sıvılaşmasınin araştırılması için mahallinde keşif talebinde bulunurken, mahkeme heyeti, bilirkişi raporunda zeminle ilgili bir tespit yapılmamış olması ve yargılamanın binanın yapısı ile ilgili olduğu gerekçesiyle bu talebi reddetti.

PROF.DR. ÖNAL'IN SİTEMİ..
Büyük Otel ile ilgili davanın duruşmasına ilişkin olarak, malatyahaber.com'da ""2010'dan İtibaren Binanın Zemininde Su Birikmeye Başladı" başlığıyla yayınlanan haberin altına yorum yapan Prof.Dr. Mehmet Önal, yeraltı suyu ile ilgili konuyu defalarca gündeme getirmelerine rağmen dikkate alınmamasına ilişkin tepkisini dile getirdi.

Prof.Dr. Önal, habere yaptığı yorumda, "Malatya merkezindeki yeraltı suyunu defalarca açıkladım. Bu konuda bir yeraltı suyu uzmanı ile bilimsel bir yayın da yaptık. Yeraltı suyunun nereden geldiğini de saptadık. Bilimsel çalışmalara inanan ve bir bilene danışan var mı? Malatya'da bilim adamının değerini bilen var mı? Bunar olmadığı için Malatya şürekli sorunla boğuşuyor. 1988 de Malatya'ya geldim, günümüze kadar bilgimi hep paylaştım. Paylaştığım bilgiler değerlendirilmedi. Söyleyecek başka şeyim yok." dedi.

FOTOĞRAF: Zemin etüdü yapılmadan başlanan katrilyonlarca liralık inşaatların temel hafriyatında su çıkınca, bu yeraltı sularının tahliyesi yerine, acele olarak çok tartışılan fore kazıklarla temelin sağlamlaştırılması formülü uygulanmaya başladı.

ŞEHRİ 'SAĞLAM' İNŞA ETMEK Mİ, GÜNÜ KURTARMAK MI?
Bu arada, Malatya'nın yeraltı suyu zenginliği, bunun özellikle kent merkezini oluşturan bölgelerde yoğunlaşması, 6 Şubat depremlerinin ardından yeraltı su miktarındaki artışın yanı sıra yapılan temel hafriyatlarında en fazla 3-4 metre derinlikte su çıkması, buna karşılık çarşı imar projesini yapanların bunu öngermemiş olmaları, vatandaşa zorunlu tutulan zemin etüdlerini yapmadan katrilyonluk ihaleler yaparak inşaata girişmeleri, temel çukurunda su çıkınca, panikleyip alelacele zemini sağlamlaştırma gerekçesiyle, alelacele 340 milyon TL tutarında olduğu öne sürülen 10 bin fore kazıkla çarşı zeminini güçlendirmek istemeleri ve içerisinde demir bulunmayan fore kazıklarla zemini güçlendirmeye çalışmaları, depremlerde büyük zarar gören Malatya'nın kent merkezinin ne kadar sağlam inşa edildiğine ilişkin kuşkuları artırdı.

FOTOĞRAF: Çevre Yolu alt geçitlerinin önüne adeta set oluşturduğu ve yeraltı sularının önünü keserek suyun yeniden zeminde toplanmasını sağladığı yolundaki tespitleri yansıtan bir başka görüntü. Fotoğrafta kırmızı çizgiyle belirlenmiş kare şeklindeki alan, depremde yıkılan Büyük Otel'in yeri.

İnşaatlara başlanmadan önce zemin etüdü yapılmamasına, temel kazılarında suyla karşılaşılması ve bunun neredeyse tüm çarşı projesi alanı için söz konusu olmasına karşın, yeraltı sularının Prof.Dr. Önal'ın belirttiği gibi 'güneyden kuzeye akışının sağlanması' için bir tahliye projesi yapılması yerine çok tartışılan fore kazık ile yetinilmesi tartışma konusu olurken, bölgede binalar yükselmeden, suyun tahliyesi için kalıcı ve gerçekçi önlem alınması gerektiği ifade ediliyor.

Ayrıca, bu bölgenin yeraltı sularının, kentin halen büyük çapta kanalizasyon suları ile sulanan Karakaya Baraj Gölü'ne kadar olan bahçe ve tarlalardaki sulamada kullanılarak değerlendirilmesinin, bu konuda geçmiş yıllarda sağlıklı tarım ürünleri üretimiyle ilgili sorunları da çözeceği, ancak bu konuda ne Malatya'nın yerel yöneticilerinin, ne de şehrin yeniden inşasıyla ilgili kararları veren Ankara siyasileri ve bürokrasisinin vizyonu bulunduğu, deprem sonrası yapılan iş ve işlemler, kararlar ve yaşanan sorunlar nedeniyle çok kez görüldü.

malatyahaber.com 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • Reel (8 ay önce)
    Malatyalilara müstahak,hatta daha beter olsunlar
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Baki alkale (8 ay önce)
    Malatya maliye binasının temel kazısında haberlere saniyede 60litre şu çıktıgı söylenmişti ve bu suyun bir miktarı hala akmakta dikkat edilirse aynı doğrultuda zaten alt geçit su yüzünden geç bitirildi vesselam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (8 ay önce)
    İstanbul da eski adı e-5 herkes bilir. E-5 in tuzladan b.çekmeceye kadar batıp çıktığını gören duyan var mı? Yok çünkü. Çevreyolu düz bir hatta ilerlemeli, tali yollar üst geçit ya da alt geçit şeklinde olmalı. Bence Malatya trafiğinin nefes alması için. 1- Cevreyolunun hızlandırılması ve bitirilmesi. 1- organize, Sivas, dedekorkut, cöşnük kavşaklarında köprülü kavşak yapılması. 2- anemon otelin oradaki yaya üst gecidinin bulunduğu yerde demiryolu köprüsünün genişletilmesi ve yolcu durağının ileriye taşınması. 3- Acilen cevreyolunun asfaltının yenilenmesi gerekiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami (8 ay önce)
    Bu kadar net bir şekilde haber yapıp bu önemli konuyu ele alıyorsunuz ama yetkililerden biri çıkıp birşey diyor mu? Bu gibi konuların peşine düşelim, günü kurtarmakla yazık olur bu işin sonu. Malatyada yapılacak o kadar çok şey var ki? Ben başkan adayı olsaydım gözüme uyku girmezdi, hergün yeni bir yapılacak şey bulur araştırırdım. Kopyala yapıştır projelerle bu gemi yürümez. Kimsenin aklına geliyor mu mesela Malatyanın 20 yıl önceki halini yeşillik ne kadar çoktu, bir bir yok edildi. Binalar 1 senede dikilir ama bir ağaç 20 yılda zor... Malatyada bir ağacın dalının bile koparılması bugunden ağır yaptırımı olmalı, yeşillik kalmadı memlekette. Binaların yıkımındada hiç dikkat edilmeden 50+ yıllık ağaçlar telef oldu. Bakın bu gibi birçok konu var. Bu haber sitesi sağolsun çok iyi bir konuya değiniyor sürekli Malatyanın avantajına.(Emeği geçen herkese teşekkürler, iyiki varsınız) Ayrıca yeraltı suları ile ilgili şunuda bakmanızı tavsiye ederim: Benzer bir durum Almanya Berlindede var. Şehrin ortasında birçok yerde suyu tahliye edecek borular şehrin simgesi olmuş heryede bu borular.(google ile yazınca bulabilirsiniz) Bence borular yerine şehrin cazibesini artıracak biçimde kanallar olsa(kernek gibi) şehir güzelleşir su değerlendirilir. Herşeyi avantaja çevirmeliyiz bugunleri çok ararız sonra
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battal (8 ay önce)
    Doğa galip geldi,biz ahmak insanoğlu da hala ilmin aklın gösterdiği ışıktan değil rant ve akılsızlık karanlığında yürüyoruz..Yahu dinleyin şu yetiştirdiğimiz bilim adamlarını...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mns (8 ay önce)
    enerji artırılmalı .
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Yol Uzmanı (8 ay önce)
    Malatya'da bundan sonra yapılacak kavşak düzenlemeleri alt geçit olarak değil, üst geçit olarak yapılmalıdır.Hem daha ucuz olur hemde su birikmesi ve zemin sıkıntısı olmaz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Gözlemci (9 ay önce)
    Malatya da çok enteresan şeyler oluyor. Deprem konusunda herkese akıl veren Mehmet ÖNAL hoca ikamet etmek için devamlı zemini kötü dediği Bostanbaşını seçiyor. Çarşı inşaatı nın suyun üzerine yapıldığını iddia ediyor. Buna karşılık ihaleyi alan firmadan en ufak bir cevap gelmiyor. Malatyada hiç kimse bu şiddette bir deprem, daha doğrusu 2 deprem beklemiyordu. (Hem halk olarak biz, hem de yetkililer) Her kes İstanbul da olması muhtemel büyük depreme kilitlenmişti. Sanki sadece orada olması garantiymiş gibi. Ama Rabbim buraya dabu afeti verince herkes bocaladı, şaşırdı kaldı. Araba devrllince akıl veren çok olurmuş.Tedbirlerin önceden alınması gerekirdi.Peki ŞİMDİ aklımız başımıza geldi mi? Ne gezer. Bir sonraki şiddetli depremde yine dövüneceğiz. Tarih tekerrürden ibarettir. Ölen öiür, kalan sağlar bizimdir mantığı devam ediyor. Allah hepimize akıllanmayı ve İbret almayı nasib eylesin.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatya'nın bu hale gelmesinde ihmali ve suçu olanları bilim adamları, araştırmacı gazeteciler ve tarih ortaya çıkaracaktır. Çıkmaya başladı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Umut (9 ay önce)
    Malatya şehir olmak istiyorsa Ağbaba demeli. Tek malatyayi savunan isim Ağbaba. İkinci kez vericem oyumu pişman etmedin beni Allah yolunu açık ertsin
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Reel (9 ay önce)
    Bosver hocam,bu sehir de herkes halinden memnun ve netice yine aynı tas aynı hamam olacaktır.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Halil (9 ay önce)
    Doğayla inatlaşmaya devam edin siz.. Bostanbaşı ihanetini unutmayacağız.. Kuzey çevre yolu güzergahındaki verimli yumuşak ova zeminine imar planlıyor birileri.. Bu felaketin üzerine bir ihaneti daha aklınızdan bile geçirmeyin, alacağınız alzheimer raporu bile kurtaramaz sizi valla..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Efe44 (9 ay önce)
    Bu alt geçitler yapılmadan öncesinde, açılan inşaat temelinde su oluyordu, önemli olan bu suyu tahliye etmek, canları isterlerse denizin altında metro geçiyorlarda bu sular bir şekilde tahliye edecekler.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sevda ÜLKÜ (9 ay önce)
    Yaparsa AK parti yapar Sami ER e desteğe devam Malatya.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Fth (9 ay önce)
    Yeni caminin inşaatında çalışan bir akrabam söylemişti temelde su çıktı inşatı yapabilmek için beydağından ardıç ağacı getirip temeli öyle yaptık diye. Yani Malatyanın zemininde hep su vardı. Hatta şuan lcw binasının önceki halini bilenler bilir. İş merkezi olarak inşa edilmişti. Sonra yıkılıp lcw binası yapıldı. O iş merkezi zamanında çok katlı yapılacaktı ama temelde su çıktı. Ben ozaman atatürk orta okuluna gidiyordum. Temelden caddeye motorla sürekli su çektiler ama su bitmedi ve iş merkezide planlandığı gibi çok katlı değil uyduruk bir şekilde yapıldı. Çarşı merkezi zemini hiçbir zaman uygun olmadı çok katlı bina yapımı için. Maalesef yine oraya inşa ediliyor merkez. Üstelik ortaya çıkan görsellere göre dar sokaklı ve çok katlı. Günü kurtarır mı bilinmez ama ilerde yine felaketlere yol açar. Çünkü rant uğruna işler yapılıyor. Zamanında Malatya 1 kez taşınmış eski Malatyadan yine taşınabilirdi daha sağlam bir zemine. Fırsat bu fırsattı ama kaçtı. Planlama ise yabancı uzmanlara yaptırılmalı idi. Malatyalı hiç kimseyi tanımayan dalında uzman kişilere.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • ALİ (9 ay önce)
    Her gün her kafadan ayrı bir şey duyuyoruz. Usandık artık. Bu inşaatları yapan firmaların sanki mühendisleri, mimarları, jeologları yokmuş gibi davranmak bu inşaat şirketlerinde çalışan işin uzmanlarına ayıp oluyor. Bu tür haberlerin altında ise siyasi nedenler olduğunu düşünüyorum.Seçimden sonra bu tür haberler duymayacağımıza eminim.
    %14
    %86
    Yanıtla
  • Hasan (9 ay önce)
    Beydağlarının eteklerinde sağlam zeminli şahıs -hazine milyonlarca dönümlük arazi var. Buralara güvenli bir şehir inşa edilebilir. En azından Yukarı Banazı'dan Karagöz köyüne doğru güvenli bir alan büyükşehirin bir alt merkezi olarak planlanabilir.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • 44 MALATYA (9 ay önce)
    Fuzuli caddesinden başlayıp çar muzu ya kadar şehir in paralel inden aşağıya doğru 10-12 metre derinliğinde 200 metre ara ile drenaj kanalları yapılarak zemin suyunu baraja kadar verilebilirdi zemin sıvılaşması bir nebze olsun önlene bilinirdi Değişen bir şey yok bence
    %95
    %5
    Yanıtla
  • halil (9 ay önce)
    günü kurtarmak için yapılan işler. yazık tek kelime ile.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Memet (9 ay önce)
    Emin olun Malatya nın altındaki derya denizi görseydiniz buralarda oturmazdınız
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Yavuzca (9 ay önce)
    Binalardan önce alt yapı çalışmalarının bugüne kadar bitmesi gerekmiyor muydu? Şimdiye kadar alt yapı için ne yapıldı? Şu Bir senede hasarlı binalar tespit edilirken ve hukuki süreçler devam ederken Malatya Belediyesi tüm altyapıyı bitiremez miydi? Şimdi yine aynı hatalar önce üst yapı sonra altyapı şehirleşme sürecini çok fazla uzatacağı gibi maliyeti de artıracaktır.. Yazık oldu Malatya'ya..
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Bilim adamlarının sözüne itibar edilmediği sürece felaketler kaçınılmazdır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • İbrahim (9 ay önce)
    Akp yapamaz. Yaparsa Ağbaba yapar. Bakalım bu kez Malatya şaşırtacak mi ?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ağbaba bence de Malatya milletvekillleri arasında en çok çalışanı.Ama Chp belediyecilik anlamında zayıf. Büyük proje veya alt yapı anlamında hizmet anlayışı yok. Kültür sanat anlamında hakikaten iyiler birde heykel.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • 5 senede İmamoğlu en çok altyapı ve metro çalışmaları yaptı. Kulaktan dolma bilgiler ile konuşmayalım aksi halde kahveci muhabbetine döner
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Siz akillanmazsiniz akp ile devam. Ucuz ekmek kuyruğuna devam siz.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sercanın Akrabası (9 ay önce)Sercan isimli kullanıcı yorumuna
    Sen kendin ucuz et olsun diye 20km ötedeki yere gitmiyormusun? kalkmışsın birde burda ucuz ekmek gafı yapıyorsun :D
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Ne kullandın kendinde misin dostum ?
    %100
    %0
    Yanıtla