SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bakan Yine Bakmaya mı Geldi, Sorun Çözmeye mi; Göreceğiz?!

Bakan Yine Bakmaya mı Geldi, Sorun Çözmeye mi; Göreceğiz?!
A- A+ PAYLAŞ

Depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın yeniden imarı konusunda en yetkili kurumun başında olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, 6 Şubat 2023 depremlerinden 15 ay geçmesine karşın devam eden belirsizlik, haksız imar uygulamaları, adaletsiz ve 'torpilli' rezerv alanı tespiti, orta hasarlı binalarla ilgili kararsızlık ve kredi sözlerinin yerine getirilmemesi, siyaseten ya da madden güçlü grupların lehine yapılan düzenlemeler, ilgili kurum ve kişilerin yapılan yapılacak işlerle ilgili gerçek dışı ve birbirini yalanlayan açıklamalarıyla tam bir kaosun yaşandığı Malatya'ya Cuma günü yapacağı ziyarette, bu sorunlarla ilgili ne söyleyeceği merak konusu oldu.

KAOS VE BELİRSİZLİK DEVAM..
6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım ve kayıp yaşayan Malatya'da, depremden sonra acil ihtiyaçların karşılanması konusunda da ciddi sorunlar çıkarken, daha sonraki dönemde şehrin yeniden imarı gündeme geldi. Ancak bu süreçteki belirsizlikler, yetersizlikler, kapalı kapılar arkasında hazırlanan ihaleler, deprem yıkımı nedeniyle yeniden imarın daha önceki birçok sorunun ortadan kaldırılması fırsatını değerlendirmekten uzak imar çalışmaları, şaşkınlık yaratan yol ve meydan tasarımları, kaos ve belirsizliği her geçen gün artırdı.

Bakan Özhaseki'nin, Cuma günü saat 17.00'de Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda yapacağı toplantıda açıklık getirmesi gereken birçok konu bulunuyor.

İlgili ve yetkili makamlarda bulunan kimi görevliler, yapılanlarla ilgili kamuoyunu tatmin edecek açıklamaları yapmadıkları gibi, birçok konuda da "gerçek dışı" yanıtlarla halkı aldatma yolunu tercih ettiler. Malatya'nın yeniden imarının adil, bilime uygun, tarafsız, birilerine çıkar sağlamayacak şekilde yapılacağına ilişkin beklentileri tamamen ortadan kaldıran, Bakan Özhaseki'nin Malatya'ya açıklamasını yapması gereken iş ve işlemlerin bir kısım özeti şöyle:

Koca kentin geleceği bir mimarlık firmasına teslim edildi
Malatya'nın yeniden imarı ile ilgili yetki, kapalı kapılar arkasında yürütülen çalışmalarla, Ankara merkezli bir mimarlık firmasına verilerek ilk düğme yanlış iliklendi. Etkilere açık bu firmanın ortaya çıkardığı proje tasarımıyla ilgili kamuoyuna yansıyan ilk bilgiler, 'skandal' denebilecek yanlışlarla doluydu. Kuyumcular Adası denilen bölümü muhafaza etme pahasına, şehrin meydanının genişletilmesi engellendi ve bu konuda yapılan tüm tepki ve eleştirilere karşın, bu yanlış inatla ve ısrarla sürdürüldü. Bir avuç kişinin çıkarına, Malatya'nın geleceğini feda eden bu anlayışı şu ana kadar kimse engelleyemedi.

Sürpriz ihaleler ve zemin etütsüz inşaatlar
Malatya'da tüm kentte hasar meydana gelirken, yüzbinlerce insan evsiz kalırken, ilk etapta imarla ilgili çalışmaların rantı yüksek olan çarşı bölgesinden başlanması tercih edildi. Ankara'da yapılan 4.5 milyar TL'lik (4.5 katrilyon liralık) ihaleler, müteahhit firmaların KAP bildiriminden öğrenilirken, deprem görmüş kentin, en çok hasar görmüş bu bölgesinde zemin etüdü yapılmadan çok acele başlatılan inşaat çalışmaları, skandala dönüştü. Kazılan temel çukurlarından 3.5- 4 metre sonra su çıkarken, bu durumla karşılaşıldıktan sonra çözüm aranmaya başlandı, demirsiz fore kazık çakma yoluna başvuruldu. Bunun çözüm olmadığı söylenmesine karşın, zemin sağlamlaştırma adı altında kazık işlemi sürdürüldü. Ayrıca, bölgedeki yeraltı sularının drenajı için bir proje yapılmaması, tüm projenin aslında "yangından mal kaçırma" mantığıyla sürdürüldüğünü ortaya koydu.

Rezerv alan dışında bırakılan binalar kimlere ait
Rezerv alanları ile ilgili bilgiler gizleniyor. Basına sızan bazı krokilerde bazı detaylar dikkat çekiyor. Kimi hatırlı kişilerin binaları rezerv alanı dışında bırakılmış. Öyle ki bir sokak baştan başa rezerv alanı kapsamına alınmışken, bir veya iki bina rezerv alan dışında bırakılmış. Yetkililere sorulduğunda kaçamak cevap veriyorlar, mühendislere sormak lazım diyorlar. Vatandaşlarda, buraların kimlere ait olduğu, kimler neden yerlerinin rezerv alan sınırının dışında kalmasında direttiği şüpheleri var.

Yeşilyurt ilçesinde site alanlarıyla sınırlı rezerv alanları tepki çekiyor
Yine resmi olarak açıklanmayan ancak basına sızan rezerv alan sınırlarına bakıldığında, depremlerde Yeşilyurt İlçesi'nde de geniş çaplı bir yıkım olmasına rağmen, rezerv alan ilan edilen yerlerden bazılarının site, apartman sınırı şeklinde olduğu görülüyor. Aynı bölgede bir çok bina hasar görürken, buralardaki rezerv alanların bazılarının apartman veya site sınırı şeklinde yapılması bölge sakinlerinin tepkisine neden oluyor. Vatandaşların büyük kesiminde, bu yerlerin tespitinde de kişiye özel uygulama olduğu görüşü hakim. Buna karşın, kent merkezinin bulunduğu Battalgazi ilçesinde rantı yüksek çok sayıda bölgenin rezerv alanı olarak belirlendiği görülüyor. Yeşilyurt ile Battalgazi ilçesi arasındaki rezerv alan değerlendirmesi, bu işlemi yapanların ilk hedeflerinin kenti sağlam bir şekilde imar etmek yerine, rant alanları yaratmak olduğunu ortaya koyuyor. Yine, imar faaliyetleri geçmişte de çok tartışılan Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerinin imar birimlerinin rezerv alanlarının tespitinde önemli rol oynadıkları bilgisi de kamuoyunu rahatsız ediyor.

Söğütlü Caminin akıbeti hala belirsiz!
Mimarlık şirketinin hazırladığı imar tasarımında, Kuyumcular Adası'nın yıkılmaması için mevcut yerinde adeta beton binalar arasına hapsedildiği ortaya çıkınca, yeri önce Akpınar tarafına kaydırılan, buraya da tepki gösterilince, eski belediye binasının bulunduğu alana kaydırılan, bu da kent genelinde büyük tepkiye yol açınca eski yerinde inşa edileceği açıklamaları yapılan Söğütlü Cami'nin nereye yapılacağı hala belirsizliğini koruyor. En son ortaya çıkan proje görselinde Söğütlü Cami'nin yer almadığı görülürken, geçmişte de birçok belediye başkanının kent meydanını genişletmek için kaldırmayı düşündüğü Kuyumcular Adasını yeniden inşa etme uğruna Söğütlü Cami'nin feda edildiği anlaşılıyor. Daha önce de bu adanın muhafazası için Fuzuli Caddesi'nin girişinin kapatılması da gündeme gelmiş, bu durum, "Şehir için böyle bir projeyi tasarlayanın mimarlık diplomasını yırtarlar" tepkisiyle karşılaşmıştı.

Yol genişletme kararı yok ancak esnaf tehdit ediliyor
İnönü, Atatürk ve Mücelli Caddesi'nin genişletilmesi ile ilgili olarak resmi bir karar olmamasına rağmen, İnönü Caddesi'nde binası bulunan mülk sahibi ve kiracılara, "Yeriniz zaten yol genişletme alanında kalıyor ve yıkılacak.", "Buralar artık sizin değil bizim.", "Çevre Bakanlığı ile iyi geçinin, kafa tutarsanız ileri de sonuçlarına katlanırsınız.", "Karot alınmasına müsade etmez iseniz, projeden çıkarılırsınız ve yeriniz öldü fiyata kamulaştırılır.", "Bu size son uyarı, ya kabul edin ya sonuçlarına katlanın.", "Bu binaların zaten karot örnekleri yapıldıkları yıldan beri Çevre Şehirciliğin deposunda, siz karot vermediniz ancak biz depodan kontrolünü yaptık sağlam çıkmadı. Bu nedenle tahliye etmeniz gerekiyor" şeklinde baskılar yapılmaya başlandı. Kent merkezindeki yegane sosyal tesis olan çok salonlu Yeşil Sinema Kompleksi rezerv alan kapsamına alınarak 'yıkım' tehdidiyle karşı karşıya kalırken, imar tasarımı yapanların bunu dikkate almadıkları görülüyor. Yine Mücelli Caddesi'ni genişletme planının, cadde girişindeki eski AKP milletvekilinin işyerine dokunmazken, Yeşil Sinema'nın bir bölümünü kapsayacak şekilde yapılması "torpilli" işlem çalışmasına bir başka örnek olarak gösteriliyor.

Mülk sahiplerinin sorularına yanıt verilmiyor
Arazi değeri yüksek olan bölgelerde sağlam binaları bulunan mülk sahipleri, konuyu öğrenmek için gerek bakanlık, gerekse belediyelerin ilgili birimleri ile irtibata geçmeye çalışıyorlar. Ancak, yetkililer mülk sahiplerinin sorularına yanıt vermiyorlar. Mülk sahiplerinin, "Sağlam binam yıkılacak mı?" sorusuna evet yanıtı veren yetkililer, "Dükkanım veya evim aynı yerde mi verilecek?, Metrekarede düşüş olacak mı?, Bağımsız yerimi yeniden yaparken, metrekaresi düşük gerekçesi ile bizi başkaları ile ortak yapacak mısınız?, Yeni bina yapılınca bana herhangi bir borç çıkarılacak mı?" sorularının hiçbirine ise yanıt verilmiyor.

Mülk sahiplerinde 'oldu bittiye getirilme' korkusu hakim
Sorularına cevap alamayan mülk sahipleri ise, dükkanlarının metrekarelerin küçüleceği, mülklerinin aynı yerinden verilmeyeceği, başka kişiler ile ortaklığa zorlanacakları, hatırlı kişilerin yerlerinin iyi yerlerde konumlandırılacağı, geri kalan kişilerin yerlerinin ise üste fark ödemesi adı altında çok daha kıymetsiz yerlere (kura çekimi v.s. gibi yöntemlerle) zorunlu olarak götürüleceği gibi endişeler yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Güvenlik önlemleri yok, sağlam binaları yıkmanın peşindeler
Malatya'da depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen 6 bin 240 adet binanın yıkımının beklendiği öğrenilirken, bu binaların çevrelerinde gerekli önlemlerin alınmaması da eleştirilere neden oluyor. Çeşitli nedenlerle henüz yıkılamayan binlerce bina bulunmasına rağmen ve söz konusu binaların çevrelerinde hayati önem taşıyan güvenlik tedbirlerinin alınmaması da tepki çekiyor. Şehirde yaşayan insanlar için hayati önemdeki bu önlemlerin alınmamasına rağmen, sağlam binaların yıkımı için çaba harcanması vatandaşları huzursuz ediyor.

Bakanlığın yerel biriminin niteliği ve kamuoyuna karartılan yolsuzluk soruşturması
24 Ocak 2020'deki Elazığ- Sivrice merkezli depremden de etkilenen Malatya'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yerel yönetim kadrosunun yeterliliği ve yetkinliği tartışma konusu. Mevcut il müdürü, Elazığ depreminden sonra Malatya'da göreve getirilen 5'inci isim. Bazı görevlileri, Elazığ depreminden sonraki ihalelerle ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili ciddi soruşturma ve adli işlemle karşı karşıya kalan Çevre İl Müdürlüğü'nün, depremden sonra en önde gelen yetkili kurumlardan biri olmasına karşın vatandaşta bu kuruma inan ve güven sarsılmış durumda. 

Bunun yanı sıra, Malatya Valiliği bünyesinde sürdürülen yıkım, hafriyat vb.'ye ilişkin YİKOB aracılığıyla yapılan ihaleler ve bu ihalelere ilişkin şaibe iddialarının bir bölümü yargıya da intikal etti. Bazı isimler tutuklanmasına ve soruşturma genişletilmesine rağmen, adli işlemlerden, isimleri karışanlardan haberdar olmaması için bu olaya getirilen yayın yasağı, dedikoduların daha da büyümesine, ilgili- ilgisiz birçok makamın ve görevlinin adlarının da yolsuzlukla anılmasına yol açıyor.

Güçlendirme kredisi belirsizliği
Malatya'da ne kadar sağlıklı yapıldığı tartışma konusu olan hasar tespit çalışmalarıyla akıbeti kararlaştırılan binalarla ilgili sorunlar da devam ediyor. Depremde ayakta kalan ancak 'ağır hasarlı' raporu verilen bazı binaların dinamitle patlatılmasına rağmen yıkılmayıp, daha sonra patlamayla verilen hasar yüzünden kendiliğinden çökmesi, yine "ağır hasarlı" denen bir binanın 2-3 günde yıkılamayıp, birkaç kolonuna zarar verildikten sonra, çökmeyip devrilmesi, birçok binanın hasar durumunun ağırdan hafife ya da ortaya döndürülmesine ilişkin örnekler yüzünden, mülkiyet sahibi vatandaşlardaki güvensizlik devam ediyor. Orta hasarlı ve güçlendirilebilir raporu verilen binalarla ilgili daire sahiplerine güçlendirme kredisi verileceğine ilişkin sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle, birçok binada güçlendirme çalışmasına başlanamadığı gibi birçok binada da başlanan çalışmaların bitirilemediği belirtiliyor.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Çevre Bakanı Özhaseki'nin geçtiğimiz 27 Şubat'ta Malatya'ya yaptığı ziyaretten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Yasin (1 hafta önce)
    Hergün karar değişiyor.Bu gidişle 1 arpa boyu ilerleyemezsiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • DELULER (1 hafta önce)
    Hoşgeldin cuman mübarek olsun şuradan her zaman olduğu gibi iki lafın belini kıralım siz Malatya halkına bir şey açıklamaktan sonra akşamına kaçıp gideceksiniz, bize bu toplantıda bulunanlar bir gram açıklama yapmazlar hele bir de kendilerinin aleyhine ise kafalarına silah dayasan bir kelime söylemezler ve yine kendi bildiklerini okurlar, ilk önce bu avam kamarasının adamlarından kurtulun sonra TV ye çıkıp ne yapacaksanız teker teker anlatacaksınız ki bu delil olarak kalsın ki bu işler yapılmadığı takdirde sizin sözünüzün size yedirmek için.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (1 hafta önce)
    Deprem olali 15 Ay oldu gelenler Malatyayi Ziyaret ediyorlar toplanti yapiyorlar Caylarini kahverini Malatyamizin Kayisini yiyorlar ortada yapilan bir sey yok Sozde MALATYALI IS Adamlari var Yatirimlari Baska Sehirlere Ulkelere yatirim yapiyorlar Sayin is Adamlari Malatyanin hali ortada Sahipsiz kalmis care bulun Dogdugunuz Buyudunuz Kimligini Tasidiginiz MALATYAYA Sahip Cikin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 hafta önce)
    toplumda güç sahipleri ve topluma yön verenler,sıradan insanlar gibi düşünmüyor.bu veriler bunun yansımasıdır.devletimizde bunu başarıyor.çoğunluğu teşkil edenlerin gazı arasıra alınarak yola devam ediliyor.doğru olan yapılıyor.her toplum kendi hak ettiği kaderini görür.dışarıda kalanlar ancak akıl verir ,asla para veren olmaz.bugün filistin halkına ne olursa olsun kimse birşey yapamaz.onların kurtuluşu ancak kendi iradeleri ile olacaktır.yapamazlarsa tarih onları siler,kimin umurunda..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 hafta önce)
    Rezerv alan öncesi boş arsam için yerinde dönüşüm için mutahitle yüzde 40 ile anlaşmıştım şimdi Rezerv alan içinde kamulaştırma yapılıyor bana kamulaştırma bedelini neye göre ödeyecekler .
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (1 hafta önce)
    Deprem bölgesine bakınca en perişan şehir Malatya görünüyor. Diğer şehirlerde iyi kötü bir şeyler yapılırken bizde daha çivi çakılmadı. Güzelim şehir bir avuç hırsızın elinde oyuncak oldu. Böyle bir yıkımdan sonra bilime, mühendisliğe sıkı sıkı sarılmak gerekirken iş yine ranta döküldü. Bu şehir daha iflah olmaz sanmıyorum hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak bitirdiler şehrimizi. Malatya'da Malatyalı kalmadı herkes bir yere savruldu dönüp bakıyorsun en acil işimiz bakırcılar ve kuyumcular çarşısı. Şehirde doğru düzgün yol yok, aydınlatma direği yok, asayiş olayları almış başını gitmiş... Biz bu enkazın altından kalkamadık .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (2 hafta önce)
    Herşey belirsiz yerinde dönüşüme herkesin gücü yetermi 750 bin hiybe üstünü millet nasıl ödeyecek insanlar nasıl anlaşacak her şey çıkmazda tokiler uzak küçücük evlerden başka hiçbirşey yok ne okul sağlık alışveriş yeri ekmek alacak bir yer yok oralara taşınınca ulaşım trafik sıkıntısı olacak bari yerinde dönüşümü toki üstlense milletin evlerini yerinde yapsa mütahitler parasını peşin istiyor bitmişiz ağlayanımız yok iba
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Asım (2 hafta önce)
    Zorla rezerv alan dayatması zorbalık tır.hatay millet vekili, bakanın zorla rezerv dayatması olmayacağını sözlü ifade ettiğini,kendisininde bunun kayıt altına alınmasını talep etmişler.çünkü vekil Hatay insanının haklı taleplerine ve dertlerine çözüm üretmeye çalışıyor.ya Malatya'nın vekilleri, belediye başkanları bütün sorunları yokmuş gibi saklayanlar bu Malatya insanına zorbalığı reva görenenlerin ve dayatanların vereceği hesap adaleti ölmüş ülkemizde hesabın mahşerde görüleceğinden şüphemiz yok.halen vekil olan,eski belediye başkanları,eski vekiller değil miydi deprem sonrası Malatya gül gülistanlık diye.Anakaralara gidip kayısı dağıtmaktan başka yaptıkları bir şey varsa biz vakıf degiliz.Malatya ya da gelen bakanlara sorunların olduğunu halka rağmen yapılacak işin zorbalık olduğunu insanları mağdur eden sorunlara çözüm bulacaklarına,hacı babadan kuzu kaburga, kağıt kebabı yedirtip yolcu ediyorlar.bu gerçekliği inkar edemem.elbet hizmet için canla başla çalıştıklarına inanlara ne denir saygı duyarım.kimse kimseyi bir projeye zorlamakla insanlık etmiyor.şehrin yöneticilerinin haberi yok mu,varsa umursamıyorsa ahlak dışı hareket değil mi.Cumhurbaşkanlığı mevzuat gov da rezerv alan kentsel dönüşüm uygulamasıyla yapılacak dairelerin özelliğinden bahsediliyor.zaten belirtilen kanunlara göre zorla rezerv alana dahil etmek de mümkün değil,çünkü riskli yapıların olmadığı yeri rezerv alan keyfince olur zorlamayla olmaz denir.iklimine uygunluğa bakilmadan bölgeye uyumlu daire büyüklükleri ve 5 ay rahat kullanılabilir geniş balkonlar hesap edilmeden evleri Ankara dan dayatanların umurunda değil.zannediyorlar ki bütün ülke Ankara gibi balkonu kullanmayacak kadar yazları da serin.işte bu ve benzeri sorunlar vekillerin de umurunda değil.çünkü herkes zenginliğini artırma derdinde.deprem bölgesinin en büyük sorunu konut sorunu ve buna çözüm üretecek kaliteli idarecilik te yok.yapılacak dairelerin kalitesizliğinden bile bir haber olanların vereceği bir hizmet olduğuna inanmak mümkün değil.birde kura yoluyla hak sahipliği tam bir rezilce bakışın ürünü.dayatılan ve çözüm üretmenin önünü tıkayanlara nalet olsun.sayin bakana şimdiden afiyet olsun.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MalatyaEsnaf (2 hafta önce)
    Çarşı Merkezde iş yeri sahiplerinin metrekare ve lokasyonları halen açıklanmadı. Ama tanımadığımız kişilerle ortak mülkiyet olacak gibi bi durum yok. Sanayi odası başkanı attı bu lafı ortaya. Pek gerçekçi bi eleştiri değil açıkçası.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Nurettin Bay (2 hafta önce)
    Kardaş eleştir tamam da, eleştirirken insaflı ol. İlla senin dediğin olmayabilir. Savunduğun görüşler ne kadar güncel gerçeklerle örtüşüyor, ona bir bak. Ne kadar bilimsel?. Ne kadar gerçekleşebilme olasılığına sahip? Ben de Paris gibi bir şehir inşa edilmesini isterim. Ama bir de hakikatler var. Küçük bir alana sıkışmış eski şehir merkezini herkesin yüzde yüz memnun olduğu bir formülle inşa etmek ne kadar mümkün? Mesela eski kuyumcu çarşısı bölümü ile ilgili seninle aynı fikirde değilim. Evet Söğütlü camiyi ortaya çıkarma adına iyi fikir gibi görünüyor. Ana kuyumcular da bu çarşının bir parçasıydı. Ve söğütlü camii(yeni hali) yokken vardı. Söğütlü cami eskiden küçük bir cami idi. O günkü çarşı konseptine uygundu. Sonradan yıktırılıp devasa büyüklükte yapıldı. Bence keşke bölgeye uygun büyüklükte yapılsaydı. Cami bile olsa bazen daha büyüğünü yapmak doğru olmayabilir.?O gün bu büyüklükte yapanların iyi bir iş yaptığı tartışılır bir konu. Yine Waikiki binası da öyle. Etrafına göre orantısız büyük… mesela desen ki bunu yıkın, imkan varsa ben bu fikre katılırım. Bıçak gibi şehrin kalbine saplanmış gibi duruyor…sonra bir çok mesnetsiz iddiada bulunuyorsun. Delil , belge sunmadan. Şimdi bu eleştirdiğin konu basit bir mesele değil. Bu konuda fikir yürüten herkes geleceğin malatyasına karşı sorumlu olacak. İyi düşün, iyi araştır, dersine iyi çalış, öyle yaz. Mesele siyasi değildir. Mesele hakikaten önemlidir. Eğer doğru ve tutarlı fikirler ortaya koyabilirsen faydan olur. Değilse gölge etme…
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Çözen (2 hafta önce)
    Tabiki bakmaya gelmiştir sayın bakan çözmeye gelseydi niye bakan derlerdi ki çözen derlerdi;)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (2 hafta önce)
    Amaaan çok üstüne gidip sıkıştırmayın sayın bakanı, mikrofonu suratınıza atar gider…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 hafta önce)
    Geçen sordum :arsam üzerine yapılacak binada fazla üretim nolacak dedim bana verilen cevap sığmayanlara senin ordan vereceğiz bu nasıl olur arsa benim
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Volkan (2 hafta önce)
    Daha durun bunlar iyi günlerimiz. Eski Ak partili olarak şunu diyorum. Bu avukatlara oy verdiğimiz sürece belimizdeki yük taşınmaz hala gelecek. İHSAN KOCA yıl görmek isteyenler bakan geldiğinde görebilir. Başka da asla göremez. Kısaca çalışan siyasetçi yok. Küfür mü devam eder zulüm mü? Zulüm devam etmez!!! Allah'ın manevi tokatina gelecek bu zatlar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yusuf (2 hafta önce)
    Şehri geniş yolları caddeleri ve meydanları ile kurulmazssa yeşil ağırlıklı şehrin yüzyıljna en büyük katliam olur fırsat bu fırsat şehri adam akıllı kürün hindistan olmasın tekrardan Eskişehir sadece parkları ile milyon turist çekiyor bu şehir deki su kaynakları hiç bir yerde yok bir kernegi var oda mahalle parkı gibi
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Muhammed (2 hafta önce)
    Az bir gram vizyon olsa Söğütlü cami ile yeni camı Ayasofya sultan Ahmet Gibi büyük meydan olur şehri bir gram vizyonu olmayan kişiler yönetiyor Eskişehir Konya Adana Antep Kayseriye bak en kötü ne şehir planı var Şehri köy olarak kuracaklar onun dükkanı bunun rantı diyerekten
    %100
    %0
    Yanıtla