6 Şubat depremlerinde 1300'e yakın insanın yaşamını yitirdiği, onbinlerce konut ve işyerinin yıkıldığı ya da çeşitli düzeyde hasar aldığı Malatya'nın yeniden imarıyla ilgili 'kapalı kapılar altında' yapılan çalışmalarla ilgili iddialar ilgili makamlarca yanıtlanamazken, Malatya'nın yeniden imarı için gündeme gelen 'Rezerv Alan' çalışmasının Hatay'daki uygulamasında çok sıkıntılı sonuçlar çıkmaya başladığı, rezerv alan yasası ile sağlam evlere yıkılmak üzere el konulmaya başlandığı belirtiliyor.
Malatya'da da, depremlerde ağır ve orta hasar alan binalardan sonra,özellikle rantı yüksek bölgelerde, hasarsız ya da hafif hasarlı binalardan, mal sahiplerinin hak iddiasını ortadan kaldırmak ve yasal kısıtlamalara boyun eğmeye zorlamak amacı ile 'karot' diye adlandırılan beton numuneleri alınmasına ilişkin dayatmalar sık sık gündeme getirilip, tepkiler kamuoyuna duyuruluyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile onun taşeronu bazı firmaların görevlileri, daha önceden hasarsız ya da az hasarlı raporu verilmiş binaları, 'rezerv alanı' kapsamında sahiplerini mağdur edecek şekilde yıkılabilmesini sağlamaya yönelik karot alma çalışmalarını çeşitli tehditlerle sürdürdüklerine ilişkin malatyahaber.com'da da yayınlanan haberlere karşı yetkililerden herhangi bir açıklama gelmezken, buna ilişkin depremin en büyük zararı verdiği Hatay'da başlatılan uygulama, Yeniçağ Gazetesi'nde 'Rezerv Alan Yasası İle Sapasağlam Evlere El Konulmaya Başlandı' başlıklı bir habere konu oldu.
Söz konusu haberde, "Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkım yaşayan Hatay’da rezerv alan ilan edilen bölgelerde bulunan sapasağlam evler için yıkım kararı verildi. Gazeteci Mustafa Dilek, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir video paylaştı ve rezerv alan gerçeğini gözler önüne serdi.
Hatay’ın Cumhuriyet Mahallesi’nde 6’ıncı İpek Sokak’ta bulunan ve meydana gelen depremde “yıkılmayan tek bina” olarak belirtilen, deprem sonrasında hakkında haberler yapılan bir evin yıkım aşamasında olduğunu kaydetti. Rezerv alanı olarak ilan edilen bölgede, az hasarlı veya hasarsız olan evlerin yıkılacağını ileten Dilek, Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki’nin az hasarlı olan evlerin yıkılmayacağına yönelik sözlerini hatırlattı.
Paylaştığı videoda, söz konusu hasarsız evin polis eşliğinde yıkılacağının söylendiğini aktaran Dilek, evin sahibiyle konuştu. Evin sahibi olan vatandaş, depremin ardından evinin bulunduğu bölgenin rezerv alan ilan edildiğini aktardı ve evlerine gelen görevlilerin kendilerine, evden numune alınacağını ve daha sonra evin yıkılacağını söylediklerini kaydetti.
Görevlilerin polis eşliğinde evden karot örneği almak için geldiklerini anlatan vatandaş, örnek alınmasına izin vermediklerini iletti.
Gazeteci Mustafa Dilek’in, evin yıkıldığı takdirde kira yardımı yapılıp yapılmayacağına dair sorduğu soruya yanıt veren vatandaş, “Bize herhangi bir bilgi verilmedi.” ifadesini kaydetti ve sadece 7 bin TL kira yardımı yapılacağının söylendiğini iletti.
Dilek, paylaştığı videonun devamında evin içinden de görüntüler göstererek evde herhangi bir hasar bulunmadığının altını çizdi. Ulusal gazetelerin, depremin ardından ev hakkında “sağlam kalan tek ev” diye haberler yaptığını belirten Dilek, “Nasıl oluyor da bu ev yıkılacak hale geliyor?” ifadesini kullandı..." bilgilerine yer verildi.
Söz konusu haberin tamamını, aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz:
malatyahaber.com- yenicaggazetesi.com.tr
ARŞİV FOTO: 6 Şubat depremlerinden hemen sonra Malatya'dan bir görünüş