Malatya'nın 6 Şubat depremlerinde uğradığı yıkımın ardından, yeniden imarı iddiasıyla başlatılan, çarşı merkezi de denilen kent merkeziyle ilgili çalışmalarda yapılan düzenlemelerden sonra, 'rezerv alan' belirleme çalışmalarında da başka skandal girişimler ortaya çıktı.
Valilik çevresinde, aralarında AKP'li bazı eski milletvekillerine ve isimlere ait yerlerin zorunlu yıkım ve yeniden imar yapılacak 'rezerv alan' dışında bırakılmalarından sonra (aşağıdaki görselde, kırmızı dairelerle gösterilen yerler), Battalgazi Bölgesi'ndeki 21 mahalleye ilişkin rezerv alan bölgelerinde de, birçok parselin 'ilginç' bir şekilde rezerv alan dışında tutulduğu dikkat çekti.
Kamuoyunun bilgisi dışında, kapalı kapılar ardında yapılan, mevcut gayrimenkul sahiplerinin dahi haberdar olmadıkları imar ve rezerv alan belirleme çalışmalarıyla ilgili sızan bilgiler ve kroki görselleri, işlemin tamamen keyfi, bazı çevreleri ve kişileri korumaya, siyasi ve baskı gücü olmayanları ise mağdur etmeye yönelik bir çaba sarfedildiği iddialarını güçlendirdi.
TAMAMEN KAPALI KAPILAR ARDINDA YAPILIYOR..
Malatya'nın yeniden imarı adı altında sürdürülen, kent merkezinin yeniden oluşturulmasında, torpilli, etkili ve güçlü çevrelerin haklarını korumaya yönelik bir çaba içerisinde olunduğuna ilişkin örneklerin başında, geçmişteki birçok belediye başkanının, kent meydanının genişletilmesi projesi olan Söğütlü Cami önündeki Kuyumcular Adası diye de adlandırılan bölümün kaldırılması, caminin ön plana çıkarılması gelirken, depremle birlikte ortaya çıkan yeniden imar fırsatı bu bölge için adeta 'kötüye' kullanıldı. Kuyumcular Adası'na dokunulmaması ve binaların yeniden inşası için, eski belediye alanı ile Hükümet Meydanı'nın birleştirilmesi, bu amaçla, kent merkezindeki en önemli ulaşım arterlerinden biri olan Fuzuli Caddesi'nin alt girişinin kapatılarak meydana katılması yoluna gidildiği, sızan krokilerden anlaşıldı. Yine, Kuyumcular Adası'nı korumak için, ortaya çıkarılması ve meydana cephelenmesi konuşulan Söğütlü Cami ise, tamamıyla yerinden kaldırılarak, Akpınar Meydanı'nın alt köşesine, bir işhanı ile birlikte yapılmak üzere planlandı.
Valilik çevresindeki alanların düzenlenmesine ilişkin 'Rezerv Alanı' belirlenirken, AKP'nin eski milletvekilleri Öznur Çalık, Cemal Akın'ın, eski AKP'li meclis üyesi Murat Gümüş'ün mülklerinin yanı sıra Mustafa Şahin'in ortağı olduğu mülkün de, bu kapsam dışında bırakıldıkları, hemen çevrelerindeki başka kişilere ait alanların ise rezerv alan kapsamına sokulduğu anlaşıldı. Valilik yetkililerinin, olmadığını öne sürdükleri 'torpilli' rezerv alan çalışmasının gerçek olduğu daha sonra, bizzat Valiliğin söz konusu çalışmaya ilişkin kroki görsellerini paylaşmasıyla ortaya çıktı.
Yine Mücelli Caddesi ile Atatürk (Kışla) Caddelerinin genişletilmesine ilişkin düzenlemelerin de, bölgedeki her gayrimenkulun eşit şekilde etkilenmesi adil bir çalışma gereği iken, bir bölüm mülklerin olduğu gibi korunarak, caddenin diğer yakasındaki bölümlerden alınarak genişletme yapılmasının planlandığı anlaşıldı.
Tüm bu çalışmalar, kapalı kapılar ardında sürdürülürken ve buna ilişkin, iktidar partisinden olmayan birçok belediye başkan adayı tarafından eleştirilirken, değişen birşey olmadı.
AKP ADAYLARI KONUŞUNCA..
Yetkili makamlardan, şeffaf olmadığı için eleştirilen imar çalışmalarıyla ilgili herhangi bir açıklama gelmezken, arada kamuoyu AKP'nin adaylarından yapılmak istenenleri öğrenebiliyor.
malatyahaber.com'un da daha önce gündeme getirdiği 'torpilli- güçlü' çevre ve kişilere imar düzenlemesinde özel işlem yapıldığı, rezerv alanlarının da aynı şekilde belirlendiğine ilişkin haberler üzerine, bu iddiaların doğru olmadığını ve Malatya'ya geldiğinde bu konuda gerçek durumu anlatacağı konusunda ER TV Programcısı Gazeteci Hülya Kaya'ya açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Vedat Gürgen, bu açıklamasından sonra 2 kez Malatya'ya gelmesine karşın, söz verdiği açıklamayı yapma gereği duymadı.
Malatya kamuoyu, il merkezinde Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde 35 rezerv alanının belirlendiğine ilişkin bilgiyi AKP Büyükşehir Başkan Adayı Sami Er'den öğrenirken, Er bu alanların neresi olduğuna dair açıklama yapmadı.
AKP'nin Battalgazi Belediye Başkan Adayı Bayram Taşkın da, ER TV'de katıldığı programda, Battalgazi bölgesinde Akpınar, Yenihamam, Dabakhane, Kırçuval, Sancaktar, Halfettin, Saray, İzzetiye, Hamidiye, Şıkşık, Aslanbey, Kavaklıbağ, İsmetiye, Niyazi, Cirikpınar, Şehitfevzi, Taştepe, Göztepe, Tandoğan, Yıldıztepe ve Çöşnük Mahallelerinde bazı alanların rezerv alan olarak onaylandığını ve ihale ve inşaat çalışmalarını 2-3 ay içinde tamamlanacağını bildirdi.
Taşkın'ın katıldığı TV programında sarfettiği ve tehdit içerdiği de öne sürülen, ikna olmayan vatandaşlar olduğunda teknik konunun devreye gireceğini, bu binaların her türlü yıkılacağını ima ettiği, ""Vatandaş yok derse ikinci yol olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resen depreme dayanım testleri yapılacak. Re'sen yapılan yönteme vatandaşın itiraz hakkı olmayacak.Teknik testler sonrasında eğer bina sağlam çıkarsa bina sahipleri için tekrar ikna metodu başlayacak." şeklindeki sözleri de tepki görmüştü.
Muhalefet partili adayların tüm çağrılarına rağmen, yapılan çalışmalar hakkında kamuoyuna iktidar partili adayların 'sınırlı' açıklamaları dışında bir bilgi verilmedi.
YENİ SKANDAL ‘REZERV ALAN’ GÖRÜNTÜLERİ!
Bu arada, Battalgazi ilçesinin il merkezindeki sorumluluk bölgesinde belirlenen rezerv alanlarına ilişkin kamuoyuna sızan görseller, bu çalışmaların da yine objektif, herkesin hakkını koruyan ve gözeten bir anlayışla yapılmadığını yansıttı.
21 mahalleye ilişkin ortaya çıkan görsellerde, birçok bölgede, bazı bina ve arsaların, tüm çevreleri dahil edilirken, rezerv alan kapsamı dışında tutulduğu görülüyor.
Kent merkezinde rezerv alan belirlenirken, Akpınar Meydanı ile Atatürk (Kışla Caddesi) kavşağındaki yüksek katlı iş merkezinin esas alınarak, Kışla Caddesi ile Cezmi Kartay Caddesi arasındaki bölümün de tamamen rezerv alan dışında tutulmuş olması dikkatleri çeken bir başka konu oldu. (Aşağıdaki görsel)
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün yanı sıra Battalgazi Belediyesi'nin, özellikle imarla ilgili faaliyetlerine ilişkin çok ciddi eleştiriler ve iddialar bulunan bazı yetkililerinin bilgisi dahilinde yapıldığı öne sürülen 'rezerv alan' faaliyetlerinin, mülkiyet hakkı, eşitlik, hak ve hukuk, adalet ilkelerine uygun olarak yapılmadığına ilişkin düşünceleri, kuşku olmaktan çıkardı.
Rezerv alanlar dahil olmak üzere, Fuzuli Caddesi'nin kapatılması, Söğütlü Cami'nin başka bir alana kaydırılması, bir kesime rant yaratmaya yönelik özel işlem çabalarıyla ilgili iddialar yüzünden, bu çalışmaların, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra yeniden ele alınması gerektiği ifade ediliyor.
malatyahaber.com
BATTALGAZİ'DEKİ REZERV ALANLAR: Aşağıdaki görselde, mavi, sarı ve yeşil renklerle doldurulmuş bölümler rezerv alanlarını görsteriyor.