SON DAKİKA
SON DEPREMLER
İsmet Yalvaç

Malatyalı'nın Cenazesi de Artık Malatya'dan Gidiyor!.

Malatyalı'nın Cenazesi de Artık Malatya'dan Gidiyor!.
A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ

Özellikle 1980 ve Malatyalı Turgut Özal'ın liderliğindeki ANAP'ın iktidar olmasının ardından, ilçelerin yanı sıra doğu ve güneydoğu illerinden Malatya'ya yönelen 'niteliksiz' göçe karşın, Malatya'nın ekonomik ve sosyal koşulları nedeniyle il dışına giden şehrin yerlisi, kentli Malatyalılar nedeniyle 'kent kimliği' ciddi bir şekilde erozyona uğramıştı. Bu nedenle bir dönem 'Malatya'da Malatyalılar Derneği' adı altında yerlilerin bir dernek kurma gereği duyduğu, son olarak büyük çoğunluğu Suriyeliler olmak üzere yabancı uyrukluların yerleşimi ile demografik yapısı tamamen değişen Malatya'da, son yıllarda görülmekte olan bir durum, kentin kimliğini muhafaza konusundaki az olan umutları da yok ediyor. 

Daha önce, uzun yıllar önce çeşitli nedenlerle Malatya dışına gitmiş ve burada yaşarken, öldüklerinde Malatya toprağına gömülmek isteyen Malatyalılar görülürken, son yıllarda bu durumun tersine döndüğü, seyrek de olsa artık il dışında yaşayan bazı Malatyalı ailelerin Malatya'da vefat eden aile büyüklerinin cenazelerini yaşadıkları illere götürdüklerine tanık olunuyor.

Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde, Malatya'nın her türlü yatırımı aldığı, iş ve aş olanaklarının çok daha iyi olduğu yolunda izlenim edinen, terör ve çeşitli nedenlerle yaşadıkları bölgelerde sıkıntılı olan doğu ve güneydoğu illerinden vatandaşlar, başta çevre illerden olmak üzere Malatya il merkezine ve yakın ilçelere, köylere göçmeye başladılar. Kent imkânları nedeniyle Malatya'nın ilçelerinden de yoğun göç yaşanırken, Özal döneminin siyasi koşulları nedeniyle birçok Malatyalı memur, daha iyi görevlere atanarak Malatya'dan ayrılmaya başladılar, dönmediler.

Malatya'nın ekonomik koşulları ve iş hacminin belli bir düzeye kadar olması nedeniyle, birçok esnaf, tüccar ve işadamı da İstanbul, Mersin, Antalya, Ankara başta olmak üzere Malatya'dan ayrılmaya başladılar ya da Malatya'da işyeri açsalar dahi merkezini büyük kentlerde kurdular.

Dışarıdan niteliksiz göç alan Malatya'da, ANAP döneminin siyasi gücü ve nüfuzunu yakından hisseden ve bundan büyük çapta yararlanan, özellikle Adıyaman ve Elazığ'dan gelenler, değişen siyasi konjonktürle, dönem iktidarlarında da güçlerini sürdürebilmek için, bu iktidarlara yakın olan memleketlileri siyasilerle yakın olmayı tercih edip, bu illerin siyasilerinin desteğini de alarak Malatya siyasetinde, bürokrasisinde, ticaret ve ekonomisinde giderek güçlerini artırdılar. Malatyalı olmayan müdürlerin görev yaptığı kurumlar, Malatya hafızasının yok edilmesinde önemli rol oynadı. Malatya'yla ilgisi bulunmayan müdürlerin görev yaptığı Malatya'da birçok okul yok edilerek, on binlerin Malatya hafızası, ortak yaşam alanlarına ilişkin anıları ortadan kaldırıldı.

Malatya'nın kent kültürü ve bilincinden yoksun siyasileri, özellikle küçük oy hesapları peşindeki milletvekilleri, her dediklerini emir telakki ettikleri için Malatya’nın bürokratik yönetim kadrosunu adeta çevre illerin siyasilerine teslim ettiler ve Malatya'yı çevre il kökenli bürokratlar yönetir oldu. Doğal olarak bu oluşum ve yarattığı güç, bu illerden çok daha fazla göçü Malatya'ya çekerken, bu durum STK yönetimlerinin oluşturulmasını etkiledi, ihaleler, işe alımlar vs. konusunda Malatyalı olmayanlar çok daha avantajlı ve güçlü duruma geldiler.

AKP döneminde, Malatya'nın, doğu ve güneydoğudan İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlere yönelik göçün durdurulması için 'baraj il' olarak konumlandırılmasıyla, Malatya'ya başta Bingöl'den olmak üzere ciddi bir göç yaşandı.

Arkasından, bir grup eski asker tarafından kurulan ve bir ara hükümet içerisinde 'danışman' adı altında çok önemli yer edinen SADAT adlı radikal dinci bir yapının, Türkiye merkezli bir İslam devleti oluşturulması, merkezinin İstanbul, dilinin de Arapça olmasına ilişkin düşünceleri doğrultusunda, Suriye'de patlak veren savaş da gerekçe oluşturularak yaşanan Arap göçü, yine benzer nedenlerle organize edilen Afganlı göçü, Malatya'yı da hedef aldı.

Bugün Malatya'da çok büyük çoğunluğu Suriyeli olan 40 bine kadar yabancı uyruklu yaşıyor. Bu sayının kayıtlı olmayanlarla birlikte 50 binin üzerinde olduğu değerlendiriliyor. Suriyeli göçüyle ilgili tepkiler üzerine, İçişleri Bakanlığı'nın, yabancı uyrukluların nüfusun yüzde 20'den fazlasını oluşturdukları mahallelere yönelik yerleşim yasağı kapsamında, Malatya il merkezinde 15 mahalle yabancıların yerleşimine kapandı. Yabancı nüfusları yerli nüfusun yüzde 20'sinden fazla olduğu için yerleşimleri yasaklanan 15 mahalleden 10'unun, Malatya kent merkezi olan Valilik binasının hemen çevresindeki mahalleler olduğu görüldü.

Dışarıdan gelenleri, memleket- hemşehri dayanışmasıyla, yerel siyasette, muktedir olmayan ve kent bilinciyle ilgili sorunları bulunan belki de öylesi işine gelen yöneticileri, milletvekilleri nedeniyle nüfuslarına oranla pazarlıklarla çok daha büyük güçler elde ettiler. 

Mevcut durumda Malatya Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe konumundaki Yeşilyurt ve Battalgazi belediyelerindeki yönetim ve üst düzey yönetici kadrosu önemli ölçüde Malatyalı olmayanlardan oluştu ve bu durum Malatya kent kimliğinin, bu kesimlerce bilinmemesi nedeniyle ciddi bir 'kent hafızası imhası' durumunu ortaya çıkardı.

Son dönemlerinde adının karıştığı ‘yamuk’ işler nedeniyle sıkıntılı olan bir ilçe belediye başkanının, imaj toparlamaya yönelik çabaları doğrultusunda ilçesine davet edip düzenlediği yemek yarışmasını izleyen Malatyalılar, daha önce hiç duymadıkları yemek adlarıyla karşılaştılar. Belediye Başkanının bu imaj toparlama faaliyetinin Malatya'ya hiçbir katkısı olmadığı gibi, yapımcı televizyona ödenen para nedeniyle belediyesine, daha doğrusu ilçe sakinlerine faturasının 800 bin TL (800 milyar lira) olduğu konuşuldu.

Malatya Halk Oyunları Ekibi olarak ortaya çıkarılan ekipler, 30 yıl öncesine kadar Malatya yöresine ilişkin kıyafetler (ki bu yazarlarımızdan Ertaç Önal'ın bir yazısında bahsettiği gibi, tüm Malatya taranarak belirlenen kıyafetler unutturularak) yerine ‘Malatya’ olmayan kıyafetler kullanılmaya başlandı. Erkek oyuncuların başlarına birer Adıyaman takkesi yerleştirildi ve büyüklü- küçüklü bu ekipler ‘Malatya Halk Oyunları’ ekibi olarak her törende yer alıyorlar. Bu durumu, Malatyalı olmayan yerel yöneticiler neyse de, güya Malatyalı olan yerel yöneticiler ve siyasiler de fark etmiyor, görmüyor. Uzun yıllar önce de, Elazığlı olan bir vatandaş Malatya Halk Oyunları Ekibini çalıştırma işini üstlenmiş, bir anda Malatya halk oyunları kültüründe olmayan, ancak Elazığ kültürünün önemli enstrümanı olan klarneti Malatya ekibine sokmuş, o zaman tepkileri ciddiye alan yöneticiler bulunduğundan bu durum uzun sürmemişti!. Elazığ'dan getirilen klarnetçi de, Halk Oyunları ekibinden ayrıldıktan sonra yer aldığı ‘çalgı’ ekibiyle Malatya düğünlerini şenlendirmeye başlamıştı.

Malatya'yı çocukluğundan itibaren yaşamamış, 'kent hafızası' denilen okullar başta kültürel, sosyal ve siyasal yapıları hızla yıkılan, Ahmet Çakır'ın döneminde bir genelgeyi çarpıtarak yorumlayan bir grup yetersiz belediye görevlisinin, bir anda 3 bine yakın sokak ve cadde ismini, garip, komik, anlamsız ve hatta 'kendi köksüzlüklerini, sorumsuzluklarını, başıboşluklarını ve de dangalaklıklarını ortaya koyan' isimlerle değiştirdiği, buna karşı çıkabilecek bilinçte yerel yönetim yapısı ve meclislerinin olmaması nedeniyle bu yok edişe yenilerinin eklendiği, insanların hafızası olan başta okul binaları ve adları olmak üzere, görsel hafızalarındaki yapılarının yok edildiği kentte, kentin 180 yıllık geçmişinde yer alan ve coğrafi tarif içeren, bu nedenle önem taşıyan bazı isimler de yine hoyratça ve bilinçsizce yok edildi. 

Eskimalatya'dan Aspuzu Bağlarının bulunduğu bugünkü il merkezine taşınmanın başladığı 1839'dan bu yana, Malatya'nın coğrafi anlamda yerleşimini de tarif eden isimler, bu kent kültürü ve bilinci olmayanlarca yok edildi. Beydağı eteklerinin Aşağıbağlar, bugünkü Battalgazi  (Eskimalatya) kavşağının bulunduğu bölgenin de Ucbağlar (Uçbağlar) olmasına karşın, Malatya'nın kent hafızasını bilinçli bir şekilde yok etmekle kendilerini görevlendirenler, bu köklü mahallenin adını 'Üçbağlar' olarak değiştirdiler. Bu durum haber konusu yapılarak uyarılmalarına rağmen, ne mahalleli olmayan muhtar, ne de Malatya kent coğrafyasından haberdar olmayan Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile meclisi bu duruma duyarlı oldular, mahalleye yeniden Uçbağlar adının verilmesi teklifini reddettiler.

Adıyaman kökenli merkez ilçe belediye başkanlarına karşın Eskimalatyalı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermediği için Malatya kent kimliğinden her geçen gün daha da uzaklaşmaya başladı.

Malatya'nın yaşadığı tüm bu sorunların yanında gelinen bir nokta, Malatya'nın hızla Malatyalıdan uzaklaştığının, memleket olma konusunda kimi ailelerdeki bağı kopardığının göstergesi oldu.

Yıllar önce Malatya'dan göçmüş, ancak memleket hasreti çeken insanların, öldüklerinde cenazelerinin Malatya'da defnedilmesine ilişkin vasiyetleri nedeniyle il dışından, yurt dışından cenazeler getirilmesine tanık olunurken, son yıllarda bu durum değişti.

Malatya'yı uzun aradan sonra gelip görenlerin tanıdık bir simaya, tanıdık bir ortama rastlayamadıklarına ilişkin yakınmaları sıkça duyulurken, son zamanlarda dışarıda vefat eden Malatyalıların bulundukları yerlerde toprağa verildikleri sıkça görülür oldu.

Ancak, daha da ötesi, Malatya'da vefat eden aile büyüklerinin, dışarıda yaşayan çocukları tarafından kendi yaşadıkları illere götürülmesine tanık olunmaya başlandı. En son, geçtiğimiz hafta Malatya'da vefat eden 61 yaşındaki Ruhi Gürkan'ın cenazesi, çocukları tarafından yaşadıkları Bursa'ya götürülerek, burada toprağa verildi. Malatya'dan götürülen cenazelerin sonuncusuyla ilgili ironi ise, vefat eden kişinin, Malatya kent kültürüne sahip çıkmadığı ve değiştirilen cadde- sokak isimlerinin düzeltilmesi konusunda görevdeki yaklaşık 4 yıllık sürede bir şeyler yapmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın amcasının oğlu olması! (Mezarlıklar Müdürlüğü'nün günlük cenaze listesinden söz konusu örnek yukarıdaki görselde)

Yine geçtiğimiz yıllarda, Güney Kuşak Yolu güzergâhında olması nedeniyle 3 bine yakın cenazenin Şehir Mezarlığı'na nakledilmesinin kararlaştırıldığı Kuyuönü Mezarlığı'ndaki bazı cenazelerin, il dışında bulunan yakınları tarafından Malatya Şehir Mezarlığı yerine yaşadıkları kentlere götürüldüğü biliniyor.

Hani, çoğunluğu yine Malatyalı olmayan amigoların stadyumda, yine birçoğu Malatyalı olmayan gruplarına işler kötü gidince bağırttıkları ‘Sahipsiz Malatya’ sloganı var ya, onlar söylese de işte Malatya tam bu durumda…

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

89 yorum yapılmış

  • abdul (7 ay önce)
    Ruhi Gürkan 1980 den önce ailesiyle birlikte Bursaya yerleşmişti. Malatya ya ziyarete gelip burada vefat etti. bütün yakınları Bursada yaşıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan özdemir (1 yıl önce)
    Merhaba fahri Kayhan da platin life sitesindeyiz sitemiz ağır hasar aldı ancak çarşı market deposuna mal indirip çıkarmak için bodrumun taşıyıcı perde duvarlarını kesmiş ve yanındaki kolon patlamış ilgilenir misin basın olarak
    0
    0
    Yanıtla
  • Recep (1 yıl önce)
    Kesinlikle noktasına virgülüne kadar doğru tespit edip kaleme alınmış..
    0
    0
    Yanıtla
  • mümtaz (1 yıl önce)
    Tabiiki burda suç Malatyalılarda, özellikle Akçadağlılarda... Gelip başımıza b.başkanı, vekil, stk başkanı, bürokrat, işadamı, müteahhit olanların suçu yok. Onlara bu meydanı bırakıp, birbirinin kuyusunu kazan Malatyalıda..suçççç.....
    %58
    %42
    Yanıtla
  • ali yıldırım (1 yıl önce)
    İsmet bey kaleminize sağlık güzel yazı yorumlara baktım hep serzeniş ama bunda Malatyalı olmayanların suçu ne onu anlayamadım o vekilleri, belediye başkanlarını STK başkanlarını biz seçmedik mi? Malatyalı olan müdürleri istemezük diyerek biz göndermedik mi? Eleştirimiz kime? Kendimize ise sevindirici o zaman akıllandık yok Malatya'ya dışarıdan gelenlere ise üzücü bu kafayla havanda daha çok su döveriz.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • mehmet şehsuvar (1 yıl önce)
    kaleminize sağlık: elazığa bu yönüyle hayranım. diğer mevzuya gelince bir şehrin dokusunu bozup, eski evlerini yıkıp kültür merkezinin yanına kerpiç ev yapılması kara mizah örneğidir. tavşanlı konağı'n 2000li yıllarda yıkılmasına kim müsaade ettiyse hesap vermelidir. ya da kernek meydanı denilen ihale kuyusu...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • İbrahim (1 yıl önce)
    Bu yazıyı yazan arkadaş ırkçı düşüncen ile nereye varacağını merak ediyorum, arkadaş Malatya dan göç eden vatandaşlar başka şehirlere gidince doğal olarak yerlerine birileri gelecek bu hayatın cilvesi İstanbul şuanki nüfus u kaç biliyormusun İstanbul lularin şikayet yok senin şikayetin var O zaman dışarı giden Malatya lilar geri gelsin, Malatya ya göç eden de geri döner buna emin olabilirsin Türkiye de kaç şehir varsa hepsinde göç vardır gelende giden de bunlar yarında olacak 50 yıl sonra da olacak bu ırkçı kafa ile sen daha çok yazarsın
    %33
    %67
    Yanıtla
  • Bazı arkadaşlar ya konuyu anlamamakta diretiyor ya anlamamazlıktan geliyor ya da işlerine öyle geliyor. Kardeşim, kimse Malatya'ya göçle gelenleri sorgulamıyor, sorguladıkları şey bu şehre entegre olamamaları ve geldikleri bu şehirde lobicilik, hemşehricilik yapıp kendi adamlarını başa getirme savaşı verip Malatyalıları saf dışı etmeleri. Bu şehirde Malatyalı olmayan belediye başkanları var, siz bırakın komşu şehirlere Malatyalı belediye başkanı olmayı Malatyalı müdür getiremezsiniz. Geçmişte komşu bir şehre Malatyalı müdür atandı, adamı barındırmayıp geri gönderdiler. Hadi buradan hodri meydan: Komşu şehirlere Malatyalı bir belediye başkanı koyun, o zaman sizden özür dileyelim.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    İsmet Beyin kalemine sağlık. Yazıda söz konu olan Malatyalının Türküyle, Kürdüyle, Alevisi ile her konuda SAHİPSİZ bırakılmasıdır. Son on yılda Malatyamızda yeni işe alınan, kurumlara atanan şef, müdür ve yetkili kişilerin yüzde sekseni Adıyaman ve Elazığlı komşu illerdendir. Yazıda anlatılmak istenilen Malatyalı kardeşlerimize Her alanda SAHİP ÇIKILMAMASI. Malatyamızın kültüründen, örf ve adetlerimize uymayan yerel yöneticilerin atanması. Adıyaman da ve Elazığ da bir Malatyalı Belediye Başkanı, Müdür değil normal olarak işe aldırmazlar. Komşu illerin vekilleri Öncelikle kendi hemşerilerini ön planda tutmaktadır. Tüm atamalar ve işe alımları bizzat takip etmektedirler. Bizim ilimizde nasıl acaba. Malatyalı olmayan PKK sempatizanlarını insan kaçakçılığı ile yurt dışına çıkararak ilimizi tüm dünyaya rezil etmişlerdir. Bir önceki Malatya Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediyesine işe alının, atanan memur ve işçilerin ne kadarı Malatyamızın yerli Türk, Kürt ve Alevi vatandaşıdır. Görevdeki Büyükşehir Belediye Başkanımız Malatyamızın değerlerine, kültürüne ve yerli hemşerilerimize önem vermeye çalışmaktadır.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Kesinlikle noktasına virgülüne kadar doğru tespit edip yazılmış bir yazı..
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Malatya baba gibidir Elazığlıyada iş verir Adıyamanlıya iş verir Bingöllüyede iş verir Ancak yeri geldimi Baba evladına şamar atmasında bilir .
    %72
    %28
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Artık Malatyalının dirisi de ölüsü de Malatya yı istemiyor. Malatyalı yabancı oldu Malatya ya. Bu günleri de gördük.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • bunu yapanda, bunlara sebep olan da malatyalı!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Veli (1 yıl önce)
    Bu yazı Malatya’nın gelişimine ne katkı sağlayacak? Eğitim mi artacak, ahlak mı düzelecek, adalet mi artacak, gelir seviyemiz mi çoğalacak, doğa/yeşil alan mı genişleyecek, sağlıklı yaşamı sebep olacak? Bu yazı Malatya’ya ne fayda sağlayacak? Suç mu azalacak, uyuşturucu, fuhuş hırsızlık vs oranı mı düşecek? Yeni icatlar, keşifler, yatırımlar mı olacak? Sanat, kültür ve edebiyatta gelişme mi olacak? Malatyaspor süper lige mi çıkacak? OSB mi büyücek, Üniversitelerde bilim mi? Mesela baş belası trafik mi çözülecek? Yada vergisini tüm Malatya tam ödemeye mi başlayacak ? Kardeş adam Trafiği çözsün de isterse Afrikalı olsun? Sanayiyi geliştirsin de isterse Japon olsun. Sanata faydası olsun isterse İskoç olsun. Bilim üretsin isterse Bulgar olsun. Malatya’da suçu bitirsin isterse Fransız olsun. Sağlıkta devrim yapsın isterse Yunan olsun. Adaleti getirsin isterse Pakistanlı olsun. İşsizliği bitirsin isterse Avusturalyalı olsun. Önemli olan 800 bin Malatyalının faydası. (Malatyada yaşayan ve faydası olan herkes Malatyalıdır) Aşırı milliyetçi İngilizlerin başbakanı Hindistanlı biri oldu. 3. Dünya ülkesi olan kabile devletlerinde kabilecilik şehircilik vardır. Dünya yapay zekayı konuşuyor, teknoloji, uzay , bilim, sanayi, enerji diyor bizimkiler neyin kafasını yaşıyor. Kardeşim bu yazıda yazılanların/eleştirilerin hiç biri yapılmamış olsa şehirde olumlu ne değişirdi? Hiç birşey! Gerçek sorunlarla yüzleşmekten uzak bir yazı. Malatya için utanılacak bir yazı.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Yukarıda yazdıklarının hepsinin nedenini sende farkında olmadan zaten yazmışsın.Bu şehirde yaşayıp,şehire yabancı kalan ve bunların teşvikiyle gelen özellikle yerli ve yabancı niteliksiz! göçün ve bunların oluşturdukları büyük gruplaşmanın sonuçlarıdır.Herkes her yere gitme,çalışma yerleşme hakkına sahiptir.Bunun aksini iddia etmek faşistliktir.Lakin Malatyada ki bu durum başka hiçbir doğu şehrinde yaşanmamaktadır.Çok kontrolsüz göç almış,Kapasitesini kaybetmiştir. Gidin bakalım bir Diyarbakır,erzurum,elazığ,erzincan,van vs.Gelenler şehire bu kadar yabancı kalmışlarmı?Malatya kadar sosyal ve kültürel (Ekonomik yönünü söylemiyorum bile!)olarak bu kadar bozguna uğramışmı?Bu konuyla alakalı gösteriyorsun ama pek alakası olmuyan bir örnek vermişsin.Madem bu konuyu ingiltereye kadar taşıyıp İngiltere ile Türkiyeyi kıyaslıyorsun, Bende derim ki İngiltere başbakanı olan milyarder işadamı hindli sunakı örnek gösteriyor olman iyi olmuş!Hatırlarsan daha önceki ingiliz başbakanı Boris johnsonnda Türk kökenliydi.Senin kıstasın bumu ?İngiliz senin neden ingiltereye geldiğini,kapasiteni,amacını,ne yapacağını,mesleğini,gelirini, paranı.öğrenmeden seni,beni ingiltereye kabul eder zannediyorsan çok yanılıyorsun?İstersen ingiltere konsolosluğuna bir başvur bakalım neler oluyor?Bu Malatya için utanılacak bir konu ise,bu durumu görmemezlikten gelmek de gurur duyulacak bir konu değil.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • kimliksiz yaşamak ölmekten daha kötüdür beyefendi. zamanı geldiğinde gerekli tepkyi de veremezsin, kimse tarafından dikkate de alınmazsın. bilbordlara rıfaül bilmemne yazıları asmakla kimlik sahibi olunmaz. sana gelen sende yaşayan bu kimliğin potasında erir, çeşitlenir, şehir renklenir : yoksa keşmekeş. şimdi sen önemsizleştireceğine bu lafımı al sadece malatya'ya değil her yere genelleyiver.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • berk (1 yıl önce)
    milliyetçiliğin mikrosununda makrosununda ne kadar tehlikeli olduğu yorumlardan anlaşılıyor. arkadaş sen doktora gittiğinde soruyormusun nerelisin okulda öğretmene soruyormusun polise soruyormusun hayır o zaman kimseye bu kelimeyi kullanma malatyayı büyük şehir yapan adıyamanlısı elazığlısı elbistanlısı sivaslısıdır. allah için söyleyin adıyamanlılar doğulular olmasa kim kayısısını kaldırır. sucun fırıncın bakkalın taksicin hamalın doktorun öğretmenin bu beğenmediğin dışarıdan gelenler. namusu şerefiyle yaşayan herekese ülkenin heryeri helaldir aksini düşünen vatan hainidir. o gitsin bu gitsin asıl sen nereden geldin kardeş bi araştır bakayım birileri senide burada istemez o zaman
    %24
    %76
    Yanıtla
  • bir idrak probleminiz var burada sorun insanların yaşaması değil lobileşerek her karar merciini ele geçirmesi ve kendi menfaatleri doğrultusunda kullanması. Tabii bu yetki kullanılırken Malatya menfaatlerinin geri planda bırakılması ve neticede şehrin her anlamda gerilemesi sorun
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Sen şimdi burada bu kadar kişinin eleştirdiği konuyu böyle mi anladın?İşte benim eleştirdiğim şeyde tam buydu!Ne demişsin demişsinki .Adıyamanlılar,doğulular olmazsa kaysıyı kim kalkındırırdı demişsin.Nasıl kalkındırdınız?!Oysa sizden beklenen Malatyada kayısı nedeniyle işsiz güçsüz bir sürü aile burada ekmek yiyiyor demenizdi..Hatta daha ileriye gideyim,Adıyamanda yerel bir Tv de kaysı toplama işi yapan işçiler ile programı sunanlar kaysı sahiplerini nasıl eleştirdiklerini de biliyoruz.Ne demek istediğimi bilmem anlatabildimmi?
    %85
    %15
    Yanıtla
  • mümtaz (1 yıl önce)
    Yiyiyorsa gitsin bir Malatyalı Elazığa , belediye başkanı değil, bir daire müdürü olsun.. Bakın Elazığlı ne yapıyor?
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)mümtaz isimli kullanıcı yorumuna
    Karapropaganda yapıyorlar yedi ceddini araştırıyorlar. En son ise mobbing
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)mümtaz isimli kullanıcı yorumuna
    Amacımız burada bir şehri kötüleme değil bilakis hakkımız olan şehirde yerli halkı olarak sadece şehrimizin değerlerini korumaktır. Dikkat edin olaylar başladı. Her gün bir silahlı olay kavga artık böyle şeyler görmek istemiyoruz. Lütfen ama gerçekten şehrin menfaatlerini ön planda tutan bir yönetici istiyoruz. Yazık gerçekten bu şehir Cumhuriyetin en güzel şehirlerinden biridir. Lütfen kusura bakmayın.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • mümtaz (1 yıl önce)
    burdan göç edip istanbula fransaya giden, yerli ve kültürümüzü hala yaşatan ermeni kardeşlerimiz bile , şuan malatyada kalan Malatyalılardan daha milliyetçi ve vatanperver...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • mümtaz (1 yıl önce)
    Malatyada bir tek Malatyalı, akçadağlılar kaldı. onlarda da milliyetçilik olmadığı gibi birbirlerine bile yanlış yapanlar maalesef...
    %54
    %46
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 yıl önce)
    sade particilik mevhumu değil eğer öyle olsa çokluk ilkin chp sonra anap şimdide akp diyor gücü sevende adalet aranmaz oralarda olmak şahsi menfaat sebebi iledir giden bir müdürlüğü altın tepside sunanlar zenbille inmiyor onlar incir çekirdeklerini dahi yedirmezler.adıyamanlıya adıyamanli diyene o senden çok Malatyalı sen aşağışeherli diyenleri aşamazsın Allahınıza gurban Malatyalılar
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Malatya herkesi kabul eden güzel kültürü sebebiyle gelenleri kucaklamış,gelenler ise kendilerini hiç bir zaman buraya ait olmadıklarını olumlu yada olumsuz her durumda göstermişlerdir.Doğunun hiç bir şehrinde o şehrin yerlileri,yaşadıkları şehirde bu kadar yanlızlaştırılmamıştır.İşin daha tuhaf olanı ise sonradan gelip birde yerlileri eleştiriyor olması.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Battal Gazi 44 (1 yıl önce)
    Malatyalıların tepkisi, Malatya ve Malatyalıları atıp tutup sonra kendi memleketi yerine Malatya'ya tayinlerini yaptırmak için yırtınan, torpil yaptıran hatta Malatya'dan ev ve kız almak için adeta savaş veren komşu şehirlerin bazı insanlarına. Bunlar, bununla da kalmayıp Malatya bürokrasisini ele geçirip buralara kendi hemşehrilerini getirip, şube müdürü hatta belediye başkanı yapıp, Malatyalıları dışlayıp mikro ırkçılığın alasını yapıp sonra buna tepki gösteren Malatyalıları ırkçılıkla suçluyorlar. Ne yaman çelişki değil mi? Şehre entegre olamayıp bizim onlara entegre olmamızı bekleyen göçmenlere gelince 5-10 yıl sonra Malatya, Adana ve Samsun gibi olursa şaşırmayın. O güzel Malatyalılar güzel atlarına binip gittiler... Geride kalanlar ise Öz yurdunda garip öz vatanında parya!!!
    %89
    %11
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Malatyalının yerlisi şehri terk etti. Artık ölüsü de gitmek istemiyor. Bu şehri bu hale getirenler utansın. Bu şehre layık yöneticileri seçmeyenler utansın. Bu şehrin kıymetini bilmeyenler utansın. Şehre layık kişileri seçmeyenler utansın. Partisinin menfaatini şehrin menfaatinin önüne koyanlar utansın.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Seyyah Tarihçi (1 yıl önce)
    Malatya, Türkiye de en kıymetli bir şehir.. Yerlisine denk gelirsen bunu daha iyi anlarsınız. Taşına toprağına gurban olduğum şehiri artık bizi geri alllll.. Gurbet ellerde usandık
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (1 yıl önce)
    Çok kıymetli İsmet bey kaleminize yüreğinize sağlık mükemmel bir yazı muhteşem tesbitler bütünüyle duygularımıza, düşüncelerimize, öfkemize, acziyetimize, kendi kızgınlığımıza, biraz da pısırıklığımıza tercüman olmuşsunuz Allah sizden razı olsun iyiki varsınız.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Yusuf Ersin (1 yıl önce)
    Malatya benim canım, Vatanım da vatanım... 1.Yazan kişinin ismi yok mu. 2.Malatya'nın yerlisi nasıl oluyor. 3.Malatya'ya rızık için gelenler öteki mi... . . . Lütfen hassasiyetle yazınız... Cevap; Malatya, Anadolu'dur...
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Alp (1 yıl önce)
    Aşağıda bir yoruma yazmıştım ancak yorum olarak tekrar yazacağım. Malesef bazı etnik faşistler ya yaziyi zeka seviyesinden dolayı anlayamıyor yada kötü niyetli olduklarından bilerek yanlış yorumluyor. Malatyanin yerlisi Türk, Kürt, Ermeni vs. olabilir. Burada önemli olan köklülük ve şehre duyulan aidiyet. Diğer illerden gelenlerin bu şehre en büyük zararı ise kendi aralarında örgütlenmeleri ve siyasi olarak şehirde yer edinmeye çalışmalarıdır. Bunu yaptıktan sonra hızla kendi lobilerini oluşturup Malatya menfaatlerini geri planda bırakırlar. Şehre zarar verecek işlerden kaçınmazlar. Sahte pasaport işine bakın olayda Malatya'nın adı geçiyor ama düzenleyen de dışarı gönderilenlerde hep başka. Failler Malatyalı olmayan insanlar ama adı karalanan, kurumlarının yetkisi kötüye kullanılan sahipsiz Malatya. Bu örnekleri onlarcasıyla artırmak mümkün.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Murat samil (1 yıl önce)
    Ne kadar gercekleri gun yuzune cikaran yazi malatyanin yerlileri olarak hep dislandik ne oldugu nerden geldigi belli olmayan malatya kulturu ile alakasi anisi mazisi olmayan insanlar hep koltuklari kose baslarini tuttu biz yerlilerde haklarimiz gaspedilip dayi torpil yetersizliginden butun sinavlari gecsekte maalesef hayat kavgasi icin gurbete surulduk dogum buyudugumuz mahalleler artik bize yabanci birakin pozitif ayrimciligi nerdeyse malatyali olmak kusur sayilir olmus universiteyi bitirip yillarca bos gezdikten sonra 3 kusak yasadigimiz apartmanimiza bingolden kari koca belediyeye atanmis insanlari gorunce anladimki memleketten bize yol gorunmustu
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Samet (1 yıl önce)
    Haberden çok yorumlar ilgi çekici kimi siyasi seçimlerde de kimi oda seçimlerinde kimi sendika seçimlerinde dem vurmuş arkadaşlar merak ediyorum seçimler yapılırken şu Malatya milliyetçiliğini yapsaydınız daha iyi olurdu kanaatindeyim.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Avşar bey (1 yıl önce)
    Maşallah bu yazıda herşey var okuyan herkese bir şekilde dokunuyor.gecen bir haberde okumuştum Malatya da yaşayan yabancilar Adıyaman Bingöl Baskil...gibi En kalabalığı Adıyaman lilar 40 bindi...
    Editörün Notu: Sapı samanı birbirine karıştırdığın için yazının geri tarafını koymadık. Önce, kime neyi yazdığını, kimin kim olduğunu bir öğrenip, sonra klavyenin başına çöksen..!
    %81
    %19
    Yanıtla
  • erol (1 yıl önce)
    Siyaset tüm ülkeyi bölmüşken , insanlar siyasi söylemler yüzünde birbirine düşman edilmişken, bunları tartışmanın bir anlamı yok , siyasi söylemler , siyasi çıkarlar ülke insanımızı bölmüş aklı selim düşünelim bu kısır çekişmeler birilerinin işine geliyor, Bir olalım, iri olalım diri olalım. Bu ülke hepimizin, bu ülkede tüm Dünyanın gözü var elimizde çıkarsa hepimiz bir hiç oluruz.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    Bir zamanlar tarihte Sümer Medeniyeti vardı. Bilimin ışığın çıktığı yer. O kadar ileri medeniyetti. Sümerler şehir devletlerinden oluşuyordu. Matematik Astronomi ve Mitoloji ile ugrasiyorlardı. Fakat şehir devletleri savaş halindeydi. Ur, Uruk gibi şehirler. Sami kökenli Akadlar o yöreye göç etmeye başladı. İlk başta Akadlar, Sümerlerin ayak işlerini yapıyordu. Sonraları ise büyüyen Akad nüfusu Sümer şehirlerini ele geçirdi. Akadların kralı Sargon kendini tanrı ilan etti. Ve Sümer Medeniyeti bir anda yavaş yavaş bilimde astronomide yok olmaya başladı. Yetmedi Zagros dağlarında Gutiler (Dağ insanları) diye anılan topluluklarda Sümerlere saldırdı. Sümerlerin düşmanı olan Gutiler (Dağlı insanlar) ve Akadlar (Sami kökenli) idi. Koskoca medeniyeti bitirdiler. Tarih her zaman örneklerle doludur. Hatta bir Sümer kralı, Gutiler için (Zagros dağlarında inen halk) kinci, hain insanlar der. Bu yazı da çok şey öğrendim. Benim gerçek liderim Mustafa Kemal Atatürk'e o kadar teşekkür ediyorum ki Sümeroloji diye bir alan açtığı için. Şu an günümüzü gayet iyi yansıtıyor.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kusmuk Neco (1 yıl önce)
    ... Sahi İsmet cezaevlerinde ne kadar Malatyalı suçlu ne kadar Türk suçlu var görmüyor musun? Ya ismet malatyanın malatyalı olmayan müdürleri mi bu şehri mahvetti yoksa senin gibi çapsız olan malayacılık yaptığını zanneden kökenlere takmış, sokak isimlerine kalmış,idolojik saplantılarda tükenmiş, ırkçılıktan medet ummuş, hasedlikten çatlamış zihnler mi mahvetti...
    Editörün Notu: Bizce malum, omurgasız, nankör, tanıyan herkesin ilk başta bu özelliğini farkettiği tescilli provokatör, karaktersizlik- ahlaksızlık abidesi, paraya sığıntı, her daim satıcı, kendini bilmez, nesebi gayri sahih- eli uzun bir 'tellal'ın hezeyanları... Yazı bunu çok acıtmış, belli ki. O kendini biliyor!
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Çok doğru tespitler ne yazık ki siyasilerin çoğunluğu Adıyamanlı Malatyalı bürokrat yok denecek kadar az STK'lar içler acısı İlimizin en büyük sendikasının İl yönetiminde Malatyalı yok denecek kadar az Eğitim Bir-Sen olan adı Çelikhan Bir-Sen olarak dalga konusu olmuş. Malatya da Malatyalı olmak zor iş tabi bu suç ne Adıyamanlılara ne Bingöllülere ne Elazığlılara ne Suriyelilere ne de başka bir yerliye ait varsa bir suçlu yine Malatyalılar burada yorum yaparken hepimiz Malatya miliyetçisiyiz ama gerçek de hasütüz o yüzden bizde olmaz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Öğretmen (1 yıl önce)Osman isimli kullanıcı yorumuna
    Osman bey doğru söylüyorsunuz da Eğitim Bir-Sen seçimlerinde diğer adayın akrabası bile diğer adayı destekleyip akrabası için siz onu tanımıyırsunuz onu bana sorun diyerek mevcut başkana destek veriyorsa Malatyalılar ne yapsın.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Öğretmen rumuzlu arkadaş mevcut başkana destek verip Bilgihan Güler için siz onu tanımıyırsunuz diyen kişi görev yaptığı kurumlarda akçeli işlerden dolayı soruşturma geçirmiş ve görev yeri değişmiş birisi peki böyle bir kişinin sözlerine nasıl itibar ettiniz?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • İsmail (1 yıl önce)Ercan isimli kullanıcı yorumuna
    Bilgihan Güler'i İstanbul da görev yaptığı dönemde tanırım dürüst ve karakterli bir arkadaş bu seçim de ne yazık ki Eğitim-Bir-Sen ve Malatya kaybetti.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)İsmail isimli kullanıcı yorumuna
    Bilgihan müdürümle Dilekte birlikte görev yaptım görev yaptığı okullara değer katan bir kişi inanıyorum ki seçimi kazanmış olsaydı sendikaya da değer katardı ama belkide seçim sonucunun böyle olması hakkında daha hayırlıydı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Ercan isimli kullanıcı yorumuna
    Özellikle Bilgehan hocanın Battalgazi delegelerinin bir çoğu sahada calismadilar, Bilgehan bey mevcut başkanın yönetiminden gerekçelerini anlatarak en az bir yıl önce istifa ederek adaylığını ilan etmeliydi hem mevcut başkanın yönetiminde son güne kadar yer al hem de aday ol bu durumu mevcut yönetim iyi kullandı. kısacası 18 yıl başkanlık yapan şahin kayaduman abimizin yerini ne kerem yıldırım hocamız nede bugünkü yönetim doldurabildi.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Yazık eğer yazdıklarınız doğruysa bu kul hakkıdır Allah affetsin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Söylediklerinizin Bilgihan hocanın kaybetmesinde payı varmıdır bilmiyorum ama bizzat kendi okul müdürüm okuldaki üyeleri arayarak okuldaki birli beraberlik adına mevcut başkana destek verilmesi gerektiği belirtilerek telkin de bulundu sırf bu yüzden seçim de sonra çoğu üyemiz sendika da istifa etti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haberi okudum haber çok güzel haberi okumuşken yorumlara bir göz gezdireyim dedim yorumlar da bir o kadar güzel ancak yorumunuza baktığımda ise eyvah dedim biz bu öğretmenleremi geleceğimizi emanet ediyoruz okul müdürünün korkusunda kendi iradesini sergilemekten aciz bir öğretmen eğitim öğretimin bir parçası olan eğitimi yavrularımıza nasıl verebilir acaba diye düşünmemek elde değil yazık çok yazık inşallah yazdıklarınız doğru değildir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet BÜLBÜLOĞLU (1 yıl önce)
    Memlekette bir kaç aile dışında ŞEHİRLİ kalmadı. Her önüne gelen Malatya’nın yerlisiyiz diyor ama soyadını sorunca hiç alakası olmayanlar olduğu anlaşılıyo. Belirliler belirsiz olduk, belirsizler belirli oldu.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Bekir ÇANAK (1 yıl önce)
    Çok isabetli tespit katılıyorum ,vatandaş olarak bu olumsuzluklara dur demek için her kes üstüne düşeni yapmalı,toplu yapılacak itirazlarada katılmamız gerektiği kanaatindeyim hazırım.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    "bindiler de çektiler gittiler, o iyi insanlar, o dünya güzeli atlara... o yiğitler, o her birisi kaplan örneği şahinler, o ceren gibi atlara bindiler de başlarını aldılar gittiler. bir daha, bir daha hiç gelmeyecekler. hiç, hiç, hiç! demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. şu dünyanın yaşaması müşkül hal ilen. bin iyiyi bir kötüye kul eden..."
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Dağ köylü (1 yıl önce)
    Yazınızın tamamını okudum, katıldığım yönleri var ama ırkçı, faşist, jakoben tipik CHP mantığı bu ülkenin sahibi biziz sizin adınıza biz düşünürüz mantığının yerel deki temsilcisi gibi yazmışsınız. Utanmasanız malatyada yaşayan yerli kürtleri bile yok sayacaksınız. Hasütlük maalesef damarlarınıza işlemiş, malatyada yaşayan eski aile dediğiniz birçoğunun kökenine bakın çoğu dışardan gelmiştir. Suriyelilerin gelmesi meselesi dönemin hükumeti ne kadar uğraşmış maalesef dünya patronları bu bölgenin karışmasına neden olmuşlardır. CHP li Şükrü elekdağın twitlerini okumanızı tavsiye ederim. Gerçekten demokrat ve tarafsızsanız büyükşehir hakkında ele alınır bir eleştiriniz olmamıştır. Bir ilçe belediye başkanın gri pasaport olayını çok iyi şekilde kullandınız her gün manşetlerinizde, çünkü büyükşehir şehremini ile aynı kafa yapısındasınız, benim kafa yapımdaysa baş üstüne farklı ise tukaka, size göre Malatyayı sizin ideolojinize göre üç beş kişi yönetmeli, eski Ankara valisi nevzat Tandoğan gibisiniz, sayın yazar çeşitliğimiz zenginliğimizdir. Mikro milliyetçilikten Malatya'ya fayda gelmez.
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Dağ köylü isimli kullanıcı yorumuna
    Mikro milliyetçiliği yapanları biliyoruz. Seçim zamanı kabilecilik. Namusu üzerine yemin edenleri. Hadi oradan
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Biliyorsan git onlara söyle, ben mikro milliyetçiliğe karşıyım, hadi oradan
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Sizin gibi etnik faşistler ya yaziyi zeka seviyesinden dolayı anlayamıyor yada kötü niyetli olduğundan bilerek yanliş yorumluyor. Malatyanin yerlisi Türk, Kürt, Ermeni vs. Olabilir. Burada önemli olan kokluluk ve şehri sahiplenme. Diğer illerden gelenlerin bu şehre en buyuk zararı ise kendi aralarında örgütlenmeleri ve siyasi olarak şehirde yer edinmeye çalışmalarıdir. Bunu yaptıktan sonra hızla kendi lobilerini oluşturup Malatya menfaatlerini geri planda bırakırlar. SahtePasaport işine bakın olayda Malatya'nın adı geçiyor ama düzenleyen de dışarı ginderilenlerde hep başka Malatya dışından insanlar ama adı karalanan kurumlarının yetkisi kötüye kullanılan Malatya
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    Hırsı boyunu, posunu kat be kat geçmiş hasut Malatyalılar bu durumu fazlası ile hak ediyor. Elinde az yetki olan Malatyalı kendini diktatör sayıyor. Alttaki ona hevesleniyor . Malatyalı Malatya ya sahiplenmek, kültürünü korumak diye bir derdi olduğunu sanmıyorum. O yüzden üzülmeyin.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Hakkı isimli kullanıcı yorumuna
    Ben Adıyamanlıların ne kadar hasüt olduğunu gördüm.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Hakkı isimli kullanıcı yorumuna
    Sözlerine dikkat et...
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Hakkı isimli kullanıcı yorumuna
    Malatyalıların sana ne zararı var hasüt Malatyalılar diyorsun. Geleceksiniz şehrimizi bozacaksınız birde laf söyleyeceksiniz.Hadi oradan...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Kendi memleketine hayırları olmuyanlar .,Malatyayı eleştiriyor!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    "O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler.. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.” yazık oldu güzel Şehrime yazık... Sadece şehrimizi kaybetmedik. Güveni, dostluğu, namusu, adaleti, hakkaniyeti ve her şeyi bunu bana bir Elazığlı değerli abim söylemişti. Malatya 40 yıl önce böyle değildi bu insanlar o insanlar olamaz. Onlar gittiler abim dedim. Gerçekten dışarıdan gelenler burayı bozmuş.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    Bütün renkleri kirlettiler. Birinciliği beyaza verdiler. Malatyamızın kaderi de işte böyledir. Maalesef Malatyamızın ne o eski insanı ne eski suyu ne de eski havası kaldı. Gerçekten bozuldu. Herşeyiyle zarar gördü canım Malatyam. Cumhuriyetin modern şehrinden çıktı kabilecilik şehrine döndü. Yolsuzluk, rüşvet vs..
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Kuyuönü mezarlığından meftalarini alıp gidenler bundan 60 sene evvel genelde Tunceli'den göç edip gelmiş insanlar yani zaten Malatyalı olmayanlar
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Seyyah (1 yıl önce)
    Malatya da Malatyalı mı? Hani nerede??????
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Öz Malatyalı (1 yıl önce)
    Dışarıdan gelenler ekmek yediği yere ihanet ediyor,hele doğudan gelenler her mahalle de çete gibi gençlerin, çocukların basina bela oluyorlar arkadaş bir şehire gelip ekmek yiyorsanız ona göre davranın o şehrin ahlakini huzurunu bozacaksanz gelmeyin bakın Karadenize boyie huzur bozanlari barındırıyorlar mı ama Malatya da ise tam tersi nerede huzuru bozan var şehri berbat eden baş tacı oluyor sonuç şehir Teksas oldu, Türkiye de en medeni insanların çıktığı şehri yasanmaz hala geldi şehrin en Zengin kaliteli insnlari terk etti Şehir de milliyetçilik olsa herkes ona göre hareket ederdi
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Çok doğru bir tespit,sonuna kadar katılıyorum..
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Gercekten de malatya artik malatya olmaktan cikmis. Cocuklugumuzdaki malatya yi cok ozluyoruz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • mümtaz (1 yıl önce)
    Çok doğru tespit. Ağzınıza sağlık. bu suç Malatyalıların şehrinde kendi hemşerisi ve akrabasına destek olmaması ve birbirini çekemeyerek, dışardan gelenlere de gereğinden fazla imtiyaz göstermesi. Gelen yabancıların da gizli gizli hemşeri milliyetçiliği yapmasını , Malatyalıların farkedememesi; vasıflı Malatyalı göçünü dışarı veriyor. Vasıfsız göç Malatyada.. Başka şehirler de göç alıyor ama onlara vasıflı göç de gidiyor, Malatya vasıflı göç alamıyor maalesef..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)mümtaz isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen kardeşim içimize yayıldılar.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • erkan (1 yıl önce)
    Bu sorun bütün Anadolu şehirlerinde var.Artık çoğu kişi memleketinden ayrı şehirlerde yaşamak zorunda kalıyor.Her şehirde Türkiye'nin başka şehirlerinden gelip yaşayan insanlar var.Bu çok anaormal bir durum değil.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • emalat (1 yıl önce)
    Yine bir Malatyalıyı alabildiğine yüceltme ve dışardan gelenleri aşağılamaya dönük hiçbir derinlik içermeyen basit bir yazı. Malatyalı kendi kültürünü korumamış, dışarıdan gelenler üzerinde kendi kültürel hegemonyasını kuramamışsa bunda suç Malatyalılarındır. Başkalarını aşağılamanız sizi doğru kılmaz. Şu ifadeye bakın Allah aşkına "Malatya'yla ilgisi bulunmayan müdürlerin görev yaptığı Malatya'da birçok okul yok edilerek, on binlerin Malatya hafızası, ortak yaşam alanlarına ilişkin anıları ortadan kaldırıldı." Keşke bunu örneklendirseydiniz. Sayın yazar Malatyalı Sancaktar Mahallesinde bir yeri tarif ederken Malatya'ya değer katmış kişilerin defnedildiği yere Çingen mezarlığı diyor. Olay bu kadar. Her seferinde Adıyamanlı, Elazığlı, Bingöllü nefreti kusmayın.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Tamda yazıda belirtilen bir kent köksüzlüğünün yorumu.Malatyalı olmadığın için bilmezsin.Sancaktar Mezarlığına ancak Malatyalı olmayanlar cingen mezarlığı derler.O bölgede geçmişte arazinin boş olması nedeniyle cingenler çadır kurduğu için bölgeyi Malatyalılar cingenlik diye tarif eder.Yani Malatyalı hiç kimse cingen mezarlığı demez oraya.Ama nereden bileceksinizki.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)emalat isimli kullanıcı yorumuna
    Eğer değer yargıları gitmiş se ve birileri güzelce kabilecilik yaparsa ve güven Adalet hakkaniyet kalmamışsa işte o zaman sorgulanır. Kimse benim kültürümü yok edemez. Dağdan gelip bağdakini kovamazsınız.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (1 yıl önce)
    Sayın İsmet Yalvaç yazınızda Malatya için çok önemli olan bir konuyu dile getirmişsiniz. Eksiği var fazlası yok. Malatya konusunda sizinle aynı endişeleri duyan ve bunu her platformda dile getiren birisi olarak size ilave olarak şehrimizin en temel sorunlarından biriside eğitim yetersizliği nedeniyle üniversite eğitimini almak için il dışına çıkan Malatyalı öğrencilerin eğitim sonrası iş bulmama endişesi ve sosyal yaşam yetersizliği nedeniyle Malatyayı tercih etmemeleridir. Bu durum gençlerin zaman içinde Malatya ya duyulan aidiyet duygusunu ve Malatyalılık ruhunu kaybetmesine yol açmaktadır. Buna bir örnek vermek gerekirse 90 yıllarda memuriyetleri nedeniyle Malatya dışında görev yapan ailelerin üniversite tercihlerinde Malatya ilk sıralarda (%80 tercih) gelirken bugün bu oran yüzde yirmilere düşmüş bulunmaktadır. Bu tek sorumlusu 1990 yıllardan sonra göreve gelen sadece kendi, koltuklarını ve menfaatlerini düşünmekten başka hiç bir özellikleri olmayan basiretsiz ve yetersiz yerel yöneticilerdir. En acı olanıda her konuşmasında Malatya tarihinden ve geçmişinden dem vuran bir belediye başkanının söyledikleri ile yaptıklarının birbiri ile zıt olmasıdır. Örnek vermek gerekirse Battalgazi ilçemizdeki feribottan gün batımı pozu veren bir belediye başkanın bu resmini "Baskil - Malatya Feribotunda gün batımı." birkaç oy uğruna Baskil diye servis etmesidir. Resmin altını bunu eleştiren ve hiç bir hakaret içermeyen yorumları da engellemesidir. Bizde onlara yaptığınız doğru ise her türlü eleştiriye açık olacaksınız yada arkasında duramayacağınız işleri yapmayacaksınız diyoruz. Sizler gelip gecicisiniz Malatya kalıcıdır. Malatya ya yazık etmeyin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mertens (1 yıl önce)
    Malatya nin menfaati ölçüsünde yazılan bir yazı olduğu için teşekkür ederim ancak bikac hususu çok doğru bulmadım...öncellikle Malatya da yabancı uyruklu sayısının çok olması ve bir kisminin zarar vermesi gerçekten sıkıntılı bir durum...ancak burdan yola çıkarak kardeş olduğumuz Adıyaman ve Elazığ i da işin içine katmamiz yanlistir..bir defa Elazığ veya Adıyaman kökenli olan hemşerilerimiz asla Malatya nin aleyhine bir düşünceye sahip olmaz...belediye başkanı olsun milletvekili olsun farketmez eğer bir yanlışı varsa bilerek yapmamıştır....en az onlarda bir Hekimhan li kadar Malatya lidir..bunu ayırt etmek lazım...kent kültürünün yok olmasına Adıyaman Elazığ dan gelenler sebep olmadı....Suriye Afgan ve daha degisik yerlerden gelen 50 bin kişi sebep oldu....e tabi bunda siyasilerimiz de hassas davranmadı. Şehrin nifus artışı da önemli bir etken ..25 yıl önce Malatya nüfusu 250 bin iken şimdi merkez 600 bin....artan kısımda göçle gelenlerde fazla olunca olan oldu....her gün en az 5 bicakli silahlı yaralama olayı oluyor...İzmir buranın 5 katı ama bu kadar olay yok....üzüntüyle belirtmeliyiz ki Malatya yaklaşık 15 yıl sonra Adana nin şu anki hali olacak ...hem büyük hem problemli..selametle
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    İsmet beyin kalemine ve yüreğine sağlık. Malatyanın tüm değerleri her alanda yok edildi. Memleketin yerli insanları parmakla gösterilecek sayıda azaldı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa Malatyalı olmayan Merkez İlçe Belediye başkanları aday gösterilerek seçtirildi. PKK sempatizanlarını yurt dışına kaçırılması ile İnsan Kaçakçılığı ile Tüm Ülkeye rezil ettiler. Yolsuzlukların, rantların haddi hesabı olmayınca Büyükşehir Belediyesi ilk defa Kat trilyonlarca borç devir aldı. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş rant uğruna Malatyanın kültürü ve yeşil bahçeleri katledildi ve katledilmeye devam ediliyor. Rahmetli Özal dan sonra Malatyamız her alanda yatırım alamadı. Siyasiler Memlekete değil kendilerine ve yakınlarına rant sağlamaktan başka ciddi bir yatırım yapmak için çaba harcamadılar. Küçük bir esnaf iken devasa fabrikalar, devasa inşaat şirketleri ve ortaklıklar edindiler. Rahmetli Özal ın ismiyle kurulan bir kurumda yaşanan usulsüzlükler ve yolsuzluklar ayyuka çıktı. SAHİPSİZ MALATYA nın halini görünce üzülmemek elde değil. Çocuklarımıza, torunlarımıza anlatacak güzel bir Malatya hikayesi bırakmadılar.
    %74
    %26
    Yanıtla
  • hamza (1 yıl önce)
    hazır böyle bir durum olmuşken, algı operasyonu yaparak, en basit örnek "gürkanın yaptıklarını görmezden gelerek" memleketin asıl baş belası olan sen ve senin gibi muhterem gazetecilerimiz malatyayı terk etse, vallahi çok huzurlu oluruz
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Recep solmaz (1 yıl önce)
    Sayın ismet yalvaç düşüncelerinizi bu uğurdaki mücadelenizi takdirle karşılıyorum maçlarda şampiyon malatya sloganlarının yerini sahipsiz malatya sloganları almışsa sebebsiz değildir sevginin saygının hoşgörünün dostluğun arkadaşlığın guleryuzun yerini öfke sataşma edepsizlik psikopat lik çakallık hapcilik madde bağımlılık ozentileri gençlerimizi ya toprağa ya cezaevine girmelerine sebeb oluyor biz niçin böyle olduk en son altay göztepe maçındaki taraftarın yaralanması sahaya giren in kaleciyi sopayla darp etmesi bu ülkenin insanlarinin bu durumlara getirilmesinin sebebleri nelerdir futbol takımları olan tüm illerde amatör maçlarda dahil hep bu sürtüşmeler kavgalar oluyor ya hakem çıkartıyor ya futbolcu ya antrenör ya yönetici ya taraftar hepimiz bu kavgaların bitmesini bekliyoruz malatyalı stadda rakipleriyle tavla oynayarak mac saatini bekleyen hoşgörülü yiğitlerdi o yiğitler gitti hatıraları kaldı temennimiz sizlerin desteğiyle sporu kardeşlik gibi görmenin mutlulugunu yaşamak kazanmak ve kaybetmek erdemliktir saygıdır sevgidir bu ülkenin evladıdır kazananda kaybedende
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kernekli 44 (1 yıl önce)
    Çok güzel harika bi yazı tebrik ederim, nokta atışı çok mükemmel tespitler, aslen Malatyalı olan tüm siyasilere yöneticilere gönderilmeli bu yazı. Kendi memleketimizde yabancı sayılır olduk, bu durumun avantajını dışardan gelenler dezavantajını ise Malatya’nın yerlileri yaşıyor. Ayrıca dışardan gelenler üstüne bir de Malatya’yı beğenmezler. Yani daha söylenecek çok şey var siz çok güzel özetlemişsiniz son olarak şunu söyleyeyim adamlar statta boşuna “Sahipsiz Malatya” diye bağırmıyorlar…
    %72
    %28
    Yanıtla
  • alper (1 yıl önce)
    şahane bir yazı olmuş. Yakında amerika'daki gibi siyahi bir belediye başkanımız bile olabilir.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (1 yıl önce)
    Bize her yer Malatya ;) Ankara'dan selam olsun.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Yahu bu yazıyı bir Türkçeci keşke okusa idi. Cümlenin ögelerini bile biilmeden yazan birine nasıl itibar edeceksin. İsmet bey bak cümlelerine özne hangisi, yüklem hangisi, sıfat nesne vb hangisi. Belliki edebiyatın da kafan kadar yanlış gidiyor. Keşke zerre oramda iğneyi kendine batırabilsen.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Zavallı (1 yıl önce)
    Dam üstünde saksağan gel bize bazı bazı. Malatya nüfusundan daha fazlası Malatya dışında yaşıyor. Onlar önce Malatya’ya gelsin. Malatya’ya evlatlarını getirmeyenler ırkçılık yapmasın. Faşizmin entelektüel seviyesizliğini gördüğümüz zavallı bir yazı.Malatya’nın gerçek sorunlarının üstünü örten küresel dünyadan bir haber şehirde yaşayanları birbirine düşürmeye sebep olacak bir yazı. Hasüd ve fitne odaklı bir yazı. İsmet Yalvaç kendini ne sanıyor? İnsan sevgisini ne ara yitirdi? Eğer zerre demokratsa zerre cumhuriyetçi ise bu yorumu yayınlar. Bileği, yüreği , bilgisi zekası zayıf olanlar başka şekilde öne geçmeye kalkarlar. Aynen İsmet gibi. El gider Mersin’e bizimki gider tersine.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Yav he he.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Zavallı isimli kullanıcı yorumuna
    Seçim zamanı görüyoruz. Herkesin nasıl kabilecilik yaptığını. Bu yazı Malatya'nın durumunu özetleyen yazı. Boş boş konuşma..
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Zavallı,Malatya ne İstanbul,ne de Mersin asıl mesele Malatya gibi küçük bir şehrin etrafındaki şehirlerde yaşayan vatandaşlar tarafından tercih edilmesi!Gelmesi,yerleşmesi ama şehire yabancı kalmasıdır!Malatyalılar senin aklına göre bu duruma faşizan yaklaşımda bulunsaydı,zamanında ne elazığlıya,adıyamanlıya,bingöllüye ne iş verir ne evini kiraya verir,ne de satardı!Malatyanın merkezinde yaşayan yabancılar ,yerlisinden fazla.Faşistlik nedir biliyormusun? Bu cıvar şehirlerden olanlar her alanda tasarruflarını,özellikle malatyalı olmuyanlar üzerinde kullanıyor olmaları ve bu durumun aleni olarak çok iyi bilinmesi ve yaşanmasıdır.Siz faşizmin ne olduğunu mesela elazığda yaşayında görün! bir tane Malatyalı bir yönetime gelsin,şehir isyan eder.Ama siz buna milliyetçi şehir,memleketlerine sahip çıkıyor dersiniz,(Elazığ doğrusunu yapıyor)herkese kapısını açmış Malatya ve Malatyalının yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirenlerde faşist oluyor öylem?Bir Malatyalının bu kadar yabancılaştığı bir şehirde Malatya adına istedikleri neden zorunuza gidiyor?Klavyeden insan sevgisi,hak adalet demokrasi güzellemeleri ile bu düzelmiyor!Dam üstünde saksağan gel bize bazı bazı.Tam sana göre.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Malatya'da Malatyalı yaşayanlar bı avuç kaldı,afgani Suriyelini bırak doğu illerinden azmi göç aldı,Muş Bingöl Adıyaman hep Malatya'da yaşanacağı kalmadı
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Aynen kardeşim güzel şehrimiz yok edildi.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Sayın İsmet Yalvaç Malatya nın son 20 yılda nasıl çürüdüğünü ve yok edildiğini çok güzel bir şekilde anlatmış. Akp iktidarı Malatya ya hayırlı gelmemiş, Malatya yı sosyal kültürel alanda erozyona uğratarak kent kimliğini yok etmiştir. Çok güzel bir yazı olmuş. Yorum yapmadan önce yazıyı baştan sona okuyup sonra Malatya lılar yorum yapsın.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Bu sorun tüm türkiyenin sorunu küçük amerika ya döndük suriyeliler mah, afganlılar mah,rus mah,iran mah,afrikalı mah korunamadık koruyamadık yazık oluyor bizim bırakıp gittiğimiz yerleri bedelli bedelsiz dolduruyorlar bizim gençlerde avrupa amerika diyor vatanın kıymetini bilmiyoruz ,iş işten geçmeden kanunlarla korumalıyız vatan topraklarını yoksa abuk sabuk tarihsiz kimliksiz bir millet yaşayacak bu topraklarda .
    %74
    %26
    Yanıtla

İsmet Yalvaç yazıları