SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hafızalardaki Malatya'dan Bir Kayıp Daha.. 'Kızlar Mektebi' de Yıktırıldı!

Hafızalardaki Malatya'dan Bir Kayıp Daha.. 'Kızlar Mektebi' de Yıktırıldı!
A- A+ PAYLAŞ

1939 Erzincan Depremi'nden sonra Malatya'da depreme dayanıklı olarak inşa edilen binalardan biri olan, ilkokul olarak açıldıktan kısa bir süre sonra kızlara eğitim ve öğretim verildiği için yerel halk arasında ilk dönemlerde ‘Kızlar Mektebi’ sonraki yıllarda ‘Kız Enüstüsü’ olarak adlandırılan, Kız Sanat Enstitüsü, Kız Sanat Okulu, Kız Meslek Lisesi adlarıyla da bilinen, Malatya kent hafızasının en önemli yapılarından biri olarak koruma altında bulunan,en son ismi Hafize Özal Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirilen bina yıkıldı.

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve Malatya'yı da önemli ölçüde etkileyen 6.8 büyüklüğündeki 24 Ocak 2020 depremi sonrasında yıkılacak 29 okul içine alınan, ancak 1980'lerde yapılan ek binası yıkılan Malatya Kız Meslek Lisesi (Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)'nin 80 yıllık ana binasının, 6 Şubat depremleri sonrasında gördüğü hasar nedeniyle yıkılmasına karar verildi.

İnönü Caddesi'nin Emeksiz ve Turgut Temelli Caddeleri kavşağında bulunan Kız Sanat Enstitüsü (Kızlar Mektebi- Kız Meslek Lisesi) 10 Ekim'i 11 Ekim'e bağlayan  gece yarısı iş makineleri ile yıkılırken, Malatya’nın Cumhuriyet dönemi binalarından birisi daha yok oldu.

Söz konusu bina Kız Sanat Enstitüsü adı altında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma gruplarının 1.grup yapı olarak belirlenmişti. 2018'de Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'nca, Malatya Büyükşehir ve Battalgazi belediyelerinin karşı oylarına rağmen karşı oy kullandığı toplantıda alınan ve geçtiğimiz günlerde Malatya'ya yazılı olarak iletilen kararda; “Malatya İli, Battalgazi İlçesi Cevherizade Mahallesi’nde, tapunun 128 ada 247 parselinde kayıtlı, mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Kız Sanat Enstitüsü’nün 2863 Sayılı Kanunun 6. Maddesi gereği korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma gruplarının 1.grup yapı olarak belirlenmesine, hazırlanan anıt fişlerinin onanmasına karar verildi.” denilmişti.

Değerli yeri nedeniyle, depremlerden önce de, yerinin satılarak elde edilecek gelirle daha yüksek kapasiteli bir okulun başka yere yapılması vs. gibi gerekçelerle yıkılmak istenen, ancak toplumsal muhalefet nedeniyle bugüne kadar yıkılması engellenen bina, deprem gerekçesiyle yeniden imar adı altında kent hafızası hiçe sayılarak yok edilirken, benzer bir akıbetin şimdi de Atatürk Anıtı karşısında bulunan, Malatya Lisesi olarak 1940'lı yıllarda depreme dayanıklı olarak inşa edilen, Atatürk Ortaokulu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, en son Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan, 6 Şubat depremlerinde de ‘ağır hasar’ almayan binayı beklediği öne sürülüyor. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Orhan Apaydın (1 ay önce)
    Yazık! Depremle birlikte adres tarif edebilecek yapılar yok olmuşken, hiç değilse böylesi anıt yapılar güçlendirilerek korunamaz mıydı? Sayın Büyükşehir Başkanı, Lütfen kentin hafızasına sahip çıkınız.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Prof. Dr. Esin Emin ÜSTÜN (1 ay önce)
    İsmetpaşa Nahiyesinden Malatya merkeze annem ve babam tayin edildiğinden ilkokul üçüncü sınıfı yeni yapılmış pırıl pırıl bir okul olan Kız Enstitüsü binasında okumuş, bir yıl sonra Barbaros İlkokulu'na geçmiştik. Babası kiralık ev sahibimiz olan belediye başkanı avukat Nurettin Akyurt'un üç kız kardeşi bu okulda eğitim aldıklarından çok donanımlı, bilgili ve görgülü birer genç kızdılar. Malatyalı ailelerin bir çoğunun kız çocukları da kız enstitüsünde eğitim almışlardı. Yıl sonunda okulun moda, dikiş-nakış, yemek sergileri olur ve o günler kentin yaşamını adeta değiştirirdi. O okul sıradan bir okul değildi. Sonra her nedense (?) ismi de değiştirilen bu okul şimdi de depremden zarar gördü bahanesiyle yeniden yapılandırılıp geleceğe bir yapıt olarak bırakılacağına rant için yıkılma kararı alınmış. Gelişmiş ülkelerde bir süre kalanlar onların en küçük eski yapılarını bile orijinal şekliyle yenileyip sakladıklarını ve bu konuya çok önem verdiklerini görmüşlerdir. Bir kentin geçmişine, yaşanmışına ait bir çok şeyin ortadan kaldırılması o kentin geleceğinin tehlikede olduğunu düşündürebilir.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Emir (1 ay önce)
    Atatürk ortaokulunun, milli eğitim müdürlüğü binasının ne gibi tarihi özelliği var acaba. Yıkın gitsin şehir nefes alsın. Gecekondu vasfındaki binaları tarihi eser diye millete kakalamayın. Şehrin hafızasıymış, bi de bu çıktı.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Kazım (1 ay önce)
    Bu binanın ve çürümekte olan ahşap milli eğitim müdürlüğü binasının nasıl bir tarihi değeri var? Betonarme bir yapı ve mimari bir estetiği vs. yok. Restorasyon adı altında yapılan çalışmalar da kaynak israfı. tarihi bir bina belki gazi ilkokulu olabilir. Yüksek depremselliği olan bir ilde bu yapılar ayakta kalamıyor. Beşkonakların ve Yeşilyurt taki lezzet caddesindeki yapıların da durumu ortada.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Kişi nasıl bakıyorsa öyle görür. Kazım efendide bu binalara bakınca demek ki kendini görüyor ve diyor ki benim gibi hiç bir özelliği olmayan tipi kaymış bu binaların ne tarihi özelliği var diyor.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Temel sorunlardan birisi iştw bu yaklaşım! Yapılan yoruma ya da farklı bir düşünceye nezaket sınırlarında cevap verememek. Herkes aynı düşünmek zorunda mı? Önce insana saygı, sonra tarihe saygı
    %88
    %12
    Yanıtla
  • ne tarihi varmış ucube binalar Allah akıl versin size kalsa hindistanvari bir şehirde yaşayacağız betonermeden tarih çıkmaz ömrü sonlanır yıkılır zorla ayakta tutamazsın
    0
    0
    Yanıtla
  • anı var anı tarih var tarih tabii içinde eski olduğu için rant yok....
    %38
    %62
    Yanıtla
  • bek (1 ay önce)
    Tüm geçmişle bağımızı koparacagiz.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • malatyalı (1 ay önce)
    kimbilir kime peşkeş çekecekler çarşının en güzel yeri
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Kemal (1 ay önce)
    70 li yıllarda akşam kurslarına giden ablalarımızı kapıda beklerdik.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • erol (1 ay önce)
    Şehrin hafızasını yaşatmak için yerinde , aslına uygun inşa edilmesi gerekmektedir.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Recep (1 ay önce)
    Mektebi yıkın arkadaş. Cami yapın. Altıda kuyumcular çarşısı olsun. Hatta teze camiye kadar iki cami daha yapalım.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Heykeli unuttun etrafinada park yapalım gelen giden çeksin kafayı
    %57
    %43
    Yanıtla
  • hasan (1 ay önce)
    tarihi ne varsa ranta kurban verilen dönem olarak alınılacak günümüz...... eski kernek şelalesi eski sivas caddesi eski belediye binası(eski beledye başkanının eski vekilden kaçırmak-kurtarmak için bir gecede yok edilen binası) (öyle söyleniyor)!!!!!!! eski buğday pazarı...... eski otobüs terminali..... yurt dişında tarihi-eski mekan statüsünde olan yerler-binalar gezilecek-görülecek yerler arasına da iken bizde ha babam yık.... devamke....... durmak yok!!!!!!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Başkan bir arabana bin de Tecde den Yeşilyurt tarafına doğru git bakalım. Yolun sağında solu , bisiklet yolu dahil çöpten geçilmiyor. Temizlik İşleri müdürünüz ne yapıyor sormak gerek
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    Adamlar Türkiye'nin hafızasını silip her yeri talan ettiler.Kız Mektebi yıkılmış çok mu?
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Yusuf ÖZBEK (1 ay önce)
    İlk Proje : Z+1 Kat Sonraki Resim Z+2 Kat ????
    %78
    %22
    Yanıtla
  • İMAMHATİP (1 ay önce)
    Yıkılan okulların yerine imam hatip açılır elhamdülillah. İMAMHATİP arttıkça dünyada bilimde daha ön siralara cikiyorum biznillah
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (1 ay önce)
    Malatyamızın hafızalarından biri olan Kız Enstitüsü Kız Meslek Lisesinin yıkılmasına bir eğitimci olarak üzüldüm. İnsanlarımızın yer tarif ederken veya halkın buluşma noktası olarak belirlediği bu binanın yıkılışı Malatyanın yerli halkını çok üzecektir. Rahmetli Celal Yalvaç Ağabeyimle mekanında otururken sana bir şey soracağım Enver Bey dedi. Bende merakla bekliyorum. Sen Akpınar ın Halfettin Mahallesinin Yeni Hamam Mahallesinin çocuğusun.Oral Un Fabrikası Arkasındaki iki katlı Konak Önce Kızlar Mektebi sonra Barbaros İlkokulu olarak kullanılmış o konak kime ait kim yaptırmış? O Konak babamın dedesi Bahçecioğlu İsmail Ağaya (İsmail Kalaycıoğlu) na ait bir konak , Oral Un Fabrikasının yeri bulunduğu alan da İsmail Kalaycıoğlu na ait...1939 daki çarşı han yangınından sonra İsmail Ağa o alanı Ethem Oral a satmış...Celal Yalvaç Ağabeyim bu bilgileri kalemle yazarak notlarının arasına ekledi...1963 den beri bilhassa 1966 dan sonra Malatyanın hafızası olan binalarımız kıyıma uğramış bu günlere gelmişiz. Bu gün benim torunum ilkokul birinci sınıfa gidiyor. Yarın dede sen hangi okullarda okudun dese Malatya da göstereceğim okul kalmadı. Eski Fırat İlkokulu yıkıldı Belediye İş Hanı yapıldı.Fuzuli Caddesine yapılan ondan sonraki Fırat İlkokulu da yıkıldı. Atatürk Orta Okulu Milli Eğitim Müdürlüğü oldu. Şimdi Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kanal boyundaki Atatürk Lisesi yıkıldı.yeri kütüphane oldu. Çok şükür Malatya dışında göstereceğim Ankara daki Gazi Eğitim Binası var Kubbeli Bina...
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Hocam sevgiler saygılar.. Malatyada eğitim öğretim önemli değil ki neden okul yapılsın.. Varolanlar da yıkılsın ranta kurban edilsin.. Malatyanın belediye başkanlarından bir tane iş yapan ( nasıl iş yaptıkları bıraktıkları borç batağından belli) , vekillerinden bir tane icraat yapan, bürokraside örnek göstereceğin bir tane bürokrat gördün mü? Malatya iyice araplaştı kafa yapısı olarakta şehirleşme olarakta hergeçen gün geriye gidiyor..Deprem de son vuruşu yaptı nitelikli insanlar şehri terk etmek zorunda kaldı.. Korkarım Paris dediğimiz ilimiz Kabil oldu... Umut var mı dersen Namık Kemal demiş ya hayal kuranı seveyim kurmayanı iki kere seveyim .. Bir hayalim var Venedik gibi suyu bol , insanaların yapay göletlerin arasında gezdiği, yeşili bol central park gibi güzel nezih, Paris gibi cetvelle çizilmiş gibi güzel sokaklar ama Çukur Ahmet erken gitti kalaydı yapacaktı kendisine Malatyanın ablası dedirten ismini ağzıma almak istemediğim zat ile..
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Yapılan okullardan haberiniz yok galiba. Belediyemiz iş yapma bakımından olumlu/olumsuz manada tıpkı İzmir,istanbul belediyeleri gibi işler yapıyor! Siz sadece burayı görüp eleştiriyorsunuz. Ben Mersin de de belediyenin imarda veya diğer işlerde Malatya dan farkını göremiyorum. Yaşadığım için biliyorum. Hakkaniyetli olmaya çalışıyorum yani.
    %46
    %54
    Yanıtla