SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hafızalardaki Malatya'dan Bir Kayıp Daha.. 'Kızlar Mektebi' de Yıktırıldı!

Hafızalardaki Malatya'dan Bir Kayıp Daha.. 'Kızlar Mektebi' de Yıktırıldı!
A- A+ PAYLAŞ

1939 Erzincan Depremi'nden sonra Malatya'da depreme dayanıklı olarak inşa edilen binalardan biri olan, ilkokul olarak açıldıktan kısa bir süre sonra kızlara eğitim ve öğretim verildiği için yerel halk arasında ilk dönemlerde ‘Kızlar Mektebi’ olarak adlandırılan, Kız Sanat Enstitüsü, Kız Sanat Okulu, Kız Meslek Lisesi adlarıyla da bilinen, Malatya kent hafızasının en önemli yapılarından biri olarak koruma altında bulunan,en son ismi Hafize Özal Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirilen bina yıkıldı.

Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan ve Malatya'yı da önemli ölçüde etkileyen 6.8 büyüklüğündeki 24 Ocak 2020 depremi sonrasında yıkılacak 29 okul içine alınan, ancak 1980'lerde yapılan ek binası yıkılan Malatya Kız Meslek Lisesi (Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi)'nin 80 yıllık ana binasının, 6 Şubat depremleri sonrasında gördüğü hasar nedeniyle yıkılmasına karar verildi.

İnönü Caddesi'nin Emeksiz ve Turgut Temelli Caddeleri kavşağında bulunan Kız Sanat Enstitüsü (Kızlar Mektebi- Kız Meslek Lisesi) 10 Ekim'i 11 Ekim'e bağlayan  gece yarısı iş makineleri ile yıkılırken, Malatya’nın Cumhuriyet dönemi binalarından birisi daha yok oldu.

Söz konusu bina Kız Sanat Enstitüsü adı altında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma gruplarının 1.grup yapı olarak belirlenmişti. 2018'de Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Koruma Kurulu'nca, Malatya Büyükşehir ve Battalgazi belediyelerinin karşı oylarına rağmen karşı oy kullandığı toplantıda alınan ve geçtiğimiz günlerde Malatya'ya yazılı olarak iletilen kararda; “Malatya İli, Battalgazi İlçesi Cevherizade Mahallesi’nde, tapunun 128 ada 247 parselinde kayıtlı, mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait Kız Sanat Enstitüsü’nün 2863 Sayılı Kanunun 6. Maddesi gereği korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün ve 660 sayılı ilke kararı doğrultusunda koruma gruplarının 1.grup yapı olarak belirlenmesine, hazırlanan anıt fişlerinin onanmasına karar verildi.” denilmişti.

Değerli yeri nedeniyle, depremlerden önce de, yerinin satılarak elde edilecek gelirle daha yüksek kapasiteli bir okulun başka yere yapılması vs. gibi gerekçelerle yıkılmak istenen, ancak toplumsal muhalefet nedeniyle bugüne kadar yıkılması engellenen bina, deprem gerekçesiyle yeniden imar adı altında kent hafızası hiçe sayılarak yok edilirken, benzer bir akıbetin şimdi de Atatürk Anıtı karşısında bulunan, Malatya Lisesi olarak 1940'lı yıllarda depreme dayanıklı olarak inşa edilen, Atatürk Ortaokulu, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, en son Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan, 6 Şubat depremlerinde de ‘ağır hasar’ almayan binayı beklediği öne sürülüyor. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız