SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Çaktıkları 'Kazık' İşte Bu!.

Malatya'ya Çaktıkları 'Kazık' İşte Bu!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın büyük yıkıma uğradığı 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, işyerlerinin yoğun olarak bulunduğu çarşı merkezi de denilen şehir merkezindeki binaların tamamının yıkılarak, bölgenin yeniden imarı için Ankara'da yapılan ve çeşitli dedikodulara yol açan ihalelerden sonra jeolojik zemin etüdü yapılmadan başlatılan inşaatların hafriyat çukurlarının 3-4 metrelik kazının ardından yer altı sularıyla dolmasıyla zemini güçlendirme gerekçesiyle gündeme getirilen 'fore kazık' çözümüyle ilgili teknikten ve bilimden uzak 'göz boyamaya' yönelik faaliyet, yaygın basında da haber konusu oldu.

Uzmanların tüm uyarılarına rağmen, bölgenin yer altı sularının toplanarak drene edilmesi ve daha sonra binaların yapılması gerektiği görüşüne karşın, su çıkınca bölgeye 10 bin adet beton fore kazık çakılması ve bunun olabilecek en niteliksiz şekilde yapılması, fore kazık çalışmasını 'devleti kazıklama' faaliyetine dönüştürdü.

BU GÖRÜNTÜLER SOSYAL MEDYAYA YANSIDI: Malatya Çarşı Merkezi'ndeki inşaatlara sağlam zemin oluşturma gerekçesiyle yapılan ‘fore kazık’ çalışması, aşağıdaki görüntülerle kamuoyunun gündemine getirildi

KALİTESİZ İŞ YAYGIN BASINDA DA HABER KONUSU OLDU
Yeniçağ Gazetesi, Malatya'da 340 milyon liralık ek maliyet getirdiği öne sürülen fore kazık çakma işiyle ilgili olarak, sosyal medyaya yansıyan 'kalitesiz' çalışma görüntülerini, ".. Boş Çukura Beton Döküp Demirden Çaldılar.. İnsanlar Neden Ölüyor?. İşte Bu Müteahhitlerden" başlığıyla haber konusu yaptı.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Malatya’da gizlice çekilen görüntüler ‘Hırsızlığın böylesi’ dedirtti. TOKİ’nin deprem bölgesinde yaptığı evlerde boş çukura beton dökerek fore kazıkları çakıldı. Kazıklar çakılırken demir konmaması nedeniyle yeni depremde hepsinin yıkılacağı belirtiliyor.

TOKİ’nin yaptığı bir inşaatta çekilen görüntüler sosyal medyada gündem oldu. Malatya’da deprem konutu inşaatında çekildiği öğrenilen görüntüde işçilerin fore kazıkları çakarken boş çukura beton dökmesi dikkat çekti.

Söz konusu yöntem uygulanırken demir kullanılmaması tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanlar fore kazıkları çakılırken demir kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Uzmanlar fore kazığın binanın zeminini sağlamlaştırdığını belirtirken demir kullanılmamasının ciddi zarara neden olabileceğinin altını çiziyor.

Malatya’da kent merkezindeki bazı inşaatlarda benzer yöntemin kullanıldığı öğrenildi. Bölgedeki inşaatlarda demir kullanımını azaltmak için fore kazığı çakıldığı belirtiliyor.

Ortaya çıkan görüntüler “İnsanlar depremde neden öldü? İşte bu müteahhitlerden” yorumu yapıldı."

Yeniçağ Gazetesi'nin internet sitesindeki haberine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/deprem-bolgesindeki-yeni-evlerde-fore-kaziklarina-demir-koymadilar-yeni-depremde-813870h.htm

ÇARŞI MERKEZİNDEKİ HAFRİYATLARDA 3-4 METREDE SU ÇIKTI, AMA..
Malatya'nın deprem sonrası yeniden imarı projesi işi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ankara'da Hilmi Günel adlı mimarın firmasına verildikten sonra ortaya çıkan bina yoğunluklu, rantı önceleyen proje eleştirilirken, kısa sürede Malatya'nın ayağa kalkması gerekçesiyle 'Bakırcılar Çarşısı' denilen bir bölgede hafriyat çalışması yapılarak inşaat başlatılmak istenmişti. Ancak, zemin etüdü yapılmadan, bölgenin yoğun olan yer altı sularıyla ilgili herhangi bir köklü önlem alınmadan başlatılan bu çalışma, 3-4 metre derinlikte yer altı sularının çıkmasıyla sorun yaratmış, bu suları yapılacak bir yer altı suları tahliye projesi hazırlanarak, özellikle sulama suyu ihtiyacı bulunan kuzey bölgesindeki tarım arazilerine akıtmak yerine, 'fore kazık' çakma çözümü bulunmuştu.

Kamuoyuna açıklanmamasına rağmen, dönemin Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, 220 dönümlük çarşı inşaatının sağlam zemine oturtulabilmesi için 10 bin adet fore kazık çakılacağını, bu kazıkların 25 metre derinliğe ulaşacağını duyurunca, fore kazık işi ortaya çıkmıştı.

Yine dönemin Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, bir süre önce Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği'nce düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Malatya merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bazı bilgiler veren Başkan Gürkan, “Örneğin Malatya’nın çarşısı yapılacak. Çarşıyı yapalım ama bir taraftan şöyle bir toplumsal baskı var; ‘çarşının temeli atıldı, ihale yapılmadı’ bu baskı, işi yapmaktan mesele neticeye müessir olmaktır. Bize dediler ki, ‘Malatya merkezin 3 metreden aşağısı su, en az 10 bin tane fore kazık çakmamız lazım’ yani Malatya merkezin 10 bin tane fore kazığın üzerine kurulacağını belittiler. Yani Venedik nasıl kazıkların üzerine kurulan bir şehir ise Malatya’nın da aynı şekilde olması lazım." demişti.

Malatya Jeolojisi ile ilgili uzman isimlerden, Emekli Öğretim Üyesi Jeolog Prof.Dr. Mehmet Önal, Malatya'nın depremselliği ile ilgili katıldığı bir toplantıda, "Malatya'nın zemini çok kötü, çok bol su içeriyor, gelin birlikte çalışalım. Birlikte çalıştık bir yayın yaptık. Malatya'nın merkezinde bol su olmasının nedeni Beydağlarından doğu batı yönlü uzanan faylar yağmur sularını taşır. Malatya'nın merkezini besliyor arkadaşlar üzülerek bir şey söylemek istiyorum. Bir Belediye Başkanı Kernek Parkı'nda 40 litre saniye olan bir fay kaynağını betonla kapattı kapatınca Fuzuli Caddesi'nde Malatya merkezinde bütün binaların zeminine su bastı başka bir Belediye Başkanı onu kırdı tekrar çıkardı. Şehirler arası alt geçitler yapıldı, bitişik nizam fore kazıklar çakıldı, önüne beton perdeler yapıldı. Hidrojeolojik yani yeraltı suyu çalışması haritası yaptım yani Malatya'nın yeraltı suyu güneyden kuzeye doğru akıyor ve biz önünü kestik, önünü kesince su şişti, şimdi Bakırcılar Çarşısı’nın temeli kazıldı, su şişti. Bir bilene neden sorulmadı. Bakın o tür suları Afyon civarında bataklık kurutma projesinde de çalıştım, yardımcı araştırmacı olarak. Sondaj yaparsınız yeraltı gözenekli geçirimli formasyon bulunca suyu oraya aktarırsınız gider. Afyon'unki öyle bir projeydi.  4-5 metre kanalla da suyu akıtırsınız. Uzun dönemde 10-15 yıl sonra su, her şeyi çürütür; fore kazık da kâr etmez. Güneyde Doğu Anadolu fayımız ve Güney Doğu Anadolu ters fayımız bulunuyor. Ben fayları çizen yer altı yapısını ortaya çıkaran bir uzmanım, uzmanı olmadığım yerlerde uzmanı getirerek beraber çalıştım. “ diye ilgilileri bir kez daha uyarmıştı.

Bunun dışında, İnönü Üniversitesi Malatya MYO öğretim görevlilerinden İnşaat Mühendisi Vehbi Aluçlu, fore kazıkların demirsiz olarak sadece betondan döküldüğü yolundaki iddiaları gündeme getirirken, yetkililerden bu iddialara ilişkin herhangi bir açıklama olmamıştı.

"BÖYLE FORE KAZIK OLMAZ"
Fore kazık diye açılan çukurlara sadece beton dökülüp, 'böyle fore kazık olmaz' tepkisine yol açan birkaç demir çubuk saplandığına ilişkin görüntüler sosyal medyaya düştü.

Malatya'nın yeniden imarıyla ilgili tüm çalışmaların tartışılmasına sebep olan, "ilk düğmenin yanlış bağlandığı yer" diye yorumlara yol açan çarşı merkezi projesi; daha sonra ranta yönelik kapalı kapılar ardında yapılan planlamalar, torpilli ve güçlü kimi isimlere dokunmayan 'zorla el koyma'yı içerden rezerv alan tespitleri, rantı önceleyen grupların her dediğine evet diyecek 'liyakatsiz' bürokrat kadroları, yerel yöneticilerin yetersizliği ve daha onlarca sorunun ilk çıkış noktası oldu.

malatyahaber.com- yenicaggazetesi.com.tr- sosyal medya

KAPAK GÖRSELİ: Yeniçağ Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • A Ali (16 saat önce)
    Yıl olmuṣ 2024 halen birleri denetlesin hep birleri konturol etsin ki iṣler doğru yürüsün bir kuṣ yuvası yağmurda rüzgarda bozulursa hemen daha iyisini dayanıklısını yapıyor acaba bizmi o minicik kuṣmu kuṣ beyinli O kadar deprem acısını yaṣayan bir halk uyanmıyorsa halen düzanbazlık yapıyirlarsa birakın yıkılsın derim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (16 saat önce)
    Bunların amacı Malatya yı depreme hazırlamak falan değil. Şehrin altına dinamit koyuyorlar. Bunlar en büyük kazığı Malatya ya çakıyorlar. Acısı AKP Malatya milletvekilleri ne işe yarıyor, ne yapıyorlar acaba? Bari bu kazıklara gidip baksalardı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kerem Yılmaz (1 gün önce)
    Bu haberi herkes cimere atsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (1 gün önce)
    Bu insaatlarin önünde poz veren Kimya Mühendisi Çevre Şehircilik Müdür vekilimiz Sayın Cengiz Başer Malatya’mızın yeniden imarının başındaki kişi değil mi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 gün önce)
    Memlekette deprem konutu yapılacak yer kalmamış gibi yeşilyurt deprem konutları yapılan ikizce cafana dağlarını gidin gezin Malatyamızın nasıl sahipsiz olduğunu anlarsınız bir memur veya işci o konutlardan toplu taşıma ile 1 saatte şehre gelir akşam mesai bitimi 1 saatte evine döner.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Vah vahh (1 gün önce)
    Böyle köye böyle karpuz yeter demisler vah ki vahh
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mustafa (1 gün önce)
    Kazıkları çakan Malatya siyasileri..siz boşverin ..esas sorun vekil ve belediye başkanlarında
    %92
    %8
    Yanıtla
  • 1vatandaş (1 gün önce)
    Sıkıntı yoook halay a devam.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hekimhanli (1 gün önce)
    yerinde dönüşüm diyerek şehrin su kaynaklarını kullanmak yerine aynı tas hamamla kurdular yazık ki ne yazık Eskişehir Konya Kayseri Antep çöl Gibi şehirler su odaklı parklar ile dünya şehri oldu bu şehirse sularını beton etti çünkü çok duruş sahibi iradeci kamuoyu Yok hepsi rantci menfeat çıkar peşinde Bu şehirden bir cacık olmaz umudum bir gram Yok vizyon proje yoksunlari şehri esir almış
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya (1 gün önce)
    malatyada olur böyle şeyler onun için Yorumsuzdur
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ömer (1 gün önce)
    Kımlan bunlar bunların başında kimse yok . Bu videoyu cimere atın. Allah belalarını versin yapana ve bunlara göz yumanlara
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Severiz hırsızı (1 gün önce)
    Sıkıntı yok. Severiz hırsızı biz. Çünkü biz de hırsızız. Memleketin geleceğinin çalınmasına izin verdik ve de vermeye devam ediyoruz. Severiz biz hırsızı
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Fikret (1 gün önce)
    İşi yandaşa değilde, adam gibi bir firmaya verseydiniz böyle olmazdı.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • ibrahim akbez (1 gün önce)
    yaptığımız yorumlara beğeni yüksek tşk ederim bu son yazım bu seviyeye inmek tarzın değil ama yazacam konteyner dükkanları ev olarak kullanan arkadaşlarımız var tek geçim kaynakları dükkanları cami için bağışlamamız gerekiyormuş gerekirse yeni cami büyütülür birde aile olarak yetkililere sesleniyorum şeyhbayram camisine hangi aile arsa bağışlamış adaletli olun camininin arsasına başkasının dükkanını yapıp diğer arsalarada cami yapmak doğru değil hukuk çervesinde haklarımızı arayacağız saygılarımla
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (1 gün önce)
    Bayramdan bugüne Malatya çarşı inşaatları durmuş vaziyette hiç bir çalışma yok,neden acaba ?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Çalışan işciler şehri terk ettiler.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Battal (1 gün önce)
    Görüntü ortada...Yetkililer göreve...Kamu davası bu ..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)
    İnşaat Mühendisi olarak söylüyorum, uygulamada yanlışlık yok. Sonradan koyulan demirler test için bırakılmakta olup, daha sonra kesilmektedir. Bazen beton dökülmeden bazen ise beton döküldükten sonra demirler bırakılmaktadır. Bilgi sahibi olmadan haber yapılıyor, videodaki cahil insanların yorumuyla haber yapmayın.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Sayın inşaat mühendisi, demirsiz sadece betonla fore kazık hangi uygulamada var. Depremde demirsiz fore kazık denilen beton kütlesi hiç işe yararmı? Eğer gerçekten inşaat mühendisi isen ve bu yorumu yaptıysan vay bu ülkenin haline ve eğitim sistemine
    %50
    %50
    Yanıtla
  • malatyalı (1 gün önce)
    allah bin türlü belanızı versin ne kadar vicdansız adamsınız 60 bine yakın insan öldü hiçmi utanmıyorsunuz bu görüntüleri cimere gönderelim diyecemde kimi kime şikayet edecen balık baştan kokmuş.inşallah bari savcılık harekete geçer
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali Koç (1 gün önce)
    Yaklaşık bir yıl önce haberinize yoeum yazdın gazetecilere mimarlar odasına avukatlara seslendim ama hiç birinde ses haber çıkmadı taki inşaat bitmek üzere haber yaparsınız geçti Bolu Pazarı uyan MALATYALIM...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • deney (1 gün önce)
    google ye fore kazık yükleme testi yazarsanız asıl ne yapıldığı ortaya çıkacak. yapılan işte hata yok, sadece ne yapıldığı araştırılmadan haber yapılıyor.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • OKTAY (1 gün önce)
    bu kazıklar neki ooooo hemen haber yapmışsın malatya haber:))) sahibi olmayan malatya daha nice kazıklar var kimbilir
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mustafa (1 gün önce)
    Malatya'ya eti oluyor. Seçen düşünsün kardeşim..hiç mi bu milletin seçtiği bir vekil yada belediye başkanı, halk adına bunlari sorgulayıp milletide arkasına alıp bssin aciklamasi eylem yapmaz. Tüm.siyasiler.ayni..bana sakın Veli Agbaba demeyin..hepsi aynı. Çıkar.menfaat.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet Çlkgl. (1 gün önce)
    Böyle habercilik olmaz malatyahaber.1,5 sene geçti depremin üstünden siz önce bu teknik işlemin ne olduğunu yerel basın olarak bilmiyorsanız demek ki sahada yoksunuz kopyala yapıştır ajans haberciliği yapıyorsunuz demektir. Plastik kazık içerisinde donatı yani demir kafes olmayan sadece betondan imal edilmiş yerinde dökme kazık imalatlarındandır. Plastik ya da donatısız diye tabir edilen kaziklar zemin ıslah ve yapı yüklerinin sağlam zemine aktarılması amacıyla kullanılır. Genelde iksa amaçlı kullanılmaz. Yeniçağ dan kopyala yapıştır yapacağınıza çarşıya inip sahada bir inşaat mühendisine bunun ne olduğunu sorup öğrenebilir öyle haber yapabilirdiniz.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (1 gün önce)Mehmet Çlkgl. isimli kullanıcı yorumuna
    O zaman niye fore kazık dediler. Plastik dökme tekniği deseler di. Fore kazık LCW yapılırken gördük.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mehmet Çlkgl. (1 gün önce)Malatya lıyım isimli kullanıcı yorumuna
    Kocaman valiliğin önünde tabela vardı uygulanan sistemler teker teker yazıyordu ama kime neyi anlatıyorum aynen öyle hemşerim bundan sonra tabelalarda yazılanları özel olarak sana atsınlar kelime oyunu yapmasınlar!
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (20 saat önce)Mehmet Çlkgl. isimli kullanıcı yorumuna
    Anlaşılan ya mütahitsin yada onun adamı. Ben günlerce haber kanalları ve basında konuşulan sistemi söylüyorum sen evrakları bana göndermelerini söylüyorsun. Deprem de iş yerim yıkıldı, iki evim yıkıldı bir evimiz de orta hasar ne olacağı bellirsiz. Zaten bu kafa yapısı değişmeyeceğini anladığım için 4 kuşak geçmişi olan ben Malatya'yı terkettim.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Bilgilendirdiginiz için teşekkürler. Araştirma yapmadan,bir bilene sormadan kes yapıştırla yapılan bir haber olmuş maalesef. Uzun zamandır Çarşı bölgesinde yapılan projeleri takip ediyorum. Yapılan iş ZEMİN GÜÇLENDIRME veya ZEMİN ISLAHI.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abubakar (1 gün önce)
    Bina sağlam yapıldiktan sonra...fore kaziklari abartmaya gerek yok zaten...sonuçta boğaz köprüsü ayakları değil bunlar..altı düz olan binalar yapılacak ..bataklığa saplanacak halı yok ...2 büyük deprem de çarşı merkezinin yıkılma sebebi bataklık değil... binalarin çok eski, yıpranmış ve depreme uygun yapilmamasiydi
    %23
    %77
    Yanıtla
  • hkb (1 gün önce)
    Bu is yapilali konusulali 1 sene oldu pisirip pisirip getirmeye gerek varmi bilmiyorum demirli olmasi elbette iyi olurdu , hatta yeralti suyunu care bulunsa dahada super olurdu. ama demirsiz kaziklar uygulandi bu da bir varyanttir (begenmesemde) litaraturde demirsiz kazikta vardir. insallah uygulamalar dogru yapilmistir. dilegimiz az hatali mumkunse tasima sisteminde hatasiz binalarin artirilmasidir
    %30
    %70
    Yanıtla