SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Öğretmen Okulları ve Malatya Lisesi

Öğretmen Okulları ve Malatya Lisesi
A- A+ PAYLAŞ

Prof. Dr. Esin Emin ÜSTÜN

Geçenlerde öğretmen okullarının 177. Yılı kutlandı. 

Bu okullar, 16 Mart 1848'de ''Mektebi Muallim'' adı altında açılmış, o dönemde Rüştüye'lere  öğretmen yetiştirmiş ve daha sonra cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte köy okullarına binlerce öğretmen göndererek adını ölümsüzleştirmiştir.

Çağdaş eğitim anlayışını sürdüren öğretmen okulları çıkar gruplarını ve gerici grupları yine rahatsız ettiğinden bundan 50 yıl önce kapatılmıştı.

Bizim kuşak çok şanslıydı ki, buradan yetişen üstün nitelikli öğretmenlerin öğrencisi olmuştuk.

Malatya Lisesi bir dönem bu değerli öğretmenlerle birlikte oldu. 

Ortaokulda öğretmen okulu mezunu iki Türkçe öğretmenimiz vardı. 

Bunlardan biri hemşehrimiz  ve ülkemizin 2. cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ün  heykelinin ön yazısını hazırlayan Melehat Sezener ve diğeri de Suphiye Öğretmendi.

Lise döneminde, kimya öğretmenimiz Bahattin Ersoy'un öğretmen okulunu bitirdikten sonra ilk görev yeri Malatya Lisesi olmuştu.

Egeli olan bu genç öğretmenin bizlerde bıraktığı derin izlerini ben de sayısız öğrencisi gibi unutmadım.

Ne güzel bir rastlantıydı ki, yıllar sonra İzmir'de Özel Türk Kolejinde öğrenci olan küçük oğlumuzun öğretmeni olarak bir kez daha karşılaşmıştım. 

Malatya'yı, liseyi ve de öğrencilerini hiç aklından çıkarmadığını nemli gözlerle uzun uzun dile getirmişti.

Bu idealist ve dürüst öğretmenimi bir kaç yıl önce yitirdik.

Bizlere olgunluk sınavında başarılı olabilmemiz için Fransızca bir kitaptan problemler çözen ve öğreten Nabi Hoca nasıl unutulur?

Nabi Hoca çok özel bir yetenek ve özel bir eğitimciydi.

Kendisi tarih, eşi Fransızca öğretmenimiz olan Nail ve Cemile Alpar Hocalarla uzun yıllardan sonra İzmir'de hastanede karşılaşmış ve Nail Hocanın lenfomadan vefatı bende derin acılar bırakmıştı.

Müdürümüz Adil Bey, biyoloji hocamız Firdevs Hanım, tarih hocamız Gündüzbeyli Mevlüt Oğuz ve daha niceleri yine öğretmen okullarında yetişip bizlere ışık olmuş ve aydınlatmışlardı.

Her 16 Mart'ta anılan öğretmen okullarında yetişen öğretmenler ülkemizde kimsesizlerin kimsesi oldular ve cumhuriyet sevdasıyla birlikte Anadol'umuzun her yöresine dağılıp görev yaptılar.

Şimdilerde eğitimimizin zayıflaması, değişmesi ve bozulmasında 50 yıl önce öğretmen okullarının kapatılması da bir nedendir. 

Yürekleri insan sevgisiyle yüklü olan bu eğitmenler ülkede dili, dini ve ırkı ne olursa olsun hiç kimseyi ayırt etmeden öğrencilerine en önemli bilgileri ve insan gibi yaşayabilme yollarını öğretiyorlardı.

Şimdi yaşamda olmayan değerli öğretmenleri saygı ile anıyorum.

Bizlere ışık verdiler. 

Bulundukları yerde ışıkları sönmesin.

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: (Metin içerisindeki ilk fotoğraf) Bugünkü Gazi İlkokulu'nun üst tarafında, en son Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan eski İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yerinde önce ortaokul sonra da Malatya Lisesi olarak kullanılan, sonra bir yangında yok olan ahşap bina.. (Kapaktaki fotoğraf) Yanan Malatya Lisesi binasının yerine inşa edilen, önce Malatya Lisesi, sonra Atatürk Ortaokulu, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü, en son da Battalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan bina.. (Sınıf albümü) Yazar Esin Emin Üstün'ün Malatya Lisesi son sınıfının mezuniyet albümü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Deprem (12 saat önce)
    Tamamda cümlenizde geçen gerici kelimesini anlayamadım.Öğretmenin gericisi-ilericisi olur mu yahu.Her öğretmen okuma yazma öğretiyor.Yada bundan elli sene önceki öğretmenler geride kalmış şimdikiler ilerde.Eey elli sene sonra döngü yine tamamlanır.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • eskistad seyircisi (1 gün önce)
    Sayın Hocam Ben de ilkokulu Gazi ilkokulunda okudum. Müdürümüz İsmail Kotan idi aynı zamanda mahalle komşumuzdu. Mahlemizde Kottanlıların İsmail efendi diye anılırdı. Rahmetli Recayi Kutanın babası Recayi Kutan her gün bizim sokaktan fenerci geçer şimdiki BATTAL GAZİ belediyesi binasının bulunduğu yerde Su işlerine giderdi Kottanlıların evinin karşı koşesinde Turgut Özalın anasının kapı karşı komşularI idi aynı zamanda Hafize Özal Gazi ilk okulunda da Öğretmenlik yaptı sonradan kardeşi lehimci ve gaz ocağı ustası Asım orada oturdu. Hafıza hoca da fırat mahallesine taşınmış olduğunu duydum. Aynı zamanda Hafıza hoca ile Akpınar da dükkan komşumuzdu Ben de Orta okulu Atatürk orta okulunda okudum. Orta ikiyi lisenin karşısında bulunan şimdiki Atatürk evinde okudum müdürümüz Şerafetin Mertoğlu idi. Türkce hocası sayın Melahat hocamız mücellide oturuyordu. Sayın hocam iyiki varsın teşekkürler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)
    Malatyanın değeri malatya haber çalışanlarının bayramını kutlarım nice bayramlara
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tunç (1 gün önce)
    Şu anda bu kalitede Üniversite de hoca yok, öğretmen okullarını , meslek liselerini ayağa düşürdüler, eğitim bitti, özel lise fiyatları almış başını gidiyor
    %84
    %16
    Yanıtla
Reklam