SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Asayiş Bugünkü Gibi Bozulmuştu.. Atatürk, O'nu Gönderdi..

Malatya'da Asayiş Bugünkü Gibi Bozulmuştu.. Atatürk, O'nu Gönderdi..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya, son yıllarda başta hırsızlık, silahlı saldırı, uyuşturucu olmak üzere asayişe ilişkin olayların büyük oranda artışı, buna karşı ilgili makamlarca yeterli ve gerekli önlemlerin alınamadığı için, özellikle de deprem sonrasında tam anlamıyla 'kanunsuz' bir kente dönüşürken, vatandaşın tepkisi her geçen gün giderek yükseliyor.

Malatya il yöneticilerinin, kent halkını geceden sonra gündüz de sokağa çıkmaya korkar hale gelen asayiş bozukluklarına karşın gözle görülür bir önlem alamaması, olayların giderek artan bir suçlu cüretiyle devam etmesi, sorunun çözümünü 'çok acil' ve öncelikli bir noktaya getirirken, bunu yapmak için önce 'devlet sorumluluğu ve devlet adamlığı' iradesinin ortaya konulması gerektiği ifade ediliyor.

Malatya'nın son yıllardaki yöneticilerinin, çeşitli nedenlerle, kentin en önemli sorunlarının başında gelen asayiş sorununa ilişkin önlem geliştirememesi, bu sorunu öncelememesi yüzünden hergün ateşli silahlarla işlenen vahim olaylar yaşanırken, 1933'te 'Vali Soygunu' diye de bilinen olayın yaşanmasına kadar ulaşan asayiş sorununun çözümü için, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya gönderdiği otoriter ve dirayetli Vali, İstiklal Harbi (Kurtuluş Savaşı) kahramanlarından İbrahim Ethem Akıncı'nın kısa sürede bölgede nasıl asayişi sağladığı yazılı kaynaklarda yer alıyor.

1933.. VALİNİN SOYULMASI VE MALATYA'YA 'VALİ' GİBİ BİR VALİNİN GÖNDERİLMESİ..
Malatya'nın yakın tarihinde, asayişe ilişkin en önemli olaylardan biri, 14 Kasım 1933'te yaşanır. Dönemin Malatya Valisi (1930- 1933 yılları arasında görev yapan Mehmet Tevfik Bey olmalı) Hekimhan Ballıkaya Köyü yakınlarında, aracını durduran 3 şaki tarafından soyulur. O tarihteki gazetelerde yer alan bilgiye göre, yanlarında 2 ateşli silah ve 1 kasatura bulunan soyguncular, üzerini aradıkları Vali'den az para çıkması üzerine "Sen nasıl valisin, üzerinde para bile yok" şeklinde  söylenmeleri üzerine Vali, "Ne bileyim ki Ballıkaya'da borcum çıkacak!" diye yanıt verdiği söylentilerine de yer verilir.

Bu olay üzerine Malatya Valisi, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevden alınır ve yerine, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından, İbrahim Ethem Akıncı atanır. Akıncı, 26 Kasım 1933 tarihinde Malatya'ya gelerek göreve başlar. Emniyet Müdürü olarak da yanına, daha sonraları Dışişleri Bakanı ve Cumhuriyet Senatosu Başkanı olarak da siyasi tarihimizde yer alan İhsan Sabri Çağlayangil'i almıştır.

Atma Aşiretinden olan Seydi Battal Ç., Hüseyin S. ve Mehmet Rıza (aşağıdaki fotoğrafta) adlı soyguncular yakalanır, yargılanıp 9 yıl hapis cezasına çarptırılırlar.

Bu olaya ilişkin olarak, Nihat Karademir'in 'Seyahatnamelerde ve Hatıratlarda Malatya- Adıyaman Kürtleri' adlı kitabında 'Gazeteci Linke'nin Notları (1935)' ara başlığında şunlar yazılmıştır:

"..Alman gazeteci Lilo Linke, 1935 yılında gerçekleştirdiği Türkiye seyahati sırasında "Fırat'ın İncisi" diye adlandırdığı Malatya'ya da uğrar. Linke, daha sonra 1937 yılında kaleme aldığı kitabında Malatya'nın demografik yapısı hakkında pek bilgi vermez, ancak bir- kaç yerde başka bağlamlarda da olsa Kürtlerden söz eder. Burada kendisine rehberlik eden banka müdürü Nebi, Linke'e şehirdeki en önemli gelişmelerin eski valinin görevden alınmasından sonra yaşandığını söyleyince, Linke valinin neden görevden alındığını sorar. Nebi'nin cevabı şöyledir:

"Aslında (görevden alınma sebebi) hiçbir zaman kamuya açıklanmadı. Ama valinin ve vilayet zabıta müfettişinin bölgede seyahat ederken haydutlar tarafından ezilip soyulduğunu söylüyorlar. Yeni vali İbrahim Akıncı ise Gazi'nin adamlarından biridir. Gazi ile birlikte savaşmış ve İstiklal Harbi'nde cesareti ve enerjisiyle tanınmıştır. Yeni vali gelmeden önce Malatya'dan kimse yalnız veya silahsız bir köye gitmeye cesaret edemezdi. Çünkü buralarda binlerce vahşi  vardır. Ancak yeni vali büyük bir kararlılıkla hareket etti ve en pervasız adamlardan ikisi bir uyarı örneği olarak asıldı. Artık Malatya'da her şey tamamen güvendedir. Bitişik doğu vilayetlerinde de işler düzeldi.."

Üstteki satırlar, Malatya'ya 'devlet', 'devlet adamı' ve 'otoritesinin' gelişiyle nasıl Malatya'nın tamamen güvene kavuştuğu böyle anlatılmıştı.

MALATYA'YA DAMGA VURAN VALİ..
İbrahim Ethem Bey, devletin, vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamasının en önde gelen görevi olduğu bilinciyle, Malatya'da işe girişir. 

ARŞİV FOTO: Vali İbrahim Ethem Bey (aşağıdaki fotoğrafta önde soldan 2.), Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 14 Kasım 1937'de Malatya'ya yaptığı ziyaretindeki karşılamada

26 Kasım 1933'ten 29 Mayıs 1939'a kadar süren Malatya Valiliği şöyle anlatılır:

"Terfien 125 lira maaşla Malatya Valiliği’ne tayin edilmiş, 20 Kasım 1933 tarihinde görevine başlamış ve 29 Mayıs 1939 günü ayrılmış 5,5 yıl Malatya’da görev yapmıştır. Bu göreve atanmasının nedeni görevli eski Vali’nin Arapgir’den gelirken soyguna uğraması dolayısıyla Atatürk’ün emri ile Malatya Valiliği’ne atanmasıdır. Tayininden sonra Emniyet Müdürü olarak İhsan Sabri Çağlayangil’i talep ederek asayiş sorununa son vermiş, Kürt ve Alevi köylerine av bahanesi ile giderek yakın diyaloglar kurmuş, yol ve su problemlerini çözmüş, eğitim konularında başarılı çalışmalar yapmış, sanayi kurulması ve çalışma imkanları için Malatya Dokuma ve Şeker Fabrikaları’nın inşasında bizzat çalışmış ve 1937 yılında Atatürk’ü Malatya’da karşılayarak çalışmalar hakkında bilgi vermiştir. Dersim harekatı sırasında Malatya’da Vali olarak görev yapmıştır. Köylere at sırtında gitmiş ve Malatya’yı tanımak ve denetlemek için 1120 kilometre yapmıştır. O tarihteki yasaya göre Vali aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak Malatya Halk Evi’nde İl Genel Meclisi Seçimi yapmış ve Meclis çalışmalarında Başkan olarak görev yapmıştır. Malatya İl Özel İdaresi’ni ele alıp borçlarını ödetip çalışır hale getirmiş, Sivas – Malatya yolunun açılmasında yoğun çalışmalar yapmış, Atatürk trenle 14 Kasım 1937’de Malatya’ya geldiğinde Vali İbrahim Etem Bey tarafından karşılanmış ve il hakkında gerekli bilgiler vermiştir. Malatya’da modern kayısı üretimi, hayvancılık konularında modern tarım bilgilerini çiftçilere verilmesine çalışılmıştır. Atçılığı teşvik etmiş, at yarışları düzenlemiş, kendisi de örnek olmak için 1 adet yarış atı beslemiş ve yarıştırmıştır. Malatya’nın ilk imar planı Vali Akıncı döneminde yapılmış ve Vilayet binasının temeli atılmıştır. Ordu Evi açılmış, çocuk bahçesi için İsmet İnönü’den maddi yardım istenmiştir. İlk sinema binası inşa edilip açılmış, modern Devlet Hastanesi açılmıştır."

ASAYİŞ DARMADAĞIN, VALİ 'DEVLETİN KILIÇ YÜZÜ' LAFINI NE İÇİN EDİYOR?
Malatya'da, geçtiğimiz yıllarda da ciddi ölçüde artan asayiş sorunu, son 20 yılda birçok kez düzenlenen Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, suç, ceza ve infaz dengesinde, mağdur aleyhine, suç işleyen lehine getirilen hükümlerin buna sebep olduğu sık sık eleştirilere karşın, asayişten sorumlu yetkililer tarafından dile getiriliyor.

Ancak, bu mevcut yasalarla da asayiş sorununun büyük çapta halledilebileceği, yasalara ruh verenin, uygulayıcılar olduğu, suçun önlenmesi, suçlunun yakalanması ve yargılanarak cezalandırılması sürecinde bu yükümlülükleri olan 'liyakatli' kadrolar tarafından, yaşanan olayların önlenmesine ilişkin başında oldukları kurumlar arasında sağlayacakları diyalog ve koordinasyonla asayiş konusunda önemli etkinin yaratıldığı biliniyor.

Geçmişte, Malatya'da asayişle ilgili sorunlar arttığında, halkın tepkisinin artması üzerine ilin Valisinin önderliğinde, Emniyet ve Jandarma güçleri ile Adliye arasında, olayların değerlendirilmesine,  suça karşı çaresiz devlet imajının ortaya çıkmasına karşı koordinasyon toplantıları yapılarak, 'asayişi sağlamanın sadece polis ve jandarmanın değil, Adliyenin de sorumlu olduğu" hatırlatmasıyla, kamuoyunda büyük tepki yaratan,  cezasızlık- tutuksuzluk nedeniyle 'ortamın çetelere, mafyaya, çarçakal tayfası'na bırakıldığı görüntülerine neden olan sorunlar, bu toplantıyı yapanların görevi dönemince büyük çapta ortadan kaldırılmıştı.

FOTOĞRAF: İnönü Caddesi Dörtyol mevkisinde 12 Eylül Perşembe günü iki grup arasında saat 14.00 sıralarında yaşanan silahlı kavgada, bir işyerindeki tezgahtar ile yaşlı kadın müşteri kazaen vurularak yaralanırken, polis olaydan sonra 4 faili 5 silah ve maskeyle yakaladı.

Ancak son dönemlerde; birçok silahlı olaya karışanların tutuklansalar dahi kısa sürede salıverilmeleri, el bombası, silahla ya da hırsızlık suçlarından yakalananların, geçtiğimiz günlerde olduğu gibi otomobiliyle Fahri Kayahan bölgesinin altını üstüne getiren, polisin silah kullanıp lastiğini patlatarak durdurduğu, bu sırada çevredeki yüzlerce vatandaşın can güvenliğinin tehlikeye girdiği olayın failinin karakoldan serbest bırakılması, kent merkezinde dünkü olayda olduğu gibi masum vatandaşların hayatını hiçe sayan silahlı saldırıların faillerine cesaret veren 'cezasızlık' suç işleyenlerin ya da suça meyilli olanların cüretini artırdı.

Malatya'da depremden sonra, neredeyse soyulmayan- yağmalanmayan ev kalmamasına, bu yağmanın araçlı şebekelerce gündüz gözüyle dahi hale devam etmesi, delilleriyle yakalanan hırsızların karakoldan talimatla salırvermeleri gibi sorunlarla birlikte çete, mafya özentileri, uyuşturucu şebekelerinden kaynaklanan suçlardaki artışa karşın, Malatya'ya atandıktan sonra en önde gelen işini, kendisinden önceki Vali Ersin Yazıcı'nın Çevre Bakanı Murat Kurum'la ters düşüp görevden alınması üzerine, deprem sonrası imarla ilgili yapılan tüm haksızlık ve hukuksuzluklara, adaletsiz ve kanunsuz rezerv alan tespitlerine direnen vatandaşlara, 'devletin bir şefkat yüzü bir de kılıç yüzü vardır' diyerek, kılıç yüzüyle tehdit eden, rezerv alan diye adlandırılan ‘mala çökme’ye direnen mülk sahiplerine parmak sallayan Vali Seddar Yavuz'a, şehirde artık vatandaşa 'Devlet nerede?" diye sorduran asayiş sorununu en öne almasının hatırlatılması gerektiği ifade ediliyor.

Vatandaşlar, "Kendileri çok sayıda korumayla güvenliklerini sağlayan ve şehirde asayişin ne kadar bozuk olduğunu göremeyen, vatandaşın gece gündüz eli silahlı çarçakal tayfasının vicdanına terkedildiğini göremeyen, koruma konvoylarıyla gezen, evlerinden dairelerine giderken, güzergahta önceden talimatlandırılan trafik polislerce yollar açıldığı için kentte yaşanan trafik sorunundan haberdar olmayan yöneticilerimizin, Malatya'nın gerçeklerini yaşamadıklarını biliyoruz." diyerek, il yöneticilerinin can ve mal güvenliği sorununa, gerekirse polis- jandarma takviyesi de başta olmak üzere önlem alarak çözüm bulmasını istediler.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Hakanbay44 (3 gün önce)
    Bizede İbrahim Ethem AKINCI lazım....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İsmail (3 gün önce)
    Şakilerin ayağında ayakkabı üstlerinde kıyafet yok niye soygun yaptıkları belli oluyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün kıyafetine baktın mı anlıyorsun devlet politikasını kimin aç kimin tok olduğu. Şimdiki şakiler Mercedes e biniyor
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Haco (4 gün önce)
    Sırf devletin Valisini kötülemek için yapılmış bir haber. Vali kimlere biryerleri peşkeş çekmeyip yol vermediyse siz o yol verilmeyenlerin talimatıyla haber yapıyorsunuz. Bu haberlerle arkanıza Malatya halkını alamazsınız çünkü biz saf değiliz. Haberede çokça trol tutmuşsunuz maşallah
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Malatyam (3 gün önce)Haco isimli kullanıcı yorumuna
    Devletin valisi devletin valisi gibi çalışmalı ama bakıyoruz bazıları parti il başkanı gibi çalışıyor
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (4 gün önce)
    Acaba malatya tekmi bu hale geldi yoksa başka illerdemi böyle oldu.sokakta uyuşturucu sakız satar gibi satılıyor ve metruk evlerde sabaha kadar içiliyor.genclerin yüzde doksanına alistirdilar ve kimsenin gözü hiç birşey görmüyor.suruyeliler konusuda bu siteyi takip edenler beni hatırlar.2016 dan bu güne yaziyorum.osmanlidan bu güne bu ülkeye böyle düşmanlığı hiç bir hükümet yapmamıştır Suriyeli Afgan doldurdular ülkeyi.bu sadece İsrail ve abd nin büyük oyununu bizzat hayata geçirdiler.yarin çocuklarımızın geleceği büyük tehlikede.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • AFGAN,PAKİSTAN (4 gün önce)Sehitfevzili isimli kullanıcı yorumuna
    Afgan ve pakistanlilar çantalarında neyle geldiler sanıyorsun ülkeye ?? İran 2 milyon afgani ülkesinden def edevek onlar bakalım hangi ülkeye gslecek tahmini olan var mı?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bu gün Suriyelilere kamyon kamyon beleş kömür dağıtılıyor.ha bu kömürleri de bizlere sanayiye satıyorlar esnaflara.kirsalda yaşayanlara.kendi halkın perişan iken onlara baktıkları yeter savaş bitti baktık yedirdik icirdik artık ülkelerine gönder
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Abuzettin (5 gün önce)
    Malatya'da trafik hariç polis gören var mı al maaşı yat aşağı
    %58
    %42
    Yanıtla
  • 44 selim (5 gün önce)
    Erdoğan ABD de dün veedigi röportaj da ülkenin ana muhalefet partisini şikayet ediyor. Bizim multecilere bakış açımız olumlu misafirliğe devam edeceğiz ama ana muhalefet iktidara gelince göndereceğini söylüyor diyerek şikayet ediyor. Diyaceklerim bu kadar. İyi uykular
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Deka (5 gün önce)
    Da polis akpınar kavşağında kaysı heykelin çimlerine kömelenmis Suriyelilere kaldırma ya gücü yetmiyor uyarıp gidiyor sehirdemi asayiş sagliyacak Allah Malatyalılar yardım etsin
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Suri suri (5 gün önce)Deka isimli kullanıcı yorumuna
    Surilere dokunmak yassah.. onlar birinci sınıf biz ikinci sınıf vatandasiz !
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ARAP,AFGAN,SURİYE,SOMALİ,NİJER (6 gün önce)
    Malatya haber lütfen sizden ricam ekonomi ,yol vs den öncelik sehirlerimizin ve ülkemizin geleceğini etkileyen sığınmacı sorunlarına deginmeniz. Halk hala bir rüyada ne olduğunun bilincinde değil. Malum kanallar haber yapmıyor bu gerçekleri ama her gün asayiş sorunları çıkıyor istilacilarin yarattigi. Halk oylamasi yapılsın referandum yapılsın bakalim halk istiyor mu. Ülkede tek kisilik rejim olduğu için 1 kişi ne derse 85 milyon ona uyuyoruz yeter artık !
    %87
    %13
    Yanıtla
  • bekir (6 gün önce)
    Yine algı operasyonu yapıyorsun Malatyahaber.com. Malatyada bazı asayiş olayları olabilir bu her ilde var Emniyetimiz,Jandarma Malatyanın güvenliği için gece gündüz çalışıyor her köşe başında sorgulama var ama siz malatyada önemli asayiş sorunu var diye lanse ediliyorsunuz nerden bakarsanız bakın iyi niyetli değilsiniz ve bunu hep yapıyorsunuz.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Sizin ya gözünüz görmüyor yada vijdanınız kör.Aksini idda etmeniz gerçekleri değiştirmiyor.Malatya her geçen gün daha tekinsiz bir yer haline geliyor.Yolda başımıza ne gelecek korkusuyla etrafımıza bakmıyoruz.Allah size feraset versin, versin ki gerçekleri görmeyen gözünüz açılsın.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (6 gün önce)bekir isimli kullanıcı yorumuna
    Bekir bu dediklerini inşallah birgün yaşayarak öğrenme şansızlığına düşmezsiniz..!
    %81
    %19
    Yanıtla
  • zeki (6 gün önce)
    Hırsızın, dolandırıcının cezaevine girse bile ıslah olduğu görülmemiştir. Hatta içeri girince yeni yöntemler öğrenir, geliştirir ve çıkınca daha fazla başa bela olurlar. 2 tane laf söyleyeni günlerce hapiste yatıran adalet sisteminden bir beklentiniz olmasın. Adalet sistemimiz masumlara korku, suçlulara güven veriyor. Bunun müsebbipleri de apaçık ortadır. Görmek isteyen görür.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Cumhur (6 gün önce)
    Keşke muz cumhuriyetleri kadar olabilsek
    %78
    %22
    Yanıtla
  • tecde altınkayısı ve asayiş (6 gün önce)
    o zamanları bilmeyizde şimdiyi görüyoruz... tecde mahallesi yüzakı altın kayısı bulvarı sanki texas olmuş gece 10 dan sonra koskoca bulvara yolun tam içine sandalyeleri atıp arabadaki müzik sistemindede müziği son sese açıp içki leri yudumlayanlar var artık bu memlekette, shell petrol civarında gencecik çocuklar tofaş ve lüks arabalarla uyuşturucumu kullanıyor içki içiyor belli değil, değişik değişik insanlar singaflı küfürleşmeler,,, ya gece yarısı egzoz patlatmaları sanki bu ülkede polislik mesleğini kaldırmışlar,,3,5 km lik yolda trafik ışıkları olmadığı için lüks araçlarla hız yarışmaları hergün oluyor artık... emniyet yetkilileri ve diğer makam yetkilileri bu caddeden hiç mi geçmiyor, gerçi 155 e şikayet ediyoruz ekip göndereceğiz diyorlar ama takip ediyoruz saat gece 3 e kadar hiç bir polis gelmiyor, vatandaşı rahatsız eden gruplar geç oldu diye kendileri kendiliğinden gidiyor, acaba diyoruz altınkayısı bulvarı olarak asayişi sağlamak adına özel güvenlik güçlerimi devreye alınsa, gülmeyin... çünki bu yapılanlara el atılmadığı için fazla değil birkaç yıla kadar dünyanın en şirret en belalı pislikleri nin yaşanması ile haberleri gazetelerden okuruz..
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Alperen (6 gün önce)
    Yazıda yer alan bir cümle aslında herşeyi özetliyor "VALİ GİBİ VALİ" gerçektende son zamanlarda Malatyaya Vali Gibi Bir vali gelmedi. Başkada söze gerek yok anlayan alacağını alır...!
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 gün önce)
    Malatya'da bı çarşıya çıkın hiç malatyaliya benzeyen var mı?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Her yanımız ARAP kaynıyor.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Adalet (6 gün önce)
    Yukarıdaki yazınız çok güzel. Dikkat çekici olan yeni valinin o suçluları asması olmuş. O olaydan sonra kuzu gibi olmuş herkes. Bakın idam gelmeli kesinlikle gelmeli. Avrupa birliği diye diye ne toplum kaldı ne ahlak ne de asayiş. Son olarak emniyetin elinde bu tiplerin kimler olduğu belli. Bu tiplerin yaşadıkları yerlere varsa araçlarına yakın akrabalarına ve arkadaşlarının evlerine şok baskınlar yapılmalı. Sahip olduğu evler araçlara devlet el koymalı. Hts kayıtları izlenmeli, tespit edilen durumlarda gerekli işlemler ivedilikle yapılmalı. Nefes aldırmamalı. Yolda yürürken, araç kullanırken şok aramalar yapılmalı. Artık suçla mücadele terörle mücadele kadar etkin olmalı ama en önemlisi cezalar caydırıcı olmalı. Düşünsenize en küçük suçun beş yıldan başladığını, sahip olduğunuz her şeye devletin el koyduğunu, suça bulaşanların izlemeye alınması tekrar edilmesi halinde içerden çıkmamak üzere deyim yerindeyse gebermeye terk edilmesi. Bakın bakalım o mafyacılık oynayan tehdit darp silahla yaralama olayları karışan tipler oluyor mu. Adam Malatya'nın ortasında çatışıyor var mı böyle birşey. Malatya haber olarak şunu da yapın lütfen bu olaylara karışanlar kaç gün içerde kalıyor eğer kalıyorsa ne zaman salınıyor. Bu konuda da bizleri bilgilendirin lütfen.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Evet idam gelmeli ve aleyhte haber yapan gazeteciler bile sallandirilmali çok mantıklı konuşuyorsunuz. Bunların ekmeğine yağ sürmeyin.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • SOSYAL ÇÜRÜME (6 gün önce)
    Türkiye'de büyük bir sosyal çürüme var. Maalesef çıkıp da Avrupa ahlaksızlığı demeyin avrupayi görseniz her birey kendini sorgular burada. Maalesef ki maalesef dindar nesil yetiştireceğiz kavramıyla hareket edenler bugün kindar nesilden öteye gidemedi. 22 yıllık olayın sonunda herkes gecmişi düşünüp geçmişe özlem duyuyor ve her şeyin daha saf , temiz olduğunu görüyor. Yanlış yönetilmenin,kutuplaşmanin ,ekonomik sebsplerin ağır faturalarını görüyoruz. Daha da derinlesecek bu konular. Ekonomi çok kötüye gidiyor sanayi sektöründe daralma ve işten çıkarmalar devam ediyor. Ekonomiiai bozulmuş ev halkı gergin ve sinirli hareketlerde bulunup sokakta çatacak yer arıyorlar. Evlilikler bitiyor. Diğer tarafta 10-15 milyon sığınmacı sorunu ve hala propagandalarla gelmeye devam eden Afgan,Pakistanlı sorunu. Daha dün Konya'da 4 afganin 1 türk kadını öldürüp gömdüğü ortaya çıktı ama ana akım medyada bu haberleri sizler goremeden yayın yasakları geliyor. Twitter'da zaman harcamayan haber takip etmeyen göremiyor bu konuları. Sonumuz hiç iyi değil Allah yardımcımız olsun.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (6 gün önce)
    Malatya Haber olarak Malatyamızın kanayan yarasına el basacak şekilde çok önemli bir konuyu dile getirmenizi takdirle karşılıyorum. Geçmişte Valilik Yapmış İbrahim Ethem Akıncı nın ve Emniyet Müdürlüğü yapmış İhsan Sabri Çağlayangil in çok önemli görevler üstlendiği Malatya da asayişi en üst düzeyde sağladığını buradaki yazınızdan önce babanız Malatya da araştırmacıların babası konumunda olan Celal Yalvaç büyüğümüzden bizzat dinlemiştim. Burada bir düzeltme yapıp tamamlayıcı bilgi ekleyeceğim. Vali İbrahim Ethem Akıncı, Mustafa Kemal Atatürk ün emri ile Malatya da Sümerbank Pamuklu Sanayii nin kurulmasının ve Tekel Tütün ve Sigara Fabrikasının kurulmasında çok önemli işler yapmıştır. Atatürk ün Malatya ziyaretinden sonra iki fabrikanın kurulması noktasında ortaya koyduğu tavır arazi sahipleri üzerinde itiraza meydan verilmeyen tutum sorunsuz bir şekilde iki büyük fabrikamızın kurulmasına vesile olmuştur. Ek bilgi 1937 de Eski Malatya da bu günkü Ziraat Okulunun yeri o gün 1650 dönüm arazi olarak kamulaştırılmış Malatya Pamuk Üretme Çiftliği kurulmuş...Bu gün okulun tarım aletleri müzesinde pamuk tohumu ekme makinesi bulunmaktadır. 1960 yılının başında Pamuk Üretme Çiftliğinin Bölge Ziraat Okulu olmasına karar verilmiş Unesco dan birincilik alan proje uygulanmış, Malatya Bölge Ziraat Okulu 1963 yılında Eğitim Öğretime başlamış 1966 yılında ilk mezununu vermiştir. Daha sonra 650 dönümü meyveciliğe 220 dönümü üniversiteye verilmiş 80 dönümü okullar kampüsüne verilmiş bu günkü alanı kalmıştır..Şeker Fabirkamız Adnan Menderes tarafından yaptırılmış 1956 yılında faaliyete geçmiştir.İnancım şudur . Yeni gelen Valimiz Seddar Yavuz İbrahim Ethem Akıncı Valimizi aratmayacak işler yapacaktır. Vali Beyle karşılaşmış konuşmuş değilim sadece yaptığı işleri gazetelerde sosyal medyada takip eden biri olarak bunu görüyorum. Devletin kılıç yüzünü valimizin göstereceğini tahmin ediyorum. Ayrıca İç İşleri Bakanımız çok başarılı işler yapıyor. Bu sorunların çözülmesini bekliyorum..Yukarıda sunduğum bilgileri Eski bir Şeker Fabrikası mensubu ve Ziraat okulu idarecisi olarak aktarmak istedim...Haber için teşekkürler....
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Enver bey yazdıklarınız çok güzel ve önemli! Ancak yeni vali Serdar Yavuz için İ.Etem Akıncı valiyi aratmayacak demeseydiniz iyiymiş. Oralarında çok fark var İ.etem Akıncı bey devletin valisiydi şimdi ki vali bey AKEPE'nin valisi gibi davranıyor.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Akpli olmadan bir yere atanma şansin sifir o yüzden ülkede liyakatin çöküşüyle kurumların ağırlığı da kalmadı. Ülke yol geçen hanına dönmüş ama biz Avrupa'ya aman gitmesin diye çok sığınmacı yakaladık.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (6 gün önce)Enver KALAYCIOĞLU isimli kullanıcı yorumuna
    Değerli hocam sayın vali önce ilin sorunlarını lütfedip tesbit edecek turist gibi gezmeyecek, daha sonra teşhis koyacak ve herşey den önce evrensel hukuk çerçevesinde çözüm yollarını anayasa hukukuna bağlı kalarak şehrin dinamikleriyle birlikte çözüm yollarını arayacak; yoksa ben yaptım oldu mantığıyla evrensel hukuku ve anayasayı çiğneyerek vatandaşa tehditkar parmak sallayarak hiçbir konuda bir arpa boyu yol alamaz ama sonunda kendisi Malatya dan yol alır.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ASAYİS OLMADAN OLMAZ (6 gün önce)
    Eskiden hatırlarım her mahallede ring halinde devriye ekip arabaları dolanır, şüphelendikleri insanları arabaları durdurur gerekli işlemleri yaparlardı nezaman ki Büyükşehir oldu bu sistem çöktü. Vali beye sesleniyorum büyük vebaldir üzerinize eğer okuyorsanız yazımı ya da tanıyan birileri Allah rızası için iletirse 3 ay tüm emniyet birimlerine yetki verin şok uygulamalar, Ringhakinde asayiş ekipleri çakal tipli araçları motorları ve kişileri durdurup gerekli işlemleri yapsınlar bakalım Malatya'da asayiş diye bir durum kalıyor mu acilen hayata geçirin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şeref (1 hafta önce)
    Ruhsatlı yada ruhsatsız silah sayısı o kadar arttı ki... En ufak bir tartışmada silahlar çekiliyor,acımasızca ateş açılabiliyor.Toplumun psikolojisi bozulmuş durumda.Devlet büyüklerimizin acilen çözüm bulması gerekiyor.Böyle devam ederse,çocuklarımız ve biz yetişkinler sokağa çıkamaz hale geleceğiz.
    %100
    %0
    Yanıtla