24 Ocak 2020'deki Elazığ- Sivrice merkezli 6,8'lik depremde ağır hasar alan, yaklaşık 20 milyon TL'lik maliyetle onarımı-restorasyonu yapılan Yeni Cami'nin (Teze Cami), 6 Şubat 2023 depremlerinde tamamen yıkılmasının ardından, 'sözde' onarımı ve restorasyonu yapılırken depreme karşı güçlendirildiği de iddia edilen caminin enkaz haline gelmesine karşın, bu projeden sorumlu ilgililer ile müteahhit firma hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı merak konusu oldu.
Elazığ- Sivrice merkezli depremde önemli hasar gören, yerel halkın 'Teze Cami' olarak adlandırdığı, resmi adıyla 'Hacı Yusuf Taş Camisi' ya da Yeni Cami olarak bilinen Malatya'nın sembol yapılarından olan ibadethanenin onarımı- restorasyonu için, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ihale yapılmış, bu kurumun yerel yönetimi ile genel müdürlük arasında yaşanan ve o dönemki bölge müdürünün görevden alınmasına yol açan tartışmalara rağmen, ihale Suryapı Restorasyon Mimarlık İnşaat adlı bir firmaya verilmişti. Eylül 2020'de yapılan 9 milyon 250 bin TL bedelli ihalenin ardından, yapım çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı. Projeye başlandıktan sonra birçok proje değişikliğiyle müteahhit firmaya yeni işler çıkarılarak maliyet artırılmıştı. Caminin orijinal yapısına müdahale edilerek abdest musluklarının yeri değiştirilirken, abdest muslukları caminin avlusunun kuzey bölümüne adeta duvar olarak yapılmış, görünümüne de zarar verilmişti. Minarelerinde de çalışma yapılan ve ana yapının iki tarafına, yapıyı güçlendirme gerekçesiyle taş yapı olarak iki payanda inşa edilen cami, en son müteahhit firmaya yeni kazanç yaratma gerekçeli yapıldığı öne sürülen, tarihi camiyi görünmez hale getiren dev şemsiyelerle de tartışma konusu olmuştu.
Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından, ahşap temelinin de güçlendirildiği öne sürülen cami, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde çökerken, aynı gün 13.24'deki 7,6 büyüklüğündeki deprem de ayakta kalan duvarları da yıkmış, ayrıca minareler de büyük hasar görmüştü.
Aynı dönemlerde restorasyonu ve onarımı yapılan Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Taşhoran Ermeni Kilisesi, 6 Şubat depremlerine dayanırken, yaklaşık 20 milyon TL'lik maliyetle onarılıp restore edildiği ve depreme karşı güçlendirildiği öne sürülen 110 yıllık caminin tamamen yıkılarak enkaz haline gelmesinin ardından, bu işlemlerin projesi ile uygulaması ve sorumluları ile ilgili bir soruşturma açılıp açılmadığı merak konusu oldu. Depremlerden bu yana 3 ayı aşkın bir zaman geçmesine rağmen, gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce idari, gerekse yargı tarafından adli bir soruşturma yapıldığına ilişkin herhangi bir bilgi kamuoyuna yansımazken, yüksek maliyetli çalışmalara rağmen caminin adeta yerle bir olmasının sorumlularından mutlaka hesap sorulması gerektiği ifade ediliyor.
malatyahaber.com
FOTOĞRAFLAR: Yeni Cami'nin onarım süreçleri ve 6 Şubat depremleri sonrasındaki hali (malatyahaber.com Arşivi)
FOTOĞRAF: Restore ve onarımı yapıldıktan sonra ‘Taşhoran Kültür Sanat Merkezi’ adıyla açılan, MÜSİAD eski başkanlarından Hüseyin Kalan'ın Büyükşehir Belediyesi onardığı için Malatya'nın başına deprem felaketinin geldiğini söylediği Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Ermeni Kilisesi'nin, 6 Şubat depremlerinden sonraki ‘sağlam’ görüntüsü (malatyahaber.com Arşivi)