SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Peki, Bu 'Teze Cami Yıkımı'nın Hesabı Sorulmayacak mı?

Peki, Bu 'Teze Cami Yıkımı'nın Hesabı Sorulmayacak mı?
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020'deki Elazığ- Sivrice merkezli 6,8'lik depremde ağır hasar alan, yaklaşık 20 milyon TL'lik maliyetle onarımı-restorasyonu yapılan Yeni Cami'nin (Teze Cami), 6 Şubat 2023 depremlerinde tamamen yıkılmasının ardından, 'sözde' onarımı ve restorasyonu yapılırken depreme karşı güçlendirildiği de iddia edilen caminin enkaz haline gelmesine karşın, bu projeden sorumlu ilgililer ile müteahhit firma hakkında herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığı merak konusu oldu.

Elazığ- Sivrice merkezli depremde önemli hasar gören, yerel halkın 'Teze Cami' olarak adlandırdığı, resmi adıyla 'Hacı Yusuf Taş Camisi' ya da Yeni Cami olarak bilinen Malatya'nın sembol yapılarından olan ibadethanenin onarımı- restorasyonu için, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce ihale yapılmış, bu kurumun yerel yönetimi ile genel müdürlük arasında yaşanan ve o dönemki bölge müdürünün görevden alınmasına yol açan tartışmalara rağmen, ihale Suryapı Restorasyon Mimarlık İnşaat adlı bir firmaya verilmişti. Eylül 2020'de yapılan 9 milyon 250 bin TL bedelli ihalenin ardından, yapım çalışmalarına Ekim 2020'de başlanmıştı. Projeye başlandıktan sonra birçok proje değişikliğiyle müteahhit firmaya yeni işler çıkarılarak maliyet artırılmıştı. Caminin orijinal yapısına müdahale edilerek abdest musluklarının yeri değiştirilirken, abdest muslukları caminin avlusunun kuzey bölümüne adeta duvar olarak yapılmış, görünümüne de zarar verilmişti. Minarelerinde de çalışma yapılan ve ana yapının iki tarafına, yapıyı güçlendirme gerekçesiyle taş yapı olarak iki payanda inşa edilen cami, en son müteahhit firmaya yeni kazanç yaratma gerekçeli yapıldığı öne sürülen, tarihi camiyi görünmez hale getiren dev şemsiyelerle de tartışma konusu olmuştu.

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından, ahşap temelinin de güçlendirildiği öne sürülen cami, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat saat 04.17'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde çökerken, aynı gün 13.24'deki 7,6 büyüklüğündeki deprem de ayakta kalan duvarları da yıkmış, ayrıca minareler de büyük hasar görmüştü.

Aynı dönemlerde restorasyonu ve onarımı yapılan Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Taşhoran Ermeni Kilisesi, 6 Şubat depremlerine dayanırken, yaklaşık 20 milyon TL'lik maliyetle onarılıp restore edildiği ve depreme karşı güçlendirildiği öne sürülen  110 yıllık caminin tamamen yıkılarak enkaz haline gelmesinin ardından, bu işlemlerin projesi ile uygulaması ve sorumluları ile ilgili bir soruşturma açılıp açılmadığı merak konusu oldu. Depremlerden bu yana 3 ayı aşkın bir zaman geçmesine rağmen, gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce idari, gerekse yargı tarafından adli bir soruşturma yapıldığına ilişkin herhangi bir bilgi kamuoyuna yansımazken, yüksek maliyetli çalışmalara rağmen caminin adeta yerle bir olmasının sorumlularından mutlaka hesap sorulması gerektiği ifade ediliyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Yeni Cami'nin onarım süreçleri ve 6 Şubat depremleri sonrasındaki hali (malatyahaber.com Arşivi)

FOTOĞRAF: Restore ve onarımı yapıldıktan sonra ‘Taşhoran Kültür Sanat Merkezi’ adıyla açılan, MÜSİAD eski başkanlarından Hüseyin Kalan'ın Büyükşehir Belediyesi onardığı için Malatya'nın başına deprem felaketinin geldiğini söylediği Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Ermeni Kilisesi'nin, 6 Şubat depremlerinden sonraki ‘sağlam’ görüntüsü (malatyahaber.com Arşivi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Zafer (1 yıl önce)
    Bu şehrin en büyük problemi herkesin her konuyu bilmesi. Restorasyon sürecinde sitem edilecek o kadar konu vardı millet sustu olmayacak konuda ahkam kesiliyor. Yav arkadaş sanki yeni beton yeni demirle yapılmış restorasyon bu. Ayrıca projesi üniversite hocalarının önerisi üzerine yapıldı. Restorasyon mümkün olduğunca az müdahale ile yapılır.yani sıfır bir bina değil burası. Kilise ile kıyas yapılmış aynı zemine sahip değil aynı büyüklük ve aynı duvar malzemesine sahip değil. Bu anlamda ki söylemler belediye ağzıdır. Diyor ya başkan bir oraya el atmadık hali ortada biri de demiyor Battalgazi de kaç eser yaptın ki oradaki tüm eserleri de vakıflar genel müdürlüğü yaptı kendin yapmış gibi reklam yaptın. Sitem edilecek birşey vardı ise dün yapılan yanlış uygulamalara olmalıydı.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Kim kimden hesap soracak? Yaptıran da, yapan da aynı tarafta ise nasıl hesap soracaksın? Ancak iktidar değişirse hesap sorulur. Bu da milletin kararına bağlı. Bakalım millet hesap sorulmasını istiyor mu, istemiyor mu?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Öz malatatyalı (1 yıl önce)
    Yıkın neden korkuyorsunuz...Bu ilede Barbaros Hayrettin Paşa Camisi gibi cami yapın...ters şemsiyesi olmayan olsun...cesaretiniz yokmu...250 yıllık malatya kökenli vatandaş olarak Malatyaya bunu layık görmüyormusunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • doğan (1 yıl önce)
    Yeni caminin zemini gerçekten çok kötü, zemin ıslah ve güçlendirme maliyetleri çok yüksek, mevcut yapı zemini sağlam yakın bir yere taşınarak bulunduğu yer birmeydana dönüştürülebilir, hemen yakınındaki Söğütlü cami ayakta kaldı ve etrafındaki düzensiz dükkanların yıkılmasıyla mimari zerafeti ortaya çıktı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Liyakatsızlığın sonucu.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • halil (1 yıl önce)
    hangisinin hesabı sorulduki teze camininki sorula. beylerdereside aynı değilmi. her gün geçtikçe dua ediyorum. tas kayıp sahipsiz malatyamda. onu bilir onu söylerim.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Hesap (1 yıl önce)
    Neyin hesabı soruldu ki bunun hesabı sorula atı alan Üsküdar ı gecti
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Tabi ki sorulacak bi tanesi (1 yıl önce)
    Bundan önceki olayların tamamında hesap sorulduğu gibi bunda da tabi ki sorulacak bi tanesi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (1 yıl önce)
    Hesap sorma yok. Kader planlaması. Malatya'da o kadar ölen öldü sonuç ne 3/5 müteahhit içeride imar projelerine imza atanlar 14 kata kadar ruhsat verenler her cuma bakın namazdalar ama insanlar kandırılıyor Allah'a gücünüz yetmez.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Deprem nedeni ile evi yıkılan müteahhiti tutukluyorlar. Devletten yani bizden milyonlarca lira alıp restorasyon yapan firmaya nasıl bir yaptırım uygulanacak, biz de merakla bekliyoruz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    görevden alınan bölge müdürü aynı işi 2-3milyona yaptıracaktı, fakat ısrarla bu firmaya 10 milyona verdiler, müdür cumhurbaşkanı yardımcısına durumu anlatmış şikayet etmişti, cumhurbaşkanı yardımcısı müdüre hak verip müdürden taraf gibi görünüp ankaraya gidincede müdürü görevden aldırmıştı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Elli bin insan öldü hesap veren yok ta camii yıkılmış bunun hesabını mı verecekler?
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Ah le malatya (1 yıl önce)
    Bu daha iyi günlerin Malatya bal tutan parmağını yalar diyerek devam edin.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Artık onarmayla, restorasyonla uğraşmayalım. Yeni Cami planında daha büyük şehir merkezine yakışır bir cami yapalım.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • bek (1 yıl önce)
    Yapılan harçları bir incelesinler.nasil böyle dağılıyor.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ss44 (1 yıl önce)
    Onarıma 20 milyon gitmiş vah vah cami baştan sona yapilsaydı ancak o kadar para giderdi iki şemsiye bi musluk bide mevcut duvari cilala al sana 20 milyon bunun depreme dayanıklıkla ne alakası varmış mış Allahım sen bizi uyandır.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Güç (1 yıl önce)
    Hemen firmaya taşı atmayın... O güçlendirme projesini mimar profesörler yaptı... Üstelik vakıflar müdürlüğünün danışman doçent profesörleri de var.. Demek ki bu çok büyük bir deprem, dayanamadı.. Müteahhit en son suçlanacak kişi... Hatta kanunen suçlanamaz bile... Müteahhit bu işin tekniğinden sorumlu değildir...
    %14
    %86
    Yanıtla
  • He aynen he (1 yıl önce)Güç isimli kullanıcı yorumuna
    He aynen aynen çok büyük deprem Japonya'nınkinden daha büyüktü he he Japonya'daki olaydı da göreydin
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (1 yıl önce)
    2 ay öncede bu yöndeki habere vermiş olduğum yorumumda yaklaşık aynı dönem içerisinde restarastonu yapılan Taşhoran kilisesi ile Teze cami restarasyonu arasındaki farkın en başta atanan koordinatör memurun çalışma prensiblerinin önemini belirtmiştim Taşhoran kilisesindeki bu işi takip eden ve valilikteki başarılı çalışmalarıyla tanınan tarih öğretmeni memurumuz dersini en iyi ehil uzmanlarla götürerek sonuca varmıştı. Fırat üniversitesinden uzman hocaları davet ederek zemin epoksi dolgusunu ehil firmalara epoksi dolgu yaptırarak çözmüştü. Çalışmaları süresince mimar kevork beylede istişareli idi. onunda onaylarını aldı. ve elindeki imkanları endoğru şekilde uygulamaya çalıştı. Teze camideki sorunlar ise malasef birden fazla idi başta zemin sıkılaştırma ve tümleştirme faaliyetlerinde hata olduğu ortada. Mimar sinan ın ayasofyada uyguladığı yan payanda destek sistemlerinin teze cami günümüz uygulamasındaki halinde 4 çukur eşilerek etrafı restarasyon taşı ile kapatılarak çıkılan beton dikme bırakın yapıyı desteklemeyi kendini tutamayarak belediye iş hanı yönüne devrilerek araçlara ve dükkanlara zarar verdi. Yapılan payanda dikmeler tavanda kesinlikle birbirine karşılıklı ve çapraz bağlanmalı idi Ana kubbe ve yan taşıyıcıyıcı kubbeler ise Deprem güçlendirmede kullanılan KARBON FİBER KAPLAMA ile yekpare tek vucut haline sokulduktan sonra kurşun kaplamalar yapılmalıydı. Bizlerse bu sürecin sonunda geleneksel dini yapılarımızın olmazsa olmazı revaklı şadırvanlıklar yerine yapılan ucube abdesthane ile şemsiyeleri tartışıp durduk. İşi ehline vermezsek sonuçta kopan kıyamet sonrası karne notumuz ortada sınıfta kaldık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • b vaizoğlu (1 yıl önce)
    her vakit ezanla namaza koştuğumuz hacı yusuf taş ın yaptırdığı teze caminin vakıflar bölge müdürlüğü eliyle seçımden sonra düzeleceğini umut ederiz kanat önderlerimiz ankaraya gönderdiğimiz vekillerimiz konuya el koyarlar !!! saygılarımızla
    %16
    %84
    Yanıtla