SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Karar da Rant Projesinin Kefâreti!. Söğütlü Cami Kent Meydanına..

Bu Karar da Rant Projesinin Kefâreti!. Söğütlü Cami Kent Meydanına..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat Depremleri sonrasında tamamen ranta yönelik olarak ‘müteahhit’ konumundaki Emlak Konut ile bazı mülk sahiplerine rant sağlamaya yönelik olarak hazırlanan Malatya Çarşısı projesini kamuoyuna açıklamayan ve detayını paylaşmayan ama,  Kuyumcular Adası diye adlandırılan bölümü ortaya çıkarmak için ‘kadim’ Söğütlü Cami'yi yerinden eden  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, eleştiriler ve tepkiler üzerine, Kuyumcular Adası'nın bir bölümünün iptal edilip caminin buraya inşa edilmesi kararını değiştirdi. 

Eski bakan Mehmet Özhaseki'nin talimatıyla bulunan bu yeri, yeni Çevre Bakanı Murat Kurum bir daha değiştirdi. Daha önce de Söğütlü Cami'nin, eski belediye binasının bulunduğu meydana inşa edilmesine yönelik görüşler, “Kent meydanına cami planlayan mühendisin, mimarın diplomasını yırtarlar” tepkilerine karşın, caminin kent meydanının bir bölümünü yok etme pahasına, rant amaçlı imar projesinin adeta kefareti* olarak yorumlanan meydana yapılması yolundaki görüşü bakan açıkladı.  Bakanın açıkladığı, kent meydanının bir bölümünü yok eden karar, tamamen rant amaçlı olarak kurgulandığı belirtilen Malatya'nın ‘rant merkezli’  yeniden imarı projesinin kefareti olarak, caminin meydana kondurulduğu yorumlarına yol açtı.

Malatya’da 6 Şubat depremlerini ardından tamamen yıkılan Malatya Çarşısı’nda vakıf eseri ve vakıf yeri olan Söğütlü Camisi’nin yeri bir kez daha değiştirilerek, Emekliler Parkı’na yapılacağı açıklandı. Açıklamayı yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Söğütlü Camisi’nin bir önceki projesindeki yerini ise yeşil alan olacağını duyurdu.

Malatya Çarşı inşaatı alanında inceleme yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklaması şu şekilde: 

“Ticaretin yeniden canlandığı, insanlarımızın huzur içerisinde, mutluluk içerisinde gezdiği bir şehre çevirmek için çalışıyoruz.  Yeni Camimizi yine burada olduğu yerde yapacağız. Tescilli bir eserimiz, Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz inşallah en kısa sürede aslına uygun bir şekilde camimizin yeniden inşası faaliyetlerini yürütecek. Yine Söğütlü Camimizi de, yeni valilik binamızı yapıyoruz. Valilik binamızın hemen yanında yer alan yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda Emekliler Parkı olarak Malatya’mızın bildiği alana yine altındaki esnafımızı da gözetecek meydanı ile parkı ile Malatya’nın şanına yaraşır bir şekilde Emekliler Parkına inşasını gerçekleştireceğiz. Mevcut Söğütlü camisi esnafımızı da aynı şekilde orada mağdur etmeyecek şekilde yeni inşaatımıza taşımış olacağız. Burada yapacağımız yerde de Söğütlü Camisinin bulunduğu alanı, meydanıyla, yeşil alanıyla daha ferah, vatandaşımızı, esnafımızı daha iyi şartlarda hizmet vereceği bir alana çevirmek suretiyle bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Yerinde yapılan işleri çok önemsiyoruz. Burada hak sahibi vatandaşımızın dışında hiçbir vatandaşımız olmayacak. Vatandaşımızı, esnafımızı yerine en yakın yerde, şerefiyesi aynı olacak şekliyle, değerini korumak suretiyle , bugünkü haklarını korumak suretiyle yapıyor olacağız. Bu çerçevede İnşallah bu projemizi yürütüyor olacağız.”

ÖZHASEKİ'NİN KARARI İSE..

5 gün önce görevi devreden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 3 Mayıs 2024 tarihinde geldiği Malatya’da Malatya Çarşı inşaatında inceleme yaparken verilen brifingde mevcut devam eden projede  vakıf eseri olan Söğütlü Cami’sinin  olmadığı ortaya çıkmış ve Eski  Bakan Özhaseki, caminin eski yerinde aynı büyüklükte gerekirse dahada büyütülerek yapılması talimatını vermişti. Emlak Konut yöneticilerinin, Söğütlü Camisi’nin kendi alanında yapılması talimatı karşısında olumsuz cevap ve görüşlerde bulunması ise dikkat çekmişti. 

Brifingde akan Özhaseki, Söğütlü Camisinin yerini sorması üzerine, Emlak Konut yetkilisi, “Cami bu planda yoktur” demişti. Bakan Özhaseki’nin  “Siz orada camiyi, vakıfların camisini tamamen mi kaldırdınız?” diye sorması üzerine, “Efendim eski hali yıkıldı, en son Hilmi Beyden (Güner- Çarşı Projesi Mimarı)   gelen master plan bu. Ama şuanda burada (haritada yerini göstererek) imalat yapmıyoruz, cami yapacağız diye.” cevap verince, haritaya parmağıyla işaret eden Özhaseki, Kuyumcular Adasının bir bölümünü gösterip “Doldurmuşsunuz şurayı, kaldır orayı camiyi yapın” talimatını vermişti.

Eski Bakan Özhaseki’nin, caminin yerine yapılmak istenen bağımsız bölümlerin başka noktalara taşınması talimatına Emlak Konut görevlisi, “Camiyi mi diyorsunuz” sorusuyla yanıt verince,  Özhaseki, “Yok, cami olduğu yerde. Tamam, orayı boşaltın. Burayı camiyi eski büyüklüğünde yapın, koyun, etrafında yer kalırsa koyun (bağımsız bölümü), yoksa koymayın. Camiyi eski büyüklüğünde, veya daha büyütebiliyorsanız büyüterek koyun buraya.”  talimatını vermişti.

Bakanın bu talimatı ve yeni projenin görsellerinin (üstteki görsel) ortaya çıkmasının ardından, bu düzenlemeyle rant kaybına uğrayacak başta bazı kuyumcular olmak üzere çeşitli çevrelerden, 'Burada camiye ne gerek var.. Çevrede bir sürü cami var.. Söğütlü Cami olmasa da olur.." türünden tepkiler gelmişti.

*KEFÂRET: Dinin belirli yasaklarının ihlâli durumunda yapılması istenen malî veya bedenî ibadet. Sözlükte “örtmek, gizlemek, inkâr etmek” mânasındaki küfr kökünden gelen kefâret (keffâret) günah ve hataları örtücü, telâfi edici kurban, sadaka, oruç gibi davranışları ifade etmektedir. Kefâret kelimesinin Arapça’ya “günahları telâfi etme, ortadan kaldırma” anlamına gelen İbrânîce kappârâ ve onun kökü olan kipperden geçtiği ileri sürülmektedir. (İslâm Ansiklopedisi)

malatyahaber.com

İlgili haberler
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

80 yorum yapılmış

  • Gakko (4 saat önce)
    Cami yapilmasin
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Emmi (4 saat önce)
    Tek derdimiz söğütlü caminin yeri. Yapmayın kardeşim camii zaten yeterince var. Binlerce aç insan var biz hala binlerce cami yapma derdindeyiz eğer samimi müslüman isen gök kubbenin altibda her hangi bir yer sana camii....şehri adam akıllı planlayın raylı ulaşıma elverişli şekilde caddeleri dizayn edin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (11 saat önce)
    Nedir bu söğütlü ve Yeni Cami sevdasıdır anlamadım gitti. Ömründe bir kere dahi o camilere uğramamış kişileri neden bu kadar ilgileniyorlar bu konuyla, çok tuhaf. Onların yerine başka lokasyonlara başka camiler yapılır, nedir bu takıntı. Bu şehrin şu an en büyük sorunu Söğütlü ve Yeni Cami mi ki takıntılı birşekilde sürekli konuşup yazıyorsunuz. Allah akıl ve fikir versin bu insanlara.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • doğukan (12 saat önce)
    Acı bir olay yüzünden Malatya nın yeniden imarı için bir fırsat doğmuştu. o kırılmasın bu üzülmesin derken YAZIK ettiler memleketime.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battalgazili (12 saat önce)
    Kuyumculara sorsan kendilerinden âlâ müslüman yoktur. Menfaatlerine ters düşünce nasıl da yok sayıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mülayim sert (21 saat önce)
    Malatyalı yöneticileri el çektirin malatya'dan işler daha hızlı ilerler bu bakan çalışkan devlet yapar gerekeni tepkiler haklı ama bu tepkilerin yeri sandıktı sosyal medyadan degil adıyaman gerekeni yaptı önce orası bitecek bakın görün cami konusan gelince Vakıf camisi oldugu için yapılması zorunluymuş keşke yerine yapsalarda sarraf lara peşkes çekmeselerdi caminin yerini
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuri (23 saat önce)
    Şehirin ortasına cami yapmak bu şehire hakarettir.Birilerinin keyfi için halkın istemediği yere cami yapamazsınız.Camilerimizi kuyumcuların insiyatifine terk etmenin vebalini hem bu dünyada hemde öbür dünyada taşıyacaksınız.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Takoz (1 gün önce)
    İki büyük caminin yan yana yapılmasına ne gerek var malatyada cami yapılacak yermi kalmadı hangi kafaya hizmet ediyorsunuz anlamis değilim.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)
    Camiinin yerine İstanbul'daki gibi Kent Lokantaları açın, millet ucuza karnını doyursun. Siverek'te bile açılmış az örnek alın kendinize
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalilar (1 gün önce)
    Cami yerine büyük halk restoranlari açın CHP li belediyeler gibi 40 TL satın. Halka çalışın biraz. 1 ekmeğe muhtaç ettiğiniz emeklinin karnı doyar en azindan
    %70
    %30
    Yanıtla
  • ahmet (1 gün önce)
    Eller neden hep aynı şekilde bağlı. Sami Bey de yere bakıyor.İlginç bir görüntü
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Bakanın anlattıklarına inanmıyorlar şehrin zor ayağa kalakacagına inanmıyor bırakıp nasıl kaçabilirim diye düşünüyordur. Vekiller el pençe duruyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Argali (1 gün önce)
    Bakan yerinde bir karar vermiş. Yan yana iki cami olur mu? Bunu bilmek için mühendis mimar olmaya gerek yok. Malatya'nın gazetecileri her şeyi maşallah biliyor. Bu memleketi bu kadar çok seviyordunuz. Eski büyükşehir belediye başkanı bu kadar borç bırakıp gitti. Kaç tane medya kuruluşu gündemine aldı. Hesap sordu.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Recep (1 gün önce)
    Geçmişte bu şehri yöneten Münir başkan koştu gitti Ankara'da yerlesti. Bugünkü yöneticilerde yarın koşup Ankara'ya yerleşecek. İki Allah lafı, iki hamaset. Filistin mitingcileri.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • 44malatya (1 gün önce)
    Cami yerine gençlere kütüphane yapın. Hadi olmadı halk lokantası açın. Malatya'da kaç bin cami var yetmiyor mu cami sayısı? Sıkıldık sizin 3-5 gerici yobazi tatmin edeceksiniz diye her sokağın başına cami acilmasindan. Dinen fazlası israf olmuyor mu
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Suat kaya (1 gün önce)
    Belediye başkanına bak başını önüne eğmiş 1 seneye ayağa kaldırıyordu
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Muhittin (1 gün önce)
    Malatya ya müstehak. Az bile yapiyorlar!
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hekimhanli (2 gün önce)
    Şehri rantcilara teslim edilmis şehir de vizyon proje sahibi siyasetçi iradeci yoktur Şehrin yüzyılina ihanet etti rantci Tayfa Şehre kayyum atanmasi lazım şehrin bu rantcilar vizyon proje yoksunlari yüzünden şehir hep kan kaybetti
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Ertug (2 gün önce)
    Bence şehir merkezini hilal şeklinde yan yana 900-1000 tane cami yapalim. Hilalin ortasına da carşiyi koyalım. Camiler arasında alttan tünelden geçiş olsun her vakit başka bir camide kılınsın. Hem de duşmana kuffara göz dağı olsun. Konut inşaatları apartmanların en üst katları da cami yapılmalı minare de eklenmeli her apartmanın kendine özel camisi olmalı ve imam atanmali. Hoparlörleri de sonuna kadar açıp uzaya mesaj gönderilmeli.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Çok doğru yazmışın.Malatya gerçekten bunu hakkediyor. Hatta bütün okullarıda küllüyeye dönüştürüp cami ve medreseler açalım.Bu sayede uzayada gideriz, uçakta yaparız, çifte yaparız velhasıl Afganistan gibi oluruz.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Sen de durumdan vazife çıkarıp camilere karşı nefretini kusmuşsun.
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Sizler siyasal islamcisiniz hiç bir zaman derdiniz gerçek İslam olmadi.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Yavrum ben 40 senedir nama kılan ve hergün en az bir sayfa Kuran ı Arapça ve Türkçe okuyan elhamdülillah Müslüman bir vatandaşım. Ama dinbaz değilim. Anlayamadığımız nokta bu işte dostum.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Sizi boş ve faydası olmuyan klişe yorum yapmak ,savunmak yerine namaza davet ediyorum.Bir müslüman akıllı olur.İhtiyaç önceliğine bakar.Nereye ,ne zaman ve nasıl camii yapılmasınıda billir.Şimdi birilerinin menfaati gereği istediği için cami yapılacak yeride ben istemiyorum derse ne olacak?Diyorum ki Asgari müştereklerde ortak bir karar alınsın.Mesela her konuda olduğu gibi .Sadece bir kesimin fikrine göre hareket edilir mi? Şimdi bunu söylüyorum diye bana da mı camii düşmanı diyeceksin? Belki de bunu söylüyebilecek en son kişi siz olabilirsiniz.Burada haksız ve sıkıntılı bir durum var ve bir müslüman bunu kendine vazife eder.Bunun neresi sizi rahatsız ediyor?Siz kuyumcumusunuz?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mehmet (2 gün önce)
    3-5 kişiye çıkar sağlamak için 100 binlerce vatandaşın hakkı gasbedilmiştir.Camiyi emekliler parkına yaparak. O park tüm Malatya'lıların yazık !
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Cami çok mu gerekli?
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Fatih (2 gün önce)
    Buradaki yapılan yorumlara ve Malatya haber sitelerinde yapılan haberlere bir örnek vereyim mi. Malatya'da ABCD yapılmayacakmış: vah vah vah sahipsiz Malatya rant yapılıyor rant. Malatya'da ABCD yapılacakmış: vah vah vah vah sahipsiz Malatya rant yapılıyor rant.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Recep solmaz (2 gün önce)
    Allah aşkına orduzu pınarbaşı parkın üst tepelerinde DINAMIT patlatarak toki evleri yapılması 10 şiddetinde deprem etkisi yapıyor zaten hergun sallanmamiz korku verip psikolojimizi bozarken dinamitle kayaları patlatmak korkumuzu tetikliyor.hic kimse doğa nin dengesini betonlastirarak bozanlara ne yapıyorsunuz siz demiyor.para para para olsunda nasıl olursa olsun düşüncesi.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Uyanıklar (2 gün önce)
    Camiyi kapalı çarşı gibi yerin altına yapın yazın serin kışın sıcak olur üstünüde meydan yapın hayırlı olsun.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • O etapta ihaleyi alan inşaat firması inşaatı durdurdu ilerleyemiyor. Sebeplerinden biri, su ile baş edemiyor, nereden bu işe bulaştık diye pişmanlar. Diğer sebeplerinden biri de 500 milyon hakediş ödeneği yerine 40 milyon göndermişler. Devam edersek zarardayız, kim gelip yapıyorsa yapsın zararın neresinden dönersek kardır diyerek durdurmuşlar. Bu daha iyi günler..
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Uyanıklar (23 saat önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Gardaş yandaş mutahit iş bırakamaz mecbur yapacak,yer altı sögütlü camiyide kapalı çarşı ile bağlantısı olursa çok daha güzel olur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Paşa44 (2 gün önce)
    Battalgazi Belediyesi yüzde atmış olarak açıkladığı imarı yüzde elli beşe düşürmüş. Sanki babalarının mallarını ceplerinden veriyorlar. Diğer deprem şehirlerinde böyle kısıtlamaya gidilmemiş. Arsamız zaten küçük kuşa çevirdiler. Kaldı ki arsamızın bulunduğu yerden ne yol geçiyor ne de park yeri var. Üstelik yanda yeni yapılmış emsal binalar olmasına rağmen İstediğiniz yere şikayet edin demişler. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Topluca Cimere yazıp, Ankara'ya Çevre Şehircilik Bakanlığına gideceğiz. Depremzedelere yapılan bu zulüm yeter artık. Allahınızdan bulun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vallahi cimer denilen kurum etkisiz hale dönmüş.rezerv alan zorbalığını 10 a yakın cimer aracılığıyla şikayette bulundum ama halen cevap gelecek.çevre şehircilik il müdürlüğü aracılığıyla çevre şehircilik bakanlığında itiraz dilekçemiz mevcut yetkiliye sonucun ne olduğunu ve sonuca göre mahkemeye başvurmamız gerektiğini anlatıyorum ancak cevap yok.deprem bölgesini soygun bölgesine çevirmişler.koca bakanlık rezerv alan için itiraz ettiğimiz dilekçemize cevap vermiyor.hatta yetkili sizin gibi çok insanin rezerv alana itiraz başvurusu olduğunu ve onlarında bekleme de olduğunu izah etti.anlıyorum ki reisi Cumhur aht etmiş ki kentsel dönüşüm yasasını maffederek özle mülke musallat olmaya yemin vermişler.tek çare mahkemeler adalet adına bir şey kaldıysa.aksi durumda bu kadar bunu topluma reva görenler maalesef ülkeye bela çağırıyorlar.Hatay da Malatya'nın 2-3 katı yıkım olmuş ama Hatay da Malatya da rezerv alan ilan edilen 1/5 i kadar değil.o kadar zalimleşen Malatya vekilleri davul zurna eşliğinde rezerv alan yaygarasıyla Anlara da ihale kovalamak için Malatya'nın dokusunu vasat 85m2 evlere kurban verecekler.rant değil diyen o halde rezerv alan zulmünü ortadan kaldırıp rıza esasını teşkil etsin isteyene mübarek istemeyene kurtuluş olsun.ama vekil tüfenkçi ve değil Babacan Anacan olsan ne olur vekilleri davul boyunlarında zorbalığa varırcasına rezerv alan davulunu çalan baş aktörler olarak Yüce Allah dan gelecek belayı bekleyin zorbalıkla özel mülke müdahale neymiş anlayacaksınız.sizler bu şehrin vekiliyseniz vasat olan 85m2 ev için milyonlarca lira bedelle yapılan ihaleler dönen ranta çomak sokar depremin sarstığı bölge insanına birde devletin gücüyle maddi çullanmalara ve talan edilen imkanlara gür bir sada olurlar.aksi anlaşılacak ki her dönemin vekili gibi teze vekil Babacan da tecrübe kazanmış daha önceki sözde vekiller gibi gibi ihale kovalama yolunda rezil de olsa en büyük rant döngüsü olacak rezerv alan çığırtkanlığı yapıyor.haremilerin ezgisi kulağım da çınlıyor.asmak lazım kesmek lazım vatandaşın mülkünü yıkmak lazım.sayın PAŞA belediyelerde hayırli bir iş için beklemek ne mümkün.onlarda yerel idarenin yapacakları işleri pastasını bekliyorlar.ama hesap gününe kasem olsun kim bu rezerv alan zorbalığını ve nice rezillikleri bizlerin zararına reva görenlerle işte onlarla hesaplaşacağız.mahkemelere de elbet başvuracağız ama maalesef zorbalık hukuka da musallat olmuş vaziyette.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Adıyaman'da inşaatların nerede kabası bitti ve bildiğim kadarıyla kesinti yapılmadı zira Adıyaman çantada keklik olmadığını gösterdi. Malatya mı oooo çantada keklik ne de olsa...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Adıyamanda da insanlar Malatyanın Adıyamandan çok daha hızlı ilerlediğini söylüyorlar boş boş konuşup algı operasyonu yapma devletimiz elinden geleni yapıyor devlet çalışmıyorda o 4 bölgede yapılan toki konutlarını,çarşıyı uzaylılar mi yapıyor biraz vicdanlı olun be sizin gibi istemezükçü,beyenmezükçü kişiler Malatyaya zarar veriyor.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Devletin çalışmadığı iddia etmek doğru bir yaklaşım olmazsa gerek.sorun çalışmanın yöntemi.dilimiz döndüğünce devlet kurumlarına başvurduğumuz halde ,yetkililerin bilmemesi de normal dediğimiz halde, çeşitli sıkıntılar olduğunu belirtip çözemiyorsak halen bazılarımızin zararına ille de rezerv alan zorbalığıyla mülkün dokunulmazlığı çiğneniyorsa daha farklı farklı sorunlara karşı üç maymunun tiyatrosu deprem bölgesinde süresiz sahnelecekse bu ve benzeri zalimliklere ses çıkarmamak insani değil.elbet devlet adına çalışmalar yapılıyor ama imkanlar talan edilerek çalışma yapılıyorsa..... Velhasıl sayın Fırat çok sorunsal devam eden bir süreçle karşı karşıyayiz.ispatı katledilen ekonomi ispatı seçimler sonrası belediyelerin yolsuzluk adına yapılan işlerin devasa borç çukurları.onun için devlet uyulması gereken gereken kuralları bütünün adi.kurallar keyfe keder hale evrilmişse devlette eleştirilmeli çünkü savunulması gereken yegane şey doğru olandır.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • BASRİ GÖNÜLTAŞ (2 gün önce)Fırat isimli kullanıcı yorumuna
    Fırat bey kardeşim ağzına sağlık, Malatyanın yeniden ayağa kaldırılması için yardımcı olmak yerine Aksine köstek olanların, Malatyalı olduğuklarından ve bu memleketi sevdiğinden şüphe duyarım. Zira Rant rant diyenler, Rantın nasıl sağlandığına dair somut verilerini ortaya konulsunki, Cumhuriyet Başsavcılığına Suç duyurusunda bulunalım, Şayet gerekli işlem yapılmaz ise bunu da Adalet Bakanlığına, Hakimler Savcılar Kuruluna Şikayet edelim. Zira Oradanda sonuç çıkmaz ise, O zamanda Allaha havale edelim. ALLAH HAKSIZLARIN CEZASINI ÇOK ÇABUK VERİR
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Basri Bey kardeşim. Yapılanlarla ilgili rezalet konusunda daha neyi görmek istiyorsunuz anlamıyorum. Bak orada AK Parti eski milletvekilleri Öznur Çalık ile Cemal Akın'ın mülklerinin bulunduğu yerlerin rezerv alan dışına çıkarılıp çevresinin rezerv alanına sokulmasından tut, Kuyumculara yer sağlamak için Söğütlü Camisinin yerinden uçurulmasına, onmilyarlarca liralık ihalelerin Ankara'da paylaşıldıktan sonra taşeronlara devredilmesine, mülkiyete el koymayı kolaylaştıran rezerv alanlarda AK partililerin özenle kapsam dışı bırakılmasına kadar bir sürü örnek var. Yıkım ihalelerinden tedarik ihalelerine hasar durum raporlarından yıkım kararı verilen binalardaki ev ve işyerlerinin eşyalarının yıkımcılara pazarlanmasına yıkımcıların tamamının belli kişi ve gruplara verilmesine kadar daha sayayım mı. Neyi anlamıyorsunuz anlamak istemiyorsunuz. Yüzlerce binlerce örnek var bu konuda.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hakan (2 gün önce)
    Camiyi daldan dala uçuruyorlar yerin sahibi vakıflardan tek açıklama var mı? Ahkâm kesen belediye başkanı vekiller ne oldu sizin fikrinizi umursayan Ankara var mı?
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Davut (2 gün önce)
    Ellerin bağlanma şekli sanki sevgili vekillerimiz cenaze namazında gibi dikkatimi ilk çeken ayrntı bu oldu.. Malatya'nın cenaze namazı ölü kent... eden bulur sevgili güççük şehrim... acımak yok sana..
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Recep solmaz (2 gün önce)
    Eski belediye binasının yerine cami yapılması o meydanı ve şehri tamamen daraltır insanlarımızın en çok yoğunluk olarak kullandıkları alanı çilekeş yer haline getirir CAMI MIZE kimse karşı değil kötüniyetli fitne çıkarmaya çalışan işid militanları gibi algı yapmaya çalışan sözde islamcı özde yıkıcı satılmışlar çeteler algı yaparak düğmeye basıp troller kiskirtmalarina inanmayalım onların camiyi değil şehrimizi parcalamanin derdindeler. Camimiz sehrimizin bir baska en guzel ihtiyac olan yere yapılması uygun olur secim kaybetmiş şimdi bakan olmuş emirvaki talimatla şehrin tek meydanina yapın sözü ciddiyetden uzak siyasi gaftır.yazik günah bu şehrimize nasıl bir düşünce dır bu talimat.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • semih (2 gün önce)
    bu çok iyi bir haber er tv ve malatyahaber bunun üstüne soguk su içsin
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Ramazan (2 gün önce)
    Anlaşılan cami yerinde yapılamayacak. Bari çevre yoluna yakın eski asayiş şube müdürlüğü yerine yapın. En azından efektif olur.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Fatih (2 gün önce)
    Yerinde bir karar olmuş inşallah altında katlı otopark olan büyük bir mabed olur. Yapılan işler bitikten sonra şehirde bir sürü meydan kalıyor rahat olun sadece fotoğraflara bakıp konuşuyorsunuz sonrada diyeceksiniz ki bu meydanlar hep çakal yuvası oldu..
    %57
    %43
    Yanıtla
  • İlhan (2 gün önce)
    Doğru veya yanlış ne yapacaksanız yapın artık.Yeter yahu. Ne kadar çilen ağır Malatya. Ne kadar sahipsizsin.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Köylüm (2 gün önce)
    Bence şehrin merkezine hatta kapalı çarşı üstü dahil 5-10 tane camii yapın sizde kurtulun bu millette kurtulsun. Herşeyiniz tam şehrin merkezinde cami eksik gibi alakasız, tamamen şova dayalı, tribünlere oynama plan ve projesi. Yazık yazık şehrin merkezini bu plan ve projenizle öldürmeyin. Merkezde kaçtan cami var yetmiyor mu ? Projelerinizi tekrar gözden geçirin bu şehre yazık etmeyin, bu vebali almayın.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Bre cahil, Mesele cami sayısının azlığı ya da çokluğu değil Mesele kuyumcu çetesinin vakıf malı olan cami arsasına çökmeye çalışması Hala anlamadın mı
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Köylüm (2 gün önce)Yilmaz isimli kullanıcı yorumuna
    Senin gibi cahil ve beyin yokluğu yaşayanların yüzünden bu ülke bu hale geldi. Cahillikten bahsediyorsan git bi aynaya bak Yılmaz ne göreceksin? Kocaman boş beleş adam göreceksin. Sen git bi aynaya bak unutma. Bu ülkeyien çok camii den, dinden, kurandan, ezandan, bayraktan bahsedenler bu hale getirdi senin gibilerde onları destekledi. Şehrin merkezinde iki tane camii ye gerek var mı? Cahil Yılmaz.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Haklısın Cumali
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Rantçılar (2 gün önce)Yilmaz isimli kullanıcı yorumuna
    Yılmaz efendi 22 yıldır bu ülkeye çökenleri görmedin mi? Niye sesiniz çıkmıyor 22 yıldır? Kuyumcular araziye çökecek miş, çöktürmesinler kardeşim. Bu ülkede yıllardır çökmedikleri ne yer kaldı ne birşey kaldı camii arazisi olduğu zaman mı akillarınıza geldi? Haksızlıklar?
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Orhan (2 gün önce)
    Mesele Cami meselesi değil. Kimi cami var der. Kimi yerini, büyüklüğünü eleştirir. Aslolan Malatya'yı temsil edenlerin, yönetenlerin temsil kabiliyetleri, becerileri. Malatya ile uzaktan yakından alakaları olmadığı açıklamalarından belli oluyor. Her biri Ankara'da ve seçimde ayrı ayrı açıklama yaptılar. Cami yeri ve büyüklüğü ve kendileri için ne kadar önemli olduğunu. Ama hangisinin dediği çıktı yada oldu? Hiçbirinin. Malatya dışından Malatya'da yaşamayacak birisi geldi kararı verdi gitti. Var mı seçtiklerimizden itiraz eden yok. O zaman neyi kimi temsil ediyorlar. Bültenlerde yara saranlar, edebi metinlerle inşaat önlerinde fotoğraf çekenlerin varmıymış bir etkisi? 23 yılda daha hava limanı, çevre yolu, şehir hastanesi, olmayan bir il söyleyelim Malatya. Şehrin kimliğini yok ediyorlar. Bir Gazi ilkokulu, bir Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi. Ülkede her şey ön kat pahalanırken kayısı fiyatı düşüyor. Hani TMO, hani THY. Zamanın siyasileri ballandıra ballandıra söylüyorlardı. Bu şehir sizi hiç te iyi hatırlamayacak. Hakkımızı helâl etmiyoruz.Daha söyleyecek çok şey varda
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Yahya (2 gün önce)
    Söğütlü cami büyük meydan şeklinde yeşil su ağırlığı yapılsaydı şehire ne vizyon ne güzel görünüm sağlardı Şehri yönetenler şehre en büyük ihanet ediyor şehri rantcilara teslim edilmiş şehrin geleceğini çaldılar Malatya bitmiştir Geçmiş olsun
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Haci (2 gün önce)
    Çarşının ortasına camii kondurmak nedir?Deprem bile Malatyanın düzelmesine vesile olmadı.Görünenno ki olmuyacak.Şehrin ortası gene iç içe,sıkışık bir hal alıp boğulacak.Yoksa bu parlak fikirdemi kuyumculardan geldi diyorum!Malüm Malatyada birtek onların dediği oluyor.Hemde amasız fakatsız her istedikleri yapılıyor..Allah büyüktür.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • ahmet (2 gün önce)
    bu camii sevdalısı kimler öyle baskı kuruyor..neyin gösterişi bu neyin üstünlük belirtisi..bu ülke yolsuzluk hırsızlık artarken cami sayı da artıyor..bu ülke ülkede hırsızlığı yolsuzluğu elin avrupalısı mı yapıyor..o cami orda olmayacak..camiyi milletin gözüne sokmak isteyenler başka yere yapsınlar.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Mimar Haydar (2 gün önce)
    Söğütlü Camiinin emekliler parkına yapılması yerinde bir karardır. Bu kararı alanları tebrik ediyorum. Caminin eski yerinin kuyumcular tarafından işgal edilmiş olmasni kınıyorum. Bundan da Malatya için bir hayır vardır. Emekliler parkında daha büyük bir cami ve altında ticari ve otopark alanlarının yapılmasını geçen yıldan beri savunmuyorum.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Ozaman niye evim yerinde yapılsın diyorsunuz caminin yeri niye değişe
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Caminin eski yeri meydan olarak kalıyor kuyumcular adasında 500 e yakın dükkanı iç ettiler araştırın bakın . Siz daha kuyumcular diyeceğinize kışla caddesini boşaltın fuzulide yerleri rezerv alana giren gücünüzün yetmediği otellere laf yok . Kuyumcular tek söz ile dükkanlarını boşaltıp teslim etti üstüne de 500 dükkan ortada yok
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Battalgazi 44 (2 gün önce)
    Allah aşkına karşı karşıya cami olur mu hiç? Büyük Şehirler meydanlarıyla nam salmıştır hatta bazı büyük şehirlerde binalar yıkılıp yeni meydanlar yapılıyor. Malatya'da ise ele geçmeyen meydan yerine cami yapılıyor. Herkes gider mersin'e biz gideriz tersine. Kapalı Çarşı, Yeni Cami ve Emekliler parkı meydanı, üçlü senkronize şekilde bir yeşili, suyu ve süs havuzlarıyla donatılmış oturma alanlarıyla halkın nefes alacağı meydan adası olmalıdır. Bu şehir meydan fakiri zaten, bırakın orası meydan olarak kalsın. Söğütlü cami cami ihtiyacı olan başka bir yere yapılsın. O lokasyonda cami çok zaten. ( yeni cami, tekke cami, Saray cami, çınar cami) Söğütlü cami Fahri Kayahan, Bostanbaşı, Çamuru veya Yeşiltepe'ye yapılabilir.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Vah Malatya Vah (2 gün önce)
    Depremin üzerinden 1.5 yıldan fazla geçmiş hala plan belli değil. Bu kafayla bu şehir biraz zor düzelir.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ahmet gunduzbeyli (2 gün önce)
    Abiler ablalar hepiniz herşeyi bosverin bence bu bakanlar bu milletvekilleri bu hukemey bu işin içinden cikamayaktir tamam 11 il etkilenen içinde ama bizim malatyamiz sahipsiz kaldı kim sahip çıktı veli agbabdan başka bırakıp birşeyler yapmayı bizim GUNDUZBEY mahallemizi kuraya dahi katmiyorlar yerimize ev yapalım inada izin vermiyorlar 17 aydır ne bı çivi çakıldı ne bı başlangıç var bunlardan birşeyler beklemek sudan cikan balığın yaşamasını beklemek gibi birşey göre 17 ayda 76 bin konut teslim edildi yıl sonu a kadar 200 bin daha konut teslim edecez dedi kime göre neye göre Malatya ne kadar teslim ettiler ne kadarı evine taşınabildi cogu kapısı olmayan laminati olmayan fayansi olmayan daireleri teslim ettiler ben Allah yar ve yardımcımız olsun
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 gün önce)
    Arkadaş sanki malatyada her sıkıntı düzelmiş bütün problemler çözülmüş sadece söğüt lü caminin yer sorunu kalmış yolun altı olsa ne olacak üstü olsa ne olacak
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 gün önce)
    Haberin giriş kısmı tekerleme gibi. Bakan ne demiş onu okuyana kadar haberi yapanın yarım sayfa yorumunu okumak zorunda kalmayalım
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Ali (2 gün önce)
    Sadece Öznur Çalık değil Hükümetin arkasında eski belediye başkanı AKP milletvekili Cemal Akın yeri eski tedaş binası ile eski AKP meclis üyesi Şefik Şengün sahip olduğu yerde de sınıra viraj aldırmışlar.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hacı (2 gün önce)
    Tek kelime ile "YAZIKLAR" Olsun Başta AKP Milletvekilleri Bülent Tüfenkçi,Ali BABACAN ve İnanç ÖLMEZTOPRK olmak üzere MHP Milletvekili Mehmet Fendoğlu ile AKP Büyükşehir Belediye Başkanı sami ER ve MHP il başkanı Gökhan GÖK Bakan bey hepinizn gözünün içine baka baka ben bu rantı onaylıyorum vakıf malını yandaşıma peşkeş çekiyorum kamuya ait parka da iş merkezi yapıyorum diyor sizde yağmur yağar misali çok şükür idyorsunuz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Doğruvu (2 gün önce)
    Çok güzel olmuş ,gerçekten akp li değilim ,ama camiye karşi olanlara ,camiyi öcü olarak görenlere inat ,zaten emekli parkında ,hatırlayalım oturaklarda oturup da ordan gecen kadın,kızlara bakan tiplerle doluyordu oralar ,yerinde bir karar
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Kader 44 (3 gün önce)
    Ya arkadaş bir an önce rezerv alanı ilan edilen yerlerin ihalesini yapında evlerimize yerleşelim. Zira bu yaz böyle gececek. Yine kış yine rezillik, yine perişanlık.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bı kaç kış daha sabredecegiz kardesim
    0
    0
    Yanıtla
  • Selçuk (3 gün önce)
    Gayet normal ve yerinde bir karar olmuş. Her gelen kime yakınsa ona göre muamele yapıyor. Halkımız ise milletvekili muamelesi iyi olana oy veriyor :)
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Halit (3 gün önce)
    Çok doğru bir karar yapılan her olumlu adıma köstek olan bu istemezükçü yerel medyaya inat devletimizin yanındayız.
    %33
    %67
    Yanıtla
  • Yaşar KARAASLAN (3 gün önce)
    Şehir kimliğini, geleneğini yok etmeye ne hakkınız var? Şehrimizin yöneticileri olduğunu söyleyen, Malatya'mızın seçilmiş aktörleri (Milletvekilleri- Belediye Başkanları ve İktidar Partisinin İl yöneticileri;)3- 5 kuyumcuya gücünüz yetmedi değil mi? Savunmanızı duyar gibi oluyorum " Projeler Ankara'dan hazırlanıyor. Bizim dahlimiz yok." gibi. O zaman SİZ NİYE VARSINIZ? Şehrimiz kimliğinin yok olmasına neden olan bu projeye şimdi değil de ne zaman karşı çıkacaksınız?
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Ranta karşı çıkarlar mı hiç..! Bal tartan parmak yalayacak Yaşar Abi.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bülent (3 gün önce)
    Ne kadar sahipsizsin ne kadar Mahsun mağdur ve çilelisin malatya
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyali (3 gün önce)
    Sami Er seçim döneminde Söğütlü cami için yerinde inşa edilecek diyordu. Malatya’nın hafızası olarak belirtiyordu. Hatta 22.03.2024 tarihinde attığı twit duruyor. Neden sayın Sami Er’in seçim dönemindeki bu sözüyle ilgili haber yapmıyorsunuz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (3 gün önce)
    İşimiz gücümüz bitti tüm sorunlar çözüldü ekonomi düzeldi , sığınmacılar gitti , Malatya ayağa şimdi söğütlü caminin yerini tartişalim. 100 bin + 1. Camiyi de yapmayalım arkadaşlar gerekirse ne olacak var olan camiler yeterli. Fazlası israf.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • malatyalı (3 gün önce)
    MHP İl Başkanının orada olması ne alaka ?
    %71
    %29
    Yanıtla
  • İktidara ortak olmanın keyfini en çok MHP il başkanı yaşıyor. Öyleki AKP il başkanının dahi bulunmadığı yerlerde bu zat en başta poz veriyor. Bunu bir süre sonra AKP'ye il başkanı yaparsalar kimse şaşırmasın. Seçim dönemindede, AKP'lilerin olmadığı yerlerde bile bu MHP'li aşkan AKP'lilerin yanından ayrılmıyordu. Bir bildiği vardır helbe.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • AKP=MHP
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bahçelinin MHP si hep birilerinin yanında, ardında, sağında solunda durmuştur, koalisyon zamanlarından beri bu hep böyledir, zaten onlarda alışmıştır sende alış bu doğal bir durum.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Battal (3 gün önce)
    Çok dogru karar...
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Hakim (3 gün önce)
    Sittin sene geçse de bizim gibi toplumlardan bir yol olmaz.olan sadece ve sadece liyakatsizlerin sebep olduğu yolsuzluk,hırsızlık,israf ve kalitesiz yönetimleriyle zulümleri altında ezilen hakkını aramaya dahi takatı olmayan sindirilmiş halk yığınları olarak yaşayan ve ancak ölümlekurtulacağımız gerçeklikle hayat imtihanın da verin yetki görün etkiyi diyen Reisi Cumhurun sebep olduğu ekonomik yıkım ve benzerini yıkımlar sonrası şu an da son olarak katlettiği kentsel dönüşüm yasasıyla malı mülkü talan edilecek olan bizlere Yüce Allah merhamet eylesin.tez zamanda politik ve boş süslü ama zavallı yalanlarla bizlerle sulüm eden ve ülke kaynaklarını talan edenlere tez zamanda hallettikleri ulaşsin.
    %79
    %21
    Yanıtla