SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanun, Hak, Hukuk, Adalet 'Şark Kurnazlığıyla' Ters Yüz!.

Kanun, Hak, Hukuk, Adalet 'Şark Kurnazlığıyla' Ters Yüz!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra, özellikle de rantı yüksek olan kent merkezi başta olmak üzere, birçok bölgede 'haksız- adaletsiz' bir şekilde, torpilli ve siyaseten güçlüleri etkilemeyecek şekilde belirlenen 'rezerv alan' kapsamında, mülk sahiplerinin atadan dededen intikal eden mallarına adeta el koyma 'çökme' olarak yorumlanan bir şekilde, yasa ve yönetmeliklerde sonradan yapılan ve mevcut durumdan birilerine 'rant yaratmaya' yönelik uygulamalarla ilgili sorunlar devam ediyor. 

Rezerv Alan uygulamasıyla, kentin imarını üstlenen Emlak Konut'un en az yüzde 30 kar sağlamayı hedeflediği bir imar- inşaat çalışmasının önü açılırken, 'hafif hasarlı' olan binaların da, müteahhitlere 'kılçıksız' arsa teslimi için bu uygulama kapsamında yıktırılmasına ilişkin çabalar, devletin hak ve hukuk çerçevesi sınırları dışına çıkmaması gereken yerel yetkililerinin de en öncelikli işi haline gelirken, buna karşı direnen vatandaşların hak arama çabalarının engellenmesi için uygulanan yöntemler, utanç verici boyutlara ulaştı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, rezerv alan kapsamında yıkmayı planladığı binalar için, sahiplerine 'itiraz süresi 2 gün' olan tebligatları, genellikle haftanın son günü Cuma'ya denk getirerek, vatandaşların itirazları için kamu kurum ve kuruluşlarından belgeye ulaşmaları ve talep etmelerinin önüne engel çıkarmaya, iki güne indirilen itiraz süresini geçirterek, yıkıp müteahhitlere teslim etme için cansiperane gayret gösteriyorlar.

VALİ, VATANDAŞIN YASAL HAKKINI KULLANMA ÇABASINDAN RAHATSIZ..
Kendinden önceki Vali Ersin Yazıcı'nın, yeni Çevre Bakanı Murat Kurum'la yaşadığı bir olayın ardından merkeze alınmasıyla Kocaeli'nden Malatya Valiliği görevine atanan Seddar Yavuz, Malatya'da yüksek bedelli ihaleler, alan firmalar, ihalelerin daha düşük fiyatlarla taşeronlara devredilmesi, 'yapı bütünlüğü' gerekçesiyle, müteahhitlere 'kılçıksız' arsa temin etme çabasından kaynaklanan 'hasarsız ya da az hasarlı binaların mülkiyet hakkının hiçe sayılması pahasına yıktırılması çabalarıyla tartışma konusu yaşanırken, buna karşı yasal haklarını kullanmaya çalışan vatandaşlardan memnuniyetsizliğini açıkça dile getiren, hatta tehditvari konuşmalarıyla, Malatya'daki tek ve en önemli misyonu olarak belirledi.

Vali Seddar Yavuz, makamına çağırdığı ya da incelemeleri sırasında karşılaştığı mülk sahiplerine, yasal hakları 'prosedür' olarak değerlendirip, yasal prosedürlerin işletilmesi durumunda şehri 10 yılda ayağa kaldıramayacaklarını, " Prosedürlere takılmayacağız. Prosedürlere takılırsak bu şehir çok daha bekler. Yıkım benim için önemli. Yıkmadan bu şehri inşa edemeyiz. Direnmekten vazgeçsinler, bir an önce yerleri bize teslim etsinler. Bizde bir an önce şehrin merkezini size teslim edelim." sözleriyle ifade etmişti.

Hatta Valinin, daha ileri getirerek makamına çağırdığı bazı mülk sahiplerini tehdit ettiği iddiaları da konuşulmaya başlanmıştı.

HAFTANIN SON GÜNÜNDE TEBLİGAT!.
Valinin açıkça dile getirdiği bu tavrı, devletin ciddiyeti ve güvenilirliği ile bağdaşmayacak işlemlere de yol açmaya başladı.

Daha önce, herhangi bir tebligatla karşı karşıya olan vatandaşların, haklarını korumaya yönelik karşı itirazlarının olabildiğince engellenmek istenmesine yönelik, daha çok haksız talep peşinde olanların, bunu sınırlamaya yönelik olarak legal- illegal çabalarla yaptıkları bilinen yöntemlerin bazıları, mülkleri rezerv alan kapsamında bulunan, ancak yıkılmak istenen binaların sahiplerine de uygulandığına ilişkin örneklere bir yenisi eklendi.

İnönü Caddesi'nde yıkılmak istenen bir binanın sahibine, daha önce bazı örneklerde olduğu gibi haftanın son günü olan Cuma günü ulaştırılan, itiraz süresi de 2 günle sınırlı olan yıkım kararı, vatandaşın hakkını aramasını engellemeye yönelik, "yasal prosedüre takılmama' çabasının yeni örneği oldu.

Söz konusu mülk sahibine, 13 Eylül Cuma günü yapılan tebligatta, itiraz süresinin iki gün olduğu, Cumartesi- Pazar hariç 16 Eylül Pazartesi'ne kadar süre tanındığı belirtilirken, bunun, vatandaşın binasını yıkma kararına karşı, ilgili bazı resmi kurumlardan belge- bilgi toplama çabasını da engellemeye, dolayısıyla yapacağı itirazla ilgili eksik belge ile başvurup, bunun reddedilmesini sağlamaya yönelik 'şark kurnazlığı' diye değerlendirildi ve tepi topladı.

DEVLETİN GÜVENİRLİĞİNE HALEL GETİRECEK İŞLER..
Bu arada, Vali Yavuz'dan önceki dönemde de, Çevre İl Müdürlüğü'nün benzer yöntemler uyguladığı, ancak bu kez en üst düzeyde, Vali'den destek aldığı görülüyor.

Rezerv alan kapsamına alınan az hasarlı ya da hasarsız binaları 'çürük' çıkarabilmek için, mülk sahiplerini zorlayarak, kendi kontrolündeki bir işlemle beton kalitesini belirlemek için karot alma çabaları büyük tepki toplayan, bu işlemi polis zoru kullanarak sürdüren Çevre İl Müdürlüğü, yine çarşıdaki bazı binaların yıkımıyla ilgili ilanen tebligatı 1 Aralık 2023 Cuma günü askıya çıkardığı, yine İnönü Caddesi 46 numaradaki bir binanın 28 Kasım 2023 Salı günü yıkılırken, yıkıldıktan sonraki Cuma günü 'itiraz süresi 2 gün olmak üzere' ilanen tebligat yapıldığı da malatyahaber.com'da haber konusu yapılmıştı. (Buna ilişkin haberi okumak için  linki tıklayınız: https://malatyahaber.com/haber/cevre-mudurlugunun-tebligatinda-kafa-karistiran-detaylar)

Diğer yandan, Malatya kent merkezinde Soykan Parkı'nın hemen yanında yer alan Kuyumcular İşhanı'nın, depremden sonra Malatya Valiliği'nce herhangi bir belgelendirme, tespit vs. olmadan yıktırılması üzerine mahkemeye giden buradaki işyerlerinden birinin sahibi, Valilikçe yapılan işlemin yasal olmadığı gerekçesiyle iptali kararı aldırmıştı. (Buna ilişkin haberi okumak için linki tıklayınız: https://malatyahaber.com/haber/rant-bolgesinde-hasar-gerekcesiyle-acele-yiktirilan-bina-icin-iptal-karari)

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Selahattin Ucuzcu (6 saat önce)
    Sehir merkezinde buyuk rant donuyor. Yikilan yerlerimizin hepsi rezerv alanda toplam 500 m2 ye yakin dukkan yikilmis bize kac metrekare dukkan verecekleri belli degil? eger standard 120 m2 dukkan verilirse geri kalan insaat alanini ceplerine indirecek ustune bizi de milyonluk borcun icine sokacaklar. Arsa payi kac para olacak belli degil. hep muamma. Binasi saglam olan insanlarin direnmesi gayet normal.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Huzur (6 saat önce)
    Harbiden hacoşuna bir yorum
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 saat önce)
    Valiler bile açıklandı rektör açıklanmadı yav adaylara helal olsun hepsinin arkası pardon dosyası çok sağlam galiba
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ahmet (7 saat önce)
    Ya siz nasıl bir haber sitesi oldunuz böyle.İşiniz gücünüz iş yapmaya çalışan insanlarla uğraşmak ve sürecin önünü tıkamak.Ya siz Malatyalı değilsiniz ya da başka birileri tarafından şehrin önünü tıkamaya çalışan taşeronlarsınız.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • bir dost (7 saat önce)
    Bakın düzgün şehirleşme için sizin KILÇIK dediğiniz binaların yıkılması gerekiyor. Tek emekli maaşıyla geçinen insanların kendi imkanıyla atadan dededen kalan bu evleri yapma ihtimali yok, bu uygulama ile evine az bir borçla yenilenmiş şekilde sahip olacak. Evet sizinde nemalandığınız, faydalandığınız vekillerin, siyasilerin kendilerine ayrıcalıklı uygulamaları var ise bunları haber yapın, rezerv alan sınırlarını değiştiriyorlarsa haber yapın ama bu yersiz cahil eleştirileri habe yapıp dört gözle evinin yapılmasını bekleyen, 15 bin kira veren, tek maaşla geçinen insanların işlerini geçiktirmeyi, beklentilerini sekteye uğratmayı bırakın artık. Sanırım sizlerin binası var bu alanda ondan durup durup aynı haber...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hakim (8 saat önce)
    Boşuna MALATYA HABER daima varolsun diye.Haksizlik karşısında sesimiz olup dilsiz şeytanlar gibi olmayan Malatya Haber çok sağolun.İşte deprem bölgesinin rant ve yolsuzluklara kurban edilecek bizlerin durumunu anlatan bir haber.iktidarın bu yaklaşımı ne yeni ne de son olacak.mülklerimiz sanki babalarının terekesinden bize bahşedildi. Malatya için gerekli olan diye lafıyla, hakikati çarpıtmak tam bir şenaatlik değilde nedir.rezerv alan dayatılarak yapılıyor ve bu durumun ne denli rezil bir davranış olduğunu elbet Yüce Allah'ın bunu yapanlara göndereceği musibetler sonrası anlayacaksınız.rezerv alanla rezil ve vasat 85m2 bir ev için 3 milyona ihale edilen inşaat projeleriyle talan edilen devlet kaynakları yetmiyor ki birde mülk gaspına kadar işi vardıracak kadar haramileşen zalimlerin elbet hesap günü de olacaktır.Yüce Allah'ın azabı, en ilkel devlette dahi güvence altındayken gasp edilerek,Rusların 50 yıl önce halkına bedeva ya yaptığı, günümüz içinse ilkel olan konutları, fahiş fiyatlara ihale ederek ve barbarca mülk gaspı da yaparak sözde büyük hizmet yaptıklarını iddia edenlerin de Yüce Allah cezasını versin.siz kimsiniz ki fiyatı fahiş rezil ve vasat konutlar için zorla mülk gaspı yaparak zararımıza olan rezerv alan zorbalığını dayatarak,rezil işlerin hamisi ve saha sorumluları gibi ihale kovalayarak ancak zalimce işlere imza atarak zülmedenlere rahmet okutuyorsunuz.gerçekler acıdır.zaten yıkılan,bakir arsaların ve müstakil evlerin çok oldukları yerleri bizler kat karşılığı verilse kimse borçlanmadan 150 m2 üzeri ev sahibi olunabiliyorken neden mülk gaspına ve zulmüne karşı gelmeyip koyunlar gibi olalım.Başlasa ne olur başlamazsa ne olur.iktidarın katlettiği ekonomiyle içiçe yaşanan depremlerin yıkımı yetmedi ve rezerv alan yaygarasıyla mülk gaspına vardıran haramiler, mülkümüzü gasp ederek vasat ama fahiş fiyatlara ihale edilen konut projeleriyle amaçlanan rant ihaleleriyle iktidar sadece zalimlikte level atladı.iktdarin zulümleriyle mülkü zorla elinden alınan vasat ve fahiş fiyatlara yapılan rezil konutlara için propaganda yapan iktidar ve avanesinin Yüce Allah müstehakını versin.deprem bölgesini rant bölgesine çevirerek dehşet rakamlara ihale edilen vasat konutlar için devlet kaynaklarını talan edenlere Yüce Allah nalet etsin.Kentsel dönüşüm yasasını da katlederek mülk gaspına kadar işi vardıranların ve rantçıların hamisi olarak bize azap olanlarlaı mahşerde hesaplarımız görülecekt
    %84
    %16
    Yanıtla
  • kariyer (10 saat önce)
    Kaleminize sağlık.Gercekleri acık bir şekilde dile getiren yazarın eline diline kalemine sağlık.ne yazıkki durum bu.bu rezerv işinin içinde başka işler var.fakir fukaranın ekmeğiyle oynamayın vallaha acısını cekersiniz.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Alptekin (12 saat önce)
    Belediye binasında memuru bıçaklayan müteahhit adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haco (13 saat önce)
    Validen ne istediniz vermedi. Bu kinin sebebini merak ediyorum. Sürekli Valiyi zan altında bırakan haberler yaparak ne kazanacaksınız acaba. Giden vali için birşey yapmadı malatya sahipsiz dediniz, gelen vali için her yeri aldı yıkıyor, vatandaşa parmak sallıyor diyorsunuz. Siyasi kanat hiç yokmuş gibi sessiz. Malatya haber olarak Kafanızda ki vali profilini Ankara’ya söyleyin size birtane yapıp göndersinler belki memnun kalırsınız o zaman
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Anlama güçlüğü çeken sensin Haco. Bir kaç defa daha oku yazılanları belki anlarsın. Yok anlamıyorsan senin hastalığının çaresi yok. Ama özet olarak malatyahaber.com diyor ki ; ADALET !
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Zaten bunlarin tek derdi ak parti ve iktidari . onun içindir ki ne yapsada, kimi getirsede kotulerler. bu site Sözcü ve benzerlerinin malatya versiyonu gibi. Ellerine pandemi nin ,depremin, terorizmin ve dünya konjukturunin yol açtığı olumsuzluklar gecince hic kacirirlar mi ? . Ve muthis bilincli geciniyorlar !
    %0
    %100
    Yanıtla