SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Trambüs 'Kakalayan' Firma, Samsun'a Tramvay Satıyor

Malatya'ya Trambüs 'Kakalayan' Firma, Samsun'a Tramvay Satıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'ya 10 yılı aşkın süre önce, Ahmet Çakır'ın belediye başkanlığı döneminde, Türkiye'de 50 yıl önce toplu ulaşım sisteminden çıkarılmış, elektrik hattına bağlı olarak çalışan, halk arasında ‘boynuzlu otobüs’ denilen troleybüsü, ‘trambüs’ adı altında satan Bozankaya firmasının, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce kullanılmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na 10 adet tramvay satışı için sözleşme yaptığı bildirildi.

Malatya'nın şehir içi ana ulaşım sistemini alt üst etmek pahasına ve sadece halen kullanılan Çevre Yolu'nda kullanılabilecek trambüs sisteminin tercih edilmesi o dönemde çok ciddi eleştirilere karşın, Çakır yönetimindeki belediye tarafından tercih edilmişti. trambüs sisteminin havai hat gerektirmesi nedeniyle, Malatya şehir içi ulaşımını büyük çapta rahatlatacak olan İnönü Üniversitesi Kampüsü, Çöşnük Kavşağı, İstasyon Virajı gibi önemli kavşaklara alt geçit yapılması engellenmişti. 

Malatya'ya trambüs sistemini satan Bozankaya şirketinin,  Samsun için Ulaştırma Bakanlığı'na 10 adet tramvay satışına ilişkin olarak Anadolu Ajansı'nda şu haber yer aldı:

"Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca satın alınıp Samsun Büyükşehir Belediyesinin kullanımına sunulacak 10 tramvay için sözleşme yapıldı.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ile Bozankaya AŞ Yönetim Kurulu üyesi Emrah Dal'ın katıldığı törende bakanlıkça alınacak 10 tramvayın sözleşmesi imzalandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının büyükşehirlerin raylı sistem çözümlerine destek verdiğini, Türkiye'de 12 kentinde 950 kilometreyi aşan raylı sistem bulunduğunu kaydeden Eyigün, "Bunun 470 kilometresinden fazlasını bakanlığımız gerçekleştirdi." dedi.

Yalçın Eyigün, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın tensibi ve talimatıyla Samsun'un ulaşımıyla ilgili teknik işbirliği başlatmıştık. Samsun'a ulaşımla ilgili neler yapılmalıdır anlamında ilk örneği bu proje olacak. İkinci örneği de şehir hastanesine gidecek rayların inşa edilmesi, yani raylı sistem hattı olacaktır. Samsun'a alınacak tramvay çok farklı olacak. Yüzde 10 eğimle çıkan tramvay Türkiye'de başka yerde yok, dünyada çok azdır. Yüksek eğimle çıkan, yüksek motor gücü gerektiren özel tramvay Samsun'a alınacak. Dolayısıyla bu motor gücünde hem de yüzde 70 yerlilikle ilk defa denenecek, ilk defa başarılacak."

Tramvaylarda yolcu konforu için yenilikler
2008'de alınan tramvaylarda yüzde 8 ila 10 arasında yerlilik arandığını dile getiren Eyigün, "Yüzde 8 ila 10 civarında yerlilik şartını sağladığımızda seviniyorduk. Sonra 30'a çıkardık.
Yüzde 51'e çıkardık Ankara metrolarında. Daha sonra İstanbul ve havalimanı metrolarımızda 60'ı yaptık, gerçekleştirdik." dedi.

"Şükür ki Samsun'da en yüksek yerlilik oranı olan yüzde 70'i gerçekleştireceğiz. Sözleşmemizin şartı bu." ifadelerini kullanan Eyigün, şöyle devam etti:

"İhaleyi yerli firmamızın da kazanması sevindirici. Yüzde 70 yerlilikle Türkiye'de raylar üzerinde giden ilk araçlar olacak alacaklarımız. Araçlar çevreci, elektrikle çalışıyor. Yolcu konforunu düşünerek mevcut araçlardaki neleri geliştirebilirize baktık. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemizle beraber bu araçların sadece yerlilik anlamında değil, iç konforu, yolcunun rahatlığı, gençlerimizin bisikletle, skuterle binmelerini sağlayacak, engelliler için özel çözümler, Wi-Fi erişimi, şarj cihazları, yolcu bilgilenme ekranları gibi yolcunun konforunu artıracak muhtelif yenilikleri olacak."

Tramvaylarda çift yönlü sürüş imkanı olacağını anlatan Eyigün, "42 metre ve 466 yolcu kapasitesi var her bir aracımızda. 10 tramvayımız, 2 milyar lira artı KDV ile alınacak. Bu, bakanlığımızın bütçesiyle karşılanacak. Bu araçlar filoya eklendiğinde kapasite artacak, yolcu konforu artacak, sıkışıklıklar, özellikle pik saatlerde sabah ve akşam azalmış olacak. Yeni hatlar eklendikçe de araç ihtiyacı açısından dengeli büyüme olacak." değerlendirmesini yaptı.

Başkan Doğan da Samsun'da raylı sistemle her gün 80 bin yolcu taşıdıklarını vurgulayarak, "Ulaşımda yeni tramvaylara ihtiyaç duyuluyordu. Bakanlığımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın 10 yeni trenin Samsun'a alınması noktasındaki talimatlarıyla ihale yapılmış oldu. İhaleyi yerli bir firma, Bozankaya aldı. 24 ay içinde yeni trenlerimizi almayı arzu ediyoruz. Tabii yerlilik oranının yüksek, yerli bir firmanın Samsun'un trenlerini yapacak olması bizim için ayrı mutluluk. Hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum." diye konuştu.

Samsun'daki mevcut tramvay ağının yeni yapılacak şehir hastanesine ulaştırılması konusunda proje çalışmalarına başladıklarına işaret eden Doğan, hastaneye ulaşımının raylı sistemle sağlanacağını söyledi.

Emrah Dal da Bozankaya'nın güzel araçlar ürettiğini dile getirerek, "Bu sayede yurt dışına da satıyoruz. Avrupa'ya, Amerika'ya, Kanada'ya, Avustralya'ya tren ihraç ediyoruz. Bakanlığımızın, Genel Müdürümüzün büyük desteğiyle çok büyük tecrübeler de kazandık. Araçlarımız minimum yüzde 70 yerlilikle çok güzel olacak. Yüzde 100 Türk mühendisliği ile yapılacak." diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından sözleşme imzalandı."

malatyahaber.com- Samsun, AA

NOT: Aşağıdaki ‘İLGİLİ HABERLER’ bölümünde, Malatya'nın trambüs öyküsüne ilişkin Aralık 2015'ten önceki ay ve yıllara ait haberler, malatyahaber.com'un arşivinin Aralık 2015'de yeni bir sunucuya nakledilmesi nedeniyle  o döneme tarihlendiklerinden, yayına girdikleri tarihleri yansıtmamaktadır.

İlgili haberler
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • murathan (5 ay önce)
    Trambüs iyi yada kötü, doğru yada yanlış bir tarafa, sizin haber başlığınız nekadar cahilce. ''kakalamak'' nasıl bir ifade ya. Hep demişimdir malatyada işsiz güçsüz nekadar cahil varsa yerel basında çalışıyor. Bu haberi bir bayan da okuyor. Farkındaysanız tecavüz kelimesi bile kullanılmıyor onun yerine artık istismar deniliyor. Siz şehri beğenmiyorsunuz yöneticileri beğenmiyorsunuz, CAHİL ORDUSU
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hasan (5 ay önce)
    Yazdığım yorumlar neden yayınlanmıyor hoşunuza mı gitmedi nerede adil ilkeli habercilik
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hasan (5 ay önce)
    Siz haber yaparken önce doğru kelime kullanın sokak ağzı ile haber nedir ondan sonra gelin konuşalım
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Trambüs (5 ay önce)
    Dandik bir ulaşım aracı yapıldıdite halk buna itiraz mı etti de, yapanları seçmedi… Her toplum hak ettiğine müstehaktır… Malatya trambüs bulduğuna şükretsin
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Başkan (5 ay önce)
    Orası koca samsun.burası kimsesiz gariban Malatya.fark bu.devlet tüm imkanlarıyla karadeniz şehirlerini destekliyor.samsun,trabzon,rize vs.bunlar Türkiyeyi yönetiyorlar Malatya yı kim netsin.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • özcan (5 ay önce)
    Ahmet çakır kulağın çınlamıştır ..
    %73
    %27
    Yanıtla
  • malatyalı (5 ay önce)
    malatya nın trambüs zararı 10 yılda kaç tl olmuş belediye açıklasın.17 milyar borç işte bu tip yatırımlardır.çakır 2.döneminde aday olabilmek için ,bu firma ile anlaşma yaptı.firma sahibi o dönem bildiğim kadarı ile hem vekil hemde aday belirlemede akp içerisinde yetkin bir vekildi.dünya trambüsü 50 yıl önce bırakmıştı.biz başladık elektrikli ,temiz vs diye .tek hatta git-gel bir anlam ifade etmiyor.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 ay önce)
    Malatya ya yapılan yanlış yatırımlardan biridir Trambüs. Malatya firmanın deneme şehri olmuştur. Aslolan hafif raylı sistemdir.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Aynen katiliyorum Rayli sistem Tranva yapilmasi Malatya girisinden cevre yolu Otogarin belediye yani Inonu Universtesi STADUYUMA kadar rayli sistem yapilmasi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hafif raylı sistem sorunu kökten çözer.Oysa Malatya ya gerçek ve kalıcı çözümler değil,geçici ve palyatif çözümler gerekiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Drejanli44 (5 ay önce)
    Kimse kimseye zorla kakalamadı trambüsü. Sen bakkaldan neyi istersen bakkal sana onu verir.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Erturul44 (5 ay önce)
    Malatya'da tramvay, metro yapacak vizyonda yöneticiler yok ek olarak halkta o vizyon hiç hiç yok. Bence otobüs minibüs yeter malatyaya. Gelişmiş şehirlere yapılsın.
    %64
    %36
    Yanıtla