SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Malatya'nın Troleybüsten Trambüse Uzanan Yolu

Malatya'nın Troleybüsten Trambüse Uzanan Yolu
A- A+ PAYLAŞ

..1964 Temmuz ayında İtalya’daki troleybüs fabrikalarında Malatya’ya kurulması..

Nezir KIZILKAYA nezir.kizilkaya@hotmail.com

Toplu ulaşım yerel yönetimlerin en çok çaba gösterdiği hizmet alanlarının başında gelir. Özellikle büyük şehirlerde, her gün milyonlarca insanı, çalışmaya, okula, hastaneye, alışverişe ve sayılamayacak daha pek çok sebeple, sabah-akşam kentin dört bir yanına aksatmadan götürüp-getirmek, gerçekten de çok ciddi yatırım, planlama ve işletme becerisi gerektirir. Bu hizmet de, dolmuşları saymaz isek büyük oranda yerel yönetimler tarafından yürütülür.

Toplu taşımanın araçları dünyanın her yerinde şimdilik otobüs, tramvay ve Troleybüstür. Çok uzak olmayan bir gelecekte hava araçlarının da bu alanda hizmete başlayacağı artık bir gerçektir.

Konumuz troleybüs olduğundan otobüs ve tramvayı bir kenara bırakıp, tellerden aldığı enerji ile çalışan bu lastik tekerlekli aracın, dünyadaki, Türkiye’deki ve nihayet Malatya’daki serüvenini mercek alına alacağız.

İlk elektrik motorlu otobüs yani troleybüs, Alman Siemens şirketinin üretimi olarak 1879 yılında ortaya çıktı. Onu, İngiliz H.D Dibble, ardından da Marsilya ve Strazburg gibi birkaç Fransız şehrini donatacak olan Fransız Lombard-Guerin izledi. Kömür madenlerinde kullanılan ve “trolley” olarak adlandırılan maden taşıma araçlarına çok benzediğinden insanların “trolley-bus” olarak adlandırdıkları bu araç, kısa zamanda tüm Avrupa ve Amerika’da yaygınlaştı. Özellikle 1900 yılından itibaren daha da geliştirilen araç, önceleri daha çok bir tramvaya benzese de zamanla otobüs görünümünü aldı.

1940’lı yılların sonunda zirvede olan troleybüsler, petrole erişimin kolaylaşması nedeniyle gözden düşmeye başladı. Güney Amerika ve Doğu Bloğu ülkelerinde kullanılmaya devam etse de uzun süre geri planda kaldı.

Ancak elektrikli araç teknolojilerinin de gelişmesi ile 2000’li yıllardan itibaren yeniden popüler hale gelen troleybüsler, tüm dünyada birçok şehrinde toplu ulaşım için önemli bir konuma geldi. Hâlihazırda 40.000’in üzerinde troleybüs dünyanın pek çok şehrinde hizmet veriyor.

Ülkemizde ise ilk troleybüsler, 1947 yılında 10 adet Brill marka, 1948’de de 10 adet FBW marka araç ile Ulus-Bakanlıklar hattında, Başkent Ankara’da hizmete girmiş, Ankara’yı 1954 yılında Konak-Güzelyalı hattı ile İzmir, 1961 yılında da Yenikapı-Şişli hattı ile İstanbul takip etmiştir.

Gelelim Malatya’nın troleybüs ya da Malatya’da kullanılan adıyla trambüs macerasına. Malatya, aslında bu toplu taşıma araçlarını kullanmak için çok erken yıllarda, 1963, 1968 ve 1979 yıllarında, hem de üç defa teşebbüs etmiştir. Mevcut trambüslerin hizmete alınış süreci henüz hafızalarımızda canlılığını koruduğundan bugün daha çok geçmiş yıllardaki troleybüs girişimlerinden bahsedeceğiz.

Malatya’nın üç büyük şehir dışında, bu sistemi kurmak için girişimde bulunan ilk kent olması, hem de İstanbul gibi bir mega kentten sadece iki yıl sonra bu projenin gündeme getirilmesi oldukça dikkat çekici olup, 16 Kasım 1963 tarihinde Gayret gazetesinde çıkan “Troleybüs Şebekesi Kuruluyor” başlıklı haber, bu konudaki ilk girişimi gün yüzüne çıkarmaktadır.

“Şehrimiz Belediyesi Otobüs İşletmesini masraftan kurtarmak ve hiç değilse Hastane-İstasyon arası otobüs seferlerinin muntazam bir hale gelmesini sağlamak için şehrimize bir Troleybüs tesisi kurulması için hazırlıklara ve ön çalışmalara geçilmiştir.

Projenin tahakkuk safhasına girişi şehrimiz belediyesi için büyük bir kazanç olacaktır. Zira Troleybüs, otobüse nazaran hem sekiz misli daha ucuz bir fiyata temin edilmekte ve hem de o derece rahat ve masrafsız çalışmaktadır.

Bilindiği gibi bugün Avrupa’nın en büyük şehirleri bu tesis ile ulaştırma işlerini yürütmektedirler. Türkiye’mizde ancak birkaç büyük şehrimizde kurulu olan bu şebekenin Malatya’mızda da kurulması için bir ön çalışmaya girişmiş olan Belediye Elektrik Mühendisi Yılmaz Ertüzün’e yaptığımız müracaatta bizi bu konuda derinlemesine bir bilgi ile değil de, kısaca böyle bir projenin tahakkuku için çalışıldığını ve tatbik edildiği zaman hakikaten çok verimli ve rahat bir işletme kurulabileceğini açıkladılar. Kendilerine çalışmalarından ötürü Malatya’mız adına teşekkür ederiz.”

Troleybüs ile ilgili tartışmalar 1964 yılına kadar uzamış, 1964 yılı Temmuz ayında da İtalya’da bulunan Alsando troleybüs fabrikalarında Malatya’ya kurulması düşünülen troleybüs şebekesi hakkında görüşmeler yapmak üzere dönemin Belediye E.S.O. İşletmeleri Müdürü N.Yılmaz Ertüzün’ün görevlendirilmesi kararlaştırılmıştır. 20 gün sürecek bu görevde, fabrikanın teklifi incelenecek, olumlu sonuçlanması halinde de belediye hükümetten Liret (Eski İtalya para birimi) talebinde bulunacaktır.

Oldukça eskimiş ve neredeyse hurda halindeki mevcut otobüslerin yerine kurulması planlanan troleybüs şebekesi için müsait bir güzergâh olan Hastane-İstasyon arasındaki hattın şehir içi ulaşımı bir düzene sokacağı düşünülmektedir. Tüm bu hazırlıklara rağmen ilerleyen günlerde konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamış, konu unutulmaya terk edilmiştir.

1968 yılına gelindiğinde ise bu kez hem otobüs hem de troleybüs alımı yapılarak iki yıldır yapılamayan şehir içi toplu ulaşımın yeniden başlatılacağı duyurulmuştur. Konu ile ilgili 7 Mayıs 1968 tarihili Sebat gazetesinde yer alan “Belediye Otobüs ve Troleybüs İçin Hazırlık Yapıyor”  başlıklı haber şu şekildedir.

“Belediye Başkanlığı iki yıl evvel seferden kaldırdığı şehir içi otobüs seferlerini bu yıl yeniden başlatacaktır.

İnanılır kaynaklardan sızan haberlere göre, Belediye Başkanlığı 10 otobüs satın almak için teşebbüse geçmiştir. Öte yandan, şehir içinde troleybüs seferleri için hazırlıklar yapılmaktadır. Belirtildiğine göre, hazırlıklar tamamlandıktan sonra şehir içinde 6 troleybüs çalışacaktır.”

Ancak ilk girişim gibi bu girişimden de bir sonuç alınamamış, hatta bu projenin sadece bir seçim yatırımı olduğu iddia edilmiştir.

Üçüncü troleybüs projesi girişimi ise 1979 yılında gündeme gelmiştir. Bu girişimin diğerlerinden farkı o dönem yaşanan akaryakıt krizine karşı bir çözüm arayışı olmasıdır. Mazot yokluğundan şehir içi toplu ulaşımın yapılamadığı, trenlerin, kamyonların yolda kaldığı 1970’li yılların sonunda, elektrik ile çalışan bu sistemin nispeten aksamadan çalışacağı düşünülmüştür. Diğer yandan kent üniversiteye kavuşmuş ve şehir merkezinin dışında yapımı süren kampüs bitmek üzeredir. Bu durumun şehir içi toplu taşımada önemli bir artışa neden olacağı öngörülmektedir.

Mazot- yakıt sıkıntısıyla ilgili 1970'lerin sonundaki yerel gazete haberleri

Petrol krizinden dolayı zaruri bir alternatif olarak ortaya çıkan troleybüs sistemi için hazırlanan proje de 26 Haziran 1979 tarihli Görüş gazetesinde “İnönü Üniversitesi Kampüsü ile Beylerderesi Arasındaki Yolda Troleybüs Seferleri Başlatılacak” başlığı altında şu haberle duyuruluyordu.

“Troleybüs seferleri ile ilgili proje İller Bankası’na önerildi.

Malatya Belediyesi, İnönü Üniversitesi Kampüsü ile Beylerderesi arasındaki 10 kilometrelik yolda, troleybüs seferlerini başlatmak için, İller Bankası’na öneride bulunmuştur.

İller Bankası’nın öneriyi benimsemesi halinde, önümüzdeki yılsonuna doğru, Bulgurlu Köyü yakınlarındaki İnönü Üniversitesi kampüsü ile Beylerderesi arasında troleybüs seferleri başlatılacaktır. Akaryakıt sıkıntısına karşı önlemlerini sürdüren Belediye Başkanlığı, adı geçen istikametlerdeki 10 kilometrelik yolda, enerjinin de yeterli oranda bulunduğunu, bu istikametlerin ulaşıma da elverişli olduğu bildirilerek çalışmalara başlanmıştır.

Belediye Başkanlığı, konu üzerinde titiz bir çalışma yapmış ve ESO İşletmelerince hazırlanan yatırım taslağı, İller Bankası’nın görüş ve onayına sunulmuştur. İnönü Üniversitesi Kampüsü ile Beylerderesi arasına konuşlanacak troleybüs sayısının ise projenin onaylanmasından sonra belirleneceği bildirilmiştir.

Troleybüs seferlerinin başlatılmasından sonra, Belediye otobüslerinin de kenar semtlerde sefere konulacağı, böylece il merkezindeki kitle taşımacılığının oldukça kolaylaşacağı öne sürülmüştür.

Belediye Başkanı Naci Şavata, “Son günlerde toplu taşımacılıkta oldukça zor günler geçirmeye başladık. Akaryakıt sıkıntısı yüzünden çoğu zaman Belediye otobüslerimiz sefere çıkamadı. Bu gibi sıkıntıların giderilmesi için bünyemizde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda toplu taşımacılık sorununa, troleybüs çözüm olarak önerildi. Bizce de benimsendi. İnönü Üniversitesi Kampüsü ile Beylerderesi arasında gerek yol ve gerekse enerji yeterlidir. Troleybüs seferleri ile ilgili İller Bankası’na başvuruda bulunduk. Önümüzdeki günlerde olumlu sonuç alacağımızı tahmin ediyoruz. Olumlu sonuç almamız halinde çalışmaların hızla sürdürülmesine çalışacağız. Tahminimiz önümüzdeki yılsonuna doğru troleybüs seferleri ilimizde bu hatlarda başlayabilir.”

Haberin duyulması kentte heyecan yaratmış, kurum ve kuruluşlar desteklerini bildirerek Malatya’nın kitle taşımacılığında petrole dayalı olmayan araçlara ihtiyacı olduğunu ve projeyi en kısa zamanda gerçekleştirmenin faydalı olacağını açıklamışlardır.

Yürürlükteki mevzuat gereği o tarihlerde belediyeler bu tür projeler için bakanlık onayı almak zorunda olduklarından konu “Yerel Yönetimler Bakanlığı”na taşınır. Ancak bakanlık, troleybüs projesi yerine tramvay, yani raylı sistem önererek projeyi reddeder.

Son yıllarda ortaya çıkan petrol krizinin ulaşımı önemli ölçüde etkilemesi nedeniyle şehir içinde elektrik ile çalışan troleybüs çalıştırmayı düşündüklerini belirten dönemin Malatya Belediye Başkanı Naci Şavata, “Özellikle araç talebinin çok olduğu şehir merkezi-İnönü Üniversitesi arasında elektrikle çalışan otobüsler olarak bilinen troleybüsleri işletmeyi düşündük. Bu konuda bazı yerlerde ve Bakanlıkta temaslarda bulunduk. Bakanlık akaryakıtla çalışan araçlar konusundaki düşüncemizi olumlu karşıladı. Ancak bizim önerimiz olan troleybüsü daha fazla ekonomik bulmadı ve tramvay önerdi. Bunun üzerine yaptığımız ilk incelemelerde, şehir içi belediye otobüs hatlarının tramvay çalışması için uygun olduğunu belirledik. Bu konudaki bazı raporlarla birlikte Ankara’ya giderek gerekli yerlerde temaslarda bulunacağım. Bu temaslardan olumlu sonuç alacağımı umuyorum” açıklamasını yapmış ancak Ankara’daki temaslardan olumlu bir sonuç çıkmamıştır.

Aslında ilk etapta Yerel Yönetimler Bakanı Mahmut Özdemir, troleybüslerin kitle taşımacılığında büyük yararları olduğunu, Malatya’da aynı yararların görülmesi için çalışmaların hemen başlatılacağını, bu projenin bakanlıkça, başka iller için de düşünüldüğünü belirtmiştir. Bakan Özdemir, konuyla ilgili yeni bir yönetmelik hazırlandığını, bunun yayımından sonra çalışmaların daha etkili bir şekilde sürdürüleceğini söylemişse de Yerel Yönetimler Bakanlığından Malatya Belediyesinin troleybüs projesine onay ve destek çıkmamış, ilk iki girişime göre biraz daha ciddi olan bu son troleybüs projesi de bakanlığın raylı sistem önerisi ile gerçekleştirilememiştir.

Bu tarihten itibaren Malatya’nın toplu taşıma sorunu her dönem tartışılmış, göreve gelen bütün belediye başkanları, raylı sistemin kentin ulaşım sorununun çözümü için şart olduğu görüşünde fikir birliği içinde olmuşlarsa da somut bir adım atılamamıştır.

Raylı sistem tartışmaları içerisinde zaman ilerlemiş, 2000’li yıllara gelindiğinde artık tam anlamı ile bir yaşam merkezi haline gelen, her gün on binlerce öğrenci, hasta, hasta yakını ve çalışanın toplu ulaşım ile gidip gelebildiği İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezinin toplu ulaşım sorununun çözümü artık bir zorunluluk olarak gündemin ilk sıralarını almıştır.

Bu soruna çözüm bulmak amacı ile Malatya Belediyesi tarafından 2011 yılında oluşturulan ekibin iki yıla yakın bir süre yaptığı çalışmalar sonucunda büyük çoğunluğu yerli olan ve Türkiye’de üretilen troleybüs sisteminde karar kılınmış ve adına da “trambüs” denmiştir.

Toplu ulaşım seçeneklerinin içinde her zaman ilk sırayı alan hafif raylı sistemler, yüksek yolcu kapasitesi ve yolcu başına düşük işletme maliyeti, uzun hizmet ömrü, yüksek hız, güvenlik, konfor ve şehre kazandıracağı prestij gibi avantajları olmasına rağmen, mevcut yolların yetersizliği, potansiyel yolcu sayısının düşük olması ve yüksek sabit yatırım maliyeti gibi gerekçelerden dolayı tercih edilmemişti.

Projenin hemen uygulamasına geçilmiş, 2013 yılı Haziran ayında üretici firma ile sözleşme imzalanarak sistemin kurulumuna başlanmıştır. 2014 yılı Ağustos ayında ilk iki Trambüs Malatya’ya getirilerek test sürüşleri yapılmış, yapılan testlerin sonucunda herhangi bir olumsuzluk tespit edilmeyince de Mart 2015’te yani ilk girişimden 52 yıl sonra trambüsler yolcu taşıma hizmete başlamışlardır.

1900’lerin ilk yarısında bütün dünyada oldukça popüler olan, günümüzde de Avrupa’nın birçok kentinde kullanılan troleybüs, yapım aşamasında çok tartışılsa da, Malatya, üç büyük şehir den sonra bu sistemi kuran ilk kent olmuştur.

Artık beş yılı geçen işletme deneyimi ile aksaklıklar minimum seviyeye indirilmiş, kamuoyunda troleybüs (trambüs) konulu tartışmalar da sona ermiştir. Sürekli büyüyen, gelişen Malatya, bu sistemle kentin en yoğun hattında bir iyileşme sağlasa da, uzun süredir gündeme gelmeyen raylı sistemin, yolcu kapasitesi, düşük işletme maliyeti, hizmet ömrü, hızı, güvenliği ve konforu ile Malatya için en etkin çözüm olduğu unutulmamalı, kente bu sistemin kazandırılması için gerekli çalışmalar bir an evvel başlatılmalıdır.

*Gazete haberleri imla hataları düzeltilmeden, yayımlandığı şekli ile kullanılmıştır.

_________

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • mlx (4 yıl önce)
    Hele ki bi yazı yazmış sayın yazar.10 gündür ana sayfada.sanki Malatyanın ulaşım çözüm projesi.yeter daha,tadında bırakın kaldırın yazıyı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Bu toplu taşımayı en güzel planlayan illerden birisi Antalyadir şehirin her tarafı demiryolu ağı ile örülmüş tabi caddeleri çok geniş keşke bizdede bu tranbuslerin yerine öyle bir sistem yapılsa idi diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet ö (4 yıl önce)
    1 aydır aynı haber. kurban olam yeni şeyler üretin
    0
    0
    Yanıtla
  • Vahit (4 yıl önce)
    Toplu ulaşımda medeniyet dediğiniz raylı sistemlerden geçer. Benim hala aklım almıyor malatya gibi yeni sanayi (hatta Kayseri yol ayrımına kadar gidebilir ) civarından başlayıp Inönü Üni de bitirilecek bir tramvay veya metro projesini en azından bir belediye başkanı nasıl vaat olarak bile sunmaz halka. Bu kadar elverişli bir coğrafyada. Üstelik resmi kurum ve özel işletmelerin bir çoğu bu güzergah üzerinde. Yeni açılacak çevre yolu ile birlikte önümüzdeki yıllarda raylı ulaşım projesi malatya nin trafiğini büyük bir süre rahatlatacaktir
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)Vahit isimli kullanıcı yorumuna
    Vahit bey nasıl sunsunlar. Trambüs yanlış bir projeydi Malatya için. Daha yeni olan bu araçlar ne olacak. Bir yığın paralar ödendi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Trambüsün trafiği dahada keşmekeş hale getirmekten başka bir marifeti olmadı bugüne kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    trambüsü ekonomik anlamda zamanında öve öve bitiremediler.yıllık gelir gider tablosunu hiç gören varmı.bu araçların bakım ve yıpranmaları düşünülünce birkaç yıl sonra ne kadar büyük bir kambur olacağı aleni ortada ,akp ye yakın olan bir grup tarafından üretilmişti çakır bu firma ile anlaşarak trambüsü malatya getirmiş kendisinide garantiye almıştı.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Tambüs hattında en ucuz rahat ve uygun ulaşım sistemi raylı sistemdir. Şu anda İstanbulda Kadıköyden Büyükçekmeceye kadar olan benzer lastik tekerli metrobüs hattı da yolcu kapasitesini kaldırmamaktadır. Oysa raylı sistem olsaydı problem olmazdı. Kesin çözüm raylı sistemdir. En ekonomik ulaşım çözümüdür. Dünyanın çoğu büyük kentlerinde bu sistem uygulanmaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (4 yıl önce)
    Kayseri'deki ulaşım imkanları ve ucuzluğu yanında Malatya'da işlevsiz 10 duraklık yere şehirler arası yol parası gibi para vermek insana çok koyuyor. Cimri diye isimleri çıkmış asıl cimrilik Malatya'da hizmet vs 0
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyadan (4 yıl önce)
    a.çakırın günü kurtarmak uğruna malatyamıza attığ en büyük kazık bu trambüs meselesidir, vizyonu olsa üniversiteden osb.ye, gedikten şehir mezarlığı istikametine dogru iki metro hattı yapar malatyamıza çok önemli bir eser kazandırırdı, maalesef yapmadı şimdi bu trambüsler atsan atılmaz satsan satılmaz, diğer şehirlerde başlatılan ve bitirilemeyen metro hatlarını ulastırma bakanlığı bitirip teslim etti geçmiş olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ümit (4 yıl önce)
    Eskiden 3 büyük şehirden sonra hemen çağı yakalayıp ilk elden bunu şehrine getiren Malatya Şimdi bakıyosunuz bizim ayarımızda şehirlerde olanların yarısı Malatya'da yok. Sonra buna şükür buna Şükür diyoruz.evlere gelince 1 milyon liradan satıyoruz. Evlerin 500 bin liradan başladığı şehirde kimse tramvay maliyetlidir falan diyemez parası yoksa belediyenin ev yapıp satsın başka işlere girmesin :)))
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut Cemal Güngör (4 yıl önce)
    Yıllarca oyalanan Malatya halkı, nihayet hakettiği araca ulaşmış bulunuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Uzaylı (4 yıl önce)
    Adamlar uzaya metro kuruyor malatya halen troleybüsü tartışıyor. Yazık ya bu memlekete neden düzgün işler yapılmıyor. Neden günü kurtarma peşindeler. İleriyi düşünen hiç mi yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Çok güzel bir yazı, teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ddt (4 yıl önce)
    Tramvay yapmak ne kadar zor Allah aşkına bu sistemler yapildi ..dunyanin parasi harcandi.. Eskişehir'e, Konya'ya gidince tramvay hattini görünce kendi memleketim icin üzülüyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Müslüm kurt (4 yıl önce)Ddt isimli kullanıcı yorumuna
    Tramvay güzelmi yolları ikiye bölmesi
    0
    0
    Yanıtla
  • ilkerefendyy (4 yıl önce)Ddt isimli kullanıcı yorumuna
    orda yol var çünkü. bizim yollarda yürüyemiyoruz bile.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Yazarın aklına ve kalemine sağlık. Tarihsel bir girş ile bugüne kadar uzanan zaman içerisindeki gelişmeleri bilgilendirici şekilde anlatmıştır. Dün bir yerel tv kanalında MOTAŞ Genel Müdürünü izledim. Hafif raylı ve metro sistemlerinin rantabl olmadığını ve bugünki trambüs sistemine göre 7 katlı maliyetli olduğunu söylemiştir. Hayretler içinde kaldım. Lastik tekerlekli toplu taşıma araçlarını, raylı sisteme göre daha avantajli olarak anlattı. Eskişehir nüfus yoğunluğu olarak Malatya ile aynıdır. Bu hafif rayli sistem Eskişehir'de mükemmel işlemektedir. Bunu nüfusa ve diğer maliyet kalemlerine bağlamak tam manası ile bilgisizlik ve liyâkatsizliktir. Malatya vakit geçirmeden raylı sisteme geçmelidir. Toplu ulaşım ve çevre kirliliğini önlemek için bu kaçınılmazdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Trambüs malatyanın hafızasına kazındı o dönem.neden derseniz zamanın belediye başkanı yaklaşık 20 milyon avro ya yerli ve milli olarak ihaleye vermişlerdi.sonrada kur artışından ötürü belediye kasasından ekstra yüklü miktarda para çıkmıştı.belki unutan hemşehrilerimiz olmuştur,hatırlatayım dedim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kovid 44 (4 yıl önce)mlx isimli kullanıcı yorumuna
    Ttambus çok konforlu ve rahat değil...metro veya tramvay ile kıyaslanamaz bile...trambusun tek faydası..kısa vadeli olarak otobüs yükünü azaltti..taş çatlasın 20 yıl ömrü var malatyada
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    Teşekkürler...
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (4 yıl önce)
    1. Hafif raylı sistem 2. Şehir Hastanesi 3. Yeni Hava alanı 4. Kuzey ve Güney Çevre Yolu 4. Yeni Alt Merkezler 5. Yeni Parklar ve Yeşil Alanlar 6. Kapalı ve Açık Oto Parklar 7. Köprülü Kavşaklar ve Yeni Alt-Üst Geçitler Malatya'nın acil çözülmesi gereken sorunlarıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (4 yıl önce)pasa44 isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya ne zaman AKP oy vermekten vazgeçer bu dedikleriniz gerçekleşir. Sadece AKP li diye seçilen yetersiz bakiyeler ile çok zor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • pasa44 Bu listeye Her türlü atlı sporların yapılabildiği (at yarışları dahil) Atlı Sporlar Merkezini de ekleyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Müslüm kurt (4 yıl önce)
    Sayın Başkanımız Ahmet çakır bu projeyi yaparken kimler köstek olmadı ki hatırlıyalım kim ne derse desin Ahmet çakır başkanın Malatya mıza çok şeyler yaptı yolu açık olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Hııı hatırlamamıyız kardeş trambüs projesini.hatta sende hatırlarsan 20 milyon avro gibi bir paraya ihale edilmişti.ve kur artışından yanlış hatırlamıyorsam 10-12 milyon tl gibi yük fazladan belediyeye mal olmuştu.
    0
    0
    Yanıtla
  • trambüs projesi çöpe Selo bşkn tarafından çöpe atıldı yerine körüklü otobüs alındı hemde Bi eM Si yni BMC, yani görünürde Ethem Sancak'ın şirketinden
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Bu tür araştırma yazıları çok beğeniyorum. Kaleminize sağlık. Gönül isterdi ki yöneticilerimiz günü değil de 50 yıl sonrasını düşünüp raylı sistem kursalardi.
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları