SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya, "Bir Şehir Merkezi Nasıl Olmamalı?" Sorusunun Yanıtı Oldu!.

Malatya,
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'nın, yeniden imarı gerekçesiyle, depremden haftalar sonra kapalı kapılar ardında alel acele yapılan görüşmelerin ardından Ankara merkezli Hilmi Güner mimarlık firmasına hazırlatılan kent merkezi (çarşı merkezi) projesinin, modern kent tasarımından çok uzak, rantı önceleyen bir düşünceyle hazırlatıldığının, yapılan tasarıma ilişkin görsellerin ortaya çıkmasıyla başlayan kentin geleceğine yönelik umutsuzluk, projenin büyük çapta ortaya çıktığı mevcut görüntüyle "Malatya'ya yazık ettiler" dedirtti.

 Hazırlanan projenin, çarşı merkezine geniş ve refah alanlar sunmak yerine birbirine neredeyse bitişik beton binalar içermesi, arada 'düzgün bir yol dahi olmaması', iç karartan bir çarşı merkezi ortaya çıkarırken, birçok kişinin "Adeta Malatya M Tipi Kapalı Cezaevi" yorumları, inşaatların son görüntüsüyle adeta tescil edildi.

KAPALI KAPILAR ARDINDA ALELACELE HAZIRLANDI..
Depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya kent merkezinin, batıda Turgut Temelli Caddesi, doğuda Akpınar, güneyde İnönü Caddesi, kuzeyde Çevre Yolunun çevrelediği bölümde, depremde yıkılan binaların yanı sıra hasarlı binalar da yıktırıldı.

GÖRSEL: Ortaya çıkan ilk görselde, Söğütlü Cami binaların arasındaydı

Malatya kent merkezi başta olmak üzere birçok bölgenin yeniden imarıyla ilgili taleplerin, istekler depremin yarattığı diğer sorunlar büyük çapta devam ettiği için konuşulmadığı bir dönemde, mimarlık- mühendislik eğitim kalitesi yüksek ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Yıldız Teknik başta olmak üzere, üniversitelerin ilgili bölümlerinin yapacağı sosyolojik, kültürel, ekonomik araştırmaları da kapsayan bir çalışmanın ardından, köklü kurumsal yapısı olan bu üniversitelerce imar projesi hazırlanması gereği konuşulurken, bu işin Ankara merkezli Hilmi Güner Mimarlık firmasına verildiği ortaya çıktı.

Bu firmanın Mayıs- Haziran aylarında çarşı merkezinde yaptığı ön çalışmanın ardından ortaya çıkan proje görsellerinde, birbirine bitişik, adeta cezaevi kampüsünü andıran bir yapılaşma, Söğütlü Cami'nin bu binalar arasına sıkıştırılmış görüntüsü büyük tepki gördü ve tartışma yarattı.

GÖRSEL: İkinci görselde ise Söğütlü Cami projeden tamamen çıkarılmış, çarşı merkezi adeta beton bina bloklarına boğulmuştu ve proje uygulandı

İLK VE SON BİLGİLENDİRME!.

Projeyi hazırlanan mimarlık firmasının sahibi Mimar Hilmi Güner, Temmuz 2023'te projeyle ilgili olarak ilk ve son kez bilgilendirme yaptığı toplantıda, "“Bakanlıkla beraber bütün deprem bölgesini gezdik.  Daha sonra da Malatya’nın kent merkezini inceledik.  Gezdiğimiz zaman şunu anladık, şehrin hafızasını tekrara sağlamak için Yeni Cami ve çevresindeki tüm yapıları tekrar toparlarsak şehrin hafızasını iyi bir başlangıçla oluşturabileceğimizi düşündük. Buralardaki mülkiyet durumunu ve bağımsız bölüm sayılarını öğrenerek, doğru mimari ve şehircilik planı ile tekrar oluşturmaya çalıştık. Malatya’da 3. depremin olması nedeniyle hasar tespit raporları bir daha revize edilince bu süreç biraz uzadı ve biz projeyi 7-8 kere çizmek durumunda kaldık. Ortalama ticaret alanını 40 metre kare olarak belirledik.  Ayrıca eğer yapınızın emsali 0.40 ise o kadar bir emsal verilecek. Cephe boylarını önceki haliyle bir tutabiliriz. Yani ticaretin ölmemesi, için bazı noktalarda esnek davrandık. Şehrin merkezinde yapılan tüm yapılarda bodrum katları öneriyoruz. Ayrıca bu bölgeye 2 bin araçlık otopark ilavesi de sunacağız. Bu bölge 27 adadan oluyor ve bu adaları tek tek çalıştık. Malatya’daki her yapıda bodrum katı olacak, zemin etüdü yapılacak, hiçbir yapıda asma kat olmayacak, çatı arası kullanımı olmayacak, kapalı açık çıkma olamayacak. Konut altı ticarete mümkün olduğu kadar izin vermemeye çalıştık. Yapılardaki simetriye önem vereceğiz." şeklinde bilgi verdi.

Ancak, dönemin Selahattin Gürkan başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, 'modern şehircilik' anlayışından tamamen uzak, rantı önceleyen bir amaçla yapılan projeye müdahale etmemesi, seyirci kalması ve hatta onay vermesiyle ortaya çıkan projede, 'Kuyumcular Lobisi' diye de adlandırılan etkili bir grubun müdahalelerinin projenin özellikle Söğütlü Cami ve eski belediye binası karşısındaki Kuyumcular Adası denilen bölümü, rant bekleyenlerin öncelendiğini ortaya koyarken, tepkilerin ardından ortaya çıkan yeni proje görselinde, Söğütlü Cami'nin 2 asıra yakın süredir bulunduğu yerden 'uçurulduğu' ortaya çıktı. Cami uçurulmuş, yerine beton blok binalar tasarlanmıştı. Bu da tepki toplayınca, cami önce Akpınar tarafına yaptırılacak bir iş merkezine dahil edildi.

ZEMİN ETÜDÜ YAPMADILAR, CAMİYİ UÇURDULAR..

Malatya'nın büyük yıkım ve can kaybına yol açan depremdeki yaralarının sarılması amacından önce, yeniden imarın sorumlusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı adına, projenin sahibi olarak ortaya çıkan Emlak Konut'un, 'projeden yüzde 30'luk kar' beklentisi nedeniyle çarşı merkezinin bina ve beton yoğunluğuna gömüldüğü konuşulurken, inşaat çalışmaları da yine alelacele başlatıldı.

GÖRSEL: Söğütlü Cami'nin Soykan Parkı yanına yaptırılmasını engellemeye yönelik, Söğütlü'yü  Yeni Cami'ye göre çok büyük gösteren ölçekle yerleştirildiği bu görselin ortaya çıkması ve kamuoyu tepkisinin ardından yeni yer eski belediye meydanı oldu..

Malatya merkezde, özellikle de çarşı bölgesinde yeraltı suyunun yer yüzeyinin 3-4 metre altında olduğu, bölgede yüzlerce su kaynağı bulunduğu bilinmesine karşın, depreme karşı sağlam bina inşaatı için mutlak gerekli denilen zemin etüdü yapılmadan inşaata girişilince, ilk temel kazısı yeri olan 'Bakırcılar Çarşısı' bölgesinde açılan temel çukuru suyla dolunca çalışmalar durmak zorunda kaldı.

Bu durum, bölgedeki yeraltı sularının hazırlanacak bir proje çerçevesinde toplanıp, şehrin kuzey bölgesindeki tarla ve bahçeleri için 'altın değerinde' olan sulama suyu olarak drene edilmesinin gerektiği konuşulurken, bu yapılmadığı gibi kazık çakma, suyun akışını engelleyecek perde beton duvarlar yapılması (Saray Mahallesi örneği) yolu seçilerek, köklü çözüm olmadığı gibi daha büyük maliyet getiren bir yol tercih edildi, sonrasında temeller atılmaya başlandı.

SON DURUM: Aşağıdaki tüm fotoğraflar, Malatya Çarşı merkezi projesinin son durumunu yansıtıyor.

Bu arada, vakıf malı olan Söğütlü Cami'nin yerine el konulmasının ardından, cami için yine modern kent tasarımında çok önemli yeri olan yeni bir meydanın yaratılması yerine, kentin eski belediye binasının yıkılmasıyla kazanılan meydanı cami alanı olarak gündeme getirildi. 31 Mart 2024 seçimlerinde Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine getirilen Sami Er'in muhalefeti ve bir önceki Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki'nin talimatıyla, Soykan Meydanı'nın yanındaki bir alanın cami yeri olarak belirlenmesi, 'rant lobisi'ni durdurmadı. Çevre Bakanı değişip Murat Kurum bu göreve getirildikten sonra, eski belediye binasının bulunduğu meydan, Söğütlü Cami'nin yeni yeri olarak belirlenirken, Soykan Meydanı'nın yanında, 'Kuyumcular Adası'nın buraya cepheli bir blokunun iptal edilerek cami için ortaya çıkarılan bölümün yeniden ilk projedeki blokun yapılmasını gündeme getirdi. Ancak, cami için planlanırkan vazgeçilen bu alana bina yapılma talebi, Sami Er'in karşı çıkmasıyla engellendi, söz konusu bölümün, 'meydan' olarak Soykan Meydanı'na dahil edilmesi sağlandı.

Soykan Parkı yanındaki alandan vazgeçilip, Söğütlü Cami'yi eski belediye meydanına nakledilmesini sağlamak için, caminin Soykan Meydanı'nın yanına konulması halini yansıtan, Söğütlü Cami'yi, Yeni Cami'nin yanında çok büyük gösteren, abartılı ölçekli bir görsel de kullanılarak, kamuoyunun etkilenmesi, kentin bir meydanının yerine cami yapılması için onaylanması sağlandı.

'BİR KENT MERKEZİ PROJESİ ASLA BÖYLE YAPILMAZ'IN ÖRNEĞİ..
Görseller ve temel aşamasındaki görüntüler nedeniyle büyük tepki toplayan çarşı merkezi projesi, binaların ortaya çıkmaya başlaması ile büyük bir hayal kırıklığına dönüştü.

Birbirine çok yakın yapılan binalar arasında neredeyse düz yol bulunmaması, yolların darlığı, 'küçük arsaya olabildiğince fazla bina sığdırma ve imar affını bekleme (!)' beklentisini ön plana çıkaran gecekonduculuk mantığının bir şehir merkezine uygulanması olarak Malatya'da gerçeğe dönüştürülürken, çıkan manzaranın "Bir kent merkezi projesi asla böyle yapılmaz'ın örneği oldu.

Mimarlık ve mühendislik fakültelerinde ders konusu olması gereken bu 'kötü proje ve uygulaması'nda, ayrıca sosyolojik bir çalışma yapılmamasından kaynaklanan bir sorun da, yerlerin hak sahiplerine ve talep edenlere dağıtılması aşamasında ortaya çıkacak gibi.

KIYAMET DAĞTIIMDA KOPACAK!.
İnşa edilen genel olarak Akpınar ve çevresi olarak adlandırılan bölgede, depremden önce bulunan iş merkezleri, iş hanları ve binaların, meydan ve caddeye cepheli olanların dışındakilerin üst katlarına herhangi bir talebin olmadığı, buralardaki boş dükkanların, dairelerin süfli ve gayri meşru işler yapan kimi şahıs ve grupların faaliyet gösterdiği, ayrıca polise kayıt bildirmek durumunda olan otel vs. gibi yerlerde konaklayamayacak 'kayıt dışı' şahısların barındığı yerler olduğu biliniyor.

Çarşı projesiyle bu alanın daha önceki durumunun değerlendirilmeden yapılan binalarda, ana cadde ve meydanlara yakın olan yerler dışındaki daire ve işyerlerine bir talep olmayacağı öne sürülüyor.

Ayrıca, bu bölgedeki işyerlerinin, mülkleri yıktırılan ancak yeterince bilgilendirilmeyen hak sahipleri ile Emlak Konut'un pazarlayacağı kişi ve kurumlara devri- satışıyla birlikte ortaya çok ciddi 'paylaşım, haksızlık' iddialarıyla çok ciddi sorunların ortaya çıkacağı, bunların çok sayıda davaya yol açacağı değerlendiriliyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Admin dikkatine (haber değeri taşır) (1 saat önce)
    Merkez-3 olarak geçen dernek ve fuzuli caddelerinin rezerv alanları askıya alındı. Şuan belediye imza topluyor. Muhtemelen 5 konaklar,fuzuli gibi değerli yerleri vermek istemiyorlar. Bu konuda haber yapar üzerlerine giderseniz çok iyi olur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Böyle halka böyle çarşı (2 saat önce)
    Beter olun sayın sevgili Malatya halaycı ekibi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Halk (2 saat önce)
    Vallahi de billahi de bu halka çok bile. Rte nin yerinde olsam daha beter ederim
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Asrın mimarı (2 saat önce)
    Milli servetin heba oluşunu çok güzel yansıtan bi proje olmuş, vizyonları sinir hastası edecek kadar muazzam. Tüm yetkililerin eline sağlık bundan kötüsü olamazdı buda bir başarı yazık o paralara yazık o emeklere herneyse artık yapacak bişey yok geçmiş olsun ama o mimarın oscar alması lazım kalan ihaleleride alması lazım yetkililere duyurulur
    %86
    %14
    Yanıtla
  • kemal (3 saat önce)
    yazıp yazıp sildim ne yazayım diye sonuc olarak kaybeden malatyanın ta kendisi .....
    %84
    %16
    Yanıtla
  • ali (3 saat önce)
    Gerçek Malatyalilar bu saçma planı hazırlayan hatırlatanı pofpoflayani süsleyip anlatanlari asla unutmayacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (3 saat önce)
    Ülkenin en berbat projesi yarışması olsa sanırım şu resim birinci olurdu. Ayrıca Ankara merkezli firmayida bir dinlemek lazım böyle ucube projeyi neden niçin neye göre çizdin diye sormak lazım.Bu şehirden hiçbir halt olmaz bundan sonra yapılacak şeyler içinde zaten ümidim yok,umrumda da değil isterse hiç yapmasınlar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali d (5 saat önce)
    Şu anda bekleme modu açık. Yarın kuralar çekildiğinde itirazlar, mızmızlanmalar başlayacak. Ancak atı alan Üsküdar'ı geçmiş olacak ve tabi ki bundan da ötesi bir ucube şehir projesi bitmiş olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (6 saat önce)
    Depremden sonra halay çeken ekiple şifre pazarında ki ekibe dağıtılsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 saat önce)
    Baştan söyledik dinletemedik ki.. istasyon caddesinden cosnuke kadar sağlı sollu her yer yikilip binallar 10 mt geriye çekilerek caddeye bakan bölümler depreme dayanikli sensörlü fore kazikli 10 kat yapilmaliydi.. oteller, hastaneler, ofisler, büyük mağazalar, iş hakları ve iş merkezleri için bol bol yer açılmış olacaktı.. bu binaların arka kısımdaki binalar da altı dukkanli 5 kat olacaktı... ayrıca caddeye bakan dukkan ne demek.. İstanbul da Kadıköy de elektronik çiler carsisi, sirkeci de yine öyle.. 4 katlı iş hanlari içinde hepsi var.. dukkanlar yanyana.. malatyali da bir zahmet girsin dolassin alışveriş yapsın.. çarşı merkezi hepsi iç içe olunca 4 kat ruhsat verilince sığmadı tabiki iş yerleri... mimar da böyle saçma sapan birsey çizdi..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • gazi (8 saat önce)
    mimar, şehir planlamacısı vs değilim ama bu kadar karışık dar bir çarşı merkezi olmamalıydı, geçiş azlığı dar ve yüksek binaların arasında kullanışsız ufacık meydanlar. Bu kadar dar ve U şeklinde ki binaların arasında son yıllardaki güvensiz ortamı da katarsak aile ile girilmez. Haber metnini tam okuyamadım kaçırmış olabilirim ama özele bırakılmamış belediye gibi kurumların işleteceği güvenli ihtiyacı gören otopark ve yol trafik düzenlemesi vs ile alakalı çalışmalar vardır heralde.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Polat (8 saat önce)
    Yepyeni sağlam binalara sahip niteliksiz çirkin bir çarşımız olacak. İşin başındakiler niteliksiz rantçılar olursa sonuç başarısız olur. Seçen korkak ve cahil olursa tabi işin başına da niteliksizler geçer.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (9 saat önce)
    Malatya tabiri ile yazzıklar olsun. Kendileri yetmezmiş gibi yeni yetmeleride kuyumculardan otoparkçılardan.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • atabey (10 saat önce)
    Yapılan örnek mimari projeyle alakası olmayan saçma sapan bir iş yapıldı. Yazık valla yazık bizim neslin zaten bir anısı kalmadı oralarda . Yeni nesilde beton blok çarşıda neler yapar kim bilir. Birde yanılırım İnşallah Malatya pasaj kültürü olmayan bir il üst katlarda kim iş yapacak buralarda. Vah Malatya Vah.... Tramvayı da unutmayalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mazlum (10 saat önce)
    Malatyamıza yazık oldu .Askeri kışlası gibi bir proje.Çok bilmiş Malatya halkı ancak eleştiriyi çok yapıp ama hiç bir icratta bulunup hak aramayan bir toplumuz
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ali (10 saat önce)
    Herkes eseri ile öğünür. AKEPE seçmenide seçtiklerinin yaptıkları ile öğünsünler.... İhanetin özeti yazı ve görsellerde
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esnaf (10 saat önce)
    Bilen bilmeyen herkes konuşursa böyle bir sonuç çıkar. Vatandaş şehir planlamacılarına fırsat vermedi. Camiye uğramayan adam Söğütlü caminin yerini beğenmedi
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Battalgazili (11 saat önce)
    Velhasıl düz ovaya geniş yolları, caddeleri, kaldırımları, meydanı olan bir şehir kuramadık, kuramıyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (11 saat önce)
    Aslında doğal olaylar insanlara bazen yol gösteriyor.Fakat insanoğlu herşeye rağmen bildiğini okuyor.Malatya gibi yerleşim için geniş düzlüklere , daha sağlam zemin değerlerine sahip bir ilde yapılan uygulama ve neticesi doğru değildir.Kentin merkezindeki bu alan kesinlikle meydan olarak bırakılmalıydı.Fakat madalyonun bir diğer yüzüne bakacak olursak bölgedeki esnafın siyasilere yaptığı baskının ,herkesin aynı alanda işyeri talep etmesinin sonucu budur.Malatya ve malatyayalılar nedense uzun yıllardır doğru sonuca ulaşamadı ve ulaşamayacak gibi görünüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fırat (11 saat önce)
    Bu devlet dünyanın en iyi çarşısını da yapsa istemezük beğenmezük dersiniz.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • İnsanda biraz göz olur mizan olur.Bırak dünyayı,avrupayı!Türkiyenin hiçbir şehir merkezi bu kadar çirkin planlanmamıştır.Çirkinliği binalar yükseldikçede ayyuka çıkmaya başlamıştır.Ya Malatya dışında bir şehir görmediniz yada menfaatiniz gereği farkında olmadan komik duruma düşmüşsünüz.Güzel güzeldir.Deprem bile yaşamamış bir Eskişehir,Kayseri gibi bir şehre kim çirkin ve düzensiz diyebilirde biz böyle şehir istemezük der.Mesela Kuyumcular çarşısı sana göre ne kadar güzel duruyor değilmi?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Git 22 bin lira ile makarnanı ye çok düşünme böyle şeyleri sen :))))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (12 saat önce)
    Malatya için en kötü proje hangisi yarışmasını kazanan adaya sonunda projeyi yaptırmayı başardılar. Bravo size. Dünyanın hiç bir yerinde Afrika dahil böyle bir projeyi kimseye çizdirip bir de yaptırmazlardı. Bunu Malatya da başardılar. Dünyanın en kötü projesini Malatyanın kalbine yerleştirdiler. Bu projenin çizdirilmesinde, onaylanmasında ve yapılmasında katkısı olan herkesin günah hanesine bu proje yaşadıkça günah yazmaya devam edecektir. Bu projeyi çizen, çizdiren ve yaptıran, ayrıca yetkisi olupta karşı çıkmayan, seyirci kalan herkesin bu proje yaşadıkça günah hanesi açık kalacak ve günahlar eklenmeye devam edecektir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan44 (12 saat önce)
    Şehrin yüzyılına ihanet ettiler 50 yıl sonra ki nesil bile bunlara sövecek Yazıklar olsun şehirde bir tane namuslu bir kamuoyu olsa bu hançer şehre saplanmazdi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Telefoncu (12 saat önce)
    Ben tükanın önüne park yapılmaz diye dubamı bile yaptırmışım yol park problem duruyu çünkü hayırlısıyla bir geçekte
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Faruk (15 saat önce)
    Telefoncular terziler çay ocakları berberler kuyumcular alt katlar bizim diyor.. yazıda geçtiği gibi dağıtım da kıyamet kopacak
    %97
    %3
    Yanıtla