Depremin Yıkımının Ranta Dönüştüğü Şehir Malatya
Mustafa Bahadır Altaş
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com
Malatya; Anadolu’nun kadim şehri. Cumhuriyet döneminin siyasetine damga vurmuş İsmet İnönü ve Turgut Özal'ların memleketi.
Tarihin hiçbir döneminde düşman işgaline uğramamış Malatya 6 Şubat depremleri sonrasında, acımasız ve fırsatçı rantçıların adeta işgali altında.
Liyakatsiz ve yetersiz idarecilerin beceriksizlik yarışına girdiği şehirde işler her gün içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.
Her şeyi en iyi ben bilirim egosu ile depremin yıkım etkisini ve kendi beceriksizliklerini örtbas etmek için alelacele göz boyarcasına Malatyalıların önüne konulan projede, gömleğin ilk düğmesi bakırcılar çarşısının temelinin atıldığı o gün yanlış iliklenmişti.
Malatya’nın geleceği ve insanımızın yaşam hakkı ile can güvenliği için, yıkılacak bina varsa kimin olursa olsun yıkılsın fakat yıkarken de insanların hakkına hukukuna zarar gelmesin.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda yer alan düzenlemeye göre; Riskli Alan “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alanı”, Rezerv Yapı Alanı ise “Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanları” ifade etmektedir.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında Malatya’nın yeniden inşası için belirlenen rezerv alanları ile ilgili kamuoyuna bilgi olarak yansıyan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenmiş hiçbir rezerv alan olmadığı gibi 6306 sayılı kanun kapsamında Cumhurbaşkanlığınca Malatya da hiçbir bölgenin riskli alan olarak belirlenmediği bilinmektedir.
Bir şube müdür vekili imzası ile vatandaşa gönderilen yazıda yer alan 6306 sayılı Kanun’un 6/A maddesi gereğince işlem yapılabilmesi için yıkım yapılacak bu bölgelerin yine bu kanun kapsamında riskli alan veya rezerv yapı alanı ilan edildiğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararından veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının da belirtilmesi gerekmez mi?
Ya da ilgili yönetmeliğe uygun olarak tespitler ve bilgilendirmeler yapılması gerekmez mi?
Bu şartlar altında yapılan uygulamalar doğru değildir.
Bu konuda sessiz kalan mimar ve mühendis meslek odalarının sorumluluğu büyüktür. Bugün değilse ne zaman Malatyalıların yanında olacaksınız?
Bu şehri yönetmeye talip olan belediye başkanları ve sessiz kalan siyasiler; siz ne zaman Malatya yapılan haksızlıklara karşı duracaksınız?
Malatya’nın yeniden inşası için bu tarihi fırsatı kaçırmayın, vatandaşa doğru ve gerçekleri söylemekten imtina etmeyin.
Bir söylenti ile 28 bir başka söylentide ise 43 rezerv alan var diyorlar!
Ankara'da günü birlik değişen projeler ve kapsam dışı kalan alanlar.
Malatyalı kime ve neye inansın?
Yazık ediyorsunuz bu şehre, bu şehrin insanlarına...
Şehrin geleceği için bugünün karar vericileri, siyasileri, bürokratları; hepiniz sorumlusunuz ve vebal altındasınız.
____________
GÖRSEL: Rezerv Yapı Alanı kapsamına alınan Atatürk (Kışla) Caddesi'ndeki mülk sahiplerine, ‘kapı numaraları’ muhatap alınarak yapılan, yasal tebligat nitelikleri eksik sözde ‘ilanen tebligat’, Malatya'daki keyfiliğin, vatandaşın malına çökmenin, ‘askıdaki’ belgesi