Özal'ı Bir Kez Daha Anarken..
Malatyalılık ruhunun yaşatılması için Turgut Özal’ı anmak sadece..
Mustafa Bahadır ALTAŞ Yazdı mba@mbaymm.com
Bir şehrin tarihteki yerini belirleyen değerlerden biri de o şehirde yetişen önemli siyasi kişiliklerinin varlığıdır. Malatya da yetiştirmiş olduğu Mustafa İsmet İnönü, Turgut Özal gibi Türk siyasi hayatına ve cumhuriyet dönemine damga vuran önemli isimleri ile her platformda anılmaktadır.
Malatyalılar olarak bizim görevimizde, tarihe mal olmuş bu isimleri ölümsüzleştirerek gelecek nesillere rol model olarak taşınmasını ve yaşatılmasını sağlamak olmalıdır. Tarihe mal olmuş bu kişileri yaşatmanın da en güzel örneği onların yaptıkları eserlere sahip çıkarak açmış oldukları yolda isimlerini taşıyan eserlerde yaşatmaktır.
1974 yılında vefat eden Türkiye Cumhuriyeti ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı Malatyalı İsmet İnönü’nün isminin verildiği üniversitenin kurulması, kurulan bu üniversitesinin tıp fakültesi bünyesinde oluşturulan tıp merkezine Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Malatyalı Turgut Özal’ın isminin verilmesi ahde vefa duygusunun ön güzel örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ben de bir Malatyalı olarak, bu toprağın yeşertip tarih sahnesine çıkarmış olduğu büyük isimlere manevi borcumu bir nebzede olsa ödeyebilmek, onların bıraktıkları mirasa sahip çıkma görevini yerine getirebilmek amacıyla; Malatya SMMMO Başkanlığım döneminde 2010 yılının Temmuz ayında meslek yaşamımızın 20.yılı nedeniyle yapılan toplantıda “Malatya olarak sorunlarımız olmasına rağmen ümitsiz değiliz, birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece sorunların üstesinden gelebiliriz Malatya’mızın sorunlarına çözüm olacak iki önerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunlardan birincisi kayısının geleceğinde önemli bir katkı sağlayacak Lisanslı Depoculuk’un ilimizde kurulması ikincisi ise, yıllardır atıl duran vagon onarım fabrikası arazisi üzerinde Turgut Özal Teknik Üniversitesi’nin kurulmasıdır. Bu projelerin hayata geçilmesi ile Malatya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı önemli ölçüde gelişim gösterecektir” şeklinde fikirlerimi açıklayarak öneride bulunmuştum.
İlerleyen tarihlerde kaleme aldığım yazılarımda bu konuyu sürekli gündemde tutmak istedim.
8 Mart 2016 Tarihinde ‘’www.malatyahaber.com’’ haber sitesinde yayınlanan yazımda; “Bugün Turgut Özal' a ahde vefa günüdür. Malatya’da kurulacak olan 2. üniversite için başka bir isim aramak veya bu konuyu tartışmaya açmak her geçen gün kaybettiğimiz Malatyalılık ruhunun yok olmasına neden olacaktır. Malatya’da kurulacak 2.üniversite Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Malatyalı 2. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ismi ile kurulmalıdır. Kurulacak olan 2. üniversitenin teknik bir üniversite olması bilişim ve teknolojinin önem kazandığı günümüz de Turgut Özal’ın misyonuna ve vizyonuna da uygun olacaktır. Malatya organize sanayi bölgelerine yakın olan ve atıl bir vaziyette bulunan, her yıl satışa çıkartılan Vagon Onarım Fabrikası arazisi üzerinde kurularak Turgut Özal Teknoloji ve Bilişim Üniversitesi ile Malatya organize sanayi bölgesi içinde teknokent havzası oluşumu sağlanabilinir” şeklinde ifadelere yer vermiştim.
Malatyalılardan bu konuda gelen yoğun talepler üzerine 18 Mayıs 2018 tarihinde “Malatya Turgut Özal Üniversitesi” adında Malatya’da bir devlet üniversitesi kurulmasına ilişkin kanunun kabul edilerek Resmi Gazete'de yayınlanması Malatyalılar olarak bizleri çok sevindirmiştir.
O günden bugüne geçen zamanda Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nin her geçen gün gelişmesi ve başarılı çalışmalara imza atması da Malatya adına önemli bir kazanımdır. Bu konudaki isteğimiz yaşama dair ne varsa dijital ortama taşındığı günümüzde üniversitenin Turgut Özal’ın istediği teknoloji ve bilişim üniversitesi olarak öne çıkması ve eğitimine bu konuda daha çok ağırlık vermesidir.
Zaman zaman hissettiğimiz gibi, bu üniversitenin güdük kalmasını sağlamak ve gelişiminini önlemek isteyen, bunun için kendi kişisel ve mensubu oldukları çevrelerin çıkarlarını Malatya çıkarlarının önünde tutanlara, sıfatları ne olursa olsun engel olunmalı, fırsat verilmemelidir.
Metehan’dan Atatürk’e kadar uzanan 2 bin 500 yıllık tarihimizde, Türk liderler şartlar ne kadar zor olsa da başka liderlerinin imkânsız olarak gördükleri olayları gerçekleştirmeyi başarmışlardır. Bunun yakın zamandaki örneği de Turgut Özal’dır.
Turgut Özal, siyasetten spora spordan sanata yönetim biçimleri ve aldığı kararlarıyla, yaptıkları reformlar ile Türk siyasi tarihine damga vurduğu gibi aynı zamanda başta Türk Dünyası olmak üzere Ortadoğu’dan Balkanlara uzanan bir coğrafyada hem İslam dünyasına hem de dünya siyasetine damgasına vurmuş dünyada Türkiye’nin adını ve gücünü yeniden gündeme taşımıştır.
Türk siyasi tarihinde halkın ‘tontonu’ Turgut Özal, kendine has kişiliği ile; gelenekçi, demokratik liberal ve babacan bir liderlik sergilemiş, belirli kesimlerden eleştiriler alsa da tüm siyasi kesimlerin akıllarında sevilen bir lider olarak kalmıştır.
Dün Özal’in adını siyaseten anmayan, vefat yıldönümünde bile hatırlamayan siyasilerin ve STK’ların bugün Özal’ı anmak için yarışa girmeleri düşündürücü olsa da bunu Malatya adına bir kazanım kabul ederek siyasi görüşü ne olursa olsun Malatya’nın değerlerine sahip çıkılması adına önemli bulumaktayım.
Malatyalılık ruhunun yaşatılması için Turgut Özal’ı anmak sadece mesajlarda kalmamalıdır. Özal’ı anma etkinliklerini “Turgut Özal’ın siyasi kişiliğinde devlet yönetimi, dış politika, ekonomi ve maliye politikaları” başta olmak üzere Turgut Özal’ı anlamak ve gelecek nesillerde yaşatmak olmalıdır.
17 Nisan 1993 tarihinde vefat eden Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı vefatının 27. yılında rahmet ve şükran ile anıyoruz. Ruhu şad mekânı cennet olsun.
Yazarın malatyahaber.com'daki diğer yazıları için aşağıdaki linki tıklayınız