SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

Depremin Yıkımının Ranta Dönüştüğü Şehir Malatya

Depremin Yıkımının Ranta Dönüştüğü Şehir Malatya
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır Altaş
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Malatya; Anadolu’nun kadim şehri. Cumhuriyet döneminin siyasetine damga vurmuş İsmet İnönü ve Turgut Özal'ların memleketi.

Tarihin hiçbir döneminde düşman işgaline uğramamış Malatya 6 Şubat depremleri sonrasında, acımasız ve fırsatçı  rantçıların adeta işgali altında.

Liyakatsiz ve yetersiz idarecilerin beceriksizlik yarışına girdiği şehirde işler her gün içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

Her şeyi en iyi ben bilirim egosu ile depremin yıkım etkisini ve kendi beceriksizliklerini örtbas etmek için alelacele göz boyarcasına Malatyalıların önüne konulan projede, gömleğin ilk düğmesi bakırcılar çarşısının temelinin atıldığı o gün yanlış iliklenmişti.

Malatya’nın geleceği ve insanımızın yaşam hakkı ile can güvenliği için, yıkılacak bina varsa kimin olursa olsun yıkılsın fakat yıkarken de insanların hakkına hukukuna zarar gelmesin.

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda yer alan düzenlemeye göre; Riskli Alan “Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan alanı”, Rezerv Yapı Alanı ise “Bu Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanları” ifade etmektedir.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında Malatya’nın yeniden inşası için belirlenen rezerv alanları ile ilgili kamuoyuna bilgi olarak yansıyan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenmiş hiçbir rezerv alan olmadığı gibi 6306 sayılı kanun kapsamında Cumhurbaşkanlığınca Malatya da hiçbir bölgenin riskli alan olarak belirlenmediği bilinmektedir.

Bir şube müdür vekili imzası ile vatandaşa gönderilen yazıda yer alan 6306 sayılı Kanun’un 6/A maddesi gereğince işlem yapılabilmesi için yıkım yapılacak bu bölgelerin yine bu kanun kapsamında riskli alan veya rezerv yapı alanı ilan edildiğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararından veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararının da belirtilmesi gerekmez mi?

Ya da ilgili yönetmeliğe uygun olarak tespitler ve bilgilendirmeler yapılması gerekmez mi?

Bu şartlar altında yapılan uygulamalar doğru değildir.

Bu konuda sessiz kalan mimar ve mühendis meslek odalarının sorumluluğu büyüktür. Bugün değilse ne zaman Malatyalıların yanında olacaksınız?

Bu şehri yönetmeye talip olan belediye başkanları ve sessiz kalan siyasiler; siz ne zaman Malatya yapılan haksızlıklara karşı duracaksınız?  

Malatya’nın yeniden inşası için bu tarihi fırsatı kaçırmayın, vatandaşa doğru ve gerçekleri söylemekten imtina etmeyin.

Bir söylenti ile 28 bir başka söylentide ise 43 rezerv alan var diyorlar!

Ankara'da günü birlik değişen projeler ve kapsam dışı kalan alanlar.

Malatyalı kime ve neye inansın?

Yazık ediyorsunuz bu şehre, bu şehrin insanlarına...

Şehrin geleceği için bugünün karar vericileri, siyasileri, bürokratları; hepiniz sorumlusunuz ve vebal altındasınız.

____________

GÖRSEL: Rezerv Yapı Alanı kapsamına alınan Atatürk (Kışla) Caddesi'ndeki mülk sahiplerine, ‘kapı numaraları’ muhatap alınarak yapılan, yasal tebligat nitelikleri eksik sözde ‘ilanen tebligat’, Malatya'daki keyfiliğin, vatandaşın malına çökmenin, ‘askıdaki’ belgesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Malatyam (3 hafta önce)
    Türkiye de son 15-20 yıldır tüm şehirler çok daha iyi bir hale geldi. Tüm şehirler daha düzenli bir yapıya büründü. Deprem öncesi için konuşuyorum: Malatya, Antep ve Hatay gibi aşırı mülteci barındıran iller hariç tüm iller ileri giderken geriye giden tek tük illerden birisiydi. Bunun nedenini çok iyi analiz etmek lazım. Belediyenin mensup olduğu partiye işi bağlamak kolaycılık olur zira aynı partinin belediyelerini yıllarca yönettiği birçok şehir oldukça gelişti. Sokaktaki temizlikçiden en tepedeki yöneticisine kadar tüm Malatyalılar kendileri sorgulamalıdır şehrin halini anlamak için...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 hafta önce)
    Türkiyenin en cahil seçmeniymiş sem kumsin millete hakaret ediyorsun.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Kernekli (4 hafta önce)
    Benim evim depremde ağır hasar aldı, yıktılar, demiri satıldı. Kim sattı? Yikob! Hem de sözleşmesiz, kağıtsız küreksiz satıldı! Alan satan kepçe vuran hepsi tutuklandı, Allah polisimizden elini taşın altına koyup vicdanının sesini dinleyen savcıdan hakimden bin kere razı olsun! Malatya’da benim evim gibi hatta daha da fenası enkazın içinde kanı kurumadan satılan demirler var! Üç beş tane de değil! Binlerce var! Yarın öbürgün bu hırsızları da salıverirlerse benim zoruma gidiyor!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlt4463 (4 hafta önce)
    Sayın Bahadır bey'e konuyu gündeme getirmesi nedeniyle Malatyalı olarak teşk.ediyorum. 3 Belediyenin'de aynı partiden seçilmesi buranın 2 katı hizmet alması demektir. Bekliyoruz....!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (4 hafta önce)
    Söz konusu MALATYA ve umut beslemek bu şehrin geleceğine!!!... Türkiye'nin "en cahil" seçmen kitlesinin mevcudiyetinde başımıza gelenler muteberdir. Fazlaca sızlanmadan cahillerin yazdığını yaşayacaktır bu şehir. Cahil ne midir... kabarmayın gubarmayın... okumayan değil... okumaktan bahsetmiyorum ahlak cahilliğidir... başkasının hakkna girme pahasında işe alımda yolsuzluk yapan karşı komşun, soyundan akraban vs... dini inancını satandan ne beklersiniz ki bu şehrin doğru yönetilmesinde doğru aday bekleyesiniz. Şahsım 38 yaşımdayım 12 13 yaşımda yerel seçimlerde ne yaşandıysa komplolar oyunlar artmış devam etmiş ve gelinen günde Malatya iştahlıların rantına malzeme edilmiş bir köy haline getirilmiştir. Cahillerin yazdığını yaşamaya devam edeceksin Malatya ASLINI, DİNİNİ, KÜLTÜRÜNÜ, AHLAKLI TİCARETİ YAŞAMAYI REDDETTİN SÜRECE BUNUI BU DÜNYADA CEZA OLARAK YAŞAYACAKSIN.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Hafta sonu Sivas ve Tokat illerindeydim, özellikle yıllar önce gördüğüm tokata buğün hayran kaldım, imarı şehirin planlaması görülmeye değer zemin dağlık ve kayalık olmasına rağmen 5 katın üzerinde yapı görmeniz çok zor, cadde ve sokaklar tertemiz seyyar satıcıya rastlamanız mümkün değil sabit pazar yerlerinde meyve sebze neredeyse Malatyanın yarı fiyatına, Malatyamız ise az sayıdaki insanın rantçı anlayışına kurban edilmiş bazen diyorum ki Malatyamızı belediye başkanları yerine sayın valiler tarafından hem valilik hemde başkanlık yapıkarak yönetikse buğünden daha iyi olmazmıydı.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Selçuk-İzmir (1 ay önce)
    20 gün oldu Malatya'ya döneli. Gezdikçe psikolojim bozuluyor. Neredeyse herkes mutsuz, herkes umutsuz. Esnaflar çaresiz, mağdur. Her yer yıkılmayı bekleyen binalarla dolu. Gece neredeyse köy görünümüne dönüyor. Evi yıkılmış olup konteyner ya da prefabikler de yaşayanlar beklenti için de ama onlar da umutsuz, mutsuz. Dostlar Kimseden hayır yok. El ele verip ayağa kalkılmazsa Malatya çok uzun süre böyle perişan halde kalmaya devam edecek. Bol nasihat, bol umut ve vaadlere artık tok Malatyalı. Bu sinmişliği atıp doğrulma zamanı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (1 ay önce)
    Ali Yeşildağ demişti , deprem olunca bu başımızdakiler hemen toplanıp bundan ne rant elde edebiliriz hesaplarına başlamışlardır. .demek adam biliyormuş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İrfan (1 ay önce)
    K.kilicdaroglu evi yikilana ev yapacak TOKİ dedi vermediniz, RTE ev satacağız dedi verdiniz, Malatya'ya çivi cakmayan belediyeye yine verdiniz , veliye vermediniz. Malatya bir Antep, Diyarbakır,konya,Kayseri, Mardin gibi değer verilecek şehir statusune de girmeyecek akp ile yola devam huloooo
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Abdullah (1 ay önce)
    Malatya çarşısını gene eskisi gibi dar bir alana sıkıştıracaklar. Yeni meydanlar, yeni otoparklar, geniş yeşil alanlar, camiler vs. yapılarak yeni merkezler yaratılabilir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • baba (1 ay önce)
    Ömer Efendide dükkanlarım vardı, yıkıldı. Gıkımız çıkmadı. Tutturmuşlar Söğütlü camii, 50 metre arayla cami mi olur. Yerine hak sahiplerine dükkan verisin. Çarşı komple yıkılmadan şehir adam olmaz. Yer yetmez mi, Beydağı Mahallesinde 1000 dönüm alan var , hemen kanalın üstü, çarşının yarısı da oraya yapılır.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Şükür ki senn gibi rantci ve vizyon yoksunlari ciddiye alınmıyor sızın zihniyete kalsa şehir köy gibi kurulur
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Çarsı komple yıkılsın, belediye istimlak etsin ve ben rantçı olayım! Ben devletmiyim?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (1 ay önce)baba isimli kullanıcı yorumuna
    Yer söyledik ama vizyon yok. Söğütlü camii ozurfa lahmacunun olduğu katlı otopark ve önündeki açık otopark alanına büyükçe yapilip yeşil alanlar acilmaliydi. Kışla caddesinin her ikisinin de arkası değerini bulmadı ve yeşil alanı yok
    %86
    %14
    Yanıtla
  • ALİ (1 ay önce)
    Bir rant mevzusudur gidiyor.Ama ortaya somut bir örnek koyan yok.Kim nereden nasıl rant elde ediyor.Bu sorulara cevap verilmesi lazım.Eğer cevap verilemiyorsa tüm iddialar havada kalır.Lütfen bir şey bilen varsa açıklasın.Kurumlar veya kişiler töhmet altında kalmasın.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Ali bey sen Malatya da yaşamıyorsun herhalde Rantın adresini soruyor sana sadece rezerv alanları ihalesi ne zaman nerede kaç liraya hangi müteahhitlere verilmiş AKP il başkanı hele bi sor ne diyecek. Daha sonra aldığın cevabı burda yaz Deprem döneminde AFAD tarafından Büyükşehir belediyesinde dağıtılan 3 katrilyon ne olmuş
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bu kadar zamandır memleketin yeniden imar edileceği gerekçesiyle ne kayırmalar, torpiller, milletin malına çökme hesaplı belirsizlikler yapıldığı, caminin yerinin nasıl kuyumculara kurban edildiği, eski milletvekillerine ait yerlerin çevresi rezerv alan iken nasıl bu kapsam dışında bırakıldığı yazılıyor konuşuluyor sen daha bunu anlamadıysan bir IQ testi yaptır. Bu yapılanları tezgahı anlamamak anlayamamak ciddi bir zeka sorunudur. Sen anlamıyorsan bir türlü o başka. Sorun sensin Ali Bey sen. Adam diyor ki sağlam binamı rezerv alan yapmışlar. Soruyorum kendilerine bana yerimi verecekmisiniz bilmiyoruz, neye malolacak bilmiyoruz diye cevap veriyorlar. Bu vatandaşın malına çökme değil nedir Ali Bey.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Belediyelerin Türkiye genelinde yüzlerce milyar borçlarının ifşasının hesabı soruldu mu ki rezerv alan da ki rantın belgesini isteyecek hal sende nasıl var.bir toki evinin,en son Diyarbakır firmanın aldığı ihale rakamına göre net 85m2 bir evin maliyeti 2.250.000 TL ki KDV dahil değil.dahil olunca bu rakam 3 milyona dayanır.vir köy evinin net 105 m2 olan bir müstakil evin fiyatı 4-5 milyon civarı.kaldı ki rezerv alan ilan edilen yerlerde yapılacak evin 3-4 milyon arası bir bedel olacağını gazetecilerle paylaşmakta.tabi ne kadar olacağını göreceğiz.venkin tepesinde 200 daire bankacılara sosyal konut yapılıp hiç evi olmayana destek amaçlı yapılan evlerin 2+1 85m2 peşin fiyatı 2.900.000 TL bir yıl vade 3.800.000 TL,3+1 105m2 evin peşin fiyatı 3.800.000 TL bir yıl vadeli fiyatı 4.800.000 TL.arsasını devletten çok uygun alan Ziraat Bankası sözde sosyal amaçlı çuk guuzzzel evler yapacak.ama gerçekte amaç sosyal konut değil sosyal kazık projesiy.şimdi rezerv alanda da aynı uygulama devam edecek.kaldı ki gören diyecek 128 milyar dolar devasa bir para içinde yalan diyecekseniz anlatmaya gerek yok.herkes hesabını ötelerde inim inim inleyerek vereceğiz.ama şu bir gerçek hiç bir kurum kişi töhmet altında değil, sistemin altında kalan bizlerin kendine dahi hayrı yokken bir mazlum ve de Müslüman insanlara el uzatacak halimiz yok.isbatı katledilerek şehit olan 40000 bin insan.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • boş laflar (1 ay önce)
    ey malatyalılar tarlanızı her yağmur yağan yere dogru çekerseniz güçlüden yana tavır alırsanız davetsiz gelen döşeksiz oturur misali siz daha çok beklersiniz bunlar daha iyi günleriniz elinde siğirli deynek olanların peşinden koşmaya devam edin
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Tebrik ederim kirve. O ne edebi sözler, hemen ajandama not ettim. hürmetler...saygılar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İrfan (1 ay önce)
    Akp halleder arkadaşlar dert etmeyin 15-20 seneye kalmaz şahlanan Malatya acelesi olan Afganistan'a , Suriye'ye gitsin.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ahmet (1 ay önce)
    Memleket ne hale geldi... İnsan gördükçe kahroluyor...Maalesef bunu idrak edebilen bir toplum değiliz ama Rabbime dua ediyorum, inșallah bize sürekli ölümü gösterip sıtmaya razı eden hastalıklı zihniyet tez zamanda bu Ülkeyi terk eder. Rabbim bu milletin çektiklerini günahlara kefaret kabul buyurur ve bir an önce memleketi düzlüğe çıkaracak düzgün, dürüst, liyakatli, vicdan ve merhamet sahibi, ufku açık, sözde değil özde iman sahibi insanlar ın memleketin idaresinde bulunmasını nasip eder.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (1 ay önce)
    Arkadaşlar bilen varsa Allah rızası için cevaplarsa çok sevinirim bizim binamız nuriye mah.tekin sokakta bizim mahalle rezerv alanında mı kimi diyor evet kimi diyor hayır bizde şaştık.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet44 (1 ay önce)
    Şu yazılanları hiçbir yetkili okumuyormu?Ben burayı rezerv alanı yaptım mal sahipleri ne hali varsa görsün demekle hak hukuk olur mu?Rezerv alanı yapılması planlanan yerlerin mülk sahipleri ile toplantı istişare yapıldımı?Söylendimi sizi bu kadar miktar borçlandıracğız aynı yerlerinizde yeni yerlerinizi yapıp teslim edeceğiz denildimi?İnsanlrı mağdur etmek kimsenin hakkı değil.Herkezin sahip olduğu mülkler bir ömür çalısılarak alındı bir dkkada rezerv alan diyip çıkartmak mağdur etmek yakışırmı?Yazık günah seçim öncesi her adımımız istişare ve milletin isteklerine göre hareket edeceğiz diyen siyasetciler simdi vatandaşa söz sahibi bırakmadan rezerv alan ilan edip muhatap bırakmıyorlar.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Argalı (1 ay önce)
    Malatya'da yalan,talan,rant prim yapıyor. Seçim sonuçları bunu gösteriyor.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Ekrem (1 ay önce)
    Yazık hem Malatyaya hem Malatyalıya hem de Malatyalıyım deyip bu işlere soyunanlara, bu memlekete Malatyalıdan başka hiç kimse bu kadar zarar veremezdi, vermemiştir. Malatyalıyım demeye utanır oldu insanlar.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Deprem bu bölge değil başka bir yeri mazallah yıksaydı emin olun o bölgelerde ranta kurban giderdi.şimdi kamuda tasarruf diyenler nerdesiniz.devletimizin şu an en büyük harcamaları deprem bölgesine yapıyor.gelin tasarrufu derdine düşmeyin bu bölgede yapılacak harcamalar altında yolsuzluklara çözüm bulun ki millettin alın teri talan olmasın.yazık çok yazık.deprem bölgesi büyük bir saldırı altında hemde maezat vari.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Bilme ve bilim adamlarına inanmamanın sonu hüsrandır. Bu liyakatsız yöneticiler bir gün mutlaka hesap verecektir.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Emekli (1 ay önce)
    Tebrikler, sözün bittiği yer. Bu şehrin yönetimi Ülkenin yönetimine ne kadar da benziyor..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Çünkü anlayış ve yaklaşım aynı.bütün siyasilerin, partililerin ve yardakçılarının temel paydası yolsuzluk, çıkar, adaletsizlikler üzerine devletin ve milletin malını talan etmek olduğu için örtüşme kaçınılmaz olmaktadır.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hakim (1 ay önce)
    Malatya haber olarak, inandığımız dini değerlerin ve ahlâk kuralları gereği ,haksızlık karşısında susan dilsiz şeytan sözünü,öyle mükemmel sahiplendiğiniz için sizlere içten şükranlarımı iletiyorum.zorbalıklara karşı bu denli onurlu bir duruş sergileyerek haksızlık ve hukuksuzluk içerisinde Ankara'dan dayatılan rezilliklere ve yerel işbirlikçilerinin de müdahaleleriyle sözde şehrin vekili, siyasetçisi olanlar tarafından zalimce anlayışlara karşı,sesimiz olduğunuz için dünya döndükçe İnşallah her daim haksızlığa karşı dik duruş sergileyerek varolursunuz.depremin dahi acısını unutturacak kadar,haksızlığa uğrayanlara karşı üç maymunu oynarcasına hesaba katmayanların zorbalıklarını haber yaptığınız için,deprem bölgesinde ve Malatyamızda yapılmak istenen rezerv alan dayatmasına karşı sade ve içeriği çok iyi düşünülüp hazırlanmış haber için çok sağolun.işte haberiniz de belirttiğiniz gibi riskli alanlarda bulunan yapıların yaşamı tehlikeye atma durumuna göre rezerv alan uygulaması gerekliliği hasıl olur.işte depremler sonrası riskli yapılar yok oldu.rezerv alan için riskli yapıların varlığı söz konusu olmadığından rezerv alan ilan edilebilecek risk durumu üzerinden rezerv alan ilan edemeyip dayatma, zorbalıkla ve devletimizin gücünü kullanıp, anayasal güvence altına alınmış özel mülkün ırzına musallat olacaklar.şimdi karşı çıkanlara denecek tek şey rezerv alan dayatmasını kaldırın isteyeni dahil edin.zaten hep demiyorlar mı herkes rezerv alan istiyor diye,o zaman kaldırın dayatmayı ne gerek var zorbalığa.Malatya habere her daim başarılar dilerim.
    %83
    %17
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları