Malatyaspor'suz 50'nci Yıl!.
- Malatyaspor 6 Mayıs 1966'da kuruldu.. 50'nci yılında amatörde!..
Malatyalıların ortak değeri Malatyaspor.
Dünyanın neresinde olursa olsun Malatyalıların birlikte sevindikleri, birlikte üzüldükleri ortak paydadır Malatyaspor.
Kolay değil tam elli yıl tek bir yürek olarak; kederde, sevinçte, tasada ve kıvançta, ortak bölünmez bir bütün halinde hep bir ağızdan haykırışımızdı Malatyaspor.
Bir futbol takımı olmaktan öte Malatyalılık Ruhu’nun ifadesiydi Malatyaspor.
Ve 50. yılında bizler sessiz kalıp bölünüp parçalandıkça Malatya’yı yönetenler başta olmak üzere, her ortamda Malatyaspor’un siyasi rantını paylaşanlar bu yok oluşa bu tükenişe seyirci kalıyor, kalmakla yetmiyor birde çanak tutuyorlar. Oysa yok olanın sadece Malatyaspor değil Malatyaspor’la birlikte bir şehir, bir efsane yok oluyor.
Hangi Malatyaspor
Malatyaspor ile Yeni Malatyaspor aynı takım mı?
Malatyaspor
1966 Yılında Malatya il istişare heyeti de 6 Mayıs 1966 tarih ve 41 nolu kararıyla Adafı Gençlik, Hüresnaf Gençlik, Mensucat Gençlik, Akın Spor kulüplerinin bir araya gelerek oluşturulan yeni kulübün adını Malatyaspor olarak tescil ettir. Kulübün yapılan ilk genel kurulda kurucu başkan H. Avni GEBEŞ’ in yerine aynı zamanda dönemim Malatya Belediye Başkanı olan Turgut TEMELLİ kulüp başkanı seçilir. Malatyaspor profesyonel olarak ilk kez 1967-68 Sezonunda ikinci ligde mücadele eder. Malatyaspor’un ilk teknik direktörlüğüne Uğur ERSOY getirilir.
Kırk yıl profesyonel olarak değişik liglerde mücadele eden Malatyaspor kırkıncı yılı olan 2005-06 sezonunda süper ligden birinci lige küme düştü Malatyaspor da yaşanan mali kriz ve yönetim krizi ile bu düşüş sürdü 2008-09’da Birinci Lig’den, art arda diğer liglerden de düşerek son olarak amatör kümeye düştü. 1966’da kurulan efsane, doğunun yıldızı, doğunun kaplanı Malatyaspor şu anda Malatya amatör kümede mücadele etmektedir.
Efsane başkanlar; H. Avni GEBEŞ Kurucu başkan, Turgut TEMELLİ Malatya Belediye Başkanı, Genel kurulla seçilen ilk Kulüp Başkanı. Osman ÇAĞLAR (bilindiği lakabıyla Mıho Osman) dönemin Beden Terbiyesi İl Müdürü. Nurettin Soykan 1983-1984 namağlup şampiyon Malatyaspor kulüp Başkanı, Mehmet Yaşar Çerçi 2000-2001 sezonu şampiyon Malatyaspor kulüp başkanı ve Malatya Belediye Başkanı olmak üzere bu kulübe hizmet etmiş adını burada yazamadığımız kişilerin isimlerini şimdiki zamaneler hatırlamasa da onların isimlerini gerçek Malatyalı ve Malatyasporlular olarak bizler hep saygı ve şükranla anacağız.
Yeni Malatyaspor (Malatya Belediyespor)
Malatya da futbolun siyasallaştığı dönem Malatya belediye başkanı A.Münir Erkal ve Malatya Belediyespor. Yeni Malatyaspor ise 1986 yılında Malatya Belediyespor ismiyle kurulur. 1998 yılına kadar amatörde olarak ligde mücadele ettikten sonra profesyonel liglerde varlığını sürdürüyor. (Malatya Belediye Başkanı aynı zamanda Malatyaspor kulüp başkanı olan A.Münir Erkal şampiyonluk parolası ile girilen sezonun sonunda alınan başarısız sonuçlar üzerine Malatyaspor taraftarının türbinlerde kendisi aleyhine yapmış olduğu tezahürat üzerine bu duruma kızan A.Münir Erkal Malatyaspor Başkanlığını bırakır ve o tarihte Malatya amatör kümede mücadele eden Malatya Belediye spora destek vererek 2.lige çıkmasına katkı sağlar ve Malatya Belediye spor Malatyaspor’ rakip olur) Kulüp 2009-10 sezonunda ismini Yeni Malatyaspor olarak değiştirir. 2012 yılında Malatyaspor’un adı, renkleri ve amblemini de kullanmak üzere karar alınır ançak Türkiye Futbol Federasyonu buna izin vermez.
Yeni Malatya spor’un “Malatyaspor”un kupaları başta olmak üzere tesislerinden, taraftar kitlesine kadar her şeyinin mirasına konması hiçbir zaman Malatyaspor gerçeğini de unutturmamaktadır.
Malatyaspor için sonun başlangıcı
Malatyaspor’da olaylı kongre
Bundan yaklaşık on yıl önceydi Malatyaspor'da işler pekde iyi gitmiyordu, sezonun sondan önceki maçında kendi evinde Samsunspor'u 3-0 yenen Malatyasporda umutlar Gaziantep’te Gaziantepspor ile oynanacak olan son maça kalmıştı Türk futbol tarihinde unutulmayacak bir gündü şampiyon ve kümde düşecek takımların belirlendiği bu günde Denizlispor ve Fenerbahçe arasında oynanan maç 16 dakika uzatma sonrasında 1-1 sonuçlanmış aynı saat başlayan ve süresinde sonuçlanan Gaziantepspor-Malatyaspor arasında oynana maç Malatyasporlu Ömer Erdoğan'ın kendi kalesine attığı gol ile Gaziantepspor'un 1-0 galibiyeti ile sonuçlandı ve Malatyaspor süper ligden küme düşen takım oldu.
İstanbul’da kapalı kapılar arkasında hazırlanan senaryo ile kulüp üzerinde siyasi rant devşirenler sahnede
Dün gibi hatıralarımızda olan Malatyaspor'un 6 Haziran 2004 Pazar günü Belediye konferans salonunda yapılan olağanüstü genel kurulunda, dönemim Malatya belediye başkanı Akının, ‘Malatyaspor’un üzerinden kimse siyaset yapmasın. Bu takım sahipsiz kalmaz’ sözleri ile Malatyaspor başkanı Tanrıverdi’ye üstü kapalı eleştirilerde bulunması üzerine Kulüp Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yaptığı konuşmaya tepki olarak ‘Belediye Başkanı, verdiği sözleri tutmuyor. Ben aday olmuyorum’ diyerek, salonu terk etti. Camianın önde gelen isimlerinin çabalarına rağmen ikna olmayan Hikmet Tanrıverdi salona geri dönmeyince kongre yarım kaldı
40.Yılda hedef 44.Yılda Türkiye Ligi Şampiyonluğu
Kongrede yaşanan olay sonrasında siyasilerin araya girmesiyle Malatya Belediyesinin yardım sözü üzerine yapılan kongrede Malatyaspor kulüp başkanlığına tekrar aday olan Hikmet Tanrıverdi ile devam kararı alan Malatyaspor sezonun ilk maçı için Manisa Vestel spor ile karşılaşıyordu, stad tıklım tıklım doluydu, maçın ilk yarısı 0-0 sonuçlanmıştı ve devre arasında bir anons stattaki tüm taraftarları şaşırttı olaylı kongrede yaşananları örtbas etmek düşüncesiyle Malatyaspor’a maddi destek sağlamak için Malatya Belediyesi Esenlik Şirketi ile Malatyaspor arasında yapılacak reklam sözleşmesinin töreni yapılacaktı yapılan anonsta Malatyaspor’un 40.Yılında hedef Malatyaspor’un 44.Yılında Türkiye Ligi Şampiyonluğu için reklam anlaşması yapılıyordu. Yanımda ki arkadaşıma dedim eyvah bu bir riyakârlıktır. Çünkü imzanın tarafları samimi değil birbirlerine inanmıyor bu riyakârlığa on binileri alet ediyorlar. İmza töreni şarkı ve şakşaklarla bittikten sonra ilk yarısı 0-0 sonuçlanan maç Malatyaspor 0- Manisa Vestel 5 skoruyla sonuçlandı.
Malatyaspor’a kayyum giden yol
Sezon sonunda Malatyaspor küme düştü ve Malatyaspor da yeni bir dönem başladı iki yıl tekrar süper lige çıkmak için mücadele eden Malatyaspor şansızlıkları bir türlü yenemedi ve şampiyonluk son anda kaybedildi yaşanan gelişmeler üzerine kulüp başkanı Haşim Karadağın aday olmayacağını açıklaması üzerine Eylül 2007 ayı içinde sabancı kültür merkezinde yapılan genel kurulda Konuşma yapan dönemin Malatya Belediye başkanı H.Cemal Akın salonda bulunan kongre üyelerine “Malatyaspor gibi bir kulübün kesinlikle kapanması veya kayyuma devredilmesi söz konusu bile değildir. Eski başkanımız Haşim Karadağ ya da yeni bir adayla Malatyaspor eskisinden daha güçlü bir biçimde tekrardan dönecektir. Malatya Belediyesi olarak her zaman Malatyaspor'un yanındayız kimsenin telaşı olmasın...” diyerek konuştu.
Sonuç belediye başkanın dediği gibi olmadı ve Malatya sahipsiz kaldı.
Malatyaspor’a kayyum heyeti atandı!
Malatyaspor’a kayyum atanması Malatyaspor tarihinde bir ilk değildi, geçmişte bu süreç bir kaç kez yaşanmıştı. 24 Ekim 2007 tarihinde Malatya 2.Sulh Hukuk Hakimliğince Malatyaspor Kulübü Kayyum Heyeti mahkeme tarafından atandı. Kayyum heyeti için valilik tarafından mahkemeye verilen 9 isim arasından, Atilla Kantarcı, Mustafa Bahadır Altaş ve Mehmet Çolak’ın atandıkları bildirildi.
Kayyum Heyeti Başkanı Atilla Kantarcı kayyum heyeti adına yapmış olduğu basın açıklamasında “Bu görevin ne kadar zor bir görev olduğunun bilinci içersindeyiz, kamuoyunun bilmesini isteriz ki bu göreve bizler talip olmadık Malatyalı ve Malatya sporlu olma bilincimizle şehrimize katkı sağlamak adına bu sorumluluğu üstlendik. Malatya spor sahipsiz kalmayacaktır söylevleri altında üzülerek söylemek isteriz ki Malatya Spor sahipsiz kalmıştır” diyerek Malatyaspor’un bulunduğu durumu özetliyordu.
Malatya sporu içine düştüğü zor durumdan kurtarmak için değişik tarihlerde birçok toplantılar yapıldı yapılan toplantıların hepside çok çok önemli toplantılardı. Gelinen süreçte olayları bizzat yaşayan birisi olarak bunlardan benim çok önemsediğim birkaç tanesine ilişkin anekdotları tarihe not düşmek adına sizinle paylaşmak isterim.
Malatyaspor Gecesi
3 Kasım 2007 cumartesi günü Malatya Valisi Sn. Halil İbrahim Daşöz’ün organize ettiği Reyyan Düğün Salonu'nda düzenlenen geceye Vali, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Mücahit Fındıklı, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bazı parti, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları katıldı. Toplantıya 700 kişilik davetli topluluğunun davet edildiği, ancak beklenen katılımın gerçekleşmediği Malatyaspor'a yardım kampanyası çerçevesinde beş yüz bin lira tahahüd edilmesine rağmen toplantıda tahahüd edilen paranın ancak yarısı ödenmiştir. Gece davet edilen Malatyaspor Onursal Başkanı Nurettin Soykan yaptığı duygusal konuşmada, "Malatyaspor'a gönül verilmesi ve destek olunması halinde sorunlar çözülür. Bugün Malatyaspor acze düşmüştür, hastadır. Ölümünü bekliyoruz. Oysa kurtarmamız gerekiyor. Bir yangın var. Gelin bu yangının üzerine Nisan yağmuru olalım" ifadelerini kullandı.
Kayyum süreci Tüzük değişikliği ve kongre üyeliği
18 Kasım 2007 tarihinde yapılan kongrede kayyum heyeti görevi İlhan Kavuk Başkanlığına seçilen yönetim kuruluna bıraktı. Genel kurulda bir konuşma yapan Kayyum heyeti başkanı Atilla Kantarcı Malatyaspor’un bugün için geldiği durumu yöneticisinden basınına, futbolcusundan taraftarına siyasilerinden yerel yöneticilerine kadar herkesin payı olduğunun analizini yapan tarihi konuşmasında sözlerini özeti “Sayın Belediye Başkanım, Dün olduğu gibi bugün de Malatyasporun Malatya Belediyesine ihtiyacı vardır ve yarında olacaktır. Şunu çok iyi ayırt etmek gerekir ki Malatyaspor, Malatya şehrinin takımıdır. Bu şehrin gerçek sahibi olarak sayın belediye başkanımızın dün olduğu gibi bugün de ve yarın da Malatyaspor’un yanında olması gerekmektedir.” cümlesiydi.
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, kongrede yaptığı konuşmada “Malatyada çok değerli insanlar tanıdım. Malatya her kategoride çok değerli insanlar yetiştirmiş. Türkiye ve Dünya çapında bu insanlarımızı o kadar acımasız eleştiriyoruz hak etmiyorlar. Bunların çocukları Malatyada doğmamış, Malatya’nın bağlarını, bahçelerini bilmiyorlar. Bu kuşağın ileride Malatya ile ilgisini kim garanti edecek? Böyle bir tehlike var ve bundan uzak durmamız lazım” diyerek gelecek nesiller için olası tehlikeye dikkat çekmişti.
Bir validen öte
Halil İbrahim Daşöz Malatya'da vali olarak görev yaptığı sürede Malatyaspor’un önemini en iyi bilen ve Malatyaspor’u aslı görevi gibi sahiplenen bir validen öte Fahri Malatyalı, iyi bir Malatyaspor taraftarı olarak her zaman şükran ve minnetle anılacaktır.
Bu kongrenin bir önemi de kulüp tüzüğünde yapılan değişiklikti son kongrede kulüp yeni kongre üyelikler için giriş aidatını 100 dolardan 5 bin dolara çıkartılmışken bu kongre de, kulüp başkanlığına tek aday olan İlhan Kavuk seçilmiş ve daha önce 5 bin dolara yükselttiği üye giriş aidatı 100 TLye düşürüldü. ( Kulübün geleceği yok oluşu hakkında karar verici üye profili değişmiş oldu)
Meclis'te ''Malatyaspor kapatılmasın'' toplantısı
25 Haziran 2009 Perşembe günü Malatyaspor'un düzlüğe çıkarılması ve kapatılmaması için organize edilen toplantı TBMM'de yapıldı. Akşam saat 20.00'de başlayan toplantı gece 02.00'de sona erdi. Toplantıda ağırlıklı olarak eski başkanların alacaklarının silinmesi konuşulmasının yanı sıra kulübün kayyuma kalması ve yeni atanan vali Mehmet Ulvi Saran'ın kulüp hesaplarını inceletmesi önerisi de gündeme geldiği belirtildi.
Hayali Yönetim
Mevcut yönetimin görevi bırakması sonrasında yapılan olağanüstü genel kurulda Malatyaspor’da, Hikmet Tanrıverdi başkanlığında “gıyapta” oluşturulan yönetimin görevi kabul etmemesinin ardından, tüzük gereği olarak Malatyaspor Denetleme Kurulu’nca kongre kararı alındığı ve olağanüstü kongrenin 1 Ağustos’ta 2009 tarihinde yapılacağı duyuruldu. (Türkiye de ilk olan bu gıyapta oluşan yönetim kurulu adına Malatya ya gelen Hikmet Tanrıverdi Dönemim İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata’nın ev sahipliğinde özel İdare binasında yapılan toplantıda Malatyaspor’u sahiplenmek adına Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile görüşülmesine ve destek sağlanması halinde İstanbul-Malatya karma yönetim oluşturulması kararlaştırıldı. Ertesi gün Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile yapılan görüşme olumsuz sonuçlanması üzerine bu düşünce gerçekleşmedi.)
Malatyaspor için “ortak akıl toplantısı”
22 Temmuz 2009 Çarşamba günü Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'ın öncülüğünde Malatya Polisevinde Malatyaspor için ''İstişare, Ortak Akıl ve Paylaşım'' toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesinde açıklama yapan Vali Saran, ''Malatyaspor, Malatya'nın sosyal ve ekonomik bakımdan kimliğinin ve dayanışmasının temsil edildiği kurumsal bir yapı” tespitinden bulundu. Bu toplantıya katılan bir kişi olarak basına kapalı olarak yapılan bu toplantıyı çok önemserim. Çünkü Malatyaspor’un yok oluşunun temelleri bu toplatın da atıldı. Koltuğunun altında klasörlere gelen yöneticiler borç batağında bulunan Malatyaspor’un kurtuluş reçetesi olarak kaderine terk edilmesini, verilecek desteğin kendileri tarafından hazırlanan tüzüğe göre yönetilecek Malatya Belediye Spora verilmesini isminin de Yeni Malatyaspor veya 44 Malatyaspor isimlerinden birinin olması ilk defa o toplantıda duydum. Yeni seçilen Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır Belediye olarak Malatyaspor 500 bin TL fazla bir yardım yapmalarının söz konusu olamayacağını söyledi.
Toplantıda Malatyaspor Malatyalıların ortak değeridir, Malatyaspor’un desteklenmesi ve eski gücüne kavuşması gerekir görüşüne benimle birlikte hakkını vermek gerekirse Sn. Öznur Çalık destek vermiş ve katkı sunmuştur. Toplantıya katılan diğer siyasiler parayı belediye versin sonrada kulüp başkanları bize siyasi rakip olsun bunu asla kabul etmeyiz diyerek Malatyaspor yöneticilerinin bunun hesabı vermeleri gerektiğini söylediler. Toplantı sonunda hazırlanan ve ''Malatyaspor İstişare, Paylaşım ve İşbirliği Platformu'' imzası taşıyan ve basına dağıtılan raporun en önemli kısmı şöyleydi ''Malatyaspor'u içinde bulunduğu sıkıntıdan, bu kulübe gönlünü veren ve maddi fedakârlıkta bulunması gereken öncelikle Malatyaspor yönetiminde görev almış eski yöneticiler ve Malatyalı işadamlarının fedakârlığı, azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Bu vesileyle Malatyaspor'un geleceğinde söz sahibi olacak olan Malatya halkını ve kulübün yönetimini devralacak kişileri bir an önce sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.''
Yaşanan bu süreçte Malatya yerel basınında yer alan manşetler Malatyasporun düştüğü içinden çıkılmaz durum özetliyordu.
Malatyaspor Raporu Bakanlıkta
Yapılan toplantılar da Mevcut iktidar partisi milletvekilleri tarafından gündeme getirilen Malatyaspor yöneticilerinin bunun hesabı versin görüşü ve oluşturulan baskı sonrasında Malatyaspor’un defter ve kayıtlarının vergi denetim elamanları tarafından incelemesinden sonra İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişlerin tarafından da Malatyaspor evrak ve hesapları incelendi. İncelemelerinin ardından hazırlanan raporu İçişleri Bakanlığı’na daha sonra yargıya intikal ettirildi.
Eski Başkan ve Yöneticilere Şok Hapis Cezası!
4 Temmuz 2014 tarihinde Malatya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararla 4 yıldır görülen davada bugün karar açıklandı. Mahkeme, Malatyaspor'da kulüp başkanlığı yapan isimlere ve geçmişte görev yapan çok sayıda (130 kişi) yöneticiye ceza verdi. Bu kararla birlikte aynı zamanda Türk futbolunda ilk kez bir mahkeme futbol kulübünün ekonomik anlamda kötü yönetiminden dolayı kulüp başkanlarına hapis cezası vermiş oldu. Benzer bir davada ise Malatyaspor da 10 ayrı döneminde görev yapan kulüp yöneticileri aleyhinde kulübü zarara uğrattıkları iddiasıyla açılan davada, eski yöneticiler üzerine kayıtlı taşınır- taşınmaz varlıklara ihtiyati tedbir konulması kararı verdi. Yargıtay'da onanması halinde örnek teşkil edecek. Ayrıca Malatyaspor vergi ve sigorta prim borçlarından dolayı yüze yakın yöneticisine ödeme emri gönderilerek takip işlemi başlatıldı.
Malatyaspor yöneticileri hakkında verilen yargı kararı sonrasında Malatyaspor tamamen kaderine terk edildi. Eski yöneticiler tarafından Malatyaspor sahip çıkma ve yeniden yapılanma düşüncesi de başlamadan bitmiş oldu.
Hazin sonun ilk haberi
Malatyaspor Tesisten de çıkıyor!
Özel idareye ait olan ve Malatyaspor 1986 yılından itibaren kullandığı tesisler artık Malatyaspor’un değil. Çünkü Malatya Belediyespor ismini Yeni Malatya Spor olarak değiştiren Malatya Belediye spor Orduzu Pınarbaşı’ndaki Malatyaspor Nurettin Soykan Tesislerine taşındı.
Ve Malatyaspor Mahalli/Amatör Lige Düştü
1966 yılında kurulan ve “Doğu’nun Yıldızı” olarak anılan Malatyaspor, şu an yerel Bölgesel Amatör Futbol Ligi (BAL) 4. Grup’ta mücadele eden Malatyaspor UEFA tarafından önce puan silme cezasına çarptırıldı, daha sonrada küme düşürüldü.
Malatyaspor 2014 yılı için hazırlamış olduğu takviminde bir anlamda bu çöküşü resimledi. “Efsaneler Ölmez, Bu Sevda Bitmez” yazısının ön plana çıktığı takvimde Malatyaspor’un Süper Lige çıktığı takım kadrosunun fotoğrafı ile “Ne UEFA ne FİFA inadına Malatya” pankartıyla sahaya çıkan amatör kümede mücadele eden Malatyaspor futbolcuların resimleri de yer aldığı fotoğraf aslından elli yılın özetiydi.
Çok yakın bir zamanda ise Malatyaspor tarihinde bir ilk yaşandı ve Malatyaspor Maça Çıkmadı!
Malatya 1.Amatör Küme Büyükler Ligi takımlarından Malatyaspor Kulüp Başkanı Bülent Kapkıner' den önemli bir karar. Malatyaspor Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı Nedeniyle Maça Çıkmama Kararı Aldılar. Malatyaspor Kulüp Başkanı Bülent Kapkıner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu hafta oynayacağımız 1966 Malatya Gençlik maçı, cumartesi gününe yani üniversite sınavından bir gün öncesine alınmıştır. Takımımızdan 7 futbolcumuz bu sınava girecektir. Çocuklarımızın geleceği acısından herhangi bir risk almamız söz konusu bile olamaz. Herhangi bir sakatlık veya olumsuzluk ya da yorgun sınava girmeleri de bizce uygun görülmemiştir. Bu nedenle bu maça Malatyaspor Kulübü olarak çıkmayacağız. Kamuoyuna duyurulur” dedi.
Malatyasporda Sorunlar Hiçbir Zaman bitmedi
Maddi kriz içinde bulunan Malatyaspor da sportif başarıda olmayınca sorunlar katlanarak arttı geçmişte olduğu gibi yine Malatyaspor’un maddi sıkıntıları İstanbul’da yapılacak toplantıdalar da arandı maddi konularda ilk başvurulan yer İstanbul’daki Malatyalı iş adamları oldu İstanbul destekli yönetimler ile İstanbul’dan gelecek iş adamı yöneticiler beklendi.
Malatyaspor’dan esirgenen para Yeni Malatya (Belediye) spora harcanan para
2006-2007 Yılında Malatyaspor’un tekrar süper lige çıkması için sağlanması gereken destek 2,5 milyon liraydı. Bu destek Malatyaspor dan esirgendi. Sonra on yılda Yeni Malatya (Belediye) spor’a Malatya Belediyesi tarafından sağlanan destek tam olarak bilinmemektedir. Bunun için maliyet fayda analizini yapmak gerekmez mi?
Eski Bir Dava Bitmeyen Sevda Malatyaspor
Kendini Malatyalı bilen her insanda Malatyaspor'un ayrı bir yeri ve ayrı bir önemi vardır. Malatya’nın birleştirici gücüdür Malatyaspor. Galibiyetleri, mağlubiyetleri acıları sevinçleri ve hüzünleri ile Malatyalıların gönlüne taht kurmuştur. 1983-1984 sezonunda gelen namağlup şampiyonluk ile 2000-2001 sezonunda Antalya'da Ekstra Play-off'un final maçında gelen şampiyonluk sonrasında ki başta Malatya şehri olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun Malatyalıların bulunduğu her yerde yaşanan sevinci ve coşkuyu bugün kim ya da hangi başarı bir daha yaşatabilir. Kaç Cemaller kaç Ahmetler bir araya gelse bir daha bunu başarabilir. Malatyalılara bu sevinci ve bu coşkuyu bir daha yaşatabilir
Peki, ama neden?
Bu sorumsuzluk, bu duygusuzluk, bu adam sendecilik, bu yandaşlık, bu yalakalık neden?
Bu bilinçsizlik neden? Geçmişle olan bu kavga neden?
Sanki birileri bilinçli olarak Malatya’yı geçmişinden kopartılıp, kent hafızasını kaybetmiş insanların yaşadığı bir şehre dönüştürmek istiyor. Malatya'nın kentlilik bilinci oluşturduğu ve sahiplendiği değerler neden bir bir yok ediliyor, yok etmek için caba sarf ediyor.
Geride kalan on beş yıllık sürede Malatya’nın değerleri ve ortak paydası olan Eski Belediye Binası, Kernek, Kanal Boyu en son Malatyaspor yok oldu Bu şehri yöneten şehri emine sormak lazım şimdi sıra nerede?
Türkiye’nin değil dünyanın neresinde olursak olalım adını duyduğumuzda bizi heyecanlandıran Malatyaspor bu şehre hayat veren bir sosyal sorumluluk projesidir. Malatyaspor Malatyalıların prestiji aynı zamanda Malatya'nın en önemli markasıdır.
Yok olan Malatyaspor değil Malatya'nın kendisindir.
Çünkü; Şehirlerin geçmişin geleceğe taşınması nesillerin birbiri ile kucaklaşması var olan sosyo-kültürel değerlerin korunmasıyla mümkündür. Sürekli göç alan Malatya’da sahip olduğumuz değerleri yok ederek Malatyalılık bilincini nasıl oluşturacağız, nasıl koruyacağız. Bu yok oluşları engelleyemez isek göçle gelen kozmopolit yapıya nasıl dur diyeceğiz, sorunlarımızı nasıl çözeceğiz. Malatyasporun olmadığı bir ligde ilimizde ki maçlarda farklı şehir takımların taraftar bulup coşku ile desteklenmesi bizi hiç üzmeyecek mi ?
Malatyaspor’u anlamak, yaşamak ve yaşatmak için makamlara sahip olmak yetmez. Şehrinin futbol takımı amatör kümde mücadele eden Büyükşehir Belediye Başkanı olmak size yetiyorsa eğer.
Pazara kadar değil mezara kadar, demek ki hep sözde kalmış
Gençlik yıllarımızda babamızdan emanet olarak teslim aldığımız Malatya sporu 50. yılında amatör küme görmek bize hiç yakışmadı.
1966 Yılından 2016 ya geçen 50 yılda Malatyasporun karnesine mesleğinin ilk gününden itibaren Malatyasporu takip eden bir basın mensubu olarak değerli gazeteci ismet Yalvaç’ın malatyahaber.com sitesinde kaleme aldığı Malatyaspor Bitiyor yazısındaki aşağıdaki cümlelerini yazmak en doğru not olacaktır. Merhum Turgut Temelli 1966’da Malatyaspor’u kuran belediye başkanı, Ahmet Çakır ise Malatyaspor’u kapatan “Malatyaspor Olayı”nı fark edemeyen bir başkan olarak hatırlanacaktır. Hep söyleriz... "Malatyaspor, bu ilin, kentin yöneticilerinin, siyasilerinin, bürokratlarının, halkının problem çözme, iş yapabilme, başarma yeteneğinin test edildiği 'sürekli' bir sınav konusudur." diye. Ve bu kadro sınıfta kalmıştır.
Malatya Spor ve İlkler
1. Malatyaspor Türkiye 2. Lig'ini namağlup bitirip 1. Lige yükselen ilk takımdır. (1983-84)
2. Malatyaspor Doğu Anadolu Bölgesi'nden 1. Lige çıkan ilk ve en çok oynayan takımdır.
3. Malatyaspor Doğu Anadolu Bölgesi'nden UEFA Kupası ile Balkan Kupası'na katılan İlk ve tek takımdır.
4. Malatyaspor'un 1989-90 sezonunda 44 puanla ve şikeyle ligden düştüğü mahkeme sonucu ile sabit olarak ortaya çıkmış ilk Türk futbol takımıdır.
5. Malatyaspor, kamu davasıyla mahkeme tarafından eski başkan ve yöneticilere resmi ceza verilen Türkiye’deki ilk takımdır.
6. Malatyaspor 4 Büyükler olarak geçen Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un dördünü birden aynı sezonda yenen ilk takımdır.