"Önemli Olan İktidarda Değil İtibarda Kalmaktır"
Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com
Önümüzdeki hafta yeni bir yıla, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için yeni bir yüz yıla merhaba diyeceğiz. 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti Devleti için tarihsel olarak önemli bir yıldır. Çünkü 1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletimizin 100. yılını idrak edeceğiz. 2023 yılında aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunun tescil edildiği Lozan Antlaşmasının da 100. yılını kutlayacağımız bir yıl olarak bizim için önemlidir.
Parçalanmış ve toprakları işgal edilmiş bir imparatorluğun küllerinden yeni ve güçlü bir devletin kuruluşunun tescil edildiği, cephede kazanılan zaferlerin masada taçlandırıldığı tüm dünyanın kabul etmek zorunda kaldığı Lozan Antlaşmasının mimarlarının başında, Malatya Milletvekili Mustafa İsmet İnönü'nün geldiği inkar edilmez bir gerçektir.
Lozan Antlaşması Ankara'da kurulan hükümetin uluslararası meşruiyet kazandığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşması olarak kabul edilmektedir.
"Lozan'ın gizli maddeleri var. Lozan 2023'te bitecek. Bu gizli maddeler Türkiye’nin gelişmesinin önündeki en önemli engel. Madenler başta olmak üzere yeraltı kaynaklarımızı çıkartmamıza engel oluyor.
Lozan yüz yıllığına imzalanmışmış, bu antlaşma 2023’te ortadan kalkacak!" gibi malum çevrelerce senelerdir sürdürülen bu asılsız iddialar Atatürk ve İnönü aleyhine hep siyasi malzeme olarak kullanılmıştır.
Önemli tarihciler tarafından 23 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan antlaşmanın hiçbir maddesinde 2023’te sona ereceğine dair bir hüküm bulunmadığı gibi Lozan Antlaşması’nda gizli maddeler de bulunmadığı ifade edilmektedir.
Geçtiğimiz Mart ayında Bahtiyar Süha Keskin isimli bir vatandaşın Lozan Barış Andlaşması'nda Türkiye'nin maden çıkarmasına engel olan bir madde olup olmadığına ilişkin sorusuna T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) Hukuk Müşavirliğinden aşağıda belirtilen yanıtın verildiği basında yer almıştır:
“Sayın Bahtiyar Süha, (CIMER)’ ne 20.03.2022 tarihinde yapmış olduğunuz 2201301208 sayılı başvurunuz incelenmiştir. Lozan Barış Antlaşmasında gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkartmamıza engel teşkil eden herhangi bir madde yer almamaktadır. Lozan Barış Anlaşması metnine Bakanlığımızın internet sitesinde bulunan Kaynaklar / Kurucu Antlaşmalar linkinden (https://ttk.gov.tr/wp-content/uploads/2016/11/3-Lozan13-357.pdf) ulaşılabildiği hususunda bilgilerinizi saygılarımla rica ederim."
CİMER tarafında yapılan bu açıklama Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ölümünün 49. yılında, Lozan Antlaşması ve İsmet İnönü ile ilgili yapılan tüm haksız yalan ve iftiralara verilen en güzel cevap olmuştur.
Son yıllarda ülkemizde yaşanan olumsuz gelişmeleri gördükçe, yüz yıl önce haçlı ittifakının Türk Milletini ve İslamı tarihten silmek için başlattığı bir dönemde, şehitlerin kanı ve anaların gözyaşı ile dolu senelerin ardından, Lozan'ın hangi şartlar altında imzalandığını düşünmeyi bir türlü akıl edemeyen ve tarihi gerçekleri bilmeyen bazılarının, İsmet İnönü'yü haksız bir şekilde eleştirmelerinin arkasındaki gerçeğin neler olduğu şimdi daha iyi anlaşılmaktadır. Lord Curzon’un, o gün masada İsmet İnönü’ye kabul ettiremediği isteklerini şimdi kendi ellerimizle verdiğimizi acı bir şekilde yaşıyor ve görüyoruz.
Vefatının 49.yılında Türkiye Cumhuriyetinin kurucularından, 2. Cumhurbaşkanı, ilk Başbakan, ilk Genelkurmay Başkanı, Malatya Millet Vekili Mustafa İsmet İnönü rahmet ve şükran anıyoruz.
Malatya Hükümet Meydanı’ndaki anıtının kaidesinde yazılı olduğu gibi; “Adın temiz, hatıran aziz kalacak.” Ruhun şad, mekânın cennet olsun.
Onun hatırasına sahip çıkmak Malatyaya sahip çıkmaktır.Bu da her Malatyalının görevi olmalıdır.
“Önemli olan iktidarda değil, itibarda kalmaktır. İsmet İNÖNÜ"
ARŞİV FOTOLAR: İsmet Paşa'nın bir Malatya ziyareti ve Hükümet Meydanı'ndaki anıtı