Türkülerin Gözyaşları Ve de Malatya'daki 'İptal'!.
Arguvan'ın dünyada tek olan festivali, kayısının Malatya'daki tanıtım 'İPTAL'i !..
M. Bahadır ALTAŞ Yeminli Mali Müşavir mba444@mynet.com
Zor bir coğrafyada zamana inat, var olmak için sevdalı, yürekten gelen sesin tüm dünyadaki yansımadır Arguvan.
Malatya'nın türküleriyle öne çıkan Türkmen geleneğinin saza ve söze döküldüğü aşığın harman olduğu ilçesidir Arguvan.
Arguvan türküleriyle bir markadır. Dünyada tek 'Türkü Festivali'nin yapıldığı yerdir, türkünün başkentidir Arguvan.
Türkünün konuşulduğu yerde Malatya denilince akla Arguvan, Arguvan denilince de türkü gelir. Arguvan Malatya'nın hiç kuşkusuz önemli bir kültürel zenginliği, geçmişten geleceğe yaşatılan sözel kültürüdür. Arguvan türkülerinde Malatya'nın otantik konuşma dili ve şivesi ile unutulmaya yüz tutmuş kelimeler hayat bulur. Arguvan ağzı ile içten gelerek söylenen yanık türküler, bazen bir deyiş, bazen bir semahta hakk’a yürüyen yolda aşığa meşk verir
Türkü kelimesi, Türklere ait olan şiir manasında “Türk-i” (Türklere Özgü) kelimesinden türemiş olup; Türklerin acılarını ve sevinçlerini sözlere döktükleri ezgilerdir. Türkmen geleneğinin sazda ve sözde hayat bulduğu, günümüzdeki en yalın ve güzel örneklerini Arguvan türkülerinde bulabiliriz. Arguvan türküleri adı konmamış yaşanmışlıklarda bazen bir özlem, bazen bir kara sevda, bazen de bir coşku olur dillerde, damla damla dökülür gözyaşları.
Sözlerin sükût olduğu türkülerde sorulan sorulara gözyaşları cevap verir;
"Dedim güzel sen kimlerin yarısın, Söylemeden dolu gibi döküyü"
……
"Sordum sual ettim kimin yarısın, Ben sormadan dolu gibi döküyü" mısralarında olduğu gibi
Arguvan türkü mısraları; bazen bir aşığın dilinde sevgiliye sevda, bazen bir ananın dilinde evlada özlem, bazen de bir bacının dilinde gardaşa hasret olarak yaşam bulur.
Kimi zaman "Ben feleğe küstüm barışmam gayri’ diyerek en üst düzeyde sitem eder.
Kimi zaman "Herkes kaderine boyun eğmeli" derken, bazen de "Sevdiğin yar Arguvan'a değmeli" diyerek Arguvan sevgisini en üst seviyede ifade eder.
Bazen de "Çirkin ile bal yiyemem, güzel ile taş taşırım" diyerek sevdiği için her türlü çileyi çekmeyi kabullenmiştir.
Sevdiği için ayrılığı ölümden daha zor bilip "Ölüm olsaydı, ayrılık olmasaydı, Arguvanlım" diyerek ölümü ayrılığı tercih etmiştir.
Arguvan türkü sözlerindeki kelimelere hayat vererek bizlere ulaşmasını sağlayan, emek veren tüm aşıklara, ozanlara sanatçılara sonsuz saygı ve şükranlarımızla.
Arguvan'ı seviyoruz.
Çünkü; Biz türküyü ve türküyü seveni seviyoruz.
(Arguvan türküleri için söylenecek çok şey var.Uzmanlık alanımız olmadığı için Arguvan Türküleri üzerine bilimsel ve sanatsal yorum yapmayı konun uzmanlarına/bilimcilerine bırakıyoruz.)
Malatya olarak öne çıkan özelliklerimiz kayısı-Arguvan Türküleri ve geçmiş dönemde yetişen İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi devlet adamı ve siyasilerimizdir.
Her geçen gün sahip olduğumuz bu özelliklerimizi yitirmeye doğru bir eğilim başlamıştır. Özellikle son iki yıldır gerekçesi ne olursa olsun, Malatya kayısı festivalinin yapılmayışına bir anlam vermek mümkün değildir. Çünkü festivalleri sadece şenlik olarak değil; sosyal, kültürel ve ekonomik olarak da değerlendirmeliyiz.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın çabaları sonucunda "Malatya Kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Sertifikası"nın alındığı bir yılda, kayısının fiyat olarak en düşük seviyede alıcı bulduğu bir dönemde kayısının ülke gündemine taşınması ve gerekli kamuoyunun oluşturulması gerekmez miydi?
Diğer şehirlerde bu tür etkinlikler yapılırken, Malatya'da 1973 yılından beri yapılan ve bir Malatya geleneği haline gelen il dışındaki ve yurt dışındaki Malatyalıların tatillerini bu döneme denk getirdikleri bilinirken; bu ertelemelere başta siyasiler olmak üzere hiçbir meslek kuruluşunun ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkmayışına anlam vermek mümkün değildir. (Bu konudaki gerçek niyetin ne olduğunu organizasyonu "her yıl iptal etme" görevini üstlenen Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından açıkça Malatya halkına söylenmelidir.)
Bu nedenle içinde bulunduğu imkansızlıkları zorlayarak geçtiğimiz ay (29-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında) 12.si yapılan Uluslararası Arguvan Türkü Festivali organizasyonunu üstlenen, konuya taraf olan yetkili ve sorumluların bu konudaki çabası önemlidir. Bu festivalin Arguvan’a ekonomik, sosyal ve kültürel katkısı hissedilecektir. Festival için Arguvan'a gelen misafirlere karşı Arguvan halkının ve esnafının konuksever ve ikramda bulunan davranışı da her türlü övgüyü hak etmektedir.
Arguvan türküsünü yaşatmak ve dünyaya tanıtmak için yapılan çalışmalara her şekilde destek vermek Malatyalılar için bir görevdir. Anadolu'nun bağrından, Battal Gazi'nin yurdundan türkülerle yükselen bu seslenişe destek verelim. Bu konuda İnönü Üniversitesi eski rektörü Cemil Çelik döneminde başlatılan bilimsel ve sanatsal çalışmalar önem arz etmekte olup yeni dönemde de İnönü Üniversitesi'nin bu çalışmalara destek vermesini arzu ediyoruz.
Malatya'nın masum, garip ve aynı zamanda da kadim ilçesi Arguvan; türküleri kadar, yetiştirdiği güzel insanları ile de çok özel bir yere sahiptir. Gerçek bir Malatya ve türkü sevdalısı, Malatya'nın gururu olan Prof.Dr.Sezai Yılmaz başta Arguvanlı gençler olmak üzere tüm Malatyalılara örnek bir rol modeldir.
Arguvan türkülerini yaşatmak, geçmişten geleceğe taşımak ve bu konuda bilimsel ve sanatsal eğitim çalışmaları yapmak için Prof.Dr.Sezai Yılmaz Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu adında bir okulun Arguvan'a yapılması önerisiyle Arguvan'ın arzu edilen düzeyde gelişmesi için hep birlikte çaba sarf edelim.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QkqfGft4-rU&feature=youtu.be[/embed]