Yöneticilerin Kaderi Malatya'nın Kaderi Olmamalıdır
Mustafa Bahadır Altaş
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com
6 Şubat depremi ile başlayan süreç ve acılarla geçen üç ayın ardından Malatya da her geçen gün şartlar ağırlaşıyor. Yönetimde yaşanan yetkisizlik karmaşası ve yetersizlik sorunların çözümden çok var olan sorunların artarak devam etmesine neden oluyor.
Cumhurbaşkanlığı tarafından 8 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan 6785 sayılı kararı ile OHAL uygulanmasına ilişkin yayınlanan kararnamelerdeki süreler bu haftadan itibaren sona erecektir. Eğer süre uzatılmaz ise deprem bölgesi için kısıtlı imkanlar içindeki vatandaşlar için yaşam yeniden başlayacaktır. Malatya için bu konuda bir yol haritasının belirlenmemesi Malatya da yaşayan ve çözümsüzlük içinde bir çıkış noktası arayan vatandaşları endişeye sevk etmektedir.
Seçimin depremin önüne geçtiği bu günler de alınan kararların ve yapılan uygulamaların hiçbirinin Malatya’ya uygun olmadığı gibi hiçbir kesimi de memnun etmediği görülmektedir. Şehirde hayatın normale dönmesi ve merkez dediğimiz bölgede ticari hayatın canlanması için hiçbir somut adımın atılmadığı gibi bu konuda geleceğe ilişkin bir öngörünün de ortaya konulmaması herkesi üzmektedir.
Özellikle merkezden görevlendirilen ve koordinatör görevini üstlenen ve il dışından gelen bürokratların şehrin yapısını tarihini ve dokusunu bilmemeleri nedeniyle sağlıklı ve doğru karar veremedikleri, mevcut bürokratların ise bu duruma seyirci kalmaktan başka bir şey yapmadıkları yaşanan bir gerçektir. Yakında görevleri bitecek olan siyasilerin ise hiçbir görev almadıkları gibi bu işlerden el etek çektikleri görülmektedir.
Şehrin meydanı konumundaki kapalı çarşının üzerinin adeta işgal edildiği, bu bölgede yer alan cadde ve kaldırım işgalleri nedeniyle trafik akışının sorunlu olduğu ihtiyaç halinde ambulansın bile geçmekte zorlandığı bir keşmekeşliğin yaşandığına şahit olmaktayız.
Malatya'da deprem nedeniyle işyerleri yıkılan veya kullanılamaz hale gelen vergi mükellefi esnaf ticari faaliyet gösterecek yer bulamazken şehir merkezindeki katlı otoparkların boş durmasının kime ne faydası var?
Şehir merkezinde caddeler-sokaklar ile şehirler arası ve şehir içi ulaşımın birlikte sağlandığı çevre yolundaki alt geçitlerin üzerinin derme çatma barakalarla birçoğunun esnaf dahi olmadığı anlaşılan yabancı kişilerce işgal edildiği ve Hindistan-Afganistan benzeri bir görüntüye neden olmaktadır. Ayrıca bu bölgede sağlık açısından ciddi hijyen sorunu yaşanması kaçınılmazdır.
Bu şehri yönetenler olarak şehrin merkezinde böyle çirkin görüntüler yaşanırken deprem nedeniyle şehirden ayrılan insanların Malatya'ya geri dönmesini nasıl bekleyebilirsiniz?
Büyükşehir ve ilçe belediyeleri başta olmak üzere yerel yöneticiler ile TSO, ESOB ve diğer tüm sivil toplum kuruluşlarının iletişimsizliği şehrin sorunlarının tespiti ve çözümü noktasında ciddi engel oluşturmaktadır. Böyle bir günde hiç kimsenin ben duygusu ile hareket etmemesi gerekir. Gün egoları tatmin etme günü değil Malatya’nın vatandaşın derdine çare olma günüdür.
Bunun için acilen;
-Malatya şehir merkezi ticari anlamda Malatya’nın kalbidir ve deprem Malatya için kalp krizi etkisi yapmıştır. Yıkılan ticari alanları yerine oluşturulacak ticari konteyner çarşılarının yer seçimi ve alt yapı düzenlemeleri gözden geçirilmeli ve sağlıklı bir karar verilerek hizmete alınmalıdır.
-Özellikle şehir merkezinde yıkımın getirdiği hijyen ve sağlık sorunu giderilmelidir.
-Şehir içme suyu şebekesinin yetersiz olması nedeniyle belirli merkezlerde lokal olarak içme suyu ihtiyacı temin edilmelidir.
-Kamu kurumlarının tam zamanlı hizmet sunması için çalışan personel için barınma ihtiyacı karşılanmalıdır.
-Şehrin geçmişine ve dokusuna uygun yeniden imarı için çalışmaların somut veriler ile başlatılması ve vatandaşın bilgilendirilmesi gerekiyor.
-Depremden dolayı konut ve işyerleri yıkılan vatandaşlara sağlanacak olan konut ve işyeri desteğin ne şeklide ve ne sürede olacağı açıklanmalıdır.
-Çalışan kesimin en çok ihtiyaç duyduğu şehir içi ulaşım yetersizliği hemen giderilmelidir.
-OSB’de yaşanan iş gücü açığının giderilmesi amacıyla İş-Kur iş başı eğitiminde ortalama personel sayısı sınırlamasının kaldırılması için yasal düzenlemenin acilen yapılması gerekiyor. Çünkü OSB’deki hiçbir işletmenin mevcut istihdam sayısı ocak-2023 döneminin üzerinde değildir. Aksine yüzde elli düzeyinde düşük kapasite ile çalışmaktadırlar. Bu şartlarda hiçbir işletme ilave istihdam sağlayamadığı için teşvik ve desteklerden yararlanamamaktadır. Bu işletmelerin işgücü teminini karşılamak ve şehir merkezinde işyerini kapatarak başka bir işyerinde ücretli olarak çalışmak zorunda kalan kişilerin istihdam edilmelerinin teşvik edilmesine katkı sağlanmalıdır.
Bu konuda yapılacak çalışmalar Malatya ve Malatya’nın geleceği için önem arz etmektedir. Aksi takdirde Malatya için yarın çok geç olabilir.
Yöneticilerin Kaderi Malatya’nın Kaderi Olmamalı!