SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya İçin Zor Günler Yeni Başlıyor

Malatya İçin Zor Günler Yeni Başlıyor
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli Malatya, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Elâzığ ve Diyarbakır illerimizde yaşanan depremin yıkıcı etkisi her geçen gün netleşmektedir. Bölgenin ekonomik ve sosyal yaşam olarak eski günlere dönmesi çok zor görünüyor.

Depremin yıkıcı etkisinin yaşamımızda yaratmış olduğu tahribatın büyüklüğü her geçen gün daha da belirginleşmektedir. Bir çoğumuz bu felaketin mağdurları olarak yakınlarımızı sevdiklerimizi dost ve arkadaşlarımız kaybettik. Tüm ülkemizin başı sağ olsun bin dört yüz kişisi Malatya'da olmak üzere elli bin canımız bugün artık aramızda yok! Günler geçse de acılar dinmiyor, göz yaşlarımız bitmiyor. Vefat edenlerin hepsine Allahtan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Allah bizlere bir daha böyle bir acı yaşatmasın inşallah.

Dün söylemiştik! Bugün üzülerek yaşıyoruz. ‘Vergi affı ekonomiyi öldürür. İmar affı insanı öldürür.’ diye. Bu nedenle Rant için değil! Oy için değil! Can için bugün depremin muhasebesini yapma günüdür. Bugün yaşadıklarımız bizlerin devlet yönetiminde ciddiyet ve öngörü ile eğitim ve liyakatin neden önemli olduğunu bir kez daha anlatması için en acı örnektir. Yaşadıklarımız bizlere düzenin sahiplerinin psikolojik olarak kendini topluma güçlü hissettirme ve kendisine muhtaç kılma egosunun gerçekleri gizleyemediğini göstermektedir. Yaşayarak gördüğümüz gerçek ise cehaletin siyaseti esir aldığı bir zamanda ölüm ve zulüm kaçınılmaz oldu.

Depremin yarattığı travma nedeniyle insanlarımız çaresizlik ve çözümsüzlük içinde her geçen gün geleceğe ilişkin umutlarını kaybetmektedir. Ülke ve şehir olarak zor günlerden geçmekteyiz. Art arda yaşanan depremlerin oluşturduğu yıkım ve tahribat, başta insan yaşamı olmak üzere; ekonomik ve sosyal yaşamı felç etti. Şehrimizde yaşayan insanımızın yarısından çoğu özellikle barınma sorunu nedeniyle şehri terk etmek zorunda kaldı.

Yerel yöneticilerin başarısızlıklarını kamufle etmek için eksik beyanlarından kaynaklı olarak ülke gündeminde Malatya’nın depremden az etkilendiği algısı oluşsa da. Malatya Valiliği tarafından açıklanan hasar gören ağır hasarlı bina sayısı ve yıkılacak bina sayısı dikkate alındığında Malatya Kahramanmaraş’tan sonra depremin en çok etkilediği il durumundadır. Depremin enkazının altında kalan Malatya’nın buradan ayağa kalkması için zor günler yeni başlıyor. Yaraların sarılması ve Malatya’nın ekonomik ve sosyal yaşam yönüyle yeniden eski günlerine dönmesi için ‘En Az Beş Yıla İhtiyaç Var.’ Giden insanlarımızı geri getirmek ve Malatya’nın yeniden eski günlerine dönmesi için hep birlikte her türlü siyasi endişelerden uzak elbirliği ile çalışmalıyız.

Ekonominin En Kısa Sürede Toparlanması İçin Alınması Gereken Önemlerin Acilen Hayata Geçirilmesi Gerekiyor

Depremin ardından elli gün geçmesine rağmen ticari hayatın devamı noktasında alınan önemlerin yetersiz kalması özellikle küçük esnaflarımızı zor durumda bırakmıştır. Plansızlık ve öngörüsüzlük ile yerelde yöneticilerin yetersizliği yaraların kısa sürede sarılmasına engel oluyor. Bu şartlarda altında Malatya’nın eski günlerine dönmesi çok zor. Deprem nedeniyle enkaz yığınına dönen şehir merkezinin iş ve can güvenliği denetimsizliği yanı sıra enkazların vahşi bir şekilde kaldırılması ekonomik kaynakların israf edilmesine sebep vermektedir. Acilen bu konuda bir düzenleme yapılması ve yerel yöneticilerin objektiflere poz mikrofonlara demeç vermekten çok icraat yapmak için çalışmaları şehrimizin yararına olacaktır.

Malatya “Deprem Bölgesi Özel Teşvik” Kapsamına Alınmalı

Bölgenin en kısa sürede ekonomik ve sosyal acıdan eski günlerine dönmesi için Malatya, başta olmak üzere Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman illerimiz Yatırım ortamı, Vergi, SGK ve Teşvik ve İmar ve Kentsel Dönüşüm mevzuatı yönünden en az beş yıllık süre için “Deprem Bölgesi Özel Teşvik” uygulaması kapsamına alınmalı ve uygulama eski yeni ayrımı olmaksızın tüm işyerlerini aynı şekilde kapsamalıdır. İş dünyasını rahatlatmak için Malatya’nın Teşvikte 6.Bölge kapsamına alınması ekonominin canlanması için yeterli olmayacaktır.

Göç Durmaz Ve Gidenler Dönmezse Fabrikalar Durmak Zorunda Kalır

Deprem nedeniyle Malatya'da yaşayan birçok kişi başka illere göç etmiştir. Malatya’nın bozulan demografik yapısının deprem kaynaklı göçlerle iyice bozulması muhtemeldir. Malatya'da yabancılara konut ve toprak satışı derhal durdurulmalıdır. Çalışanlar için barınma ihtiyacı geçici de olsa acilen çözümlenmelidir. Depremden kaynaklı göçle birlikte birçok işletme faaliyetine devam konusunda istihdam açığı yaşamaktadır. Bu açığın kapatılması ve bölgeden ayrılan çalışanların bölgeye geri dönmesini cazip hale getirmek için net ücretlerin belirlenmesinde vergi ve SGK yönünden destek ve teşvik uygulanmalıdır. OHAL kapsamında yapılacak ücret ödemelerinde iyileştirmeler yapılarak çalışanlar için daha önce olduğu gibi depremden sonrada Malatya tercih edilen il konumuna getirilmelidir.

İşletmelerin Desteklenmesi İçin Vergisel Destekler Artırılmalıdır

Mücbir sebep kapsamı dışında kalan Gümrük Vergileri ve Damga Vergileri de mücbir sebep kapsamına alınmalı. Deprem nedeniyle araçları kullanılamaz hale gelen firma ve vatandaşlar için ÖTV ve KDV desteği sağlanmalı. Ayrıca Depremden etkilenen vatandaşlar ve işyerleri için “Tabi Afetler Sebebiyle Verginin Terkini Konusunda” Hazine ve Maliye Bakanlığınca bir düzenlemenin yapılmasında yarar vardır. Malatya da faaliyette bulunan ihracatçı firmaların ve diğer mükelleflerin KDV başta olmak üzere tüm vergi iadesi alacakları bekletilmeksizin vergi dairelerince nakden ödenmeli ve ihracatçı firmalar için belirlenen aylık yüz bin TL’lik KDV iadesi nakit işlem sınırının 2022 yılı yeniden değerleme oranı da dikkate alınarak en az iki yüz elli bin TL çıkartılması bir nebzede olsa işletmelere rahatlama sağlayacaktır.

Bu önemlerin en kısa zamanda alınıp hayata geçirilme Malatya için önem arz etmektedir. Aksi takdirde Malatya'nın eski günlere dönmesi bizler için hayalden öte gitmeyecektir.

“Yöneticilerin Yetersizliği Kader Değil Tercihtir” İman sahibi bir neslin evlatları olarak: Zengin toprakların fakir insanları, asil bir milletin çaresiz bireyleri olmayı ve bugün yaşananları hak etmiyoruz! 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşadıklarımız bizim için kavuşamadığımız, özlediğimiz, anlatamadıklarımızın ifadesi, kaybettiğimiz sevdiklerimizin, çektiğimiz acıların şeceresi ne varsa hepsinin özeti oldu hayatımız.

FOTO: Depremin Malatya'ya verdiği hasarın en çarpıcı ve sembolik görüntüsü, depremin yıktığı kentin simge yapısı tarihi Yeni Cami'den geriye kalanlar (Asil BAYAV)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

40 yorum yapılmış

  • KARABEY (1 yıl önce)
    "Malatya'da yabancılara konut ve toprak satışı derhal durdurulmalıdır" derken ne demek istediğinizin veya söylemek istediğiniz şeyin ne manaya geleceğini biliyor musunuz. konutunu ve toprağını satanları ve alanları neyle addediyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kes Türkiye Cumhuriyetine ait il, ilçe köy nerede olursa olsun vatandaşımızın satma ve alma hakkı vardır. biri satıyor diye diğeri de alıyor diye bir başkası tarafından satana da alana da kötü bir gözle bakılamaz ve ötekileştirmeye yönelik bir söylem ve eylemde bulunamaz. Bu anayasal ve kişi hak ve özgürlüklerine karşı suçtur. söylemlerimize ve eylemlerimize bölücülük ifadeleri katmadan. anayasaya, kişi hak ve özgürlüklerine ve insanların düşüncelerine saygılı olalım.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Karabey bilgi önemlidir. Okuduğunu anlamak da ondan daha önemlidir. Yazıdaki "Yabancı"dan kasıt Türk vatandaşı olmayanlardır. Hiç bir ülkede vatandaşlık bu kadar ucuza para ile satılmaz. Fakat ne yazık ki ülkemizde 400 bin dolara (daha önce 250 bin dolardı) Daire karşılığı vatandaşlık satılıyor. 1 daire alan ailenin tüm aile fertleri Türk Vatandaşı oluyor ve seçimde oy kullanıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Esra (1 yıl önce)
    Az hasarlı binalarda zorunlu kentsel dönüşüm kapsamına alinmali
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Malatya'da (1 yıl önce)
    Depremin olduğu 04.17 den sonra 45 saat dısarida çocuklarımla aç susuz bir kolluk kuvveti görmeden Ayaz'ın karın altında kalan ben asla hakkımı helal etmiyorum.göcuk altında duyulan cigliklarama yaşlılarımıza mi cocuklarimizami yanalım ağıtlar yakalım.hala hasarlı binalara hafif hasar veren kekicli elemanlar çevre sehircilikler belediye başkanları kolluklar AFAD girin sizler o evlerde bir gece kalın bı ya.bu neyin rantı.yazik ettiniz Malatya'ya insanlara hepinizi Allah'a havale ediyorum.2020 depreminden sonra gerekli bütün önlemler alınsaydı,hasarlı binalara hasarsız vermeseydiniz ceblerinizi doldurmak için imara açılmayacak yerleri imara acmasaydiniz kentsel dönüşüm yapilyasdi bu kadar büyük felaket olurmuydu.olmazdi.ben kurtulduğunu sevinemedim ve batsın yere siyasetimiz partizanliklariniz olmazolsun.suriyeliler kadar değer vermediniz Malatyalılar.soylenecek okadar söz haykırış sitem öfke varlı.Allah sorumlularin yanına komasin .bu kader değildir arkadaşım.bu denetimsizlik ve ihmaller sarmalidir.bu vadesi yetmişlik değildir KADER değildir deprem olduğu dakikadan itibaren sahadayız diyen yalancı bürokratlar siyasetçiler Allah'a havale ediyorum sizi .hala burada yalanları savunacak kadar Allah'tan korkmazlar a söyleyeceğim tek söz gidin gelmeyin diyenlere tek sözüm.UTANIN ayıptır günahtır yazıklar olsun
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Malatya'da bir firsatcilik varki Allah belalrini vere marketten tut kasaba yemekten tut giyime hirdavattan tut nalburahersey 3kati Allah belarini vere dükkanını basina yıka bir durum60tl yaaaa ben çıktım güzelim memleketden yüreğim bükük ama insafsız esnaftan kurtuldum şimdi hayat başka şehirde uygun
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Naci Görür (1 yıl önce)
    ÜLKEYİ DEPREME HAZIRLAMAMIN ÖN KOŞULU: Ülkeyi depreme hazırlamanın ve deprem dirençli kentler oluşturmanın ön koşulu geçmiş depremlerden ders çıkartmaktır. Onun için Maraş-Gaziantep depremleri ile yönetim (yerel ve merkezi) ve millet olarak yüzleşmek şarttır. Depremde hedef hiç veya minimum can kaybı vermektir. Bu depremlerde bu kadar kayıbı neden, nasıl, nerede, neyi eksik yaptığımız veya yapmadığımız için verdiğimizi araştırmak, bulmak, muhasebe etmek ve üzerimize düşen sorumluluğu kabul etmek zorundayız. Bunu yapmadan, bu anlayış ve bilince ulaşmadan kentlerimizi deprem dirençli yapamayız çünkü hatalarından ders çıkarmayan bir anlayış bunu başaramaz, sevgiyle Naci Görür
    %100
    %0
    Yanıtla
  • GuvenGokmen (1 yıl önce)
    Sakaryanın kanarca ilçesine bağlı işaret mahallesinde ailemle birlikte bir yakınımda kalıyorum burdaki yerel yönetimle birçok defa görüştüm herseferinde söz veriliyor fakat bugüne kadar verilen söz yerine getirilmedi madurum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Raziye44 (1 yıl önce)
    İçinde bulunduğumuz durum ancak bukadar güzel anlatılabilirdi. Malatya depremde kayıplarını imar hataları yüzünden verdi biride çıkıp buna yol verenlere hesap sormadı ölen öldüğüyle kaldı. Şuanda şehir hayalet kent gibi iki ay oldu nerdeyse daha temelli caddesinde elektrik su doğalgaz hicbir şey yok evi az hasarlı olan insanlar dâhi evlerine dönemiyor. Taşınıp gidenler çöplerini sokaklara atmış gündüz vakti fareler geziyor kış uykusundan kalkamayan belediye temizlemiyor.Insanlarimiz başka şehirlerde ki iş imkanını maaş miktarını görünce Malatyada üç kuruşa çalıştığını gördü ne bunu gören geri döner nede kendinden haberi olmayan bu belediye Malatyayı toparlayabilir.Bu yönetimi seçerek ölen hemşehrilerimizin kanında malesef bizimde elimiz var. Başımızdakilere sesleniyorum Malatya ağlıyor Malatya sahipsiz belediye uyuyor milletvekilleri uyuyor geç olmadan uyandırın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali Koçak (1 yıl önce)
    Malatya eskisi gibi olmayacak çünkü! Daha önceden işadamı çalışanların hakkını vermedi, depremde vatandaş mağdur oldu, ne hükümet, ne siyasiler, ne belediye, nede işadamları vatandaşın yanında olmadılar. Göç etmek zorunda kaldık ve gidenler daha çok ücreti tanıdı, malatya dışında insanlar ve yerlerin daha cazip olduğunu anladı. Bizde dönmek istemiyoruz, emeğinizin karşılığını alamadığımız ve sosyal ayrılıkçılık olduğundan. Herşeyin fahiş fiatlarla bize sunulması nefrete dönüştü. Şehir içi, sebze meyve, doğalgaz, elektrik, Şu da cabası ki en çok öfkemizi kabartan en ağırı da su.! Hiçbir masrafı olmadan, bedava akan suyu istanbul fiatına içmek kabus gibi. Düzeleceğini sanmıyorum ve bugüne kadar yukarıda saydığım etkenlere ekleyeceğim birçok şey olması dolayısı ile soğuduk sanki.Yani çıkarı olanların üzüldüğü kadar bizler üzülmüyoruz kimse kusura bakmasın. Büyükşehir adı altında fahis fiatlara kavuşamıyoruz, canımıza yetmişti.!!! Tabiki memleketim vatanım olarak canım yanıyor ancak öncelik geçim şartları.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Siyasi düşüncelerinize yapacak yorum yok haklı çok yönleri var yorum yapan kardeşlerin Ama şu varki Malatya hepimizin yeri yurdu zorda kacarsak memleket kimlere kalacak . 2 aydır farklı sehirdeyiz çok mu mukemmelin içindeyiz rezillik başka bişey değil ben o rezilliği döner memleketimde çekerim en azından memleketim. Zoru girecez diyerek herkes göç ederse Suriyelilerden ne farkları olacak onlar gibi yurdunu terk edecekler Ne olursa olsun er yada geç memleketimiz kalkacak ayağa ama bu surectede tüm Malatyalı memleketinde olmalı kalmamalı Uzaktan uzaktan yorum yapmak Suclayacak birilerini bulmak yerine Memlektine döner memleketine sahip çıkar herkes.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Malatya 44 (1 yıl önce)
    Bir Malatyalı olarak şunu söyleyebilirim sahipsiz oğlu sahipsiz Malatya diyorum,ne belediye var ne milletvekilleri var giden insanların çoğu geri gelmez artık bunu herkes biliyor,ben bile Elazığ a yerleştim bir daha geri gelirmiyim bilmiyorum,şunu söyleyebilirim son Elazığ depreminde Elazığ belediyesi ve milletvekilleri harıl harıl çalıştı ve Elazığ ı Elazığ yaptılar gelin Elazığı görün TOKİ nin vede belediyenin yaptığı çalışmayı görün OSB de gelen yatırımlara bakın tek kelimeyle helal olsun diyorum,bizim vekiller kadar pasif ve belediye başkanı kadar liyakat siz şahsiyet ler hiç bir şehirde yok
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Sözün özü ‘komşunun tavuğu komşuya kaz gibi görünürmüş ‘ bende elazığlıyım,şehri pislik götürüyor. Önce çöpleri temizlesin belediye
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Arkın Aksüt (1 yıl önce)
    Sınıfta kaldı bütün siyasiler sınıfta kaldı iktidar sınıfta kaldı umarım Halk sınıfta kalmaz memlekete dönün diyen bir belediye başkanı daha dönenlerin sorunlarını cozememis şehirde içme suyu yok ulaşım yok bırakın konteyner i çadır dâhi yeterli değil çoğu bölgede aş yok olan yerlere ulaşmak zor ulaşsan bulmak zor bu kadar olumsuz şeyler var halen çıkmış şehre dönün diyorlar depremin hemen ertesi gün tüm yetkilileri görevden alıp soruşturma başlatması gereken iktidar bunlara halen söz hakkı tanıyor madem sosyal bir devletsin malatyadaki tüm Bld başkanlarını açığa alıp soruşturma başlatması gerekli aksi takdirde zaten bu hükümet seçim zordu şimdi dahada imkansız bir hal oluyor
    %97
    %3
    Yanıtla
  • ☆İsmail Gürbüz☆ (1 yıl önce)
    Kalemine sağlık kardeş aynende böyle büyük iş adamlarımız ve malatya vekillerinin hepsi kendi çıkarlarını ön planda tutmuş ve malatyaya nankörlük etmişlerdir
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Murathotmail.com (1 yıl önce)
    Çok teşekkür ederim. Gerçekleri söylenen biride olsun. Malatya da. Toz pembe tablo çizenlerden yorulduk. usandık. bıktıktık. Esas Zor günler şimdi başlıyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyayı gezince tablo ayan beyan ortada, hasar tespitlerine itirazlardan sonra ağır ve orta hasarlı binalar yıkılınca şehrin üçte ikisinin yok olduğunu maalesef üzülerek göreceğiz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (1 yıl önce)
    malatya günleri adı altında tvlerden lorke çeken, memleket aşkı ile yanıp tutuşan mastöpler,miadlar vsler nerelerde.Bir tas corbalarini gördük mü bırakın bir çift lafınızı duyduk mu
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Çok şükür malatyamızda hayat normale dönüyor... Adıyaman ve hataya kıyasla iyi durumdayız... Bu yıl kaysı sahipleri gelirlerini depremzedelere bağışlarsa kısa sürede toparlanırız... Malatya insanı maddi bakımdan zengindir, kısa zamanda malatya eski haline gelir... İnsanlar birbirine destek olmalı... Yani iki sağlam evimolan birini malatyalı hemşerisine karşılıksız hediye etmeli...
    %15
    %85
    Yanıtla
  • RÜYAN !!! Hayırlara vesile olsun dikkat ette kalanıda götürmesinler temennide bulundukların
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Malatyalı kardeşim normale dönmeden kastınız nedir? Üçte biri yıkılmış ve toplam enkazının yarısı bile kaldırılmamışken nasıl oluyor da hayat normale dönüyor?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Özkan Çelik (1 yıl önce)Has Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Hadi dünyadan haberiniz yok, insanın yaşadığı ilden de mi haberi olmaz arkadaş. Hiç pencereden de mi dışarı bakmadın.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Kardeş sen nerde yaşıyorsun bana söle bende oraya göçeyim yada ne içtin söle aynısından içeyim Malatyalı insan evet merhametli insan ama şuan malatyada ortadaki sokaktaki esnaflar. Nakliyeciler hamallar her kim ticaret yapıyor sanhepsı il dışından gelmiş milleti Malatyalı halka 10 katı fazla fiyatla kazıklama derdinde ha malatyada halkın durumu ortada kimsenin nefes alıcak takatı kalmamış sen bu güzel temennilerini hükümete devlete Söyle bence senın olaki bir devlet yetkilisi okur hayrına malatya depremde zarar gören % 75 yıkılacak bir il oldugunu hatırlar sanki bişey olmamış gibi hareket etmezse Malatya’ya sahip çıkarlar yani kısacası artık halktan beklenmesin gerçekleri görsün devlet büyüklerimiz bu arada Malatya’ya tepeden bakan deprem bölgesi değilde rant bölgesi gibi gören Malatya’yı paket oy şeklinde gören siyasilerde Malatyalı sela okutacak sayende bunuda tırnak içinde söyleyeyim belki okurda akılları başlarına gelır diyorum herkese gecmış olsun herkese selam eder Allah yar ve yardımcımız olsun derim saygılarımla.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Has Malatya'lı kardeşim Sizi bilemem ama bir Adıyaman lı olarak diyorum ki memleketimin %68.1 yıkıldı. Başka söze gerek yok. Zenginlik filan hikaye.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Milletin malından çekin gözünüzü. Devlet üzerine düseni yapacak. Vatandaş zaten yardimlasiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Malatya da çocukluğumun ve gençliğimin ilk yıllarını geçirdim oldukça güzel oldukça üretken ve bir okadar da zeki insanlar vardı her alanda ... ara ara geldiğim malatya ya her baktığımda gereksiz anlamsız abartılı sözde yaşam kalitesini yükseltme adına zenginleşme gayreti içine düşenleri gördükçe bu gidişin fazla uzun olmayacağını zaten anlamıştım ...anlatmak istediğim aslında zamana yayılan bir acı deprem gerçeği bunu daha net anlatmıyormu ...kalın sağlıcakla tekrar geçmiş olsun ölenlere rahmet diliyorum
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Malatya da organizede 13 yıl çalıştım fabrika sahipleri ve müdürleri hak yok adalet yoktu işinize gelirse çalışın dışarıda iş bekleyen çok adam var derlerdi hiç unutmam. Şimdi onlar biraz düşünürler herhalde
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Kalemine sağlık bahadır bey o gün il dışından bir arkadaşım geldi malatyayı görünce biz Malatyanın depremi az hasarla atlattığını zanneddiyorduk Malatya harap olmuş haritadan silinmiş dedi şehrin siyasilerinin bir kısmı inşaat rantının içinde ise Malatya ülkemiz kamuoyunda elbette yer almaz ondan dolayı buğün olmuş hasar tespitleri bitmemiş sürekli konutlara verilen hasar raporları değişmektedir eskiden Malatya sahipsiz diyenlere kızardım onlardan özür dilerim Malatya sahipsizinde sahipsizi imiş biz farkında değilmişiz bazı esnafların, doktorların, avukatların, kısacası her meslek grubundan nitelikli insanların şehri terk ettiklerini görüyoruz gittikleri yerlerde kendilerine yeni bir düzen kuran bu insanlar dönermi bilinmez bir an önce elbirliği ile hayatın normal akışına dönmesi için çaba sarf etmeliyiz enkaz kaldırma işleri özel sektöre verilmiş enkazları hızlı kaldırıp para kazanma peşindeler enkaz alanında kıymetli eşyalarınızın alınmasına dahi izin vermiyorlar Rahmetli babam derdiki oğul bu kafa yani sorgulamayan, eleştirmeyen bizde olduğu müddetçe biri gelir biri gider hiç bir şey değişmez, Malatya depremden fazla etkilendiği halde neredeyse malatyada olmasak manzarayı görmesek deprem olduğunu bilmiyeceğiz.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Tüm gerçekliğiyle yazılanlara katılıyorum.vekillerimiz ve belediye başkanlari acaba ordami yaşiyorlar.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Yazdiklariniz ve önlemler konusunda haklısınız da peki bunu fırsata çeviren vicdan yoksunu insanlar için ne gibi önlemler alınmalı bu konu içinde bir yazı bekliyorum.ozellikle özel sektördeki çalışanların çalışmak için istediği profesör maaşı istemeleri gibi
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (1 yıl önce)
    Adın ne Reşit, sen söyle sen eşit(işit).
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Öneri (1 yıl önce)
    Belki konu ile ilgisi yok ama içimden geldi. Size birkaç özlü söz ilave edebilir miyim? 1-ustamın adı reşit. Sen söyle sen işit. 2-körler sağırlar birbirini ağırlar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Akif (1 yıl önce)
    Sn, bahadır bey, kesinlikle doğru yapılması gerekenleri dile getırmissiniz....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (1 yıl önce)
    Bahadır bey yazdıklarınızı harfiyen katılıyorum. Orta hasarlı evime bende girememekle birlikte halen memleketimde yaşamımı sürdürüyorum. Bence devlet öncelikle evini kaybedip Malatya da halen yaşamını sürdürenlere TOKİ konutu vermesi lazım Malatya dışına çıkıp ev vereceği insanlar evlerini muhtemelen kiraya verecek. Buraya dönmeyecekler ama biz burada yaşayacak. Yani önceliği şehit yakınlarına v.s verecek burada oturmayan şehit yakınının evi acil değil. Şayet burada yaşamaya devam edeceklere öncelik verimeli
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Adafılı (1 yıl önce)
    Sagliktada vasifsiz yonetim devam etmekte Rektör denen kişi o değerli hocalara geçici de olsa (örneğin universitesitedeki lojmanlar oncellikle tip camiasına tahsisedilebilir saglik devamlılık esaslı oldugundan) çözüm bulamadığından 50 ustu gün geçmiş hocalarını asistanlarini toplayıp adam akıllı dinleyemediginden önünü göremeyen o değerli prof hocalar kendi çözümlerini üretmekte barinamadiklarindan il dışından esnek mesai adı altında 5 7 gün gelip kalıp gitmektedirler, neticede kalıcı çözüm amacli çoğu büyük illerde kalıcı çalışma şartlarını oluşturmaktadırlar. Bu nedemek bu hocalar gittiğinde kolay kolay kısa sürede yerleri dolmayacak kim kaybedecek Malatya bu malatyaya ihanet, Örneğin girişimsel rad hocası gidecekmiş yani beyninizde pıhtı attı bu adamlar 5 dk da anjio ile acarlardi damarı simdi nolacak felç kalacaksın, bla bla.... Bu kısa çalışma adı altında duzdnlemeyide bolumler is aksamayacak şekilde kendileri düzenlemektedir yönetim çalışma saati 160 dan 100 oldu nobet 7 den 4 5 oldu gibi bi kural ve en kötüsü bu çalışma ne kadar sure devam edecegini söylemeyip yalakalık amaçla problem yok gibi gösterip en kısa sürede eskiye dönecek söylemleri ile çalışanı tedirgin ederken normale dönünce gelip ard arda nöbetini tutan çalışan nasil mesai çalışacak nerde barınacak planlanmaktadır Velasil kendisi unide güzel lojmanda korkusuz gece uyuyanlar evsizleri dusunmemekte Milletvekili adayimi olsam siyasete nasil gireyim derken 1975 yılında ne emeklerle kurulan Üniversiteyi sahipsiz bırakmakta Malatya üniversitene sahip ÇIK.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Esnaf (1 yıl önce)
    Çok güzel ifade etmiş siniz yerel yönetimler ve esnaf başkanları sınıfta kaldı herkes iş yapar gibi ortada dolanıyor çözüm üretip sonuca giden yok tribünlere oynuyorlar cem yılmaz in dediği gibi beni metetme kardeşim paramı ver Yahu Allah aşkına şehir merkezinde nasıl bir proje olacak çıkıpta bi anlatan var mı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Malatyayi deprem bölgesinden çıkaran sayın yetkililer acaba şehrin neresine götürülüp gezmisler de buna karar vermişler. Ben merkezde oturuyordum. Depremden köydeki evimize geldik ve inanın ki köyden merkeze gidemiyorum güzel memleketimin o halini gördükçe kahroluyorum. Hele Malatyanin ticaret merkezinin olduğu Akpınar bakircilar çarşısı teze cami yerle bir olmuş.Malatyanin yöneticileri ve ülke yöneticileri hangi hayal dünyasında yaşıyorlar çok merak ediyorum...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Cobra (1 yıl önce)
    Yav he he
    %4
    %96
    Yanıtla
  • Bulent (1 yıl önce)
    Malatya bitmiş şunların haline bak sen ne desek boş
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Vah Malatya’nın haline.. liyakatsiz beceriksiz siyasiler zaten bir şehrin yıllarını heba ettiler hele bi de şimdi viran olmuş bi şehri nasıl tekrar ihya edebilecekler ki.. öyle ki Malatya’daki a.adaylarına bakıyorsun kalitenin ne kadar da aşağılara düştüğünü anlıyorsun
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Listelere bende baktım parti ayırt etmiyorum oy verecek aday yok gibi.
    %100
    %0
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları