SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremin Acısında Özal'ın Anısına

Depremin Acısında Özal'ın Anısına
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır Altaş
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Bugün 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın vefatının 30. Yılı. Depremin acısı içinde başka bir hüzün yaşıyoruz. Depremin yaralarını sararken yaşadıklarımız, şahit olduğumuz çaresizlikler ve yönetenlerin yetersizliği ile bir kez daha anlıyoruz ki onun yokluğu ülkemiz kadar Malatya ve Malatyalılar içinde çok önemli bir kayıp oldu.

Deprem nedeni ile içimiz buruk Özal’ı çok daha farklı anmak ve anlatmak isterdim fakat şartların olumsuzluğu bizleri imkansızlıklar içinde bıraktı. Bugün sizlerle son beş yılda Özal’ı anarken malatyahaber.com da yazdığım yazılarından belirli bölümleri tekrar paylaşarak hatırlamak ve Özal’ı anmak istedim.

Nasıl ki mekanların ruhu varsa, şehirlerin de kendine özgü ruhları vardır. Çünkü; bir şehrin oluşumunda en önemli faktör insandır. Şehirlerde yaşayan insanlar kendi yapısına göre şehirleri şekillendirmekte, o şehirde yaşayan insanların entelektüel seviyesi şehir dokusuna doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle, şehirleri; yetiştirdiği, topluma kazandırdığı insanları konuşarak değerlendirmek gerekir. Çünkü bir şehri, şehir yapan unsur fiziki mekanlardan ziyade o şehirde yaşayan insanları arasındaki bağlantılar ve gelecek nesillere örnek olacak rol modellerdir: Battal Gazi, Niyazi Mısri, İsmet İnönü, Turgut Özal gibi…( https://malatyahaber.com/bahadir-altas/turgut-ozal-ve-hamit-fendoglu )

Özal şahsında tipik Malatyalı özelliğini taşıyan yapısıyla birinci adam ve belirleyici olan kişi olma konusunda hiçbir şekilde taviz vermemiştir. Özal, İsmet Paşa ile başlayan Malatyalılık ruhunun, Malatyalıların bedeninde vücut bulmuş halidir. Özal, Malatya’yı çok seven biri olarak her zaman "Ben Malatyalıyım" demiş ve Malatyalılığını hep gururla ön plana çıkarmıştır. Tüm Malatyalıları hemşerim diye sahiplenmiş, onun zamanında bürokraside Malatyalılar zirve yapmıştır. Malatya dışındaki Malatyalıların birbirlerine kenetlenmelerine vesile olmuştur. (https://malatyahaber.com/bahadir-altas/ozalin-siyasi-kisiligi  )

Malatyalılık ruhunun yaşatılması için Turgut Özal’ı anmak sadece mesajlarda kalmamalıdır. Özal’ı anma etkinliklerini “Turgut Özal’ın siyasi kişiliğinde devlet yönetimi, dış politika, ekonomi ve maliye politikaları” başta olmak üzere Turgut Özal’ı anlamak ve gelecek nesillerde yaşatmak olmalıdır.  
( https://malatyahaber.com/bahadir-altas/344954)

Malatya'daki kimi meslek kuruluşlarında da yöneticilerinin siyasi görüşleri ne olursa olsun, binalarında bu iki Malatyalı liderin (İnönü-Özal) fotoğrafları, birlikte asılıdır. Ancak, Malatya Belediyesi'ni yönetenlerin, eski binadan taşınırken meclis salonundan indirdikleri, artık "Büyükşehir" unvanıyla kullanmayı sürdürdükleri yeni binanın meclis salonuna asmayı unuttukları (!) İsmet İnönü ve Turgut Özal fotoğraflarının yokluğu, çok da tartıştığımız Malatyalı kimliğinin artık bu kurumda bir öneminin olmadığının göstergesi midir?
( https://malatyahaber.com/bahadir-altas/turgut-ozalsiz-ceyrek-asir )

Nesiller gelir nesiller gider. Önemli olan bir neslin kendisinden sonra gelecek nesile neler bırakabildiğidir. Tarih ancak bu birikimleri yazar. Büyük millet olmak da bu birikimleri nesile taşıyabilmekten geçer. Büyük ülke olma şuurunu insanlarımıza yerleştirmeliyiz. Daha evvel söyledim, şimdi burada bir kere daha tekrar ediyor ve sözlerimi tamamlıyorum: "Ciddi hatalar yapmazsak, 21 Yüzyıl Türklerin ve Türkiye'nin olacaktır." 4 Haziran 1992 tarihinde III. İzmir iktisat Kongresi. Özal bu sözü Temmuz-1992 yılında son Malatya ziyaretinde hükümet meydanında yapmış olduğu konuşmasında Malatyalılara da söylemiştir. (https://malatyahaber.com/bahadir-altas/turgut-ozal-ve-21-yuzyil-2)

Turgut Özal'ın yaklaşık kırk yıl önce ortaya koyduğu 21. yüzyıl ve dünyanın gelişmiş ilk on ülkesi hedefinin Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı olan 2023 yılında yakalamamız bu şartlar artında mümkün görünmemektedir. Çünkü 2000 yılında dünyanın 17. büyük ekonomisi olan Türkiye, aradan geçen 20 yılın sonunda değil ilk ona yaklaşmak 2022 yılında ilk yirmi ülke dışında kalmıştır. (https://malatyahaber.com/bahadir-altas/turgut-ozal-dusuncesi

“Geçmişe vefa duymak, bugüne ve yarınlara da saygı duymak demektir”

Yine bir 17 Nisan, Yine hüzün dolu. Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal’ı rahmet ve şükran ile anıyoruz. Ruhu şad mekanı cennet olsun.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • MURAT (1 yıl önce)
    Allah Rahmet Eylesin. Malatya ya gerçekten çok faydası oldu. sayesinde malatya, malatya oldu. Ondan sonra kim Malatya ya ne yaptı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (1 yıl önce)
    turgut özalımızın mekanı cennet olsun allah rahmet etsin.. çok doğru söylemişssiniz özalımız olsaydı böyelmi olurdu evet kesinlikle olmazdı.. rahmetli mevlüt aslanoğlu bile olsaydı o bile ortalığı ayağa kaldırırdı. yine eski vekilimiz ömer faruköz olsaydı o bile çırpımırdı. selahattin gürkan çıkıyor basın toplantısı yapıyor ve boş konuşuyor ben burdan selahattin gürkana soruyorum.. hatay ve ilçelerinde.. kahramanmaraş ve ilçelerinde.. adıyaman ve ilçelerinde konteyner çarşıyı 20 -25 gün önce kurdular ve o iş yerlerine kadırım ve asvalt bile sermişler peki sen ve vekiller malatya esnaflar için kurulan konteynerleri esnafa daha vermediniz bile ne olacağı bile belli değil. malatyamızın ayağı kalkması için kesinlikle mimar belediye başkanları ve rahmatli mevlüt aslanoğlu gibi malatya sevdalısı vekiller lazım yoksa malatya ayağa kalkması çok zor. hiç kimse basın toplantısı yapıp ahkem kesmesin malatya sahipsizdir bu böyle biline.. 2023 milletvekili seçimlerinde ve 2024 yerel seçimlerinde görüşmek üzere
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yunus (1 yıl önce)
    Malatya'nın tekrar ayağa kalkması için,yine bir ÖZAL lazım.Tekrar bir ÖZAL gelir mi,o da nasip kısmet.Tipik bir Anadolu şehrinden öte geçemeyecek güzelim Malatyam...Maalesef artık yöneticiler Karadenizli.Gün gelir yine yiğit bir Malatyalı gelir,Malatya'nın makus talihini değiştirir mi değiştirir.Umudumu kaybetmek istemiyorum.Olsun ne olursa olsun,Malatyalı olmak bir AYRICALIKTIR...
    %100
    %0
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları