Yeşilyurt Belediyesi'nin, resmi kamu imkanlarının, bazı yönetici ve çalışanlarının da aracı edilip kullanılmasıyla sağlanan gri pasaportla (hizmet pasaportu), iki ayrı grup olarak yurt dışına gönderilen ve yurtdışına çıkarılma karşılığında organizatörlere para ödeyen 90 şahsın geri dönmemeleriyle ilgili ‘insan- göçmen kaçakçılığı’ skandalına yönelik açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve 4 kişinin tanık olarak dinlenmesi beklenen duruşmada tanıklar deprem gerekçesiyle dinlenemedi.
Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne kaydettirilerek yurt dışına çıkış işlemlerinin bir gereği tamamlanan, hiç birisi Malatya ve Yeşilyurt sınırları içinde yaşamayan, Bingöl ve Diyarbakırlı olan üyelerinin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderilenlerin Türkiye’ye dönmemesine ilişkin yürütülen "gri pasaport skandalı" ile ilgili davanın ikinci duruşması gerçekleştirildi.
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yeşilyurt Belediyesi’nin aracı kılınarak sözde çevre projesine dahil edilerek, gri pasaport düzenletip Almanya’ya götürülen ve hiçbiri Malatyalı olmayan, Malatya’da yaşamayan 17 Şubat 2020'de ve 17 Eylül 2020'de üzere toplam 90 kişinin yurt dışına 'kaçırılması' ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesine Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası talebi ile Eylül 2022’de dava açmıştı.
Malatya 10.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada sanık Bingöl-Servi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı tahliye edilmişti.
6 Şubat depremlerinden dolayı Malatya Adliyesinin ağır hasarlı olması nedeniyle davanın ikinci duruşması Malatya Adliyesinin ek binası Cafana (Görgü) Mahallesindeki eski otel ve okul binasında faaliyet gösteren Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada, dinlenmesi için bir önceki duruşmada zorla getirilme kararı bulunan tanık Nusret Aslan ile tanık olarak dinlenilmesine karar alınan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Yeşilyurt Belediyesi personeli İsa Yumuk, Veysel Ser ve Engin Efe, teknik nedenlerle dinlenemedi.
Duruşma ileriki bir tarihe ertelendi.
-Yeşilyurt Belediyesi Kilit’e teşekkür yazısı gönderdiği belge mahkeme dosyasında
Malatya'da 90 kişinin Türkiye'ye dönmemesi üzerine başlatılan ‘Gri pasaport’ davasında sanık Bekir Karakuş’un avukatı Şahin Çağlar’ın mahkemeye sunduğu evrakta, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın imzasıyla Kilit’e belediyeye yapmış olduğu bağış nedeniyle bir teşekkür yazısı gönderildiği ortaya çıkmıştı.
‘Yeşilyurt Belediye Başkanlığı Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ başlığı altında yazılı ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar imzalı teşekkür yazısında, “Sayın Ersin Kilit, belediyemiz çatısı altında gıda bankacılığı kapsamında hizmet veren emanet çarşımız, kurulduğu günden itibaren önemli bir boşluğu doldurarak, hayır köprüsü görevi yapmaktadır. Sistemimize kayıtlı olan ihtiyaç sahipleri, kendilerine verdiğimiz emanet kartlar ile marketimize giderek insan onuruna uygun şekilde her ay düzenli olarak alış veriş yapabilmekte ve aralarında sizin bağışladığınız ürünlerinde yer aldığı çeşitlerimizden temin edebilmektedirler. Bu bağlamda yaptığınız bağışlar birçok ihtiyaç sahibi ailenin temel ihtiyaçlarını karşılaşmıştır. Yazımızın ekinde, emanet çarşısına yaptığınız bağışları alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın bilgisini ve hangi ürünleri aldıklarının listesini bulacaksınız. Şimdiye kadar yaptığınız bağışlar için teşekkür ediyor, ihtiyaç sahibi aileler ile aranızda kurduğumuz köprünün sağlam kalması dileğiyle selam ve şükranlarımı sunuyorum” ifadeleri yer alıyor.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 5 Eylül 2022’de Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’nda tanık sıfatıyla verdiği beyanda, “Olay nedeni ile gerek belediye çalışanları içerisinde gerekse dışarıdan herhangi bir kimsenin maddi bir menfaat temin ettiğine şahit olmadım. Bu proje kapsamında belediyeye herhangi bir bağışta bulunulduğunu bilmiyorum. Belediyeye bir miktar bisiklet hibe edilme olayını da bilmiyorum” demişti.
Sanık Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, gri pasaport davasının ilk duruşmasında, Ersin Kilit’in aracında kendilerine Ali Kilit’e borcunun olduğunu yasal sıkıntılardan dolayı Türkiye’ye para getiremediğini söylediğini, hem bu borcun verilmesi hem de Yeşilyurt Belediyesi’ne bağışta bulunularak, belediye personellerinin yaptıkları ziyaretle ilgili ulaşım giderlerinin karşılanması için kendilerine 4 zarf içerisinde 37-38 bin Euro civarında bir para verdiğini, bu paranın 17 bin Euro’sunun Ali Kilit’e gönderildiğini, 15 bin Euro’sunun belediyeye (Emanet Çarşısı) bağış yapıldığını, geri kalanın ise seyahat acentasına verildiğini ifade etti.
Gri pasaport olayının Almanya’daki ayağı olduğu iddia edilen Ersin Kilit ise mahkemedeki savunmasında, “Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın yanındayken, “Almanya gezisinin masraflarını karşılayacağım” diye bir şey söylemedim. Belediye çalışanları haricinde bana başka gidecek şahıslardan bahsetmediler. Ben, Yeşilyurt Belediyesi’ne herhangi bir bağışta bulunmadım. Ben bağış yapacaksam Bekir Karakuş’a ihtiyacım yoktur, kendim yaparım. Belediyeye bağış yapmadım. Almanya’daki gezide bisiklet firmasından Bekir Karakuş’un talebi üzerine Yeşilyurt Belediyesi’ne bisiklet bağışı yapılmış gibi göstermelik bir belge alıp verdim. Evrakta firma tarafından Yeşilyurt Belediyesi’ne “170 adet bisiklet bağışı yapılacağı” yazıyordu” ifadelerini kaydetmişti.
Mahkemede tanık olarak dinlenen Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer de “Almanya’da bulunduğumuz sürede Ersin Kilit daha önce Yeşilyurt’a geldiğinde belediyedeki emanet çarşısını öğrendiği, kendisinin de sürekli zekat verdiği, ileride emanet çarşısına zekat verebileceğini söylemişti. Ancak ben, Ersin Kilit’in herhangi bir bağışta bulunup bulunmadığını bilmiyorum” demişti.
'İnsan Kaçakçılığı' olarak da nitelendirilen davada, söz konusu yasa dışı işlemden haberdar olan ve onay veren Mehmet Çınar ile bazı belediye çalışanları hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma izni verilmiş, bu karar Çınar'ın Kayseri'den tutmayı tercih ettiği avukatlarının Danıştay'a yaptığı itiraz sonucu oy çokluğuyla iptal edilince Çınar ve bazı personeli soruşturmadan kurtulmuş, daha sonra açılan ve ikinci duruşması yapılan davada Çınar ile diğer bazı kişiler 'tanık' olarak yer almışlardı.
malatyahaber.com